Serie A - preview 15. kola

06.12.2013, 09:06, aktualizováno 08.12.2013, 08:37
Previews
AS Řím se doma po poledni střetne s Fiorentinou a bude chtít umazat nejlépe polovinu z manka na Juventus. Inter Milán může v duelu s Parmou snížit ztrátu na Neapol, dobrou formu by rád potvrdil Hellas Verona...
AS Řím - ACF Fiorentina  (neděle 12:30)
Nedělní oběd si určitě užijete víc, když jej strávíte ve společnosti elitní italské fotbalové soutěže. Právě půl hodiny po dvanácté se utkají dva velmi atraktivní soupeři. Do Věčného města totiž zavítá motivovaná Fiorentina.

A bude to souboj opravdu nadmíru zajímavý. Oba týmy se totiž prezentují atraktivním stylem hry, který se zejména v posledních týdnech vyplácí více Fialkám. Ty se totiž v minulém kole postavily do cesty Hellasu Verona a i když inkasovaly třikrát, přece jen si odnesly tři body. Divoká přestřelka s veronským celkem skončila 4:3, dvě branky si na své konto připsal španělský záložník Borja Valero. K němu se přidali ještě Juan Manuel Vargas, o osudu utkání definitivně rozhodl Giuseppe Rossi. Právě na jeho schopnosti bude toskánský výběr spoléhat nejvíce - Rossi nedrží titul nejlepšího střelce Serie A náhodou. Dvanáct zásahů ve čtrnácti zápasech jasně ukazují, v čem spočívá hlavní útočná zbraň Fialek.

Římu se nedaří, jako by bez kapitána Tottiho ztratil schopnost rozhodovat zápasy, hráčům chybí nápady, střelec i lehkost v kombinaci. Francesco Totti sice bude v utkání s Fiorentinou na lavičce, ale nezdá se pravděpodobné, že by nastoupil. Jeho nástupce Adem Lajić zatím nenaplňuje očekávání, převážně ne, pokud nastoupí od úvodních minut. A právě Adema Ljajiće hráči Fialek velmi dobře znají - za několik let v toskánském dresu stihl nastřílet poměrně velký počet branek, ale kromě nesporných fotbalových schopností se do paměti diváků zapsal nevypočitatelnou náladou či nemalým počtem extempore. Trenér Delio Rossi by mohl vyprávět.

Vlkům se příliš nedaří, protože po impresivním startu v podobě deseti vyhraných zápasů římský stroj začal korodovat. Ztráta zraněného Tottiho s Gervinhem se projevila již čtyřikrát, protože právě takové číslo mají Giallorossi v kolonce remíz. Proti Atalantě Bergamo navíc nebyli daleko od první porážky. Ve druhém poločase se totiž prosadil Davide Brivio, jehož rána zapadla až za záda brankáře Morgana De Sanctise. Titul jediného týmu, které v Serii A zatím ještě nenašlo přemožitele, zachránil až záložník Kevin Strootman gólem v závěrečné fázi utkání. Jisté však je, že Řím ztratil víc bodů, než si jeho dosud nadšení fanoušci představovali.

K vývoji týmu a své dosavadní zkušenosti v Římě se vyjádřil i francouzský trenér Rudi Garcia. Na tiskové konferenci před důležitým zápasem prohlásil: "Chceme proti Viole nastoupit alespoň tak, jak jsme hráli poslední půlhodinu s Atalantou. Naším cílem je zvítězit. Nesmíme se dívat na výsledky ostatních týmů, chceme se soustředit pouze na Řím. Bereme výhru, nic víc, nic míň. Hráči se musí vydat ze všeho, nechat na hřišti duši. Jsme stále neporaženým týmem, přijde tak padesát tisíc diváků a říkám vám, že na hřišti uvidíme jedenáct hladových vlků," dodává optimisticky bývalý stratég Lille.

O spojení mezi Fiorentinou a Římem se dá napsat mnoho řádků, pokud vezmeme v potaz dlouholeté souboje či přesuny vedení i hráčů. O tom vědí nejvíc hráči jako Alberto Aquilani či David Pizarro. Dalším velkým Římanem je pak trenér Vincenzo Montella. Je jasné, že právě on bude mít obrovskou motivaci a chuť dokázat, že vedení AS se v něm mýlilo, když jej na trenérské lavici nenechalo dostatečně dlouho. Poslední vzájemný zápas se mu ale nepovedl - minutu před koncem rozhodl Daniel Pablo Osvaldo. Zažije nyní na "domácí" půdě satisfakci, nebo se AS vrátí na vítěznou vlnu?
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Castán, Dodò - Pjanić, De Rossi, Strootman - Florenzi, Ljajić, Gervinho
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomović, Gonzalo Rodriguez, Savić, Pasqual - Ambrosini, Pizarro, Aquilani - Borja Valero, Cuadrado - Rossi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UC Sampdoria - Calcio Catania  (neděle 15:00)
Souboj posledního s předposledním, i to je utkání Catanie na hřišti Sampdorie. Nový kouč janovského týmu Siniša Mihajlovič by rád navázal na remízu ze hřiště Interu Milán.

Sampdoria nevyhrála pět kol v řadě a její situace začíná být na pováženou. Špatné výsledky donutily vedení klubu jednat a sjednat příchod Siniši Mihajloviče do funkce nového trenéra. Jeho premiéra dopadla dobře, Blucerchiati remizovali na Interu 1:1, ale ze sestupových vod se pochopitelně nedostali. Během týdne se Sampdoria představila i v jiné soutěži a sice Coppa Italia, ve 4. kole zdemolovala Hellas Verona 4:1 a postoupila do dalšího kola.

Catania v minulém kole podlehla AC Milán 1:3 a nadále zůstává přikována ke dnu ligové tabulky. Elefantini přitom vstoupili do zápasu dobře, ale Milán třemi brankami skóre dokonale otočil. De Caniovi svěřenci doposud nasbírali jen devět bodů, což je opravdu málo. Na nesestupové pozice ale Catania ztrácí jen tři body, takže její situace není beznadějná.

Dorii budou chybět Berardi, Barilla a Castellini, což je nic ve srovnání s tím, jaké ztráty hlásí Catania. Sicilané vyběhnou na trávník stadionu Luigi Ferraris bez Izca, Almirona, Bellusciho, Bergessia, Rolina a vykartované dvojice Barrientose a Tachtsidise.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Mustafi, Gastaldello, Costa - Palombo, Obiang, Krstičič, Eder - Pozzi
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Peruzzi, Legrottaglie, Spolli, Biraghi - Guarante - Keko, Castro, Plašil, Monzon - Lopez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Veronský tým zažívá pod taktovkou Eugenia Coriniho nečekaný comeback, protože podceňovaný a odepisovaný tým se dokázal vzchopit a naposledy prohrál před více než měsícem. Naproti tomu Sassuolu se příliš nedaří.

Nováček Serie A začal po zajímavém startu trochu ztrácet a naposledy padl pod náporem domácí Atalanty v rámci Coppa Italia. Diváci zaplesali dvakrát, nejprve tleskali brance Moussy Koného, po němž se trefil ještě Giuseppe De Luca. První italská liga je už trochu záživnější podívanou, i když Sassuolo v ní získává především zkušenosti a remízové výsledky. Přesto tým trenéra Eusebia Di Francesca neprohrál už měsíc. I díky této sérii se Sassuolo vyhnulo bojům uprostřed sestupových vod, na něž bylo horkým kandidátem. Nyní se se čtrnácti body na kontě Neroverdi mohou pyšnit z patnácté příčky. Hned za nimi se krčí právě tradiční veronský celek.

Ten ale zažívá bezesporu skvělé chvíle. Od doby, co se vedení vrátil k myšlence mladého trenéra a jmenovalo bojovníka Coriniho, fanoušci ve Veroně musí fotbal opět bavit. Nejprve Chievo porazilo městského rivala Hellas, což je přesně jedno z těch derby, na které se v Itálii těší téměř všichni fanoušci vypjatých momentů. Krasojízda ale pokračovala, když si Chievo poradilo také s Livornem a naposledy v rámci Coppa Italia také s Regginou.

Největším problémem Coriniho svěřenců bylo především nízké číslo v kolonce vstřelených gólů, což se ale v posledních dvou zápasech rapidně zvýšilo. Proti Livornu se trefili Luca Rigoni, na něj navázal Cyril Théréau a skóre zápasu uzavřel mladý útočník Alberto Paloschi. A střelcům se dařilo také proti Reggině - dvě branky Paloschiho pomohly Mussi Volanti k pohodě, kterou dokonali ještě Matteo Ardemagni a Victor Da Silva.

Sassuolo se bude muset v záchranářském souboji obejít bez služeb Emanueleho Terranovy, pro kterého sezona předčasně skončila. Mimo bude také útočník Gomes. Di Francesco se může spoléhat především na střeleckou formu mladíků Simoneho Zazy a Domenica Berardiho. Dlouhodobě zraněné sčítá také Chievo, které si bude muset poradit i bez dvojice v podání obránce Claitona a záložníka Adriana Calella. Pro úplnost dodejme, že poslední vzájemný duel před třemi lety vyhrálo Chievo Verona. Bude v tradici pokračovat?
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Antei, Bianco, Acerbi - Schelotto, Magnanelli, Marrone, Longhi - Berardi, Zaza, Floro Flores
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Dainelli, Cesar, Dramé - Radovanović, L.Rigoni, Hetemaj - Estigarribia, Thereau, Sestu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Turín FC - SS Lazio  (neděle 15:00)
Římský klub je možná aspirantem i na příští ročník evropských pohárů, ale zatím se mu příliš nedaří naplňovat předsezónní plány. Souboj o další důležité tři body svede s FC Turínem, které sídlí ještě o tři příčky níž.

Římané mají za sebou šest víceméně neúspěšných zápasů, protože v nich posbírali pouze jedno vítězství. Některá italská média navíc již tipují budoucího nástupce trenéra Vladimira Petkoviće, který by se prý mohl objevit již v průběhu zimní přestávky. Situaci v kabině nevylepšil ani prezident Lotito, který přiznal spory v kabině. Přesto nadále věří svému trenérovi, který popřel jakékoli styky se švýcarskou reprezentací. Pokud by však přesto došlo ke změně na trenérském postu ještě před Vánocemi, dostalo by se novému trenérovi mnoho času k uspořádání týmu a celkovému seznámení.

Ponechme však nyní spekulace deníků stranou a změřme se na současnou situaci. Lazio sídlí až na devátém místě, což ještě umocňuje negativní pocity fanoušků vůči vedení. Na obranu Biancocelesti však musíme nezaujatě přiznat, že jistý podíl na pozici v tabulce má jistě i náročný program Evropské ligy, ve které Lazio zdárně pokračuje. Postup ze druhého místa jí už neunikne, takže se startu v základní sestavě Římanů asi dočká mnoho mladíků. Na ty ostatně trenér Petković nezapomíná, protože mezi hlavní hvězdy patří hráči jako je například Keita Baldé.

Problémem je také fakt, že Lazio mimo Řím ještě v této sezoně ani jednou nevyhrálo. I to nahrává domácí Granatě. Aby špatných zpráv nebylo málo, v minulém kole Lazio příliš nezářilo - Neapol totiž na Olympijském stadionu excelovala a po brankách Gonzala Higuaina, Gorana Pandeva a Josého Callejóna si odvezla tři body. Laziu nepomohla ani ukázková vlastní branka Valona Behramiho či právě zásah mladíka Baldého.

Trenér Giampiero Ventura může vybírat z téměř kompletního kádru a v útočné vozbě by měli dostat důvěru především dva klíčoví hráči - Alessio Cerci, který je jednoznačně nejlepším hráčem turínského FC v sezoně a také střelec Ciro Immobile. Především Cerci by mohl být klíčem k otevření hostující svatyně, neboť se jedná o druhého nejlepšího střelce Serie A. Pro Lazio i celkovou atraktivitu utkání je skvělou zprávou, že se do základní jedenáctky vrací německý reprezentant Miroslav Klose. V podání Ventury předvádí Turín ofenzivní fotbal, takže se máme na co těšit. Karneval branek byl k vidění především ve třináctém kole, když si Turín poradil s Catanií v poměru 4:1, poslední kolo mu přineslo pouze bod za remízu se vzmáhajícím Janovem. Poslední historická výhra Lazia sahá až do roku 2009, kdy se oba týmy utkaly v rámci Coppa Italia. V soubojích první ligy kraluje Turín, což dokládá i minulá výhra o jednu branku.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Glik, Bovo, Moretti - D'Ambrosio, Vives, Farnerud, Pasquale - El Kaddouri, Cerci - Immobile
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Konko, Novaretti, Cana, Radu - Onazi, Biglia, Hernanes - Candreva, Klose, Lulić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hellas Verona - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Veronský tým dokázal nad Atalantou Bergamo zvítězit naposledy v roce 2004, a to ještě v rámci druhé nejvyšší soutěže. Nyní by rád tuto smutnou statistiku změnil a vzhledem ke svému postavení šestého celku má ideální příležitost.

Minulý zápas Serie A Hellasu Verona příliš nevyšel, protože prohrál s Fiorentinou i přesto, že jí vstřelil tři branky. Pro nezaujatého diváka sice výhra Fialek v podobě výsledku 4:3 sice přinesla skvělou podívanou s množstvím gólů, ale pro Veronu se jistě jednalo o zklamání. Ani další zápas, který v soutěži Coppa Italia postavil Hellasu do cestě Sampdorii, nevyšel podle představ. Také v tomto zápase totiž veronský tým obdržel čtyři branky a fanoušci odcházeli zklamaní. To popisuje také trenér Andrea Mandorlini, který prý dokonce již odhalil příčinu problému.

"Vytvořili jsme si mnoho dobrých šancí, ale Sampdoria spoléhala na protiútoky, kterých jsme jí dovolili až příliš. Kvůli čemu jsme prohráli? Naši hráči se nedokázali soustředit až do konce, předvedli asi nejhorší výkon, který jsem za poslední měsíc viděl. V tomto ohledu se musíme zlepšit. Nicméně, mnohé hráče musím pochválit kvůli tomu, jak se nasazují a pracují, i když třeba nejsou mojí první volbou. Takže nevidím zápas úplně černě," dodává Mandorlini.

I přes tyto negativní výsledky je Hellas na poměrně nečekaném šestém místě. Na Inter Milán a Fiorentinu ztrácí pouhých pět bodů, což od nováčka první ligy čekal jistě málokdo. Také po utkání s Fiorentinou se trenér Mandorlini nezaměřoval pouze na špatné stránky, ale hledal mnohá pozitiva. Je jasné, že když vstřelíte tři branky a přesto nezískáte ani bod, možná máte pocit zbytečnosti. "Tento večer se nám celkem povedl, líbil se mi náš projev, i když jsme si neodnesli ani bod. To samozřejmě mrzí, ale i přes porážku se nacházíme celkem vysoko," chválí Mandorlini své svěřence.

Atalanta utkání začne se smíšenými pocity. Jen pár okamžiků dělilo Orobici od zisku tří bodů proti favorizovanému AS Řím, což by Atalantu povýšilo na jediný celek v této sezoně, který AS obral o všechny tři body. Branka Kevina Strootmana ze závěru utkání ale body nakonec rozdělila. Přesto se Orobici nemusí za svůj výkon stydět a navázali na něj také v utkání Coppa Italia. Tam si díky brankám Moussy Koného a Giuseppeho De Lucy poradila se Sassuolem a do zápasu s Veronou tak může jít se vztyčenou hlavou.

Těžká vlna zranění zasáhla Colantuonovy svěřence již při utkání s AS, což samozřejmě zkušeného taktika znervózňuje. V Bergamu zůstanou například zranění Cristian Raimondi, Mario Yepes, Luigi Giorgi, Constantin Nica, Gianpaolo Bellini, Guglielmo Stendardo nebo Cristiano Del Grosso. Luca Cigarini se do zápasu nezapojí kvůli karetnímu trestu. Mandorlini bude muset vynechat zraněného Fabrizia Cacciatoreho a Boška Jankoviće.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Romulo, Gonzalez, Maietta, Agostini - Jorginho, Donati, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Martinho
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Scaloni, Cazzola, Canini, Brivio - Brienza, Carmona, Migliaccio, Bonaventura - Livaja - Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cagliari Calcio - Janov CFC  (neděle 15:00)
Už pět kol nepřemožený Janov bude chtít natáhnout svojí sérii i na horké půdě sardinského Cagliari. Domácím se příliš nedaří a od sestupového pásma je dělí pouze tři body.

Cagliari podává nemasné neslané výsledky a zatím se musí strachovat o bytí nebytí v Serii A. Liga samozřejmě ještě není ani v polovině, ale zatím to s Cagliari dobře nevypadá. Na druhou stranu poslední výsledky naznačují, že by k určitému hernímu progresu mohlo dojít. Svěřenci trenéra Lopéze porazili Turín, následně remizovali s neporaženým Římem 0:0 a naposledy rovněž plichtili se Sassuolem 2:2, byť v zápase prohrávali velmi brzo o dvě branky.

To Janov je na tom o poznání lépe. Za osm kol prohrál jen jednou, ještě k tomu s obhájcem titulu Juventusem. Grifům aktuálně patří sedmé místo ale na pohárová umístění Gasperiniho svěřenci zatím nepomýšlejí. Už je proto, že na páté místo ztrácejí osm bodů.

Vzájemná bilance obou soupeřů je hodně vyrovnaná a zde se dá říci - můj dům, můj hrad. Pouze ve třech případech za deset let vyhrál hostující tým. Ani jednou se body nedělily!

Cagliari bude scházet klíčový útočník Ibarbo. Jeho absence je pro trenéra Lopeze pochopitelně hodně citelná, o branky se tak bude starat dvojice Pinilla - Sau. Na straně Janova zase budou chybět Ze Eduardo, Santana a Matuzalem.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Pisano, Rossettini, Astori, Murru - Ekdal, Conti, Naingollan - Cossu - Pinilla, Sau
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, Portanova, Mafredini - Vršaljko, Biondini, Lodi, Antonelli - Fetfatzidis, Gilardino, Kucka
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.40 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inter Milán - Parma FC  (neděle 20:45)
Inter Milán vyzve v domácím prostředí fotbalisty Parmy, kterým se nevede vůbec špatně. Donadoniho svěřenci nedávno vyhráli v Neapoli, ale tříbodový zisk doma nedokázali zopakovat. Inter si pod Mazzarrim drží svůj standard, doposud prohrál jen jediné utkání, přesto je ztráta na první místo citelná.

Inter v této sezoně prohrál jen jednou, přesto ztrácí na vedoucí Juventus přes deset bodů. Nerazzurri doplatili zejména na nerozhodné výsledky s celky z druhé poloviny ligové tabulky. Poslední dvě remízy s Boloňou a Sampdorií jsou toho důkazem. Parma předvádí dobrý útočný fotbal a v tabulce jí patří dělené deváté místo s Laziem. Pravdou je, že Gialloblu se daří zejména proti silnějším soupeřům. Vždyť dokázali porazit AC Milán nebo Neapol, naopak klopýtli například s Hellasem nebo Boloňou.

V posledních sezonách nemá Parma s Interem vůbec špatnou bilanci. Platí to ale zejména na domácím Ennio Tardini. Na milánské půdě se naopak severoitalskému týmu vůbec nedaří. V novodobé historii tam nedokázal nikdy vyhrát. Smutnou vzpomínkou zůstává pro hosty 7. leden 2012, tehdy Nerazzurri zvítězili 5:0!

Zápas na Giuseppe Meazza bude mít zvláštní příchuť pro Antonia Cassana, který ještě v minulé sezoně hájil barvy Interu. Jeho start ale není úplně jistý, neboť si z minulého kola přinesl zranění. "Myslím, že je zde velká šance, že Antonio v neděli večer nastoupí," nechal se slyšet kouč Roberto Donadoni o případném nasazení šikovného útočníka.

Domácí stále nemohou počítat s Chivuem, Icardim, Militem, Marigou, Samuelem, Kuzmanovičem a Nagatomem. Mazzarri má ale k dispozici široký kádr a zraněné opory dokáže nahradit. Na Stadio Giuseppe Meazza nebude kompletní ani Parma, v jejímž středu budou scházet Pavarini, Okaka a Galloppa.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Campagnaro, Rolando, Juan Jesus - Jonathan, Taider, Cambiasso, Zanetti - Alvarez, Guarín - Palacio
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassanni, Paletta, Lucarelli, Gobbi - Gargano, Marchionni, Parolo - Biabiany, Cassano, N.Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Livorno - AC Milán  (sobota 18:00)
AC Milán dvakrát v řadě zvítězil venku a o třetí vítězství v řadě se pokusí na půdě Livorna. Nováčkovi se příliš nedaří a pouze díky lepšímu skóre se nachází mimo sestupové pozice.

Livorno třikrát v řadě prohrálo a nevstřelilo přitom ani jednu branku. Naposledy zcela nastačilo na sestupem ohrožené Chievo, kterému podlehlo vysoko 3:0. Domácí po druholigové anabázi po letech opět přivítají slavný AC Milán, se kterým nemají zrovna zářívou bilanci. Oba celky se naposledy utkaly v sezoně 2009/2010 a překvapivě se pokaždé dělily body za remízu 0:0, respektive 1:1.

Favoritem duelu ale bude bezesporu AC Milán. Hráčům Rossoneri se sice nedaří, ale poslední výsledky by mohly napovědět, že milánský gigant půjde nahoru. Po domácí blamáži s Janovem AC konečně zabralo a v Lize mistrů zvítězilo na Celticu 3:0. Výsledek navíc přeneslo i do domácí soutěže a Catanii rovněž přejelo třemi brankami.

Trenér Allegri je ale nadále pod tlakem a nyní ho čeká další klíčové období. Zápas s Livornem musejí Rossoneri výsledkově zvládnout, stejně jalo duel Ligy mistrů s Ajaxem Amsterdam. K postupu stačí Italům i remíza.

Domácím budou scházet Botta, Piccini a vykartovaný De Lucia. Ztráty hlásí i AC Milán u něhož se nejedná o žádné překvapení. Na marodce zůstávají Pazzini, Amelia, Silvestre, Muntari, Robinho, Abate a Constant. Naopak po zranění se do hry vracejí Abbiati, De Sciglio a Méxes.
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Coda, Emerson, Ceccherini - Schiatteralla, Luci, Duncan, Biagianti, Mbaye - Siligardi, Paulinho
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - De Sciglio, Méxes, Zapata, Emanuelson - Montolivo, De Jong, Poli - Birsa, Kaká, Balotelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 3.80 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SSC Neapol - Udinese Calcio  (sobota 20:45)
Neapol stíhá první dva celky Serie A a pokud chce své tažení za Scudettem dovést do zimní přestávky úspěšně, měla by dnes vyhrát. Večerní klání se Zebrami z Udinese však nebude jednoduché.

Minulé utkání se Partenopei povedlo na výbornou, protože si v něm napravili chuť po nevydařeném zápase Ligy mistrů. Prohry s Juventusem a Parmou v domácí soutěži napodobil celek trenéra Rafaela Beníteze také další důležitou porážkou, když nestačil na německou Borussii Dortmund. Poté ale následoval zlepšený výkon proti dalšímu aspirantovi na evropské poháry Laziu. Pod dohledem zkušeného arbitra Maura Bergonziho si totiž díky čtyřem zásahům poradila s římským klubem a může se i nadále těšit z bezprostřední blízkosti se špičkou.

Hlavní zásluhu na výhře měl samozřejmě útočník Gonzalo Higuain. "El Pipita" totiž skóroval dvakrát a navýšil tím své osobní střelecké statistiky na číslo deset, což za sedmnáct dosud odehraných zápasů v novém dresu rozhodně není špatná bilance. Podaří se argentinskému talentu vybojovat si u fanoušků stejnou pozici, s jakou odcházel třeba Maradona či v poslední době Edinson Cavani?

Pod taktickými připomínkami trenéra Beníteze, jehož úlohu pod Vesuvem někteří novináři překřtili na "Rafaluci", se v mnoha částech daří naplňovat předsezónní plán. Ty ale občas komplikuje nečekaná ztráta, což jsme viděli například v utkání s Parmou. Partenopei v souboji o Scudetto i další boje Ligy mistrů ztrácí především kvůli neschopnosti trvale navazovat na dobré výsledky. Právě tato výhoda kontinuity a vyrovnaných výkonů usadila na špici opět turínský Juventus, který snad jako jediný celek Serie A dlouhodobě prokazuje vytrvalost. Toho si je vědom také bývalý stratég Liverpoolu, který říká: "Musíme co nejdříve posbírat síly a zotavit se, protože jsme prožili pár nepříjemných zápasů. Pracujeme na intenzitě výkonů, soustředění až do závěrečných minut. Každý zápas je pro nás klíčový a důležitý, takže se nesmíme zastavovat."

Ani Zebrám se příliš nedaří, i když i ony mají důvody k radosti. Například výkon proti Juventusu v minulém kole vůbec nebyl špatný a dlouho to vypadalo, že si oba kluby body rozdělí. Až v devadesáté minutě skóroval domácí útočník Fernando Llorente, takže tři body nakonec v Piemontu zůstaly. Příjemně odvedená práce byla balzámem na duši fanoušků i proto, že se jejich miláčkům přestalo dařit. Statistiky hovoří jasně - z úvodních čtrnácti zápasů Udinese osmkrát prohrálo, což vždy ambiciózní tým posunulo zpět k sestupovým vodám. Co víc, v tomto období nastřílelo Udinese jen dvanáct branek, což je třetí nejhorší statistika v první lize.

O to větší obavy teď bude mít trenér Francesco Guidolin, který bude postrádat dvojici Luis Muriel a právě Antonio Di Natale. Zkušený kanonýr je klíčovým mužem celého týmu a jeho výkony posunují Zebry výš. Jak si poradí bez svého kapitána? Ani Neapol nepřijede kompletní, protože jí stále schází slovenská hvězda jménem Marek Hamšík. Pro úplnost dodejme, že Udinese na půdě Neapole zvítězilo naposledy v roce 2011, když se trefili Inler s Denisem.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Fernandez, Albiol, Reveillere - Džemaili, Inler - Callejón, Pandev, Mertens - Higuain
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkić - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Basta, Allan, Lazzari, Gabriel Silva - Pereyra, Bruno Fernandes - Nico López
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bologna FC - Juventus FC  (pátek 20:45)
Ani celky Parmy s Interem Milán sice Bolognu nepřekonaly, ale její neporazitelnost v elitní soutěži je nyní na vážkách. Felsinei totiž v páteční předehrávce hostí mistrovský Juventus. Bianconeri také v současné chvíli kráčejí za obhajobou.

Serie A před pár dny změnila svého lídra, když se po opakujícím se zaváhání AS Řím ujala vlády Stará dáma. Tým kolem trenéra Antonia Conteho opět ukázal svou sílu a charakter také v bojích Ligy mistrů, útočné duo v podání Carlitos Tévez - Fernando Llorente se konečně usadilo a společně demoluje jednu obranu za druhou. Pokud chce turínský klub navýšit svůj náskok na dotírající Římany či Neapol, musí bodovat také proti zlepšující se Bologně.

Tu ale v posledním zápase čekalo zklamání, když v rámci Coppa Italia narazila na Sienu. První poločas góly nepřinesl, druhý si vynutil prodloužení. To lépe zvládla Siena, takže se Bologna s pohárem musela rozloučit. Že je to bolestivý výsledek, to uvedl i trenér Stefano Pioli. Ten po utkání řekl: "Je to porážka, která určitě bolí. A stejně tak mrzí i nás výkon. Od hráčů jsem očekával více a musíme na to ihned zareagovat. V neděli sem přijede Juventus, budeme muset hrát úplně jinak. Pokud ne, budeme to mít hodně složité," uvědomuje si zkušený trenér.

Pokud by Bologna utkání s Juve nezvládla, pak by pod stromeček dostala hodně nevábný dárek - pozici v sestupovém pásmu. Přesto existuje něco jako náznak štěstí, které se na Rossoblu pomalu začínalo opět usmívat - remízy s Parmou a ještě více s Interem Milán rozhodně ukázaly, že Bologna ještě nepatří do druhé ligy a stále má co nabídnout. Naproti tomu Juventus se o nic takového bát nemusel - po dlouhé době převzal první místo od nestálého a oslabeného AS Řím.

Giallorossi hodně oslabila ztráta kapitána Francesca Tottiho, ke kterému se navíc přidal i rychlík Gervinho. Zatímco Afričan již nastoupil do duelu s Atalantou Bergamo, talisman týmu stále chybí. Citelné ztráty Juventus využil a nyní se vyhřívá na prvním místě. To už by rád až do zimní přestávky udržel, což ale rozhodně nebude úplně snadné. Conteho tým se totiž stále musí soustředit ještě na Ligu mistrů, kde v posledním zápase bude chtít odvrátit případné vyřazení. Od nečekané porážky v utkání s Fiorentinou se Juventusu povedlo nahodit záložní motory a ty jej dovedly k následným šesti vyhraným zápasům Serie A v řadě. Přitom se Bianconeri radovali ze stejného počtu čistých kont a zůstávají jediným prvoligovým týmem, který se trefil ve všech zápasech.

Druhý Řím totiž v posledních čtyřech utkáních ztratil hned osm bodů, nyní jej navíc čeká právě Fiorentina. Případné páteční vítězství by tedy Staré dámě pomohlo k navýšení náskoku a navíc by se jednalo o zdařilou generálku na Ligu mistrů. Poslední výhra Bologně ve vzájemných utkáních se udála před více než dvěma lety, když domácí nedokázali odpovědět dvě branky hvězdy Marca Di Vaia.

Oba týmy čeká několik rozhodnutí ohledně sestavy. Domácí si budou muset poradit bez Niccoly Cherubina, Henryho Gimeneze a Jonathana Cristalda, zatímco vůli karetnímu trestu zápas zmešká Fredrik Sorensen. Na straně hostí se na trávník nepodívá dlouhodobě zraněný Simone Pepe, ke kterému se přidali ještě Mauricio Isla, Sebastian Giovinco a Andrea Pirlo. Jak si turínský gigant poradí s Bolognou bez hlavní postavy záložní řady?
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Antonsson, Natali, Mantovani - Garics, Khrin, Perez, Morleo - Kone, Diamanti - Bianchi
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Vidal, Pogba, Marchisio, Asamoah - Tévez, Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.20 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC14121129:1037
2.AS Řím14104027:434
3.SSC Neapol14101328:1431
4.Inter Milán1476131:1427
5.ACF Fiorentina1483328:1827
6.Hellas Verona1471625:2422
7.Janov CFC1454515:1619
8.AC Milán1445521:2117
9.SS Lazio1445519:2117
 Parma FC1445519:2117
11.Atalanta Bergamo1452715:1817
12.Turín FC1437423:2316
13.Udinese Calcio1451812:1616
14.Cagliari Calcio1436515:2215
15.US Sassuolo1435617:3014
16.Chievo Verona1433811:1812
17.Bologna FC1426616:2612
18.AS Livorno1433813:2312
19.UC Sampdoria1425715:2411
20.Calcio Catania1423910:269

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (497)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele