Serie A - preview 10. kola

01.11.2014, 08:47, aktualizováno 03.11.2014, 08:24
Previews
Lazio hostí doma Cagliari a pokud zvítězí, posune se na třetí příčku tabulky. Italská nejvyšší soutěž se dnes hraje rovněž v Ceseně, kam zavítá Hellas Verona...
AC Cesena - Hellas Verona  (pondělí 19:00)
Cesena by ráda oddálila boj o sestup na co možná nejvzdálenější datum, ale pravdou je, že jí pád do druhé ligy pravděpodobně nedá spát. V současné pozici by sestupovala, navíc ji čeká nebezpečný soupeř. Zavítá k ní totiž Hellas Verona i s Lucou Tonim v sestavě.

Hellas sice nenaplňuje sny některých fanoušků, kteří chtěli tým trenéra Mandorliniho vidět na pohárových příčkách. V minulé sezoně se Hellas dlouho snažil o přední příčky, ale posléze se mu stalo to, co všem zapáleným nováčkům: ztráta sil, přílišné nadšení, které vyprchalo během druhých deseti zápasů a příliš úzký kádr nezvyklý náročnému tempu Serie A. V létě se jeho situace ještě zhoršila, když tahouni jako Romulo a Juan Manuel Iturbe odešli.

Přitom se Hellas neprezentuje špatnými výkony. Objektivně je nutné uznat, že prohry s Neapolí či AC Milán jsou asi očekávané. Teď však pro veronský tým nastává rozhodující zápas - zápas hlavním adeptem na sestup. V předminulém utkání Neapol rozdrtila Hellas šesti brankami i díky hattricku Gonzála Higuaína celkovým skóre 6:2. Partenopei tak potvrdili vzrůstající formu, v domácí lize už pět kol neprohráli. Minulé utkání už bylo o mnoho povedenější. Ani v tom ale Hellas nečekal snadný soupeř, protože římské Lazio je příjemným překvapením dosavadního průběhu sezony. Domácí Hellas totiž využil početní výhodu, kterou mu poskytlo vyloučení Cavandy, a nařízenou penaltu proměnil zkušený veterán Luca Toni.

Do základní sestavy Hellasu se navíc vrátil Emil Hallfredsson, který v posledních týdnech truchlil po úmrtí otce. Jeho schopnost rozhýbat hru a včas narušit soupeřovu obranu přesným pasem či nahrávkou se Hellasu bude jistě hodit. Dalším hráčem, který by mohl být přínosem, je Nicolas López. Někdejší talent AS Řím se neuchytil v Udinese a teď zkouší štěstí ve Veroně. Vzhledem k tomu, že působí vedle Lucy Toniho a na svém kontě má ve třech zápasech dva góly, se zdá, že možná našel ten správný tým.

Cesena vyhrála jen jednou za celých devět kol. Poslední tři utkání museli její fanoušci přímo protrpět, protože v nich Cesena ani jednou nebodovala a vstřelila v nich jen jednu branku. Cesena nemá na Věčné město nejlepší vzpomínky. A po dnešním večeru se nijak výrazně nezlepší, protože Cesena hlavní město opouští opět bez bodů. O všechny tři obraly jinak aktivní Cesenu zásahy mladého střelce AS Mattii Destra a zkušeného záložníka Daniela De Rossiho.

Domácí Cesena na stadion Dino Manuzzi vyběhne bez zraněného Lealiho, zatímco hosté přijedou kompletní. Oba celky se utkaly v rámci Serie B, ale v obou posledních utkáních se body jen dělily. Kdo se bude radovat v prvoligové premiéře?
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Agliardi - Capelli, Lucchini, Volta, Renzetti - Giorgi, De Feudis, Cascione - Defrel, Brienza - Djuric
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Martic, Marquez, Moras, Agostini - Campanharo, Tachtsidis, Hallfredsson - Jankovic, Toni, Lopez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SS Lazio - Cagliari Calcio  (pondělí 21:00)
V současné době se z obou římských celků v lepší formě nachází Lazio. Tým vedený trenérem Stefanem Piolim by rád do Ligy mistrů a k tomu potřebuje vyhrávat. Zatím se mu jeho poslání daří a dalším soupeřem je tým, který preferuje pro diváky velmi atraktivní podívanou.

Trenér Zdeněk Zeman v posledních kolech dokázal, že umí udělat superofenzivní sílu téměř z každého týmu v Serii A. Po fiasku s AS Řím se o něco podobného pokouší také na Sicílii, kde dostal na starost upadající Cagliari Calcio. V prvních momentech spíše jen inkasoval, ale poslední dobou k tomu přidal i několik velmi dobrých výsledků. Inter Milán byl v utkání s Cagliari jasným favoritem, ale duel naprosto nezvládl. Trenér Zdeněk Zeman konečně předvedl, že jeho týmy jsou specialisty na ofenzivní fotbal a Cagliari Interu nadělilo čtyři góly.

Čtyřbrankovou podívanou předvedlo Cagliari také proti Empoli, navíc od nováčka soutěže ani jednou neinkasovalo. O góly se postarali Marco Sau, Albín Ekdal a dvě branky si schoval do rukávu Danilo Avelar, kterému Zemanův styl očividně sedí. A ačkoli minulé kolo Cagliari nepřineslo tři body, remíza proti vzmáhajícímu se AC Milán také rozhodně není špatným výsledkem. Sečteno a podtrženo, Cagliari opět zatápí větším jménům a prohání i favority na evropské poháry.

Právě takovým týmem je současné Lazio. Římský tým by rád do Ligy mistrů a aktuálně na tuto pozici vůbec nemá dalekou cestu. ambiciózní Lazio za sebou má poměrně vydařený začátek sezóny, načež by rád římský celek zakončil letošní ročník postupem do Ligy mistrů. "Jsme nohama na zemi, chceme ale zakončit letošní sezónu na třetí příčce. Liga mistrů je sen každého hráče a my máme pocit, že teď nastal ten správný čas, aby se Lazio opět dostalo do pohárů," uvedl Antonio Candreva.

Soudě dle posledních výkonů Lazia Candreva vůbec nepřehání. Čtyři po sobě jdoucí utkání Lazio vyhrálo a jeho fotbalový projev opět baví. Římský celek si poradil i s Fialkami, když se ujal vedení už v prvním poločase po akci Filipa Djodjeviće. A ve druhé minutě nastaveného času skóre pečetil Senad Lulić, který je také ve vynikající formě. Dalším soupeřem byl nebezpečný Hellas Verona. Lazio sice dobře začalo, ale z Verony si nakonec odváží jen bod. Domácí Hellas totiž využil početní výhodu, kterou mu poskytlo vyloučení Cavandy, a nařízenou penaltu proměnil Luca Toni.

Cavanda si tedy v duelu s Cagliari logicky nezahraje, neb stojí kvůli červené kartě. Do útoku by se opět měla postavit letní posila z francouzského Nantes. Jedinou otázkou je to, zda nově vytvořená defenzivní dvojice v podání Stefana de Vrije a veterána Michaela Cianiho dokáže zastavit poměrně produktivní útok Cagliari s vedoucím střelcem Marcem Sauem a v životní formě hrajícím Albinem Ekdalem. Cagliari přišlo také o jednoho zajímavého hráče, protože stále se lepšící bek Danilo Avelar nebude schopen nastoupit.

Dva z posledních tří vzájemných střetnutí vyhrálo Lazio. Cagliari se radovalo ze zisku tří bodů v květnu minulého roku, když jediným úspěšným střelcem byl Daniele Dessena. Na Stadio Olimpico se radovali domácí, kterým tři body vystřelilo skórující duo Antonio Candreva a Miroslav Klose. A v minulém utkání se situace opakovala, když si Biancocelesti poradili se svým sokem také rozdílem dvou branek. Oplatí mu Cagliari stejnou mincí?
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Radu, De Vrij, Ciani, Braafheid - Onazi, Biglia, Parolo - Candreva, Djordovic, Lulic
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Cragno - Balzano, Ceppitelli, Rossettini, Murru - Crisetig, Conti, Ekdal - Ibarbo, Sau, Cossu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Zajímavé utkání se očekává na stadionu Luigi Ferraris, kam zavítá Fiorentina. Viola se konečně rozehrává k dobrým výkonům, ale proti Sampdorii to nebude mít jednoduché. Domácí až v minulém kole přišli o neporazitelnost a zpátky na vítěznou vlnu se hodlají dostat právě proti Fialkám.

Sampdoria v minulém kole přišla o neporazitelnost, ale pro trenéra Sinišu Mihajloviče to není důvod k panice. Ve stejném smyslu se vyjádřil i Djamel Mesbah. "Z porážky na Interu jsme zklamaní, ale dřív nebo později jsme museli prohrát. Důležité je tuto porážku hodit za hlavu a vrátit se zpět na trať. Budeme čelit silnému týmu, proti Fiorentině musíme být připraveni," řekl někdejší obránce Lecce či AC Milán. Námořnící jsou v tabulce na šestém místě, ale mají shodný počet bodů jako Lazio a AC Milán. Situace v bojích o evropské poháry je velmi vyrovnaná, což si uvědomuje i Fiorentina, která zatím za svým soupeřem zaostává o tři body.

Viola se po matném začátku začíná rozehrávat k dobrým výkonům, což pocítilo Udinese. "Proti Udine jsme hráli opravdu dobře. Musíme na naše nedávná vystoupení navázat a stoupat v pořadí," prohlásil po výhře 3:0 Borja Valero. Do té doby to totiž Fialkám příliš nešlo, tedy co se týče domácí scény, protože v pohárové Evropě šlapou jako hodinky.

Poslední vzájemné měření sil skončilo nerozhodným výsledkem 0:0, ale předtím byla úspěšnější Fiorentina. Poslední výhra Dorie se datuje k říjnu 2010, takže jde o více než čtyři roky staré vítězství.

Domácí tým se musí vypořádat se zraněnými Vivianem, Krstičičem, Silvestrem, Gastaldellem a Djordevićem. Na druhé straně je situace o poznání lepší, Gomez už je připraven, což neplatí o Rossim.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Romero - De Silvestri, Romagnoli, Regini, Mesbah - Soriano, Palombo, Obiang - Gabbiadini, Okaka, Eder
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomovič, Rodríguez, Savić, Alonso - Aquilani, Pizarro, Borja Valero - Cuadrado, Babacar, Vargas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.20 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
FC Turín se před zápasem Evropské ligy představí domácím fanouškům proti Atalantě Bergamo. Granata zatím střídá dobré výsledky se špatnými, ale proti oslabeným Bergamaschi bude favoritem.

Ještě než se Turín vrhne na další utkání EL na půdě finských Helsinek, čeká ho vystoupení proti Atalantě Bergamo. Domácí se naposledy vypořádali s Parmou a svojí domácí bilanci budou chtít rozhodně vylepšit. Zatím se nedá říci, že by Turín po loňské skvělé jízdě hrál špatně, nebo že by vyloženě zklamal. Vezmeme-li v potaz, že klub v létě opustili dva nejlepší hráči - Ciro Immobile a Alessio Cerci a že musí absolvovat v kombinaci s EL více zápasů, není dosavadní bilance špatná. Navíc v Evropě se zatím Granatě daří.

Atalantě se doposud nedařilo podle představ a celek z města Bergama se trápil zejména v koncovce. To ale v minulém kole částečně napravil a i když nakonec nevyhrál, remíza 1:1 s Neapolí má svojí hodnotu. Nerazzurri mají po devíti odehraných kolech pouze osm bodů, ale věří, že zápas s Neapolí pro ně bude odrazovým můstkem. "Musíme být na nedělní zápas v Turíně, který bude těžký, připraveni. Vzali jsme Neapoli bod a to je dobrý výsledek, ale máme před sebou ještě hodně prostoru ke zlepšení. Budu muset udělat nějaké změny v týmu, ale doufám, že si v Turíně povedeme dobře," nechal se slyšet lodivod Atalanty Stefano Colantuono.

Granata se musí vypořádat s absencemi Bashy, Bova a Molinara. Ještě více ztrát počítá Atalanta, koneckonců sám Colantuono se nechal slyšet, že bude muset dělat změny v sestavě. Aby také ne, vždyť mimo jsou Rosseti, Estigarribia, Avramov a Gomez. Aby toho nebylo málo, tak v karetním trestu jsou pro změnu Benalouane a Cigarini.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Gillet - Maksimovič, Glik, Moretti - Peres, Gazzi, Vives, El Kaddouri, Darmian - Amauri, Quagliarella
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Zappacosta, Biava, Stendardo, Dramé - Carmona, Baselli, Migliaccio - D'Alessandro, Denis, Moralez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Udinese Calcio - Janov CFC  (neděle 15:00)
Spolehlivý stroj Zeber se zasekl, po několika vydařených zápasech mladému týmu trenéra Stramaccioniho dochází dech. Projevilo se to ve dvou z posledních tří utkání, které Udinese prohrálo. Forma Janova naopak prudce stoupá a tým z přístavního města si minule připsal velké překvapení.

Porazil totiž Juvenus Turín, úřadujícího mistra Itálie a dalšího velkého adepta na příští Scudetto. Ačkoli zápas dlouho spěl k bezbrankové remíze, nakonec jedinou brankou rozhodl zkušený obránce Luca Antonini, který si naběhl do vápna, tam počkal na centr Alessandra Matriho a zakončil. Zkazil tím brankáři Buffonovi nejen čisté konto, ale také radost z jubilejního pětistého zápasu v dresu Juventusu Turín.

Rolando Mandragora. To je jméno, o kterém se teď v Janově hodně mluví. Stále teprve sedmnáctiletý hráč, kterého ještě nedávno neznal téměř nikdo, sehrál proti Juventusu velké představení, když dokázal uhlídat a téměř eliminovat i takového hráče, jakým je oceňovaný Francouz Paul Pogba. Rolando Mandragora měl o motivaci postaráno - v roce 2011 byl vyškrtnut z akademie Staré dámy a zamířil jako nechtěný do Janova. Ten z něj pomalu dělá hvězdu. Je asi logické očekávat, že se Mandragora opět postaví do záložní formace.

Do zápasu s Udinese by se měli postavit Juraj Kucka, Facundo Roncaglia a Maxime Lestienne, kterým by oproti minulému klání měli udělat prostor Giovanni Marchese, Andrea Bertolacci a Leandro Greco. Trenér Gian Piero Gasperini nemá důvod ustupovat od svého oblíbeného rozestavení 4-3-3, které mu zatím skvěle vychází.

Dva hráči, na které Stramaccioni původně hodně spoléhal, byli Bruno Fernandes a Luis Muriel. Ani jeden z nich ale nepodává takové výkony, aby si zasloužili základní sestavu automaticky. Pro zápas s Empoli je tedy možné, že se namísto těchto dvou jinak skvělých hráčů dostanou do základní jedenáctky Panagiotis Kone a Cyril Thereau. Udinese se musí vypořádat s množstvím absencí. Chybět mu budou především zranění Zeljko Brkic, Alberto Riera, Simone Scuffet a Gabriel Silva, což jsou další velké ztráty. Jak se s těmito absencemi Zebry vypořádají?

Udinese prohrálo dva z posledních tří zápasů a tým, který se chvíli hřál na pohodlném třetím místě, se nyní vytratil mimo příčky zaručující poháry. V současné chvíli sídlí na šestém místě a musí bojovat o každý bod. Vše odstartovala nešťastná remíza s Cesenou. Domácí Bianconeri byli přitom velmi blízko dalšímu vítězství, jenomže ve druhé minutě nastaveného času proměnil pokutový kop Cascione. Udine poslal do vedení Fernandes. Ani další zápas Udinese nepomohl, protože s Turínem prohrálo. Utkání rozhodl znovuzrozený veterán Fabio Quagliarella. A naposledy se věci ještě zhoršily, protože Udinese odneslo skvělou formu Khoumy Babacara, který skóroval za Fiorentinu dva ze tří gólů.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Piris, Danilo, Heurtaux, Widmer - Allan, Guilherme, Badu - Kone - Di Natale, Thereau
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonelli, Burdisso, De Maio, Roncaglia - Kucka, Mandragora, Rosi - Perotti, Pinilla, Lestienne
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Beznadějně poslední Chievo už potřebuje zabrat a soupeř je rozhodně z kategorie hratelných. Na Stadio Bentegodi zavítá Sassuolo, které je ale ve vynikající formě. Neroverdi neprohráli s Juventusem a dvě kola po sobě naplno bodovali.

Chievu se stále nedaří a situace se nezlepšila ani po posledním kole, které domácí opět prohráli. Nad síly bylo tentokrát Palermo, které zvítězilo nejtěsnějším rozdílem. Bilance domácích je hrozivá, jen jedno vyhrané utkání a hned sedm porážek činí z Chieva suverénně nejhorší tým ligy. Klubu zatím nepomohla ani změna trenéra, kouč Maran na bodový zisk, natož na výhru, stále čeká.

"Proti Palermu jsme odvedli dobrý výkon a to je do budoucnosti pozitivní signál. Ukázali jsme skutečné Chievo, byli jsme agresivní od začátku do konce a hráli jednotně. Tým ukazuje pravou tvář, musíme stále tvrdě pracovat a výsledky se dostaví," neztrácí optimismus trenéra Maran.

Problémy mělo i Sassuolo, ale to se nyní rozehrálo ke skvělým výkonům. Hosty nakopla zejména domácí remíza s Juventusem, po kterém si všichni hráči uvědomili, že hrát se dá s každým. Zvýšené sebevědomí se rázem promítlo do výsledků a s nepořízenou proti Sassuolu odešly Parma a Empoli. Oba týmy prohrály shodně 1:3. Kouč Di Francesco také připouští, že týmu v jistém slova smyslu pomohlo sedmibrankové ponížení od Interu Milán.

Fly Donkeys nebudou mít k dispozici jenom Izca a Bottu, kdežto hosté budou postrádat hned pětici fotbalistů, včetně opor Zazy a Cannavara. Dalšími absentéry jsou Pegolo, Ariaudo a Manfredini.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bardi - Frey, Dainelli, Zukanovič, Biraghi - Radovanovič, Hetemaj - Schelotto, Birsa, Meggiorini - Paloschi
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Terranova, Acerbi, Peluso - Taider, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Floccari, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - Città di Palermo  (neděle 20:45)
Na milánském San Siru se představí domácí AC proti Palermu. Rossoneri po dvou remízách potřebují zabrat, aby ve vyrovnané horní polovině tabulky udrželi pohárové pozice. Palermo letos venku ještě nevyhrálo a i v tomto zápase se mu nedává příliš mnoho šancí.

Minulý rok touto dobou mělo AC na svém kontě jedenáct bodů a na pozice zaručující Ligu mistrů značně ztrácelo. Letos je situace jiná, Rossoneri mají o pět bodů více a třetí nejsou jen vinou horšího skóre. Trenéru Inzaghimu se totiž podařila hlavní věc, totiž ta, že Milán neprohrává. Domácí sice prohráli zápas s Juventusem, vše ostatní ale buď vyhráli, nebo zremizovali. Naposledy dokázali remizovat na hřišti Cagliari a ještě předtím doma s Fiorentinou shodně 1:1.

Hosté naposledy dokázali vyhrát nad Chievem 1:0 a připsali si druhou domácí výhru v řadě. Mezitím v osmém kole nestačili na mistrovský Juventus, kterému podlehli dvoubrankovým rozdílem. Každopádně na domácí půdě to hráčům Rosanero jakžtakž šlape, kdežto venku jsou zatím svěřenci trenéra Iachiniho dost marní. V dosavadním průběhu ligy se jim venku nepodařilo zvítězit, získali pouze jeden bod za překvapivou přestřelku v Neapoli (3:3).

"Proti Chievu jsme učinili krok vpřed, nicméně musíme nadále tvrdě pracovat a pokusit se najít rovnováhu. Máme mladé hráče, kteří musejí získávat zkušenosti a rozvíjet se," prohlásil trenér Iachini.

Palermo dokázalo na San Siru zvítězit v roce 2009 i o další tři roky zpátky v roce 2006. Celkově mají Sicilané s milánským celkem pasivní bilanci, ovšem Palermo nejednou předvedlo, že umí favorita minimálně potrápit.

Ve středu zálohy nenastoupí Ghaňan Muntari, jehož do hry nepustí nasbírané karty a také Bonaventura, který měl po zápase s Cagliari jisté zdravotní potíže. Naopak uzdravený už je Montolivo, ale ještě nějaký pátek potrvá, než se plnohodnotně zapojí do zápasového procesu. Ztráty musí řešit i kouč Iachini, zraněný je Bamba, zatímco Rigoni si odpykává karetní trest.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego Lopez - Abate, Alex, Zapata, De Sciglio - Poli, De Jong, Van Ginkel - Honda, Menez, El Shaarawy
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Muňoz, Gonzalez, Andělkovič - Pisano, Bolzoni, Maresca, Barreto, Lazaar - Vazquez, Dybala
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - AS Řím  (sobota 15:00)
Emoce a velmi napjaté vztahy. Množství reakcí, sporů a kontroverzí. I tak by se dal charakterizovat vzájemný pocit mezi týmy římského AS a Neapolí. Když se tyto dva celky utkaly naposledy, došlo k vážné tragédii, která na dlouhou dobu očernila výkony obou mužstev a jejich fanoušky postavila do pozice nepřátel. Jak oba týmy zareagují na hřišti?

V nadcházejícím Derby del Sole se domácí Neapol utká s římským týmem, který cítí, že jej nečeká právě přívětivé uvítání. V rámci Coppa Italia totiž došlo k tragické události. Během pouličních střetů obou táborů byl zastřelen fanoušek Neapole jménem Ciro Esposito. Z násilného činu byl posléze obviněn fanoušek AS De Santis. Není divu, že tento čin rozpoutal slovní válku mezi oběma tábory.

Mnoho nezaujatých i zaujatých diváků nejspíš očekává, jak oba týmy zareagují. A především, zda nedojde k dalším násilným akcím. Oba trenéři ale opakovaně vyzvali k tomu, aby se ani jeden z táborů do ničeho podobného nezaplétal. Hostující trenér Rudi Garcia na páteční tiskové konferenci zopakoval: "Fotbal má být oslavou, ne válkou. Když bychom válčili mezi sebou, ztratíme to základní - lidskost a radost ze sportu. Musíme se navzájem respektovat. Fotbal má zvláštní sílu spojovat lidi kolem sebe. Rodiny by neměly přemýšlet nad tím, jestli dnes mohou vzít děti na fotbal a jestli se o ně nemusí bát. Doufám, že fanoušci obou táborů přispějí ke skvělé atmosféře a to v Neapoli i u nás."

Trenér Rafael Benítez je podobného názoru jako jeho kolega. "Naším jediným cílem je hrát fotbal. Musíme ukázat respekt soupeři a doufám, že jej projeví také fanoušci. Pokud zůstaneme klidní a vše se obejde bez násilí, teprve potom můžeme všichni říct, že jsme uctili Cirovu památku. Sejdou se zde dva velké týmy a sejdou se proto, aby hrály fotbal, ne aby mezi sebou válčily."

Z posledních dvou utkání odešli římští Vlci dvakrát poraženi, takže o motivaci rozhodně nebude nouze. Navíc, vzhledem k tomu, že Juventus prohrál s Janovem, se AS dotáhlo na první příčku. AS se v minulém kole dařilo, když si poradilo s Cesenou. O všechny tři obraly Cesenu zásahy Destra a De Rossiho. Tým z Věčného města ale v týdnu čeká náročný duel s Bayernem Mnichov, což samozřejmě evokuje vzpomínky na dosud nejtragičtější utkání AS v sezoně.

Neapol sice zaváhala v Evropské lize, když podlehla dvěma góly Young Boys Bern, ale od té doby je to zcela jiný tým. Partenopei pod vedením kdysi kritizovaného trenéra Rafy Beníteze stoupají tabulkou, za což mohou především poslední dva zápasy. Šestigólovou parádu nachystala svým fanouškům Neapol, která doma rozdrtila i díky hattricku Gonzala Higuaína veronský Hellas celkovým skóre 6:2. Minulé utkání již ale Neapoli nevyšlo tak dobře, protože s dobře hrající Atalantou si již neporadila a body si s ní jen rozdělila.

Domácí tým se bude muset obejít bez Zunigy. Juan Zúñiga má totiž znovu problémy s kolenem a možná je bude muset vyřešit operací. AS zase postrádá Leandra Castana, Davida Astoriho, Kevina Strootmana a Emanuelsona. Ve formě nejsou ani Manolas s Iturbem, takže je pravděpodobné, že se na pozici stopera přesune alternující Daniele De Rossi. V útoku by mohl přednost dostat mladík Alessandro Florenzi, který doposud spíše střídal.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Inler, David Lopez - Callejon, Hamšík, Insigne - Higuaín
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Torosidis, De Rossi, Yanga-Mbiwa, Cole - Pjanić, Keita, Nainggolan - Gervinho, Totti, Florenzi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Empoli FC - Juventus FC  (sobota 18:00)
V prosinci roku 2007 se Empoli podařil nečekaný úspěch, když poprvé v novodobé historii porazil slavný Juventus Turín. V druhém pohárovém utkání sice padl, ale minimálně na tento zápas si bude chtít vzpomenout v sobotu večer. I když všechny statistiky hovoří jasně pro tým z Turína.

Hlavní favorit na mistrovské Scudetto poprvé výrazně klopýtl, když zaváhal v utkání s CFC Janov. Turínský Juventus nedokázal navázat na minulé úspěchy a italská liga je po skončení vloženého kola zase o něco dramatičtější. Vzhledem k výhře AS je Stará dáma nyní na druhém místě z důvodů horšího skóre. Ačkoli zápas dlouho spěl k bezbrankové remíze, nakonec jedinou brankou rozhodl střídající obránce Luca Antonini.

Trenér Max Allegri zatím prožívá nejhorší období od doby, co se ujal vlády nad lavičkou slavného týmu. Porážka od Janova totiž nebyla jediná ztráta koncentrace. Juventus podlehl také řeckému Olympiakosu Pireus, kterému podlehl nejtěsnějším možným rozdílem. Ještě předtím se mu nepodařilo porazit Sassuolo, se kterým si body jen rozdělil. Simone Zaza vstřelil první gól a poslal svůj celek do vedení. Juventus srovnal o pouhých šest minut později, ale strhnout vedení na svou stranu již nedokázal.

Ani to ale trenéra Allegriho neznervózňuje. Na tiskové konferenci před sobotním měřením sil s Empoli Allegri odmítal odpovídat na otázky novinářů, které se týkaly ztrátu koncentrace a motivace. Místo toho řekl: "Všechno tohle jsou jen hospodské řeči, které se nezakládají na pravdě. Respektuji novináře a lidi, kteří jim poskytují informace. Respektuji i experty. Ale to ještě neznamená, že s nimi souhlasím. Znám velmi dobře můj tým a vím, co od nich čekat," uvedl Allegri.

"Minimálně do zítřejšího večera nebudu myslet na nic jiného, než je Empoli. Teprve poté můžeme přesunout svou mysl k utkání Ligy mistrů. Tento tým ušel velmi dlouhou cestu a já jsem přesvědčen o tom, že ještě dlouhá cesta je před ním. Sčítat body ale budeme až po sezoně. Teď nás čeká Empoli, poté se pokusíme o lepší výsledek proti Olympiakosu. Minulé utkání nám nevyšlo, ale rozhodně to nebyla chyba koncentrace," ví Allegri.

Carlos Tévez by neměl nastoupit do zítřejšího utkání v Empoli, Juventus má argentinského útočníka šetřit s ohledem na úterní důležitý duel s Olympiakosem v Lize mistrů. Kromě něj nenastoupí ani zranění Patrice Evra a Andrea Barzagli, nejistý je také start Martina Cacerese. Empoli už může nasadit ještě nedávno zraněné tahouny týmu Vincenta Lauriniho a Simoneho Verdiho, kteří budou připraveni.

Empoli se hrubě nepovedl zápas s Cagliari, tým trenéra Zdeňka Zemana opět úřadoval a nadělil svému soupeři čtyři branky. Po gólu Marca Saua se dvakrát prosadil Danilo Avelar, jehož zlepšené výkony by jej mohly katapultovat do věhlasnějšího celku. Hovoří se o zájmu Interu Milán, Fioeentiny a římského AS. Dalším oponentem nováčka soutěže se stalo sympaticky hrající Sassuolo. Výhra Neroverdi se ale nerodila lehce, hosté vedli zásluhou Croceho, ale ve druhé půli udeřili Missiroli, Floccari a Berardi. Sassuolo navíc nedalo penaltu, když se netrefil mladíček Domenico Berardi a velkou šanci zahodil.

Zajímavé je, že Empoli ale poslední dva zápasy na domácí půdě Stadia Carlo Castellani proti Juventusu neprohrálo. Bud mu štěstí přát také tentokrát, nebo se lídr jasně projeví a dodatečně pogratuluje brankáři Buffonovi čistým kontem?
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Bassi - Mario Rui, Rugani, Tonelli, Laurini - Croce, Valdifiori, Vecino - Verdi - Maccarone, Tavano
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Chiellini, Bonucci, Ogbonna - Asamoah, Pogba, Marchisio, Vidal, Lichtsteiner - Morata, Tévez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 4.33 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Parma FC - Inter Milán  (sobota 20:45)
Poslední Parma potřebuje nutně zabrat, ale v dalších dvou kolech jí čeká těžký los. Jako první je na řadě Inter Milán, kterému se také nedaří podle představ. Podaří se Parmě zastavit sérii porážek nebo to bude Inter, kdo si připíše třetí výhru v řadě?

Nejde to a nejde to. Parma stále čeká na lepší výsledek a zatím zůstává přikována na samotném dnu ligové tabulky. Až na jediné utkání (ve 3. kole na půdě Chieva) prohráli Ducali vše. Naposledy nestačili na Turín, se kterým prohráli 0:1. Znovu se tak rozvířily spekulace ohledně odvolání trenéra Roberta Donadoniho.

"Ve fotbale se stává, že vás opustí štěstí a věci nejdou tak, jak chcete. V příštích několika zápasech musí být štěstěna na naší straně. Víme, že proti Interu a Juventusu budeme čelit dvěma výborným týmům, ale musíme reagovat a vystoupat v pořadí," doufá v lepší výsledky trenér Roberto Donadoni.

Optimální formu nemá ani Inter, který sice dva zápasy v řadě vyhrál, ale že by herně přesvědčil, to se rozhodně říci nedá. Zápas s Cesenou i Sampdorií rozhodl Mauro Icardi díky pokutovým kopům. Historie se na to ptát nebude, Inter získal šest bodů, ale může se stát, že další takový výkon na body stačit nebude. Inter je momentálně osmý, na třetí místo zaručující Ligu mistrů ztrácí jediný bod.

Hostující Nerazzurri přijedou bez řady zraněných hráčů, mimo hru jsou Campagnaro, D'Ambrosio, Osvaldo, Jonathan, M’Vila, Nagatomo, Guarin a Hernanes. Parmě bude chybět suspendovaný Cordaz a zranění Biabiany, Paletta, Cassani, Coric, Pozzi, Jorquera, Bidaoui a Galloppa.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mendes, Felipe, Lucarelli - Acquah, Mauri, Lodi, Gobbi, De Ceglie - Cassano, Belfodil
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Ranocchia, Vidič, Juan Jesus - Obi, Kuzmanovič, Medel, Kovačič, Dodo - Palacio, Icardi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Řím971116:422
 Juventus FC971116:422
3.SS Lazio951316:916
4.AC Milán944118:1216
5.UC Sampdoria94419:516
6.Udinese Calcio951311:916
7.SSC Neapol943217:1215
8.Inter Milán943215:1015
9.Janov CFC943210:815
10.ACF Fiorentina93429:613
11.Hellas Verona933310:1512
12.Turín FC93247:911
13.US Sassuolo924310:1510
14.Cagliari Calcio923414:129
15.Città di Palermo92349:179
16.Atalanta Bergamo92254:118
17.Empoli FC914410:167
18.AC Cesena91356:156
19.Chievo Verona91176:154
20.Parma FC910812:213

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (360)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele