REAL - BARCA!!!

08.04.2005, 13:14, aktualizováno 09.04.2005, 20:05
Aktuality
Zápas hraný tuto neděli na Santiago Bernabéu bude zcela jistě tím nejsledovanějším ze všech ligových klání celého kontinentu. Jde ještě o titul? Jaké jsou názory protagonistů? Kdo bude hrát a kdo ne? Jaká je minulost těchto soubojů a co nám říkají čísla? Takže pojďme se bavit o Realu, o Barceloně, o fotbale! Představme si nejdříve jejich veličenstva a začněme, jak se sluší a patří, u hostů.

Kdo byl zakladatelem tohoto klubu? Jmenoval se Hans Gamper a byl to Švýcar. 22. října 1899 se rozhodl uveřejnit inzerát v časopise "Los deportes". Hledal dobré muže mající zájem založit klub, jak se tehdy u nás říkalo, míče kopaného. 22. listopadu téhož roku se sešel s jedenáctkou těch, kteří mu odpověděli. První zápas pak sehráli 8. prosince, místem konání bylo hřiště na bývalém velodromu Bonanova a soupeřem byla jedenáctka vybraná z Angličanů žijících v tomto městě. Za ně nastoupili i další jejich krajané hrající za "anglickou" FC Barcelonu a i proto vyhráli 1:0! Ale klub vznikl později, v roce 1902. Jeho současnost? Prezidentem je Joan Laporta i Estruch, hraje na stadiónu Camp Nou, který má kapacitu pro 98 620 diváků. Počet členů je ale o něco vyšší, 118 699... Ligu vyhrála Barca 16x, poprvé v roce 1929, naposledy v roce 2000. Copa del Rey, španělská pohárová soutěž, se stala její kořistí ve 24 ročnících, v období 1910 až 1998. Pět vítězství ve španělském Superpoháru, dvě v Poháru ligovém, v roce 1992 nejvyšší evropská pocta, dva zisky evropského Superpoháru, o jeden víc v Poháru UEFA a ještě o jeden víc, tedy čtyři, v Poháru vítězů pohárů.

Juan Padró se stal prvním prezidentem tohoto klubu, založeného 6. března roku 1902. První uniforma, tedy ono sportovní oblečení, mělo barvu bílou, štulpny a čepice pak modrou. O tři roky později vyhrál Real první titul, Pohár krále, porazil ve finále Athletic de Bilbao. 29. června roku 1920 pak král Alfonso XII pojmenoval tento klub jako královský a od tohoto dne se oficiálně jmenuje Real Madrid Fútbol Club. Prezidentem je Florentino Pérez Rodríguez, stadión nese jméno Santiago Bernabéu, má kapacitu 80 tisíc diváků. Počet členů klubu je 69 tisíc a výčet titulů je nekonečný. Liga 29, Pohár 17, Superpohár 7, Ligový pohár 1, Pohár mistrů 9, Pohár UEFA 2, Interkontinentální pohár 3! Ano, to je Real Madrid, slavný Real Madrid...

Ponechme historii minulosti a podívejme se na přítomnost. Pro Barcelonu je toto utkání veledůležité. Zahajuje totiž sérii "pět", tedy pěti zápasů mimo Barcelonu, které pro ni budou rozhodující. Kam Barca pojede hrát? Po Madridu ji čeká Málaga, Valencia, Levante, San Sebastián. Doma se představí proti Getafe, Albacete a Villarrealu. A zde se jasně ukazuje důležitost mít po této neděli onen devítibodový náskok, minimálně! Real jede do Levante, San Sebastiánu, Sevilly a Zaragozy, doma nastoupí proti Villarrealu, Racingu Santander a v derby s Atleticem Madrid. Barcelona dnes drží ligu ve svých rukou. Pevně? Kdo ví... Hrát 5x venku a jen 3x doma není nic příjemného. Ale Barca neuznává rozdíl doma - venku.

Ze 14 zápasů na hřištích soupeřů vyhrála devět, tři remizovala a jen v Seville s Betisem a na Villarrealu prohrála. Betis ji sebral bod i doma, podaří se to také "žluťáskům"? Budeme počítat body? Myslím si, že to ani není třeba. Real Madrid musí vyhrát všech osm zápasů! Jen tak se může stát mistrem. Ano, teoreticky je to jinak, ale praxe mluví rovněž jasnou řečí. Barca porazí Getafe a Albacete, neprohraje s Villarrealem, ani venku s Valencií a s Málagou. Vyhrát nad Levante a v případě nutnosti v posledním kole na Anoeta nad San Sebastiánem by neměl být problém. A máme zde oněch nutných 15 bodů... Fandové Barcelony se usmívají, ti z Realu také, jen trochu jinak. Barca dnes vede o devět, a neprohraje-li o čtyři a více gólů, zůstane před Realem i ve skóre. A to je vlastně bod navíc...

Ale nechme dohadů a odhadů. Co říkají ti, kteří se objeví na hrací ploše? Například Zinedine Zidane: "Vyhrajeme-li, začne liga nanovo! Všichni víme co znamená porazit Barcelonu. Je to velké přání nás všech! Věříme, že liga se dá ještě vyhrát. Barca bude první stupínek, ale musíme se vyšplhat o sedm výše. Bojovat až do konce! Jest-li vyhrajeme o více než tři góly? Bylo by to vynikající, ale já beru i 1:0, hlavní je vyhrát! Budu škodolibý. Je vynikající, že nehraje Deco a bylo by dobré, kdyby Ronaldinho měl potíže ještě další tři dny. Ale na druhou stranu je škoda, že nebudou hrát. Byla by to vynikající podívaná!"

Raúl Gonzáles. Anděl z Madridu. Léta hlasitě opěvovaný, dnes kolikrát tiše proklínaný. Ve čtvrtek trénoval sám. Ale naplno, žádná úleva. V neděli hrát bude! Dnes to bylo 35 minut, nejdříve něco na protažení a zahřátí svalstva, pak si pěkně zaběhal, měníc rytmus a vzdálenost. "Bien Raúl, muy bien!", volal José Luis San Martín, zodpovědný za rehabilitaci hráčů, spokojeně. A Raúl se usmíval. Přijít o start v tomto utkání? Ani za nic!



Michael Owen ví jak to bude těžké utkání. Jak obtížné bude dohnat onu devítibodovou ztrátu. Ale nic není nemožné. "Stát se může opravdu všechno. Neděle rozhodne. Je to jak v Hamletovi: Být či nebýt!?" Ale Owen se již nakazil oním pověstným virem jménem "galacticos" a nemyslel tento týden jen na fotbal. V obchodním centru ve středu Madridu představil sebe, své nohy a nové kopačky UMBRO, v kterých vyběhne na trávník proti Barceloně. "Nemám v sobě chuť po pomstě. Chci dát gól, pomoci k vítězství, pokud možno třígólovému. Jo a ještě něco. Je dobré že vyhrál Liverpool i když v Turíně to bude mít hodně těžké!" Jak se zdá, pro Owena existují také jiné hodnoty než jen ona nedělní show!

Předposledním, z oněch v bílém, je debutant v zápasech proti Barceloně. Jeho jméno je Thomas Gravesen. "Nikdy jsem ani nesnil o tom, že bych mohl hrát zápas Real - Barcelona. Je to opravdu největší evropské derby. Udělám vše, uděláme vše, pro vítězství. Hrajeme doma to je velká výhoda. Chybí osm kol a nic není ztraceno!"

Michel Salgado tvrdí, že Real je psychicky silný právě v krizových okamžicích... Nevím, nevím! V krizi je již dlouho a o síle se nedá mluvit... Ale nic ho prý nerozhází. Že nehraje Deco a Puyol se uzdravil? Ronaldinho je nemocný? "Ale vždyť je to úplně jedno! Nastoupí v jedenácti a deset z nich bude mít modročervené dresy. Bude se hrát s míčem a pískat to bude rozhodčí! A Pavón místo Samuela? Je to dobrý fotbalista. Jsme druzí v tabulce, nejen té celkové, ale také v té nejméně obdržených branek. Tak proč pořád kritizujete naší obranu?" Muž pevných nervů. Bude je v neděli potřebovat!

A co říká druhá strana? Jaká je nálada svěřenců Franka Rijkaarda? O čem přemýšlí právě on? A jak to dopadne s Ronaldinhem? Ronaldo de Assis... Středa, čtvrtek... žaludek zlobí, bolí! Bude tomu tak i v pátek, v sobotu? V pondělí na tréninku chyběl, bolel ho sval, v úterý bylo volno..., netrénoval ani jednou tento týden. Horečka a nejen ta z nedělního zápasu. A nejen to. V posledních dvou týdnech trénoval jen jednou, minulou sobotu, po návratu z Brazílie. Jinak jen hrál, cestoval, marodil. Bude v pořádku? V Římě se modlí milióny. V Barceloně desetisíce. Za zdraví Ronaldinha. Dinho musí hrát. Bez něj to není Barca. Bez něj by to nebylo ono.



Samuel Eto'o již začal zapomínat na operetku z loňského léta. Mallorka a Real patří minulosti, přítomnost a budoucnost má jméno Barcelona. "Žádná pomsta není na programu, je to zápas jako každý jiný. Já vím, je tu ještě něco víc. Můj gól může být tisícím, co dostane Real na svém stadiónu, doma. Ale budu běhat jako vždycky, snažit se dát branky. A když je dá někdo jiný a jedna z nich bude ta jubilejní, bude moje radost stejná. Hlavní je vyhrát." Samuel Eto'o si prý stále připadá jak malé dítě, šťastné z tak samozřejmého dárku, jakým jsou nové boty. "Musel jsem hodně bojovat, abych se dostal tam, kde jsem dnes. A nedám ani jeden krok zpět. S Barcou ligu vyhrajeme!"

Dalším z těch, kteří tvrdí, že zápas s Realem je pro ně jako každý jiný, je brankář Víctor Valdés. "Vyhrát je důležité, Real je druhý a jediný rival v boji o titul. Ale 3 body z tohoto utkání nerozhodnou ligu. Co mohu říci o soupeři? Ronaldo je pořád nebezpečný, jeden nikdy neví, co provede. Jinak je jeden jako druhý. Musím si dát pozor na všechny. Ale mě víc zajímají moji spoluhráči a jak se jim bude dařit. Samuel Eto'o má zvláštní motivaci a jeho povaha a chuť vyhrát nás strhne, dovede nás k vítězství. A návrat Carlese Puyola je dalším dobrým znamením."



Maxi López se těší! A jak! Věří, že dostane příležitost a že ji, jak se říká, chytne za pačesy. Ale co říká například o rozhodčích? "Jsou součástí utkání. A bude jím také Ramírez Domínguez. Ale my musíme zapomenout na rozhodčího a také na ony řeči, že nám proti Betisu pomohl k bodu Pino Zamorano. Pro mne to bude první derby s Realem. Mám víru, stejně jako náš prezident Joan Laporta, že si společně zazpíváme 'Liga je naše!'... A taky mám obrovskou radost, že se vrací Carles Puyol. To je fantastické, mužstvo ho potřebuje a on udělá vše pro vítězství!"

Frank Rijkaard vidí toto utkání střízlivě. "Nám bude chybět Deco, Realu Samuel a Guti. Jeden za dva, síly jsou tedy vyrovnány. Deco totiž hraje za dva." Dvacet žádostí o rozhovor s trenérem Barcelony obdrželo tiskové oddělení tohoto klubu. Nemožné vyhovět všem, a tak svolalo tiskovou konferenci. Rijkaard ví, že body ze Santiago Bernabéu mohou rozhodnout o titulu, ale na remízu hrát nebude. Barca bude hrát na vítězství. Real je podle něj favoritem, protože hraje doma. Rozhodčí? "Když prohrajeme, nenaříkám a vinu nesvaluji na rozhodčího. Vím, dělá se to, ale já takový nejsem. A podle mne neexistují sudí, kteří rozdávají dárky v podobě tříbodových balíčků." Puyol, Ronaldinho? V neděli prý uvidíme, zda se v dresu Barcy oba objeví. "Proti Realu bude rozhodovat fyzická připravenost a kontrola míče. A nedat prostor Zidanemu, snažit se mu fotbal otrávit, znechutit!"



A co na závěr? Jen pár čísel... Real je druhý a Barcelona první.Vede o devět bodů. Real vyhrál v této lize nejvyšším rozdílem nad Albacete 6:1 a nad Levante 5:0, Barca nad Málagou a nad Sevillou 4:0. Oba nejvíce prohráli 0:3, Barca na Villarrealu, Real v Barceloně. Poslední utkání na Santiago Bernabéu skončilo 2:1 pro hosty a historický nášup je ze sezóny 1934/35, kdy Real Madrid vyhrál 8:2!

Jak tomu bude v neděli? Tak 8:2 určitě ne! Ale ať zápas vyhraje Real nebo Barca, nebo skončí nerozhodně, držme si společně palce. Fotbal je totiž opravdu tím nejkrásnějším sportem na světě!






Sobota, chybí pouze 24 hodin do zahájení tohoto utkání. Jaké jsou poslední zprávy z obou táborů? Pravděpodobné sestavy?

Vanderlei Luxemburgo prohlásil, že jedenáctka, která zítra vyběhne na trávník Santiago Bernabéu, je složena z nejlepších fotbalistů, které má k dispozici. Dodal, že zcela jistě ze sebe vydají všechno fotbalové umění, které v nich je a dotáhnou zápas do vítězného konce. Na otázku, zda ponechání Figa na lavičce náhradníků není trestem pro tohoto hráče, odpověděl: "Tento nápad, variantu v sestavě, nosím v sobě celý tento týden. Dnes dozrál a rozhodl jsem se ho realizovat. Vím, že se Figo může cítit rozhořčený, ublížený, ale já jsem přesvědčen, že Owen je v této chvíli v lepší formě a jeho start přinese pro tým více užitku, než ten Figův."

Na druhé straně pokračuje nejistota okolo startu Puyola a Ronaldinha, byť je, a zcela logicky, povolal Frank Rijkaard do osmnáctičlenného kádru. A tak chybět budou jen Demetrio Albertini pro zranění a Deco pro akumulaci žlutých karet. Thiago Motta, Gabri, José Edmison a Henrik Larsson jsou na listině zraněných již delší dobu. Nyní budou příznivci Barcelony netrpělivě čekat, zda oba nastoupí a v jaké formě. Zda vydrží Ronaldinho 90 minut po celotýdenní absenci na trénincích a jak bude vypadat Puyolův "zázračně" uzdravený kotník. Frank Rijkaard: "Je jasné, že chceme nad Realem vyhrát, ale ani bod nebude k zahození. Ale znovu opakuji, tento zápas o titulu nerozhodne!"

A ještě něco k Figovi: hrál 19 utkání Real - Barca a ani jednou nezačínal na lavičce! A Pavón? Moc toho neodehraje, ale proti Barce se v sestavě objevuje pravidelně? Náhoda? Osud? A co Ronaldo? Tři měsíce nedal gól před vlastním publikem! Dá ho v neděli svému bývalému týmu? Samuel Eto'o, ať opakuje tisíckrát to samé, že tento zápas je pro něj jako každý jiný, nikdo mu nevěří! Chce ukázat Realu a jeho vedení o jakou fotbalovou hvězdu přišli! A jak by se měly oba týmy zítra v 19:00 ukázat na stadiónu Santiago Bernabéu? Zde jsou pravděpodobné sestavy:

Real Madrid: Iker Casillas - Michel Salgado, Pavón, Helguera, Roberto Carlos - Beckham, Gravesen, Zidane - Raúl - Owen, Ronaldo.

Barcelona: Valdés - Belletti, Puyol, Oleguer, Sylvinho (Van Bronckhorst) - Márquez, Xavi, Iniesta, Giuly - Ronaldinho, Eto'o.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (305)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele