PROFILY ÚČASTNÍKŮ LA LIGY

03.09.2003, 20:16
Aktuality
O víkendu odstartovala podle mnohých odborníků nejkvalitnější fotbalová soutěž světa – La Liga. Zajímá Vás, jak se na novou sezonu nejvyšší španělské ligy připravili její účastníci?

Čtyřicet let trvalo Albacete, než se dostalo mezi španělskou elitu. Před dvanácti lety se tento klub poprvé probojoval do Primera Division a vydržel tam pět let. Po sedmi letech je tedy zpět. Není však žádným tajemstvím, že mu všichni kritici přisuzují roli outsidera celé soutěže. Loni druhý tým druhé nejvyšší soutěže se určitě bude moci opřít o přízeň svých fanoušků, vždyť před začátkem sezony se zde prodalo více permanentních vstupenek než kdy předtím. Tým povede trenér Cesar Fernando, který si počínal velmi aktivně na letním přestupovém trhu. Přišli: David Catala (Espanyol), Manuel Almunia (Šibat), Luis Garcia (Numancia), Antonio Pacheco (Peňarol), Carlos Reina Aranda, Unai (oba Villarreal), Manolo Manuel Hidalgo, Abas Lawal (oba Atletico Madrid), Laurent Viaud (Nantes), Gabriel Omar Amato. Odešli: Carlos Dure (Olimpo), Antonio Padilla (Terrassa), Catalin Munteanu (Atletico Madrid)

Konec loňské sezony znamenal pro Athletic Bilbao konec jedné velké éry. Zemřel totiž prezident klubu Javier Uria a navíc do Schalke odešel trenér Juup Heynckes. Baskové tak čelili důležité otázce, kteří dva muži zaujmou nejdůležitější pozice v celém mužstvu. Na prezidentské křeslo nakonec dosedl Ignacio Ugartetxe a jeho první krok byl velice překapivý. Na místo trenéra totiž jmenoval do té doby lodivoda rezervního týmu Ernesta Valverdeho, dříve hráče například Barcelony, Bilbaa a Mallorky. Pro fanoušky a budoucnost klubu je velice důležité prodloužení smlouvy s Etxeberriou, který je jedním z tahounů týmu. Je to už téměř 20 let, co Bilbao naposledy vyhrálo titul a nový prezident má ty nejvyšší ambice. Loni přišli Baskové o možnost zahrát si Pohár UEFA až v posledním kole, letos by se na těchto místech mohli pohybovat znovu. Přišli: nikdo Odešli: Bittor Alkiza (San Sebastian), Aitor Ocio Carrion (Sevilla), David Karanka (Murcia)

Kromě Bilbaa začíná nová éra i v Atleticu Madrid, protože v létě se s klubem definitivně rozloučil kontroverzní prezident Jesus Gil. Ten se stal legendárním hlavně díky tomu, že nedával trenérům jeho klubu dostatek času. Od chvíle, kdy poprvé vstoupil do klubu, se na postu hlavního trenéra vystřídalo více než 25 mužů. A po loňské sezoně odešel další – Luis Aragones, jehož místo zaujal Gregorio Manzano, který loni dovedl Mallorcu do finále španělského poháru. V posledních letech si museli fanoušci Atletica připadat jako na horské dráze. V roce 1996 získalo mužstvo z hlavního města titul, čtyři roky později zase ostudně spadlo do Segunda Division. V loňské sezoně slavil klub sto let výročí od svého založení. I letos si kladou v mužstvu vysoké cíle a postarat by se o to měl především mladý útočník Fernando Torres, který by měl definitivně převzít roli lídra týmu a na němž chce trenér Manzano stavět. Přišli: Diego Simone (Lazio), Kiki Musampa (Malaga), Nano (Barcelona), Rodrigo Fabri (Sporting Lisabon), Demis Nikolaidis (AEK Atény), Catalin Munteanu (Albacete), Matias Lequi (River Plate) Odešli: Demetrio Albertini a Jose Mari (oba AC Milán), Luis Javier Garcia (Barcelona), Fabricio Coloccini (Alaves), Maheta Molango (Burghausen), Armando, Horte Otero (oba konec kontraktu), Emerson (Rangers), Jovan Stankovic (Mallorca), Esteban (Sevilla), Hidalgo, Lawal (oba Albacete)

Před třemi lety spadl Betis Sevilla z nejvyšší soutěže, aby se do ní po roce zase opět vrátil. Od té doby se klub zdá se na pevno zabydlel mezi nejlepší desítkou. Prezidentem klubu je Manuel Ruiz De Lopera, který dokonce zlomil tehdejší světový rekord, když přivedl do mužstva Denilsona. Tento první muž Betisu dokonce přejmenoval jméno stadionu z Estadio Benito Villamarin na Estadio Manuel Ruiz De Lopera. Fanoušci ho však milují. Velkou zodpovědnost nese na svých bedrech i Victor Fernandez, trenér sevillského týmu. Letos se opět bude hodně očekávat od reprezentačního záložníka Joaquina, jenž nakonec přes všechny spekulace o možném přestupu zůstal. Betis má hodně kvalitní kádr, a proto by se na konci sezony neměl nikdo divit, pokud si vydobije místo třeba i v Lize Mistrů. Přišli: Ismael Lopez (Alaves), Pedro Contreras (Malaga), Tote (Real Madrid), Martin Palermo (Villarreal), Ricardo Oliveira (Santos), Alejandro Lemba (Nacional) Odešli: Gastan Casas (Racing Club Argentina), Joey Gudjonsson (Wolverhampton)

Celta Vigo zažila loni svou zatím nejúspěšnější ligovou sezonu a vůbec poprvé v historii klubu si místo v Lize Mistrů. Jedním ze strůjců tohoto úspěchu byl egyptský útočník Mido, který přišel na hostování z Ajaxu a v osmi zápasech vstřelil čtyři branky. Jenomže celek z Galicie ho nemohl koupit na stálo a ten odešel do Marseille. Nahradit by ho měl Savo Miloševič, v minulé sezoně střelec 12 branek v dresu Espanyolu. Tento reprezentant Srbska a Černé Hory má však ve smlouvě jedinečnou klauzuli. Pokud si totiž poraní koleno, bude mu jeho mzdy platit Parma, odkud do Viga Miloševič přišel. Celta je sice kvalitním týmem, na titul však ještě určitě nemá. Důležité bude, co se svěřenci trenéra Miguela Lotiny udělá účast v nejprestižnější klubové soutěži. Přišli: Savo Miloševič (Parma) Odešli: Benni McCarthy (Porto), Doriva (Middlesbrough)

Minulá sezona byla pro Deportivo La Coruňa trochu zklamáním, protože i přestože dlouho bojovali na třech frontách, nakonec skončili s prázdnýma rukama. Mužstvo se bude muset vyrovnat především s odchodem kanonýra Roye Makaaye do Bayernu Mnichov. Přestupová sága okolo střelce 29 branek se navíc táhla celé léto, což ovlivnilo přípravu týmu, atmosféru v kabině a dalo představitelům Deportiva minimum času na to, aby našli náhradu. Kandidáti na místo v základní sestavě vedle Tristána jsou pouze dva – Alberto Luque a Walter Pandiani. I přes problémy s útokem má La Coruňa velice kvalitní hráče a kromě Makaaye nikdo ze základní sestavy neodešel. Zůstala i dvojice vynikajících záložníků, Valeron a Victor, od nichž se i letos hodně očekává, že do hry jejich mužstva vnesou spoustu ofenzivních nápadů. Přišli: Pedro Munitis (Real Madrid), Gustavo Munua (Nacional), Walter Pandiani (Mallorca) Odešli: Roy Makaay (Bayern), Ivan Perez Munoz (Nacional), Donato (konec kontraktu), Dani Mallo (Eibar)

Příliš nechybělo a Espanyol Barcelona mohl letos hrát až druhou nejvyšší soutěž. Od ostudy v podobě sestupu je však nakonec zachránil bývalý kouč španělské reprezentace Javier Clemente, který byl v pořadí třetím trenérem loňské sezony. Až sedmnácté místo, tedy první nesestupové, a navíc vyřazení v prvním kole poháru, bylo pro tento klub velkým zklamáním. Cílem Clementeho letos bude umístění ve středu tabulky a k jeho splnění si do týmu přivedl hned několik zkušených hráčů. Povedlo se mu rovněž přemluvit asi největší hvězdu Espanyolu, reprezentanta Raúla Tamuda, aby i přes četné nabídky od lepších mužstev zůstal ještě jeden rok. Pokud se mu podaří najít střeleckou mušku z předloňské sezony, nemusí se katalánský klub obávat boje o záchranu. Přišli: Lemmens (Santander), Bastia (Racing Club Argentina), Wome (Bologna), Tajfun (San Sebastian), Raul Molina (Huelva), Domoraud (AC Milán), Jordi Cruyff (Alaves), Pablo Guinazu (Independiente), Kevin Bobson (Breda) Odešli: Juvenal (Santander), Xavi Roca (Vallecano), Navas (Leganes), Catala (Albacete), Roger (Villarreal), Bruno Saltor (Lleida), Arteaga, De la Peňa, Boghossian (uvolněni), Miloševič (Parma), Martin Posse (Pachuca)

Nový prezident, nový trenér, noví hráči – to všechno vlévá do žil fanoušků FC Barcelona spoustu optimismu a Joan Laporta společně s Frankem Rijkaardem budou čelit ohromnému tlaku. Katalánský velkoklub totiž za sebou má další nevydařenou sezonu, na jejímž konci alespoň částečně zachránil svou čest účastí v Poháru UEFA. Poprvé během posledních 15ti let tak skončila mimo nejlepší čtyřku. Událostí léta číslo jedna se v Barceloně staly prezidentské volby. Ty nakonec vyhrál již zmiňovaný Joan Laporta, který sliboval příchod Davida Beckhama. Ten však dal přednost Realu Madrid, a tak se jeho “náhradou“ na Nou Campu stal Ronaldinho. Barca také po dlouhých letech, vypadá to, konečně vyřešila problémy s brankáři a mezi tři tyče se postaví Turek Rüstü Recber. Velmi těžkou pozici bude mít také nový kormidelník, Nizozemec Frank Rijkaard. Jeho úkolem totiž je vrátit Barcelonu na vrchol a po několika dlouhých letech také vyhrát La Ligu nebo Ligu Mistrů. Fanouškům už dochází trpělivost a kdo ví, co by se v Katalánsku dělo, kdyby přišel další neúspěch. Tak jako tak, Barcelona je jedním z nejvážnějších kandidátů na mistrovský titul. Přišli: Rüstü (Fenerbahce), Luis Garcia (Atl. Madrid), Marquez (Monaco), Quaresma (Sporting Lisabon), Ronaldinho (PSG), Mario (Valladolid), Giovanni van Bronckhorst (Arsenal) Odešli: Frank De Boer (Galatasaray), Mendieta, Sorin (oba konec hostování), Rochemback (Sporting Lisabon), Christanval (Marseille), Nano (Atl. Madrid), Fabregas (Arsenal), Tortolero (Elche), Geovanni (Benfica), Riquelme (Villarreal)

Od svého příchodu do Primera Division v roce 1999 se Malaga pravidelně umisťuje v klidném středu tabulky a nejinak by tomu mělo být i letos. Prezident Sefarin Roldan v létě sáhl k výměně trenéra a Joaguina Peira nahradil Juandre Ramos. Tento 49tiletý kouč si udělal jméno v Betisu Sevilla, který nedávno dovedl ze Segunda Division zpět do nejvyšší soutěže. V Malaze to pro něh však nebude vůbec jednoduché, tým totiž neměl dostatek financí a příchody hráčů tak zastínili odchody některých opor. Před sezonou Malagu opustila téměř celá její útočná osa (Silva, Valdes, Musampa) a mezery po nich se vedení snažilo neúspěšně zacelit Wanchopem (Manchester City), Totem (Real Madrid) a Danim (Barcelona). Všichni tito fotbalisté sem z různých důvodů nepřestoupili, a tak by se o útočnou aktivitu v nové sezoně měl starat především India, který se ihned po svém příjezdu nechal slyšet, že Malaga je malý tým s velkými ambicemi, což se mu velmi zamlouvá. Přišli: Federico Insua (Independiente), Jose Luque (Elche), Salva, Diego Alonso (oba Valencia) Odešli: Pedro Contreras (Betis), Sandro (Levante), Kiki Musampa (Atletico Madrid), Dario Silva (Sevilla), Mikael Roteta (Murcia), Dely Valdes (Nacional), Francisco Bravo (Vallecano)

Mallorca spadla za tok ze třetího až na šestnácté místo. Odnesl to trenér Gregorio Manzano, kterého nahradil Jamie Pacheco. Ten sice má v Evropě dobrou pověst, vždyť dokázal až k portugalskému titulu dovést Boavistu, jenomže kádr ostrovního španělského klubu přes léto oslabil. Z hráčů základní sestavy odešli Novo, Pandini a Dieta. Alespoň že zůstal Kamerunec Samuel Eto´o, přestože kolem něho v létě svištěla lasa špičkových mužstev. Vedle něho by měl v útoku nastupovat Arnold Bruggink, který přišel z Eindhovenu. Důležitý bude pro držitele posledního španělského poháru vstup do sezony. Mallorca se těsně před začátkem sezony marně pokoušela o zisk španělského superpoháru a v dvojzápase podlehla Realu Madrid, ne jehož domovském stadionu Santiaga Bernabeua loni zvítězila 5:1. Přišli: Bruggink (Eindhoven), Nagore, Stankovič (oba Atl. Madrid) Odešli: Pandini (La Coruňa), Lozano (Pachuca), Riera (Bordeaux), Robles, Turu Flores (oba Murcia), Novo (Atl. Madrid), Biagini (Vallecano), Serrizuela (Nantes),

Po 14 letech strávených ve druhé nejvyšší soutěži se opět mezi elitu vrací Murcia. Ale na jak dlouho? O je otázka především pro kouče Davida Vidala Tomeho, kterému je připisována hlavní zásluha na návratu Murcie do La Ligy. Tome si přes léto přivedl hned několik kvalitních hráčů a v útoku bude spoléhat především na Esnaidera, který již dříve působil například v Zaragoze. I přes řadu nových hráčů je však klub pasován do role jednoho z nejvážnějších kandidátů sestupu. Většina jeho fotbalistů totiž nemá s první španělskou ligou žádné zkušenosti. Přišli: Ivan Cuadrado (Barcelona), Michel, Julio Alvarez (oba Rayo Vallecano), Luis Garcia (Real Madrid), David Karanka (Athletic Bilbao), Alfredo Lobeira (Sevilla), Juan Eduardo Esnaider (River Plate), Javier Sanchez Broto (Celtic), Roberto Fresnedoso (US Salamanca), Mikael Roteta (Malaga), Daniel Jensen (Heerenveen), Gabriel Loeschbor (Rennes) Odešli: Ismael Lopez (Alaves), Andreas Reinke (Werder), Ivan Cuadrado (Barcelona), Valdo (Real Madrid)

Přípravu Osasuny na novou sezonu hodně ovlivnila příhoda s argentinským útočníkem Lucianem Figurou. Vedle tohoto týmu o něho usiloval i Birmingham a přestože Pamplona dříve oznámila jeho přestup do Španělska, FIFA nakonec Jihoameričanovi odsouhlasila smlouvu s Angličany. Velké tréninkové manko pak má i nejlepší střelec poslední sezony John Aloisi, který si po většinu přípravy plnil reprezentační povinnosti. Mexický trenér Javier Aguirre loni úspěšně vedl národní mužstvo své země na světovém šampionátu v Japonsku a Jižní Koreji a s Osasunou nakonec obsadil vynikající dvanácté místo, když jeho tým vyhrál čtyři z posledních pěti zápasů. Ke zopakování úspěšné sezony by mu měli pomoci především Valdo a Unai, ale i tak bude hlavním cílem záchrana. Přišli: Valdo (Real Madrid), Unai Exposito (Bilbao), Bakayoko (Marseille) Odešli: nikdo

V Realu Madrid se v létě téměř vše točilo kolem Davida Beckhama, dalšího už vybroušeného drahokamu do skvostné mozaiky “bílého baletu“. I přes zisk titulu nepanovala v Realu velká spokojenost se sezonou, což na jejím konci odnesl neprodloužením smlouvy kapitán Fernando Hierro a vyhazovem trenér Vicente Del Bosque. Toho nahradil asistent Alexe Fergusona u kormidla Manchesteru United, Carlos Queiroz. Tým z hlavního města Španělska před začátkem nové sezony vyhlásil útok na double v La Lize i Lize Mistrů, který klub naposledy získal v roce 1958, tým velikosti Realu si totiž snad ani menší cíle klást nemůže. V letní přestávce pustil klub na hostování spoustu hráčů, kteří by se nevešli do základní sestavy. Marně však prezident Jorge Valdano hledal nového středního obránce. Přestup Argentince Gabriela Milita totiž nakonec ztroskotal na hráčově špatném zdravotním stavu a jeho krajana Ayalu zase odmítlo pustit vedení Valencie. Přišli: David Beckham (Manchester United) Odešli: Savio Bortolini (Zaragoza), Celades (Bordeaux), Geremi, Makelele (oba Chelsea), Campo (Bolton), Tote (Betis), Flavio (Dortmund), Valdo (Osasuna), Munitis (La Coruňa), Morientes (Monako)

Real Sociedad San Sebastian - beze sporu největší překvapení minulého ročníku Primera Division. Baskové sezonu skvěle začali a úspěch v podobě druhého místa už z rukou nepustili. Všechno pak zakončily obrovské oslavy po posledním mistrovském utkání. Na mužstvo trenéra Raynalda Denoueixe však letos nečeká vůbec nic lehkého. Bude totiž muset obhájit dobité pozice a potvrdit, že minulá sezona nebyla náhodná. Zajímavé bude sledovat, co s mužstvem udělá větší porce důležitých utkání “zapříčiněná“ účastí v Lize Mistrů. San Sebastian dosáhl v létě na přestupovém trhu velkého vítězství. Ne snad, že by v jeho v jeho síti uvízla pořádná ryba, ale v kádru zůstali Nihat, Xabi Alonso a Darko Kovačevič, okolo nichž se motali zástupci špičkových klubů. Pokud právě oni zopakují výkony z loňska, čeká na baskický klub další úspěšný rok. Zajímavou akvizici získal Denoueix v podobě korejského fotbalisty Lee Chun-Sooa, který už v přípravě ukazoval, že bude pro mužstvo posilou. Přišli: Bittor Alkiza (Bilbao), Lee Chun Soo (Hyundai) Odešli: Ditrij Khokhlov (Lokomotiv), Tajfun (Espanyol)

Jako pro nováčka byla hlavním cílem Santanderu v loňské sezoně záchrana v La Lize, což se povedlo. Zhruba v polovině sezony vstoupil do klubu ruský milionář Dmitri Piterman. Chtěl však mnohem více než hrát o záchranu, a tak okamžitě poslal trenéra Manuela Preciada a na jeho místo nastoupil sám. Jako prezident klubu však nemohl sedět na lavičce, a tak nejprve vymýšlel možnosti, jak dávat svým hráčům instrukce. Dokonce chtěl sedět v hledišti jako fotograf a odtamtud dávat fotbalistům pokyny megafonem. Jenomže v červnu neuspěl se svým návrhem stát se majoritním vlastníkem klubu a nakonec otočil pozornost na Mallorcu. I tak ale zůstal na palubě Racingu. Mužstvo letos povede jako trenér bývalý kouč Huelvy Lucas Alcaraz a bude doufat nevětší štěstí, než jaké měl loni. Přišli: Juan Epitie (Palamid), Dudu Awat (Maccabi Haifa), Ricardo (Manchester United) Odešli: Erwin Lemmens (Espanyol), Claudio Arzeno (Chacarita), Oscar Mena (Olimpo), Julio Alvarez Mozquera (Murcia)

Sevilla byla loni na chvíli vykázána ze svého stadionu, skončila až za městským rivalem Betisem a v průměru dala méně než jednu branku na utkání. Velká spokojenost tedy nepanovala. V osmdesátých letech patřila do španělské špičky, poté však díky shodě několika faktorů spadla v polovině devadesátých let do druhé ligy. V posledních šesti letech se jí to přihodilo hned dvakrát, aby se hned po roce vrátila zpět. Koučem mužstva je Joaquin Caparros, který dostal díky dobré finanční situaci klubu prostředky na vhodné posílení kádru. Caparros nezahálel a do mužstva přivedl hned několik kvalitních fotbalistů. Byli dobře vědom toho, že většina hráčů působících mimo Evropu si chce zahrát právě na starém kontinentu, a tak se mezi posilami objevili například i brazilci Esteban a Suarez. Sevilla tak bude letos útočit na přední pozice a dá se očekávat, že bude atakovat pohárové pozice. Přišli: Dario Silva (Malaga), Jose Marte (Tenerife), Aitor Ocio Carrion (Bilbao), Julio Cesar Baptista (Sao Paulo), German Hornos (Fenix), Esteban (Atletico Madrid), Antonio Lopez, Luis Gil, Alvaro Benito Odešli: Arteaga, Toedtli (oba Huelva), Fredi (Murcia), Machlas (Ajax)

Valencia je po letní přestávce hodně srovnávána s Barcelonou. I zde totiž proběhly prezidentské volby, v nichž svou pozici nakonec obhájil Jaime Orti. Se sezonou však rozhodně spokojenost nepanovala, protože obhájce titulu obsadil až pátou příčku a nekvalifikoval se tak do Ligy Mistrů. Kouč Rafa Benítez a celá Valencia se tak bude moci koncentrovat na španělskou ligu a sehraje méně těžkých utkání, než její největší rivalové. Fanoušci dlouho marně čekali na příchod nějakého kvalitního útočníka. Mluvilo se o Eto´ovi, Makaayovi, Claudiovi, Trezeguetovi, Morientesovi a řadě dalších. Nakonec přišel Oliveira, s devíti zásahy v osmi zápasech nejlepší střelec loňského Copa Libertadores, který se skvěle uvedl v přípravě. Vedle něho posílili Valencii i další kvalitní fotbalisté a vedení se podařilo udržet Ayalu, Aimara a Baraju. Odešli tak pouze fotbalisté, o něž ztratili na východním pobřeží Pyrenejského poloostrova zájem. Valencia má už dlouho nejlepší obranu v La Lize, horší je to s útokem. Přestože si hráči dokáží v každém utkání vytvořit velké množství příležitostí, týmu chybí někdo, kdo by je proměňoval s železnou pravidelností. Teno problém by měl vyřešit právě Oliveira. Pokud se mu to podaří, může se Valencia v létě radovat z titulu. Přišli: Momo Sissoko (Auxerre), Nestor Fabián Canobbio (Peňarol), Ricardo Oliveira (Santos), Jorge Lopez (Villarreal) Odešli: Salva, lonso (oba Malaga), Carew (AS Řím), Kily González (Inter), Djukič (Tenerife)

Valladolid skončil loni ve středu ligové tabulky a v podobných místech ho odborníci čekají i letos. Valladolid působí v nejvyšší španělské soutěži s výjimkou jednoho roku v Segunda Division už 20 let v řadě. Mužstvo povede Fernando Vazquez, kterého loni v lednu vyhodilo vedení Raya Vallecana, pro něhož je tento klub již šestou štací v La Lize. Tým přebírá po Pepe Morem. V létě se mu podařilo přivést do kádru několik zajímavých posil a hodně se očekává především od dvojice Pablo Paz, Martin Cardetti. Ten by měl být náhradou za Aganza, jenž se zpět z hostování vrátil do Realu Madrid. Prezident Carlos Suarez se nechal slyšet, že chce útočit na pohárové příčky. Přišli: Pablo Paz (Independiente), Martin Cardetti (PSG), Catriel Orcellet (Nueva Chicago), Ariza Makukula (Nantes), Victor Zapata (River Plate) Odešli: Pedro Mario (Barcelona), David Aganzo (Real Madrid)

Po loňském patnáctém místě myslí letos ve Villarrealu mnohem výše. Napovídají tomu už letní příchody hvězd typu Riquelmeho, José Mariho a Sonyho Andersona, kteří by se měli postarat o větší počet vstřelených branek, než tomu bylo v minulém roce. Vysokými ambicemi se ale netají vedení klubu. Po neúspěšné sezoně mužstvo opustil trenér Victor Munoz, jehož nahradil rodák z Gijonu Benito Floro. O síle Villarrealu svědčí i fakt, že si v letním Poháru Intertoto vybojoval účast v Poháru UEFA. Přišli: Sony Anderson (Lyon), Jose Mari, Coloccini (oba AC Milán), Roger (Espanyol), Riquelme (Barcelona) Odešli: Unanua (Xerez), Medina (Getafe), Galvan (Alaves), Carlos Reina Aranda, Unai (oba Albacete), Hector Font (Ciudad de Murcia), Jorge Lopez (Valencia), Palermo (Betis)

Po roce stráveném v Segunda Division se zpět do nejvyšší soutěže vrací Zaragoza. Tým s velkou tradicí by se měl letos vyhnout sestupovým vodám a cílem je klidný střed tabulky. Klub zažil úspěšnou dobu ve druhé polovině devadesátých let, kdy se radoval z triumfu ve španělském poháru a PVP. Právě na tyto roky by chtěli v Zaragoze ci nejrychleji navázat. Hlavním trenérem zůstává Francisco Paco Flores, který by mohl mít velké problémy s kádrem. Ten je totiž hodně mladý a tudíž nemá zkušenosti. Z letních posil by o sobě měli dát nejvíce vědět Milito a Savio. Prvně jmenovaný neuspěl při zdravotních testech v Realu Madrid, Savio minulou sezonu jako hráč “bílého baletu“ hostoval v Bordeaux. Přišli: David Villa (Gijon), Savio (Real Madrid), Ponzio (Newell´s), Gabriel Milito (Independiente), Alvaro (Las Palmas) Odešli: Jameli (Corinthians), Ezquerdina (Goias), Garcia Granero (Elche), Aguado, Aragon), Komljenovic, Inaki, Juanele, Pablo, Peternac, Toledo.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Asi brzo smažu všechny "oblíbené" a nechám si jen EUROFOTBAL.COM :-)

Reagovat
Webmaster

Mno, byl bych rád, abys nic jinýho ani nepotřeboval, pokud jde o fotbal :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak kam se hrabe fotbalovy zpravodajstvi treba na Idnes kde tomu vubec nerozumeji. Tomas Pavlik pise vayne paradni clanky!

Reagovat
Kily

Díky

Reagovat
HOST*adam

hoši se hodně snáži a hlávně- dělaj to zadarmo. Asi je to láskou k fotbalu. Na druhou stránku redaktoři IDnes jsou dobře placeni, ale většinou to jen tak odflaknou. Občas tam jsou fakt nesmyslné články a údaje. Neni to třeba tím, že jsou pláceni od počtu zpráv a ne podle kvality? Jen tak dal Eurofotbal.com

Reagovat
Webmaster

Díky, budeme se snažit :-)

Reagovat
smazaný uživatel

hmm, tak tenhle článek se opravdu poved. opravdu nejlepší fotbalový web je eurofotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas !!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele