Římská legenda odchází aneb Konec Tottiho snění

29.05.2017, 13:05
Názory a komentáře
Legendární Francesco Totti se v neděli večer definitivně rozloučil s hráčskou kariérou v dresu milovaného AS Řím. Po vítězném utkání s Janovem nastal čas pro smutné a emotivní loučení římské ikony, která dostala prostor naposledy oslnit zaplněné Olimpico jedinečným proslovem.

Francesco Totti. Nemusíte být Ital ani příznivec AS Řím, abyste znali jeho jméno i věhlas. Nejmilovanější syn Říma se proslavil především svou loajalitou, neboť 25 let neopustil milované AS, přestože se o něj jistou dobu bily největší evropské kluby. Nevyhrál mnoho trofejí, ale získal si respekt, lásku a v srdcích mnoha fanoušků i nesmrtelnost.

Po vítězném zápase proti CFC Janov, který zajistil Vlkům druhé místo a přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů, následoval ceremionál, při kterém jeden z nejslavnějších nositelů čísla 10 v dějinách naposledy coby hráč AS obcházel hrací plochu, děkoval a plakal. Stejně jako hráči, činovníci AS a fanoušci.

V posledních týdnech se na adresu Tottiho vyjadřovali spoluhráči, celé kluby mu vyjadřovaly obdiv i podporu. Děkovali mu slavní protihráči jako Buffon, Messi, Ronaldo, Marcelo, Ramos, Beckham, Gerrard, Dunga, Maldini, Raúl, Del Piero a mnozí další. Při slavnostním ceremoniálu dostal mikrofon také samotný Totti a obklopen nejbližšími pronesl svůj závěrečný proslov.

”Je to tady. Nadešel moment, o němž jsem doufal, že nikdy nepřijde,” začal italský veterán, který i přes časté přestávky jen stěží zastavoval slzy. "V posledních dnech toho o mne bylo hodně řečeno, tolik krásných věcí. Stáli jste za mnou, podporovali mě v těžkých chvílích, a proto vám všem chci poděkovat,” adresoval Totti fanouškům.

"Sám jsem brečel jak blázen, protože nemůžete jen tak zapomenout těch 25 let! Děkuju všem, i když to pro mne není lehké. S manželkou jsme si povídali o tom, jaké ty roky byly. Děkuju svým rodičům, svému bratrovi, mé rodině a přátelům. Děkuju své ženě a mým třem krásným dětem. Tímhle jsem chtěl začít, protože jsem si nebyl jistý, zda bych se k tomu na konci dokázal dostat.”

"Není možné shrnout 28 let v několika větách. Rád bych to udělal prostřednictvím písně nebo básně, ale ani jedno z toho mi zrovna moc nejde. Vždycky jsem se snažil vyjádřit své pocity s balonem u nohy, protože tak mi to jde nejlíp. Když o tom mluvím, víte, jaká byla v dětství moje nejoblíbenější hračka? Byl to míč. A pořád je.”

"V určitém věku ale musíš dospět, to mi pořád říkali. Čas nakonec rozhoduje za vás. Zatracená věc, ten čas! Stejné to bylo 17. června 2001, chtěli jsme popohnat čas. Nemohl jsem se dočkat, až sudí pískne konec a pořád po těch letech cítím husí kůži,” vzpomíná Totti na pocity při zisku posledního mistrovského titulu.

”Teď přišel čas zase a klepe mi na záda. Říká mi, že musím dospět. Od zítřka, říká, budeš dospělý. Sundej si trenky a boty, odteď jsi chlap. Už neucítíš vůni trávníku, dotek slunce na tváři, ten adrenalin, který tě pohltí, ani tu obrovskou radost z oslavy výhry.”

"Poslední dobou se sám sebe ptám, proč se vlastně budím z tohohle snu. Stalo se vám někdy jako dítěti, že se vám zdál krásný sen, ale pak prišla mamka a vzbudila vás z něj, protože byl čas jít do školy? Snažíte se znovu usnout a vrátit se do toho snu, ale to už není možné. To kouzlo už je pryč.”

"Tentokrát to není sen, ale realita. Tento dopis bych chtěl věnovat vám všem - dětem, které mě podporovaly a ze kterých se možná už stali otcové. Rád si představuju svou kariéru jako pohádku, kterou lidé vypravují... a teď přijde ta nejhorší část. Teď to opravdu končí. Naposledy si sundám tenhle dres. Hezky ho poskládám, i když musím přiznat, že nedokážu naplno říct: je konec. A možná to nedokážu nikdy,” pokračoval Totti za skandování tribun.

"Promiňte mi, že jsem v poslední době neposkytoval moc rozhovorů a nemluvil jasně o mé budoucnosti, ale nebylo vůbec jednoduché přepnout do jiného režimu. Teď mám strach. Není to ten typ strachu, který cítíte před brankářem v zakončení nebo při penaltě. Tentokrát za ty díry v síti už nevidím. Tak mi dovolte být trochu zastrašen. Tentokrát jsem to já, kdo potřebuje vás, vaši podporu a objetí. Nikdy jste mne nezklamali. S vaší podporou a empatií budu určitě schopen otočit list a začít nové dobrodružství.”

"Teď je čas poděkovat mým spoluhráčům, trenérům, ředitelům, prezidentům a všem, kteří se mnou za ta léta spolupracovali. Fanouškům, zvláště těm v Curva Sud, kteří jsou pro všechny Římany a Romanisty pravým jádrem. Považuji za obrovské privilegium, že jsem se narodil jako Říman a Romanista. Zvláštní ctí pak pro mne byla úloha kapitána. Jste v mém srdci a navždy budete. Moje nohy už možná nebudou nikdy rozdávat radost, ale moje srdce s vámi bude pořád.”

Před stále zaplněnými tribunami a nedaleko stojícími spoluhráči pak dodal: ”Teď sejdu po těch schodech do šatny, která mne uvítala jako chlapce, a kterou teď opustím jako dospělý muž. Jsem šťastný a hrdý na to, že jsem mohl dát 28 let mé nehynoucí lásky Římu. Miluju vás!”

Za zvuků písně Beautiful That Way od zpěvačky Noa legendární útočník symbolicky předal kapitánskou pásku jedenáctiletému Mattiu Almavivovi. Po chvíli loučení a úklon Francesco Totti naposledy zamířil spolu s rodinou z dohledu tribun. Ty pod dojmy Vendittiho nesmrtelné hymny vzdávaly hold poslednímu římskému králi a děkovaly za jeho věrnost.

C’è solo un capitano...

Autor: Ondřej Pražák / football-italia.net

Komentáře (138)

Přidat komentář
smazaný uživatel

legenda?

Reagovat
smazaný uživatel

Kym to neschvali Filip12 tak ma Totti smolu.

Reagovat
fabec1222

Už o něm skládá báseň

Reagovat
smazaný uživatel

neres..to bys nepochopil

Reagovat
El-Pistolero-68

Ta největší.

Reagovat
Stan Smith

Legenda!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Možná je to neuvěřitelné, ale kvůli tomuhle hráči jsem pár let fandil AS Řím, namísto Juve, aby měl trofeje Řím. Tento klub jsem si pár let zpět oblíbil a dostal se do mé šestky: Real Madrid, Manchester United, Benfica Lisabon, Juventus Turín, AS Řím, Ajax Amsterdam. Nyní bude Ajax o příčku více. Tyto kluby mám jako srdcovky, dále byly různé éry jiných klubů, kdy jsem jim fandil ať už kvůli nim, nebo pro mé oblíbence v nich, ale po odchodu těch hráčů, mi klub příliš nic neříká. Lyon, Valencia, Arsenál, Dortmund. Barceloně jsem několikrát fandil v LM, aby vyhrála a byla historicky lepší, než Bayern Mnichov.

Reagovat
Kixi Syhimour

Hodně skabej troll

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pepe1911

Reagovat
ACSMan

Jsem naměkko

Reagovat
Largo

“Nothing is forgotten. Nothing is ever forgotten.”

Reagovat
Josifek

Reagovat
Pipo123

Pre tých čo nevideli a chceli by si pozrieť, fanpage AS to dával live https://www.facebook.com/officialasroma/videos/1398676006859876/?pnref=story

Reagovat
El-Pistolero-68

Nádhera. Tohle si za peníze nekoupíš. A i tak si jich Francesco vydělal dost a dost. Povinně pouštět mladým hráčům.

Reagovat
olis

Reagovat
jáá

Reagovat
raduinho

Reagovat
10

Reagovat
Largo

Reagovat
10

nejlepší je stejně ta část, kdě dělá, že umí číst

Reagovat
lucius6

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
janinho

takto sa ma lucit s klubovymi legendami!!! snad sa to cim skor nauci aj vedenie Realu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

Reagovat
Squinty

Reagovat
bayern987

Reagovat
Rarášek

Reagovat
jáá

Reagovat
xfox88

Reagovat
raduinho

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
olis

Reagovat
Melchior

Grazie, Francesco. Budeš chybět italskému i světovému fotbalu.

Reagovat
10

víc než fotbal, ciao capitano

Reagovat
smazaný uživatel

Cisar a srdciar

Reagovat
Mars

zbytečný článek.

Reagovat
RicardoCOYS

Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
smazaný uživatel

Leganda nejen AS Roma

Reagovat
smazaný uživatel

*Legenda nejen AS ROMA

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

naprostej unikat, mel v kariere i mensi skraloupy, ale na to sere Bilej Tesak. Pro spoustu tech mladych kluku musel a bude byt inspiraci, ne vzdy to je o tom, ze ti v Realu nabidnou to pozlatko a o par krejcaru vic...Z dlouhodobyho hlediska hrac, kteryho nejvic uznavam (kor v Rime, kde to ma i takovej ten historickej podkres). Tak at se dari Rimane i v dalsi casti zivota bez fotbalu. Chybet mi budes i nebudes, pod Spalkem nehrajes, tak radsi takhle..

A je starsi nez ja, je dobre, ze to uz zabalil, dedek jeden

Reagovat
Panděvova ofina

Jsem trochu zvědavej, jak se bude AS v následující sezoně prezentovat na hřišti. Odchody klubových legend a morálně důležitých hráčů se zbytku týmu občas dotknou víc než dost. Do toho odchod trenéra do a ještě více než pravděpodobná ztráta Radji může znamenat slušnej úpadek. Myslim si, že tohle Mercato bude pro AS dost důležity a musí si sakra rozmýšlet, jaký typy hráču nakoupí a koho prodají.

Reagovat
Houfi

Pořád je tam Dani nebo Florenzi, ale samozřejmě bez Tottiho už to nikdy nebude jako dřív..odchod Spalka beru spíš pozitivně, Di Francesco je srdcař věřím že Radja zůstane a naopak pokud se vhodně doplní za peníz nejen z LM tak přijde konečně i třeba nějaký pohár

Reagovat
Largo

Mám podobný pocit, spíš pozitivní.

Reagovat
smazaný uživatel

U toho Radje je to tutovka, ze pujde? Ja furt neco ctu, Chelsea, MU ale moc realny mi to neprijde. A Spaletti konci? Jestli jo, tak by se to mohlo poskladat kolem neho(uz to tak vicemenne je, ale i tak bych jeste jeho roli necim takovym umocnil, hrac je to bajecnej)

Reagovat
Houfi

Jen jedna z řady spekulací a z velký části asi taky sen Interistů jsem přesvědčený, že pokud bude AS prodávat tak to bude jeden ze stoperský dvojice Rüdiger - Manolas

Reagovat
Lech

Za me je nejvic nepostradatelny Dzeko

Reagovat
Largo

Pro me teda Strootman, popripade v teto sezone Salah, pak Dzeko.

Reagovat
M11

Legenda !!! Ciao France

Reagovat
smazaný uživatel

Preboha vy chcete hrat ligu majstrou zase dostanete niaky silny klub a urobite iba hambu.

Reagovat
wiggum

To tobe muze byt ale u prdele, ne?

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
scholes18

Reagovat
Abaddon

Reagovat
Pettirosso

Ciao gladiatore

Reagovat
smazaný uživatel

Aspon ze Juventus hra normalne dufam ze to vyhra.Keby nebol Juventus tak uspesny tak stratite dalsie miesto v lige majstrou a islo by sa len z druheho miesta do ligy majstrou.

Reagovat
maxton

ou ou.. jeeeeaaaaa

Reagovat
GabrielBatistuta

Tak ještěže ten Juventus máme

Reagovat
smazaný uživatel

Totti velka legenda a ziskal snimi jeden titul

Reagovat
Al Capone

Reagovat
Largo

Že na něj reagujete

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Lech

A co si z toho tak v p¡ci, tebe ma srat sklon pisma v pisance a ne todle

Reagovat
jáá

Reagovat
scholes18

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
Abaddon

Reagovat
Puskas

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
smazaný uživatel

Je i mistr světa.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Emmett Brown

Aj senior aj do 21 rokov

Reagovat
smazaný uživatel

Ty asi velky fanusik gramatiky nebudes,ze?

Reagovat
smazaný uživatel

AS Rim Juventus

Reagovat
jáá

Reagovat
Free_player

Moc toho, ale s AS teda nevyhrál

Reagovat
10

měl jít do Tottenhamu

Reagovat
Largo

Reagovat
olis

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
masly008

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Free_player

toho staříka už by nebrali ani zadarmo

Reagovat
cr7sux

"měl" je minulý čas prosím

Reagovat
Free_player

to měl mohlo znamenat i třeba pár minut potom co v AS zapíchnul

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Euphael

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FUnk

Reagovat
Rybinho85

Končí jeden z posledních fotbalových romantiků. I když AS nemusím, tak odchází hráč, kterého za jeho genialitu a klubovou věrnost musel mít rád snad každý. Budeš chybět nejen Calciu, ale celému fotbalovému světu..

Reagovat
xjert02

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Votas

Velkej hráč. Uměl být i svině, ale velkej hráč.

Reagovat
ThePigFeathers

Král odchází!!!!! FT10

Reagovat
smazaný uživatel

Takoví už nejsou a nebudou.

Reagovat
Largo

Ale budou. Verim, ze budou. Hraci s vetsim takentem uz jsou. Hraci, ktery by mohli zaplnit jeho odkaz s vernosti ke klubu taky existuji. Pro ilustraci treba hned De Rossi a ja verim ze i Florenzi.

Reagovat
jáá

uvidíme, každopádně Tottimu všechna čest, pán fotbalista

Reagovat
smazaný uživatel

De Rossi je sice podobný srdcař, ale fotbalově nedosahuje Tottiho geniality, Florenzi nemá i další vlastnostni, ale pořád na dnešní dobu opravdoví harcovníci a hodnotoví hráči.

Reagovat
Lech

tu genialitu v sobe dnes nema jen tak nekdo, jestli vubec nekdo

Reagovat
Largo

Tak ja myslim ze genialitu dnes nekteri hraci porad maji, nekteri i vic talentu nez Totti, ale on prave snoubil ve svy osobnosti vic aspektu, tim byl pro RIm tak rdinecnej.

Reagovat
Largo

Totti je jedinecna osobnost a nelze cekat, ze ho nahradi jeden hrac. Spis mi slo o to, ze ruzny aspekty z jeho osobnosti maji uz i jini hraci pusobici v AS.

Reagovat
snuff24

K srdci mi přirostl po tom, co nakopal Balotelliho do hlavy, škoda, že ten mozek mu ani přesto nenaskočil do režimu ON

Reagovat
smazaný uživatel

Můj nejoblíbenejší hráč, caio Francesco

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že takových srdcařů a fotbalistů, co jsou plně oddaní svému jedinému klubu, je čím dál tím míň, spíš už jich na nejvyšší úrovni je pár. :(

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš už skoro žádný, ono nejde úplně brát jako srdcaře třeba Messiho v Barceloně, byť vztah ke klubu má. Trochu to mají v sobě pořád někteří jihoameričané, ale někteří zase totálně vůbec.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak říkáš no. Aktuálně možná ještě asi Buffon nebo Chiellini, takový ten typický klubismus už ale prakticky zmizel. Doba kdy kopali Maldini, Gerrard, Xavi, Del Piero, Puyol, Totti, Adams, Raúl atd je bohužel pryč.

Ale to je otázkou doby a peněz, které se začali ve fotbale točit.

Reagovat
Cipinho

Proč ne Messi?

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdo nemůže byt co byl Totti pro as Řím

Žádný Xavi , Maldini, gerrard, del piero

Ja sem Ital a nefandim as Řím

Totti je Řím

Totti je italie

Možná nebyl nejlepší italské fotbalisté

Ale určitě Řím a Totti jsou proste jedna věc

Co on udělál bude forever

A možná nevíte ale Totti byl strašně vtipný člověk ....všichni spoluhráči ho milovali

Nešel pryč do jiného tým protože on bez Řím bych nemohl žít ani 2 měsíce

Onore a te gladiatore

Reagovat
Maritazzi

Reagovat
Francesco Totti AS

Reagovat
Largo

Reagovat
Pettirosso

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Campeon

Učíš se docela rychle Stramačony

Reagovat
10

píše, že nefandí AS, Strama je Říman

Reagovat
Milan.B

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mato Kreator

Emperor

Reagovat
DelPiero137

Vecna skoda tvrohlavosti trenerov ktori nedaju sancu takymto hracom uzit si poslednu sezonu tak akoby si ju zasluzili. Jak Totti, aj DelPiero nato ciastocne doplatil a v minulosti (hlavne v repre) sa najde vela podobnych pripadov.

Reagovat
Alberto Aquilani

Och, koniec Tottiho, a je tu o tom 120 komentov. Dnešný futbal je smutný...

Reagovat
10

Reagovat
Largo

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jerichoo

Reagovat
smazaný uživatel

Omlouvám se ale Opravdu kdo není Ital nemůže pochopit co je Totti pro Řím

Del piero je veliká hvězda pro juve ale není z Turína

Jeden hráč jeden tým jeden město

Maradona je asi víc pro napoletanci

Každy druhy co se tam narodí se jmenuje Diego nebo Armando

Ale Maradona nemá Napoli jako oblíbeni tým

Pak co si můžeme povidat Ital mám věci emoce když myslím na Baggio nebo Maldini

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Stramaccioni je to dobrý trenér

Doufám ze hrací ho budu sledovat a ta kritika nebude tak hrozná

Česky futbal toto nepotřebuje

Muže byt na opak super

Co si budeme povídat nejlepší trenéři poslední dobu jsou Italové

Samozřejmě jazyková bariéra bude hrát velké roli

Co říkají experti v Čechách není pravda

Bohužel bude to težké

Důležité bude překladatel

Pokud bude dávat přesně ... Info ... Taktika .... A motivace co trenér bude diktovat tak to bude úspěšní

Uvidíme

Ten mix mezi Italové a Češi musí opravdu fungovat

Myslím ze neaky bývali česky futbalista co hrál v italie by byl nejlepší

Jinak to vidím komplikovanější

Reagovat
smazaný uživatel

tohle by se dalo rapovat

Reagovat
smazaný uživatel

Tak definitivne jedna pekna rozpravka konci, zacala Del Pierom, Pirlom teraz Totti a zial to neminie ani posledneho brankarskeho velikana Gigi.. urcite si zasluzi viacero talianov za poslednych 10 rokov respect co odisli ale pre mna tato stvorica bola a je proste TOP.

Reagovat
smazaný uživatel

opravdová legenda

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Nevíte u nějakém dobrém sportbaru na sledování zápasů v Praze? Myslím, tím, že tam bude puštěný zvuk, dobré pivo a prostředí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele