Schmidt nikdy nechtěl být koučem, teď má svou filozofii a drží se jí

18.10.2016, 11:54
Aktuality
Před pár dny si Roger Schmidt udělal výlet do Londýna, aby přihlížel šlágru anglické Premier League, v němž Tottenham vyškolil Manchester City a zvítězil 2:0. Teď Mauricio Pochettino a jeho družina čeká na Schmidtův Leverkusen a německý trenér, který o tomto typu kariéry nikdy nesnil, se nemůže dočkat...

Roger Schmidt sám ví jak přelstít Pepa Guardiolu. Ze sedmi pokusů se mu to v Bundeslize podařilo hned čtyřikrát, a že ho napodobil zrovna Pochettino, to věru není náhoda. Oba trenéři ostatně preferují útočný, agresivní fotbal s vysoko vytaženou obrannou linií a rychlým přechodem do útoku.

Devětačtyřicetiletý stratég se do čela Bayeru 04 postavil v létě 2014 na místo dvojice Hyypiä - Lewandowski a z party fyzicky dobře stavěných fotbalistů utvořil zábavný kolektiv, jehož herní styl dle novináře Stefana Bienkowského připomíná mix Kloppova Dortmundu a Guardiolova Bayernu.

Schmidtovou mantrou je přitom "hlavně se nenechat zastrašit"; jeho Leverkusen chce vždy sám diktovat způsob hry a průběh zápasu. "Jsme spokojeni, když se hraje při vysoké intenzitě. I proti soupeřům, kteří jsou na papíře lepší než my, jako proti Bayernu nebo Barceloně v Lize mistrů, se snažíme hrát náš fotbal," vykládá bývalý lodivod Salzburgu se sebejistým úsměvem.

Roger Schmidt se nikdy nesnažil trefit do bundesligových konvencí a raději si razí svou vlastní cestu, což podle něho dělá i Tottenham. "Každá země má svou kulturu, ale všechny týmy se nedávno staly o něco více mezinárodními. Hodně hráčů Tottenhamu je z ciziny stejně jako jejich trenér. Je to proměnlivější. Nemyslím, že můžete říct, co je anglický fotbal a co italský. Tohle je prostě fotbal Tottenhamu," míní Schmidt, který prý ke každému celku přistupuje zcela individuálně.

Vítěze rakouské Bundesligy s Mauriciem Pochettinem v současnosti spojuje podobná filozofie, o minulosti to však úplně neplatí. Hráčem totiž Schmidt nebyl kdovíjakým a po většinu času se potloukal v poloprofesionálních ligách Severního Porýní-Vestfálska, mezitímco pracoval jako inženýr. "Nikdy jsem nechtěl být fotbalovým trenérem. Zprvu to byl jen koníček," přiznává bez mučení.

Právě s takovou vizí Schmidt poměrně pozdě začínal, když se ve 37 letech ujal celku Delbrücker SC. Pak už ale přišly plnohodnotné pracovní úvazky v Münsteru, Paderbornu a konečně rakouském Salzburgu, kde měl tu čest pracovat s jedním z mozků německé revoluce posledních let, Ralfem Rangnickem.

"Vyměnili jsme si nespočet nápadů a po ty dva roky se nám společně dobře pracovalo. Nakonec se zrodil fotbal, který byl ve své podstatě ještě větším extrémem, než jaký Ralf razil v Hoffenheimu," ohlíží se Schmidt na pětileté angažmá svého mentora.

V Leverkusenu se zatím Schmidt pomalu, ale jistě posouvá kupředu. Ve své první sezoně finišoval čtvrtý, pak z toho bylo třetí místo a nyní se všeobecně počítá s tím, že Bayer 04 bude po boku Borussie Dortmund atakovat druhou příčku. Právě Tuchelově mašině Leverkusen v tomto měsíci sebral vítr z plachet výhrou 2:0, ne nepodobnou té kohoutí nad zdánlivě neporazitelným Man City.

Teď je Bayer 04 sice stále desátý, ale co do herního projevu se zdá být jistější v kramflecích než na začátku sezony. A i přes víkendovou prohru s Werderem se Tottenhamu jistě nezalekne.

Autor: Tomáš Daníček / theguardian.com

Komentáře (14)

Přidat komentář
Lifted

Bayer!!

Reagovat
Werkrider

Jánošíkusen - bohatým berie, chudobným dáva...

Reagovat
andrew96

Pěkné čtení

Reagovat
Rudnevs

Hmm ... Akože článok pekný, ale nejaku filozofiu má každy tréner a zrovna Schmidt by s tým kádrom mohol dosiahnúť viac.

Reagovat
JozkokozleJ

Ze Bayer bude hrat vyssie, o tom nemoze byt pochyb. Skrt trosku urobilo zranenie Bellarabiho v prvej minute prveho zapasu pri prvom sprinte. (Mimochodom Karim pri tom sprinte, pri ktorom si poranil triesla, dosiahol taku rychlost aku zatial inemu hracovi v tejto sezone nenamerali )

Schmidta beriem ako vyborneho trenera. Odkedy dorazil do Leverkusenu, herne sa to posuva neustale vpred. Na jar sa na nich pozeralo nadherne. Paradny ofenzivny futbal. Ked to porovname s predoslymi tromi rokmi pod Duttom, Hyypiom a Lewandowskim a spomenieme na to trapenia a hru na nahodu, tak Schmidt ich posunul o galaxiu vpred.

Reagovat
Rudnevs

Hej, jasné ... Chápem, že zranenie Bellarabiho urobilo obrovský problém, ale myslím si, že s tým kádrom čo má k dispozícií by mali naháňať aspoň BVB, keď už nie Bayern. A to nehovorím len o tejto sezóne. Je síce lepší ako Hyypiä s Lewandowskim a Dutt, ale to boli slabší tréneri. Schmidt je určitý posun, ale ten káder je tak našľapaný, že sa dá ísť ešte ďalej.

Reagovat
smazaný uživatel

Lenže Bayer má káder na to aby preháňal Bayern podľa môjho skromného úsudku... keby že hraje Bellarabi tak by boli vyššie už teraz

Reagovat
fantomas

Dyt de rok co rok dopredu, ne? Tenhle rocnik je jeste v plenkach. Samozrejme kdyby finisovali tam, kde sou, musi se mluvit o zklamani, ale jeho cely angazma brat spis jako neuspech? To snad nee.

Reagovat
Rudnevs

Nevravím, že je to sklamanie. Nikto mu nemôže nič vyčítať, akurát s takým kádrom ako má k dispozícií to mohlo byť lepšie. Skôr by si článok zaslúžil Völler, ktorý robí naozaj skvelú robotu.

Reagovat
smazaný uživatel

Pochvala autorovi článku

Reagovat
cologneFC

Pre mna nesympaticky trener. Arogantny. A nepisem to preto, ze je to nas rival. A suhlasim s rudnevsom, ze s tym kadrom musi uhrat viac.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

FC-BAYERN.CZ

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Čo si myslíte o Beisterovom hosťovaní v Austrálii?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele