Serie A - preview 13. kola

23.11.2013, 09:49, aktualizováno 25.11.2013, 08:34
Previews
Juventus včera uspěl v Livornu a po dlouhé době došlo na střídání stráží na čele tabulky, dnes se pak Giallorossi mohou vrátit zpět do čela. V domácím prostředí k tomu potřebují porazit Cagliari...
AS Řím - Cagliari Calcio  (pondělí 20:45)
Pokud se v neděli odpoledne podaří vyhrát Staré dámě, předstihne na pár hodin současného lídra z Říma. AS totiž hraje své utkání až v pondělí večer, takže by se nám mohl měnit vedoucí celek. V současné době je rozdíl mezi oběma týmy pouze jednobodový.

Tato vzdálenost rozhodně není nijak velká, což způsobily především poslední dvě remízy AS. Nejprve po deseti výhrách v řadě bralo jen bod z utkání s Turínem, následně v závěru zápasu pomohl Sassuolu k bodu Domenico Berardi. V tomto utkání dokonce Římané nevstřelili ani jednu branku - úvodní gól byl zapsán Longhimu jako vlastní. Ofenzíva je opravdu slabinou Vlků, především od ztráty dvou klíčových hráčů. Zranění již delší dobu brání ve hře Francescu Tottimu, jehož místo zatím marně plní Adem Ljajić. A Římanům chybí také rychlost, kterou představoval Gervinho. Ten by však již měl být na vstup do zápasového kolotoče připraven. Další pozitivní zprávou je zdravotní stav Mattii Destra, který by se mohl dočkat letošní premiéry.

Římané sice ještě neprohráli, ani to by jim ale nemuselo zaručit první příčku. Juventus se i přes lehké výpadky formy vrátil do původního stavu šampiona a právě schopnost navazovat na dobré výkony mu dává největší šanci na zisk Scudetta. Chce-li AS působit jako schopný vyzyvatel, musí opět najít ztracený rytmus a pracovat na ustálení svých výkonů. K tomu by mu mohl pomoci i návrat osvědčené stoperské dvojice v podání Mehdi Benatia - Leandro Castán, kterou již nelimitují žádné karetní tresty. Trenér Rudi Garcia je opěvován v Itálii i své domovině, ale jeho premiérové zážitky nebyly úplně bez kazu.

Sám o své adaptaci říká: "Překvapilo mě několik věcí. Například fanoušci - jejich vášeň je skoro neuvěřitelná. Chápu, že jsem přišel v době, kdy se AS nedařilo, prohráli s Laziem a sezona nedopadla dobře. Ale zarazilo mě, že ataky na hráče nepřestaly ani v začátku nové sezony. Přebudovali jsme tým, zapracovali na fyzické i psychické stránce, ale mnoha fanouškům se pořád něco nelíbilo. Teď už se situace uklidnila a vše je v normálu. Kdyby se ale něco podobného opakovalo, budu vždycky maximálně chránit své hráče. Další věcí, která na mne zapůsobila, byla nálada v kabině. Každý hráč si vážil člověka vedle sebe, protože spolu mnohé prožili. Tým byl jednotný a vyrovnaný," vzpomíná francouzský elegán.

Cagliari se může spoléhat alespoň na statistiky, protože ty lehce favorizují právě sardinský celek. AS totiž na svém stadionu Cagliari neporazilo od ledna roku 2011! Poslední utkání zde hrané chtějí římští tifosi rychle vymazat z paměti: prohra 4:2, herní trápení a vlastní gól brankáře Giocoechey, to jsou jen střípky, na které bude naopak chtít navázat Cagliari. Svěřenci Diega Lopeze sice třikrát prohráli, ale poslední utkání se jim podařilo. Turínské FC dvěma góly sestřelil Daniele Conti, čímž zastavil nešťastnou sérii porážek. Naváže na výhru i proti AS?

Pokud je to úmyslem Cagliari, bude muset zapracovat na ofenzivě. Mauricio Pinilla, Marco Sau a Victor Ibarbo vstřelili dohromady pouhých pět branek! Ke třem bodům nepomůže sardinskému týmu Radja Nainggolan, jehož do hry nepustí karetní trest. Zranění jsou navíc ještě Gabriele Perico a Michael Agazzi. Místo zkušeného brankáře možná zaujme nová posila z Realu Madrid Adán. Ten se nepropracoval do prvního týmu Bílého baletu, takže po ukončení kontraktu odešel do Cagliari. Po Agazziho vyjádření touhy změnit prostředí, tedy bude možná mladý Adán bojovat o své místo pouze s Avramovem.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Castán, Dodò - Pjanić, De Rossi, Strootman - Florenzi, Ljajić, Gervinho
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Pisano, Rossettini, Astori, Murru - Dessena, Conti, Ekdal - Cossu - Sau, Ibarbo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.33 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - SS Lazio  (neděle 15:00)
Lazio se v neděli odpoledne utká se Sampdorií a její hráči budou mít motivaci navíc. Z lavičky budou totiž poprvé poslouchat pokyny Siniši Mihajloviće, který byl nedávno jmenován hlavním koučem. Bývalý slavný fotbalista nahradil odvolaného Delia Rossiho a chce opět pozvednout tradiční janovský klub.

Srbský trenér sice několikrát důrazně popřel dohodu s janovským týmem, ale zřejmě to byl jen laskavý tah vůči reprezentaci, v níž zastával funkci hlavního trenéra. Srbský fotbalový svaz mu ale nebránil v odchodu, takže bývalý obránce může své trenérské schopnosti rozvíjet opět na klubové úrovni. Často se říká, že hráči pod náporem nových očekávání i požadavků ze strany kouče mění své zaběhané způsoby a jejich hra se stává mnohem lepší. To by jistě mnozí fanoušci Sampdorie uvítali, protože aktuální pozice jejich miláčků je nejspíš štěstím nenaplňuje.

Osmnáctá příčka je rozhodně daleko za plány a sny mnohých činovníků věhlasného klubu z Janova, což se Mihajlović nyní pokusí napravit. S italskými poměry je Mihajlović velmi dobře obeznámen, což by mohlo urychlit jeho adaptaci. Konkrétně v Sampdorii dokonce působil ještě coby hráč, na pozici obránce zastavoval útoky soupeře v letech 1994 - 1998. Kromě toho se ujal kormidla týmů jako Bologna, Catania nebo Fiorentina. Na úvod svého vystoupení si však Mihajlović nevybral ideálního soupeře.

Také Lazio má totiž co dokazovat. Bojuje v Evropské lize, na domácí frontě se mu však nedaří. I vinou mnoha zranění (postihujících především ofenzivní složky) se tradiční římský klub nachází na osmé příčce. Na městského rivala AS na první pozici ztrácí dokonce 16 bodů! Ani poslední tři zápasy nedodaly fanouškům Biancocelesti příliš optimismu. Dosavadní průběh sezony může Petkovićův tým označit za dokonale symetrický, neboť má na svém kontě čtyři výhry, čtyři prohry a stejný počet remíz. Také čísla v kolonce inkasovaných a vstřelených úspěchů se vzácně shodují: 16.

Sampdoria rozhodně bude mít problémy se složením základní jedenáctky, protože mimo hru jsou zranění Bartosz Salamon, Gianluca Sansone, Paolo Castellini, Antonino Barilla, Matias Rodriguez a Enzo Maresca. Kvůli kartám nemůže nastoupit ani Eder. Lazio se bude muset obejít bez služeb Giuseppeho Biavy, Emiliana Alfara a střelce Miroslava Kloseho. Poslední tři vzájemné střety favorizují Římany, takže případná odveta z pohledu Dorie je namístě.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Mustafi, Gastaldello, Costa - Palombo, Obiang - Gabbiadini, Krstičić, Wszolek - Pozzi
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Ciani, Cana, Radu - Cavanda, Onazi, Ledesma, Lulić - Candreva, Perea, Keita
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Sassuolo v poslední době dává najevo, že to se záchranou v nejvyšší soutěži myslí vážně. Zlepšená hra přinesla kýžené výsledky, které prozatím katapultovaly nováčka mimo sestupové pozice. Udrží se na nich Di Francescova družina i po zápase s Atalantou?

Na začátku soutěže to se Sassuolem vypadalo hodně bledě a zdálo se, že nováček nemá mezi italskou smetánkou co pohledávat. První body si Di Franscescovi svěřenci připsali až v pátém kole, kdy si rovnou vyšlápli na Neapol. Remíza s účastníkem Ligy mistrů a s jedním z hlavních adeptů na titul leccos předpověděla. Sassuolo totiž výsledek z Neapole potvrdilo další remízou se silným týmem Lazia Řím. Pak už by se dalo říci, že měly výsledky Neroverdi do jisté míry vzestupnou tendenci (výhra doma s Boloňou, výhra na Sampdorii Janov a remíze na hřišti suverénního AS Řím).

Neroverdi tak mohou jít do zápasu s Atalantou v relativní herní pohodě, navíc odpočati po reprezentační přestávce. Sassuolo má na svém kontě deset bodů a stále tak musí bojovat o holé přežití, pokud se mu však bude dařit jako doposud, vše bude na nejlepší cestě.

Podobné herní zlepšení, jako má Sassuolo, vykazuje i Atalanta Bergamo, která je momentálně dokonce devátá. Naposledy si Nerazzurri smlsli na Boloně, kterou porazili 2:1.

Domácím bude scházet pouze Terranova, jinak má Di Francesco k dispozici plný arzenál. Totéž se rozhodně nedá říci o celku z Bergama. Na marodce zůstávají Raimondi, Yepes, De Luca, Giorgi, Lucchini a Nica.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Antei, Bianco, Acerbi - Schelotto, Kurtič, Magnanelli, Marrone, Longhi - Floro Flores, Berardi
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Bellini, Canini, Stendardo, Del Grosso - Carmona, Cigarini, Migliaccio - Moralez - Denis, Livaja
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - Calcio Catania  (neděle 15:00)
Remízový král z Turína přivítá na Stadio Olimpico trápící se Catanii. Turínští jsou sice o pět příček v tabulce výše, ale před sestupovými vodami mají náskok pouhých tří bodů. I v tomto duelu tedy půjde o důležité body.

Granata má na svém kontě šest remíz, což je prozatím nejvíc ze všech týmů Serie A, ale její forma není rozhodně dobrá. Venturovi svěřenci naplno nebodovali už osm kol a v tabulce spadli na čtrnácté místo. Turínští sice měli v minulých týdnech poměrně těžký los a bodovat dokázali se silnými týmy jako třeba s AS Řím, nyní se ale od nich očekává vítězství.

Dobře si zatím nevede ani Catania. Ta sice v minulém kole konečně zvítězila, doma porazila Udinese 1:0, ale nadále zůstává předposlední. Situace na dně ligové tabulky ale není beznadějná. Mezi předposlední Catanií a například desátým AC Milán je rozdíl pouhých čtyř bodů.

Vzájemná bilance Turína a Catanie je poměrně vyrovnaná. Utkání na Stadio Olimpico nebude mít jasného favorita.

Trenér Ventura musí oželet starty Rodrigueze, Larronda a potrestaného Gilleta. Podobně je na tom Venturův trenérský protějšek De Canio, ten nemůže využít služeb Izca, Almirona, Bellusciho a Bergessia.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Darmian, Bovo, Moretti, D'Ambrosio - Basha, Vives, Gazzi - Cerci, Immobile, Barreto
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Alvarez, Legrottaglie, Gyomber, Capuano - Plašil, Tachtsidis, Guarente - Castro, Maxi Lopez, Keko
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Trenér Guidolin se stal během několika letech ve funkci hlavní tváře Udinese opěvovanou postavou. Po zásahu do evropských pohárů a pokračujícím výprodeji hvězd však v letošní sezoně nedokázal navázat na předešlé úspěchy. Podaří se mu napravit si reputaci proti ambiciózní Fiorentině?

Fialky oproti tomu okupují pátou příčku, která ještě zaručuje start v příštím ročníku Evropské ligy. V ní se navíc účastní i letošních soubojů o prestižní pohár, takže budoucnost toskánského celku vůbec nevypadá beznadějně. Florentský tým se prezentuje atraktivním stylem hry s častými ofenzivními kombinacemi na půli soupeře a pečlivou obrannou fází. Jedinou větší slabinou Montellova týmu je snad jen malá konkurence v útoku, kterému prozatím vládne jen jedno jediné jméno.

Giuseppe Rossi se vrátil na italské stadiony po angažmá ve španělském Villarrealu, se kterým se odmítl podílet na bojích ve druhé lize. Namísto toho září v italské Serii A, v níž dokonce díky skvělé formě panuje střeleckým tabulkám. Rossi má velký podíl na současném pátém místě Fiorentiny, především on na sebe v nepřítomnosti zraněného Maria Gómeze strhává většinu pozornosti. O jeho služby se může opírat také italská reprezentace, v níž Pepito tvoří nebezpečnou útočnou dvojici s Mariem Balotellim.

Jedenáctibrankový kanonýr má velkou zásluhu také na posledních třech vyhraných zápasech, v nichž si Fiorentina postupně poradila s AC Milán a Sampdorií Janov co se týče ligové scény, k tomu navíc přidala i výhru nad Pandurii v rámci Evropské ligy. Na domácím stadionu se navíc Fialkám daří - prohrály tu jen dvě utkání. Proti Zebrám však Montella nebude moci využít služby Ahmeda Hegazyho a Marka Bakiće, zcela fit není ani útočník Mario Gómez.

Udinese už o dobrém začátku sezony rozhodně mluvit nemůže. Kapitán Antonio Di Natale sice dělá vše, co je v jeho schopnostech, ale utáhnout negativní stav celého týmu zkrátka nemůže. Kritiky za podcenění soupeře či neschopnost navázat na tradičně dobré výkony se dočkal i trenér Francesco Guidolin, který ale prohlásil: "Víte, není snadné dosáhnout úspěchů, které se nám dařily v minulých letech. Někteří hráči odešli a je složité je nahradit stejně kvalitními. Je dost zvláštní, když nevidíte Udinese v soubojích s Fiorentinou nebo Interem, na které jsme byli zvyklí, ale nejde to pořád. Naše současné postavení jen ukazuje, že nás čeká ještě velmi dlouhá cesta a my se musíme pořádně snažit, abychom svá zaváhání odčinili," dodává Guidolin.

Udinese sice dokázalo vyzrát na nováčka ze Sassuola, když v desátém kole zvítězilo o jeden gól, ale poté přišel opět pád. Tým potkala krize, když se zranili klíčoví hráči. Antonio Di Natale musel střídat již po hodině hry s Interem Milán, utkání s Catanií úplně vynechal. Bez jeho schopností a instinktů si Zebry nedokázaly poradit ani se sicilským celkem. Podaří se jim napravit svou reputaci proti schopné Fiorentině? Dokázat to budou muset bez zraněné dvojice Maicosuel - Mathias Ranegie. Antonio Di Natale by už ale naštěstí měl být připraven.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkić - Hertaux, Danilo, Domizzi - Basta, Pinzi, Allan, Lazzari, Gabriel Silva - Pereyra - Di Natale
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomović, Gonzalo Rodriguez, Savić, Pasqual - Aquilani, Pizarro, Borja Valero - Joaquin, Rossi, Cuadrado
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Livorno - Juventus FC  (neděle 15:00)
Juventus cestuje do Livorna s vědomím, že pokud zvítězí, posune se minimálně na čtyřiadvacet hodin do čela Serie A. Livorno, bojující o záchranu, by nemělo být vážnější překážkou.

Náročný týden mají před sebou fotbalisté mistrovského Juventusu. Stará dáma nejprve může v souboji s Livornem přeskočit vedoucí AS Řím a poté potřebuje bezpodmínečně porazit FC Kodaň, aby se udržela ve hře o postup do osmifinále Ligy mistrů. Juventus ztrácí na AS Řím jediný bod a pokud v neděli odpoledne porazí Livorno, půjde na průběžnou vedoucí pozici. Vlci pak svůj zápas sehrají o den později v dohrávce proti Cagliari. V lize to Juventusu začalo šlapat jako v předchozích sezonách. Conteho svěřenci z dvanácti zápasů vyhráli deset, jednou remizovali a v jednom případě prohráli.

Livorno v právě probíhajícím ročníku podává nevyrovnané výkony a se ziskem dvanácti bodů okupuje patnáctou pozici. Amaranti naposledy podlehli Interu Milán 0:2, ale nesehráli vůbec špatné utkání. Na Giuseppe Meazza se dlouho drželi a v podstatě rezignovali až v nastaveném čase, kdy jim druhou branku vsítil Yuto Nagatomo.

Livornu budou scházet Botta, Biagianti a suspendovaná dvojice De Lucia, Paulinho. Kompletní nebude ani Juventus. Trenér Antonio Conte musí zacelit mezery v defenzívě, chybět totiž budou Barzagli, Lichtsteiner, Bonucci a Ogbonna. Dlouhodobě je mimo Pepe a zranění do hry nepustí ani Islu.
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Coda, Rinaudo, Ceccherini - Mbaye, Lucci, Emerson, Schiattarella, Gemiti - Greco - Emeghara
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Padoin, Cacerés, Chiellini, De Ceglie - Vidal, Pirlo, Pogba - Marchisio, Tévez, Llorente
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bologna FC - Inter Milán  (neděle 20:45)
Důležité klání sehrají na Renato Dall'Ara fotbalisté Boloni a Interu Milán. Domácí se po špatném začátku chytili, a i když poslední zápas prohráli, doma by proti Interu měli být minimálně hodně nebezpečným týmem. Inter ale pět kol neprohrál, vlastně v této sezoně byl pokořen jen jednou.

Bologna, jak je známo, nezachytila začátek soutěže a trenér Pioli se stal terčem kritiky. Vedení ho ale podrželo, což se ukázalo jako správný krok. Bologna vzápětí vyhrála nad Livornem 1:0, nad Cagliari 3:0 a doma remizovala s Chievem 0:0, takže dobrá defenzíva měla hlavní podíl na získaných bodech. Ještě před reprezentační přestávkou se Pioliho svěřenci představili na hřišti Atalanty Bergamo a tolik úspěšní už nebyli. Atalanta vyhrála 2:1 a upevnila si devátou pozici.

Domácí jsou na průběžné šestnácté příčce, ale před sestupovými pozicemi mají náskok pouhého jednoho bodu. Bologna už v této sezoně jeden milánský klub přivítala a s AC Milán byla blízko vítězství. Vedla 2:0, ale nakonec se musela smířit s konečnou remízou 2:2. Před zápasem s Interem by však jistě podobný výsledek brala.

Inter Milán byl v této sezoně prozatím pokořen jen jednou a zcela zaslouženě drží čtvrté místo. Pro Nerazzurri je ale zisk "bramborové" pozice málo. Vítěz Ligy mistrů z roku 2010 by se znovu rád do milionářské soutěže kvalifikoval a k tomu by potřeboval minimálně třetí místo, na které momentálně ztrácí tři body. Důležité je, že Mazzarriho hoši drží se špičkou kontakt, což v předchozích sezonách nebývalo pravidlem.

Domácím budou scházet Cherubin, Mantovani, Natali a Gimenéz. Početné ztráty hlásí i Inter. Ten dlouhodobě nemůže počítat s Chivuem, Icardim, Militem, Marigou, Samuelem, Kuzmanovičem a vykartovaným Ranocchiou. Už v minulém zápase se po dlouhém zranění představil kapitán a ikona klubu Javier Zanetti.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Sorensen, Khrin, Antonsson - Garics, Koné, Pazienza, Laxalt, Morleo - Diamanti - Cristaldo
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Campagnaro, Rolando, Juan Jesus - Jonathan, Taider, Cambiasso, Álvarez, Nagatomo - Guarín - Palacio
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hellas Verona - Chievo Verona  (sobota 18:00)
Sobotní program italské Serie A začne utkání ne nezajímavým - od šesti hodin se proti sobě totiž postaví oba veronské celky. Slavné Derby di Verona přichází na řadu ve třináctém kole; naposledy se oba týmy o městského vítěze utkaly před jedenácti lety!

Otázku domácího a hostujícího celku bude asi těžké správně určit, oba týmy totiž sdílí tentýž stadion. Chievo se rozhodně nenachází v ideální pozici před sledovaným zápasem, ale jeho hráče může těšit alespoň fakt, že protentokrát vynechají dlouho trvající cestování. O favoritovi zápasu není nutné spekulovat, situace v tabulce jasně upřednostňuje Mandorliniho svěřence. Ti totiž prožívají skvělý start do sezony a po letech druholigového strádání opět rázně promlouvají do bojů o horní patra tabulky. V současné době nasbírali už sedm výher, což je katapultovalo dokonce na šestou příčku. Z ní I butei chybí jen dva body k pohárovým příčkám, což se rozhodně dá považovat za nečekaný úspěch.

Ještě před delší reprezentační přestávkou se však Hellasu nevedlo - narazil totiž na dalšího vzmáhajícího se soupeře. Domácí Grifové díky brankám Juraje Kucky a Danieleho Portanovy zvítězili a přerušili tím tříbodový příděl hostí trvající dvě utkání. Opěvovaný trenér Andrea Mandorlini sice zdůraznil, že odmítá dělat předčasné závěry a neví, kde jeho hráči po sezoně skončí, ale zároveň dodal, že vše záleží ryze na nich. Navíc bude moci při výběru základní jedenáctky vybírat z plné šíře veronského kádru.

Naproti tomu Chievo, které dlouhodobě bojovalo o střed tabulky, se od začátku sezony potácí v krizi. Tu částečně naznačil již konec sezony předchozí, ale až ta současná jí dává plně zaznít. Výsledek se brzy dostavil - trenér Giuseppe Sannino přišel o práci a nepomohla mu ani bezbranková remíza s milánským AC. Jeho místo zaujal muž, který ještě nedávno Chievo vedl. Eugenia Coriniho si možná mnozí z nás pamatují především jako nesmlouvavého záložníka, teď se ale Corini učí novým způsobům. A dělá je dobře, protože s provinčním celkem již v minulé sezoně dosáhl relativního úspěchu v podobě dvanáctého místa.

Po jejím skončení však musel tým opustit pro tzv. "tvůrčí neshody", které mu nedovolily spolupracovat s prezidentem Lucou Cempedellim delší časový úsek. Teď byl Corini povolán zpět s jasným úkolem - zvednout potápějící se celek výše ke středu tabulky. Nový trenér se nejspíš vrátí k jindy preferovanému rozestavení s pěti obránci a dvěma útočníky. Vzhledem k faktu, že obranná linie drží překvapivě dobře a zatím obdržela méně branek než městský rival, se může jednat o zvláštní tah. Vskutku, hlavní problém Mussi Volanti spočívá na opačné straně mince - v útoku. Veronský celek totiž skóroval pouze sedmkrát, což je nejhorší statistika v celé první lize. Nejlepším střelcem tým je Alberto Paloschi s pouhopouhými dvěma zásahy.

Další nepříjemností pro trenéra Coriniho je zpráva o stavu zraněných. Mezi ty se totiž počítají zkušený útočník Sergio Pellissier, dále obránce Claiton a záložníci Simone Bentivoglio s Adrianem Calellem. Poradí si poslední celek Serie A v městském derby i bez jejich podpory, nebo se Hellas vrátí na vítěznou vlnu?
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Gonzalez, Maietta, Agostini - Romulo, Donati, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Martinho
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Sardo, Frey, Dainelli, Cesar, Dramè - Radovanović, L.Rigoni, Hetemaj - Paloschi, Thereau
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Parma FC  (sobota 20:45)
Neapol se pečlivě připravuje na klíčový duel s Borussií Dortmund, ještě před tímto utkáním však na Stadio San Paolo zamíří Parma. Roberto Donadoni zatím s Parmou získává důležitou půdu pod nohama, takže Ducali drží jedenáctou příčku. V posledním utkání se jim navíc podařilo zarazit sérii prohraných utkání.

Tento vzrůst formy odneslo Lazio, které s Parmou jen remizovalo. Bezmála zázračný mladík Balde Keita sice dostal Biancocelesti do vedení, ale to smazal Alessandro Lucarelli, který srovnal na konečných 1:1. Parmu může výsledek těšit víc než trenéra Petkoviće, neboť remízový výsledek se jí podařilo získat po předchozích dvou prohraných duelech. Poslední tři body zaznamenali Ducali před téměř měsícem, historické statistiky ji ale staví do pozitivního světla. V pěti posledních zápasech se totiž vždy výherce chronologickou přesností měnil; teď by podle všeho měnila zvítězit opět Parma. To ale nebude vůbec snadný úkol, neboť Neapol je ve formě.

Navíc musí odčinit poslední zaváhání. V rámci trháku minulého kola se utkala s Juventusem a mnohými byl tento souboj označován jako nápověda ke Scudettu. Boj o mistrovský titul totiž v tuto chvíli kromě AS Řím svádí právě Partenopei se Starou dámou. Napínavé klání vyznělo jednoznačně lépe pro turínského giganta, který zvítězil 3:0. Nejprve se prosadil Fernando Llorente, na jeho gól ze druhé minuty následně navázal Andrea Pirlo. Skóre zápasu uzavřel krásnou ranou z větší vzdálenosti Paul Pogba a demonstroval, že propast mezi Juventusem a zbytkem ligy se stále ještě neztratila. Přes tento neuspokojivý výsledek se Neapoli daří dlouhodobě udržovat Juve v napětí a díky atraktivnímu pojetí hry i mnoha investicím se fanoušci pod Vesuvem mohou těšit na Ligu mistrů.

Neapol se na první místo po tomto víkendu sice dostat nemůže ani v případě, že si AS neodnese tři body proti Cagliari, ale přesto by na Římany mohla vyvinout větší tlak. K tomu má proti Parmě ideální podmínky, protože Stadio San Paolo v této sezoně ještě nikdo nedobyl. A i kdyby, pravděpodobně by to nebyla Parma, která pro změnu na půdě soupeře ještě nevyhrála.

Parmě chybí především jakýkoli náznak vyrovnanosti. Zadní řada nepatří k nejhorší, útok neexceluje. Ofenzivní dvojice v podání Amauriho a Antonia Cassana sice ohromuje zkušenostmi, ale dohromady vstřelila pouze čtyři branky. Největším střeleckým tahounem Parmy je tak bezesporu pětigólový záložník Marco Parolo, o nějž se již také zajímají týmy z vyšších pater elitní italské společnosti. Pokud si má Donadoniho celek poradit s jinak výtečně poskládaným týmem Partenopei, většina akcí zřejmě opět půjde od kopaček Parola. Neapol by na druhou stranu ráda nad Parmou zvítězila podruhé za sebou, což se jí od sezony 1993/1994 ještě na domácí půdě nepovedlo.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Albiol, Britos, Armero - Inler, Behrami - Callejón, Hamšík, Insigne - Higuain
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Felipe, Lucarelli - Biabiany, Acquah, Marchionni, Parolo, Gobbi - Cassano, Amauri
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - Janov CFC  (sobota 20:45)
Důležitý závěr roku mají před sebou fotbalisté milánského AC. V Serii A se jim hrubě nedaří a spoustu práce budou mít také na scéně Ligy mistrů. Nejprve čeká AC bitva s Janovem, který je momentálně ve formě.

Zlou sezonu prožívá AC Milán. Výsledkově se mu vůbec nedaří a to ani poté, co klubové vedení dalo najevo, že nadále počítá s kritizovaným trenérem Allegrim. Místo toho aby Rossoneri zabrali, tak ztratili další body, tentokráte na půdě posledního Chieva. Ztráta na první AS Řím už vzrostla už na ohromných devatenáct bodů.

AC Milán si už další podobné zaváhání nemůže dovolit. Už teď se zdá být Liga mistrů pro příští rok utopií a bledě to vypadá i s pozicemi zaručující Evropskou ligu. Každopádně Allegriho družina ještě nehází flintu do žita a doufá, že po reprezentační přestávce nastartuje stíhací jízdu. Rossoneri nemohou mít "na rozjezd" ideálnějšího soupeře. Doma hostí Janov CFC, který na San Siru nikdy nevyhrál! V týdnu pak milánští zajíždí na horkou půdu Celticu.

Kdy jindy by ale Grifové měli pokořit Milán na jeho půdě než nyní. Slavnějšímu celku se nedaří a naopak Janovští jsou po třech výhrách v řadě v laufu. Porazili Parmu, Lazio i Hellas Verona, aniž by přitom inkasovali jediný gól. Je ale otázkou, jak si Gasperiniho svěřenci povedou po reprezentační přestávce.

Ani po pauze se kádr Massimiliana Allegriho nedal plně dohromady. Na marodce stále zůstávají Pazzini, El Shaarawy, Silvestre, De Sciglio, Amelia, Nocerino a Zaccardo, potrestaný je stále kapitán Montolivo. Situace Janova je o poznání lepší, scházet budou pouze Gamberini a Zé Eduardo.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Méxes, Bonera, Emanuelson - Poli, De Jong, Muntari - Kaká, Robinho, Balotelli
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, Portanova, Manfredini - Vršaljko, Biondini, Matuzalem, Marchese - Santana, Gilardino, Antonelli
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Řím12102026:332
2.Juventus FC12101126:1031
3.SSC Neapol1291224:1128
4.Inter Milán1274129:1225
5.ACF Fiorentina1273224:1424
6.Hellas Verona1271422:1922
7.Janov CFC1252513:1417
8.SS Lazio1244416:1616
9.Atalanta Bergamo1251614:1516
10.AC Milán1234517:1913
11.Parma FC1234517:2013
12.Udinese Calcio1241711:1513
13.Cagliari Calcio1234513:2013
14.Turín FC1226418:2112
15.AS Livorno1233613:1812
16.Bologna FC1224614:2410
17.US Sassuolo1224613:2810
18.UC Sampdoria1223713:229
19.Calcio Catania122378:199
20.Chievo Verona121387:186

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (484)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele