Proč se Gerrard na rozdíl od Lamparda do Premier League nevrátí

04.01.2015, 14:47
Názory a komentáře
Minulý rok měl anglickou kopanou opustit Frank Lampard. Letos se k tomu chystá Steven Gerrard. Symbolicky si v minulém týdnu jedni z nejvýraznějších anglických fotbalistů poslední dekády rozdělili okupaci titulků sportovních deníků a aktuální situace je následující: Lampard z Anglie ještě neutíká, zatímco Gerrard ano. Nebo ho může potkat stejný osud jako jeho bývalého parťáka z reprezentace?

Frank Lampard, který měl po loňském konci v Chelsea zamířit do zámoří a nastupovat v dresu New Yorku City, ve čtvrtek vyhlásil, že v Manchesteru City, kde s oklikou nakonec zahájil letošní sezonu, zůstane až do června. Den nato na něj dal zapomenout Steven Gerrard, když mnohé šokoval svým oznámením, že po sezoně končí v Liverpoolu, klubu, jemuž zasvětil celý fotbalový život.

Stejně jako Lampard kdysi i Gerrard rezolutně prohlašuje: "Nebudu hrát za konkurenční klub, takže se nestane, že bych nastoupil proti Liverpoolu." Podobnou frází se před dvěma lety oháněl také Lampard, kterého ale nakonec osud zavál proti jeho slovům, a nyní v dresu Manchesteru City svému bývalému klubu výrazně zatápí v boji o titul.

I Gerrard má po konci v Liverpoolu v plánu jako před rokem Lampard zamířit do americké Major League Soccer, ale mnozí nyní s napětím očekávají, zda tomu tak skutečně bude. Něco jako slovo chlapa totiž už dnes ve fotbale neplatí, čest výjimkám. V příbězích dvou neobyčejně talentovaných záložníků, kterým se možná jednoho dne bude před Anfield Road či Stamford Bridge tesat socha, najdeme mnoho společného, ale zároveň mnoho odlišného, což ukazuje na to, že příběhy obou budou mít s velkou pravděpodobností jiné konce.

Na Lamparda bylo ještě brzy, Gerrard chce jít sám

Fotbaloví idealisté by jistě rádi, aby klubové ikony končily ve svých klubech a nemusely dohrávat kariéry kdesi jinde, jako tomu bylo ještě za časů Maldiniho, ale takové tradice se již příliš v dnešním fotbalovém světě nenosí. Proto ani Franku Lampardovi, byť odchovanci West Hamu, ani Stevenu Gerrardovi nebylo dopřáno pověsit kopačky na hřebík tam, kde by zřejmě chtěli.

Oba ale nakonec své kluby opustili, respektive opustí za jiných okolností. Zatímco Gerrard svůj záměr oznámil s půlročním předstihem, Lampard do poslední chvíle čekal, jestli mu Chelsea nenabídne novou smlouvu. I přesto, že mu na konci loňské sezony bylo šestatřicet let, necítil se ještě do starého železa a netajil se tím, že by rád ještě chvíli hrát na té nejvyšší úrovni.

Když se pak José Mourinho rozhodl, že již muže, se kterým vyhrál dva anglické tituly, nepotřebuje, uchýlil se Lampard k odchodu do zámoří. Jenže v tom byl menší háček - vlastník New Yorku City je totiž tatáž osoba, která vlastní Manchester City. A když se na konci léta Lampardovi rozezvonil telefon, že by o něj měl Manuel Pellegrini, manažer Citizens, zájem, nedokázal trojnásobný anglický šampion odolat.

"Vím, že jsem řekl, že bych už nikdy nehrál za jiný klub v Premier League, a také jsem myslel, že k tomu nikdy nedojde," vysvětloval po přesunu do Manchesteru Lampard, který přiznal, že touha ještě naposledy si zahrát fotbal na té nejvyšší úrovni a poprat se o nejslavnější trofeje byla větší, a kdyby mu Chelsea pár měsíců předtím nabídla prodloužení smlouvy, skočil by po ní jako ryba po návnadě. Tak moc ještě nechtěl končit.

Zcela opačně se nyní chystá ukončit svou dlouholetou kariéru v Liverpoolu ověnčenou zejména trofejí pro vítěze Ligy mistrů Steven Gerrard. O 711 dní mladší fotbalista se začal možná ještě o něco dříve než Lampard v Londýně dostávat u řeky Mersey do situace, kdy by již neměl hrát zápas co zápas prim, ale občas odstoupit, oddechnout si a dát prostor jiným, mladším, výkonnějším.

A přestože měl Liverpool o svého stále ještě čtyřiatřicetiletého kapitána eminentní zájem a nabízel mu prodloužení smlouvy, Gerrard se rozhodl svou potenciální novou roli neakceptovat. Po oznámení, že na konci sezony skončí, přiznal, že jeden z hlavních důvodů, který vedl k jeho "nejtěžšímu rozhodnutí života", byl nedávný rozhovor s manažerem Brendanem Rodgersem.

Ten mu naznačil, že bude třeba omezit jeho prostor na hřišti, a ač Gerrard dle svých slov zcela chápal, že by to bylo ku prospěchu všech, sám zřejmě nechtěl poslední roky kariéry strávit v Liverpoolu na pomezí lavičky a základní sestavy.

Americký sen pro Gerarda již letos, pro Lampard až letos

To naopak Lampard se s méně vytíženou, byť stále poměrně významnou rolí v Chelsea smířil ještě před svých odchodem. I proto věřil - když ubral ze svých nároků -, že mu klub ještě dá možnost alespoň rok hrát tu nejvyšší ligu. Nakonec nedal a když pak Lampard uslyšel volání Manchesteru City, vůni anglických trávníků neodolal.

Jeho odchod nakonec může Chelsea hodně mrzet. Nejen kvůli tomu, že kvůli přebytečnosti nyní její legenda nastupuje za přímého konkurenta v boji o titul, ale především a hlavně kvůli tomu, že je Lampard pro City extrémně důležitým mužem. Nebýt jeho gólů, ztrácel by nyní Manchester City na Chelsea pět bodů (a zároveň měla Chelsea o dva víc, protože Lampard svým gólem zařídil remízu ve vzájemném duelu), zatímco takto je situace na čele tabulky zcela vyrovnaná.

Pokud by měl být Frank Lampard na konci sezony pomyslným jazýčkem na vahách, ke komu se přikloní ligový titul, tvářil by se zřejmě José Mourinho hodně hořce. Zásadní otázka však nyní je: může se stát podobným přízrakem i Gerrard pro Liverpool?

Sám hráč zatím neví, za jaké mužstvo bude v zámoří hrát. Lampardovi návrat do Premier League značně usnadnilo úzké propojení New Yorku City a Manchesteru City, ale ani kdyby šel hrát Gerrard do jiného amerického města, nebyl by jeho návrat skrze hostování nemožný.

Pro přesun do jiného anglického klubu (ať už jakoukoliv cestou) by v Gerrardově případě hovořila jediná věc: touha po ligovém titulu. Pokud za svůj život v Liverpoolu na něco nedosáhl, pak je to právě tato trofej, ke které byl nejblíže při loňské spanilé jízdě Luise Suáreze, ale nakonec nešťastným uklouznutím právě Gerrard daroval titul do rukou Manchesteru City.

Nic není pro mladého anglického fotbalistu víc než titul a Gerrard kvůli tomu v roce 2005 dokonce málem přestoupil do Chelsea; tak moc po koruně pro ligového šampiona toužil. A právě tato jediná touha by ho nyní mohla dohnat ke zradě slov. Na rozdíl od Lamparda, který již dokázal vše a v City si skutečně může spíše užívat poslední zápasy na nejvyšší úrovni, by se Gerrard právě k City, Chelsea nebo možná Manchesteru United uchýlil kvůli jediné trofeji.

Zároveň ale na rozdíl od Lamparda nikdy nehrál jinde než v Liverpoolu. Lampard začínal kariéru ve West Hamu a byť je nesmazatelným písmem zapsán v historii Chelsea, nikdy tam nevyrostl tak jako Gerrard v Liverpoolu. Proto si můžeme velice pravděpodobně z výše zmíněné trojice destinací vyškrtnout Manchester United - odvěký rival Reds, nepředstavitelný přesun, který by ani přes touhu titulu Gerrard neudělal.

Do Chelsea již jednou málem přestoupil, ale těžko ho nyní bude chtít José Mourinho, který před rokem odepsal Franka Lamparda, po všech stránkách prakticky totožného hráče. A Manchester City? Jelikož Lampard v létě skončí, mohl by Pellegrini sáhnout po jeho levnější náhradě, jenže by to tak šťastná výměna být nemusela. Lampard je pro City aktuálně klíčový zejména kvůli své produktivitě a Gerrard dal sice letos také pět gólů, jenže k tomu potřeboval asi o dvacet hodin víc.

A nakonec je tu zpět již zmíněný fakt, že Gerrardovi se příliš nechtělo hrát v Liverpoolu jiné než první housle, a tak není důvod, proč by je měl chtít hrát někde jinde. Jistotu titulu mu před příchodem kamkoliv nezaručí nikdo a pro Gerrardovo liverpoolské srdce by to mohl být až příliš velký risk, takže se již nyní raději jako neposkvrněná legenda Liverpoolu uchýlí do Spojených států, kde se dle svých slov již velice těší na novou výzvu. S Lampardem mohou od příští sezony jako největší hvězdy v nefotbalové zemi dělat nejpopulárnějšího sportu na světě skvělou reklamu.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (1273)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele