Profily, historie

Odkopnutí míče je intelektuální porážka. Loučí se Xavi, mozek fotbalu

S Barcelonou i španělskou reprezentací vyhrál vše, co se dalo. Léta platil za jednoho z nejlepších středopolařů planety. Po sezoně se jeho kariéra uzavře a Xavi v 39 letech definitivně pověsí kopačky na hřebík. Následující text při té příležitosti přináší stěžejní názory a myšlenky legendárního záložníka.

03.05.2019 Profily, historie 401 komentářů
Zaujalo nás

Od Meisterschale až do tretej ligy

Po 118 rokoch prvýkrát tretia liga. Tradičný nemecký klub 1. FC Kaiserslautern sa 20 rokov po zisku titulu v Bundeslige ocitol v tretej lige. V sezóne 1997/98 senzačne vyhrali titul z pozície nováčika.

Jmenuju se Álvaro a nemají mě rádi. Proč se Morata v Chelsea trápí?

Branky nedává, na hřišti se trápí, fanoušci jsou z něj frustrovaní. Chelsea pod Mauriziem Sarrim šlape, k dokonalosti chybí jen maličkost: gólový útočník. Drahá posila Álvaro Morata tím správným mužem na hrot modrého útoku zatím rozhodně není. Proč se mu nedaří? A jak dlouho s ním ještě v londýnském klubu budou mít trpělivost?

Představení měst MS 2018 - Moskva

Hlavní město Ruska, 12,5 miliónu obyvatel, je nejlidnatější metropolí Evropy a zároveň nejseverněji položené megalopole na světě. Trvalé bydliště zde má největší počet miliardářů celé planety. Moskva je prostě NEJ...

02.07.2018 Profily, historie 22 komentářů
Zaujalo nás

Představení měst MS 2018 - Petrohrad

Žije zde více než 5 miliónů lidí, a to znamená, že mluvíme o druhém největším městě, co se počtu obyvatel týče, v celé Ruské federaci. Zajímavostí zcela jistě je, že se jedná o nejseverněji položené město na světě, alespoň mezi těmi, které mají více než milion lidí. Rozkládá se na severozápadě Ruska, přesně tam, kde se řeka Něva vlévá do Finského zálivu a tím pádem do Baltského moře.

25.06.2018 Profily, historie 30 komentářů
Zaujalo nás

Představení měst MS 2018 - Nižnij Novgorod

Město leží na soutoku řek Volhy a Oky. Žije v něm jeden a čtvrt miliónu obyvatel, což ho řadí na páté místo v Rusku. Narodil se zde spisovatel Maxim Gorkij, a tak se v letech 1932 - 1990 město jmenovalo podle něj: Gorkij.

23.06.2018 Profily, historie 8 komentářů
Zaujalo nás

Představení měst MS 2018 - Jekatěrinburg

Město Jekatěrinburg se nachází na Uralu, pohoří, které tvoří geografickou hranici mezi Evropou a Asií. Ale vzhledem k tomu, že Jekatěrinburg je víc na východ, tak je vlastně jediným asijským místem, kde se bude letošní MS 2018 hrát. Žije zde téměř 1,5 miliónu obyvatel a tento počet ho řadí na čtvrté místo v Ruské federaci.

14.06.2018 Profily, historie 36 komentářů
Zaujalo nás

Představení účastníků MS 2018 - Japonsko

Do Brazílie před čtyřmi lety cestovali jako kontinentální šampioni s Hondou a Kagawou papírově na vrcholu sil, aby kompletně shořeli právě jako ten papír, přičemž druhá jmenovaná star ani turnaj nedohrála v základu. Tentokrát Modří samurajové na MS zajíždí v docela opačné náladě, s historicky nejnižšími očekáváními...

Představení účastníků MS 2018 - Senegal

Od památného léta v Japonsku a Jižní Koreji, kdy se Lvi z Terangy představili na mistrovství světa vůbec poprvé a rovnou se jim povedlo napsat jeden z (doposud) nejkrásnějších fotbalových příběhů 21. století, uplynulo 16 let. Senegalský tým míří na svůj historicky druhý Mundial v mnohem lepší pozici a v nepředvídatelné skupině H je dokonce realistickým kandidátem na postup; vzpomínky na rok 2002 ale jen tak nezmizí. Fanoušci jsou nároční a budou chtít minimálně stejný úspěch: čtvrtfinále...

Představení účastníků MS 2018 - Kolumbie

Na druhý světový šampionát v řadě se pod Josém Pékermanem chystá Kolumbie, a ačkoliv měla tentokrát nepříjemné starosti se samotným propadnutím kvalifikačním sítem, v Rusku se od ní opět čekají velké věci. Cuadrado s Jamesem se vrací na scénu, tentokrát už doplněni o zdravého Falcaa. Show může začít...

Představení účastníků MS 2018 - Polsko

Na světové kolbiště se vrací po 12 letech a s ohledem na sestavu, kterou do Ruska vysílají, docela ve velkém stylu. Špičkový útočník, který každou sezonu střílí mraky gólů a touží po něm téměř každý velkoklub v Evropě. Gólman, který po telecích letech konečně dospěl do stádia, kdy ho lze označit za oporu a velmi dobrou volbu v brankovišti. Mladý středopolař, který v Neapoli dorostl v jednoho z nejzajímavějších hráčů na tomto postu vůbec. To vše doplňuje správná dávka dravého mládí i zkušeností.

Představení měst MS 2018 - Kazaň

Kazaň leží v Tatarstánu, a proto zde žijí Tataři, 47.6%. Ale je také administrativním centrem Povolžského federálního okruhu, a tak mají mírnou převahu přeci jen Rusové, 48.6%. Město patří k největším v zemi, 1,2 milionu obyvatel, Volha se tu stýká s Kazankou a historie na vás dýchá na každém kroku.

12.06.2018 Profily, historie 60 komentářů
Zaujalo nás

Představení účastníků MS 2018 - Tunisko

Čtyři mundialy, čtyři konce v základní skupině, jedno vítězství. Tunisané od pohledu jedou do Ruska jako čistí sparing partneři, tým do počtu. Ovšem nenechte se mýlit, Orli z Kartága se v posledních letech na domácím kontinentu tiše rozvíjeli v přední baviče, a na tomto turnaji klidně mohou leckoho zaskočit...

Představení účastníků MS 2018 - Belgie

Už třetí šampionát v řadě budou řazeni do širšího okruhu favoritů, minimálně čtvrtfinále se považuje za samozřejmost. Nicméně napodobení výsledku z posledního MS i Eura by už bylo tentokrát asi vážně považováno za obrovské zklamání. Nevytěžit z téhle báječné generace kolem Hazarda a dalších víc než je účast mezi nejlepší osmičkou? To by byl neúspěch.

Představení měst MS 2018 - Kaliningrad

Kaliningrad je historie a historie má jméno Kaliningrad. Dříve to však bylo město německé, s názvem Königsberg, česky Královec, latinsky Regiomontium. To snad mluví samo o sobě. A to ještě chybí staropruština: Twangste. Bývalé hlavní město Východního Pruska, leží u ústí řeky Pregola, která se zde vlévá do Baltského moře. Žije zde 467 tisíc obyvatel, dnes většinou ruské národnosti.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele