Rudolf Kučera - Zmarněný supertalent

09.06.2013, 10:45
Životopisy
Kariéru byl nucen ukončit vinou těžkého zranění jako 22letý, přesto jej po letech zařadil italský časopis Calcio do nejlepší světové jedenáctky ... Podle Josefa Masopusta neměl z našich hráčů nikdo takový náběh na Zlatý míč, jako právě on. Člověka až mrazí při pomyšlení, kam až to mohl tento rodák z moravské Spytihněvi (1941) dotáhnout, nebýt onoho nešťastného zranění...

Do Dukly, s níž je jeho jméno neodmyslitelně spjato, přišel v devětapadesátém s pověstí velkého talentu. To ovšem nebylo nic zvláštního, takových branců rukovalo přímo na Julisku povícero. Navíc červenožlutý dres oblékali borci ošlehaní duely na světových šampionátech či v evropských pohárech, co už měli tu čest nastupovat proti nějakým plejerům. Přesto však Masopust a spol. po prvních trénincích nastražili uši, ihned jim totiž došlo, že tento klučina je zjevem vskutku zcela ojedinělým.

Když se pak stal ve své první kompletní sezóně králem střelců, poznali to i hráči a fanoušci soupeře. A brzy i ti zahraniční. Na Americkém poháru totiž Ruda nadchl svou hrou kdekoho. Turnaj hraný v zámoří, na který pořadatelé pozvali kvalitní evropské a jihoamerické týmy, Dukla s grácií ovládla (výsledky jako 6:0 s Rapidem, 5:1 s Espaňolem, 4:0 s Monacem či 7:2 a 2:0 s Evertonem jsou všeříkající). Útlý blonďák v jejím útoku předváděl takové věci, že diváci byli opravdu u vytržení. V devíti zápasech vsítil 19 branek, co k tomu víc říct? V hledišti bylo plno exulantů, kterým přirozeně zprvu armádou komunistické země protěžovaný celek nevoněl, avšak postupně se karta obrátila a hráče Dukly odnášeli do kabin nadšeně na ramenou, a to i o přestávce. A z Kučery byli tak odvaření, že mu cpali za dres dolary a udělali z něj něco na způsob kultu.

Nebylo ani divu, protože to, co tam Rudla předváděl, hraničilo s genialitou. "Kde jste ho vzali?" ptal se zsinalý trenér Crvene Zvezdy Bradovič poté, co několikrát neuvěřitelným způsobem vycvičil jeho beky. Jednoho obešel, druhého poslal k zemi k jedné tyčce, brankáře k druhé a míč dloubnul do brány. A tak to šlo i v dalších zápasech, v nichž tento mladíček uhranul všechny přítomné.

Samozřejmě se začaly ihned vzápětí sypat nabídky k přestupu, jež později, jak se Kučera zapisoval stále zřetelněji do povědomí evropských bafuňářů, začaly pořádně houstnout. Mohl hrát nakrásně v kterémkoli špičkovém evr. klubu a bezesporu by se tam stal hvězdou první kategorie, nicméně přestoupit tehdy znamenalo emigrovat, což Kučera neměl v úmyslu. Hanke, Kubala, Korostelev či Šubert opustili navždy vlast, aby mohli hrát v Barceloně, Juventusu či "Grande Torinu", Rudla zůstal. Tak se jeho hrou mohli kochat diváci v republice ještě dva roky, což tehdy samozřejmě nikdo netušil.

První zdání klame - o tom se přesvědčili např. urostlí skotští beci, když se proti nim tento dvacetiletý chvístek poprvé postavil v šedesátém prvním v kvalifikaci. Slyšeli už o něm, nicméně v době, kdy nějaké monitorování soupeřů nebylo ještě ani v těch pověstných plenkách, čekali postavou někoho sobě rovného. "To je on?" ptali se prý jeden druhého. Netrvalo dlouho a věděli, že tento dvacetiletý hošík je opravdu on. Takhle si je už dlouho nikdo nevodil, s takovou lehkostí, nenuceností a přitom nadmíru suverénně a zkušeně.

To byly ostatně Kučerovy hlavní devízy - mimořádná, vskutku naprosto mimořádná míčová technika a až nelidská chladnokrevnost při zakončování. Takhle popisuje jednou takové Kučerovo zakončení Ota Pavel: "Kučera vstřelil v tomto utkání nezapomenutelnou branku, při které televizní komentátoři křičeli: ,Exhibition! Attraction!‘ Dostal těsně před brankou od někoho míč, brankář Irů mu padl pod nohy, Rudla udělal kličku. V tom okamžiku vběhli pohotově do branky dva Irové. Tomu prvnímu naznačil střelu, Ir skočil ve směru rány, ale Kučera si nechal míč pod chodidlem. Zrovna tak to provedl s druhým obráncem. Když už leželi na zemi tři hráči Shamrock Rovers, zasunul míč ležérně vedle tyče do brány. A pak se pomalu vzdaloval, jakoby to byla samozřejmost." A takových gólů dával celkem dost, dá se říci, že přesně po takových prahnul, a když mohl i nemohl, snažil se skórovat nějak efektně.

Měl své obdivovatele, musel však čelit i spršce invektiv a nadávek pro svůj ležérní styl a bohorovnost při zakončení nemohli ani cítit. A taky pro svůj duklácký původ. Nebyl bojovník, nebyl hecíř, ale nebyl ani líný na krok. Neměl problém stáhnout se do zálohy a odtamtud rozdávat brilantní přihrávky, neměl problém zabojovat. Ale nebylo to tak časté, řečeno kulantně. V týmu složeném z bojovníků à la Pluskal, Čadek či Masopust pak jen o to víc vynikl jeho hospodárný pohyb po hřišti a zdaleka patrná lehkost při každém kroku hraničící s laxností, spojená s již zmiňovanou pohádkovou technikou.

Asi i dnes by vzbuzoval zcela protichůdné reakce. A určitě mnohem bouřlivější, ruku v ruce s tím, jak je dnes fotbal mediálně pojímán. Jednou zazářil způsobem takřka epochálním, jindy zklamal na celé čáře. Musel být zvláštní povaha, ostatně takto na něj vzpomínají I. Viktor nebo trenér Vejvoda, jako na kluka poněkud nevypočitatelného. "Seděl zahleděn do sebe i před nejdůležitějším utkáním, v nervózním prostředí, jakoby se ho to vůbec netýkalo. A přece i v takových dnech dokázal zahrát božsky," vzpomíná Vejvoda. "Ale on dokázal skutečně i to nejzamotanější utkání vyhrát stejně jako i prohrát. Nevyhrával tím jako Masopust, že mužstvo strhl, vyburcoval, ale protože se mu podařila taková nějaká věc, která soupeře na chvíli přivedla na okraj infarktového stavu, a to už pak parta kolem něho dokázala využít," dodává. Právě tento trenérský ras měl s Kučerou pernou práci. Ten si klidně zapálil i před ním, jakkoli Vejvoda kouření nesnášel. Jindy, když měl tým před důležitým zápasem zákaz požívání alkoholu, objednal celému mančaftu nejdražší pití, aby je pak s jakousi familiérní samozřejmostí nechal stát otevřené a netknuté na stole. Nešlo však podle přímých účastníků o provokace, pozérství nebo něco takového. Poznal to i sám Vejvoda, proto k němu přistupoval jinak, nešlo jen o výjimečný talent, který v něm spatřoval. Patřilo to prý ke Kučerově osobnosti. K osobnosti kluka, který byl dobrák od kosti, zároveň však i svérázný samorost. V důležitém kvalifikačním duelu s NDR dostal těsně před koncem balón za obranu, místo sprintu se najednou zastavil s tím, že by ho stejně nedoběhl. Dovedu si představit, že ho diváci mohli samou zlostí sežrat. Ale on to neřešil... Už brzy mu odpustili, protože jim nějakým svým kouskem vyrazil zase jednou dech.

Jedním z těch, co na Julisku chodili speciálně kvůli prakticky stále ještě začínajícímu Kučerovi, byl sám velký Pépi Bican. Tento fakt hovoří za vše, svědčí to o tom, jak mimořádné umění musel v tomto mladíčkovi spatřovat. "Góly, jaké dával Kučera, jsem od té doby nikdy neviděl," prohlásil labužnicky bývalý předseda Dukly Rudolf Kocek.

Ivo Viktor vzpomíná, že jen Kučera a Masopust byli s to dát brankáři při samostatných nájezdech na tréninku devět deset gólů z deseti nájezdů. A že nikdo nebyl tak ledově klidný tváří v tvář brankáři jako právě Rudla Kučera. Ten chlap asi vážně neměl nervy, s jistou mírou nadsázky by se dalo říct, že rozšířil hranice flegmatismu o několik desítek kilometrů. Různé ty kudrlinky a fintičky při zakončení si dovoloval za jakékoli situace, za jakéhokoli stavu. Mohlo být pár minut do konce, přesto měl nutkavou potřebu nasadit obránci jesle a udělat kličku i brankáři. Je nabíledni, že plno šancí takto prošustroval. Ale přesto to dělal zas a zas. V jednom zápase zahodil dvě penalty. O přestávce v kabině utěšoval za stavu 0:0 nasupené spoluhráče ujištěním, že dá dva jiné fíky a bude hotovo. Dal tři a Dukla vyhrála 5:0. Jindy zas nějaký pohárový zápas skončil nerozhodně. Tehdy bylo zvykem, že všecky penalty kope jeden hráč. Za Duklu je kopal Kučera a dal všechny do stejného místa.

Zpět k té technice. S míčem prý dokázal neuvěřitelné kousky, které by mu mohli závidět sebenadanější Brazilci. Signifikantní je v tomto směru gól, který sám označil jako svůj nejhezčí - naběhl si na centr, obránce si v plném běhu přehodil patičkou a z voleje pak druhou ranou prostřelil brankáře Padúcha, který v první chvíli vůbec nevěděl, co se to vlastně stalo.

Z Kučery se stal brzy pojem. V r. 1961 dostal jeden bod v anketě o Zlatý míč a výraznou měrou se podílel na postupu do Chile. Na MS už jet nemohl, stopku mu vystavil utržený meniskus. Nutně se nabízí otázka - jak bychom tam dopadli s ním? V prvním přátelském zápase po stříbrném Chile jsme už s ním v sestavě vypráskali Rakousko v Prátru 0:6 a Kučera přidal ke svému fantastickému výkonu dvě přesné trefy. Rakouští novináři, kteří se ještě před utkáním smáli těm českým jejich hlášce "Přijeli jsme s technikem, jakého jste v Rakousku už léta neviděli", pěli po zápase na tohoto technika ódy.

To už mu ale zbýval jen rok fotbalového života. V listopadu nastoupila Dukla pohárové odvetě proti Górniku Zabrze a dvougólovým mankem. Ruda Kučera sehrál jedno ze svých nejpovedenějších utkání. Zároveň však poslední... Soupeře celou dobu dělal jak malé kluky, vstřelil dva góly, na jeden přihrál Masopustovi. Patičkou. Pak přišla osudná 82. minuta. Šel do hlavičkového souboje s obráncem Oślizlem, který měl všech těch jeho kliček za celý zápas už plné zuby. Ve výskoku se napřáhl loktem a prudkým úderem do spánku Kučeru knokautoval. Ten navíc při nekoordinovaném pádu spadl na hlavu. Po propuštění z nemocnice si to maloval tak, že se brzy vrátí na hřiště i na výsluní. Leč nestalo se tak. Nebylo to ovšem tím, že by se nedostal do bývalé formy, jak tomu bylo později např. u jiného velkého talentu - Jurkanina. Najednou měl velké problémy s tím, aby vůbec udržel rovnováhu. Při běhu rovně to ještě jakž takž šlo, ale při kličce, prudké změně pohybu či náhlém zastavení přicházely problémy. Prostě to nezvládal, nešlo to. K tomu se přidružila i ustavičná ostrá bolest v levém koleni. Zkoušel to několik let, vrátit se, dokonce i ve Slávii, která mu takto chtěla pomoci, leč bezvýsledně. Sice prý nedával léčbě úplně vše, občas to řešil vínkem: "Představte si, že se najednou bojíte, abyste špatně nešlápli - to je obrovský tlak na psychiku. A já tak silný nebyl," vyznal po letech pro časopis Hattrick. Tamtéž pak jeho zranění odborně hodnotil MUDr. Trubl: "Bylo to těžké zhmoždění mozku, je absolutně vyloučeno, aby se s takovým zraněním někdo mohl vrátit k vrcholovému fotbalu."

Jedna z nejlepších povídek Oty Pavla "Haló, taxi" pojednává o Čechoameričanovi, který při návštěvě Prahy vykládá nadšeně taxikáři o tom, jak před lety byl u toho, když Dukla v USA válcovala všecky své soupeře a jak tam tehdy řádil jeho miláček "Rudy Kucera". "Ale Amerika Kucera milovat. U vás malej kluci milují kovboj a u nás český americký kluci milovat Kucera. A chtěli být Kucera," básní a při vystupování obdaří taxikáře dolary. "Taxikář už neřekl nic, jen se lehce uklonil a sedl si do vozu. Vyjel z Roztok ku Praze, jel pomalu a o něčem přemýšlel. U Vltavy šlápl na brzdu, zastavil vůz a rozsvítil ve voze světlo. Vyndal z kapsy bankovky. Byly z jedné strany skořicově černé a z druhé světlezelené jako všechny americké bankovky. Na té skořicové straně byl na obrázku slavný a přísný fousatý prezident Lincoln a na té druhé straně stál bílý dům se sloupy. Snad to byl barák toho Lincolna nebo muzeum, stálo tam napsáno memorial, ale co to je, to taxikář nevěděl, protože se pořád nemohl dostat k té angličtině. Byly to vsak stejné pětidolarové bankovky, jaké dostal tenkrát v New Yorku, když rozdrtili ve finále milionářský klub FC Everton, nejdřív 7:2 a potom 2:0 a on dal ve finále čtyři branky. A byly to bankovky nejvyšší hodnoty, které tehdy pod dresem měl. Vypadlo z něho tehdy pár pětidolarových a hodně jednodolarových bankovek. A jemu bylo na Polo-Grounds stadiónu něčeho líto a snad i trochu stydno. Ale na Američany se nezlobil. Byli jako děti. Někdy hodné a někdy zkažené. Usmál se. A pak řekl lehce, jako by mu bylo líto, že už ho letadla nevozí k velkým zápasům: ,Boeing... Boeing... Boeing...‘ Vyndal nádhernou náprsní tašku, kterou dostal od jednoho evropského ctitele, a bankovky uložil. Uvnitř, v náprsní tašce, bylo vytištěno zlatým písmem: RUDOLF KUČERA."

A tak skončil za volantem taxíku hráč, který podle Josefa Masopusta mohl vyhrát Zlatý míč a podle mnohých se mohl klidně stát nejlepším fotbalistou naší historie. Úmyslný zákrok loktem připravil o kariéru fotbalového génia, technika, jakého jsme možná od té doby neměli, chladnokrevného střelce, který činil nešťastným všechny, kdo stáli proti němu. Na to ostatně doplatil oním zraněním.

Úspěchy: 4x mistr ligy, 1x král střelců, reprezentace 7/3, liga 121/44

Autor: články čtenářů / Puskas

Komentáře (159)

Přidat komentář
smazaný uživatel

krásnej článek v duchu Oty Pavla

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
shitcool

Super článek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SuperFrankie

Reagovat
smazaný uživatel

Puskasi nechceš vydat nejenom z těch parádních článků knihu? Teď by se ti to celkem parádně mohlo zaplatit na hithit.cz, což je česká obdoba kickstarteru, já bych ti rozhodně přispěl.

Reagovat
smazaný uživatel

super nápad, tu knihu bych si rád koupil

Reagovat
Puskas

dík, to jsem ani neznal, ale abych pravdu řekl, nevím, lidi moc knihy nekupují, ještě nedávno jsem chtěl nějakou takovou napsat, ale nevím

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím, že kdyby se ti to tu trochu spropagovalo, tak to zafinancuješ jak nic. Koukni se třeba jak byl úspěšný Miloš Čermák. A to vydává víceméně jenom soupis povídek, co už publikoval na netu. Fotbalových fandů je u nás dostatek a nostalgiků ještě víc. :-)

Když se kouknu kolik blbostí kolikrát vychází a ty částky u knih tam nejsou až tak vysoké.

Reagovat
Puskas

vím, ale nedávno vydal knihu o slavných hráčích Macho, on je zavedení značka, navíc ta má by asi musela být bez fotek a hlavně - nejsem podnikatelský typ, vyrůstal jsem za socialismu a toto jakési ustrašenectví v této oblasti jaksi ve mně je - spíš bych měl strach, ale zase kdybych měl nějakou opravdu podporu a navíc nějakou záštitu v někom, kdo má jméno, asi bych do toho šel... asi...

Reagovat
pospech11

Jo vydej o tez bych si to koupil, nez to tisknout po papirech radsi to budu mit v pdoobe knihy. A muzes zkusit sehnat prostredky na www.startovac.cz

Reagovat
smazaný uživatel

hithit mi přijde lepší, hlavně o tom ví asi víc lidí.

Reagovat
Puskas

no a lidi to tam pošlou, já tu třeba vyhraju a co dál? napíšu knihu a co bude s jejich penězi - je to jejich sponzoring nebo tu knihu dostanou? jsem dost analfabet ve věcech podnikání, moc tomu tedy nerozumím :)

Reagovat
smazaný uživatel

pomůžou ti to tímto zafinancovat náklady s tím spojené, a podle výše částky si vyberou odměnu s tou částkou spojenou, to už by bylo na tobě, co bys pro ty investory vymyslel. Třeba výtisk knihy s věnováním atd.

Reagovat
Puskas

budu o tom přemýšlet

Reagovat
pospech11

přemýšlej, protože tu máš lidi kteří to od tebe vezmou

Reagovat
Puskas

jde třeba i o to, že nebudu mít k dispozici fotky, takže bych možná vlastním nákladem něco vydala a pak to tu nabídl - možná jako brožuru.. uvidíme

Reagovat
pospech11

ale pokud se ti podaří najít "sponzory" tak si ty fotky klidně můžeš koupit od těch co jsou držitelé licencí...

Reagovat
pospech11

Pokud do toho půjdeš počítej se mnou, já si určitě rád zaplatím, mám tyhle knihy rád a mít ju od "známého" bych bral tím tuplem

Reagovat
Kowe

zrovna tohle by se mohlo uživit s dobrou reklamou

Reagovat
smazaný uživatel

a kde čerpáš ty ty informace?

Reagovat
smazaný uživatel

nesmysl

Reagovat
smazaný uživatel

hergot, dobrej článek přečetl jsem ho na jeden zátah.

Reagovat
smazaný uživatel

Gratulujem, dostanes lizatko

Reagovat
Paul Anka

krása

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy už lidi používáte cizí slova, aby to vypadalo stylově, tak se naučtě jejich správný význam a zápis

Slovo protěžovat je v tomto kontextu blbost, když je někdo upřednostňován, tak je protežován.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou cizí slova jako prase poslouchej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem si vždycky myslel,že to je normální české slovo podle slova tížit,protěžovat na jednu stranu,to mě nikdy v životě nenapadlo,že je podle nějakého záhadného latinského slova,které se vyslovuje úplně jinak než se píše.

Reagovat
smazaný uživatel

A taky v životě nepochopím,proč se píše výjimka,když se to vyslovuje vyjímka a navíc existuje i slovo jímka

Reagovat
centos

Francouzského, pokud se nepletu :)

Reagovat
Puskas

jasné, moje chyba, přitom si právě na to dávám pozor

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za takové články

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní čtení

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně povedený článek. Akorát mi přijde divné, když už píšeš takhle dlouhou práci, zkracovat slova o nějaká ta písmenka.

Reagovat
Stiksxx

Pecka. Děkuji se a klaním.

Reagovat
oli9

T výsledky dukly dnes těžko uvěřitelné škoda ho

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělé nedělní počteníčko Teď si na to dám pivčo

Reagovat
Stiksxx

nějaké video by bylo asi těžko co??

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt by mě zajímalo, jestli by se nám podařilo v Chile vyhrát, kdyby on byl v sestavě.

Reagovat
Milan.B

paradne citanie, budu neake clanky aj o hracoch zo 70tych a 80tych rokov?

Reagovat
smazaný uživatel

bych chtěl tyhle fotbalisty z pravěku vidět v dnešní době

Reagovat
smazaný uživatel

to je focený na Stínadlech ne?

Reagovat
Aldeano

A ten vpravo je Verbíř?

Reagovat
smazaný uživatel

vlevo je Příkryl a tamto bude asi Sňozík

Reagovat
smazaný uživatel

teraz by sa tomu venovali v ovela profesiionalnejsich podmienkach...skorej naopak, rad by som si pozrel dnesne hviezdy ako by rozbehli karieru v minulosti a bez ucesov

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, takovej Messi by byl uplne zakopanej. Si predstav, ze by nikdy nedostal tu hormonalni lecbu. 140cm vysokej midget s kilovym balonem u nohy

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně Messi kdyby plul lodí každej mesíc 3tejdny do jižní ameriky na kvaldu tak by toho moc neodehrál

Reagovat
smazaný uživatel

Tak proto tehdy taky byly jiný systémy soutěží, ne? Žádná kvalda, ale turnaj od začátku Play-off a bylo to zmáknutý za stejnou dobu jako náš finálový turnaj...

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky. Jediný videozáznam Pepiho Bicana co jsem viděl je z doby, kdy už byl těžce ve fotbalovém důchodu a přitom si to dával jak nic, když přidám jeho sílu, tak dnes mne jako paralela takového fotbalisty napadá snad jen Zlatan Ibrahimovic.

Holt je to stejný jako v hokeji, kde "neroste nová generace". To proto, že jak říkal jeden trenér mladých - dřív došel kluk, že chce hrát hokej, a už uměl bruslit, dnes ho to vše teprve tady učíme.

Dnes se děcka do sportu nehrnou, když už tak to flákaj (máme PC, X dalších kroužků, takže sportu max povinný trénink, pochybuji že si většina talentů přidává jako Džegr v hokeji). Výhodou oněch generací bylo to samé, z čeho dodnes těží Brazílie. Pro ty kluky to byla jediná sranda.

P.S. nic proti našim romským spoluobčanům, ale zrovna jejich kluci kdyby měli trošičku, o trošičku víc zodpovědnosti, či disciplíny, tak máme nároďák snědý jak Bulhaři, Turci a Řekové, atd. protože co ti kluci někteří umí s míčem. Ale na trénink, aby měli fyzičku a zvládli to tak aspoň poločas, to né. Taky říkali trenéři mládeže (tentokrát fotbaloví) od nás z města...

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tak, bydlím v Berlíně v jedné z nejmultikulturnějších čtvrtí v Evropě (Wedding) a to je neuvěřitelný, co tu vidím. V městské zástavbě jsou betonové plácky, prolejzačky a malé parčíky, kde si hrajou děti, jak to říct, všech barev (a všichni mluvěj německy ;-)), a lítaj od rána do večera...

Potkávám tu hloučky dětí, co tu choděj s míčem od parku k parku, hrajou všude fotbal nebo tak... Nejenom, že se zlepšujou ve fotbale, ale i v atletice, fyzičce a tak, což jim pomůže v jakémkoliv jiném sportu.

Je otázka, jak tohle zavést u nás. Tady se rodiče těm dětem dost věnují. Odpoledne pro ně třeba přijdou do školy (dost často potkávám po večerech jak si to táta v monterkách a máma s nákupem štrádujou do parku, aby si párkrát kopli) a pak se jim věnujou, o víkendech prakticky to samé...

Nejenom počítačem živ je člověk :)

Reagovat
Puskas

nejen počítač, ale plno kroužků, den co den, děcko pak nemá čas na sebe a na to, co by možná samo chtělo - hodnotí se kvantita a výkon, dětství je v čudu

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Když nějaký fotbalista disponova fantastickou technikou, zaběhl stovku za 11 sekund a dovedl zakončit z uplně každé pozice tak by si to v dnešní době dával uplně stejně jako tehdy. Tohle jsou vlastnosti se kterými se člověk narodí, nebo je natrénuje tvrdou dřinou. Ale trénován by v dnešní době byl uplně stejně jako zbytek dnešních fotbalistů.

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle zvládne hodně fotbalistů. Například takovej B. Dočkal měl stovku pod 11 vteřin a rozhodně nepatří mezi nejrychlejší křídla, hm

Reagovat
smazaný uživatel

* na gymplu měl stovku za 11 vteřin

Reagovat
Puskas

tak on píše dle mého o Bicanovi a všeobecně o těch, co vysoce přečnívali - ti by asi určitě zářili i dnes

Reagovat
smazaný uživatel

Ajo... přečetl jsem si prvních pár slov a reagoval.

Každopádně ten kickstarter by byl dobrej! Já bych si knihu koupil a i předem peníze zaslal :-). Zkus o tom pouvažovat...

Reagovat
smazaný uživatel

ja tri, jako darek pro tatu a strejdu naprosto fantasticke

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono je je to individuální u každého fotbalisty. Taky jde o kombinaci všech vlastností, které ten hráč má. Když zvládne lítat po lajně, ale nedovede pořádně odcentrovat, tak je jasné že nijak nevynikne. V předchozím komentáři jsem narážel na Bicana, který dle všeho kombinoval všechny vlastnosti potřebné pro excelentního útočníka. Ten by se prosadil i dneska.

Reagovat
valloire

přesně můj názor

Reagovat
Logan

Paráda, jako člověk z mladší generace jsem o tomhle hráči neměl vůbec ponětí opravdu žasnu, jakého jsme mohli mít hráče, obrovská škoda ... asi není nikde k vidění ten zákrok toho poláka co?

Reagovat
smazaný uživatel

Někdo to prej natočil ipodem a uploudnul na youtube

Reagovat
Logan

o co ti jde? v 60. letech snad pokud vím už existovala televize, tohle byl zápas mezinárodních pohárů, nevidím důvod proč by nemohly někde nějaké záběry být, tak radši sklapni, dík

Reagovat
didosh

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
Pettirosso

Reagovat
Pettirosso

Díky za rozšíření obzoru, hezký článek

Reagovat
smazaný uživatel

Puskasovi clanky mam asi ze vsech nejradsi. Zadny kudrlinky, ve kterych by se člověk po chvilce ztratil. Hezky uderny a ctivy styl s tahem na branku

Skoda toho Kucery, az je mi smutno...

Reagovat
smazaný uživatel

*Puskasovy

Reagovat
smazaný uživatel

Františkovy lázně

Reagovat
icka

Reagovat
PhilipS

Zajímavý článek...akorát ten předposlední odstavec působí trochu tlačeně a úsměvně...ale dobrá práce

Reagovat
Puskas

přiznám se, že jsem rozvažoval, zda ho tam dát, taky jsem se toho nuceného trochu bál, nicméně jsem ho tam v rámci netradičního jevu - fotbalista v literatuře - dal.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ne - ten souhrn toho, co napsal Ota Pavel je krásnej - i když děsně smutnej. Vyvolává to takové melancholické pocity. Je zvláštní, že když už někoho sežere život, tak ten dotyčnej se s tím často vyrovná líp, než celé okolí... Anebo to úplně vzdá... Kučera to asi nevzdal, i když podle toho,co napsal Pavel, to vypadá jinak...

Reagovat
Puskas

dík všem

Reagovat
smazaný uživatel

zdarec, mohl by ses mně prosím ozvat na radek@supporters.cz. Chtěl bych probrat možnou spolupráci. Dík

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
r.mrazik

Novinarina skvele pocteni jako vzdy

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem napsal článek, ale tady mi uveřejněn nebyl..

http://bayern-munchen.cz/arjen-robben-from-zero-to-hero/

Reagovat
Milan.B

preco asi?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Cenzura?

Reagovat
smazaný uživatel

Mě vždycky fascinovalo, kde se ty talenti berou a jak se trénujou... doporučuju všem, co to taky zajímá, si přečíst knihu "The Talent Code", je to dechberoucí čtení ;-)

Reagovat
didosh

Parádní článek...Škoda Rudy,je mi z toho smutno....

Reagovat
cetto

Co znamená "zmarněný"?

Reagovat
smazaný uživatel

Totéž co zmařený řekl bych.

Reagovat
Puskas

má to podobný smysl jako ztraceným promarněný, zmařený etc.

Reagovat
smazaný uživatel

Zmareny po slovensky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mesyas

OT: někdo kdo chodí na ČZU?

Reagovat
smazaný uživatel

Já chodím na UK, VŠE, ČZU, UJEP, MU, SUO, co potřebuješ?

Reagovat
mesyas

Jen jak se tam dostat

Reagovat
Aldeano

Dejvická a bus 107.

Reagovat
db18

Nebo ještě 147

Reagovat
mesyas

A to jsou normální linky nebo ty změněné? Pravé jsem od nich dostal email ze je to porad uzavřené a cesta tam trva snad 2h přes změněnou/náhradní dopravou

Reagovat
db18

Čísla jsou normální, ale jezdí to nejspíš okolo - jinak se zavedla ještě jedna linka, která jede od Sedlce (od vlaku) k ČZU (spolupráce univerzity a mč. Suchdol) ...jinak už ale Podbabská myslím uzavřená není (podle dopravních informací) - ale jak to je teď nevím, protože už jsem měl hotovo před povodněma

- Linky číslo 107, 147 jsou z Dejvické odkloněny po ulici Evropské a přes Horoměřice, neobsluhují oblast Podbaby, Sedlce.

- Mimořádná linka X147 zajišťuje spojení Sedlce, Suchdola a Lysolaj, v zastávce Praha Sedlec navazuje na vlaky. Trasa linky: V Sedlci – Kamýcká – Internacionální – Zemědělská univerzita – Lysolaje – Žákovská – Lysolaje – Zemědělská univerzita – Kamýcká – V Sedlci

(z dpp.cz)

Reagovat
mesyas

Dík moc já se bal ze budu muset hodně/komplikovane přestupovat náhradní dopravou i tak raději vyrazim s 4h předstihem pro jistotu

Reagovat
db18

jo

Reagovat
didosh

má někdo ještě nějaké videa? prosííííím!!!!!!!

Reagovat
didosh

...sakra,kam jsem to napsal,mělo to být k Jankulovy.... ...ještě mám v tepně....

Reagovat
smazaný uživatel

to Puskas: Snažím se dát dohromady české hráče, kteří před rokem 89 vyhráli nějakou zahraniční ligu.

Zatím mám - Miroslav Vratil (Marseille, 1947-48), Jiří Hanke (FC Barcelona, 1952-53), Antonín Panenka (Rapid Wien, 1981-82, 1982-83). Ještě se dá asi počítat i Bican, u Kubaly je to diskutabilní. Nicméně jsem se chtěl zeptat - nevíš o někom dalším?

Reagovat
Arne

Mirko Votava (87/88), ale ten je taky diskutabilní.

Reagovat
Puskas

tak možná i ten Slovák Šubert, co pak zahynul s celým týmem... a ještě předtím Vytlačil v Rapidu

Reagovat
db18

Reagovat
Radin

zase ti blbí Poláci

Reagovat
uff

Puskasi s tou knihou neváhaj. Čítať tvoje články je proste radosť. Keď Jožo Adamec uznáva že Kučera bol väčší talent ako on. A aké úspechy dosiahol Adamec tak čo by bol býval dosiahol Kučera? Škoda že sa to nikdy nedozvieme.

Reagovat
Infi

100. pro pivo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
magnat7

zasa vyborny clanok

a ta kniha by naozaj stala za pokus

Reagovat
smazaný uživatel

výbornej článek, poklona

Reagovat
smazaný uživatel

Z naší obce nejznámější rodák. O to víc zamzí že to Ruda nemohl díky nešťastnému zranění dotáhnout dál

Reagovat
smazaný uživatel

klobúk dole pred Puskasom skvelý článok

Reagovat
smazaný uživatel

O Kučerovi sem četl jako malý kluk. Škoda toho ukurvence Oslizla

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Osliz byl ale osel, zničit kariéru takového hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek, super hráč Ten polák byl hajzl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mada

Reagovat
vanGomm

Krásný a zároveň smutný článek.Opravdu veliká,převeliká škoda,že Kučera nemohl hrát na MS 1962.Vlastně pokud by nedopadl špatně i Přáda(ten z jiného důvodu),tak s Kučerou a Přádou bychom ve finále asi Brazílii více zatápěli a kdo ví .....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Swarley

tradičně kvalitní práce, skvělé počtení

Reagovat
smazaný uživatel

Z článku som mal pocit, že Rudy odohral za repre viac zápasov než iba tých 7 uvedených dole v štatistikách.

Škoda ho talentu.

Reagovat
partaS

parádní článek Bude i Jurkanin?

Reagovat
Puskas

uvažuji o něm

Reagovat
partaS

ten by mě zajímal prej to byl Rosický svý doby, navíc nejmladší reprezentant v československý repre, a hlavně sparťan

Reagovat
Puskas

a taky slávista

Reagovat
vanGomm

Ano Jurkanin svého času velký talent našeho fotbalu.Bohužel sehrál pouze 7 soutěžních zápasů za Československo.Dodnes je to hráč s nejnižším věkem,který kdy nastoupil v soutěžním utkání za naši A reprezentaci.Stalo se tak 18.6 1967 (kv.ME 68) v utkání s Tureckem.Tehdy mu bylo 18,29 let.

Reagovat
kubys

Pokud vím, tak Jan Polák byl mladší.

Reagovat
kubys

Jo, takhle v soutěžním zápase, tak to nic.

Reagovat
uff

POkiaľ viem najmladší čs. reprezentant bol Karol Jokl. U nás ho prekonal až Szili Németh.

Reagovat
partaS

asi máš pravdu, Jurkanin byl nejmladší střelec

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní článek, neskutečná práce Puskasi.

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

VICE TAKOVYCH CLANKU!!!!!!

Velke pro autora!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

O historii čs.futbalu viem pomerne dosť, ale zrovna o tomto hráčovi som nevedel.

Reagovat
smazaný uživatel

No, to je celkem zvláštní

Reagovat
smazaný uživatel

A nebo ne. Beru to zpět .

Reagovat
smazaný uživatel

No nic ve zlém,ale jestli si opravdu myslíš,že víš o historii čs. fotbalu hodně a neznáš Rudyho Kučeru tak víš o čs.fotbale prd

Reagovat
cubinho

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak.. vyjadril se k tomu nekdy Oslizl, nevite? V nejakych pametech nebo tak? Rad bych vedel jeho pohled na celou vec.. At uz je jakykoliv...

Reagovat
Puskas

Neomluvil se, a to ani po letech, z klubu tehdy nikdo ani neprojevil zájem o Kučerův stav.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je hnus!!!

Dekuji za info!

Reagovat
smazaný uživatel

neskutocne a zaroven velmi smutne.. k tomu poliakovi po tych rokoch len

Reagovat
smazaný uživatel

za článek !!! Poklona pane Puskási

Reagovat
smazaný uživatel

Smekám ....

Inspirativní článek, jen tak dál. Nad knihou podobných námětů bych Puskási opravdu vážně uvažoval, protože to prostě stojí za to. Jinak bylo v článku naznačeno, jak po nuceném konci kariéry žil, ale chybí mi tam, jak žije např. dnes.

Snivé jsou také uváhy, jak by s jeho účastí asi pro nás dopadlo MS 1962 v Chile. Bohužel jsou to jenom "kdyby" a na ty se nehraje. Byl to opravdu velký talent, jeho technická vytříbenost byla fenomenální ...

Reagovat
Kokesh

Nenarodil se náhodou 1940? Alespoň tedy podle některých zdrojů...holt někdo, kdo by rád hrál a rozdával radost ostatním tu šanci nedostane a další, kdo si radši svůj talent prochlastá ano. Ale co, takový je prostě život, tak žijme.

Reagovat
Mercury

Super čtení.

Reagovat
centos

Pěkné, knížku bych taky koupil :)

Reagovat
Inter Eterno Amore

na tej fotke trošku črty Russela Crowa

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele