PROČ U NÁS POHÁR NIKOHO NEZAJÍMÁ?

28.05.2003, 14:27
Aktuality
Včera se rozhodlo o vítězi druhé nejprestižnější fotbalové soutěže u nás. Ve finále Českého poháru se v severočeském derby utkaly Teplice s Jabloncem. Z hubeného vítězství 1:0 se nakonec radovali tepličtí, čímž si zajistili účast v prvním kole Poháru UEFA v nadcházející sezóně.

Zdálo by se tedy, že se hrálo o hodně, vždyť účast v evropském poháru je vysněný cíl všech ligových klubů i jejich fanoušků. Kde je však zájem o pohárovou soutěž? Ať hledáme jak chceme, sebemenší náznak zájmu nenacházíme. Kluby se začnou zajímat o pohár teprve tehdy, když se dostanou do semifinále a s vidinou, že si nemohou zajistit účast v evropských pohárech v lize, tak se jí snaží získat alespoň vítězstvím v Českém poháru.

A zájem fanoušků? Ještě horší než v 1. lize, kde návštěvnost stále klesá a nikdo si s tím neví rady. Jedním z velkých omylů je už fakt, že finále se hraje v Praze na Strahově. Na bezmála dvacetitisícový stadion přišlo včera pouhých pět tisích diváků, to je doslova bída na finále národního poháru. Není se čemu divit, obyvatelé hlavního města jsou už přesycení různými druhy akcí a jen tak na něco nepřijdou, většina jich ani neví, že se nějaké finále hrálo.

Svaz by se měl zamyslet nad myšlenkou, proč každoročně nevypsat konkurz na místo, kde by se finálový duel odehrál. Hrálo by se třeba tam, kde se liga nehraje a kde by byl takový zápas svátkem a rozhodně by přilákal spousty fanoušků z okolí. Takovou myšlenku pamatujeme ještě z dob Československého poháru, kdy se utkával vítěz Českého a Slovenského poháru. Jeden rok se hrálo u nás, druhý zase na Slovensku, na různě malých stadionech, kde vždy velká účast diváků, zajistila důstojnou kulisu téhle soutěži.

Dalším kamenem úrazu je termím finálového utkání. Kdo by z diváků přišel v úterý v podvečer? Finále národního poháru by si zasloužilo, aby mu byla vyčleněna jedna neděle v hracím kalendáři, jen by to prospělo vážnosti soutěže a diváků by také chodilo mnohem víc.

Ze dne na den se tedy problém, proč u nás nikoho pohár nezajímá, nevyřeší. Bude to chtít ještě mnoho práce a i svaz by se měl více přičinit a postarat o to, aby i Český pohár měl svou vážnost jako 1. liga mezi fotbalovou veřejností.

Můžeme jen tiše závidět všem fotbalově vyspělým zemím, kde bývají finálová utkání národních poháru zcela vyprodána a celá soutěž je téměř rovnocenná s 1. ligou. Tahle pravda platí především v Anglii, kde je Anglický pohár (F.A. Cup) nejstarší fotbalovou soutěží na světě, první vítěz byl znám již roku 1872. Snad i u nás se jednou dočká Český pohár své vážnosti a prestiže.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*Fiila

U nás se ve fotbale dělá něco pro diváky ? Nestačil jsem si všimnout, já si myslel, že ve fobale jde jenom o to aby se prodal co největší počet hráčů a vydělalo se.

Reagovat
HOST*Kolík

To finále se mohlo hrát třeba v Nivnici,to bych přišel i já!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele