Rozhovor: Antonín Panenka

11.05.2016, 11:09
Rozhovory
Antonín Panenka je mistrem Evropy z Jugoslávie, kde se v roce 1976 podílel na vítězství nezapomenutelně provedenou penaltou, která vstoupila do historie pod označením "Vršovický dloubák". Samozřejmě, že i na ni padla v našem rozhovoru řeč.

Eurofotbal.cz: Proběhl křest knihy Fotbal v drápech smrti, která pojednává o nekalých praktikách, které souvisejí s nejpopulárnějším sportem na světě. Setkal jste se někdy, třeba ještě během Vaší hráčské kariéry, s takovými nekalými praktikami?
ANTONÍN PANENKA: Člověk se těchto věcí nevyvaruje. Byly nějaké náznaky nebo požadavky z různých stran třeba o ovlivnění výsledku, nebo aby prostě člověk nebojoval tak, jak by měl. Ale já si myslím, že když skoro denně čteme v novinách nebo všech publikacích o tom, co se děje třeba v tom politickém světě, tak si pak člověk klade otázku: Proč by měl být fotbal jiný, než ta společnost? Bylo by to divné, kdyby fotbal byl čistý a v té společnosti se děly tyhle věci. Asi to patří k tomu koloběhu života.

Eurofotbal.cz: Spousta známých osobností píše svoje memoáry. Přemýšlel jste, že byste je napsal také?
ANTONÍN PANENKA: Tak kdysi, kdysi se vydala nějaká knížka, ale to už je strašně dlouho. Některé náznaky byly, respektive byl jsem oslovený, abych napsal pokračování. Ale nechtěl jsem do toho jít, protože si myslím, že dneska se s takovými knížkami roztrhnul pytel. Zvláště co se fotbalistů týče, protože v podstatě knížka byla vydána už i o klukách, kteří ještě pořádně ani nezahráli v lize. Takže mi to nepřipadá ideální, že bych s něčím takovým pokračoval. Měl jsem třeba nabídku jinou - napsat kuchařku, což je pro mě už takové zajímavější. Ale myslím si, že ten trh už je tak nasycený, že nemá cenu strkat hlavu do oprátky.

Eurofotbal.cz: Nemůžu se nezastavit u Panenkovského dloubáčku. Byl jste tenkrát už před finále mistrovství Evropy rozhodnutý o tom, že penaltu takhle provedete nebo to bylo spontánní rozhodnutí?
ANTONÍN PANENKA: Já jsem to měl už dva roky předtím natrénované. Denně jsem to trénoval, takže jsem věděl, že když půjdu na pokutový kop, že to takhle kopnu. To jsem věděl tři měsíce dopředu. Všichni to věděli, včetně trenérů, takže mi to nikdo ani nerozmlouval, protože věděli, že to umím.

Eurofotbal.cz: Vybavíte si, kolikrát jste během Vaší hráčské kariéry zahrával tímto způsobem penaltu?
ANTONÍN PANENKA: Nikdy jsem si žádnou statistiku nevedl, ale mám pocit, že jich bylo kolem třiceti.

Eurofotbal.cz: A kolikrát se Vám stalo, že brankář Váš úmysl přečetl?
ANTONÍN PANENKA: Stalo se mi to jenom jednou, ještě před mistrovstvím Evropy. To jsme hráli s Bohemkou přátelské utkání někde ve Vodňanech a tam brankář v podstatě zůstal stát. Ale jinak jsem všechny důležité proměnil. Na mistrovství Evropy, pak v kvalifikaci na mistrovství světa, v naší lize, v rakouské lize, na zájezdu v Jižní Americe ...

Eurofotbal.cz: Všichni Vás spojují s penaltami, ale kdybyste měl uvést nejoblíbenější gól ze hry, který by to byl?
ANTONÍN PANENKA: Tak na to je celkem jednoduchá odpověď. Takhle, já jsem se radoval stejně ze všech gólů. Ať byly hezký, ušmudlaný nebo jakékoliv. Prostě gól je gól - kvůli tomu člověk ten fotbal hraje. Ale je pravda, že jsou góly, které jsou hezčí. Jsou góly, které jsou důležitější a z toho vybrat jeden je samozřejmě těžké. Ale přeci jen bych jeden vyzvednul. To se mi podařilo v druhém roce působení v Rapidu Vídeň, kdy v posledním ligovém zápase Rapid potřeboval vyhrát s Innsbruckem. A kdyby vyhrál, tak by získal titul po 26 letech. Takže všichni byli hrozně natěšení a mě se v tom utkání podařilo dát gól, který byl velice podobný tomu, jaký dal později Karel Poborský na mistrovství Evropy 1996 proti Portugalsku. A nakonec pak ten můj gól v Rakousku vyhrál anketu "Gól třicetiletí", takže určitě stál za to.

Eurofotbal.cz: Jaké bylo tenkrát po příjezdu z Jugoslávie přivítání v Praze?
ANTONÍN PANENKA: Tak samozřejmě to bylo nádherné. My jsme ještě nikdy nic takového nezažili. Z letiště jsme jeli autobusem až na "Kulaťák" a celou cestu lemovali lidé, kteří tam byli dobrovolně a chtěli nás pozdravit a potěšit se s námi z toho vítězství. My jsme to dříve zažili jenom jako děti, když byla nějaká státní návštěva z NDR nebo z Ruska. Tak jsme tam jako děti vytvořili špalír, vlastně po celé dnešní Evropské třídě. A tam mávaly jenom samé babičky. Jinak to bylo na naši dobu opravdu nezvyklé, nové a krásné.

Eurofotbal.cz: A jak vzpomínáte na mistrovství světa ve Španělsku v roce 1982?
ANTONÍN PANENKA: Tak na to samozřejmě nemám nejlepší vzpomínky. Myslím si, že mužstvo bylo v té době velmi silné, ale bohužel tam byla řada faktorů, které narušily chod toho mužstva. A musím říct, že byla špatně zvolená i ta příprava těsně před mistrovstvím světa. A přesto musím říct, že chybělo málo k tomu, abychom porazili Francii a postoupili ze skupiny. Pak by bylo všechno jinak. Ale na druhou stranu vlastně vzpomínám docela rád, protože jsem byl jeden z mála, kteří dali gól na mistrovství světa. Respektive jsem tam dal dva. I když byly z penalt, jsem za ně rád.

Eurofotbal.cz: Po Pavlu Nedvědovi jste druhým Čechem, který získal ocenění Golden Foot. Co pro Vás takováto ocenění znamenají?
ANTONÍN PANENKA: Tak je to samozřejmě krásné. To bylo ocenění za to, že já jsem se vždycky, celý život, snažil hrát pro diváky, pro svoje potěšení, pro potěšení diváků, aby si pak měli v hospodě po zápase o čem vyprávět. Prostě jsem se vždycky snažil povznést fotbal někam výš, než jen na obyčejné kopání do míče. A tohle ocenění beru tak, že se mi to podařilo. Když jsem dostal státní vyznamenání a tuhle "Zlatou nohu", tak ten záměr, se kterým jsem asi přišel na svět, se mi podařil. Tak.

Eurofotbal.cz: Tenkrát jste určitě neměl nabídku jenom z Rapidu Vídeň. Víte, které další kluby o Vás měly zájem?
ANTONÍN PANENKA: Taková angažmá vyřizovala agentura Pragosport. A já jsem byl vlastně z České republiky třetí nebo čtvrtý hráč, který šel ven. Vím, že jsem měl nabídky ze Švédska, ze Španělska a z Belgie, ale později jsem si přečetl v nějakém časopise, že ředitel Pragosportu říkal, že největší zájem byl o mě. Ale nikdy jsem nedostal nějaký seznam, které kluby to byly a z jaké země.

Eurofotbal.cz: Je tedy pravda, že Vás jinam nenechali vycestovat kvůli tehdejšímu režimu?
ANTONÍN PANENKA: Ano, to tenkrát bylo zakázané. Ale pod tím tlakem toho mistrovství Evropy a zájmu našich hráčů se rozhodli, že umožní odejít do zahraničí, ale nebylo to jen tak. Tam byly dva základní body, které určovaly, jestli ten hráč může jít do zahraničí nebo ne. Jednak to byl věk, kdy ten hráč musel mít minimálně 32 let, a pak musel hrát minimálně padesátkrát za národní mužstvo. To byly ty první podmínky. Postupem času se to trošičku ubíralo, takže pak už mohli jít i další hráči.

Eurofotbal.cz: Čistě teoreticky, kdybyste si tenkrát mohl vybrat, která liga si myslíte, že by Vám nejvíce seděla?
ANTONÍN PANENKA: Já jsem si moc vybírat nemohl. Nemyslím to tím, že bych nebyl puštěný, ale ve dvaatřiceti letech jít někam do zahraničí, do nějaké německé, anglické, španělské ligy ... to bych byl sebevrah. Navíc ten můj herní styl, kdy jsem nebyl bojovný, nebyl jsem rychlý, hlavu jsem neměl ... Vybrat nějakou ligu, kde bych se uplatnil, bylo těžké. Navíc jsem tam nechtěl být půl roku, rok a jít zase zpátky domů. Doufal jsem, že tam alespoň dva tři roky vydržím. Takže jsem zvolil to Rakousko, protože mi připadalo, vzhledem k mému věku a hernímu stylu, že bych se tam mohl uchytit a hrát. Tady v podstatě už ve třiceti letech jsem v Bohemce nedostal ani kopačky, protože už jsem nebyl perspektivní. Všichni hráči kolem třicítky už pomalu končili kariéru a my jsme teprve šli někam do světa ukazovat, že umíme hrát fotbal. Tady to bylo hrozně těžké.

Eurofotbal.cz: A v současné době, kterou ligu považujete za nejkvalitnější?
ANTONÍN PANENKA: Myslím, že ten názor mají asi všichni lidi. Prostě je to anglická, španělská a německá.

Eurofotbal.cz: A jak vidíte šance českého týmu na letošním EURU?
ANTONÍN PANENKA: To je jednoduché. Skupina není zrovna nejlehčí, ale pokud chceme uspět, tak musíme sehrát všechny zápasy dobře a soupeře nějakým způsobem porazit. Myslím si, že pokud se nám podaří postoupit ze skupiny, budou naši fanouškové uchlácholeni. Pokud ne, tak to bude propadák.

Eurofotbal.cz: Považujete za dobrý nápad rozšíření z šestnácti na čtyřiadvacet týmů?
ANTONÍN PANENKA: Takhle, fotbal je komerční záležitost a UEFA dělá všechno pro to, aby získala co nejvíce prostředků k podpoření těch svazů, takže je to asi normální vývoj. Když jsme hráli na mistrovství Evropy finále, tak tam byla čtyři mužstva - čtyři zápasy. Když si spočítáme, kolik diváků tam přišlo ... to jsou jednoduché počty. Tady vydělají strašné peníze tím, kolik diváků přijde, dále jsou tu televizní práva ... A kdyby bylo méně mužstev, tak by to nebylo tak atraktivní, samozřejmě.

Eurofotbal.cz: A co soudíte o nápadu rozprostřít za čtyři roky EURO do několika států?
ANTONÍN PANENKA: Nevím, já si myslím, že se teprve ukáže, jestli je to dobrá myšlenka nebo není. Sám si myslím, že to není dobré. Možná ještě pokud to vezmou dva státy, které spolu sousedí, aby to nebyly příliš velké přesuny. Nevím, jak by se řešilo, kdyby mělo zájem Španělsko a Švédsko a Bulharsko.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (106)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

Nějaký novinář kdysi vzpomínal, jak stáli s italským kolegou v pauze na Ďolíčku na klobásu, ten Ital vykoukl dozadu, jak je dlouhá řada a viděl tam Tonu Panenku. Zeptal se, jestli to je opravdu on, a když mu ten Čech přisvědčil, zavrtěl hlavou a řekl, že v Itálii by ho všichni pustili dopředu a ještě by tleskali, když by kolem nich procházel...

Reagovat
Largo

Reagovat
Pigeon

a jako správná osobnost by zůstal stát v řadě kde je, a svou frontu si vystál, jako každý jiný

Reagovat
F.Torres

Reagovat
Puskas

Reagovat
guzman

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Aldeano

https://youtu.be/MB2UDGGtFGo?t=36m39s Trošku vedle no...

Bylo to na Spartě to zaprvé a za druhé to ani nebyl novinář

Reagovat
Puskas

Já to znám vážně z novin, ne z telky.Zdá se mi, že to bylo někdy dávno v Gólu. Tím jsem si jist, ten stadion jsem si mohl splést, to jo.

Reagovat
Aldeano

Tak ale hlavní aktér to evidentně popisuje jinak. Ale vzhledem k tomu, že tam popisuje, ne itala, ale cikána, tak se nedivím, že sis myslel, že to bylo ve Vršovicích

Reagovat
Puskas

Víš jak to bývá, někdo to zaslechne a pak to převypráví po svém, ale jsem si jist, že jsem to četl.

Reagovat
Aldeano

Tak Panenka to snad nezaslechl ale prožil. Ale věřím, že někdo do novin to mohl překroutit to jo. Ale jen mi přijde úsměvné jak se to dá překroutit.

Reagovat
johan14

tal, AC Milan tak si to niekto zle zapamätal. No podstata je jasná, vystál si šóru.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak aspoň se Ovčáček zase trochu zapotí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Takhle chtěli pustit Vaniaka v O2 Areně, když tam ještě hrála Slavia, on ale odmítl, že si tu frontu vystojí.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
smazaný uživatel

troufám si říct, že Panenka by i ve svém věku dokázal fotbalovo pomoci Jihlavě

Reagovat
smazaný uživatel

*jako hráč

Reagovat
Puskas

Jinak šikovně vybruslil z té otázky ohledně ovlivňování . A jedna výtka pro autora - ptát se chlapa, co svůj životopis už napsal, jestli o nějakém neuvažuje, je zarážející nepřipravenost na rozhovor. Ale nevadí, aspoň Tonda dobře odpověděl, že je píše kdekdo...

Reagovat
Spalovač šancí
Reagovat
Aldeano

Reagovat
Puskas

Já myslel tu Svobodovu knihu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tolikrát se novináři ptali, jak to bylo s tou penaltou, že už to ví každ,ý ale stejně se najde někdo, kdo se zeptá znova

Reagovat
Spalovač šancí

Třeba Tonda na něco zapomněl ...

Reagovat
Puskas

Třeba na to, jaké měl přitom pocity...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JarousFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

Tak emu by to už asi chybělo, kdyby se někdo nezeptal, nebo myslíš, že lituje, že to takto kopl?

Reagovat
smazaný uživatel

Vôbec som nevedel, že takto penaltu kopol cca 30krát a ešte viac ma prekvapuje, že len 1 nepremenil resp. brankár ho vychytal. Zvláštne.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak k vám se tyto informace dostávaj blbě

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Šovinisto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07
Reagovat
Aldeano

Reagovat
OnderCZ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
aither

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sice to s tím nemá nic společného, ale napadlo mě hned toto legendární video - https://www.youtube.com/watch?v=cOelmiCl1j8

Reagovat
smazaný uživatel

Slováci maj vůbec strašný šupy

https://www.youtube.com/watch?v=SzuBGxidQBM

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

legendy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Puskas

Reagovat
db18

Reagovat
Puskas

Jsi mi připomněl Izera a Hlinku: https://www.youtube.com/watch?v=WhdJNHJB1nM

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Škoda, že se novinář více nezeptal na tu anketu "Gól třicetiletí". Ta se uskutečnila k 30. výročí existence rakouské ligy? Anebo tam dělají běžně gól třicetiletí, přihrávka patnáctiletí, klička třetí šestiletky, atd.?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TaylorAFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

super. je skvele sledovat jak to cely web jde za ty roky nahoru. mohu se zeptat jak/ kde ten rozhovor probihal a jak bylo slozite to zorganizovat? díky

Reagovat
smazaný uživatel

11:05, Oblouková ulice č. 837/7. Beranidlo, oslepující granát...

Reagovat
valloire

"Všichni hráči kolem třicítky už pomalu končili kariéru ...." s kým jsem se to prve hádal? marty?

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

tohle nekdo nevi?

Reagovat
valloire

by ses divil...

Reagovat
smazaný uživatel

Se mnou

Reagovat
valloire

no...co ty na to?

Reagovat
smazaný uživatel

nevim podle jednoho nazoru si nemuzu hned udelat komplexni obrazek

Reagovat
valloire

Řekl to hráč, kterej tehdy hrál. No bude jich víc...

Reagovat
smazaný uživatel

muze bejt, ja uz se o tom znova dohadovat nebudu, jen jsem chtel rict, ze jsem k tomu zatim vic nazoru necetl, coz je i castecne skoda, nejakou rozsahlou studii na tohle tema bych si moc rad precetl

Reagovat
valloire

To já právě taky. Ale aspoň sakra vidíš, že mám celkem dobrou paměť. Tohle se tenkrát říkalo a i to tak nějak bylo. Samozřejmě existovali výjimky jako Zoff atd., ale v podstatě chtěl třeba Neeskens do USA už v 28 letech a Cruyff ve 30 nejel na MS.

Reagovat
smazaný uživatel

jo, kdyz se nad tim zamyslim, tak mozna to dava smysl i z toho pohledu, ze dneska jsou hraci obecne vic fyzicky nadupani a maji kolem sebe obrovskej realizacni tym se spickovym vybavenim a zazemim, diky cemuz maji lepsi fyzickou kondici a dyl vydrzi, cruyff se svejma cigarkama napriklad asi nemohl dopadnout jinak

Reagovat
valloire

tak nějak....a teď jdu na Štruncák voslavit 4. titul Viktorky

Reagovat
smazaný uživatel

uzij si, starousi

Reagovat
smazaný uživatel

legend

Reagovat
smazaný uživatel

Panenka je pán

Reagovat
Puskas

Jinak trochu zkrátit knírek, upravit účes a Adolf jak vyšitej.

Reagovat
smazaný uživatel

kefirer

Reagovat
smazaný uživatel

Tonda si cte diskuse..pekne vyresil dotaz ohledne nejlepsi ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

neskutecne alibisticky a nic nerekajici odpovedi

Reagovat
JarousFCB

beztak ... Trochu mi zatrnulo, když jsem viděl tu otázku a představil si diskusi.

Reagovat
smazaný uživatel

No kdyby nenapsal bundesligu tak bys mluvil jinak

Reagovat
niflheim

Už jsem myslel, že je to tipovačka

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

nechapu, proc se s ni prestalo...

Reagovat
smazaný uživatel

A já měl zrovna tipovat..

Reagovat
niflheim

Hmm, 4 body

Reagovat
Counter

Reagovat
Swarley

Reagovat
smazaný uživatel

Tondo tešíme sa na Teba na Myjave 21.05.2016 aj ďaľších skvelých futbalistov! https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=124027

Reagovat
johan14

Tonda Panenka

Reagovat
smazaný uživatel

Bol to špičkový hráč..

inak ohľadom toho hypotetického EURA 2020, JA osobne verím Nostradamovi, že žiadne nebude, lebo v r. 2019 vypukne občianska vojna v únii a všetci budeme mať po chlebe...

To je hlavný dôvod, pre čo si nenechám ujsť ani jeden zápas tohto historicky posledného eura. Holt, dejiny sú nezastaviteľné...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FK Tatran

Pan Panenka je PAN FOTBALISTA (ještě s větším F než se dá napsat)

Reagovat
Azazelo RD
Reagovat
niflheim

100. za návrat tipovačky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele