Profily, historie

Díl 2. Samba v podání tria "R": Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho

Psal se 30. červen 1999 a na trávník stadionu Antonia Arandy v Ciudad del Este vybíhá v 70. minutě utkání Copy América mezi Brazílií a Venezuelou supertalentovaný ofenzivní záložník Ronaldo de Assis Moreira, známější pod přezdívkou Ronaldinho. Trenér Vanderlei Luxemburgo tak činí střídání již za rozhodnutého stavu, Brazílie vedla 4:0 a o jejím vítězství nebylo pochyb.

České desetiletí (5): Galácticos ze Střelnice

Sezóna 2013/14 pod vedením Romana Skuhravého skončila v Jablonci absolutní katastrofou. Jedenácté místo a jen pětibodový polštář na sestupové příčky rozhodně nebyly tím, co by si příznivci ambiciózního klubu přáli. Šéf Miroslav Pelta však slíbil fanouškům, že přijdou "rapidní změny a velké posílení kádru".

Historie evropských pohárů - 1994/1995 - Švédská trojka

Ani druhá sezóna samostatných českých klubů v evropských pohárech nepřinesla větší úspěch. Stejně jako o rok dříve i tentokrát usilovala Sparta o Ligu mistrů, Slavia hrála Pohár UEFA a v Poháru vítězů pohárů vystřídala Viktoria Žižkov Brno. Žádný z pražských klubů však velkou díru do světa v sezóně 1994/1995 neudělal.

Díl 1. Les Bleus Trio: Zidane, Henry, Trézéguet

Historie je plná skvělých ofenzivních trojlístků a můžeme se pouze dohadovat, který z nich byl ten úplně nejlepší. Na konci padesátých let vznikla v Realu Madrid legendární trojice Alfrédo di Stéfano, Férenc Puskás, Francisco Gento. Později pobláznila svět "Man Utd's Holy Trinity" Bobby Charlton, George Best, Denis Law a na konci osmdesátých let třeba nezastavitelný holandský trojlístek Van Basten, Gullit, Rijkaard. My se podíváme na historii stále ještě nedávnou a první díl nás zavede na francouzskou reprezentační scénu přelomu tisíciletí.

Slovácké závody o ligu. Z rivality Slavie a Jiskry nejvíce vytěžil Synot

Zkraje srpna roku 1995 se Uherské Hradiště stále ještě vezlo na vlně postupové euforie. O přehršel entusiasmu nepřišla Slovácká Slavia ani po porážce v úvodním kole na hřišti Unionu Cheb, neboť skutečná premiéra čerstvého nováčka nejvyšší soutěže měla přijít až na domácí půdě. V první srpnový den totiž na městský stadion zavítalo to nejlepší, co tehdejší liga mohla nabídnout...

České desetiletí (4): Nizozemská spása nepřišla

Pokud se příznivců pražské Slavie zeptáte, co si představují pod pojmem "noční můra", velké množství z nich dá jako odpověď sezónu 2013/2014. Sešívaní v tomto ročníku vystřídali trojici trenérů, utržili hned několik debaklů a do poslední vteřiny se strachovali o udržení příslušnosti mezi elitou.

Historie evropských pohárů - 1993/1994 - Mizerná premiéra

První sezóna samostatného Česka v evropských pohárech dopadla fiaskem, které zůstává dodnes nepřekonáno. A to jsme hráli jen se třemi týmy, takže dělení vysokým počtem klubů rozhodně nebylo důvodem, proč si Česko připsalo zisk, který je suverénně nejnižší i dnes, po odehraných dalších 26 sezónách...

Dekáda na Ostrovech (4): Spanilá jízda Lišek

Psala se sezona 2015/2016 a anglická Premier League zažila jednu z největších senzací ve své historii. V nabité konkurenci velkoklubů si pro titul došel absolutně nečekaný celek. Leicester City. Trofej Lišky získaly už ve 36. kole, když druhý Tottenham klopýtl a remizoval 2:2 s Chelsea. Euforie, kterou tehdy tým a celé město zažil, je neopakovatelná.

České desetiletí (3): Zahraniční úderka Teplic

Admir Ljevaković je už téměř čtrnáct let stálicí teplického kádru a v poslední době také jedním ze dvou, maximálně tří cizinců, kteří za skláře nastupují k ligovým zápasům. Bývaly ale časy, kdy se po trávníku Na Stínadlech prohánělo mnohem větší množství zahraničních hráčů.

Fotbalové cestopisy (1): FC Hermannstadt

Hermannstadt. Řeklo by se na první pohled, že tuhle německy znějící obec bychom mohli najít právě někde na mapách Německa, Rakouska nebo Švýcarska. Zdání ovšem klame. Tohle zhruba stopadesátitisícové město leží ve zřejmě nejznámější rumunské oblasti vůbec, a to v "Drákulově" Transylvánii. A je to asi ten vůbec nejněmečtější klub v zemi.

Dekáda na Ostrovech (3): Slippy G

Tři kola do konce, Liverpool na čele tabulky se skvostnou sérií jedenácti vítězství v řadě. Proti němu Mourinhova Chelsea šetřící své hráče na semifinále Ligy mistrů. Co by se tak mohlo stát proti sestavě se Schwarzerem v bráně, Kalasem na stoperu nebo Dembou Ba v útoku?

České desetiletí (2): Limberského mistrovský skok

Před sedmi lety pražská Sparta toužila jako každý rok po zisku mistrovského titulu. V sezoně 2012/2013 proti sobě měla silného soka - Viktorii Plzeň. Ta měla po neúspěšné předchozí sezoně, kdy skončila až třetí, velké ambice. Skolit rivala z Prahy a usednout na ligový trůn. Titul tehdy obhajoval Slovan Liberec, který v minulém ročníku ovládl tabulku s náskokem dvou bodů na druhou Spartu. Soutěž byla napínavá tak, jak by si asi každý nezávislý fanoušek přál. Plzeň si titul nakonec zajistila v posledním kole...

Historie evropských pohárů - 1992/1993 - Italská stopka

Poslední společné československé představení dopadlo poměrně dobře. V prvním ročníku Ligy mistrů nás reprezentoval Slovan Bratislava, jenž před branami skupinové fáze nestačil na hegemona této doby, Berlusconiho AC Milán. Stejně tak Sigma i Sparta, které slušně navázaly na rok staré představení, skončily na italských soupeřích.

Dekáda na Ostrovech (2): Mistrovské loučení SAF

Končila sezona 2012/2013 a v Anglii se s fotbalem loučil jeden z největších trenérských velikánů historie. Sir Alex Ferguson. Jeho trofejemi nabitá kariéra ani nemohla skončit jinak než mistrovským titulem. Manchester United byl v té době na vrcholu, od konce svého milovaného trenéra na další prvenství čeká a na manažerské židli už se vystřídalo pět jmen.

České desetiletí (1): Titulová řežba u Nisy

Prohýřený dvanáctibodový náskok, tři týmy bojující o titul. O tom nakonec rozhodl až přímý souboj v posledním kole, v němž i dvě tyče dělily Plzeň od mistrovských oslav v sezóně, v níž ani jednou nepobývala na čele tabulky. Bezbranková remíza naopak spustila jásot v řadách domácího Liberce.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele