Serie A - preview 1. kola

19.08.2017, 08:30, aktualizováno 20.08.2017, 08:40
Previews
Pořádně nabitý, osmizápasový program dnes čeká na fanouška italské Serie A. Jediným utkáním, které se nekryje s těmi dalšími, je souboj Atalanty s AS Řím od šesti hodin. Před devátou potom vykopávají střetnutí jako Crotone - AC Milán, Inter Milán - Fiorentina, Lazio - SPAL 2013 či Sampdoria - Benevento...
Atalanta Bergamo - AS Řím  (neděle 18:00)
Atalantu čeká boj v Evropské lize a Orobici by i v ní rádi navázali na loňskou sezonu. Hned na úvod je ale na programu návštěva favorita z Říma a diváky čeká hodně zajímavá bitva, neboť se oba celky razantně proměnily.

Římské AS začíná novou sezonu v nové éře. Éře bez Luciana Spallettiho, který dal Římu vale a odešel trénovat milánský Inter. Dá se čekat, že ztráta takto zkušeného stratéga s jasnou koncepcí a zásadním vlivem na kabinu bude mít své následky. Vedení v čele se sportovním ředitelem Monchim sáhlo po variantě poměrně očekávané. Omlazení kádru dostal na starosti trenér, který si s mládeží rozumí a má to velké plus, že je Říman.

Eusebio Di Francesco je někdejší hráč AS, fanoušci na něj mají velmi pozitivní vzpomínky a svým kladným vztahem k Římu se nikdy netajil. V Sassuolu měl sice těžší začátky, ale postupnou prací dostal Sassuolo ze Serie B až do Evropské ligy a navíc rád zapracovává do mužstva Italy. A to je vize, která se v AS ujala.

Další velká změna se týká hráčského materiálu, neboť v tom již nefiguruje Francesco Totti. Nejznámější hráč Vlků ukončil kariéru a na trávníku jej v prvním týmu už neuvidíme, neboť místo dresu obléká dress code člena širšího vedení. Kapitánskou poctu i odpovědnost tak naplno získal Daniele De Rossi a Řím si zvyká na uprázdněné místo "desítky". Tottiho známé číslo nikdo neobléká.

Změn je v kádru dost a zranění taky. Rick Karsdorp coby nový pravý bek je mimo hru a minimálně do září nebude nastupovat ani Alessandro Florenzi. Zraněn je také Emerson a Daniele De Rossi. V kádru navíc nefiguruje několik opor. Mohamed Salah, Leandro Paredes i Antonio Rüdiger jsou pryč a místo prve jmenovaného stále zeje prázdnotou. Novými muži jsou Lorenzo Pellegrini, Grégoire Defrel, Cengiz Ünder, Héctor Moreno, Aleksandar Kolarov a Maxime Gonalons.

Příprava před sezonou zatím odhalila velké chyby v obraně a nepříliš produktivní útok, takže mezi fanoušky převládá spíše rozčarování. To ale zásadně odmítá Kevin Strootman: "Všichni stojíme za trenérem. Je pravda, že máme několik změn v kádru a chvíli potrvá, než si věci sednou, ale máme před sezonou dobrý pocit. Jsme připraveni."

Atalantu také čekají velké změny, protože se kromě ligy a poháru popere také s evropskou konkurencí. Minulá sezona vyšla Gasperiniho svěřencům nad očekávání dobře, Orobici skončili na skvělém čtvrtém místě. Podobné úspěchy s sebou samozřejmě přináší i neblahé faktory jako vykupování kádru. To postihlo rovněž Atalantu, která ale velmi dobře reagovala.

Odešli jí z kádru opory jako Kessié, Pinilla či Conti, které však nahradila Iličićem, Castagnem, Corneliusem či Haasem s Gosensem. Zpět do Bergama se po anglické anabázi vrátil také záložník Marten de Roon. Navíc v týmu zůstali Mattia Caldara a Etrit Berisha. Nasnadě je otázka, jak se nové tváře zapracují a především jak si Atalanta zvykne na větší herní zátěž.

Trenér Gian Piero Gasperini je přesvědčen, že Atalanta může udržet vysoký trend. "Čeká nás ostrý start, ale proti Římu se nám docela daří a doufám, že to zvládneme také nyní. Máme několik nových hráčů, u kterých bude třeba čas, ale já jim věřím. Věřím celému týmu a doufám, že navážeme na minulou sezonu," míní Gasperini.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Masiello, Caldara, Toloi - Castagne, De Roon, Freuler, Spinazzola - Kurtic, A. Gomez - Petagna
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Alisson - Karsdorp, Manolas, Fazio, Kolarov - Strootman, De Rossi, Nainggolan - Defrel, Dzeko, Perotti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.90 - 3.50 - 2.54
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bologna FC - Turín FC  (neděle 20:45)
Bologna má před sebou první duel v neděli večer a rozhodně se bude na co dívat. Domácí se na stadionu Renato Dall‘Ara pokusí vylepšit loňskou sezonu, která se příliš nepovedla. Proti ale budou stát Býci z Turína, kterým se povedlo udržet střelce Belottiho.

Bologna se loni zachraňovala a pro mnoho jejích fanoušků to nebylo moc klidné či radostné období. Nakonec se vše podařilo, ale podobné nervy nechce ambiciózní mužstvo zažívat. Trenér Roberto Donadoni správně věří, že jeho mužstvo má mnohem větší kvalitu. V létě se také vedení činilo a povedlo se mu rozšířit i zkvalitnit kádr.

Do klubu přišli Saphir Taïder, Sebastian De Maio, Giancarlo Gonzalez či Andrea Poli. Zůstaly také opory jako Gastaldello, Pulgar, Krejčí, Verdi nebo Destro. Někdejší hráč Interu či AS Řím minule zaznamenal 11 branek. Právě od zkušeného útočníka se letos čeká mnohem víc. Najdou se ale odborníci, kteří jsou k jeho zařazení do Donadoniho systému skeptičtí.

Například někdejší brankář Marco Roccati, který v rozhovoru pro TMW zmínil: "Nejde o to, že by byl Mattia Destro špatný útočník, ale nehodí se do tohoto systému. Má vedle sebe rychlá křídla, ale on není typický zakončovatel do vápna. Záloha není dost kreativní. V sezonách, kdy se Boloni dařilo, měla vždy hráče schopného nasázet 20 branek. Právě takový útočník teď týmu chybí," myslí si Roccati.

Nejbližší soupeř Boloni naopak takového hráče má a náležitě si ho hýčká. Jmenuje se Andrea Belotti a v minulé sezoně se držel v popředí tabulky střelců. Nakonec nasázel 28 branek ve všech soutěžích a začalo se kolem něj motat mnoho zámožnějších týmů. Prezident Urbano Cairo ale nastavil jeho cenovku na rovných 100 milionů eur a uzavřel jakoukoli diskuzi.

Turín je ambiciózním týmem a rád by kolem Belottiho postavil nový tým. Z toho letošního odešel nadějný záložník Marco Benassi, Tachtisidis, Gaston Silva či brankáři Hart a Padelli. Posily ale rovněž nejsou špatné a jde o známá jména. Ať v případě brankáře Sirigua, obránce N‘Kouloua nebo záložníka Álexe Berenguera. Jak dopadne střet dvou nadějných střelců?
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Torosidis, De Maio, Gonzalez, Masina - Taider, Nagy, Poli - Verdi, Destro, Krejci
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Zappacosta, N'Koulou, Moretti, Barreca - Baselli, Rincon - Iago Falque, Ljajic, Berenguer - Belotti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.20 - 3.40 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Crotone - AC Milán  (neděle 20:45)
AC Milán konečně začíná připomínat slavný celek, bez něhož si mnozí neumí představí Ligu mistrů. Po letech strádání a smutku mohou fandové konečně znovu chodit na stadion s vědomím, že uvidí velké hráče a slavné momenty. Ty letošní odstartuje utkání proti Crotone.

Milánské AC je stále obrovskou značkou spojenou s mnoha úspěchy, která však v posledních letech trochu uvadala a ztrácela na nádechu luxusu. Od té doby, kdy se vedení ujalo čínské konsorcium, mohli fanoušci začít věřit ve zlepšení. A od chvíle, kdy se do práce pustilo duo Mirabelli - Fassone, se sny pomalu začaly stávat vítanou realitou.

AC začali opouštět druhořadí hráči, kteří těžili z jména či minulosti, a vedení pracovalo na dlouhodobé vizi. Ta spatřuje AC mladé, finančně zdravé a více italské. A především pak zpátky mezi evropskou elitou. Trenér Vincenzo Montella našel společnou řeč s fanoušky a jeho pojetí fotbalu může přetrvat poměrně dlouho.

Nové AC staví na hráčích jako Donnarumma, Bonaventura či Romagnoli, ke kterým přišlo několik velmi zajímavých hráčů. Ať už to byli záložníci Franck Kessié, Hakan Çalhanoğlu nebo Lucas Biglia či útočníci Fabio Borini s Andrém Silvou. Velké peníze byly investovány do obrany, v níž zaujali svá místa Andrea Conti s Ricardem Rodriguezem či Mateem Musacchiem. Největší klenot pak přišel z Turína.

Stal se jím stoper Leonardo Bonucci, podle mnohých jeden z nejlepších obránců na světě. AC za něj poslalo do Piemontu 42 milionů eur a ještě z něj udělalo kapitána. Spolu s Bonuccim se může AC pyšnit jedním z nejlepších defenzivních bloků, který zezadu diriguje talentovaný brankář Donnarumma. Zkrátka je AC na všech frontách připravené a s obřími nákupy doufá v rychlý úspěch.

Doufá v něj i nový kapitán, kterého zpovídala Gazzetta dello Sport. "Doufám, že v tomto klubu setrvám ještě hodně dlouho, protože se zde cítím opravdu výborně. Chápu ten rozruch kolem mého přestupu a chápu názory některých fandů Juventusu na sociálních sítích, ale to je právo každého. Změnil jsem dres a doufám, že zde budu také lepším člověkem. Můžu hrát ještě klidně šest let," dodává.

Je jasné, že po letech strádání teď bude na AC upřena mnohem větší pozornost. Hned v prvním kole by ale tým trenéra Montelly mohl dostat dost prostoru na svou hru, protože jej nečeká příliš náročný soupeř. Alespoň ne na papíře, protože Crotone nad AC ještě nikdy nevyhrálo a v loňské sezoně mělo velké potíže byť se jen zachránit. Přes léto do týmu přišli hráči jako Izco, Budimir nebo Kragl s Mandragorou. Odstartuje Crotone proti slavnému soupeři lépe?
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Faraoni, Ceccherini, Ajeti, Martella - Rohden, Izco, Barberis, Kragl - Trotta, Budimir
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Conti, Bonucci, Romagnoli, Rodriguez - Kessiè, Biglia, Bonaventura - Suso, Andrè Silva, Calhanoglu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.70 - 4.25 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inter Milán - ACF Fiorentina  (neděle 20:45)
Milánské San Siro hostí premiérové utkání sezony a jméno soupeře by mělo být znamením velmi dobré podívané. Souboj dvou ambiciózních týmů svede dohromady domácí Inter s Fiorentinou, která možná vůbec není tak slabá, jak by se mohlo zdát.

Máme tady další duel dvou týmů, které se hrdě hlásí k tradičním italským celkům a každý rok vyhlašují boj o Evropu. To se jim ale velmi často nedaří a přes ambiciózní projekty či v případě domácích velké finanční injekce končí většina posledních sezon v průměru. Oba soupeři mají odlišné postupy, ale cílem je stále návrat do pohárových soutěží.

Inter Milán se - poté, co změnil majitele - nebojí investovat do hráčského kádru, budovat zázemí i svou reputaci. Investorský kolos jménem Suning pověřil přestavbou nového Inter někdejšího sportovního ředitele AS Řím Waltera Sabatiniho. Ten má ve spolupráci s Pierem Ausiliem udělat z Interu opět tu funkční mašinu, na jakou jsme byli zvyklí z dob nadvlády Josého Mourinha. Dosud ale tahy zkušeného dua byly v porovnání s městským rivalem Interu spíše chytrými kroky než rozhazováním.

Nejdražší posilou se stal Matias Vecino z Fiorentiny, který klubovou pokladnu přišel na 24 milionů. Dalších 18 vyplatilo vedení Sampdorii za služby Milana Škriniara, kromě kterého dorazili ještě Borja Valero, Daniele Padelli nebo obránce Dalbert. Odešli naopak Banega, Andreolli, Palacio, Taïder, Caprari, Medel, Murillo nebo Biabiany.

Největší posilou Interu však v této sezoně pravděpodobně bude někdo jiný. Hráčský kádr byl vždy poměrně kvalitní, ale o trenérech se to často říct nedalo. Za tímto účelem přišel Luciano Spalletti, velezkušený trenér se schopností postavit ztrápené týmy opět na nohy.

Pohárové ambice má také první soupeř v ostrém klání - Fiorentina. Vedení toskánského celku se ocitlo pod ostrou palbou, neboť v první části letního přestupového období pouštělo jednu oporu za druhou. Z klubu odešla již zmíněná jména jako Borja Valero či Matias Vecino, ale kromě nich také fanoušky oblíbený Federico Bernardeschi (Juventus), Gonzalo Rodriguez, Hrvoje Milić, Josip Iličić nebo Cristian Tello s Riccardem Saponarou. Na odchodu je také Nikola Kalinić.

Pantaleo Corvino však své umění ještě nezapomněl a v druhé polovině léta začal nakupovat. Povedlo se mu za relativně nízké ceny nakoupit výtečné a slibné fotbalisty. Obranu vyztužili Vitor Hugo s Nikolou Milenkovićem, záložní řadu posílili zejména Valentin Eysseric, Marco Benassi či Jordan Veretout. Do útoku přibyl talentovaný Gil Dias a prohlídku už má za sebou také janovský šutér Giovanni Simeone.

Na lavičce sedí pragmatik Stefano Pioli, který s dobrým kádrem umí divy. Připouští však, že Inter nebude snadným soupeřem: "Hned na úvod jsme mohli dostat někoho snazšího, ale to už teď nemá smysl řešit. Inter posílil zejména o Spallettiho, což je vynikající trenér. My se teprve sehráváme, ale již vidím pozitivní náznaky."
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovic - D'Ambrosio, Miranda, Skriniar, Dalbert - Gagliardini, Vecino - Candreva, Borja Valero, Perisic - Icardi
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Gaspar, Vitor Hugo, Astori, Olivera - Benassi, Badelj - Chiesa, Saponara, Eysseric - Simeone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.40 - 6.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - SPAL 2013  (neděle 20:45)
Lazio Řím má za sebou pohádkový týden, protože se v neděli dočkalo poměrně nečekané trofeje. V prvním kole čeká Římany těžko čitelný soupeř, se kterým se Lazio ještě nikdy neutkalo. Nováček Spal však v minulosti už párkrát překvapil.

Senzace z druhé ligy se hned v prvním kole postaví týmu, který jen před pár dny porazil slovutný Juventus a stal se držitelem první možné trofeje v sezoně. Mužstvo s pohnutým osudem a obtížené několika bankroty začalo v roce 2012 v Serii D (!), ale nyní se již hrdě hlásí k elitě. A jeho cesta nemusí vůbec končit. Vedení jen muselo zajistit vhodné posily.

Spal navázal tam, kde v minulé sezoně skončil. Jeho největší zbraní byl mladý brankář Alex Meret, který patří Udinese. To ale souhlasilo s novým hostováním mladého brankáře, který tak bude v oboustranně výhodné dohodě sbírat zkušenosti v první lize, zatímco Spal nepřijde o oporu. Další změny potkaly zálohu, do níž přišli Luca Rizzo, Alberto Grassi nebo Federico Viviani.

V minulé sezoně měl hlavní podíl na produktivním útoku veterán Mirko Antonucci. Ten přišel před sezonou coby volný hráč, ale přesto se rychle stal oporou a nasázel úctyhodných 18 branek. Tentokrát mu bude konkurentem zkušený Alberto Paloschi, který přichází z Bergama. I na něj bude sázet trenér Leonardo Semplici, který zatím dokázal se Spalem velké věci.

Další novou kapitolu začne na majestátním stadionu Olimpico v Římě, kde se proti němu postaví Lazio. Domácí jsou nyní téměř v extázi, protože v neděli se jim povedlo něco málo pravděpodobného. Dominantním způsobem si poradili s Juventusem Turín a přes výpadek ze závěru utkání dokázali zvítězit 3:2. Nadšení diváci tak slaví první trofej v sezoně, neboť jsou novými majiteli italského Superpoháru.

Velký podíl na tom má trenér Simone Inzaghi, který se ukazuje jako největší zbraň současného Lazia. To sice nedisponuje obřími finančními prostředky, ale ani to vedení nebrání v sestavení hladového a odhodlaného kádru, který pak Inzaghi coby dobrý motivátor a stratég využívá. Lazio přišlo o kapitána Lucase Bigliu, ale toho zatím dokázal nahradit jeho jmenovec Leiva. Kromě toho přišli ještě Marušić a Di Gennaro.

Podle někdejšího hráče Emanueleho Filippiniho by bylo potřeba ještě něco. "Je úžasné, co Lazio dokázalo. Současný Juventus patří mezi nejlepší týmy na světě, ale Lazio hrálo lépe. Z velké části za to patří dík trenéru Inzaghimu. Pokud má ale Lazio nějaké větší ambice, potřeboval by pomoc od vedení. Minimálně musí přijít kvalitní záložník a jeden útočník. Jinak má mužstvo ale velký potenciál," myslí si Filippini.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Wallace, De Vrij, Radu - Basta, Lucas Leiva, Parolo, Milinkovic Savic, Lulic - Felipe Anderson, Immobile
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Meret - Oikonomou, Vicari, Felipe - Lazzari, Mora, Viviani, Grassi, Costa - Paloschi, Antenucci
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.20 - 11.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - Benevento Calcio  (neděle 20:45)
Nováček z Beneventa má před sebou náročný vstup do nové sezony, protože hned na úvod jede do Sampdorie. A janovský celek pro něj nebude moc čitelný, neboť oproti minulé sezoně výrazně pozměnil svou tvář.

Sampdoria Janov zakončila minulou sezonu na 10. místě a letos by své umístění jistě ráda vylepšila. Pro českého diváka byl tento klub po celé léto atraktivní zejména z důvodu přestupové ságy českého útočníka Patrika Schicka, jehož transfer do Juventusu se nakonec neuskutečnil. Sampdoria byla ale aktivní i v mnoha jiných přestupech.

Její barvy už nehájí hráči jako Škriniar, Fernandes, Budimir, Palombo nebo Muriel, ale noví hráči jsou rovněž velkým příslibem. Zvláště pro kouše Giampaola, který je pověstný dobrou a efektivní prací s mládeží. Velké naděje vsází do útočníka Caprariho nebo Poláka Kownackiho. Do obrany přišli Murru z Cagliari či Ferrari ze Sassuola a na Apeninský poloostrov se po anglickém angažmá vrací také záložník Gastón Ramírez.

Většina z nových opor se mohla ukázat v duelu Coppa Italia proti Foggii, který Sampdoria vyhrála 3:0. První branku vstřelil i polský střelec Dawid Kownacki, který posléze sdělil: "Jsem nadšený z prostředí, cílů klubu i vřelého přijetí. Jsem moc rád, že jsme zvládli první ostrý start a doufám v další úspěšné momenty. Hned v prvním kole máme utkání s nováčkem a doufám, že se do té doby ještě lépe sehrajeme."

Benevento skončilo ve druhé lize na pátém místě, ale kouzlo play-off jej dotlačilo k finálovému souboji s Carpi, který Benevento nakonec zvládlo lépe. Le Streghe nebo Čarodějky, jak se hráčům Beneventa přezdívá, mají historii bohatou na kouzla. Tři bankroty, finanční ozdravení, úmrtí zakladatele, neshody s úspěšným trenérem či přestavba kádru - to vše už má Benevento za sebou.

Faktem ale zůstává, že Benevento se zkrátka nevzdává a přežilo každou další ránu. Nyní se spoléhá na instinkt a taktiku trenéra Marca Baroniho a téměř fanaticky oddané příznivce. Kvalita kádru ještě není ideální, ale rozhodně stoupla příchodem Vida Belece, Danila Cataldiho, Massima Cody, Marca D‘Alessandra nebo Andrey Costy. Bude to stačit na Dorii?
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Sala, Silvestre, Ferrari, Murru - Barreto, Torreira, Praet; Ramirez - Quagliarella, Caprari
Benevento Calcio - pravděpodobná sestava:
Belec - Letizia, Lucioni, Costa, Venuti - Ciciretti, Cataldi, Chibsah, D'Alessandro - Puscas, Coda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.95 - 5.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - Janov CFC  (neděle 20:45)
Sassuolo přišlo v létě o několik klíčových opor včetně trenéra Di Francesca a nyní se pokouší znovu se postavit na nohy pod novým lodivodem. Prvním sokem domácích budou hosté z Janova, jejichž kádr se také obměnil.

Dosud jen jednou se stalo, že by si hostující CFC Janov odvezl ze Sassuola všechny tři body. Teď se o to Janov pokusí znovu a hned v prvním kole. Pro oba týmy začíná nová éra, protože jejich kádry jsou oproti minulého roku dost změněné.

Sassuolo minulý rok příliš nezářilo, a to i vinou zranění. V jeho kádru navíc nenajdeme opory jako Lorenzo Pellegrini nebo Grégoire Defrel, neboť oba zamířili do Věčného města. Novým trenérem tamního AS se totiž stal Eusebio Di Francesco, což je pro maličký celek další velká ztráta. Muže s vizí i relativními úspěchy má na lavičce nahradit novic z Perugie, Cristian Bucchi.

Potápějící se Palermo opustil obránce Edoardo Goldaniga a vyztužil Bucchiho obranný val, zatímco ofenzivní starosti patří mladému útočníkovi Bandinellimu. Z Říma pak dorazili formou hostování mladíci Ricci a Marchizza. Opět se tedy jedná o sázku na mladý potenciál s převážně italskou krví, což je v Sassuolu vždy dobře vnímáno.

Jedním z tahounů by opět měl být záložník Simone Missiroli, který před utkáním s Janovem poznamenal: "Čeká nás další skvělá sezona, i když se náš vzhled trochu liší. Máme nové hráče, někteří nás opustili, ale nový trenér nám vlil do žil novou krev. Jsme nadšení z toho, jak probíhala příprava a pevně věříme novému trenérovi," dodává zkušený středopolař.

Janov také potkalo několik personálních změn. V týmu skončili hráči jako Pinilla, Orbán, Muňoz nebo nově také mladý šutér Giovanni Simeone, což je pro útok Grifů velká ztráta. Nahradit jeho důležitost mají především Gianluca Lapadula z AC Milán či Ricardo Centurion, který do Evropy přichází z Brazílie. V týmu budou působit také záložník Oscar Hiljemark, jenž naváže na úspěšné hostování, nebo obránci Spolli se Zukanovićem.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Lirola, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Missiroli, Magnanelli, Duncan - Berardi, Falcinelli, Politano
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Biraschi, Rossettini, Zukanovic - Lazovic, Veloso, Bertolacci, Laxalt - Rigoni, Lapadula, Centurion
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Udinese Calcio - Chievo Verona  (neděle 20:45)
Veronský celek se v tomto ročníku může těšit na derby a přítomnost městského rivala pro něj bude další vzpruhou, aby skončilo co možná nejvýš. Chievo Verona jede v prvním kole do Udine, aby se pokusilo obrat o body tamní Zebry.

Udinese je jedním ze čtyř italských týmů, které se pyšní vlastním stadionem. Fotbalový stánek opět ožije v neděli večer, protože sem přijede Chievo Verona. A tomu se zde příliš nedaří. Za dlouhých 16 let zde vyhrálo jen čtyřikrát a bude chtít nyní tuto tristní bilanci napravit. Dá se očekávat, že tak jako každý rok bude i tento ročník sázet veronské mužstvo na tvrdou hru a pečlivou obranu.

Zatím se v jeho dresu může představit pět nových hráčů. Z Bayernu Mnichov se do vlasti vrátil mladý záložník Gianluca Gaudino a posilou do útoku se stalo duo Luca Garritano - Manuel Pucciarelli. Obranu pak po dalším masivním výměnném obchodu s Cesenou vyztužili Michele Rigione s Pawlem Jaroszyńskim. Odešli hráči jako Spolli, Izco, Floro Flores nebo M‘Poku.

Chievo už má za sebou ostřejší zápas, protože v rámci Coppa Italia narazilo na Ascoli. Klíčový duel vyhrálo 2:1 a první branku nové sezony si připsal vytáhlý útočník Roberto Inglese. Ten je na roli hlavního střelce připraven: "Jsem moc rád, že jsme dokázali Ascoli porazit a zvedli jsme si sebevědomí. Hráli jsme dobře a je škoda jen té inkasované branky. Cítím se tu stále lépe a vím, že mohu hodně dokázat."

Napnout síť by mohl právě v prvním utkání nového ročníku Serie A. Naposledy se mu to proti Udinese povedlo před rokem a půl. Udinese v minulém ročníku skončilo o dva body a jednu příčku před svým dalším sokem a rádo by skončilo i výš, jenže velmi často naráželo na úzký a nepříliš kvalitní kádr.

V něm stále chybí osobnost typu Di Nataleho a jiných. Udinese je známé schopností vyhledávat nové talenty, kteří poté přestupují do větších týmů. Teď jsou v podobné roli Ingelsson, Coulibaly, Balić nebo Čech Barák.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Widmer, Danilo, Nuytinck, Pezzella - Fofana, Hallfredsson, Jankto - De Paul, Perica, Thereau
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Gamberini, Cesar, Gobbi - Castro, Radovanovic, Hetemaj - Birsa - Inglese, Pucciarelli
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.40 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Juventus FC - Cagliari Calcio  (sobota 18:00)
Dlouhá a náročná bude cesta Juventusu Turín za obhajobou mistrovského titulu. Jako první se již v sobotu odpoledne utká na domácí půdě s návštěvou ze Sardinie. Cagliari umí být hodně nebezpečné, ale do Turína rádo nejezdí.

Nejvyšší italská liga se opět rozjíždí a snaží se dohnat náskok té anglické. A to nejen v dřívějším startu, ale především obecně v kvalitě i marketingové přitažlivosti. Velký boom zaznamenává AC Milán, jeho konkurent z Interu našel konečně velmi schopného trenéra a na Scudetto bude cílit také duo AS Řím - Neapol. Hlavním aspirantem na další mistrovský titul však bude opět velikán z Turína.

A to přesto, že jej opustila jedna velká opora. O odchodu Leonarda Bonucciho do AC Milán bylo napsáno již dost řádků i článků, takže to nebudu rozpitvávat. Jisté ale je, že po něm zůstala velká mezera, kterou se zatím nepovedlo adekvátně nahradit. Lídr na hřišti i mimo něj, třebaže byl v poslední době jeho charakter v kabině několikrát propírán, zkrátka chybí. Tvořil totiž základ perfektní defenzívy Juventusu, na kterou italský mistr hodně sázel v lize i Evropě.

Finalista posledního ročníku Ligy mistrů by rád došel opět nejen do finále, ale v tomto ročníku také zvedl nad hlavu pohár. K tomu mu mají dopomoci také nové investice týkající se především útoku. Do něho totiž za téměř devadesát milionů dohromady přišli Douglas Costa z Bayernu Mnichov a Federico Bernardeschi coby jeden z největších italských talentů.

Bonucciho ztráta je ale citlivé místo a to si říká také někdejší opora Juventusu, Massimo Storgato. V rozhovoru pro Tuttomercato sdělil: "Mám za to, že Bonucciho prodej způsobil velkou mezeru. Juventus v něm ztratil jednoho z nejlepších stoperů světa, obrovskou jistotu a vůdce. Nemyslím si, že by na trhu bylo mnoho lepších hráčů. A současný kádr nemá adekvátní náhradu. Už v Superpoháru jsme mohli vidět, jak velké problémy Juve vzadu mělo," míní Storgato.

Superpohár odehrál Juventus s Laziem Řím před necelým týdnem a jen díky Dybalově genialitě se v závěru dostalo opět do hry. Ještě 10 minut před koncem totiž Juventus prohrával 2:0 a Lazio s ním nemělo mnoho problémů. V nastaveném čase sice Dybala z penalty srovnal, ale nakonec rozhodl střídající záložník Murgia, takže první trofej sezony získalo Lazio.

Stará dáma má s Cagliari velmi dobré zkušenosti a pravidelně v zápasech s ním získává body. Sardinský celek odjel z Turína coby vítěz naposledy v roce 2009, kdy rozhodl o výhře 3:2 Alessandro Matri. Od té doby se ale Juventusu daří nad Cagliari Calcio pravidelně vítězit.

Cagliari zakončilo minulou sezonu na solidní jedenácté příčce a do první desítky to nemělo bodově daleko. V tomto ročníku by své postavení chtělo minimálně udržet, k čemuž mu mají pomoci především zajímavé posily. Klub ze Sardinie sice přišel o opory jako Murru nebo Alves, ale zatím přivedl několik dobrých hráčů.

Řady týmu trenéra Rastelliho posílili obránce Senna Miangue, Marco Andreolli, Filippo Romangna nebo záložník Luca Cigarini. Velkou oporou Cagliari by měl být mladý brankář Alessio Cragno, kterému je předpovídána skvělá budoucnost a který se vrátil z hostování v Beneventu. Zastaví tento mladík nově zformovaný útok mistrovského Juventusu?
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - De Sciglio, Benatia, Chiellini, Alex Sandro - Khedira, Pjanic - Douglas Costa, Dybala, Mandzukic - Higuain
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Cragno - Padoin, Andreolli, Pisacane, Miangue - Ionita, Cigarini, Barella - Joao Pedro - Farias, Sau
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 9.70 - 24.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - SSC Neapol  (sobota 20:45)
Hellas Verona se dokázal vrátit mezi italskou elitu po pouhém roce ve druhé lize a doufá, že zde zůstane o něco déle. Hned na úvod ji ale nečeká nic snadného, protože uvítací ceremoniál tradičního celku dostala na starosti Neapol.

Verona se opět dočká derby. Chievo se dlouhodobě drží mezi elitou, třebaže nehraje úplně uhrančivý fotbal, ale prostě mu to vždycky nějak vyjde. Hellas je trochu odvážnější, ale v konzervativním prostředí italského fotbalu mu to občas nepomáhá. Minulý ročník tak Hellas strávil ve druhé lize a připravoval svůj návrat.

Ten mu nakonec vyšel ještě před ply-off, protože Hellas skončil na druhé příčce hned za prvním Spalem a pyšnil se druhým nejlepším útokem ligy. Měl na svědomí 60 vstřelených branek, o což se vydatnou porcí postaral snad nestárnoucí Giampaolo Pazzini. Zkušený útočník nasázel 23 branek a stal se králem střelců. Teď však bylo potřeba vhodně doplnit kádr.

I to se vedení zatím poměrně daří, přestože nejvíc mediálního prostoru zabírala sága Antonia Cassana. Hellas však přivedl také hráče, kteří zůstali. Dres veronského celku budou oblékat zkušení harcovníci se mnoha zkušenostmi jako Cáceres, Cherubin, Hertaux nebo Cerci; do týmu pak přibyl také Bruno Zuculini z Manchesteru City, útočník Daniele Verde nebo obránce Davide Riccardi.

Právě mladý útočník Verde byl zpovídán Tuttosportem a před duelem s Neapolí prohlásil: "Teď jsme porazili Avellino, protože jsme hladoví a napadali jsme. Nenechali jsme soupeře vydechnout, ale nezapomínali ani na dobrou obrannou práci. Neapoli musíme čelit stejným způsobem. Je to tým, který hraje v Itálii možná nejlepší fotbal, takže nás čeká opravdu velký test," uvědomuje si Verde.

Neapol má totožné ambice jako v minulé sezoně - tedy prohánět Juventus Turín co možná nejdéle a s trochou štěstí jej vystřídat na trůně. V minulém ročníku skončila až třetí, ale ještě v posledním kole bojovala o místo druhé a přímou kvalifikaci do Ligy mistrů. Svůj úkol splnila, ale narazila na AS Řím, které se štěstím také vyhrálo svůj duel.

Neapol se příliš nezměnila a stále pokračuje v angažování mladých a perspektivních hráčů. Na přestupovém trhu Neapol zatím není příliš aktivní, ale dost možná to má co dělat s faktem, že ani v jejím kádru nenajdeme moc slabých míst. Brankářská pozice je na další rok vyřešena a křídelní prostory vyztužil především talentovaný útočník Adam Ounas z Bordeaux.

S trenérem Sarrim se opět shledává obránce Mario Rui, který se neprosadil v AS Řím, a svůj talent bude pod Vesuvem rozvíjet také Oleksandr Zinčenko z Manchesteru City. Klub zatím opustili jen hráči, se kterými trenér Sarri nepočítá: Dezi, Grassi či de Guzmán. Téměř neměnící se kostra týmu by měla být velkou silou letošní Neapole.

O tom je přesvědčen také někdejší hráč a trenér Claudio Onofri. "Když se díváte na hru Neapole, tak se vám prostě musí líbit. To, co Sarriho tým předvádí, je něco perfektního. Každý hráč přesně ví, co se od něj očekává, důraz je kladen na útočnou hru. Je pravda, že Neapol také inkasuje, ale to je riziko podobné hry. Podle mého názoru Neapoli svědčí to, že se její kádr příliš nemění a opory zůstávají," míní Onofri.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Caceres, Ferrari, Heurtaux, Souprayen - Romulo, Buchel, Bessa - Cerci, Pazzini, Verde
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Zielinski, Jorginho, Hamsik - Callejon, Mertens, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.60 - 4.95 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bologna FC00000:00
 ACF Fiorentina00000:00
 Chievo Verona00000:00
 Turín FC00000:00
 Cagliari Calcio00000:00
 SS Lazio00000:00
 Atalanta Bergamo00000:00
 UC Sampdoria00000:00
 AC Milán00000:00
 Juventus FC00000:00
 Janov CFC00000:00
 Inter Milán00000:00
 AS Řím00000:00
 Benevento Calcio00000:00
 SPAL 201300000:00
 FC Crotone00000:00
 US Sassuolo00000:00
 Udinese Calcio00000:00
 SSC Neapol00000:00
 Hellas Verona00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (514)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele