SERIE A: DOSTIHY POKRAČUJÍ

08.03.2005, 11:33
Aktuality
AC Milán a Juventus hráli venku a oba získali 3 body za výhru 2:1. Nic se tedy nezměnilo. Boj o první místo možná rozhodne až 35. kolo, kdy se oba protagonisté italské nejvyšší soutěže utkají ve vzájemném zápase...

Toto kolo bylo vynikající. Branek padlo 29 a nebýt nedělní dohrávky a remízy Livorno-Palermo (2:2) se mohlo mluvit o deseti utkáních s deseti vítězi. Ale na každé kráse se dá najít nějaký ten kaz. Nebylo tomu jinak o minulém italském víkendu. Jméno, jména? Olympijský stadión v Římě, nic nového pod sluncem, a rozhodčí... Také stará známá písnička.


Televize přenášela utkání AS Řím - Juventus snad do celého světa. A ten mohl vidět onu odvrácenou, rozuměj ošklivou, tvář italského ligového fotbalu. Ne, tentokráte to nebyli diváci, ti se naopak chovali velice dobře. Onu ostudnou podívanou předvedli hráči. A nedílnou součástí této tragikomedie byla trojice rozhodčích. Motiv? Pomstít se za zradu! Mafiánské metody ovládly hrací plochu. Za zrádci byli prohlášeni Fabio Capello a Emerson. Výsledek? Odpískaných 72 faulů! Ano, opravdu: 72!! Každou minutu a čtvrt jeden nedovolený zákrok...

Ovšem, hrálo se také na branky. Dvě dal hostující Juventus a jednu domácí Řím. A co se týče faulů, dovolím si podotknout, že UEFA považuje za utkání plné hrubosti to, kde je odpískáno více než 30 nedovolených zákroků. A dá se říci, že toto číslo je odpovídající. Například v již vzpomínaném souboji Livorno - Palermo se pískalo 33x, byl zde jeden vyloučený za dvě žluté karty a byl to boj jak má být.

Co říci dál... hlavní viníci jsou oni římští gladiátoři a muž, který si hrál na císaře jménem Racabulto a pískal to, co neměl, a nepískal to, co měl. Hrál si na vládce a byl ovládán. V prvním poločase se hrálo 16 minut, byť na časomíře se objevilo těch minut dokonce 48...! Skóre 1:2 je další ostudou sudích, jeden gól z postavení mimo hru, jeden z neexistující penalty a ještě k tomu z akce, která neměla platit... Ale také onen gól domácích byl diskutabilní. Cassano se sice rozběhl z pozice legální, ale ve směru letu míče stáli dva jeho spoluhráči a ti se pohybovali zcela jasně v ofsajdu a zdaleka ne v pasivním, protože minimálně stínili a bránili obráncům Juventusu. Recabulto neodpískal penaltu již 33 kol a vybral si k tomu tu nejhorší příležitost.

Ale mluvme alespoň trochu o fotbale. Juventus hrál dobře, odehrál dobrý zápas, tedy těch pár minut co se doopravdy hrálo. Co o tom rozhodlo? Klid... Jeden důkaz za všechny! V závěru prvního poločasu udeřil Argentinec Leandro Cufré, mimo jiné jeden z nejnervóznějších, Alexe Del Piera hlavou do obličeje. A ten nepadl, nezačal se svíjet, nepřidal polínko do ohně! Jen zakroutil hlavou a myslel si něco o... však víte o čem...! Naopak, ironicky mu k tomuto faulu pogratuloval a tím mu uštědřil morální políček, na který Cufré jen tak nezapomene.

Je nutno dodat, že v druhém poločase se hrál místy velice dobrý fotbal, což jen potvrzuje to, že nebýt oné nesmyslné hrubosti a neschopnosti rozhodčích, mohlo se jednat o jeden z vrcholů italské ligy. Recabulto... Přezdívaný "talisman Juventusu", pískal Staré dámě 19 zápasů a ona nikdy neprohrála! Nikdy neměl pískat toto utkání! Je to sudí bez mezinárodní zkušeností a i když má za sebou 150 soubojů ligových a pohárových, nepatří k ozdobám Serie A. A Collina jen ukazuje tabulku s čísly jako čtvrtý...


"Zóna Ancelotti" se dříve jmenovala "Zóna Cesarini". Ano, jedná se o oněch pověstných posledních deset minut zápasu. Cesarini v nich dával gól za gólem... Pravda, Ancelotti branky nedává, ale nahrazují ho jiní, jeho svěřenci. A mnohdy se nedá mluvit o posledních 10 minutách, ani o posledních 10 vteřinách! Ty góly padají až po jejich uplynutí... Crespo proti Laziu, Serginho proti Cagliari, Andrea Pirlo proti Atalantě... A můžemem pokračovat: groteskní vlastenec Regginy, náhodná teč Kaká s Interem, znovu Crespo po nepochopitelné chybě gólmana Manchesteru United.

Víte jak se tomu říká? Ale no tak, fuj, žádné sprosťárny! Jedná se o "mistrovské štěstí" aneb o "štěstí pro mistra"! Ne, zatím titul nevyhrál, ale nebýt těchto šťastných zásahů mohli by se milánští dívat jen z povzálí na spanilou jízdu Juventusu. Ale ani tento 100% bodový zisk nás nesmí oklamat. Po Vánocích hraje Milán špatně, nesrovnatelně s tím, co předváděl v minulé sezóně a v čem pokračoval do 18. prosince, tedy do utkání s Juventusem. A jestliže vyhrává s výkony průměrnými, musí zcela logicky padnout otázka jakých výsledků by dosahoval při optimální formě a hráčské pohodě.

Poslední Bergamo bylo lepší a snad i bod pro Milán by byl darem z nebes. Vedoucí celek ligy se může vymlouvat na celou řadu absencí, přednost má samozřejmě odveta s Manchesterem United, také na hrací plochu, která neměla nic společného s ligovým trávníkem, jednalo se o mlat plný ledu, a to rossonerri a jejich hře nesvědčí. Hodina pravdy se blíží neúprosně. Jak v Lize mistrů, tak v Serii A. Každá ztráta může být rozhodující. A ono štěstí? Hmm, nechme se překvapit!


A tak, po těchto dvou zápasech, musí být všem jasné, že to opravdu krásné, fotbalové, se odehrávalo ale úplně někde jinde. Řada překvapení, dobré výkony, boj o "Evropu"... Sampdoria a Inter se vytáhli, využili zaváhání přímých soupeřů.

Sampdoria musela vytáhnout z bojového skladu všechny povolené zbraně, aby udolala houževnatě bojující Chievo, ale nakonec gól dala, vedení udržela a spolu s ním i vynikající třetí místo.

Inter porazil Lecce v asi nejzajímavějším zápase kola. Sice gól z penalty a v samém závěru k tomu není to pravé ořechové, navíc to ani faul nebyl a jednalo se o výkon hodný milánské opery La Scala, ale Inter byl po celý zápas mnohem lepší a ty 3 body si prostě zaslouží. Adriano dal gól po 3 měsících...

Palermo ztratilo kontakt po remíze v Livornu a jednalo se o nejhezčí utkání tohoto kola. Hosté asi měli vyhrát, zejména díky vynikajícímu výkonu útočníka Luca Toniho, autora obou branek, ale nakonec musíme uznat, že dělba bodů je spravedlivá a dává jisté naděje a právo na snění Palerma o fotbalové Evropě...

Udinese, pro změnu, pokračuje v letmém pádu a formu snad ani nehledá. Tentokráte prohrálo doma s Bolognou, ale snad si alespoň bod zasloužilo. Je ovšem vidět obrovský rozdíl v práci obrany, když chybí Nestor Sensini... Udinese musí věřit snad jen v zázrak, nebo raději v nalezení ztracené formy, stejně jako Řím, protože i jemu se po porážce doma s Juventusem Liga mistrů vzdaluje... již o 8 bodů.

Boj o záchranu je ozdobou Serie A, svou dramatičností, která se každým kolem stupňuje. Fiorentina porazila Regginu, Parma Cagliari, fantastickým gólem Simplicia do závěrečného hvizdu sudího, Messina vyhrála nad Laziem a zejména výhra Brescie v Sieně je onou pálivou papričkou na menu, které připravil šéf kuchyně luxusního hotelu jménem SERIE A...

A menu na příští týden? Lecce - Fiorentina a Lazio - Inter jako předkrm v sobotu, Milán - Sampdoria jako hlavní chod v neděli. A jinak samé malé, ale lahodné chuťovky: Palermo - Udinese (to může být zápas kola!), Cagliari - Roma (zajímavé...) Reggina - Messina (derby, tato dvě města dělí jen 8 km moře), Brescia - Livorno, Bologna - Siena a Atalanta - Parma. A večer, snad aby nebylo na Chievo moc vidět, hraje doma Juventus...


Tabulka:
1. AC Milán27186346:1760
2. Juventus Turín27186345:1660
3. Sampdoria Janov27145831:2047
4. Inter Milán271016149:3246
5. Citta di Palermo271110630:2143
6. Udinese Calcio27126936:2742
7. AS Řím27108946:4038
8. Bologna FC2799927:2536
9. US Lecce27981046:4735
10. Reggina Calcio27981028:3135
11. Cagliari Calcio27971138:4534
12. Lazio Řím27961234:3733
13. AS Livorno27881128:3532
14. Messina Peloro27881130:4032
15. AC Fiorentina27791127:3530
16. AC Parma27781230:4429
17. Chievo Verona27771321:3828
18. Brescia Calcio27751521:3426
19. AC Siena274131026:4125
20. Atalanta Bergamo27391523:3718


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (4)

Přidat komentář
sansiro

Divaci se chovali SKORO dobre Ultras AS Roma pobodali 5 fanousku Juve!!! Ale jinak paradni atmosfera!!! Ostatne jako vzdy jsme v Italii zvykli! FORZA TIFOSI

Reagovat
PJ

No to je teda nádhera, to jsou ti nejlepší diváci, když tam po sobě jdou kudlama...

Reagovat
sansiro

Obcas se to stane

Reagovat
smazaný uživatel

Jen tak dál.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele