Serie A - preview 10. kola

27.10.2016, 08:26
Aktuality
Italská nejvyšší soutěž nabízí jeden čtvrteční zápas. Palermo, které se nachází v sestupovém pásmu, přivítá Udinese, které má na sicilský celek pouze čtyři body k dobru...
Città di Palermo - Udinese Calcio  (čtvrtek 20:45)
Záchranářský duel - nic jiného nás na Sicílii nečeká. Ne snad proto, že by tam bylo životu nebezpečno, ale především kvůli ligovému umístění obou čtvrtečních rivalů. Domácí Palermo naposledy dostalo čtyři góly, Zebry se naopak zlepšují a jejich forma jde vzhůru.

Palermo si začíná vážně zahrávat. Jeho forma jde od desíti k pěti, trenér De Zerbi není spokojen s kádrem a především obrana Palerma kupí chybu za chybou. Ve dvou posledních duelech dostalo Palermo osm branek, což zkrátka není náhoda. Po Turínu si na něm smlslo také AS Řím, které o víkendu v neděli večer mělo důvod slavit. Pod jednoznačnou výhru 4:1 se ve Věčném městě podepsali Salah, Džeko, Paredes a El Shaarawy.

Po devíti odehraných kolech má Palermo na svém kontě jen šest bodů, což stačí na předposlední příčku. A z klubu, který v posledních letech vydělává majlant na hvězdných útočnících, se stává bojovník o přežití mezi elitou, který postrádá finance, kvalitní hráče i respekt ostatních soupeřů. Pro duel s Udinese bude postrádat mnohem víc, protože mimo hru jsou hráči jako Trajkovski, Gonzalez, Bentivegna, Balogh nebo Andelković.

Palermu může udělat radost snad jen to, že právě s Udinese hrát celkem umí. Prohrálo s ním naposledy před více než třemi lety a pokud bude mít trochu štěstí, může se to podařit znovu. Ani Udinese totiž rozhodně není symbolem síly a stálosti. Jeden dobrý výkon tým trenéra Luigiho Delneriho střídá s naivními výkony v obraně a ani on nemá kompletní sestavu. Do hry nezasáhnou například Armero, Evandro nebo Kone.

V minulém kole už kůra trenéra Delneriho začala reagovat, když po porážce od Juventusu Zebry vyhrály nad Delfíny z Pescary. Pescara se sice snažila, ale Udinese bylo zkrátka lepší a bralo tři body. Pomohl mu k tomu střelec Cyril Théréau, který si připsal dvě branky. Udinese ale nesmí usnout na vavřínech a záložník Badu to ví: "Mohli bychom Palermo snadno podcenit, ale to nesmíme. Víme, že se na jeho hřišti odehrávají těžké boje a místní fandové nám budou pořádně znepříjemňovat život," varuje Badu.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Pošavec - Cionek, Goldaniga, Vitiello - Morganella, Gazzi, Henrique, Aleesami - Diamanti, Čočev - Nestorovski
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Widmer, Danilo, Felipe, Samir - Jankto, Kums, Fofana - De Paul - Thereau, Zapata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SSC Neapol - Empoli FC  (středa 20:45)
Neapol se pokouší znovu postavit na nohy a zahájit novou sérii výher i bez zraněného střelce Areka Milika. Její ofenzivní možnosti se sice tenčí, ale přesto jsou Partenopei na domácí půdě stadionu San Paolo proti Empoli jasným favoritem.

Neapol se konečně v minulém kole dočkala výhry, která by její šance a morálku mohla zase zvednout. Nebyl to sice žádný epický zápas, ale tři body si Neapol pohlídala i v oslabení. Po třech duelech bez bodů či vítězství už ambiciózní Neapol další porážku nemohla riskovat, protože by se jí čelo ligy vzdálilo. Ani na stadionu Ezia Scidy však nešlo všechno hladce a podle plánu. Neapol musela naopak hodně bojovat.

A to především proto, že se nechal brzy vyloučit hráč, který chtěl demonstrovat svou sílu. Manolo Gabbiadini má teď po zranění hlavního konkurenta v útoku plnou podporu a už v pohárovém utkání svým gólem ukázal, že branky střílet nezapomněl. Jen potřebuje malou úpravu v herním systému či strategii, více důvěry a herního vytížení. Vše se mu mělo dostat právě proti Crotone, ale show někdejšího hráče Sampdorie Janov se nekonala.

Gabbiadini se nechal vyloučit po zbytečném a agresivním kopnutí protihráče, za což mu hrozí disciplinární trest delšího trvání. Trenér Maurizio Sarri tak samozřejmě není spokojen, protože se mu zužují možnosti v útoku. Polský šutér Arek Milik nebude k dispozici ještě hodně dlouho a Neapol musí bojovat i v Lize mistrů. Dalším soupeřem pro ni bude Empoli, z jehož útoku a vlastně ani obrany strach rozhodně nejde.

Kapitán Marek Hamšík dobře ví, že tým musí zvítězit i bez takových opor. "Při minulém utkání jsme vyjížděli s jasným cílem - vyhrát. To se nám díky třem bodům nakonec podařilo, i když jsme trpěli. Nehráli jsme podle našich představ, ale faktem je, že jsme dlouho hráli v početním oslabení kvůli vyloučení Gabbiadiniho. Mohli jsme ale vyhrát i mnohem vyšším rozdílem, šancí jsme na to měli dostatek," stručně shrnul Hamšík.

Empoli má velké problémy se sbíráním bodů a zatím si na své konto připsalo jen jedno vítězství. Tým trenéra Martusciella se trápil také v minulém kole, když si doma neporadil s Chievem Verona a body si s ním rozdělil. Navíc se minule zranil Laurini. Emblémem současného Empoli je impotentní útok, protože právě Empoli drží smutný primát v nejmenším počtu vstřelených gólů dosavadního průběhu. Z gólu se radovalo naposledy v polovině září, kdy porazilo Crotone.

Duel s Neapolí ho optimismem podle papírových předpokladů moc naplnit nemůže. Zvláště když se podíváme na poslední debakl pěti góly. Faktem ale je, že z šesti dosud odehraných vzájemných střetů vyzráli Partenopei na toskánského soupeře jen jednou, takže Empoli překvapit umí. Podaří se mu to ve středu večer opět?
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Koulibaly, Maksimović, Ghoulam - Hamšík, Diawara, Allan - Callejon, Mertens, Insigne
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Veseli, Bellusci, Costa, Di Marco - Croce, Mauri, Buchel - Saponara - Pucciarelli, Maccarone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - Bologna FC  (středa 20:45)
Bologna jede na neoblíbenou půdu do Verony, kde se jí dlouhodobě vůbec nedaří vyhrávat. Nicméně forma obou soupeřů, kteří se ve středu večer utkají o body i přízeň diváků, je hodně smutná. Chievo i přes velké mezery ale bojuje o evropské poháry!

Chievo je momentálně usazeno na sedmé příčce a to není vůbec špatná bilance. Hra tradičního celku ale není příliš atraktivní a stále se tak odvíjí podobný scénář: Chievo se spoléhá na obranu, občas jí i někoho překvapí a nakonec se po dobré podzimní části sesune směrem do středu. Když už mizérie pokračuje, najednou se cosi zlomí a Chievo se pokaždé zachrání, byť na úkor ofenzivnějších týmů.

Přesto se Mussi Volanti pokoušejí každým rokem ukázat, že tentokrát už to bude lepší. Že se jim povedlo sehrát se do té míry, aby se jejich vlastní fanoušci bavili střílením branek i do sítí soupeřů. Letos to ale Chievo pořád moc nejde. Tradiční celek vedený trenérem Rolandem Maranem vstřelil jen deset branek, což je ligový průměr. Zatím to však veronskému Chievu vychází alespoň výsledkově, protože je stále na příjemném sedmém místě a na Evropu ztrácí jen jeden bod!

Minulé kolo však Chievu nepřálo a po porážce od AC Milán se Chievo rozešlo smírně a opět bez branek i s Empoli. Což není příliš ofenzivní tým, takže se jednalo o zklamání. Obránce Dario Dainelli byl ale spokojen. "S naším výkonem jsme spokojeni. Nedostali jsme žádný gól a soupeři jsme toho moc nedovolili. Sami jsme si vypracovali několik zajímavých šancí a je škoda, že jsme je neproměnili. Na tom musíme zapracovat, protože nám scházel jen gól k ideálu," domnívá se řízný obránce.

Chievo se opírá o domácí prostředí a zvláště proti Boloni je to určitá jistota. Na Stadio Marc'Antonio Bentegodi totiž Bologna vyhrála za dlouhých 15 let jen jedinkrát! Oběma celkům budou scházet někteří hráči. Na straně Chieva je to zraněný Cesar a vykartovaný Castro. Bologna má zraněnou dvojici Destro a Mirante, takže místo prve jmenovaného střelce by měl dostat šanci mladík Sadiq Umar, který se zatím moc neprosadil.

Bologna se v minulém kole trochu trápila, když doma uvítala Sassuolo. Speciální to byl zápas pro trenéra Di Francesca, který přijel coby trenér hostí. Proti němu se totiž postavil jeho syn Federico, který krátce před koncem střídal. A vnesl svému otci štěstí, protože o dvě minuty dřív Sassuolo srovnalo. Bolognu to hodně mrzelo, protože už od 10. minuty vedla díky italskému útočníkovi Verdimu. Po výsledném bodu Felsinei sídlí na 13. místě a doufají v lepší zítřky. Dočkají se jich ve Veroně?
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Spolli, Dainelli, Gobbi - Rigoni, Radovanović, Hetemaj - Birsa - Inglese, Meggiorini
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Da Costa - Mbaye, Gastaldello, Maietta, Masina - Taider, Donsah, Džemaili - Verdi, Sadiq, Krejčí
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.00 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Juventus FC - UC Sampdoria  (středa 20:45)
Juventus v minulém kole poznal hořkost porážky a navíc přišel o jednoho z tahounů týmu. Trenér Massimiliano Allegri musí rychle vymyslet, jak svou situaci napravit, protože na Juventus Stadium už ve středu večer přijede zlepšující se Sampdoria Janov.

Turínský gigant teprve podruhé v sezoně padl. Prvním týmem, který se mu dostal na kobylku, se ve 4. kole Serie A stal milánský Inter. Milánské kluby si zřejmě řekly tajemství, jak překonat Starou dámu, protože si na ni čerstvě vyšlápl také druhý celek, jehož domovem je San Siro. Na něm se totiž bouřlivě slavila výhra domácích. AC vedené trenérem Vincenzem Montellou si připsalo cenný skalp, který jej automaticky řadí na pozice favoritů. Pravda, Juventus vstřelil nejspíš regulérní gól a jeho neuznání hodně ovlivnilo celý zápas, ale milánský tým si kredit za výhru bezesporu zaslouží.

Cenné body, které Juventus ztratil, jej však z pozice lídra Serie A nesesadily. Juventus dál vede první italskou ligu a má na své pronásledovatele náskok dvou bodů. To samozřejmě není moc a AC i AS se určitě budou chtít dostat na první místo, ale Juventus většinou dvakrát vedle nešlape. Přesto je jeden problém na obzoru. Zranil se mu totiž hvězdný mladík Paulo Dybala, jehož mnozí fanoušci řadí k těm nejlepším hráčům Juventusu a oporám.

Argentinský talent, který pomalu přebírá roli lídra ofenzívy, by podle posledních zpráv mohl chybět až tři týdny. Což je samozřejmě citelná ztráta, protože na schopnostech a talentu argentinské hvězdy začínal být Juventus dost závislý. Typově podobný útočník v kádru není, trenér Allegri se tak možná spolehne na duo Higuaín - Mandžukić. Začínají se ozývat hlasy o stereotypním herním projevu Juventusu či o příliš profesorské hře. Podle mnohých se ale jedná o jakousi podzimní únavu a není důvod se znepokojovat.

Myslí si to i někdejší útočník Aldo Serena, který v rozhovoru pro Tuttomercatoweb prohlásil: "Je jasné, že žádný tým nedokáže držet tempo tak dlouho. Juventus možná není po fyzické stránce na úplně té nejlepší úrovni, ale nedělal bych z toho žádnou vědu. Pořád je to skvělý tým plný hvězd i pracantů, který s přehledem zvládne další zápasy. Fakt, že se zranil Dybala, je sice nemilý, ale podle mého jsou v kádru hráči, kteří případnou trhlinu včas zacelí," domnívá se někdejší hráč Serena.

Juventus tedy bez Dybaly bude čelit náporu zlepšující se Sampdorie, která však do Turína nejezdí moc ráda. I když se jí občas povede sehrát s domácími vyrovnanou partii, za posledních dvanáct dlouhých let si z Turína odvezla tři body jen dvakrát! K tomu navíc můžeme přičíst také fakt, že se Námořníkům vůbec nedaří a jsou až na 15. místě. Z posledních pěti utkání vyhráli jen jednou. Tohle vítězství by jim ale mohlo hodně prospět, protože se jednalo o minulé kolo a Doria si poradila v očekávaném městském derby.

Juventus bude mít těžkou práci i podle mínění extravagantního prezidenta janovské Dorie Massima Ferrera. Ten v rozhovoru pro Samp TV zdůraznil: "Trenér Giampaolo odvádí dobrou práci a já mu plně věřím, i když média píší mnoho zpráv. Rozhodně neuvažuji o jeho odchodu. Máme za sebou perfektní derby, které se nám povedlo, takže jsme optimisté. Je před námi duel s prvním Juventusem, ale my nedáme svou kůži lacino. Domácí Juventus se na hřišti utká s jedenácti agresivními lvy," slibuje populární postava italského fotbalu.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Benatia - Lichtsteiner, Khedira, Lemina, Pjanić, Alex Sandro - Mandzukić, Higuain
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Sala, Silvestre, Škriniar, Regini - Barreto, Torreira, Linetty - Alvarez - Muriel, Budimir
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.50 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - FC Crotone  (středa 20:45)
Toskánská Fiorentina poslední dobou pálí ostrými a na její zápasy se velmi dobře dívá. Teď jí los nadělil dalšího velmi schůdného soka, protože na Stadio Artemio Franchi zavítá Crotone. Nováčkovi ligy se naopak nedaří vůbec a stále je jediným týmem, který ještě nevyhrál ani jednou.

Fiorentina si o víkendu napravila reputaci a opět ukázala, že když chce hrát naplno, málokdo ji může zastavit. Viola jela na Sardinii k duelu s tamním Cagliari a nutně potřebovala vyhrát, protože i když má jedno utkání k dobru, její současné postavení rozhodně neodpovídá kvalitě trenéra, kádru i očekáváním fanoušků. Duel s Cagliari skončil oku lahodícím výsledkem 5:3 pro Violu, které se povedl zejména první poločas.

V něm si hosté s chutí zastříleli a při prvním odchodu do šaten vedli 4:1 i přesto, že se jako první už ve 2. minutě prosadil domácí Di Gennaro. Fiorentina má ve svém kádru mnoho dobrých fotbalistů, leč víkendové klání patřilo především dvěma z nich. Dva góly si na svůj účet připsal Federico Bernardeschi, ještě o jednu trefu navíc přidal zkušený hrot Nikola Kalinić. Tomu se muselo hodně ulevit, protože před tímto duelem měl na kontě jen jediný ligový gól.

Sám ale prohlašuje, že na prvním místě je především tým. "Jsem moc rád, že jsem dal tři góly, protože to je především moje práce. Žiju pro góly a jsem šťastný, když se mi jich povede dát víc. Chci ale vyjádřit poděkování mým spoluhráčům, kteří mi s nimi hodně pomohli. Na prvním místě vždycky musí být tým, protože jsme jedna velká rodina. Táhneme za jeden provaz a bojujeme společně. Máme výtečný tým a skvělého trenéra, který přesně ví, co má dělat. Doufám, že v této sezoně dosáhneme něčeho velkého a vyhrajeme co možná nejvíc zápasů," přál by si zkušený Chorvat.

Fiorentina se ale pyšní také dobrou defenzivní fází, protože její obrana je třetí nejlepší v lize. Viola má solidně rozehranou také skupinu v Evropské lize a teď ji čeká další zajímavý soupeř. Bude se jednat o premiéru, protože s Crotone se Viola ještě nikdy nesetkala. Vzhledem k formě Kaliniće a spol. se musí mít Crotone na pozoru, neboť jeho obrana inkasovala už dvacet branek! Čisté konto neudržela ani jednou a celé Crotone dokázalo zatím posbírat jen jeden bod!

V minulém kole těsně prohrálo s oslabenou Neapolí a budoucnost trenéra Davideho Nicoly je ve hvězdách. S tím si ale Nicola hlavu neláme: "Mám tady skvělou partu kluků a naprosto jim věřím. Jsme schopní se zachránit, i když to teď tak nevypadá. V utkání s Neapolí jsme měli pět dobrých šancí, Neapol nebyla o moc lepší. My je ale nevyužili, na čemž musíme pro příští zápasy pracovat," dodal Nicola.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Tomović, Gonzalo, Astori - Bernardeschi, Sanchez, Vecino, Milić - Borja Valero - Kalinić, Iličić
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Rosi, Claiton, Ferrari, Martella - Rohdén, Crisetig, Salzano - Falcinelli, Trotta, Simy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Turín FC  (středa 20:45)
Inter Milán se nachází v krizi a trenér Frank de Boer tuší, že v Miláně moc dlouho nejspíš nezůstane. Vše může ještě uspíšit případná další prohra s Turínem. Inter Milán musí napnout všechny síly a doufat v zázrak, protože Býci jsou ve formě a nevzdávají se naděje na poháry.

Středeční duel by se klidně dal označit za střet dvou překvapení aktuální sezony. Inter v tom špatném slova smyslu, Turín jako jeho pravý opak. Inter přes léto mohutně investoval a přivedl známá jména, která má na starosti zkušený taktik Frank de Boer. S velkými jmény a kapitálem samozřejmě přichází také velké ambice. Ty ale Nerazzurri zatím nenaplňují, protože jak už slýchal Peter Parker, s velkou silou přichází také velká odpovědnost.

A v tuto chvíli je odpovědnost na bedrech de Boerových příliš silná. Týmu se nedaří, taktika nizozemského trenéra v Itálii moc neplatí a Inter podává velmi nevyrovnané výkony. V Evropské lize působí dojmem, jako by mu tato soutěž byla málo a prohrává jeden duel za druhým. V Serii A se Interu daří obdobně, což snad ještě více bije do očí, když jeho městský rival rozhodně nesázel na vysoké částky za přestupy, ale teď je na třetím místě.

Trochu odlehčit mohl de Boerovi a jeho kolegům poslední ligový duel, který neměl být těžkým testem. Poté, co Inter v rámci Evropské ligy konečně vyhrál a se štěstím porazil anglický Southampton, se ale dostavily opět ty známé rysy, individuální chyby a další porážka. Z tábora hráčů jasně zní, že nejsou skupinou, že nedokáží bojovat za druhé. Využila toho Atalanta, která i díky pozdní penaltě zvítězila 2:1.

Názory fanoušků se různí a někteří už trenéra de Boera vyprovázejí na letiště, ale jsou i tací, kteří se ho zastávají. Patří mezi ně i Gianfelice Facchetti, syn známého hráče Interu. V rozhovoru pro média zmínil: "Osobně stojím za trenérem. Nesouhlasím s tím, jak se všechno hází jen na de Boera. Od hráčů až po vedení se najdou mnozí, pro které jsou jeho selhání vhodným alibismem. Samozřejmě udělal chyby a Inter nevyhrává, ale nemůže za to jen on," přiklání se na stranu málem popraveného.

Situace kolem trenéra de Boera je nejistá a krkolomná. Záleží taky na tom, kdy přesně tyto řádky čtete. V době jejich sepsání je jisté snad jen to, že de Boerova poslední šance je velkou výzvou. Pokud neporazí Turín, půjde zřejmě od válu. A Turín se v posledních týdnech poráží hodně těžko. Granata je tím příjemnějším překvapením letošního ročníku, což dokazuje výsledky i herním projevem.

Býci samozřejmě nevsadili na známá jména nebo hvězdné nákupy. Jednak proto, že na ně nemají dostatek prostředků, ale především proto, že to zkrátka není jejich styl. Vedení dalo důvěru schopnému trenérovi Mihajlovićovi, který potřebuje jen pár ověřených hráčů, dril a důvěru. S tím vším umí téměř zázraky, jako ostatně ukazuje v těchto dnech s Turínem. Jednoduchý herní projev, pevná obrana a organizovanost spolu s talentovanými hráči vytváří z Býků velmi nebezpečného soka.

Turín prohrál naposled ve třetím kole, kdy mu ovšem ještě chyběl střelec Andrea Belotti. Muž, na něhož v Palermu nechtěli čekat, v Turíně rozkvetl a dostal se i do italské reprezentace. Poslední dobou mu to možná nestřílí tak jednoduše, ale za něj se najdou jiní spoluhráči, kterým právě Belottiho přítomnost na hřišti vyhovuje. Daří se především někdejším Římanům Falquemu s Ljajićem.

Toto duo naposledy pomohlo v malém osobním derby remizovat s Laziem a poradilo si i s Fiorentinou, Palermem nebo římským AS. Rovněž marodka hostí se pomalu začíná vyklízet, takže zraněni jsou jen obránci Avelar, Molinaro a De Silvestri. Interu naopak bude kvůli disciplinárnímu trestu chybět Medel, kromě nějž jsou zraněni ještě Andreolli s Felipem Melem.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Ansaldi, Miranda, Murillo, Santon - Joao Mario, Kondogbia, Banega - Perišić, Icardi, Candreva
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Zappacosta, Rossettini, Moretti, Barreca - Benassi, Vives, Acquah - Iago Falque, Belotti, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Delfino Pescara - Atalanta Bergamo  (středa 20:45)
Atalanta v minulém kole překvapila mnohé a dost možná i sama sebe, protože si poradila se slavným Interem Milán. Teď ji čeká soupeř mnohem méně tradiční a movitý, ale dost možná o to více bojující.

Atalantě vyšlo minulé kolo první italské ligy skvěle, když si trochu nečekaně poradila s Interem Milán. Orobici doma od 10. minuty vedli a nezlomila je ani vyrovnávací branka Brazilce Edera. Domácím se vyplatil boj až do samotného konce zápasu, protože dvě minuty před hvizdem sudího proměnil nařízenou penaltu hrdina Mauricio Pinilla, takže se celek z Bergama mohl radovat. Toto vítězství způsobilo, že Atalanta už čtyři kola neprohrála. A univerzál Boukary Dramé z toho má přirozeně velkou radost.

"Inter pro nás byl velkou zkouškou, i když se mu moc nedaří. Přesto jsme chtěli vyhrát a nakonec to dokázali. Vyhráli jsme především díky tomu, že jsme ve výhru věřili až do posledních minut. Dali jsme do toho všechno a vyšlo nám to. Teď nás čeká Pescara, kterou dobře známe. Pohybuje se sice na konci tabulky, ale to nic nemusí znamenat. Bude to pro nás náročné i po fyzické stránce," uvědomuje si zkušený hráč.

Pescara má další důvod porazit Atalantu. Od roku 2003 a prvního zápasu tehdy ještě v Serii B se Delfínům nepovedlo vyzrát na tým z Bergama ani jednou! Naposledy se při výpravě do Pescary body dělily, a to po nudné remíze bez branek. Delfino Pescara je týmem, který zatím nenaplňuje očekávání svých fanoušků ani omylem. Nováček ligy se pohybuje na průběžném 17. místě a zatím se ze tří bodů radoval jen jednou, když si poradil se Sassuolem. Ani to ale nezvládl na hřišti a rozhodnout musela kontumace.

Po nadějné remíze proti Sampdorii Janov, při níž se Pescara nevzdala a předvedla poměrně dobrý výkon, se jí minulé kolo vůbec nepovedlo. Na stadionu Friuli v Udine domácím Pescara nestačila a prohrála s nimi 3:1 i díky dvěma proměněným penaltám domácích. Velké problémy mají Delfíni především v ofenzivní fázi a jen tak se to asi nezlepší. Fit není Rey Manaj a utkání s Atalantou zřejmě vynechá také mladík Bahebeck.
Delfino Pescara - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Zampano, Campagnaro, Coda, Biraghi - Aquilani, Cristante, Memushaj - Brugman, Benali - Caprari
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Masiello, Caldara, Konko - Conti, Kessie, Freuler, Kurtić, Dramè - Gomez, Petagna
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
US Sassuolo - AS Řím  (středa 20:45)
Rozjetý Řím jede do Sassuola, kde jej čeká starý známý. S tamním týmem mají Vlci mnoho společného, často s ním obchodují a na domácí lavičce sedí jeden z dřívějších hráčů Giallorossi. Jeho tým však poslední dobou podává hodně nevyrovnané výkony.

Trenér Eusebio Di Francesco má s Římem zvláštní vztah. V roce 2001 s ním vyhrál poslední Scudetto a patřil k oblíbeným hráčům. Možná neoplýval toliko technikou, ale vše vynahrazoval neustálou prací, bojovností a myšlením. Podobné kvality vyžaduje od svého týmu a proto se proti Sassuolu hraje tak těžce. Di Francesco několikrát prohlásil, že by v budoucnu rád trénoval římské AS, ale zatím se mu nepoštěstilo. O důvod víc ve vzájemných duelech ukázat, že je to výborný trenér s jasnou vizí a úspěšnou budoucností.

Proti AS se postaví nejen trenér Di Francesco, ale rovněž několik mladých hráčů, kteří patří nebo dříve patřili týmu z hlavního města. Jedná se například o útočníka Mattea Politana, jenž po odchodu Nicoly Sansoneho do Villarrealu převzal jeho ofenzivní úlohu. V záložní řadě najdeme dvojici Lorenzo Pellegrini a Luca Mazzitelli. V Římu dříve hrával i Luca Antei a na hostování pro tuto sezonu je v Sassuolu také mladík Federico Ricci. A každý z nich se proti bývalým či budoucím spoluhráčům bude chtít ukázat v tom nejlepším světle.

Další velkou motivací pro celý kádr je fakt, že Neroverdi ještě nikdy v rámci oficiálních duelů Římany neporazili. Od roku 2013 nalezneme v této kolonce celkem šest zápasů, z nichž třikrát se body dělily a třikrát brali tři body Vlci. To se jim povedlo i při poslední návštěvě Stadio Città del Tricolore, protože v minulém ročníku se trefili hostující Mohamed Salah a Stephan El Shaarawy, zatímco z domácích se neprosadil nikdo, třebaže Domenico Berardi zahrával pokutový kop. Oba střelci z posledního duelu se trefili i v minulém kole.

Giallorossi na vlastní půdě hostili nevyzpytatelné Palermo a po remíze z pohárové Evropy si potřebovali spravit chuť. To se jim povedlo ve velkém stylu, protože kromě El Shaarawyho se Salahem se prosadili ještě Edin Džeko a Leandro Paredes, načež Palermo kontrovalo jen jedinou brankou Quaisona. Vlkům se podařilo zvítězit a díky zaváhání Juventusu Turín proti AC Milán Giallorossi ztrácí na první příčku jen dva body. Situaci před zápasem se Sassuolem však trenéru Spallettimu komplikují zranění. Mimo hru je stále Antonio Rüdiger, Nura, Mario Rui nebo Thomas Vermaelen, k tomu se do hry ještě pár dní nedostanou Bruno Peres s Diegem Perottim.

Sassuolo už dva zápasy po sobě nedokázalo vyhrát a v minulém kole si jen rozdělilo body s Bolognou. A ještě mohlo být hodně rádo i za dělbu bodů, protože Bologna dlouho vedla. Kromě toho, že se Sassuolu zranil záložník Magnanelli, vyrovnával zkušený střelec Alessandro Matri až pět minut před koncem utkání!

Trenér Di Francesco byl spokojen především s koncem utkání: "Když vezmu v úvahu, že jsme se v pátek vrátili z Vídně po náročném utkání Evropské ligy, tak je bod dobrý. Líbí se mi především to, že se nevzdáváme a snažíme se bojovat až do posledních chvil. Teď se nám to vyplatilo a právě to Sassuolo z konečné fáze utkání chci vidět pokaždé. Agresivní, chytré, odvážné. Teď nás čeká Řím a já se na tento duel už moc těším, protože nám věřím," dodal trenér Di Francesco.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Lirola, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Biondini, Sensi, Pellegrini - Politano, Matri, Defrel
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Florenzi, Manolas, Fazio, Emerson - Strootman, De Rossi - Salah, Nainggolan, El Shaarawy - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.60 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - Cagliari Calcio  (středa 20:45)
Cagliari minule zažilo nečekaný debakl, na který se pokusí reagovat v dalším duelu. V rámci vloženého kola se ve středu večer na jeho hřišti představí římské Lazio, jehož forma rozhodně vzbuzuje alespoň respekt.

Lazio bojuje o evropské poháry, kádr na to má kvalitní i poměrně široký a jeho trenér má dost ambicí. Simone Inzaghi vtiskl týmu nový směr, celek z hlavního města hraje organizovaně, táhne za jeden provaz a na těch správných postech má tahouny. To se týká především obránce Wallace a útočníka Cira Immobileho. Mladý střelec si udělal renomé v Turíně, odkud se vydal do zahraničí. Tam se ale neprosadil, takže vzal zavděk nabídkou od Římanů, kteří hledali náhradu za končícího Miroslava Kloseho. A zdá se, že pro obě strany to bylo ideální řešení.

Immobile se rozjel a za celou svou dosavadní kariéru ještě nezažil tak povedený rozjezd v jedné sezoně! V devíti dosud odehraných duelech se trefil už šestkrát a táhne ofenzívu Biancocelesti. Poslední z těchto zásahů si připsal ve víkendovém kole proti týmu, v němž má stále mnoho přátel. Lazio se utkalo s domácím Turínem, což byl hodně atraktivní duel. Immobile přispěl ke konečné remíze 2:2, když v 70. minutě srovnával na 1:1. Právě on patří k příjemným překvapením celé ligy.

Lazio se ve dvou posledních duelech sice snažilo, jenže nakonec se z výhry neradovalo ani jednou. Remízu proti Bologně napodobilo již zmíněným střetem s Turínem, který taktéž skončil dělbou bodů. Teď se římský tým konečně chce ukázat. Proti Cagliari se mu dlouhodobě daří, za posledních pět let s ním prohrálo jen dvakrát! V minulém roce duel na Stadio Olimpico skončil jasně pro domácí, kteří se trefili čtyřikrát.

V duelech Cagliari ostatně padá hodně často množství branek. Příkladem by mohlo být minulé kolo sardinského týmu, který sice vstřelil soupeři tři branky, ale ani to nestačilo na body! Od Fiorentiny totiž dostalo hned pět gólů, z nichž čtyři góly padly v prvním poločase. Pro tým, který si poradil s milánským Interem nebo obral o body římské AS, se jednalo o velké zklamání především v obraně, která je druhou nejhorší v lize. Je jasné, že trenér Rastelli nemohl být spokojen.

"Hodně mě mrzí, že jsme prohráli. Čekal jsem víc zejména od první půle, která se nám hrubě nepovedla. V obraně jsme selhali a často to byly systémové chyby, se kterými se dá pracovat. Nechybělo nám odhodlání, ale postrádali jsme více odvahy, chuti vyhrát a koncentrace. Dělali jsme moc jednoduché chyby, které nás přišly draho. Nezbývá nám ale nic jiného, než dát se co nejdříve dohromady a pokusit se ve středu hrát lépe," dodal trenér Cagliari.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Hoedt, Wallace, Radu - Cataldi, Parolo, Lulić - Felipe Anderson, Immobile, Keita
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Storari - Pisacane, Ceppitelli, Bruno Alves, Murru - Isla, Tachtsidis, Padoin - Di Gennaro - Sau, Borriello
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - AC Milán  (úterý 20:45)
Rozjetý Milán jede do Janova, aby se utkal o další body a prodloužil svou sérii neporazitelnosti. Všudypřítomný optimismus ve městě módy se pokusí zkazit domácí Grifové, kteří se léčí ze ztráty v ostře sledovaném derby.

AC Milán se vrací do formy a kdekdo už stačil vzpomenout či zmínit staré časy. Po letech půstu, kdy se fanoušci Rossoneri ke starým dobám obraceli v nostalgii, se forma týmu zlepšuje a náznaky pokroku jsou opravdu viditelné. Za vším stojí éra trenéra Vincenza Montelly, který dodal týmu tvář, jasnou vizi a schopnost neztrácet hlavu, když se věci nevyvíjejí příliš dobře. Sezona je samozřejmě stále teprve v začátcích a může stačit pár zápasů na úplnou změnu nebo pokles formy, ale už teď je AC diametrálně odlišné od minulých let.

V úterý večer se v rámci předehrávky vloženého kola Serie A AC představí na půdě dobře známého soupeře, se kterým utužuje obchodní vztahy a všeobecně si s ním hodně rozumí. Trenér Vincenzo Montella sbírá nadšené ohlasy své práce, která je kromě herního progresu vidět především výsledkově. Další náročnou zkoušku Rossoneri zvládli právě o víkendu, kdy si to rozdali s Juventusem Turín. Před utkáním byl favoritem turínský gigant, který v posledních letech nemá v Itálii konkurenci. AC se ale nevzdalo a vyhrálo.

Sudí Rizzoli se sice moc nepředvedl a je pravda, že Juventusu nejspíš upřel jasnou branku, ale to nesnižuje snahu a sílu milánského oponenta. Rossoneri hráli velmi organizovaně a když se dostali k míči, působili nebezpečně. Jako by si v hlavách řekli, že nastal čas na změnu a ostře sledované utkání s Juventusem chtěli konečně vyhrát. To se jim nakonec povedlo díky skvělé ráně mladíka Locatelliho, který je emblémem současného AC: mládí, dravost, organizovanost a táhnutí za jeden provaz.

Výhra nad Juventusem Turín může mít dalekosáhlé následky pro celý další průběh sezony, míní zkušený expert stanice SkySport Peppe Di Stefano. Muž se slavným fotbalovým příjmením prohlásil: "Tohle je výsledek, který by mohl být zlomovým bodem pro AC. Musím uznat, že trenér Montella dělá skvělou práci a konečně za ni dostává své ovoce. I dvojice Galliani - Berlusconi udělala své, protože se poslední dobou zaměřila na mladé a italské hráče. Tohle AC možná nemá tolik hvězd, ale má velké srdce. Navíc je to tým s obrovským potenciálem," dodal Di Stefano.

Grifové v Janově uvítají soupeře, se kterým moc hrát neumí. V Miláně s ním naposledy prohrál a i když prostředí stadionu Luigi Ferraris slibuje určitou výhodu, dlouhodobě se zde také víc daří Milánu. Od roku 2007 zde domácí získali tři body jen čtyřikrát! Teď se navíc potýkají s pořádnou smůlou. Tu jim přineslo derby se Sampdorií a to je, přátelé, vždy zápas, který na psychiku týmu vždy působí. CFC bylo v mnohem lepší formě a před zápasem bylo favoritem, jenže nakonec bylo vše jinak. Sampdoria hrála lépe, měla více šancí a i kvůli vlastní brance obránce Armanda Izza nakonec zvítězili právě Námořníci.

Janov se ale nevzdává a chce svou smolnou formu napravit právě proti AC. Asistent trenéra Alberto Corradi po prohraném utkání zmínil: "Hodně nás mrzí, že jsme nedokázali nechat si ani bod, i když jsme byli favority. Ale nesmí nás to zlomit. Je to jen další utkání a viděli jsme, kde máme slabá místa. Hodně se těšíme na duel s AC, protože je to naše další šance získat si fanoušky. Teď se plně soustředíme jen na nadcházející duel, který tu má dlouhou tradici a chceme tři body, třebaže má AC formu," dodal Corradi.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Izzo, Burdisso, Gentiletti - Lazović, Veloso, Rincon, Laxalt - Rigoni, Simeone, Pandev
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Paletta, Romagnoli, De Sciglio - Kucka, Locatelli, Bonaventura - Suso, Bacca, Niang
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC970217:621
2.AS Řím961223:1119
3.AC Milán961216:1119
4.SSC Neapol952217:1017
5.Turín FC943219:1115
6.SS Lazio943216:1015
7.Chievo Verona942310:914
8.Atalanta Bergamo941412:1313
9.US Sassuolo941412:1413
10.Cagliari Calcio941416:1913
11.ACF Fiorentina833211:912
12.Janov CFC83329:712
13.Bologna FC933310:1312
14.Inter Milán932411:1211
15.UC Sampdoria932410:1211
16.Udinese Calcio931510:1510
17.Delfino Pescara91449:147
18.Empoli FC91352:116
19.Città di Palermo91356:166
20.FC Crotone90187:201

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (418)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele