Rakousko přebere Foda, trenér ligových lídrů ze Sturmu Graz

30.10.2017, 18:59
Aktuality
Rakouské reprezentace se skutečně ujme Franco Foda. Jednapadesátiletý kouč se s vedením svazu dohodl na dvouleté spolupráci, která se započne až koncem toho roku. Do zimní přestávky se ještě Foda bude dál věnovat Sturmu Graz...

Rodák z německé Mohuče městu Štýrský Hradec zasvětil v podstatě celou svou trenérskou kariéru. Od roku 2001, kdy v klubu po čtyřech letech završil hráčskou dráhu, tam postupně trénoval amatéry, vykonával pozici asistenta prvního týmu a jako hlavní kouče jednou vedl rezervu a rovnou třikrát i A-tým.

Současné Fodovo angažmá běží od září 2014 a speciálně letos se daří nad očekávání. Na jaře Sturm Graz finišoval třetí, potom v předkole Evropské ligy pořádně potrápil Fenerbahce, a v domácí soutěži po třinácti kolech nového ročníku dokonce vládne tabulce tři body před Red Bull Salzburg, když už dvakrát stihl porazit Austrii a jednou na jeho hřišti vyzrál i na Rapid Vídeň.

Foda na lavičce rakouské reprezentace vystřídá Marcela Kollera, který naopak před ním v rakouské Bundeslize nikdy netrénoval. To bývalý obránce Kaiserslauternu či Leverkusenu se může pochlubit i jedním rakouským titulem ze sezony 2010/11, kdy se Sturm Graz během jediného roku senzačně vyšvihl ze čtvrté příčky na první. Tehdy se jednalo o třetí ligový triumf a první od roku 1999.

Rakušané se po účasti na Euru 2016 s následnou kvalifikací na mistrovství světa nepopasovali vůbec dobře, když v tabulce vyrovnané skupiny skončili až čtvrtí za Walesem, Irskem a Srbskem.

Foda si na lavičku národního týmu přivede svého dlouholetého asistenta Thomase Kristla a také ex-stuttgartského útočníka Imreho Szabicze, který mu na hřišti pomáhal vyhrát onen titul z roku 2011.

Autor: Tomáš Daníček / sksturm.at

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kouká, jako kdyby chtěl do Sparty, ale je zklamán z toho, že Stračiatella koučuje dál a on musí jen k rakouské repre.

Reagovat
smazaný uživatel

ale di ty bukanire

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo může mít jako hlavní repre Rakouskou a vedlejší Japonskou a přitom je Čech? Nebo Du bis swarz schweine a píšeš před die translator?

Reagovat
Uwe háže buly

ani jedno..

Reagovat
smazaný uživatel

Vím, že podobní kašpárci jsou na seznamu. Blijou na Jágra a další sportovce a při MS apod akcích si běžně dávají cizí vlajky jako hlavní.

Reagovat
fantomas

To tu jako vážně pod každym článkem o trenérovi bude nějaká poznámka ke Spartě?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jo. Do Sparty už nesmím, do Joa nesmím. Dobře, no.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Kang & Kodos

Hrozný, jak se každej zkouší bejt na sílu vtipnej, když kdekoli na světě vyhodí trenéra

Reagovat
samson192

Štýrský Hradec

Reagovat
fantomas

Četka ve svym článku vymyslela "Sturm Štýrský Hradec", měl bys bejt ještě rád.

Reagovat
Uwe háže buly

měli napsat "Bouře Štýrský Hradec".

Reagovat
Jeňa

Burčák Štýrský Hradec

Reagovat
Rudnevs

Sportovní klub Puntigamer Bouře Štýrský Hradec Parádny názov

Reagovat
Uwe háže buly

"Rodák z německé Mohuče městu Štýrský Hradec.."

Reagovat
Spalovač šancí

Co se ti nezdá?

Reagovat
Rudnevs

Škoda pre Sturm. On tam musí byť obľúbený, ako hráč tam pôsobil ešte ku koncu 90. rokov, keď zažili tie skvelé časy. Na novom Arnold Schwarzenegger Stadione vtedy vyhrali titul 7 kôl pred koncom a s 19 bodovým nádskokom, vtedy tam mali ten magický trojuholník, ktorý tvorili Ivica Vastic, Mario Haas a Hannes Reinmayr. Ďalšiu sezónu prišiel ďalší titul, vtedy sa rozhodovalo až v posledných kolách, veľmi dôležitá výhra prišla doma v Grazer Derby prori GAK, keď na inom štadióne Rapid v závere viedol a v Grazi v posledných minútach dal gól Martens, potom už to mali vo vlastných rukách a stačila výhra 3:0 s Tirolom. Mario Haas strelil dva góly a potom plakal na striedačke. Keď Sturm vyhral potom ďalší titul (10/11), tak bol už Franco Foda tréner a to preberal zadlžený tím v ťažkej situácii. Teraz sú opäť na čele tabuľky a opäť tam majú zaujímavých hráčov (Alar, Huspek, P. Zulj...), som zvedavý čo s nimi urobí odchod Fodu, ktorý už raz odišiel do Lauternu ale potom sa vrátil. Oni už minulý rok mali zo začiatku dobre nakročnené, ale nakonkec to bohužiaľ na Salzburg nestačilo. Tentokrát im prajem nech im to výjde, nie preto žeby som nemal rád Salzburg, ale preto, že mám rád Sturm Graz.

Reagovat
REPLIKATOR
Reagovat
Rudnevs

Jj, tak to skóre bolo také kvôli debaklu v Glasgowe a v Monacu. Ale inak to bol obrovský úspech, po návrate z Istanbulu ich na letisku vítalo 5000 fanúšikov.

Reagovat
Kang & Kodos

krása

Reagovat
Posledni Kovboj

tak to nasere

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele