PRVNÍ POLOČAS VE ŠPANĚLSKU

19.01.2005, 14:14
Aktuality
Minulou neděli skončila první část španělské nejvyšší fotbalové soutěže. V devatenácti odehraných kolech se ukázalo, že z velké Barcelony zmítající se v problémech se stala ještě větší Barcelona, kterou se všichni snaží porazit. Real se vzdal těžce dobitého terénu a stal se jen němým svědkem vzestupu svého odvěkého rivala. Tři trenéři za pět měsíců, i to o mnohém vypovídá...

Objevem sezóny se ale zcela jistě stal také druhý klub z Barcelony, Espanyol, který se pod vedením trenéra Miguela Angela Lotiny propracoval až na pohárové pozice a neexistuje síla, která by ho z těchto výšin sesadila. Když se podíváme na obrácenou stranu mince, uvidíme rub plný chmur a právě takových předpovědí, jeho jméno je Deportivo La Coruňa. Numancia, Mallorca a Málaga jsou na sestupových místech, jak je zvykem vyměnili trenéry a teď čekají na zázrak.

Je opravdu těžké udržet nasazené tempo, zvlášť je-li hned po startu doslova ďábelské. Svěřencům trenéra Franka Rijkaarda se to samozřejmě také nepodařilo. Ale jinak klobouk dolů! Získali 45 z 57 možných bodů a vyrovnali tím rekord Atlética Madrid z roku 1996. Přítomnost Barcelony se jmenuje Samuel Eto’o, nejlepší střelec ligy se 14 zásahy. Byl to opravdu fantastický tah a přestup roku, Joan Laporta si zcela jistě dnes mne ruce spokojeností. Ale není vše v Barceloně natřeno na růžovo. Virus jménem zranění řádil bez slitování a lék proti němu nebyl nalezen. Thiago Motta, Edmilson, Gabri García a Henrik Larsson, to jsou ti nejvíce postižení. Prezident klubu proto musel znovu nahlédnout do pokladny a slíbit, že vzhledem k této situaci se bude muset podívat na zimním přestupovém trhu po nějaké té posile. Jeho postoj je zcela logický, nerad by prožil něco podobného, jako tomu bylo u Realu Madrid v loňské sezóně.

A právě tento klub má za sebou první polovinu ligy zcela rozdílnou, než je tomu u Barcy. Nejprve to vzdal "Macho" Camacho, který došel k názoru, že pod jeho vedením to mužstvu lépe kopat nebude. Téměř v slzách pak převzal otěže Bílého Baletu Camachův osobní přítel Mariano García Remón. Ale hráči pokračovali v neslaných a nemastných výkonech, a tak zcela logicky musel Santa Claus přinést pod stromeček dáreček. Sice nebyl převázán modrou ani růžovou mašličkou, ale o to větší radost v řadách příznivců Realu způsobil. Letadlo přistálo a z nebeských výšin sestoupil Vanderlei Luxemburgo. Po pátém brazilském titulu, ale také bez evropské zkušenosti.

Dost riskantní krok od Florentina Péreze... A právě tento prezident Realu se odhodlal ke kroku dříve neviděnému. Koupil v zimě posilu! Thomas Gravesen, středopolař, jakýsi údržbář a expert na špinavou práci, právě tu, kterou v tomto klubu žádná z hvězd vykonávat nechce... A Fernando Morientes? Ztratil se v galaxii, jeho návrat z Monaca byl omylem, zdá se, že o něj nikdo nikdy nestál... Smutné jsou někdy osudy těch nejvěrnějších a ne každého si klub váží, jako je tomu v případě dvojice AC Milán - Paolo Maldini!

Senzací ale opravdu není ani vynikající Barcelona, ani průměrný Real Madrid. Tou je bezesporu Espanyol. Dva body ho dělily od sestupu v loňském roce. Dnes je na pozici zajišťující účast v Lize mistrů. Carlos Kameni, Iván de la Peña a Maxi Rodríguez a s nimi trenér Miguel Ángel Lotina jsou autory této změny.

Valencia... Je sice pravdou, že fotbal v podání tohoto klubu není právě brilantní, ale v tabulce se drží! Chybí mnoho do efektivity Rafy Beníteze, ale po pádu na místa vzdálená od pohárové Evropy přišel vzestup a boj o druhou příčku. A také zde se zranění podepsala negativně na kvalitě hry. Roberto Ayala a Vicente Rodríguez chyběli hodně...

Real Betis a FC Sevilla si to ze stejného města namířili do Poháru UEFA. Mužstvo Joaquína Caparróse se snaží naplnit poslání sportovního ředitele klubu Monchiho, který má čich na přestupy, ale hlavně se stará o doplňování kádru z vlastních řad. Na druhé straně v dresu barvy zelenobílé se potkali znovu s gólem Ricardo Oliveira a Edu, radost přináší hra Joaquina Sáncheze, který se k radosti fanoušků nedostal k odchodu do Chelsea...

Deportivo? Debakl! Na dvanáctém místě a deset bodů od LM! Co k tomu dodat? Mluví se o konci slávy pro Frana, Mauro Silvu a... Javiera Iruretu. Bude následovat po posledním kole jejich odchod?

O Pohár UEFA pak bojuje kdekdo. Nezapomínejme na Villarreal, předvádějící víc a víc fotbalu, je zde také Osasuna, která na sebe až tak moc neupozorňuje, ale chybí jí pouze dva body, Atlético Madrid, které je zase pověstné tím, že co doma těžce vybojuje, venku lehce ztratí. To samé se dá napsat o dvojici Athletic Bilbao a Real Zaragoza, doma neporazitelní a venku neškodní.

A boj o záchranu? Benito Floro, Francisco López a Gregorio Manzano by o něm mohli vyprávět hodiny a hodiny. Ale nikdo o jejich slova nestál, a tak se odporoučeli. Shodou okolností trénovali týmy na posledních místech tabulky, Mallorca, Numancia a Málaga... Racing Santander, Albacete Balompié, Getafe CF jsou v tom také až po uši, Levante a San Sebastian mnoho důvodů uložit se k poklidnému spánku nemají...

Závěrem je nutno dodat, že i když je stále co zlepšovat, jedná se o nejnapínavější ligu na světě! A to nám chybí celá druhá polovina tohoto zákusku, který má jméno LA LIGA...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

O Morientese vůbec nikdo nestál. Nejdříve Camacho tvrdil, že bude hrát a prd. Potom přišel Remon a zase nic, nakonec byl rád, když občas hrál owen. Luxemburgo to taky tvrdil, ale určitě by zase vysedával. Udělal moc dobře, že šel do Liverpoolu. A k té situaci. Už se začínáme zvedat, jenom doufám že Gravesen bude hrát od začátku, nebo spadneme v tabulce níž

Reagovat
smazaný uživatel

Gravesen bude jen střídat.

Reagovat
HOST*yarda

A ty sedíš v madridské šatně kde?

Reagovat
smazaný uživatel

Však uvidíš, že bude střídat.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, dvě malé výtky k jinak výbornému článku, "dobYtého terénu", v poslední době to vidím všude, budu se asi muset mrknout do Pravidel českého pravopisu, jestli se něco nezměnilo No a to že Oliveira a Edu se potkali s gólem mi trochu zavání doslovným překladem ze španělštiny. Co třeba znovu nalezli ztracenou formu?

Reagovat
HOST*yarda

...znovu nalezli střeleckou formu... pěkný kritik, sám v tom má bordel

Reagovat
HOST*autor

Hmmm, tak to i na místě kde má být y, to je teda “pecka” protože ten terén získali a ne domlátili….mea culpa……omluva……A s tím doslovným překladem….kdo ví zda mají formu? Oni se třeba opravdu jen párkrát trefili…je to jako s Ronaldem….formu nemá 100 let, ale míč ho občas potká, ne?

Reagovat
HOST*yarda

...jojo až je druhý nejlepší střelec La Primery, já vím

Reagovat
HOST*alegre

....já ho nemám rád (Ronalda) a ono je mu to jedno....

Reagovat
HOST*TonyB

Moc dobrej článek o podle mne nej lize Evropy. Jsem fanoušek Barci, ale z téhle části sezony mám co se týče Barci, začínám mít strach. Za 1. hodně zranění a to na klíčových postech sestavy. 2. S Realem hrají na Bernabeu s Valencií jestli se nepletu také.Za 3. Roony si nezachová takovou formu dvě sezony (Deco také) 4. Chelsea. Velmi těžký los lm. Pokud nepostoupí Barca bude evropské vystoupení brané jako neúspěšné, ikdyž vypadnutí s LM je někdy lepší než přijít o titul. Aspoň se katalánci s nezrovna širokým budou moci soustředit na La ligu. No určitě tento ročník bude hodně zajímavý.

Reagovat
smazaný uživatel

Řeknu to asi takhle. Yarda má pravdu, ty si někde v kabině realu? Na barcu si odborník, ale real nech radši realem, protože kdyby měl střídat tak by ho vedení nekupovalo v zimní přestávce. A pokud fakt hrát nebude tak se Real může rozloučit s ligou mistrů. A navíc Real někoho takového velmi potřebuje. Owen nehraje protože je v útoku přetlak dobrých hráčů, Ronaldo nejlepší střelec a Raúl kapitán a modla realu. Ale co defenzivní hráč žádný. To by bylo aby nakonec nehrál

Reagovat
smazaný uživatel

Však se uvidí, faktem je, že hned první zápas střídal ( což se sice dá vzhledem k tomu, že je to první zápas pochopit, ale taky to může něco naznačovat) .

Reagovat
smazaný uživatel

víc věcí něco naznačuje

Reagovat
HOST*deco

prosímtě, kolik myslíš že gravesen prodá dresů?

sotva tolik aby se vešel na lavku

jestli bude střídat, tak už real žádný odborník nebude brát vážně

Reagovat
smazaný uživatel

Gravesen bude určitě hrát v základu.To by teď museli koupit ještě Vieru

Reagovat
smazaný uživatel

Tak včera se prý moc nepředvedl.

Reagovat
HOST*yarda

Naopak, jako jeden z mála za něco stál. On a Owen

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda, ale ostatní hráli jako by jim bylo jedno jestli pstoupí nebo ne

Reagovat
antimadrista

jj, autor to dobře vystihl, je těžké udžet nasazené tempo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele