RESUMÉ MS PO ZÁKLADNÍCH SKUPINÁCH

24.06.2006, 11:14
Aktuality
Po odehrání osmačtyřiceti zápasů v základních skupinách se turnaj dostal do vyřazovací fáze. Připomeňme si proto, jak si vedly všechny celky v úvodu šampionátu. V prvních kolech nejvíce překvapily pouze průměrné výkony některých favoritů na titul. Některá utkání měla dobrou kvalitu, ale spousta byla jenom průměrných. Převažovala spíše obranná hra, na kterou se nejvíce zaměřila mužstva, která neměla ve svém středu kreativní hráče.



Skupina A:

Německo jako hlavní favorit skupiny si poradilo v prvním zápase MS s naivně hrající Kostarikou. Druhé utkání s Polskem se dalo přirovnat k bývalé Německé mašině, i když se jim nedařilo střelecky, bušili do polské obrany, až povolila. V této skupině nejvíce překvapil tým Ekvádoru, který už po dvou utkáních měl zajištěn postup do vyřazovacích bojů. Stejně tak Německo. Naproti tomu Polsko, kterému se turnaj vůbec nevydařil, se po dvou zápasech mohlo s vidinou postupu rozloučit. Kostarika i přes některé světlé chvilky neměla na postup žádný nárok. Mezi nejlepší hráče skupiny patřili Němci Lahm, Schweinsteiger a Klose, Ekvádorci Espinoza, který si v obraně počínal zcela suverénně, Tenorio a Delgado, kteří byli mimořádně nebezpeční v útoku. Celkově skupina A patřila k těm slabším.

Skupina B:

V béčku byli dva hlavní favorité, Anglie a Švédsko, postup jim měla ztížit Paraguay. Největším outsiderem skupiny a celého šampionátu byli hráči Trinidadu a Tobaga, ale už první zápas, ve kterém uhráli se Švédskem bezbrankovou remízu, ukázal, že opravdu není slabých mužstev. Záhy to potvrdili v utkání s Anglií, která se prosadila až v samém závěru. Oba favorité se nejvíce trápili v útoku. Owen v dresu Albionu byl zcela z formy a fanoušci jen čekali, až nastoupí uzdravený Rooney. Švédové se v poli prosazovali, ale jakmile se přiblížili k brance, zvlhl jim střelecký prach. Ani Ibrahimovič ani Larsson nepotvrdili pověst ostrostřelců. Paraguay pouze vyčkávala, jak vše dopadne, chtěla vše rozhodnout v posledním zápase, ale inkasovaná branka v závěru utkání se Švédskem ji o šanci připravila. Týmy Anglie i Švédska si postup ze skupiny zasloužily, další dvě mužstva nedosahovala jejich kvalit. Největšími postavami této skupiny byli Angličané Terry, dvoumetrový útočník Crouch, Švéd Ljunberg a brankář Trinidadu Hislop.

Skupina C:

Skupina C, nazývaná skupinou smrti, byla rozhodnuta dříve, než kdo čekal. Bezkonkurenční Argentina, která svou atraktivní hrou nadchla všechny diváky, už po dvou zápasech měla postup zajištěn. Na MS má asi nejlepší kádr, kterýkoli náhradník nastoupil, bylo ho plné hřiště a mohl rozhodnout utkání. Jestliže sedí na lavičce takoví hráči, jako Tevez, Aimar nebo Messi, musí být mužstvo velmi silné. Nizozemci hráli také dobrý fotbal, výhry nad Srbskem a africkým týmem Pobřeží Slonoviny je také po dvou zápasech posunuly do dalších kol. Nováček MS Pobřeží Slonoviny hrál dobrý technický fotbal, ale zkušenosti byly na straně už jmenovaných.Drogba na všechno nestačil. Zklamáním byla hra Srbska a Černé Hory. Celek, který se opíral o vynikající obranu, se v druhém zápase úplně sesypal a dostal od Argentiny šest branek. Stankovič z Interu Milán byl asi největším zklamáním. Je velmi těžké vybrat někoho, kdo nejvíc zaujal, ale mohli by to být například Argentinci Riquelme, Saviola a Sorín nebo Nizozemci Van Persie, Robben, Sneijder a už jmenovaný "Slon" Didier Drogba.

Skupina D:

Déčko mělo být asi nejvyrovnanější skupinou na šampionátu. Možná o krok před Mexikem mohlo být Portugalsko, ale kolik favoritů už v historii pohořelo. Tuto dvojici doplňovali nevyzpytatelný Írán a neznámá Angola. Po prvních zápasech se zdálo vše jasné, oba favorité vyhráli, ale ve druhém utkání Mexiko jen remizovalo s Angolou a tím se mu postup značně vzdálil. Portugalci neponechali nic náhodě a v pohodě prošli skupinou, i když v posledním zápase nechali na tribuně sedět největší hvězdy. Mexiko i přes prohru v utkání s Portugalskem postoupilo, ale s předvedenou hrou nemohlo být spokojeno. Írán, který si před zahájením turnaje dělal šance na postup, nakonec skončil ve skupině poslední. Portugalci měli ve svém středu nejlepší fotbalisty a mezi nimi vynikali zejména Maniche, Deco a Carvalho. Z ostatních mužstev podávali dobré výkony Mexičané Fonseca a Marquez.

Skupina E:

Skupina E za účasti našich reprezantantů byla před turnajem velmi nepřehledná, nikdo nevěděl, co může čekat od USA ani Ghany. Oba týmy měly ve svém středu několik hráčů, kteří svým uměním oslnili už v minulosti nebo v přípravě. Po prvních zápasech se zdálo vše jasné, ale ve druhém naši borci prohráli s Ghanou, která se tímto dostala znovu do hry a našim se velmi zkomplikoval postup. Až do posledních zápasů byla všechna mužstva ve hře a skupina se stala velmi zajímavou. Závěrečná utkání rozhodla o konci nadějí našich reprezentantů. Prohra s Itálií a výhra Ghany s USA stanovila konečnou tabulku, ve které na nás postupové místo nezbylo. Ghana překvapila svou atletickou hrou a mohla by ještě na turnaji překvapit. Essien a Appiah jsou hráči světové třídy, kolem nich se vytvořil tým, který táhne za jeden provaz. U našich to chybělo. Italové si postup ohlídali, mají dobré mužstvo, které se opírá hlavně o brankáře Buffona a obránce Cannavara a Nestu, velmi dobře se ukázal i Andrea Pirlo.

Skupina F:

Brazílie jako největší favorit neponechala nic náhodě a celkem jasně postoupila do osmifinále. Asi jsme však od Brazilců čekali více, není to ta samba, na kterou všichni čekají. Doufejme, že to pravé přijde v dalších kolech. Chorvati a Australané spolu bojovali o druhé postupové místo, které nakonec pro sebe získali reprezentanti země klokanů, kteří byli příjemným překvapením skupiny. Kewell, Viduka, Cahill to jsou hráči, kteří ve světě kopané něco znamenají. Australané, ošlehaní nejvíce ostrovní kopanou, bojovali jako lvi už v prvním zápase, kdy otočili v zápase s Japonskem nepříznivý stav 0:1 na 3:1 až v posledních osmi minutách. Chorvatsko, kterému se nedařilo střelecky, se herně trápilo, někdejší kreativita zcela vymizela. Dado Pršo byl pouhým stínem kanonýra. Japoncům nejvíce schází mozek, který by řídil hru. Pouhá rychlost a obratnost nestačí.

Skupina G:

Francouzi měli mít postup celkem v pohodě zajištěn, ale jejich podprůměrný výkon v zahajovacím utkání se Švýcarskem jim udělal vrásky na čele. Stárnoucí Zidane už není tím, čím býval. Kličky na místě, to se už dnes nenosí. Systém vše na Zidana zkrátka nefunguje. Švýcaři mají na MS dobrý tým. Jména jako Senderos nebo Vogel už mají svůj zvuk. Jižní Korea si také dělala zálusk na postup, ale v zápase o všechno prohrála a postupujícím je Švýcarsko. Togo mělo dva dobré útočníky, ale zbytek týmu zaostával. Zkrátka nevyvážený tým. Francouzi se v posledním zápase vzepjali k výkonu, který připomínal starou Francii. Počkejme ale na vyřazovací boje, jestli formu potvrdí.

Skupina H:

Bezkonkurenční Španělé všem ukázali, že i po omlazení týmu se s nimi musí počítat. Mají skvělý soubor. V prvním zápase s Ukrajinou, která byla pasována na jednoho z černých koní turnaje, ukázali, v čem je jejich síla. Vynikající technika, rychlý přechod do útoku a pohotová střelba, to vše z nich může letos udělat jednoho z favoritů na nejpřednější umístění. Ukrajina se rychle otřepala z výprasku od Španělů a hned v dalším zápase deklasovala Saúdskou Arábii. Ta v prvním utkání remizovala s Tuniskem, které určitě chtělo vyhrát, ale asi arabské kolegy trochu podcenilo. Španělé prošli skupinou bez problémů, Ukrajina v rozhodujícím zápase o postup porazila Tunisko a potvrdila tak roli spolufavorita skupiny. Španělé Torres, Villa, Puyol byli největšími oporami prvního celku skupiny. Ukrajina se spoléhala na Ševčenka a ten jí také postup vystřílel.

Autor: Jiří Šmerda

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

konečně něco,kde nejsou jenom výsledky,ale něco o hře!dobrý!!!

Reagovat
HOST*

O Plašila se velmi intenzivně zajímá Livorno.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to Livorno asi sestoupí!!!Jestli má být Plašil opora repre,tak to nás potěš Alois!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele