PROCES ZA KORUPCI ČEKÁ ČTYŘI KLUBY

23.06.2006, 13:56
Aktuality
Juventus Turín, AC Milán, Lazio Řím a Fiorentina se od středy budou v Říme zpovídat z korupčního jednání. Soudce národní fotbalové federace Stefano Palazzi včera zveřejnil krátké prohlášení, v němž informoval o vznesení obvinění vůči třiceti subjektům (4 kluby+26 osob). Kvartetu týmů hrozí minimálně pokuty, v těch horších případech pak přeřazení do nižších soutěží.

Celý skandál odstartovaly telefonní odposlechy mezi tehdejším šéfem Juventusu Lucianem Moggim a členy komise rozhodčích. Postupně nabíral obrovských rozměrů a čtyřem klubům se nakonec může stát osudným. Vedle již zmíněných finančních a administrativních trestů se rovněž může stát, že by Juventus Turín přišel o své dva poslední mistrovské tituly, které by mohly připadnout vždy až třetímu Interu Milán. V obou posledních ročnících obsadil druhou příčku AC Milán, i on je však v celém skandálu namočený.

Vyšetřovatel celého procesu Francesco Severin Borrielli postupně vyslechl na sedmdesát osob a svůj spis následně předal soudci Palazzimu. Ten měl obvinění vznést už ve středu, nakonec ho ale ještě o den posunul, protože nechtěl italské reprezentanty rozptylovat před utkáním světového šampionátu proti České republice. Vedle čtyř klubů je obviněno také 26 osob, mezi nimiž podle mluvčího federace Alessandra Salerna není žádný hráč.

Zřejmě největší korupční skandál v historii italského fotbalu již má své první oběti. Před několika týdny rezignovalo celé vedení Juventusu v čele s Lucianem Moggim, nyní padla další hlava. Z funkce šéfa italské ligy po pěti letech odstoupil vice-prezident AC Milán Adriano Galliani, jenž patří mezi 26 obviněných osob.

Celý proces začne ve středu v útrobách Olympijského stadionu v Římě a skončí nejpozději 27. července. Tou dobou musí svaz nahlásit jména účastníků příštích ročníků Poháru UEFA a Ligy mistrů. Vinou celého skandálu již Itálie přišla o místo v letním Intertoto Cupu.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (45)

Přidat komentář
HOST*

Italové a angličani nikdy o Intertoto neměli zájem. To je podřadný pohár. Vždy vyslali max. jednoho účastníka, spíše ale žádného.

Reagovat
HOST*ANDREA DELLA VALLE

AC FIORENTINA JE CISTA

Reagovat
HOST*Pali

Tak to si myslis asi len ty a dalsi fanusikovia AC,chapem to.Ale ak by ich preradili do 2.ligy,alebo este nizsie tak to by bola šupa.

Reagovat
smazaný uživatel

Abychom předešli nadcházejícím hádkách o kořist, navrhuju, aby jsme si hráče už předem rozdělili.

Beru Kaká, Nestu, Gatussa a Zambrottu.

Reagovat
HOST*Pali

Ja beriem Gatussa,Canavara,Emersona a Kaku ten kto da z nas viac.

Reagovat
smazaný uživatel

Gatusso a Kaká už jsou zamluvení.

Reagovat
HOST*Pali

Sorry,tak ja beriem Emersona,Toniho,Canavaraa este Ibrahimovica.ZATIM

Reagovat
smazaný uživatel

tak kurňa aspoň ten Camoranesi že zbyl, napravo by byl v VCF nejlepší! a může s sebou přibalit PAOLA, nějaký post mu už najdeme.....

Reagovat
HOST*Dočky

Já bych navrhl Emerson,Canavarro,Gatusso a Nesta

Reagovat
HOST*baggio

tak ked mate toho gatussa a canavara ja si berem GATTUSA A CANNAVARA vy debilkovia sa rozumiete do futbalu jak moja babka do golfu, jaj boze jaky chudaci

Reagovat
HOST*merengues

Reagovat
HOST*

Docela hodně o tom skandále vím a sestup hrozí pouze Juve. Zbytek budou jen odpočty bodů, finanční tresty a zákazy vykonávání funkcí.

Reagovat
HOST*Pali

Ok,ale ja berem este Nedveda,ked uz iba Juventus,ale nechapem naco tie uplatky.

Reagovat
HOST*

Kaká dneska prodloužil do 2011.

Reagovat
HOST*merengues

To je dobře, aspoň s ním nebude tolik papírování

Reagovat
HOST*

Však jo, proč by někam chodil V posledních letech není úspěšnější klub než AC, byl by blázen. A hlavně to je rossoner tělem i duší

Reagovat
HOST*merengues

Jo, ... nejúspěšnější, ... no ona by to byla trochu ostuda mít ošéfované rozhodčí a nevyhrávat, nemyslíš?

Reagovat
HOST*

Nevím nic o tom, že by měl AC ošéfované rozhodčí na mezinárodní scéně. U AC jde o trošku něco jiného.

Reagovat
HOST*merengues

A ty jsi kdo?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

AC a Juve do 2. ligy = konečně šance pro Inter ( i když jestli si mám vybrat někoho z Itálie, tak radši ten Inter, případně Lazio )

Reagovat
HOST*Pali

Konecne sanca pre Inter a este by po pripade mohli zobrat Emersona,Toniho velmi nechcem,ale Martins ma ist do Valencie a do Interu ma ist Fiore plus 15 000 000 euro

Reagovat
HOST*

Ten Juventus si stejně asi rozeber právě ten Inter s AC. Italové nebudou chtít měnit domov. AC se už vyslovilo pro Buffona, Thurama, Cannavara a Zambrottu. Podle mě tam bude i nějaká dohoda, že je jim pak vrátí nebo něco. Uvidíme, ale bude to zajímavé.

Reagovat
smazaný uživatel

To by bylo AC samo proti sobě, si myslím...

Reagovat
HOST*

V Itálii když mužstvo sestoupí do Běčka, tak se stanou automaticky všichni hráči volnými a můžou odejít. Můžstvo je může prodat na základě tabulkových cen. Tady ale myslím bude výjimka a prodávat je můžou za normální. Bude záležet na tom, kdo bude chtít odejít a případně kam. Řešit se to podle mě bude i nějakou hostovačkou atd... Navíc všichni sponzoři včetně Tamoilu (ten mimochodem dává ze všech klubů na světě nejvíc Juve za to, že je mají na dresu) prý u Juve zůstanou i v sérii B nebo C kvůli jeho sledovanosti.

Reagovat
smazaný uživatel

No já tomu teda vůbec nevěřím, že by sponzoří zůstaly, ale tak nevím no.

Reagovat
smazaný uživatel

nol..to su zas zvasty..jedinemu klubu ktoremu hrozi zestup je Juve..ale ani to neni iste..v ostatnych pripadoch to budu pokuty a strhavanie bodov..takze o Kaka,Gattusovi,Nestovi sa vam moze len snivat

Reagovat
HOST*

radši si počkáme....

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo to samozřejmě myšleno s nadsázkou...

Reagovat
HOST*merengues

Každopádně nás velice těší, že si z fanoušků Série A můžeme dělat srandu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no to som si isty..my si pockame kym sa prevari v La Lige a karta sa obrati .)

Kaká i nadále zůstane v ACM

Záložník AC Milán Ricardo Kaká prodloužil smlouvu s AC Milán do roku 2011. O Kaká měl zájem Real Madrid, jeden z jeho kandidátů na uvolněný post prezidenta se ho dokonce ústy Predraga Mijatoviče snažil přemluvit k přestupu. Kaká přestoupil do Milánského AC v létě roku 2003 za částku 8 500 000 dolarů ze Sao Paola.

Reagovat
HOST*merengues

To si člověk nevybere.

Corriere, Gazzetta a Tuttosport včera přišli s tím, že Carlos za 10 dní podepíše s Chelsea a do jeho vily na předměstí Madridu míří Kaká

Reagovat
HOST*

A do Juventusu Robinho za Zlatana

Reagovat
smazaný uživatel

Jako zase ukázali svou "velikost" - Karel tradičně odsekl, tentokrát se to obešlo bez čůr*ků. Nedvě taky nádherně - nevim kdo se ho tam zeptal, asi fanda "Pavle nemohl bys..." ( fakt sem to neslyšel ), Nedvěd "Ne, nemohl" - hm, z "grande Paulo" na "nafoukaný Pavlík"...

Reagovat
HOST*merengues

Nedvěd bude navždy "grande", rozhodují výkony na hřišti, ne na letišti

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže ať se pak nediví, že ho někteří nemusejí...

Reagovat
HOST*merengues

Ty tresty jsem si teda představoval vyšší, podvádět se nemá, ale budiž. Juventus sestupuje do "béčka", Milan přijde o body (Berlusconi asi řádil ), Fiorentina o LM a Lazio o UEFU. Titul buď Interu, nebo nikomu

LM: Inter, Milan, Roma, Chievo

UEFA: Fiorentina, Palermo, Livorno

P.S. Snad jsem to z té italštiny přelouskal správně

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to je teda s titulama? Juve zůstane 29 nebo 28? Inter má scudetto(a)? Bralo se to za poslední sezónu nebo poslední dvě?

Reagovat
HOST*merengues

Vypadá to, že se jedná pouze o poslední sezonu. Ale pozor, ještě není nic rozhodnuté, je to jen nejpravděpodobnější a očekávaný verdikt.

www.gazzetta.it/Calcio/Altro_Calcio/

Primo_Piano/2006/06_Giugno/24/palombo.shtml

Reagovat
smazaný uživatel

Jo tak, tak to se ještě může stát dost věcí. Sice to prej vyšetřuje nějakej fanatik, ale je otázka, jestli dokáže jít proti Agneliům...

Reagovat
smazaný uživatel

S trochou štěstí Juventus hned nepostoupí a v béčku bdue tvrdnout nějaký ten rok. Nic jiného si nezaslouží...

Reagovat
HOST*smrt AC

konečně bude spravedlnost.hnal bych je do divize merdy z Judehnusu a AC.

teď je vidět proč Inter nemohl nic vyhrát když to měli ošéfovaný,ale karta se začiná obracet

Reagovat
HOST*Marv

Juventus by měli poslat aspoŇ do osmé ligy SOCANY JEDNY

Reagovat
HOST*Marv

Juventus by měli poslat aspoŇ do osmé ligy SOCANY JEDNY

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele