Proč Německo stále produkuje skvělé brankáře? Köpke poodkrývá tajemství

05.07.2016, 20:23
Aktuality
Zaujalo nás
Německo v sobotu na penalty přetlačilo Itálii a velkou úlohu přitom opět hrál Manuel Neuer. Nikoliv jen jako schopný distributor balonů, ale i coby spolehlivý likvidátor pokutových kopů - právě jeho zákroky proti Bonuccimu a Darmianovi posunuly Německo do dalšího semifinále. Že přitom Nationalelf podpírá zrovna gólman, to už nikoho nepřekvapí...

Anketa o světového brankáře roku (World Goalkeeper of the Year), kterou Neuer loni opanoval už potřetí v řadě, se vyhlašuje od roku 1987 a Německo se spolu s Itálií může pochlubit nejvyšším počtem sedmi triumfů.

Vedle Neuera s Oliverem Kahnem (1999, 2001 a 2002) se z prvenství jednou těšil také Andreas Köpke, když roku 1996 Němcům naposledy dopomáhal k titulu evropských šampionů. Tentýž muž nyní ve snaze přivézt domů další zlaté medaile cepuje hvězdného Manuela Neuera, ale i jeho talentované náhradníky.

Andreas Köpke reprezentační brankáře trénuje od roku 2004, kdy se také zhruba začala psát nová úspěšná epocha Nationalelf. Němci od té doby nikdy nechyběli v semifinále velké mezinárodní akce a brankáři přitom takřka vždy hráli prim.

Na domácím světovém šampionátu 2006 Jens Lehmann trochu překvapivě dostával přednost před Oliverem Kahnem a zářil. O osm let později Manuel Neuer při mistrovském tažení obdržel cenu pro nejlepšího brankáře turnaje. A letos prozatím ze hry ani jednou neinkasoval (překonal ho jen Bonucci z penalty), takže se ke špičce řadí zas a znovu.

Neuerovi přitom kryjí záda další kvalitní strážci svatyně: Marc-André ter Stegen letos došel s Barcelonou až do čvrtfinále Ligy mistrů, zatímco Bernd Leno pomáhal Leverkusenu na třetí bundesligovou příčku. Doma pak zůstala nová liverpoolská jednička Loris Karius či Timo Horn, který se intenzivně spojoval s přesunem pod křídla anglického mistra z Leicesteru.

Köpkeho nicméně takové množství skvělých brankářů nepřekvapuje ani v nejmenším: "Jednou z možných příčin (takové líhně) je skutečnost, že dobří gólmani jsou zpravidla následováni dalšími dobrými gólmany. My tu vždy měli vzory, ke kterým příští generace mohly vzhlížet. Brankáři jako Toni Turek, Bert Trautmann, Hans Tilkowski, Sepp Maier a Toni Schumacher okamžitě vytanou na mysli."

"Dalším vysvětlením je také velmi dobrá podpora mladých talentů ze strany DFB (německého svazu) a bundesligových akademií. Když se podívám, na jaké úrovni se už teď nachází brankáři mladší 15 let - ať už jde o jejich práci rukama, poziční hru nebo kopací techniku - jsem unešený," pokračuje legenda, která kromě Eura 1996 vykonávala roli jedničky také na následujícím MS.

Sám Andreas Köpke přitom na startu vlastní kariéry ze žádné zvláštní pozornosti těžit nemohl; trenéry brankářů tehdy zaměstnávaly maximálně dospělé A-týmy. Přesto nakonec i coby gólman nevelkého vzrůstu zvládl prorazit a zlaté Euro 1996 bylo pro 34letého veterána bez jediných prvoligových mistrovských vavřínů tou dokonalou satisfakcí.

"(Vše se pro mě změnilo) roku 1986 v Norimberku. Při svém rozvoji jsem se hodně naučil od Manniho Müllera. Jeho trénink byl o mnoho komplexnější, jeho poznatky o mnoho užitečnější," vzpomíná držitel titulu německého brankáře roku 1993. Köpke před Norimberkem chytal za tři různé kluby, v Bavorsku pak naskočil do 235 ligových utkání.

Sám Manfred Müller býval bundesligovým brankářem, byť největší úspěchy sbíral jen jakožto dvojka v Bayernu Mnichov, a podle Köpkeho jsou předešlé zkušenosti výrazným faktorem v určování toho, nakolik prospěšný bude dotyčný v roli trenéra gólmanů.

"Samotný trénink brankářů v podobě klasického vedení tréninkových jednotek je něčím, co může kouč v pohodě dělat, aniž by dřív sám chytával. Ale limitován už bude s ohledem na posouzení, zdali brankář zaujímá správné postavení, jak se hýbe směrem k míči, jak jistý je při sbírání balonů, jak rozehrává rukama..." vysvětluje Köpke, jenž sám pověsil rukavice na hřebík roku 2001.

Když je ikona Norimberku vyzvána k postihnutí rozdílů mezi tréninkem brankářů za jeho aktivní kariéry a dnes, hovoří zejména o mnohem větší různorodosti. "Dřív byl trénink vlastně jen o výbušnosti a odrazu, takže jsme hodně času strávili v písku. Hodina a půl takového drillu a vy jste totálně zdělaný. Takové prvky dnes používáme stále, ale už v menších dávkách a s větším zaměřením na detaily," vykládá.

Köpke dále připomíná, že se neustále objevují také nové tréninkové metody, a jednou ostatně sám nedávno přispěl i on. Bývalý brankář francouzského Marseille navíc v minulosti rovněž učil a i z jeho popudu nyní DFB nabízí speciální kurzy pro trenéry gólmanů, které ještě Köpkeho generaci k dispozici nebyly.

"Naším cílem pro blízkou budoucnost nyní je, aby každý, kdo chce v Bundeslize koučovat brankáře, držel speciální licenci pro trénink gólmanů. Důležitost takových trenérů bude jenom růst. Dovedu si představit, že to dojde až do fáze, kdy bude normou i obsazení role druhého trenéra brankářů," míní Köpke.

A jakou radu závěrem by dal Köpke všem začínajícím brankářům? "Je důležité, aby brankáři zkraje svých kariér získali nějaké zkušenosti s hraním v poli. Samozřejmě musí obdržet patřičné brankářské vzdělání, ale nejen to. Na mládežnické úrovni je klíčové, aby brankáři nabyli povědomí o šíři hřiště, aby se u nich vyvinulo nějaké základní porozumění hře, a aby se naučili rozehrávat oběma nohama, zvlášť pod zvýšeným tlakem," nabádá Köpke. Aúspěch Neuera s ter Stegenem mu dává jedině zapravdu.

Autor: Tomáš Daníček / dfb.de

Komentáře (76)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Toni Turek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
kattos

Jako sorry, ale jestli Neuer zase vyhraje cenu pro nejlepšího Golmana, jako v MS 2014, když zatím snad s vyjímkou Ukrajiny nemohl nic předvést, tak se na to vykašlu..

Na MS 2014 si to zasloužili hlavně Navas s Romerem...

Reagovat
db18

Penalty nic?

Reagovat
smazaný uživatel

s timhle nazorem, ze nejlepsi golman muze byt jen ze slabyho tymu, na kteryho jde dvacet strel, ja teda nesouhlasim.

Reagovat
kattos

Já taky nemám rád když se vychvalují hlavně ti za ty nejslabší, ale řekl jsem (MS 2014) snad Howarda nebo Ochou, kteří to nedotáhli daleko, ale šlo na ně hodně střel?

Ne řekl jsem Navas a Romero. Navas měl o hodně více práce a vychytal penalty. Romero měl víc práce, vychytal penalty a byl ve finále.

Reagovat
fantomas

Tam se to posralo no - nejlepší hráč neměl jít Messimu, a naopak golmana si Argentina zasloužila.

Reagovat
db18

Tam všechny uchvátily jeho výběhy, kterými taky zlikvidoval několik šancí dříve, než došlo ke střele na bránu...

...vtipně to ale okomentoval Halldorsson: "Prosím Neuera, aby přestal vymýšlet "vylomeniny", trenéři si pak myslí, že to musí umět každý brankář a máme to potom těžké..."

Reagovat
fantomas

Reagovat
uff

Reagovat
Aldeano

Reagovat
fantomas

Stačí, aby došli do finále, a má to celkem zaslouženě v kapse. Buffon by byl asi lepší volba, ale poraženym čtvrtfinalistum se holt takový ceny nedávají.

Reagovat
Aldeano

A třeba Lloris to podle tebe nemůže dostat proč?

Reagovat
fantomas

Protože by Neuer došel dál? A o tolik víc toho teda nepředved zase.

Reagovat
db18

...o jeden zápas? Ale předpokládám, že s Francií a případně s Walesem/Portugalskem bude mít více práce, než během celého šampionátu (možná i včetně zápasu s Itálií)

Reagovat
fantomas

O jeden jaksi podstatnej zápas

Reagovat
db18

Jasně... ale pro nejlepšího brankáře turnaje by nemělo být podmínkou, že bude ve finále...

Reagovat
fantomas

To možná nemělo, ale tradičně to tak bejvá - od MS 1994 vždycky. Ted sem si ale uvědomil, že Euro to dělá trochu jinak a skládá jakoby nominaci; 23člennej all-stars team.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
monty25

Já nevím, nad čím spekulujete. Stejně to dostane Hennessey...

Reagovat
Aldeano

Asi za předpokladu, že by došel do finále že. A ano, Neuer toho zase tolik nepředvedl, aby byl nejlepší brankář turnaje

Reagovat
fantomas

Boha jeho. Psal sem "stačí, aby došli do finále" - pokud by do finále nedošli, tak se favoritem samozřejmě stává Lloris. Celkem jednoduchá matematika. Hennessey už má na štítě gól a favorizovaný Portugalsko na golmanovi stojí relativně málo.

Reagovat
Aldeano

Jde o to, že dosavadní Neuer by prostě nejlepším brankářem turnaje být neměl.

Reagovat
fantomas

Nevidim velkej rozdíl mezi nim a Llorisem. Jeden wonder save měl i on proti Slovensku, potom ty penalty proti Itálii. V tuhle chvíli bych to dal Buffonovi, ale potom zase... finalistovi zbývá odehrát dva těžký zápasy, tj. nevyhnutelně udělat těžký zákroky.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
kattos

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli Neuer vychyta Francouze, tak to bude zaslouzeny. Myslim, ze bude mit hodne prace. Hodne moc

Reagovat
stas87

Za kolko ma ist Ujah? Aspon 15?

Reagovat
fantomas

13

Reagovat
stas87

Skoda, cakal som, ze by ich Baumann mohol natiahnut aj na tych 20. Zasa sa nam rozpada utok, verit zasa o rok starsiemu Claudiovi a marodovi Johannssonovi nie je najlepsi stav.

Reagovat
Rudnevs

Prišiel Thy + si myslím, že Baumann ešte niekoho dovedie. Za Jannika a Ujaha máte luxusný rozpočet.

Reagovat
smazaný uživatel

Mluví se o 10.5

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nékterý twitterový zdroje říkaj 13, některý 10,5

Reagovat
db18

Konečně ho pouštíte

Reagovat
cologneFC

Este pred rokom bol 100% Werder. Nemam rad takych hracov.

Reagovat
stas87

Dostane zaplatene, ja som mu tie jeho kecy nikdy nezozral. Chybat mi bude, povazujem ho za najlepsieho utocnika v nasom kadri, rozhodol sa ale zarabat peniaze a klubu to prinesie ciastku, ktoru by pravdepodobne nikto v europe nezaplatil. Ak sa podari ho dobre nahradit, budem rad.

Reagovat
Rudnevs

... a pár mesiacov pred tým bol Hennes jeho najlepší priateľ. (aj keď to asi ako ospravedlnenie)

Reagovat
Rudnevs

13.

... inak do Werderu by mal prísť Diagne, ktorý hrával kedysi vo Freiburgu.

Reagovat
stas87

Nechapem tu zalibu v ciernych stoperoch, ani jeden nebol vyraznou oporou od cias Nalda. A bohvie ako na tom je Diagne, co si pamätam SCF tak nehral tragicky.

Reagovat
fantomas

Rasisto

Reagovat
stas87

Nie som rasista, ale....... U nas sa im fakt nedari, chybuju a nie su prinosom. Naopak, Ujah ci Yatabare su fajn hraci, odmakaju zapas co zapas a specialne Yatabare ma lepsi pristup ako Öztunali.

Reagovat
Rudnevs

Diagne bude fajn, vo Freiburgu hral super a chcel ho vtedy aj Dortmund. Už je na zdravotnej prehliadke.

... inak miesto Ujaha ste mohli skúsiť Harnika, lenže ten ide do Číny tiež.

Reagovat
Rudnevs

Podľa TM mu vo Francúzku stúpla trhová cena ... takže zle asi nehrá.

Reagovat
JozkokozleJ

Diagne zo sezony 12/13 bol moj (samozrejme vedla Hummelas) azda najoblubenejsi stoper ligy. Prehlad a klud pri rozohravke a vyvazanie lopty, bola radost ho sledovat. S tymto stylom hry stredneho obrancu je vsak spojene velke riziko a na to v nasledujucej sezone doplatil, ked sa mu uvod sezony nepodaril a Streich ho zial odstavil. (Neslavny je jeho posledny zapas za SCF, kedy doma proti Wolfsburgu prehravali uz v 10. min. 0:2, ked oba goly mal na krku prave Diagne, tak ho hned na to Streich vystriedal.)

Na jeho navrat do BL sa velmi tesim a kiez by sa vratil v tej svojej top forme. Dufam, ze bude k nemu Skripnik tolerantny.

Reagovat
stas87

Ale vtedy mal vedla seba Krmasa, nie? Ja mu neverim, ze dokaze organizovat obranu, rozohravku nech kludne obstara, za to budem rad. Ak ale na place bude Diagne a Galvez, tak bude tazke ostat v klude celych 90 minut. Preto ocakavam, ze pride skusenejsi stoper, ktory si to zorganizuje ale nebude tak silny na lopte.

Tak som si to pamätal dobe, mal som tusenie, ze ty si ho mal rad a nakoniec ho mas aj v all-stars. Ten koniec si taktiez vybavujem, tak dufam, ze ho to nepotka aj u nas. Z Rennes vraj chceme este Lenjaniho, toho by som osobne velmi chcel, konecne by mal Santi konkurenciu a donutilo by ho to viac makat a byt zodpovednejsim hracom.

Reagovat
JozkokozleJ

Popravde si dvojicu Galvez - Diagne vedla seba vobec nedokazem predstavit. Urcite este musi dorazit nejaka stoperska istota. Vtedy mal Diagne vedla seba vyborneho Krmaša a pred sebou zodpovedneho Schustera.

Reagovat
stas87

Russ. To je niekolko sezon moja vysnivana posila na IV. Preferoval by som hraca, co uz BL hral alebo hraca, co aspon pozna jazyk a nebude mat velke problemy sa adaptovat.

Reagovat
Rudnevs

Žiaľ už je asi neskoro ... Frankfurt raz opustil a veľmi sa popálil, druhý raz to skúšať asi nebude.

Reagovat
Rudnevs

Niekto určite príde (podľa TM majú záujem o Knocheho, Subotiča a Abrahama). Odchodmi Ujaha a Jannika získla Baumann peniaze, som zvedavý ako s nimi naloží. (zatiaľ minuli len 3 milióny za Kainza, ostatné zadarmo)

Reagovat
Rudnevs

Za neho BVB ponúkalo 6 miliónov, len Steich ich odmietol s tým, že nepotrebuje peniaze ale kvalitu (vtedy odišiel Rosenthal, Kruse, Flum a Caligiuri). O rok odišiel za 1,5 milióna do Stade Rennes ...

Reagovat
JozkokozleJ

Som si dohladal svoje allstars BL zo sezony 12/13, co sme si tu pisali (mam tam prave Diagneho ):

A)

Adler - Lahm, Dante, Diagne, Alaba - Schweinsteiger, Gündogan - Müller, Götze, Riebry - Kiessling

B)

Trapp - Jung, Wollscheid, Hummels, Sorg - L. Bender - Schmid, Draxler, Reus, Kruse - Lewandowski

Reagovat
Rudnevs

To bola parádna sezóna.

Reagovat
PetersCZ

Tak zrovna Köpke, kterej dělal ale brilantní chyby...

Reagovat
smazaný uživatel

VW prý nabídlo 14 mega Viole za Gomeze. No tým nic moc, ale v Bundeslize bych ho zase viděl rád

Reagovat
Rudnevs

Najradšej by som ho videl v Schalke.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
kattos

Netýká se to Německa, ale zrovna dneska jsem s kámošem diskutval výkon Čecha tady na Euru.

Jak ho hodnotíte? Stupnice 0-10 1é nejlepší, klidně i slovní komentář

Já hodnotím 8, chytal dobře, povedlo se mu přenést tu formu z Arsenalu do Česka.

Reagovat
kattos

*10

Reagovat
kattos

né 1é, *10

Reagovat
andrew96

To co měl chytit, chytil, nějaký supr zákrok si nevybavuju,z chyb si vybavím podběhnutí centru proti CRO a špatná rozehrávka před 2. gólem ze stejného zápasu. - 7

Reagovat
kattos

Mel tam 2 super zákroky proti Spain ( ty dva první )

Reagovat
Rudnevs

OT:

Náhrada za Wagnera: http://www.transfermarkt.de/darmstadt-98-testet-hoffenheims-colak/view/news/241786 ... snáď bude hrať lepšie

RB vypožičalo Quaschnera do Bochumu a Frankfurt kúpil nejakeho talenta z Madridu.

Reagovat
Rudnevs

Pozerám, že Čolák dal v príprave 8 gólov. Tak ho asi vezmú.

Reagovat
andrew96

No to nebude nic lehkého hrát lépe jako Wagner (fotbalově).

Reagovat
Rudnevs

V príprave dal za jeden zápas 8 gólov ... a nemyslel som futbalovo.

Reagovat
andrew96

Reagovat
JozkokozleJ

Tieto pripravne zapasy, zvlast tie uvodne, kedy muzstva nastupuju nanajvys proti oberligistom, nemozno brat vobec ako smerodatne. Schipplock dal 7 za 33 minut, pritom v ostatnej sezone sa netrafil ani raz.

Wagner mal zasadny vplyv na hru Darmstadtu a trufam si napisat, ze uz nikde nebude tak klucovym a dominantnym hracom ako tam. Ak by Colak nahradil Wagnera co i len z polovice (a nic nenasvedcuje, ze by toho bol schopny), tak by to bolo velike prekvapenie... o tom, ze by mal byt este lepsi, to je scifi.

Reagovat
Rudnevs

Jasné, chápem. Ale myslím, že Colakovi treba dať šancu. Wagner tiež prišiel z Herthy ako drevo a totálna nula.

Reagovat
stas87

Ked si tak pozriem odchody za posledne tri roky, tak sme dokazali predat hracov za pomerne slusne peniaze a prisli nahrady, co nestali tolko a dokazali sme relativne rozumne nahradit odchadzajucich hracov. Ci uz to bol Sokratis, Jannik, Selke, Di Santo alebo Ujah, V tomto sa mi pacil pristup Eichina a paci sa mi aj pristup Baumanna. Je tu jedno velke ALE... z minulosti vieme, ze sme mali tim postaveny vylozene na ofenzivu, problemom ale bola defenziva. A predajom Jannika a navratom Jumanjiho ju zatial riesime podla mna liknavo a neadekvatne situacii. Zo slov Baumanna chapem, ze na sustredenie berie Galveza, Caldirolu a ak sa podari vybavit Diagne, tak aj jeho. A mam take neblahe tusenie, ze nikto dalsi nepride. Snad sa budem mylit, s tymto do sezony ist nemozme. To je absolutna samovrazda.

Subotic by bol fajn, ciastka za prestup ale vysoka a on asi nebude mat dovod ist ku nam. Abraham je sice skuseny stoper, mna ale nezaujal a neviem ci by som obranu dla na starost prave jemu. Tajny sen je Bell, toho ale FSV nepusti, kedze bude hrat predkolo EL. Knoche ma len na rok zmluvu, cakam ale ze podpise novu. VfL nema tolko variant, aby si ho mohli dovolit stratit. Navyse je mlady, nema skusenosti a je nieco uplne ine hrat a byt v obrane vedla Nalda a hrat s Diagnem. Z BL okrem Abrahama asi nikoho neoslovime, no ja by som sa pokusil o Mavraja.

Reagovat
Rudnevs

Avdijaj Takto musí niekto miesto Huntera prísť. (hoci Di Santovi sa v príprave celkom darí)

Btw: Na "Arena Sport 1" dávajú záznam BL zápasu Bayern - Darmstadt.

Reagovat
Rudnevs

Tak Huntelaar ostáva. Paráda. (A Schalke by chcelo do obrany získať Lombaertsa)

Reagovat
andrew96

Takže Di Santo/EMCP pryč?

Reagovat
Rudnevs

Choupo nie je útočník (resp. môže tam hrať ale nie je to jeho primátna pozícia). di Santovi sa darí v príprave. Neodíde asi nikto.

Reagovat
smazaný uživatel

Neodejde nikdo, pojede se jako v minulé sezoně. A s tim novým asi počítaj na RW

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele