Profily, historie

Představení účastníků MS 2022 - Španělsko

Ve Španělsku je před mistrovstvím světa rozporuplná atmosféra. La Roja tradičně míří na mundial jako jeden z širší palety favoritů, u kterého by účast v bojích o medaile nebyla úplným šokem. Už po nedávné nominaci trenéra Luise Enriqueho se však začalo spekulovat, zda tým skutečně jede v ideálním složení a může se s nejlepšími vůbec měřit.

Představení účastníků MS 2022 - Kostarika

Nezaujatému fanouškovi jsou většinou outsideři z malých zemí sympatičtí, v případě Kostariky je však přirozená podpora trochu oslabena defenzivním stylem, kterým se v posledních letech prezentuje. Nic jiného neočekávejte ani letos, protože hodně tvrzený beton je prakticky to jediné, co může dát Kostarice naději na potrápení kvalitativně mnohem silnějších soupeřů.

Představení účastníků MS 2022 - Tunisko

Tunisané pojedou do Kataru s jednou unikátní statistikou v zádech: toto bude už jejich šestý Mundial, zatím ale stále čekají na premiérový postup do play-off. Pouze Skotsko, které letos absentuje, zaznamenalo více výbuchů v základní skupině (8) než právě Orlové z Kartága. Cíl je tedy naprosto jasný.

Představení účastníků MS 2022 - Austrálie

Už podruhé v řadě Austrálie na mundial cestuje v roli toho nejméně přesvědčivého asijského účastníka; v roli národního týmu, který si musel na velký svátek klestit cestu vůbec nejdéle ze všech, projít dvěma základními fázemi a dvěma barážemi. Zatímco v roce 2018 si leckdo dovedl představit výraznější okysličení kostry, tentokrát se dělalo zas až moc narychlo...

Představení účastníků MS 2022 - Francie

Uteklo to jako voda. Didier Deschamps vede francouzskou reprezentaci už přes deset let a za tu dobu se hravě stal ikonou. Pokud přidáme taky úspěšné reprezentování mezi lety 1989 až 2000, tedy ještě z doby, kdy sám nosil kopačky, můžeme o Deschampsovi bez přehánění hovořit jako o legendě. Je však tato legenda nedotknutelná?

Představení účastníků MS 2022 - Polsko

Od roku 2016 se žádná velká akce neobejde bez polského výběru. Jaký to rozdíl oproti 90. letům minulého a začátku tohoto století. Avšak kde je nějaký úspěch? Za vyvedený turnaj lze označit jen ono francouzské Euro šest let dozadu. Dva roky nato shořeli ambiciózní Biało-czerwoni v Rusku, před rokem zase na evropském šampionátu doplatili na absenci souhry pod nově instalovaným koučem.

Představení účastníků MS 2022 - Mexiko

Národní tým Mexika bývá zpravidla příjemným oživením světových šampionátů, bývá ale spíš řazen mezi potenciální překvapení, které může zaskočit některého z favoritů, než že by byli sami pasování na jednoho z možných černých koní turnaje. Letošní výběr Mexika by neměl být výjimkou, zároveň ale působí spíš trochu zašlým dojmem. V ohrožení tak může být i v posledních letech tradiční postup ze skupiny a následné vypadnutí v osmifinále.

Představení účastníků MS 2022 - Saúdská Arábie

Saúdská Arábie je definitivně zpátky součástí asijské smetánky. V letech 2007-15 se dvakrát nekvalifikovala na mistrovství světa (po čtyřech účastech v řadě) a dvakrát ani nepostoupila ze skupiny Asijského poháru (po šesti finále ze sedmi edic). Byl to bezprecedentní útlum, který se však zdá být za pomoci známého léčitele Hervého Renarda dočista zažehnán...

Představení účastníků MS 2022 - Argentina

Představuji vám jednoho z největších favoritů turnaje. Zní to povědomě, že? O Argentině jako o velkém favoritovi se mluvilo i v dobách, kdy by její vítězství na MS bylo vlastně velkým překvapením, pořád je to ale Argentina. Nicméně v poslední době je Argentina skutečně v neskutečné formě, o čemž svědčí také série 35 zápasů bez porážky. V případě, že Argentina ve skupině ani jednou neprohraje, se dočkáme nového rekordu neporazitelnosti na úrovni národních týmů.

Představení účastníků MS 2022 - Wales

Wales se vrací na nejblyštivější fotbalovou scénu po dlouhých 64 letech a rozhodně si nepřijel jen odškrtnout účast. Cymru tohle ani neumějí. Na velký turnaj se probojovali počtvrté a ve všech třech předešlých případech postoupili ze skupiny. Tuhle stoprocentní bilanci asi žádná jiná reprezentace nemá. Zvládne ji trenér Rob Page se svými muži dodržet i v Kataru?

Představení účastníků MS 2022 - Írán

Měli jsme tu účastníky světových šampionátů, kteří se nacházeli uprostřed dlouhých, krvavých občanských válek (např. Pobřeží Slonoviny 2006 a vlastně i Peru 2018), měli jsme tu Chorvaty hrající za Jugoslávii na MS 1990 velmi záhy po prvních svobodných chorvatských parlamentních volbách od druhé světové války, a tak podobně. Ale snad žádná země v historii na mundial nejela tak rozpolcená, ne-li zlomená, jako Írán letos do Kataru...

Představení účastníků MS 2022 - USA

Před 4 lety překvapivě Američané na MS chyběli, když v závěrečné kvalifikační skupině skončili až na 5. místě za Mexikem, Kostarikou, Panamou a Hondurasem. Ostuda pak byla dokonána závěrečnou prohrou na půdě Trinidadu a Tobaga. Nyní však jde o úplně jiný tým. Především proto, že v době konání minulého MS značná část současného kádru nebyla ani plnoletá. Tým postavený kolo Christiana Pulisice má v Kataru šanci poprvé předvést se na skutečně velké scéně.

Představení účastníků MS 2022 - Anglie

Možná to plyne z celkové atmosféry kolem nejpodivnějšího mistrovství světa v dějinách, ale zatímco očekávání a všeobecná natěšenost anglické veřejnosti je před každým turnajem přímo monstrózní, letos fanoušci i experti emoce krotí. Je ale možné, že ta pravá mánie přijde teprve v příštím, již skutečně předšampionátovém, týdnu.

Představení účastníků MS 2022 - Nizozemsko

Nizozemci se na světový šampionát vrací po dlouhých osmi letech. Mundial konaný v roce 2018 v Rusku totiž po blamáži v kvalifikační skupině museli nedobrovolně vynechat, tehdejší skvadra pod vedením Dicka Advocaata skončila až třetí za Francií a Švédskem a fotbalový svátek tak sledovala jen z televizních obrazovek.

Představení účastníků MS 2022 - Senegal

Na první pohled to vypadá jako další z řady letošních deja-vu: francouzská skupina na MS je prakticky totožná jako před čtyřmi lety, ta brazilská taktéž, a zraky fotbalové Afriky se opět upínají především k Senegalu. Zlatá generace Lvů z Terangy má na největší světové scéně co napravovat.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele