Profily, historie

Představení účastníků MS 2022 - USA

Před 4 lety překvapivě Američané na MS chyběli, když v závěrečné kvalifikační skupině skončili až na 5. místě za Mexikem, Kostarikou, Panamou a Hondurasem. Ostuda pak byla dokonána závěrečnou prohrou na půdě Trinidadu a Tobaga. Nyní však jde o úplně jiný tým. Především proto, že v době konání minulého MS značná část současného kádru nebyla ani plnoletá. Tým postavený kolo Christiana Pulisice má v Kataru šanci poprvé předvést se na skutečně velké scéně.

Představení účastníků MS 2022 - Anglie

Možná to plyne z celkové atmosféry kolem nejpodivnějšího mistrovství světa v dějinách, ale zatímco očekávání a všeobecná natěšenost anglické veřejnosti je před každým turnajem přímo monstrózní, letos fanoušci i experti emoce krotí. Je ale možné, že ta pravá mánie přijde teprve v příštím, již skutečně předšampionátovém, týdnu.

Představení účastníků MS 2022 - Nizozemsko

Nizozemci se na světový šampionát vrací po dlouhých osmi letech. Mundial konaný v roce 2018 v Rusku totiž po blamáži v kvalifikační skupině museli nedobrovolně vynechat, tehdejší skvadra pod vedením Dicka Advocaata skončila až třetí za Francií a Švédskem a fotbalový svátek tak sledovala jen z televizních obrazovek.

Představení účastníků MS 2022 - Senegal

Na první pohled to vypadá jako další z řady letošních deja-vu: francouzská skupina na MS je prakticky totožná jako před čtyřmi lety, ta brazilská taktéž, a zraky fotbalové Afriky se opět upínají především k Senegalu. Zlatá generace Lvů z Terangy má na největší světové scéně co napravovat.

Představení účastníků MS 2022 - Ekvádor

Bude to teprve počtvrté v historii, kdy se relativně malá, ale rozmanitá jihoamerická země představí na MS ve fotbale. O vzrůstající kvalitě ekvádorského fotbalu ale svědčí to, že všechna vystoupení se datují od roku 2002, kdy se na MS představil poprvé. Mezi favority sice "La Tricolor" patřit určitě nebude, bez šance na postup tým kouče Gustava Alfara rozhodně není.

Představení účastníků MS 2022 - Katar

Pouhých 10 dní nás dělí od výkopu historického světového šampionátu pro Blízký východ a historické noční můry pro celou řadu fotbalových fanoušků po celém světě. Pokud tedy nepatříte mezi ty, kdo odpřísáhli bojkot nadcházejícího mistrovství v Kataru, vítejte u tradičního předturnajového servisu EuroFotbalu a profilu toho nejpikantnějšího účastníka ze všech...

Zjevení Bruno's Magpies aneb jak hospodský tým z Gibraltaru cestu do Evropy našel

V roce 2013 se jeden teenager z Velké Británie rozhodl založit fotbalový klub na Gibraltaru. Jednoduše proto, že nemohl najít tým, ve kterém by ho nechali si zahrát. Po necelých 10 letech si oddíl Bruno's Magpies, který nese název baru jeho dědečka, zahraje o postup v předkole Konferenční ligy.

Fürth chce mezi elitou tentokrát bavit. Přiláká domů slavného rodáka?

Za své místo v historii německé kopané by si zasloužili poklony. Stejně tak by se mělo smeknout před jejich konzistencí a vytrvalou snahou o postup. Fanoušci Fürthu i vnější pozorovatelé se však šarvátek na nejvyšší úrovni obávají. Vzpomínka na poslední nevyvedenou anabázi pořád živě rezonuje v paměti a jen málokdo očekává, že si SpVgg tentokrát bude počínat lépe.

09.08.2021 Profily, historie 16 komentářů
Zaujalo nás

Nesestoupitelní jsou zpět. Příběh nezdolné Bochumi znovu ožívá

Vyskytují se všude. Jejich vytrvalý a často úspěšný boj o přežití přivádí konkurenci k zoufalství. Sami přitom většinu času vypadají marně, odevzdaně. Především v závěru celoročního zápolení však zázračně povstanou a udrží se naživu minimálně pro jeden další cyklus. A následně pro další. A znovu. Někdy snáze, jindy po velkém dramatu. Pokaždé ovšem se stejným výsledkem, jenž souputníky tolik frustruje.

06.08.2021 Profily, historie 24 komentářů
Zaujalo nás

Představení účastníků Copy América 2021 - Uruguay

V poslední době jsem zaznamenal, že si experti ČT stále více všímají drobných rekordů jako že Island byl nejmenší zemí v historii MS nebo že se Chorvatsko stalo nejméně lidnatou zemí Evropy, která kdy postoupila do finále. A pak je tady Uruguay.

Představení účastníků Copy América 2021 - Peru

Z minulé Copy v roce 2019 si Peruánci přivezli stříbrné medaile, což bylo krásné završení reprezentační kariéry pro dvě legendy tamního fotbalu - Jeffersona Farfána a Paola Guerrera. Letos se však už reprezentace s ikonickým červeným pruhem přes hruď bude muset bez svých legend obejít. Vypadá to však, že náhradu za dlouhou dobu nepostradatelného Guerrera Peru konečně našlo.

Představení účastníků Copy América 2021 - Paraguay

Pomalu se blížíme s představováním týmů ke konci. Nyní je na řadě tým přezdívaný podle indiánů Guaraní. Paraguay na Copě América od začátku 90. let do roku 2011 zažívala vyloženě špatné období. Právě ve zmíněném roce 2011 ale zaznamenala krásné druhé místo. Nyní je však v reprezentaci už úplně jiná generace, která sice zatím nezaznamenává velké úspěchy, potenciál navázat na své starší úspěšné kolegy určitě má.

Představení účastníků Copy América 2021 - Bolívie

Pro mnohé evropské fanoušky je Bolívie týmem někde na úrovni Moldavska, pouze s nespravedlivou výhodou vysokohorského stadionu Hernando Siles v La Pazu. Nutno říct, že Bolívijci v posledních letech nepřesvědčovali své kritiky o nepravdivosti podobných soudů. Paradoxně zrovna Bolívie byla jedna z nemnoha zemí, které byly pozvány na první MS ve fotbale v roce 1930.

Představení účastníků Copy América 2021 - Argentina

Argentina je historicky druhou nejúspěšnější reprezentací na turnaji. Copu dokázala vyhrát celkem 14x a pro dorovnání Uruguaye jí chybí pouze jediná výhra. Nutno však říct, že poslední argentinský triumf se datuje už do poměrně vzdálené historie. Vyhrát se jí povedlo naposledy roku 1993 v Ekvádoru. Letos mohla přidat kulaté desáté pořadatelství, ale na to si ještě kvůli koronavirové pandemii bude muset počkat.

Představení účastníků Copy América 2021 - Chile

Období zlaté chilské generace se pomalu chýlí ke konci. Bohužel nikdo nemládne a parta bojovníků kolem Vidala, Sáncheze, Medela nebo Brava už má pár let třicítku na krku. Zároveň však stále ještě tato generace má co nabídnout, to se vsaďte.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele