PROBLÉMY ČESKÉHO FOTBALU

25.01.2005, 22:57
Aktuality
Minulý rok sužovala český fotbal rozsáhlá korupční aféra. V roce 2005 není situace v nejpopulárnějším sportu u nás o nic růžovější. Problémy s korupcí nejsou stále vyřešeny a zdá se, že jen tak nebudou. Navíc se objevily další potíže, některé profesionální kluby se potácejí ve finančních potížích, tedy velmi na tenkém ledu…

Většina českých fotbalových fanoušků se ptá, co se to vlastně s fotbalem, sportem, který pro ně znamená mnoho, vlastně děje. Ptají se, kdo za všechno vlastně může a zda lidem, kteří fotbal řídí, záleží více právě na něm nebo penězích, které hýbou světem.

O korupci v českém fotbale se mluví už mnoho let. Každému bylo jasné, že jako v ostatních oblastech české společnosti, tak i ve fotbale korupce zapustila své kořeny. Nikdy se však nic neprokázalo a většina fanoušků jen ve skrytu duše doufala v čistotu sportu číslo jedna. Největší korupční aféru rozpoutal klub 1. FC Synot (dnes 1. FC Slovácko), který zatím vyfasoval nejtvrdší trest ze všech. Odečtení dvanácti bodů odsoudilo Slovácko již před začátkem sezóny na boj o záchranu. Stejný bodový trest obdržela i žižkovská Viktorka, ale i tak se stále může poprat o návrat do nejvyšší soutěže. Na Žižkově a vůbec v celé korupční aféře se nejvíce vyznamenal manažer Ivan Horník. Rozsáhlé telefonní odposlechy nám odhalily, že morální zásady Ivana Horníka se pohybují na bodu mrazu a stejně tak i některých ligových rozhodčích. Zejména na sebe pak upozornil rozhodčí Václav Zejda, jehož větší vášní než fotbal je rybaření. Další bodové odpočty jsou již menší, Opava přišla o šest bodů a ve druhé lize Vítkovice o bodů devět. Navíc je v aféře zapleteno ještě mnoho dalších týmů, ale jak se zdá, obětních beránků bylo již dost a vše ostatní vyzní do ztracena. Ale třeba ještě vyšetřovací komise překvapí a dojde třeba i na nedotknutelnou Spartu, ale kdo ví. Nechme už tedy povídání o kapřících a věcech podobných. Důležité je, aby se tato kauza konečně uzavřela a náš fotbal mohl vstoupit do sezóny 2005/2006 s čistým štítem.

Dalším problémem jsou finance některých klubů. Nejsledovanějším klubem posledních dní jsou pražští Bohemians. Klokani se s finančními problémy potýkají vlastně již od doby, kdy odešel úspěšný trenér Vlastimil Petržela do Ruska. Sám dobře věděl, že slova o novém stadionu v Ďolíčku jsou asi tak optimistické, jako ty že Praha uspořádá olympijské hry. Vedení Bohemians se tak nyní usilovně snaží najít nového vlastníka, který vytáhne klokany z dluhů, ale marně. Ani spasitel Gustav Bubník mladší, který klub koupil za korunu, nedokázal žádné zázraky. Kdo ví co měl za úmysly, ale již po dvou týdnech klub vrátil zpátky původním majitelům. Bohemians, kteří měli a mají výborné fanoušky si určitě takový osud jejich klubu nezaslouží, ale snad ještě není všem dnům konec. Dalším problémovým klubem je prvoligová Opava. Opět klub s vynikajícími fanoušky a navíc s nově zrekonstruovaným stadionem stojí před zánikem. Je více než patrné, že ve slezské metropoli neměl ukrajinský vlastník ty nejfotbalovější úmysly. Snad i zde se podaří vše zachránit.

Důležitou otázkou, kterou je nutné si položit, je zda šestnáct prvoligových klubů není až moc velký luxus na ekonomické možnosti České republiky. Mnohé vyspělejší, i když méně fotbalovější země hrají nejvyšší soutěž s menším počtem klubů. Např. Skotsko (12 klubů), Švýcarsko (10) nebo Rakousko (10). Druhá věc je ta, že u nás by se pro 12 nebo 10 týmů hledal těžko nějaký systém, 36 kol je až příliš velká porce zápasů. Stálo by za zamyšlení, zda by 1. ligu nemohlo hrát jen 14 klubů, což by znamenalo 26 ligových kol. Nemuselo by se tak hrát už v únoru, kdy se většinou o ligové body bojuje na bahně než na trávníku. Navíc by větší prostor dostal i Pohár ČMFS, který by získal na větší vážnosti, což potřebuje jako sůl. Ale dost úvah, o tomhle rozhodují jen a jen pánové na svazu a zástupci ligových klubů. Ale jedno je jisté, klubů s ekonomickými problémy bude přibývat, pokud se situace nezačne ihned řešit. Dvaatřicet povinně profesionálních klubů je opravdu na naši zem až příliš velké sousto.

Myslím, že negativního povídání o českém fotbale bylo už dost. Ještěže máme naši fotbalovou reprezentaci, která nám v červnu 2004, dělala tolik radosti na evropském šampionátu a dávala tak zapomenout na všechny fotbalové i nefotbalové problémy. Navíc máme i solidně rozehranou kvalifikaci o postup na mistrovství světa do Německa. Nemůže být tak hezčí dárek pro české fanoušky, kteří si v domácím fotbale vypili pomyslný kalich hořkosti až do dna, než po šestnácti letech postup mezi světovou elitu. A poslední dobrou zprávou je to, že zranění Pavla Nedvěda není tak vážné, jak se zdálo, a tak stále žije naděje, že pomůže ten vysněný světový šampionát vybojovat.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Myslím, že by nebylo vůbec na škodu snížit počet účastníků na 14. Jen si nedokážu představit, že by během jedné sezony museli najednou sestoupit do nižší ligy hned 4 kluby... Jsem fanda Boleslavi a ta by to měla opravdu asi těžký! Ale i přesto jsem pro 14 mužstev.

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky, i když Sigma občas mývá taky na mále.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
smazaný uživatel

Kazdopadne sem pro min klubu. Ale spis rovnou na deset. To by byla teprv podivana. Jeden dobrej zapas za druhym...

Reagovat
HOST*WALDO

Ja si myslím,že problémy,které máme v naší lize,ty samé mají kluby na SVK, v POL,některé v RAK. Proč tedy nezavedem tzv.Interligu.Budou tam hrát jenom ty nejlepší kluby z postižených zemí. Pevně věrím,že by se stadiony těchto klubových mužstev zaplnili.

Reagovat
smazaný uživatel

to je sice dobrej napad, ale bohuzel asi zcela nerelanej

Reagovat
HOST*Spider

Já si myslím, že ještě lepší by bylo udělat v lize "revoluci" a kromě snížení počtu mužstev na 14 by se mohlo hrát play-off jako v hokeji. Zápasy by tak byly zajímavější, téměř všechny týmy by měly až do konce o co hrát. Teď je celkem jedno, jestli tým skončí 8. nebo 9. ale v případě mého návrhu? Bojovalo by se samozřejmě i o co nejlepší výchozí pozici. Navíc by liga vyvrcholila napínavě ve finále a ne, že mistr si zajstí titul 3 kola před koncem a pak už jenom dohrává s náhradníky. Stojí za to, o tom přemýšlet.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele