Primera División - souhrn 35. kola

01.05.2015, 22:45, aktualizováno 04.05.2015, 22:37
Komentáře a souhrny
Almería se rozešla s Celtou nerozhodně. Elche veze tři body z Málagy. Valencia porazila Eibar, Granada veze důležité body ze hřiště Getafe. Barcelona si s chutí zastřílela na hřišti nyní už sestupující Córdoby, Real Madrid na to zareagoval triumfem v Seville. Atlético nenašlo recept na obranu Athleticu a bere jen bod. Real Sociedad porazil Levante, které tak stále nemá jistotu záchrany...

UD Almería - Celta Vigo 2:2

04.05.2015 20:45

Góly: 47. Thievy Bifouma, 69. Jonathan Zongo - 17. Nolito, 39. Santi Mina

Almería vybojovala s Celtou remízu 2:2, přestože v poločase prohrávala o dva góly. Náskok Vigu v první půli vystřelili Nolito a Santi Mina, po změně stran se však trefili Bifouma a Zongo. V utkání padly i dvě červené karty. V 54. minutě byl vyloučen hostující Cabral a na druhé straně se v 74. minutě poroučel do sprch Dos Santos. Almería má stále šanci na záchranu, Célticos jsou devátí.

Favorizovaní hosté začali lépe, avšak dlouho si nedokázali vypracovat zajímavou příležitost. Naopak v 10. minutě pálil dobře domácí Bifouma, jenže jeho rána jen těsně minula levou tyč. Almería postupně přebírala otěže utkání, srazila ji však akce Viga ze 17. minuty. K Nolitovi se do šestnáctky domácích se štěstím odrazil míč od Krohna-Dehliho a osmadvacetiletý útočník pohotovou střelou poslal Celtu do vedení - 0:1!

Almería nedokázala ne vedoucí branku odpovědět, naopak po dvaceti minutách dostala druhou ránu. Fatální chyby se v obraně domácí dopustil Casado, který namazal rozběhnutému Santi Minovi a ten pohodlně překonal gólmana Rubéna - 0:2! Celta odehrála poločas přesně podle svých plánů a do kabin odcházela s luxusním dvougólovým náskokem.

Domácí se však s další porážkou nesmířili a krátce po změně stran zavelel do útoku Thievy Bifouma. Konžský útočník se po ráně z právě strany dostal k odraženému míči a doklepl balón za záda nešťastného Álvareze - 1:2! Kromě branky Bifoumy přispěl k obratu výraznou měrou i hostující Cabral. V 54. minutě totiž argentinský obránce srazil k zemi právě unikajícího Bifoumu a sudí Teixeira mu rovnou udělil červenou kartu! Z následného přímého kopu sice nic nevyšlo, ale všechny trumfy měli v rukou před koncovkou utkání domácí.

Přesilovku využila Almería v 68. minutě. Po centru z levé strany přistrčil Hemed míč před branku dravému Zongovi, jenž z bezprostřední blízkosti napálil míč do sítě - 2:2! Andalusané se rvali o vítězství, jenže v 74. minutě se síly na hřišti vyrovnaly. Agresivní zákrok Dos Santose v 74. minutě ocenil sudí druhou žlutou kartou v zápase a pětadvacetiletý Argentinec musel předčasně opustit hrací plochu. Oběma oslabeným mužstvům zřejmě remíza vyhovovala a poslední desetiminutovka už nebyla tak divoká. Almería se s Celtou rozdělila o body po remíze 2:2.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Elche CF 1:2

03.05.2015 21:00

Góly: 90+4. Javi Guerra - 29. Jonathas, 89. Mario Pašalić

Elche se v závěru sezony těší výjimečné formě, kterou potvrdilo i na hřišti favorizované Malagy. Té nestačila ani penalta s vyloučeným hráčem soupeře k tomu, aby na stadionu Rosaleda ve strhujícím zápase ukořistila body, neboť se nakonec poroučela s prohrou 2:1.

Jako první se prosadil nejlepší střelec hostujícího celku Jonathas de Jesús, ovšem jeho trefu mohli Andalusané pohodlně umazat, když brankář Przemyslaw Tytoń uviděl za faul na Javiho Guerru červenou kartu a ještě tím soupeři nabídl výhodu pokutového kopu. Zkušený záložník Duda však trestuhodně selhal, trefil pouze brankovou konstrukci a umožnil Elche, aby záhy z rychlého protiútoku udeřilo podruhé zásluhou Pasaliće.

Snížení na 1:2 tak obstaral až v samotném závěru Javi Guerra a tentýž hráč poté ještě v dramatickém finále mohl dokonce srovnat, jenže Elche nakonec přece jen tímto křtem ohněm prošlo úspěšně. S nynějším ziskem čtyřiceti bodů si navíc hosté definitivně zajistili udržení ve španělské nejvyšší soutěži i pro její další ligový ročník.

Kvůli nečekanému zisku jednoho bodu z hřiště Atlética Madrid se Athletic posunul na poslední pohárové sedmé místo právě před Malagu, která tím pádem měla o motivaci postaráno. Útočník Juanmi se brzy dostal ke gólové hlavičce z centru Samuela Garcíi, jenže jeho zásah z šestnácté minuty rozhodčí správně neuznali kvůli postavení mimo hru. Elche zareagovalo svým typickým přímočarým protiútokem ze zabezpečené obrany, a to s devastujícím účinkem.

V devětadvacáté minutě totiž Faycal Fajr uvolnil Víctora Rodrígueze, jenž z pravé strany nacentroval přesně do cesty Jonathase, a brazilský útočník neměl problém uklidit míč do sítě, již podvanácté v letošní sezoně. Po změně stran pak pokračoval mohutný tlak domácích v honbě za vyrovnáním, jenže Amrabatovi znovu pokazil gólovou radost pískot sudího, podle nějž útočník Malagy postrčil brankáře Tytońe předtím, než se sám jal zakončovat.

Dvacet minut před koncem pak Andalusané dostali jedinečnou příležitost zvrátit utkání pevně na svou stranu. Střídající Guerra spadl v šestnáctce po Tytońově zákroku a vydobyl tím jak pokutový kop, tak červenou kartu pro polského brankáře ve službách Elche. Duda však z penaltového puntíku trefil pouze tyč. Potrestání shůry poté přišlo v osmaosmdesáté minutě. Zoufalé útočení Malagy otevíralo čím dál větší okénka v její vlastní obraně, čehož perfektně využil Jonathas přihrávkou Pasalićovi, který prostřelil gólmana Kameniho.

I když se v tu chvíli zdálo, že je o výsledku rozhodnuto, domácí hráči se pořád nevzdávali. Po krásné Amrabatově ráně do břevna se z dorážky prosadil Guerra a španělský útočník pak mohl dokonce v šesté minutě nastavení přidat i heroický vyrovnávací gól, jenže jeho zakončení k nelibosti domácích trefilo pouze připraveného brankáře Herreru.

Více informací k zápasu

Valencia CF - SD Eibar 3:1

03.05.2015 19:00

Góly: 25. Nicolás Otamendi, 56. Dani Parejo, 71. Paco Alcácer - 84. Mikel Arruabarrena

Valencie suverénně pokračuje v cestě za vysněnou kvalifikací do Ligy Mistrů. Díky domácí výhře 3:1 nad sestupem ohroženým Eibarem se již Los Che tři kola před koncem znovu osamostatnili na čtvrté příčce před dotírající Sevillou a navíc znovu vyvíjejí tlak i na třetí Atlético Madrid.

Oba zmínění konkurenti ze špice ligové tabulky totiž v pětatřicátém kole ztratili, když Atlético pouze remizovalo s Athleticem a Sevilla podlehla Realu Madrid. Vzhledem k tomu, že Valencie má se svým andaluským pronásledovatelem lepší vzájemné zápasy a tříbodový náskok k tomu, postačí jí k definitivní jistotě předkola milionářské soutěže již jen dvě další vítězství. O to nedělní se postarali Nicolás Otamendi, Dani Parejo a Paco Alcácer. Za hosty pouze v závěru snižoval Mikel Arruabarrena. Eibar po další prohře zůstává s jednatřiceti body nebezpečně blízko sestupovým příčkám.

V letošní sezoně si Netopýři vžili na svém stadionu Mestalla vlétnout na soupeře hned od úvodu zápasu, ovšem tentokrát jim chvíli trvalo, než se do střetnutí plně ponořili. První šanci si vytvořil Paco Alcácer, jenž dostal v základní sestavě přednost před Álvarem Negredem, ovšem Xabi Irureta v brance hostí si s danou situací bezpečně poradil. Valencijský tlak se však postupně stupňoval, až záhy vyústil v úvodní gól.

Levý obránce Valencie José Gayá unikl po kraji hřiště a nikým nehlídán poslal přesný centr na hlavu Nicoláse Otamendiho, jenž svou čtvrtou brankou sezony poslal domácí do vedení. Ještě do přestávky málem vedení Los Che zdvojnásobil Rodrigo De Paúl, ovšem ztroskotal na pozorném Iruretovi. Po změně stran pak Valencie nejenže neusnula na vavřínech, nýbrž dokonce přidala na obrátkách. V šestapadesáté minutě přidal druhý gól večera Dani Parejo díky tečované ráně zpoza pokutového území.

Dvacet minut nato pak Alcácer završil pohodové představení valencijských, když zblízka dorazil Parejův přímý kop, který se odrazil od brankové konstrukce. V závěru sice nedorozumění Mustafiho s Gomesem umožnilo Ángelovi předložit na stříbrném podnose gólovou šanci Arruabarrenovi, jenž danou možností nepohrdl, avšak víc již domácí Eibaru nedovolili. Valencie tak slaví svou jubilejní patnáctou domácí výhru sezony a průběžný zisk dvaasedmdesáti bodů, což je jejich nejlepší počin od památného titulu z roku 2004 ještě pod vedením kouče Rafy Beníteze.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Granada CF 1:2

03.05.2015 17:00

Góly: 45. Pedro León - 14. Youseff El Arabi (pen.), 59. Youseff El Arabi

Sandoval prožil na lavičce Granady skvělou premiéru. Jeho tým totiž veze všechny body ze hřiště Getafe a jeho naděje na záchranu stále žijí. Hosté šli do vedení v první půli po penaltě El-Arabiho, jenž po změně stran zařídil i rozhodující gól po brance domácího Leóna.

Odválání kouče Resina mělo dát Andalusanům impulz k tomu, aby se po výsledkové mizérii opět zvedli. A hosté také začali v Madridu hezky od podlahy. Už ve 3. minutě zakončoval rychlý protiútok Rochina a gólman Guaita musel předvést výtečný zákrok. O pár chvil později byla nadějná střela El-Arabiho z pravé strany sražena obranou Getafe na roh. A Granada byla za úvodní aktivitu odměněna vedoucí brankou. Ve 13. minutě zahrál Naldo v pokutovém území rukou a k nařízené penaltě se postavil Yousef El-Arabi, jenž poslal Guaitu na druhou stranu než mířil a odběhl slavit překvapivé vedení - 0:1!

Madridští s podobným výkonem vůbec nepočítali a dlouho byli jako opaření. Nešla jim rozehrávka a často se uchylovali k dlouhým nákopům. Když to nešlo kombinačně, zkoušeli to hráči Getafe ze střední vzdálenosti. Dobrým pokusem se ve 34. minutě prezentoval Henestroza, ale nebezpečnou střelu k tyči vyrazil brankář Roberto. Už se zdálo, že si Granada svůj náskok odnese až do kabin, těsně před přestávkou ale Getafe dokázalo vyrovnat. Po dlouhém centru Escudera se ve vápně Andalusanů prokličkoval přes bránícího Juana Carlose zkušený Pedro León a střelou na bližší tyč dokonale překvapil Roberta - 1:1!

Nedlouho po změně stra měli dobrou příležitost ke skórování domácí, z přímého kopu se v 56. minutě jen o kousek netrefil Escudero. Vzápětí se ale skóre měnilo na druhé straně. Rozhodující akci zápasu rozehrál na pravé straně Piti, který přesným centrem našel nabíhajícího El-Arabiho a osmadvacetiletý Francouz hlavou dopravil míč do sítě - 1:2!

Granada si v poslední půlhodince vedení s vypětím všech sil uhlídala, Getafe už nevytasilo žádný trumf a odneslo si z tribun zasloužený pískot. Po tomto kole zůstanou Madridští na čtrnácté příčce, Granada stáhla své manko na první nesestupovou pozici na dva body.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Rayo Vallecano 1:1

03.05.2015 12:00

Góly: 80. Héctor Moreno - 29. Emiliano Insúa

Espanyol Barcelona si nakonec jen rozdělil body s Rayem. Vallecas poslal do vedení obránce Insúa, ale deset minut před koncem se prosadil trochu kuriózně Hector Moreno.

Domácí Espanyol chtěl před vlastními fanoušky uspět a porazit Rayo Vallecano. To je hodně nevyzpytatelným soupeřem, protože dokáže rány přijímat se stejnou samozřejmostí jako rozdávat. Domácí se spolehli na jediného hrotového útočníka, kterým byl Caicedo. Toho podporovali Vázquez, Garcia či Montaňes. Hosté postavili do útoku Fedora, který spoléhal na podporu Embarby, Bueno nebo Morena. Před Toňem pak nastoupili Tito, Zé Castro, Morcillo a Insúa.

Po třech minutách zápasu Nicolás Fedor netrefil branku Espanyolu, Casilla tak mohl v klidu rozehrát. O chvíli později pálil nebezpečně Felipe Caicedo, ale ani on netrefil prostor za brankářem Toňem. O chvíli později dostal Espanyol šanci na rozehrání standardní situace, ale Volný kop rozehrál Lucas Vázquez jen do bránících hráčů ve zdi.

O chvíli později se Espanyol dostal k další rozehrávce standardní situace a tu využil mnohem lépe. Rozehrávající Arbilla trefil dokonce břevno branky Vallecana a následná dorážka mířila hodně vysoko nad! Po dvaceti minutách Sergio García si připravoval střeleckou pozici, ale byl o míč připraven pozornou defenzívou. Až po půl hodině udeřili hosté, což bylo nemalé překvapení vzhledem k dosavadnímu vývoji zápasu. Domácí chybovali v rozehrávce, hosté vybojovali míč a Bueno nahrával dopředu na rozběhnutého Emiliana Insúu. Ten s míčem u nohy nasprintoval do vápna a krásnou ranou překonal marně zasahujícího brankáře Kika Casillu - 1:0 pro Rayo Vallecano.

Espanyol na to reagoval zvýšením ofenzivních snah. Montañés zkoušel uvnitř vápna nahrávat z pravé strany nabíhajícím spoluhráčům, ale to se mu nepovedlo podle představ. Pět minut před koncem nepříliš zajímavé první půle se obránce Insúa odhodlal ke střele z třiceti metrů, ale rána mu vůbec nesedla a zamířila mimo tři tyče.

Po změně stran přišla pro Espanyol další nepříjemná zpráva. Felipe Caicedo se minutu po střídání stran zranil a nemohl již v zápase pokračovat. Jeho místo na hrací ploše zaujal zkušený Christian Stuani. Deset minut po změně stran se stal hrdinou Duarte Sánchez, který na brankové čáře obětavým skluzem odvrátil míč mimo nebezpečí, ačkoli již směřoval po střele zprava do brány! Stuaniho pas do vápna na nabíhajícího spoluhráče nebyl příliš přesný, takže rozehrávat mohlo Rayo. Uběhla hodina hry, ale domácí stále nebyli schopní vymyslet nic konstruktivního, co by dostalo Espanyol alespoň trochu blízko ke srovnání. Manucho se prezentoval rychlým sprintem na pravém křídle, ale nedokázal k tomu připojit vlastní nahrávku.

Brankář Raya Toňo musel likvidovat několik centrů, které do jeho výsostného území létaly stále častěji. Vše ale nakonec zvládl výborně. Náběh Sergia Garcii zůstal nepochopen a nevyužit. Deset minut před koncem se tak domácí nadále trápili v koncovce. To se změnilo až deset minut před koncem, když Hector Moreno původně centroval, ale jeho vybídku nikdo netečoval. Míč tak skončil za překvapeným Toňem!

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Villarreal CF 1:1

02.05.2015 22:00

Góly: 50. Celso Borges - 48. Jaume Costa

Zápas Deportiva la Coruňa a Villarrealu, tedy dvou týmů, které již hrozivě dlouhou dobu čekají na ligové vítězství, skončil všeobecně očekávaným prodloužením jejich mizérie, tedy remízou. O dělbu bodů s konečným skóre 1:1 se postarali Jaume Costa a Celso Borges.

První jmenovaný dostal Žlutou ponorku do vedení v honbě za udržením šestého místa zajišťujícího kvalifikaci do Evropské ligy. Depor však zvládl ještě vyrovnat zásluhou kostarického záložníka Borgese, a přestože zůstává nadále v oblasti sestupu na osmnácté příčce, alespoň umazal ztrátu na záchranu o jeden bod. Přesto situace galicijského klubu zůstává tři kola před koncem kritická, bez vítězství se již záchrana neobejde.

Domácí vstoupili do zápasu rozhodně lépe a prostřednictvím Oriola Riery si také vypracovali první slibnou brankovou příležitost utkání. Brankář Juan Carlos však v této zkoušce obstál. Odpověď Villarrealu na sebe nenechala dlouho čekat a Tomás Piňa s Mariem Gasparem se dostali ke svým střeleckým pokusům, byť neúspěšným. Ještě do poločasu pak pokoušel štěstí znovu aktivní Riera, jenž připravil palebnou pozici Lusinhovi, ovšem stejně jako následně Juanfran to k prvnímu gólu nevedlo.

Po změně stran se hra naplno rozvinula v otevřenou partii, a to zvláště díky brzkému prolomení bezbrankového stavu. V osmačtyřicáté minutě totiž Costa zamířil z hranice pokutového území přesně a překonal brankáře Fabricia na 1:0 pro Villarreal. Uplynuly však sotva dvě minuty a bylo znovu vyrovnáno. Celso Borges srovnal rovněž z hranice šestnáctky, a to prudkou ranou.

Ve zbytku utkání pak oba celky vrhaly síly dopředu v honbě za vítězným gólem, jenže Luciano Vietto ani Lucas Pérez na obou stranách se svými střelami neuspěli. Zápas tak k nelibosti všech zúčastněných skončil remízou 1:1, která pouze prodloužila nevítězné trápení obou klubů. V případě Villarrealu je již na pořadu dne přelom dvouciferného počtu nevydařených zápasů, zatímco Deportivo se již dostalo k nešťastnému číslu třináct. Další šanci dostane Depor v Bilbau, Villarreal zase přivítá Elche.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Real Madrid 2:3

02.05.2015 20:00

Góly: 45+2. Carlos Bacca, 79. Vicente Iborra - 36. Cristiano Ronaldo, 37. Cristiano Ronaldo, 68. Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo hattrickem zajistil vítězství Realu v Seville 3:2! Portugalský kanonýr se trefil krátce po sobě v první půli a třetí branku přidal dvacet minut před koncem zápasu. Trefy domácích Baccy a Iborry k bodům nevedly a Sevilla tak musí doufat v zítřejší ztrátu Valencie.

Po opatrném začátku zápasu zahrozili jako první hosté. V 9. minutě se po centru z levé strany zjevil před gólmanem Ricem Ronaldo, jenž byl dnes hodně při chuti. Real byl lepší a dokázal Andalusany zatlačit, nicméně stoprocentní šance se příliš nedostavovaly. Na druhé straně byl aktivní dravý Bacca, jeho průnik ve 21. minutě ale vyřešil jistým zákrokem Casillas.

Krátce před vypršením první půlhodiny se hlavami srazili Ramos s Krychowiakem, polský fotbalista si ze střetu odnesl krvavé zranění a musel být ošetřován. Dočasného oslabení Sevilly Real dokonale využil. Cristiano Ronaldo si naskočil na prudký centr Isca a nikým nehlídán pohodlně zakončil - 0:1! Portugalský kanonýr své galapředstavení teprve začal a druhá branka následovala o pouhou minutu později. Rodriguézův centr prodloužil ve vápně domácích Chicarito a nabíhající Ronaldo v těžké pozici dokázal sklepnout míč přes padajícího Rica do sítě - 0:2!

Domácí byli jako opaření a nepomohl jim ani návrat Krychowiaka na hřiště. Na poslední chvíli vvšak domácí přece jen vykřesali naději do druhé půle. Krátce před odchodem do kabin Ramos ve vápně skluzem poslal k zemi Aleixe Vidala. Sudí José González ukázal hostujícímu obránci žlutou kartu a zároveň dal domácím k dispozici pokutový kop. Toho se s přehledem zhostil Carlos Bacca, jenž střelou do Casillasova protipohybu snížil na 1:2!

Po změně stran Sevilla výrazně přidala a hnala se za vyrovnáním. Real si však zkušeně hlídal vedení a čekal na chybu soupeře. Té se domácí dopustili v 69. minutě. Ronaldo se při centru Balea z pravé strany ocitnul na zadní tyči téměř nekrytý, proto mohl svou hlavičku dobře namířit a překrásným obloučkem potřetí překonat Rica - 1:3! Pro portugalskou legendu to byl v La Lize hattrick s pořadovým číslem 25, čímž Ronaldo opět posunul historické tabulky Realu Madrid v této disciplíně.

Unai Emery reagoval na nepříznivý vývoj nasazením Suáreze, Iborry a Gameira a obměněný tým ještě dokázal snížit na rozdíl jediné branky. Psala se 79. minuta, když do vápna Bílého baletu pronikl Vidal, který zpětnou přihrávkou našel nehlídaného Iborru, a ten pohotovou střelou propálil nehybného Casillase - 2:3! Sevillští v posledním desetiminutovce dokonce sahali po vyrovnání, v 85. minutě však po závaru před bránou Realu Suárez bránu netrefil. Poslední příležitostí domácích byl únik Iborry v 90. minutě, ale ani tentokrát se domácí fandové nedočkali. Real vybojoval nesmírně cenné vítězství a situace na čele tabulky se tak stále nemění. Los Blancos stále číhají na zaváhání Barcy, zbývají jim však už jen tři utkání. Sevillští budou čekat, jak si zítra povede Valencie.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Athletic Bilbao 0:0

02.05.2015 18:00

Góly: -

Atlético Madrid se muselo v domácím prostředí proti Athleticu spokojit pouze s bezbrankovou remízou, přestože hned třikrát dostalo míč úspěšně do sítě soupeře. Pokaždé však radosti madridského klubu učinil přítrž praporek čárového rozhodčího, který ke všemu ve dvou případech vyletět nahoru neměl, jak ukázaly opakované záběry.

Dvakrát byl nešťastným střelcem Antoine Griezmann, jednou pak Tiago Mendes. Athletic pak v závěru musel dohrávat o desíti, neboť Unai Bustinza uviděl dvě žluté karty. Domácí však přesto skórovat nestihli a teprve podruhé v letošní sezoně vyšli na vlastním stadionu střelecky naprázdno. Svěřenci Diega Simeoneho tak zůstávají na třetím místě, přičemž ztráta na vedoucí duo Barcelona, Real Madrid narostla o další dva body. Athletic se alespoň dočasně posunul na sedmou příčku o bod před Malagu, která však má nedělní zápas s Elche zápas k dobru.

Atléticu nebylo nic platné, že proti svému baskickému soupeři bylo jasně lepším týmem, neboť gólové zakončení mu jednoduše nebylo přáno. Na úvod se dožadoval odpískání pokutového kopu Fernando Torres, jehož natěsno hlídal Xabier Etxeita, jenže za svou snahu uviděl pouze žlutou kartu. Iago Herrerín v brance hostí pak musel vychytat hlavičku Raúla Garcíi a v závěru první půle poprvé lovil míč ze sítě v dobré náladě, když Griezmannovo zakončení přišlo z postavení mimo hru.

Po změně stran pak z ojedinělé šance Basků málem skóroval Kike Sola, jenže San Joseho ránu tečoval pouze těsně vedle vzdálenější tyče. V sedmašedesáté minutě se již radovali obhájci titulu, ovšem Griezmannův gól nebyl uznán pro domnělý ofsajd, který však opakované záběry jasně vyvrátily. To samé se poté opakovalo i v případě Tiaga Mendese, jehož usměrnění Turanova centru do sítě rovněž vzbudilo místo radosti na tribunách pouze velké rozčarování.

V závěru pak poslední šance utkání zahodili Griezmann s Mirandou, a tak Atlético Madrid překvapivě utrpělo dvoubodovou ztrátu v podobě remízy 0:0. Athletic má naopak důvod k radosti, body ze stánku Vicenteho Calderóna nevozí jen tak kdekdo.

Více informací k zápasu

Córdoba CF - FC Barcelona 0:8

02.05.2015 16:00

Góly: 42. Ivan Rakitić, 45. Luis Suárez, 46. Lionel Messi, 53. Luis Suárez, 65. Gerard Piqué, 80. Lionel Messi, 85. Neymar (pen.), 88. Luis Suárez

Barcelona s chutí střílela a z Córdoby si veze jednoznačnou výhru. Zápas, který místo vyrovnaného klání připomínal spíše vraždění neviňátek, domácí naprosto nezvládli. Naopak Barceloně vycházelo prakticky všechno, na co sáhla. Blaugranas se radují z vysoké výhry a ještě k tomu z čistého konta.

Barcelona nechtěla při návštěvě Córdoby nic podcenit. Trenér Luis Enrique poslal do zápasu smrtící ofenzívu v podání Rakitić, Busquets, Iniesta, kteří nastoupili za hvězdnými útočníky Messim, L. Suárezem a Neymarem. Domácí se spolehli na hráče jako Bébé, Krhin, Luso a Fidel a jediný útoční, kterým byl Andone. A v podání Barcelony to byl opravdu nelítostný střet. Trefili se Lionel Messi, Ivan Rakitić, Neymar, Gerard Piqué a také Luis Suárez, který zaznamenal hattrick.

Barcelona chtěla od prvních minut potvrzovat úlohu jasného favorita. Alba centroval z pravé strany a našel skvěle nabíhajícího Brazilce Neymara. Ten ale už po třech minutách trestuhodně minul bránu! O chvíli později Iniesta dostal dobrou přihrávku na střed šestnáctky, ale jeho střela mířila hodně mimo. Ozvali se také domácí, kteří v úvodu zápasu odmítli pozici outsidera a chtěli zdramatizovat bitvu o tři body. Edimar našel svým centrem hlavu Andoneho, který ale z velké blízkosti hlavou přestřelil.

Na dalších patnáct minut se Barcelona odmlčela. Ve hře favorita přibývalo nepřesností a centry krajích obránců mířily velmi často mimo tři tyče. Po třiceti minutách nevýrazné hry se po centru Daniho Alvese dostal do šance Lionel Messi, který jen tak mimochodem obešel čtyři protihráče a vypálil. Jeho rána ale mířila jen do míst, kde se pohyboval domácí brankář Juan Carlos. O chvíli později Iniesta dostal míč na střed a poté vypálil, ale jeho pokus byl zablokován. Pět minut před koncem první půle Neymar pálil jen do tyče.

Když už si domácí mysleli, že přežijí první půli bez inkasované branky, chorvatský záložník Ivan Rakitić je vyvedl z omylu. Naběhl si totiž na skvělý centr od Lionela Messiho do vápna a krásnou ranou prostřelil Juana Carlose. O chvíli později Barcelona zahrála podobnou akci, když centroval Andres Iniesta a pálil nabíhající Luis Suárez. Také v tomto případě byla Córdoba bez šance - 2:0 pro favorita z Katalánska.

Jen dvě minuty po změně stran trvalo Barceloně, než si dokázala vypracovat další gólovou šanci. Dani Alves nacentroval ze strany do vápna a Lionel Messi netypicky hlavou skóroval! Podobnou akci předvedli hosté také o chvíli později, když Dani Alves našel jiného střelce Barcelony - Luise Suáreze. Jeho přesné zakončení hlavou mířilo do protipohybu brankáře Carlose, který znovu kapituloval. A ze zápasu se začala stávat exhibice.

O chvíli později drtivý tlak Barcy rezultoval v šanci Neymara, který ale ze tří metrů nedostal míč do brány. Po hodině hry demolice domácích pokračovala centrem od Ivana Rakitiće. Ten našel hlavu spoluhráče Gerarda Piquého, který se nemýlil a skóroval! Deset minut před koncem utkání dal další branku Lionel Messi, který se dostal k odraženému balonu a z velké blízkosti již neměl problém dostat míč do sítě.

Branku s pořadovým číslem sedm vstřelil zařídil a proměnil Neymar, který byl ve vápně faulován a nařízenou penaltu sám proměnil! Tím ale potupa Córdoby neskončila, protože se Lionel Messi dostal k odraženému míči a střelou do prázdné brány zakončil bohaté utkání! Dnes bylo opravdu na co se dívat. Barcelona tak navyšuje náskok na první příčce na pět bodů!

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Levante UD 3:0

01.05.2015 20:45

Góly: 13. Alfred Finnbogason, 51. Markel Bergara, 86. Carlos Vela

Domácí tým Real Sociedad San Sebastian zabral a dokázal si na domácí půdě poradit s Levante. O branky se v dresu domácích postarali Finnbogason, Bergara a Vela, který zakončil utkání brankou krátce před koncem zápasu. Vítězný Real Sociedad je na jedenáctém místě, zatímco Levante je až na 15. místě.

Domácí tým měl velkou motivaci vyhrát, aby potěšil vlastní fanoušky. A začal velmi aktivně, když už po šesti minutách vstřelil první branku utkání. Postaral se o ni mladý útočník Carlos Vela. Jenže stál v době střely v ofsajdu, takže sudí Carlos Del Cerro nemohl branku uznat. Po třinácti minutách už domácí vstřelili branku regulérním způsobem. Po krásné kombinaci Prieta s Yuriho Berchidem se před bránou zjevil nabíhající útočník Alfred Finnbogason, který už měl jednoduchou pozici a míč doklepl do brány poměrně snadno - 1:0 pro domácí Real Sociedad San Sebastian!

Po dvaceti minutách se ve slibné šanci objevil střelec jediné branky utkání Finnbogason, jenže toho zastavil zdvižený praporek pomezního sudího. O chvíli později se ke střele z velkého vápna dostal domácí střelec Nabil El Zhar, jenže mířil mimo. Na nahrávku ze středu pole si nabíhal domácí útočník Alfred Finnbogason, kterému pak stačilo jen přehodit brankáře Mariňa. To se mu ale nepovedlo a skóre se tak neměnilo. O chvíli později Granero vyslal technickou ránu, která jen těsně minula horní tyčku brány brankáře Mariňa.

Velmi zajímavý centr do vápna poté posílal útočník Carlos Vela, ale nakonec nenašel nikoho ze svých spoluhráčů, kteří by akci zdárně zakončili. Po změně stran začali opět lépe domácí, kteří chtěli přidat další branky. Vela si naskakoval na centr ze strany, jenže před ním zasáhl pohotový Mariňo. Ani brankář Levante si ale neporadil s akcí domácího týmu, když jej nebránili vlastní hráči. Pět minut po změně stran Rubén Pardo nacentroval od praporku centr na malé vápno, kde se ocitl osamocený Markel Bergara a jeho přesná hlavička zaskočila brankáře Mariňa - 2:0 pro domácí celek.

Po hodině hry měl práci také brankář Rulli, který musel likvidovat zajímavý pokus Mariho. Jose Mari se opřel do míče z hranice 20 metrů a protáhl svého soka. Velova střela z velkého vápna na místo určení nedoputovala, protože ji zablokovala pozorná obrana. Patnáct minut před koncem utkání se centr Lópeze ze strany snesl k Toňovi, ale ten nastřelil jen nejbližšího obránce před sebou! Pět minut před konce utkání zahrával Real Sociedad San Sebastian zajímavou standardní situaci a Carlos Vela se trefil parádně. Na jeho ránu z 20 metrů byl brankář Toňo krátký a kapituloval. Carlos Vela krásně obstřelil zeď a poslal balon do sítě!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona352834105:1987
2.Real Madrid352816105:3285
3.Atlético Madrid35237565:2676
4.Valencia CF35219564:2772
5.Sevilla FC35216865:4169
6.Villarreal CF351412945:3254
7.Athletic Bilbao351391334:3848
8.Málaga CF351381437:4247
9.Celta Vigo3512101342:4046
10.Espanyol Barcelona3512101342:4446
11.Real Sociedad3510131240:4443
12.Rayo Vallecano351341840:6343
13.Elche CF351171733:5840
14.Getafe CF351061929:5436
15.Levante UD35981832:6335
16.SD Eibar35872030:5231
17.Deportivo La Coruña356121730:5730
18.UD Almería35881931:5729
19.Granada CF355131724:6428
20.Córdoba CF353112121:6120
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (326)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele