Primera División - souhrn 28. kola

20.03.2015, 22:34, aktualizováno 22.03.2015, 22:55
Komentáře a souhrny
Barcelona oplatila Realu Madrid podzimní porážku a druhé letošní El Clásico vyhrála. Sociedad vyhrál nad Córdobou. Sevilla veze tři body ze hřiště Villarrealu. Atlético Madrid porazilo Getafe a zůstává o bod za třetí Valencií, která už v pátek přivezla tři body z Elche. Rayo si doma poradilo s Málagou a na sestupové pozice má k dobru už deset bodů...

FC Barcelona - Real Madrid 2:1

22.03.2015 21:00

Góly: 19. Jérémy Mathieu, 56. Luis Suárez - 31. Cristiano Ronaldo

Nedělní El Clásico patřilo Barceloně, která tak oplatila Realu porážku z posledního vzájemného souboje. Bílý balet ale ukázal svou sílu a zejména v první půli domácím dělal hodně starostí. Skóre otevřel hlavou Mathieu, ještě do poločasu ale vyrovnal Ronaldo. O výhře Blaugranas rozhodl nedlouho po změně stran Luis Suárez, jehož branka posunula Barcu do čtyřbodového trháku na čele La Ligy.

Očekávaný mač začala lépe Barcelona, zejména Iniesta se velmi činil v ofenzivní linii domácích a po jeho průniku už ve 3. minutě pálil Rakitič těsně mimo. Na druhé straně zase válel Benzema, jeho střela na bránu v 8. minutě ale postrádala přesnost. Hrálo se v obrovském tempu a hra se přelévala z jedné strany na druhou. Ve 12. minutě se po ose Marcelo-Benzema-Ronaldo otřáslo dokonce břevno Bravovy svatyně!

Od té doby Real získal pevnou půdu pod nohama a byl stále více nebezpečný. Barceloně se zanedlouho ale také podařila skvělá akce a dokonce s gólovým zakončením. V 19. minutě zahrával standardní situaci Messi a na jeho centr si skvěle naběhl Jérémy Mathieu, který přesnou hlavičkou nedal Casillasovi šanci - 1:0! Barcelona stále útočila a v 31. minutě po rohovém kopu domácích přihrával Suárez do vyložené šance Neymarovi, brazilský talent ale zradilo zpracování.

Hned z protiútoku udeřili Los Blancos. Gólovou šanci založil Modrič, ve vápně Barcy posunul Benzema míč patičkou na Ronalda a portugalský kanonýr ve skluzu uklidil míč za záda bezmocného Brava - 1:1! Iniciativu poté naplno převzal Real, ale dlouho si nedokázal vypracovat vyloženou střeleckou příležitost. Až ve 40. minutě, když Bale dokonce dostal balón do sítě. Hlavou přihrávající Ronaldo však stál v ofsajdu a branka nemohla být uznána. Sám Ronaldo pak ve 43. minutě vyslal parádní ránu na Bravovu svatyni z poza vápna, domácí brankář ale míč konečky prstů vyškrábl nad břevno! Poslední příležitost proměnit převahu Realu na konci první půle do gólové podoby měl Bale, ale po Benzemově sklepnutí ve vápně nemířil přesně.

Vyprodaný Camp Nou sledoval i po přestávce skvělé představení. Bílý balet si do druhé půle přinesl momentum z povedeného prvního poločasu a byl stále nebezpečný. Ve 49. minutě předvedli výstavní narážečku ve vápně domácích Benzema s Ronaldem, ale střelu francouzského útočníka vychytal výborným zákrokem Bravo. Vedení si však krátce potom vzali Blaugranas zpět. Alves vyslal z vlastní poloviny milimetrový pas na unikajícího Suáreze, jenž se vytasil s exkluzivním zpracováním a ještě lepší střelou na vzdálenější tyč - 2:1! Suárez si připsal premiérový gól v El Clásicu.

Real se hnal znova za vyrovnáním, jenže Barcelonští hráli ve velké pohodě a zkušeně si hlídali náskok. Hra se rozkouskovala vinou četných faulů a přerušení. Mezi 61. a 71. minutou rozdal sudí Mateu hned čtyři žluté karty a to ještě jednu možná odpustil Carvajalovi, který zastavil na hranici pravidel unikajícího Neymara. Čas hrál do karet domácím, kteří využívali stoupající nervozity v řadách Madridských. Dobrý průnik předvedl v 67. minutě Neymar, ale pálil nad, a o šest minut později minul jen o decimetry Casillasovu bránu Messi.

V 78. minutě měl na noze vyrovnání Benzema, s jehož tečovanou střelou si ale Bravo s vypětím všech sil poradil. Koncovku zápasu však měla celkově pod kontrolou Barcelona a Real se jen těžko dostával k ohrožení branky svého soupeře. Naopak Blaugranas byli stále nebezpeční a Suárezově ráně na zadní tyč v 84. minutě mnoho nescházelo. V 86. minutě pak mohl vedení Katalánců ještě potvrdit Alba, jemuž ale znemožnil kvalitní zakončení dobrým výběhem Casillas, který o pouhou minutu později vychytal i Messiho. Dlouho očekávaná fotbalová bitva tak skončila vítězstvím Barcelony 2:1. Real ale rozhodně nepředvedl špatný výkon a byl mnohokrát krůček od úspěchu. Na čele La Ligy si nicméně Blaugranas i tak vytvořili pohodlný čtyřbodový náskok a pomalu se jim otevírá cesta k titulu.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Córdoba CF 3:1

22.03.2015 19:00

Góly: 33. Imanol Agirretxe, 75. Chori Castro, 90+2. Alfred Finnbogason - 12. Florin Andone

Real Sociedad San Sebastian si poradil s trápící se Córdobou a nastřílel jí tři branky. Nutno dodat, že Córdoba hrála hodně oslabená, protože za celý zápas viděli červenou kartu hned tři její hráči! Córdoba i přes vyloučení začala skvěle, když ji do vedení poslal Andone, ale domácí se včas probudili a vstřelili hostům tři branky. Postarali se o ně Imanol Agirretxe, Chori Castro a Alfred Finnbogason.

Córdoba měla naprosto katastrofální vstup do zápasu. Už v 6. minutě zastavil pronikajícího soupeře nedovoleně Pantić a od sudího Carlose Velasca Carballa viděl ihned červenou kartu. Po ní se Córdoba zatáhla do obrany a čekala, s čím přijde soupeř. Těm se ale dopředu moc nechtělo a Córdobě vyšel jediný protiútok. Po deseti minutách se Córdoba dostala k zahrávání rohového kopu a na něj si naskočil útočník Florin Andone. Vyskočil nejvýš a přesnou hlavičkou míč uklidil do branky za Rulliho záda - 1:0.

Domácí brankář Géronimo Rulli byl obecně hodně často u míče. Domácí diváci mu museli děkovat, když v rozmezí jedné minuty zlikvidoval ne jednu, ale hned tři šance hostujícího týmu. Se všemi střelami, které k němu obrana pustila, si poradil parádně. Po půlhodině nepříliš záživného fotbalu se Castro pokusil projít do vápna, ale byl včas zastaven. Po minutě se ale Real Sociedad mohl radovat, protože na centrovaný míč do vápna si naskočil Imanol Agirretxe a v akrobatické poloze jej umístil za záda hostujícího brankáře - srovnáno.

Krátce před poločasovou přestávkou mohla jít Córdoba do vedení. Bébé vyslal dělovou ránu zpoza vápna, tu ještě brankář Rulli výtečně vyrazil alespoň na břevno. Dvě minuty poté se mohlo opět měnit skóre, když Zaldúa krásnou ranou mířil jen do tyče Carlosovy brány! Střela záložníka Parda se už mezi tři tyče nevešla. Deset minut po změně stran Bébé dostal brilantní přihrávku za obranu, ale Rulli výborně vyběhl a míč skončil v jeho náručí. Následně se neujal ani centr do vápna, který tam směroval Granero.

Právě Granerovo místo zaujal posléze ofenzivně laděný Carlos Vela a záměry trenéra Davida Moyese byly zcela evidentní. Jeho příchod znamenal pro obranu hostí zvýšenou pozornost, ale ani ta jim příliš nepomohla. Na centr do vápna si totiž naběhl Gonzalo Castro a krásnou ranou z otočky překonal brankáře Juana Carlose - 2:1.

Deset minut před koncem sudí Carlos Velasco Carballo vytáhl druhou červenou kartu, kterou adresoval Inigovi Lópezovi. Minutu před koncem se na hrací ploše objevil útočník Alfred Finnbogason, který se také trefil. Nejprve se prohnal do vápna, kde mu ale obraná linie Córdoby míč odebrala. Následně se ocitl ve vápně, kam mu nahrával Carlos Vela. Z této situace už nemohl Finnbogason netrefit a radoval se stejně jako trenér Moyes - 3:1. Poté ještě dostal červenou kartu Pinillos, kterému se nepozdávaly výroky sudího.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Sevilla FC 0:2

22.03.2015 17:00

Góly: 49. Coke, 65. Vitolo

Pomsta se nekoná. Villarreal hodně chtěl oplatit svému sokovi z Andalusie porážku z Evropské ligy, která znamenala jeho vyřazení. Plány na odvetu bude ale Villarreal muset odložit na jindy, protože všechny tři body si domů ováží Sevilla. A odváží si je po právu. V první půli ještě ani jedna branka nepadla, ale ve druhém dějství se trefili Coke a Vitolo.

Villarreal byl sice dnes večer jasně lepším týmem a měl spoustu možností, jak získat tři body, ale ani jednu z nich nevyužil. Sevilla možná čekala právě takový scénář, ale na rozdíl od Villarrealu se hostům dařilo proměňovat vytvářené šance. Okna v obraně domácích využili Coke po změně stran a po hodině hry také Vitolo. Sevilla se spoléhala především na rychlé protiútoky a vycházelo jí to skvěle.

Od začátku se Villarreal hodně snažil, aby vstřelil první branku. Blízko byl Joel Campbell, ale mladý útočník z Kostariky se neprobil do vápna podle svých představ a byl míče zbaven ještě před tím, než mohl vypálit. Na druhé straně se do zakončení hnal Daniel Carrico, který vypálil z nějakých třiceti metrů. Jeho střela lehce zaplavala ve vzduchu, ale Asenjo s ní problémy neměl. Po patnácti odehraných minutách se do šance dostával Carlos Bacca. Nejlepší střelec Seville se hnal na brankáře Asenja, ale toho zachránil včasným a téměř chirurgicky přesným zásahem obránce Mateo Musacchio.

Stephane Mbia poslal do šestnáctky nadýchaný centr, jenž se snášel na nohy Baccy, ale tomu chybělo několik centimetrů. O chvíli se pokusil o technickou střelu Bacca, ale mířil jen do míst, kam doskočil brankář Asenjo. Na opačné straně se do zakončení dostal dos Santos, který ale také narazil na pozorného Sergia Rica. Na druhé straně Coke poslal do vápna dobrý centr na něhož si naskočil Vitolo, jehož zakončení ale bravurně zlikvidoval Sergio Asenjo.

Hodně aktivní byl Joel Campbell, který se neustále snaží na dálku poslat Arsénu Wengerovi vzkaz. Dnes se zbytečně neutápěl v kličkách, ale efektivně připravoval šance druhým. Několik individuálních šancí ale nakonec vždy zastavila obrana Sevilly. Akce Villarrealu byly stále nebezpečnější. Giovani dos Santos se dostal na hranici šestnáctky odkud také poslal velmi jedovatou dělovku, ale Sergio Rico vytáhl skvělý zákrok. Deset minut před koncem první půle se k odraženému míči dostal Joel Campbell, ale jeho ránu zastavil obětavý Pareja.

Do kabin mohli jít jako vedoucí celek domácí. Stačilo, kdyby Moi Gómez nepromarnil šanci a v šestnáctce pálil trochu lépe. Takto orazítkoval jen břevno domácích. Jen boční síť následně trefil Moreno. O to větší šok si pro domácí diváky připravili hosté po návratu z kabin. Seville stačil jeden rychlý protiútok tažený Figueirasem k tomu, aby vedla. Figueiras zavezl míč do vápna, tam jej nahrál zpět Cokemu, který propálil vše před sebou - 1:0.

Inkasovaný gól téměř zmrazil srdce i akce Villarrealu, který na chvíli nevěděl, co má vlastně dělat. Když už kombinace domácích začaly znovu dávat smysl, přišla další rána. Vitolo se totiž dostal k odraženému balonu na vápně a krásnou ranou z první propálil vše před sebou - 2:0.

Ani dvě branky ve vlastní síti ale Villarreal nezastavily. Gerard Moreno si naskočil na pěkný centr a pokusil se o zakončení hlavou, ale mířil špatně. Další poměrně dobrou střelou se prezentoval Uche, ale mířil také mimo. Tři minuty před koncem se Moreno dostal o pět k míči, ale napálil jen levou tyč Sevilly!

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Espanyol Barcelona 0:0

22.03.2015 12:00

Góly: -

Deportivo La Coruňa uhrálo s barcelonským Espanyolem bezbrankovou remízu, která jej posunul na vzdálenost právě jednoho bodu od sestupového pásma. Galicijský klub sice měl během utkání více ze hry, ovšem ty největší šance měli povětšinou zase hosté. Oba brankáři Fabricio s Kikem Casillou se však vyznamenali a udrželi gólová stavidla zavřená po celých devadesát minut včetně nastavení.

Svěřenci Víctora Fernándeze se tak posunuli na šestnácté místo, jeden bod nad Levante, které na první sestupové osmnácté příčce zaostává o skóre za sedmnáctou Almérií. Situace na chvostu tabulky tak ve Španělsku nadále zůstává těsná a zamotaná, sestoupit může stále dobrých osm týmů a pouze poslední Córdoba v tomto boji výrazněji zaostává. Espanyol se drží na dvanácté příčce s dostatečným náskokem, o který by již ve zbytku sezony přijít neměl. Přesto oba celky nemohou být příliš spokojeny, neboť hosté nevyhráli tři kola v řadě, domácí hned dvakrát tolik.

V případě Espanyolu se znovu potvrdilo, jak velkou ztrátou je pro Katalánce absence jejich kapitána a nejlepšího střelce Sergia Garcíi, jehož ze zápasu vyřadilo zranění kotníku. Na hrotu tak hrál osamocený Felipe Caicedo s podporou Salvy Sevilly. Jako první se ke slovu dostali výrazněji hosté, když José Caňas z přímého kopu přinutil ve dvanácté minutě Fabricia k prvnímu zákroku. Domácí gólman pak musel pozorně vykrýt prostor při ráně Sevilly a poděkovat čárovému rozhodčímu, že správně odmával postavení mimo hru, kterého využil při dorážce Caicedo ke skórování neplatné branky.

Pak přišel na řadu také hostující brankář Casilla. Ten se nejprve musel vypořádat se sabotáží z vlastních řad, když Álvaro González předvedl příšerný odkop míče a poslal do úniku Ivana Cavaleira. Ten však na Casillovi ztroskotal. Další velkou šanci si Depor vypracoval až v průběhu druhého poločasu. Oriol Riera si zpracoval na hrudi vysoký míč a jal se bez váhání střílet. Jeho nebezpečný pokus však s přispěním Héctora Morena nakonec postrádal přesnost a prosvištěl nad břevnem brány.

Casilla záhy odolal i podruhé, když Alex Bergantiňos přehodil obranu Espanyolu a poslal do šance znovu Cavaleira, ovšem tento Portugalec si v přímém souboji s Casillou nevedl úspěšně ani tentokrát. Pak přišla na řadu nejspíš ta vůbec největší šance zápasu, a to na straně hostí. Do konce zápasu scházelo jen osm minut a Lucas Vázquez poslal ze standardní situace do šestnáctky Deporu povedený centr, který s tečí doplachtil až na zadní tyč k Morenovi. Mexičanova rána se však smolně pro Espanyol odrazila pouze od břevna směrem k brankové čáře, avšak celým objemem ji nepřekročila.

Více informací k zápasu

Granada CF - SD Eibar 0:0

21.03.2015 22:00

Góly: -

Eibar uhrál na hřišti potápějící se Granady bezbrankovou remízu a ukončil děsivou osmizápasovou sérii porážek. Zápas mnoho krásy nepobral, ale o něco aktivnější byli domácí. Ani to ale na vítězství nestačilo a Granada tedy zůstává v sestupovém pásmu.

Obě mužstva pojala utkání jako čistokrevnou řež o sestup a od úvodu zápasu se hrálo od podlahy. Už v 11. minutě zajel domácí Pérez hodně nevybíravě do Añibarra a mohl být rád, že dostal jen žlutou kartu. První velká příležitost Granady přišla v 19. minutě. Po výborné přihrávce za obranu se ke střele z úhlu dostal Colunga, ztroskotal ale na dobře postaveném gólmanu Jiménezovi.

Dobrým pokusem se o sedm minut později prezentoval Piti, jenž po sklepnutí Córdoby vypálil tvrdou střelu z dvaadvaceti metrů a míč se jen těsně otřel kolem tyče. Zbytek poločasu už vyplnilo jen marné obléhání brány Basků, kteří evidentně přijeli do Andalusie betonovat.

Další nápor na hostující svatyni se valil krátce po změně stran. Nejprve se ale do ojedinělé útočné akce dostali hosté. Po laciné ztrátě míče v podání fotbalistů Levante se ke střele z poza vápna dostal Del Moral a tečovaná střela nadělal domácímu brankáři Olazabalovi značné potíže. Domácí odpověděli o minutu později, pálil z rychlého kontru Córdoba, jeho střelu ale srazil jeden z vracejících se obránců.

Eibar sahal po vedení v 59. minutě. Lara zahrával standardní situaci a na jeho pas si ve vápně Granady počkal Berjon. Osmadvacetiletý záložník ale se svou pohotovou hlavičkou neuspěl proti výbornému zákroku Jiméneze. V 63. minutě dostal k další střele Del Moral, balón ale opět pouze prosvištěl kolem tyče. Neujal se ani pokus domácího Márqueze o deset minut později a podobně skončil i platonický tlak Granady v poslední desetiminutovce. I přes velkou snahu si tak Granada připisuje jen jeden bod, pro hosty je při jejich herní mizérii jakýkoli bodový zisk darem z nebes.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - UD Almería 2:1

21.03.2015 22:00

Góly: 9. Xabier Etxeita, 26. Mikel Rico - 47. Mikel Balenziaga (vl.)

Pozdní vzepjetí Athletiku z dolních pater ligové tabulky úspěšně pokračuje. Naposledy v sobotní večer zvládl klub z Bilbaa domácí zápas proti Almérii a díky výhře 2:1 může nadále živit naděje na kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy.

Nikdo z celé španělské ligy se netěší lepší výsledkové formě než Athletic. Baskové zvítězili ve všech posledních pěti kolech. Vzhledem k tomu, že Malaga v tentýž den prohrála na půdě Raya Vallecana, ztráta svěřenců Ernesta Valverdeho na sedmou příčku se tak ztenčila na pět bodů.

O prvenství nad Almérií se postarali přesnými zásahy Xabier Etxeitia a Mikel Rico hned v úvodní půlhodině. Byť si pak krátce po změně stran Mikel Balenziaga vstřelil vlastní gól, Almería se nikdy pořádně vytouženému vyrovnání nepřiblížila a zůstává nebezpečně namočená v sestupových vodách na šestnácté příčce a bude muset nervózně přihlížet, jak si ve zbytku osmadvacátého kola vedou její konkurenci. Andaluský klub čeká na vítězství již šest zápasů, a pokud se mu tuto černou sérii nepodaří brzy zlomit, čeká jej nezadržitelně pád do druhé ligy.

Domácím stačilo k průlomu bezbrankového skóre odehrát devět minut. Po Beňatově rohovém kopu vystoupal do vzduchu nejvýše Etxeitia a zabořil míč do sítě. Pět minut nato napálil Ibai Gomez břevno a rozjetý Athletic si v tu chvíli vytvářel jednu šanci za druhou. Další dvě se sice ještě s úspěchem nesetkaly, zato v šestadvacáté minutě se již tribuny na stadionu San Mamés mohly znovu radostně protáhnout v gólových oslavách.

Hostující brankář Julián Cuesta dokázal vyrazit centrovaný míč z pravé strany pouze na hranici pokutového území, kde stál připravený Mikel Rico. Ten si nejprve zpracoval míč na hrudi a pak přesnou ranou přehodil bezmocného Juliána na 2:0. V tu chvíli se zdálo, že Athletic rozjede přímo exhibiční zápas, ovšem Almería se dokázala dopracovat až k poločasové přestávce stále s "pouhým" dvoubrankovým mankem, přestože k dalším zásahům měli blízko Rico, Muniain (dvakrát), Guillermo i Williams.

Po změně stran tak přišlo nečekané zdramatizování zápasu. Hned v sedmačtyřicáté minutě totiž Wellington Silva poslal do šestnáctky domácích centr, který si nešťastně srazil do vlastní sítě Balenziaga. Tento gól byl pro Athletic pouze druhým inkasovaným za posledních šest utkání a Almería po něm viditelně pookřála. Přesto další šance ne a ne přijít, což vedlo k větším riskům v defenzivě, a tím i nebezpečných protiútocích baskického soupeře. Guillermo s Williamsem však selhali, a tak zůstával rozdíl skóre stále na ošidném jednom gólu.

Závěrečný tlak hostí otupilo vyloučení Frana Véleze za obdržené dvě žluté karty. Athletic si zkušeně pohlídal zisk dalších tří bodů a zdá se, že i z letošní sezony ještě pořád možná vytěží nadmíru úspěšný ročník.

Více informací k zápasu

Levante UD - Celta Vigo 0:1

21.03.2015 20:00

Góly: 86. Charles

Celta vybojovala na hřišti Levante cenné vítězství 1:0 a upevnila si své postavení ve středu tabulky. Jedinou branku zápasu střelil krátce před koncem střídající Charles. Levante po patnácté porážce v sezóně zůstává na sedmnácté pozici.

Hosté byli od počátku aktivnější. Už v 5. minutě se po rychlém protiútoku dostal ke střele z poza šestnáctky Santi Mina, gólman Mariño však míč s obtížemi vytlačil na rohový kop. Ani jedno mužstvo však nechtělo v úvodním dějsttví otevřít hru, Celta se obávala třetí porážky v řadě a pro zachraňující se Levante má každý bod cenu zlata. Útočné akce na obou stranách tak v průběhu poločasu ztratily přesnost a živo bylo ve Valencii až krátce před přestávkou. To hostující Orella napřáhl z osmnácti metrů a technickou střelou orazítkoval tyč!

Po změně stran pokračovala mírná převaha Galicijských. Za domácí se v dobrém světle ukazoval jen David Barral, který v průběhu druhé půle zkoušel pálit snad ze všech pozic. Levante nejspíš vyhovoval nerozhodný stav, a proto se domácí fotbalisté čím dál častěji uchylovali k soustavné defenzívě. Plán hrát na 0:0 se jim však rozplynul v 86. minutě. Hosté se po výborné kombinaci dostali až do vápna domácích a na hraně ofsajdu pohybující se Charles ve skluzu zasunul do branky nezištnou přihrávku Nolita - 0:1! Pro jednatřicetiletého Brazilce to byla třetí trefa v probíhajícím ročníku.

Hra Valencijských se sesypala jako domeček z karet a hosté mohli přidat ještě další branku v nastavení. Nolitovu gólovou střelu ale vychytal výborným zákrokem Mariño. Celta si ale i tak zaslouženě odváží z půdy Levante plný počet bodů a okupuje průběžnou devátou příčku, Levante se stále vznáší těsně nad sestupovou propastí

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Málaga CF 1:0

21.03.2015 18:00

Góly: 22. Gaël Kakuta

Výtečná domácí forma Raya Vallecana nebere konce. V osmadvacátém kole se o tom přesvědčila i Malaga, která z Madridu odjíždí s nepořízenou ve formě prohry 1:0. O jedinou branku utkání se postaral přesnou hlavičkou z první půle záložník Gael Kakuta. Hosté navíc závěr zápasu dohrávali v oslabení.

Francouzský ofenzivní křídelník, jenž v Rayu hostuje z londýnské Chelsea, se prosadil v průběhu úvodního poločasu a po zbytek utkání již domácí nepřipustili žádné větší komplikace, které by je mohly o nabyté vedení připravit. Situaci jim usnadnilo vyloučení Marcose Angeleriho, který postupně uviděl dvě žluté karty, a musel trávník opustit již čtvrthodinu před koncem.

Díky těsné výhře se Rayo posunulo znovu o něco blíže klíčové hranici čtyřiceti bodů, která v drtivé většině případů zajišťuje setrvání v nejvyšší ligové soutěži i pro další ročník. Vallecanu k jejímu dosažení schází pouhých pět bodů, což je s deseti koly do konce navýsost slibná pozice, abychom malý klub z madridského předměstí viděli v Primera División i čtvrtý rok po sobě. Malaga, která má ještě o devět bodů více, zůstává na sedmé příčce.

Hosté se mohli při vstupu do zápasu cítit sebevědomě, neboť v minulém kole si pohodlně poradili s Córdobou v poměru 2:0. Podle toho také vypadaly úvodní minuty, kdy útočník Juanmi prokličkoval až do pokutového území a připravil palebnou pozici pro Samú Castilleja. Brankář Cristian Álvarez si však s první pořádnou šancí před svou branou poradil na výbornou, zmenšil střelecký úhel a zvládl střelu zachytit.

Pak se ke slovu začali čím dál více dostávat i domácí. Nejprve si to z levého křídla namířil až k brance Tito, jehož rána se otřela o spoluhráče Raúla Baenu a skončila těsně vedle vzdálenější tyče. Rayo si tím alespoň ověřilo, že jeho sok je na levém kraji hřiště zranitelný, a právě odtamtud nakonec skórovalo.

Na začátku celé gólové akce Roberto Trashorras nalevo dobře zakombinoval s Albertem Buenem. Čerstvě sedmadvacetiletý historicky nejlepší střelec Vallecana si jistě chtěl gólově oslavit páteční narozeniny, ovšem tentokrát se spokojil s rolí asistenta. Po průniku do šestnáctky se Bueno rozhodl jemným obloučkem vybídnutou k zakončení na zadní tyči Kakutu, jenž navzdory své nevelké tělesné konstituci nezaváhal a překonal hlavou brankáře Kameniho.

Hned záhy přišel z pohledu domácích asi nejkritičtější moment utkání. Ricardo Horta totiž vpadl do pokutového území a předložil zprava míč nabíhajícímu Juanmimu, jenž jej hlavičkou sklepl pro Castilleja. Dvacetiletý mladíček však nedokázal své ráně dodat patřičnou razanci, a tak si brankář Álvarez mohl po relativně pohodlném zákroku oddychnout. Případný závěrečný tlak hostí vážně poznamenalo vyloučení Angeleriho za faul loktem na Buena, a tak si Rayo pohlídalo cenné domácí vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Getafe CF 2:0

21.03.2015 16:00

Góly: 3. Fernando Torres, 44. Tiago

Atlético Madrid zvládlo svůj cíl a porazilo madridské Getafe. Už po třech minutách se prosadil "El Niňo" Fernando Torres, na kterého ještě navázal Tiago. Ve druhém poločase už žádný gól nepadl, i když se oba týmy ještě snažily se změnou skóre něco udělat.

Atlético Madrid se muselo obejít bez své jedničky mezi třemi tyčemi, ale oslavovalo výkon Jana Oblaka z utkání Ligy mistrů. Oblak proto dostal další šanci zazářit a také dnes se mu vedlo, protože neinkasoval ani jednou. Ofenzívu Colchoneros dostali za úkol zkušený Fernando Torres a mladík Raul Jiménez. Do brány Getafe se opět postavila brankářská jistota v podobě Vicenteho Guaity, zatímco v útoku se měli pohybovat především Fredy Hinestroza a Alvaro Vazquez.

Už v první minutě o sobě dalo vědět Getafe, které díky Pedrovi Leonovi útočilo. Ten centrem z pravé strany hledal někoho ze svých spoluhráčů v šestnáctce, jenže včas byl venku z brány Oblak. Po faulu na Jiméneze dostalo Atlético šanci kopat standardní situaci a využilo ji bez problémů. Skvělý centr poslal do vápna Getafe Koke, který našel výtečně nabíhajícího Fernanda Torrese. Ikona Atlética se hlavičkou nemýlila a poslala domácí výběr do vedení - 1:0.

Aktivní Atlético mohlo přidat druhou branku jen o chvíli později, když se Koke krásně dostal do středu šestnáctky a následně vypálil. Jeho projektil ale orazítkoval tyč brankáře Guaity! O chvíli později Koke poslal do šestnáctky nadýchaný centr, na něhož si naběhl Tiago. Ten si míč rychle zpracoval a vypálil, ale mířil mimo tři tyče. Do další šance se dostával mladík Raul Jiménez, ale jeho rána mířila nakonec těsně vedle!

Až po pětadvaceti minutách poprvé zahrozili hosté. Sarabia přešel přes tři obránce a dostal se až do vápna, ale tam zmatkoval a nezakončil přesně. Nakonec jen trefil hráče před sebou. Hosté v tuto chvíli byli trochu aktivnější než domácí. Na cent Diega Castra si naběhl Vazquez, jenž se pokoušel přehodit povedeným pokusem Jana Oblaka, ale mladý brankář skvěle zasáhl a zlikvidoval šanci protivníka. Atlético bylo mírně aktivnější ke konci první půle a podle očekávání za to sklidilo své ovoce. Na rohový kop si naskočil Gabi, ale jeho pokus vyrazila obrana Getafe z brankové čáry!

Minutu před koncem už se ale domácí ochozy dočkaly vytouženého pojišťovacího gólu. Skvělý exekutor standardních situací jménem Koke poslal do vápna další skvělý centr. Ten v pokutovém území ještě tečoval Jiménez na Tiaga Mendese, který číhal na zadní tyči. Pro portugalského záložníka už nebyl problém hlavičkovat do prázdné brány - 2:0.

Několik minut po změně stran se nic nedělo a v 55. minutě se to snažil napravit střelec druhého gólu. Tiago se dostal do skvělé šance, ale nakonec jeho akci zastavil ofsajdový praporek. O chvíli později se Leon pokusil zakončit, ale jeho střela nebyla vůbec dobrá a mířila hodně mimo tři tyče. Dvacet minut před koncem si s míčem u nohy troufl na skvělou ránu Escudero, ale na svém místě byl dnes velmi pozorný Jan Oblak, který vytáhl skvělý zákrok a zachránil svůj celek před inkasováním.

Deset minut před koncem mohl přidat druhou ránu Fernando Torres, který si naběhl do vápna a dostal v něm skvělý centr, ale zamířil mimo tři tyče! Hodně smolné utkání prožil Karim Yoda, který se dostal na hřiště patnáct minut před koncem, ale po pobytu čítajícím snad 10 minut se zranil a musel být střídán.

Více informací k zápasu

Elche CF - Valencia CF 0:4

20.03.2015 20:45

Góly: 44. André Gomes, 57. Paco Alcácer, 71. Enzo Roco (vl.), 90. Nicolás Otamendi

Spanilá jízda Valencie za Ligou mistrů pokračuje i osmadvacátým kolem. V páteční předehrávce totiž svěřenci kouče Nuna rozdrtili v lokálním derby Elche na jeho vlastní půdě v poměru 4:0 a pojistili si třetí místo v tabulce.

O góly hostí se postarali postupně André Gomes, Paco Alcácer, Enzo Roco, jenž si vstřelil vlastní gól, a debakl Elche dokonal Nicolás Otamendi. Pro jednadvacetiletého Alcácera šlo o sedmý zásah sezony a bude zajímavé sledovat, kolik jich ještě do jejího konce stihne přidat. Určitou motivací pro něj může být i opominutí v aktuální nominaci španělského národního týmu.

Valencijští prohráli v posledních devíti kolech pouze jedinkrát, což následně s Elche podle očekávání ještě vylepšili. Od počátku nebylo pochyb o tom, kdo si přijel pro všechny body, hned v úvodních minutách Otamendi zahodil dvě slibné šance. První hlavičku stopera Valencie chytil brankář Tytoń, druhý Argentincův pokus letěl jen vedle. Přesto to hosty dlouho mrzet nemuselo, neboť aktivní Pablo Piatti ještě do poločasu našel přesným centrem Sofiana Feghouliho, jehož rána se odrazila přímo k nohám Gomese, a záložník Valencie se zblízka nemýlil.

Po změně stran se autor úvodního gólu proměnil v nahrávače, když z pravé strany hřiště napálil do pokutového území jedovatý centr, který akrobaticky z několika metrů zavěsil do sítě Paco Alcácer. Pak se ke slovu dostal znovu Feghouli, jenž napoprvé ještě gólovou šanci neproměnil, avšak záhy vše odčinil. Díky dobrému průniku po pravém kraji hřiště se alžírský reprezentant mohl odhodlat k dalšímu vydařenému centru, který si domácí bek Roco ve skluzu nešťastně srazil do vlastní sítě.

Ve zbytku již rozhodnutého zápasu si několik šancí na zkorigování výsledku vypracovalo i Elche, ovšem žádnou z příležitostí se jim nakonec využít nepodařilo. Valencie naopak byla i nadále při chuti a vylepšila konečné skóre na čtyřgólový rozdíl, když v nastaveném čase naskočil na Piattiho rohový kop Otamendi a hlavičkou dokonal jasnou výhru hostí. Ti nyní drží na čtvrté Atlético Madrid čtyřbodový náskok, byť obhájce ligového titulu má stále zápas tohoto kola před sebou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona28222480:1768
2.Real Madrid28211678:2664
3.Valencia CF28186452:2260
4.Atlético Madrid28185553:2359
5.Sevilla FC28174751:3355
6.Villarreal CF28147743:2649
7.Málaga CF281351031:3144
8.Athletic Bilbao281161127:3339
9.Real Sociedad28991033:3736
10.Celta Vigo28981129:3135
11.Rayo Vallecano281121533:5035
12.Espanyol Barcelona28971232:3734
13.Getafe CF28851524:3929
14.SD Eibar28771426:3828
15.Elche CF28761523:5227
16.Deportivo La Coruña28681423:4426
17.Levante UD28671523:5225
18.Granada CF284111318:4323
19.UD Almería28671523:4222
20.Córdoba CF28391620:4618
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (607)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele