S NOVÝM ROKEM ZAČAL BOJ O TITUL

08.01.2005, 14:40
Aktuality
A jsou to jen dva body. AC Milán začal útok na vedoucí pozici a Turín se třese v základech! Juventus veze pouze jeden bod za remízu na stadiónu v Parmě, zatímco AC si hladce poradil s Lecce. Vyhrál rovněž Inter a byť jeho ztráta je stále hrozivá, alespoň bojuje a je na "evropské" pozici.

Sluší se začít od vedoucího celku a tím je stále Juventus. Vstup do roku 2005 mu nevyšel, jak si představoval. Získat jen jeden bod s týmem, který se strachy dívá směrem do propadliště, které znamená sestup, to Fabio Capello jistě neměl v plánu. Po zápase ale zachoval klid a prohlásil: "Jsem nespokojen s výsledkem, to ano, mohli jsme utkání rozhodnout dávno před jeho koncem. Parma si bod nezasloužila, zásluhu na nerozhodném výsledku má zejména brankář Sebastián Frey. Ale jinak jsem spokojen, jsme stále první v tabulce, mužstvo jako celek nehrálo špatně, po vánoční přestávce nastalo zlepšení v herním projevu."

Jak hrál Juventus doopravdy? Utkání začalo, po minutě ticha na památku obětí zemětřesení v Asii, jeho velkým náporem. Camoranesi do tyče, Nedvěd těsně vedle, skvělé zákroky Freye zneškodnily šance Ibrahimoviče a znovu Nedvěda. Zdálo se, že tentokráte Juve nedá ani ten jeden, tradiční, gól. Frey byl prostě nepřekonatelný. Ale přišla 64. minuta, chyba při obsazování protihráčů v pokutovém území při rohovém kopu a Zlatan Ibrahimovič nezaváhal. To již na hrací ploše chyběl Alessandro del Piero, kterého nahradil Marcelo Zalayeta. Vše nasvědčovalo tomu, že na čele tabulky se nic nezmění a Juventus dosáhne dalšího hubeného vítězství, když se jako žáček ukopl Paolo Montero, k míči se dostal Marco Marchionni, již v pokutovém území to zkusil pravou, Gianluigi Buffon vyrazil, ale proti následné levačce již byl bezmocný. V nastavení měl ještě velkou příležitost Pavel Nedvěd, ale jeho umístěnou střelu Sebastián Frey neuvěřitelně, reflexivně, vyrazil.

Kdo na tomto výsledku vydělal? Především AC Milán. Nejprve se Andrij Ševčenko pochlubil Zlatým míčem a pak začal karneval. Pravda, ukrajinský fotbalista ve službách AC Milán dal třetí branku, ale hlavním tanečníkem této show byl tentokráte ten, kterému koluje tělem latinská krev. Hernán Crespo "tříkrálové" sváteční odpoledne Zdeňku Zemanovi na lavičce hostujícího Lecce parádně pokazil. V minutách 23., 36. a 57. rozvlnil síť za zády brankáře soupeře! U prvních dvou gólů mu nádherně asistoval Brazilec Kaká.

Pravda, Milán hrál dobře, ale proti tak slabé a nedůrazné obraně, jakou předvedlo Lecce, komu by se nedařilo, že? Chybu na tom má i neměnná taktika trenéra Zemana, který stále sází na útočné pojetí a obranu nechává na pospas soupeřům. Lecce poněkud zkrášlilo drtivou prohru góly Valerije Bojinova a Marco Cassettiho, které následovaly po vyloučení Alessandra Nesty, ale to nemohlo nic změnit na zaslouženém a hladkém vítězství domácích v poměru 5:2, když minutu před koncem dal poslední branku Jon Dahl Tomasson. Milán se tedy dotáhl na Juventus, rozdíl je pouze dvoubodový, v příštím kole jede do Palerma, zatímco vedoucí tým tabulky čeká domácí zápas s Livornem.



Večerní zápas se hrál v Římě a z mnoha důvodů byl ostře sledován. Jednalo se totiž o derby, Lazio hostilo AS. Francesco Totti na fotografii jakoby nechce věřit, že v tomto zápase jeho tým prohrál. Ale je tomu tak, Lazio hrálo daleko bojovněji, šlo na doraz do každého souboje, nezlomilo ho ani vyrovnání v 69. minutě, kdy na vedoucí branku Paola Di Cania z 29. minuty dokázal odpovědět Antonio Cassano. Hned o 5 minut později se ve svém sedmém letošním startu v dresu Lazia strefil, a poprvé v této sezóně, Rodriguez Aparecido Cesar a výhru potvrdil šest minut před koncem třetí brankou Tomasso Rocchi.

Inter znovu herně nepřesvědčil, ale tři body jsou tři body... A navíc ze hřiště soupeře, tentokráte z Livorna. Ve 42. minutě to byl Marco Materazzi kdo otevřel skóre, když Adriano stačil před tím zahodit penaltu. Další ovšem bez zaváhání v 74. minutě proměnil Christian Vieri. Ani jedna z branek se nelíbila domácím a vehementně proti nim protestovali. V prvním případě reklamovali předchozí faul Vieriho a v tom druhém se jim zase zdálo, že si rozhodčí penaltu prostě vymyslel. Všichni přítomní si také museli všimnout, jak po své brance Materazzi, který se dnes objevil místo zraněného Mihajloviče, zaběhl k vlastní střídačce a nevybíravými slovy častoval trenéra Roberta Manciniho, pravděpodobně za funkci náhradníka v posledních zápasech.

V dalších zápasech Sampdoria porazila Udinese 2:0, branky dávali Francesco Flachi a Marcello Castellini, ten za přispění bránícího De Sanctise. Překvapila Siena, která využila klesající výkonnosti Chieva a vyhrála ve Veroně 3:1, když dvě branky dal Tore Andre Flo, jednu, a to nejen první v tomto zápase, ale v lize vůbec, pak Rodrigo Taddei. Za domácí upravil v 73. minutě Franco Semioli. Také Cagliari, stejně jako Inter, nedalo penaltu, ale i ono vyhrálo. Hostující Messina se sice ujala vedení brankou Riccarda Zampagna, ale Mauro Esposito a Massimo Gobbi v úvodu druhého poločasu výsledek otočili. Brescia remizovala s Bolognou 1:1, zde také vedli hosté, Igli Tare v 17. minutě, ale penalta našeho starého dobrého známého Luigiho Di Biagia znamenala dělení bodů. Atalanta Bergamo se v utkání s Fiorentinou radovala z gólu až v 80. minutě, ale trefa Igora Budana byla jedinou, soupeř to samé nedokázal. Palermo prohrálo na stadiónu Regginy, tady se naopak rozhodovalo hned v úvodu, když v 7. minutě dal branku Shunsuke Nakamura.

Tabulka:
1. Juventus Turín17124129:840
2. AC Milán17115132:1138
3. Udinese Calcio1794425:1531
4. Inter Milán17512035:2427
5. Sampdoria Janov1783617:1227
6. Cagliari Calcio1774626:2925
7. Citta di Palermo1766516:1224
8. AS Řím1765631:2623
9. AC Fiorentina1757516:1822
10. Reggina Calcio1764715:1922
11. US Lecce1756633:3521
12. Lazio Řím1755722:2420
13. AS Livorno1755718:2220
14. Chievo Verona1755715:2320
15. Messina Peloro1646619:2618
16. Brescia Calcio1753914:2218
17. Bologna FC1745816:1917
18. AC Siena1737714:2516
19. AC Parma1727817:3013
20. Atalanta Bergamo1617812:2210


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (8)

Přidat komentář
HOST*Maniac

Juve to už asi dotáhne do vítěznýho konce, ale přeju Udinese aby se ještě zlepšili

Reagovat
HOST*Tomas

Vždyť není ani půlka ligy odehraná...ty si teda prognostik..nechceš jít komentovat na NOVU?

Reagovat
Mr.Jindros

Obávám se, že ne. Z Milánu jde opravdu strach. Naše forma už není co bejvala . Ale ve Fabia mám plnou důvěru, je to člověk na pravym místě. Ví co mluví a vždy v klidu. Skvělý trenér, snad něco vymyslí, kádr máme vynikající, akorát mám trochu obavy z přílišné závislosti na Nedvědovi a jeho formě.

Reagovat
smazaný uživatel

moc pěkný článek...tipuju příští kolo: Juve:Livorno 2:1

Palerno:AC 0:2

ale po tomto kole AC dotahne Juve!! FORZA MILAN

Reagovat
HOST*GO

FORZA MILAN !!!!

Reagovat
HOST*sansiro

pekny clanek, ale trosku kratky FORZA MILAN

Reagovat
smazaný uživatel

Dva se perou a čtvrtý se směje

Forza Inter

Reagovat
Mr.Jindros

Ten čtvrtý je ale od nich tak daleko, že je na tu dálku pořádně nevidí a tudíž se nemůže smát jim.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele