Primera División - souhrn 24. kola

12.02.2016, 22:22, aktualizováno 14.02.2016, 22:22
Komentáře a souhrny
Ve 24. kole se dařilo týmům bojujícím o nejvyšší příčky. Nic se nemění v boji o titul, vyhrály Barcelona, Atlético i Real Madrid. Čtvrtou pozici si pojistil Villarreal a tři body bere také Celta, po třech měsících se triumfu dočkala Valencia...

FC Barcelona - Celta Vigo 6:1

14.02.2016 20:30

Góly: 28. Lionel Messi, 59. Luis Suárez, 75. Luis Suárez, 81. Luis Suárez, 84. Ivan Rakitić, 90. Neymar - 39. John Guidetti (pen.)

Utkání Barcelony s Celtou Vigo by šlo zjednodušeně charakterizovat jako zápas dvou poločasů. V tom prvním nebyl katalánský gigant ani zdaleka tak suverénním, jak se dalo čekat, a o přestávce ještě na výsledkové tabuli svítil překvapivý výsledek 1:1. Ovšem smršť, která následovala po změně stran, zcela jasně potvrdila, kdo je momentálně fotbalovým králem Evropy. Barcelona zvítězila drtivě 6:1 a její rekordní šňůra neporazitelnosti se rozrůstá i nadále.

Hrdinou zápasu se stal nejlepší střelec Primera División, Luis Suárez, jenž tři branky dal a na další dvě navíc přihrál. Po jedné trefě si připsali také Messi, Neymar a Rakitić, zatímco jedinou branku zdecimovaných hostí vsítil John Guidetti. Katalánci tak nadále vévodí ligové tabulce a se zápasem k dobru drží na druhé Atlético Madrid náskok tří bodů. To Celta se propadává na osmou příčku a její sen o pohárové Evropě se začíná rozpadat.

Když švédský střelec Guidetti z pokutového kopu umazával v osmatřicáté minutě úvodní trefu Lionela Messiho, vypadalo to ještě pro Celtu slibně. Dokonce i po trefě Suáreze ještě Daniel Wass dostal dvě nadějné příležitosti podruhé v zápase srovnat, jenže nakonec se barcelonským podařilo i s úroky svému soupeři oplatit porážku 4:1, kterou v letošní sezoně utrpěli na stadionu Balaidos.

Hosté se dokázali po většinu utkání favoritovi vyrovnat, o čemž hned v úvodu svědčily nebezpečné rány Seného či Planase. Přesto se vedení ujala Barcelona, když Messi z přímého kopu zakroutil míč k hornímu růžku branky a překonal v počtu gólů ze standardních situací v barcelonských historických tabulkách slavného Ronaldinha. Reakce Celty však byla chvályhodná - Guidetti si sám vymodlil penaltu na nešikovném Albovi a nabídnutou příležitost také prudkou ranou proměnil. Do kabin se tak v poločase odcházelo za nerozhodného stavu.

Po změně stran již barcelonští odmítali ponechat cokoli náhodě a svého soupeře přimáčkli k vlastní šesnáctce. Neymar se ještě po krásném průniku a pasu na Suáreze radovat nemohl, neboť rána uruguayského šutéra skončila pouze na brankové konstrukci, ale gól domácích byl stejně jen otázkou času. Když na něj došlo, oko fotbalového příznivce zaplesalo. Suárez přepustil míč Messimu a pokračoval v dravém náběhu vpřed, kde jej jeho argentinský kolega v útoku krásným obloučkem našel. Následovalo skvostné zakončení z prvního doteku a Camp Nou mohl vybouchnout nadšením.

Ještě za stavu 2:1 Celta předvedla svůj poslední vzdor, jenže v klíčové chvíli jejím hráčům selhala mířidla. Jak Guidetti, tak Wass totiž své rány poslali buď vedle, anebo ztroskotali na pozorném brankáři Bravovi, a náležitě ve zbytku zápasu pykali. Góly v tu chvíli přibývaly v rychlém sledu a jeden byl povedenější než druhý. Nejprve Messi vyslal do šance Neymara, jehož rána z úhlu pouze skotačila v blízkosti brankové čáry, kde ji doklepl do sítě jako vždy připravený Suárez. A to byl teprve začátek.

Po faulu Castra na Messiho rozhodčí nařídil pokutový kop, k jehož zahrání se postavil sám faulovaný. Messi v tu chvíli mohl skórovat svůj jubilejní třístý ligový gól, ovšem místo obvyklého zakončení zvolil kulišárnu v podobě přihrávky Suárezovi, jenž si snadno připsal svůj třetí zásah večera. Ani to ale uruguayskému útočníkovi nestačilo - v závěru si ještě střihnul roli brilantního nahrávače při trefách Rakitiće s Neymarem. Nezbývá než smeknout před barcelonskou grácií a doporučit zhlédnutí přinejmenším krátkého sestřihu, ne-li celé druhé půle.

Více informací k zápasu

SD Eibar - Levante UD 2:0

14.02.2016 18:15

Góly: 37. Borja Bastón, 59. Toño (vl.)

Zatímco loni tehdejší nováček z Eibaru po výtečné první polovině sezony zcela odpadl a nakonec málem sestoupil, letos se alespoň prozatím nic podobného neopakuje. Baskický klub totiž i ligový ročník odstartoval na výbornou a v kvalitních výkonech pokračoval i v neděli, když porazil Levante v poměru 2:0.

Jako obvykle se prosadil mladíček Borja Bastón, pro nějž šlo již o šestnáctou branku sezony a Atlético Madrid, odkud Bastón v Eibaru působí na hostování, si může nadále mnout ruce, jaký to má ve svých službách ofenzivní talent... Spolu s vlastním gólem Toňa Garcíi si Eibar bezpečně pohlídal vítězství, které jej drží na vzdálenost pouhých čtyř bodů od páté Sevilly. Sen o pohárové Evropě tak může v hlavách příznivců Eibaru žít i nadále. Levante naopak prožilo další mizerné odpoledne a zůstává na samém dně ligové tabulky a na záchranu mu již schází pět bodů.

Utkání nabídlo spíše nezáživnou podívanou, kde místo fotbalového umu hrála prim bojovnost a fyzická síla. Přispělo k tomu výrazně také počasí, neboť hustý déšť značně podmáčel trávník stadionu Ipúrua. Přesto netrvalo dlouho, než se favorizovaní domácí ujali vedení a hlavní zásluhu na tom měl navrátilec Jota. Záložník hostující z anglického Brentfordu totiž přesným pasem rozběhl po pravé straně Takashiho Inuiho, jenž z prvního doteku nacentroval rovnou k nabíhajícímu Bastónovi a ten už neměl problém zblízka doklepnout do sítě svou trefu číslo šestnáct.

Eibar měl ještě před koncem první půle další šance k navýšení náskoku, ale jejich neproměnění jej nakonec mrzet nemuselo. Necelou minutu po změně stran totiž dříč ve středu pole, Gonzalo Escalante, založil rychlý útok po pravé straně, kde posunul míč k Adrianu Gonzálezovi. Ten svedl souboj s bránícím Toňem a šťastně přihlížel, jak si jeho sok sráží balon do vlastní sítě. Hostující brankář Diego Mariňo se v tu chvíli sice dožadoval odpískání možného Gonzálezova faulu, ale píšťalka sudího v tomto případě zůstala němá.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Atlético Madrid 0:1

14.02.2016 18:15

Góly: 2. Fernando Torres

Fernando Torres si musel drahnou dobu počkat, než konečně prolomil trojcifernou bariéru, co se počtu vstřelených branek v dresu Atlétika Madrid týče. Po tomto úspěchu však španělský útočník hned v následujícím kole skóroval znovu a postaral se tak o klíčovou jedinou branku utkání v madridském derby proti Getafe.

Torres, jenž ani po návratu do svého mateřského klubu po neúspěšném angažmá v londýnské Chelsea nebyl schopen najít ztracenou formu, nyní vsítil dva góly v po sobě jdoucích zápasech poprvé po celých dva a půl letech. Atlético sice na jeho pohotovou trefu nedokázalo navázat, ale díky udrženému čistému kontu to nakonec svěřence Diega Simeoneho mrzet nemusí. Znovu totiž přeskočili Real Madrid v ligové tabulce a nadále to jsou především oni, kdo z druhého místa vyvíjí tlak na doposud suverénní Barcelonu.

Vše podstatné se událo hned v úvodu zápasu. Již v druhé minutě se totiž Torres dokázal zbavit bránícího hráče a vhodně načasovaným sprintem si počíhal na zadní tyči, kde k němu přistál centr Yannicka Carraska. Ani nátlak vyběhnuvšího brankáře Guaity jednatřicetiletého útočníka nerozhodil a hosté šli do vedení.

V třinácté minutě mohl Torres dokonce skórovat znovu, když jej vyslal do samostatného úniku Gabi, ale tentokrát svou ránu namířil vedle. Další slibná šance připadla Carraskovi po pasu Griezmanna, jenže pozorný Guaita zvládl zasáhnout a udržet svůj tým na dostřel. Getafe to však bylo platné - za celou první půli si domácí nevytvořili ani jedinou pořádnou šanci a ani po změně stran si nevedli o mnoho líp. Za zmínku stojí snad jen Verginiho nepřesná rána z šestašedesáté minuty, jinak si jako obvykle zodpovědná defenziva Atlétika vše bezpečně pohlídala až do samého konce.

V příštím kole čeká Simeoneho družinu o poznání těžší zatěžkávací test, neboť na stadion Vicenteho Calderóna totiž zavítá čtvrtý Villarreal. Getafe se pro změnu bude pokoušet odvrátit pátou porážku v řadě na hřišti zoufale posledního Levante.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - UD Las Palmas 2:0

14.02.2016 16:00

Góly: 69. Éver Banega, 75. Kévin Gameiro

Sevilla nepřipustila jakékoli překvapení a zodpovědným výkonem přehrála nováčka z Las Palmas v poměru 2:0. Andaluský celek tak protáhl svou aktuální sérii neporazitelnosti na výtečných dvanáct utkání a pokračuje v útoku na klíčové čtvrté místo v ligové tabulce.

Úvodní hodina zápasu přitom domácí příznivce nijak nerozradostnila, ale trefy Kevina Gameira s Everem Banegou nakonec zajistily svěřencům Unaie Emeryho výhru a pojištění páté příčky. Čtvrtý Villarreal však odmítá prodat svou kůži lacino a nadále na Sevillu drží luxusní osmibodový náskok. Hosté po čtvrté prohře z posledních pěti kol zůstávají na první sestupové příčce.

Přestože o favoritovi zápasu nebylo pochyb, lépe do první půle vstoupilo Las Palmas. Pedro Bigas byl prvním, kdo se hlavičkovým pokusem přiblížil k průlomu skóre a domácí brankář Sergio Rico měl posléze co dělat, aby vytěsnil další hlavičku Davida Garcíi. Ani do třetice pak aktivita hostí nebyla odměněna, neboť Jonathan Viera zahodil slibnou příležitost a pouze pošimral břevno sevillské branky.

Domácí se dostali k pořádnému ohrožení soupeře až po změně stran. Po soustavném tlaku od úvodu druhé půle nakonec defenziva Las Palmas povolila v devětašedesáté minutě, kdy střídající Vitolo připravil palebnou pozici pro Banegu a ten levačkou trefil přesně. Když pak hned šest minut nato aktivní Vitolo dostal do další šance Kevina Gameira, vedli již sevillští dokonce o dva góly a utkání již mohli dohrát v naprostém poklidu. Pro francouzského útočníka již šlo o branku číslo osmnáct. Jen tak pro zajímavost - Gameiro celých šestnáct gólů nastřílel na domácí půdě stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána...

O možné zdramatizování závěru utkání se ještě mohl postarat Mubarak Wakaso, jenže po pasu Viery poslal svou ránu levačkou vedle. Sevilla tak nakonec zvítězila 2:0 a pokračuje ve stíhací jízdě za vysněnou Ligou Mistrů. V příštím kole ji čeká výjezd do Madridu na hřiště tamního Raya Vallecana, zatímco Las Palmas domá přivítá tabulkového lídra z Barcelony.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Granada CF 3:0

14.02.2016 12:00

Góly: 21. Mikel Oyarzabal, 45. Jonathas, 61. Mikel Oyarzabal

Real Sociedad bez problémů zvládl zápas s Granadou a po výhře 3:0 o skóre předskočil Malagu. Baskové tak po čtyřiadvacátém kole okupují desátou příčku, Granada zůstane v sestupovém pásmu. Vítězství domácím zařídil dvěma góly mladíček Oyarzabal a jednu branku přidal i Jonathas.

Fotbalisté San Sebastianu, zdá se, konečně našli pevnou půdu pod nohama a po dvou výhrách v řadě přidali dnes po poledni i třetí tříbodový zisk za sebou. Úvod zápasu se pro domácí nevyvíjel úplně podle představ, když si první velkou šanci vypracoval Granada. Ve 12. minutě hlavičkoval po rohovém kopu na zadní tyči stoper Ricardo Costa, Rulli ovšem jeho pokus se štěstím vytěsnil nad břevno!

Zlom přišel pro Basky až ve 21. minutě. Ve vápně Andalusanů sehráli modrobílí velmi povedenou kombinaci, střela Xabi Prijeta však jen orazítkovala tyč! Akce ale pokračovala dál a míče se chopil Yuri, jenž následným přízemním centrem našel vysunutého Oyarzabala a ten z bezprostřední blízkosti propálil gólmana Fernándeze - 1:0! Granada od té doby jakoby ztratila naději na dobrý výsledek a na hřišti dominovali hlavně domácí borci. Ve 28. minutě po nacvičeném signálu hlavičkoval nad Elustondo.

Domácí svůj výkon ale přeci jen korunovali druhým gólem ještě v první půli. Běžela už 45. minuta, když Carlos Vela našel dlouhým centrem nabíhajícího Jonathase, kterého hostující beci prakticky nehlídali. Šestadvacetiletý brazilský útočník se s ničím nepáral a tvrdou střelou z prvního doteku rozvlnil síť - 2:0! Gól do šatny byl pro už tak dosti zkoušené hosty další psychickou ránou, z níž se nedokázali vzpamatovat ani během druhé půle.

Domácí hráli výborně i po změně stran a neustále ohrožovali Fernándezovu svatyni. Hned ve 46. minutě zkusil hostujícího gólmana překvapit už od půlící čáry Pardo a Fernández měl co dělat, aby potřetí neinkasoval. Zanedlouho se ke slibné střele dostal Vela, ale jeho projektil proletěl těsně nad hostující brankou. Gól na 3:0 tak padl až v 60. minutě. Do vápna Granady vletěl s míčem Carlos Vela, jenž na sebe navázal gólmana i dvojici obránců, načež naservíroval míč před prázdnou branku Oyarzabalovi. Teprve osmnáctiletý záložník se prosadil i přes tíseň protihráčů a dal už svou třetí branku v sezóně - 3:0!

O vítězi tak už bylo prakticky rozhodnuto a Granadě nepomohlo ani vzepětí v poslední desetiminutovce. Naopak čtvrtý gól domácích měl pět minut před koncem na kopačce Reyes, který ale zívající branku těsně minul. Smůlu Granady pak jen podtrhla situace v nastavení. Při nebezpečné standardní situaci nastřelil břevno Fran Rico, k odraženému míči se poté dostal Rochina, jenž ovšem pouze napodobil svého spoluhráče a rovněž opřel míč do brankové konstrukce! Granadě dnes jednoduše opět nebylo přáno.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Real Betis 2:2

13.02.2016 22:05

Góly: 15. Alex Bergantińos, 51. Fayçal Fajr - 20. Charly Musonda, 37. Juan Vargas

Deportivo se s Betisem rozešlo smírně 2:2. Domácí šli sice do vedení zásluhou Bergantiñose, ale trefy Musondy a Vargase zajistily poločasové vedení Sevillským. Konečnou podobu výsledku dal pak v 51. minutě domácí Fajr. Depor remizoval popáté v řadě, zelenobílí se díky cennému bodu z venkovního hřiště zase o kousek oddálili sestupovým příčkám.

Nervózní začátek zápasu utla 15. minuta, kde se z první velké šance prosadili domácí. Lucas Pérez našel při svém rohovém kopu na přední tyči hlavu Bergantiñose, jenž lehkou tečí překvapil gólmana Adána - 1:0! Domácí se nadechovali k náporu, euforie ze vstřelené branky jim však dlouho nevydržela. Už po pěti minutách se totiž prosadili hosté. Po rychlém kontru Betisu centroval do vápna La Coruni Vargas. Domácí beci si nepohlídali nabíhajícího Musondu, jenž bez problémů poslal míč za do sítě - 1:1!

Deportivo neskládalo zbraně a po půlhodině hry si vypracovalo několik slibných šancí. V 33. minutě to zkoušel přízemní ranou z poza vápna Luis Alberto, ovšem Adán jeho pokus na vyrazil nohou. V 34. minutě pak pálil ještě z lepší pozice Cani, zcela nehlídán však branku trestuhodně přestřelil! A tak se otevřela příležitost ujmout se vedení v zápase pro hosty. V 37 minutě zahrával Betis slibnou standardku z osmnácti metrů, Castro přistrčil míč Vargasovi, jenž ukázal, jaký má v noze dynamit, a nekompromisně propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:2!

Gól do šatny domácího kouče Víctor Sáncheze určitě nepotěšil a jeho poločasová promluva k hráčům jednoznačně zabrala. Po změně stran totiž domácí výrazně přidali a odměnou jim byla vyrovnávací branka v 51. minutě. Rychlá akce přinesla centr Lucase z levé strany a sám před Adánem se ocitl Navaro. Ten svůj part sice vůbec nezvládl, avšak na vzdálenější tyči dokázal ještě doklepnout míč do branky Fayçal Fajr - 2:2!

Hráči Deporu byl i ve zbytku zápase lehce lepší než jejich sokové, ale svou převahu se jim nedařilo přetavit v gólový úspěch. Blízko vedení byli domácí v 70. minutě, kdy po střele Lucase zastoupil už překonaného Adána na brankové čařé Vargas. Nic pro domácí nevzešlo ani z jejich závěrečného tlaku v pslední desetiminutvce utkání, a tak se v neděli na Riazoru body dělily za remízu 2:2.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Espanyol Barcelona 2:1

13.02.2016 20:30

Góly: 71. Álvaro Negredo, 76. Denis Čeryšev - 52. Óscar Duarte

Čekání Garyho Nevilla na ligové vítězství Valencie je definitivně u konce. I domácí zápas proti Espanyolu se pro anglického kouče dlouho nevyvíjel vůbec dobře, ovšem dva pozdní góly přece jen zařídily obrat a důležitou výhru 2:1.

Když ve dvaapadesáté minutě poslal hosty do vedení Oscar Duarte, zdálo se, že Nevillův osud je už takřka zpečetěn. Třetí valencijskou porážku v řadě však nakonec odvrátilo duo Negredo - Čeryšev, které v rozmezí šesti minut zvládlo otočit skóre. V jubilejním desátém zápase pod novým trenérem se tak Los Che dočkali prvenství a odvrátili blížící se hrozbu boje o záchranu. To Espanyol má k sestupu po další prohře znovu o něco blíže. Tabulkovou terminologií řečeno, Valencie z patnácté příčky proklouzla na jedenáctou, zatímco barcelonský klub zůstává nad sestupovým pásmem s náskokem jediného bodu.

Před zaplněnými tribunami stadionu Mestalla se utkaly dva týmy s pravděpodobně nejhorší formou z celé Primera División. Espanyol totiž v posledních šesti kolech nasbíral pouhopouhé dva body a o trápení Valencie toho již bylo řečeno více než dost. Velkým plusem pro domácí byl návrat uzdravivšího Paca Alcácera či brankářské jedničky Diega Alvese. A právě druhý jmenovaný předvedl hned záhy, že během své rekonvalescence po vážném zranění kolene neztratil nic ze svého umu, když si brilantně poradil s vyloženou šancí Felipeho Caiceda.

Valencie měla sice po většinu první půle více ze hry, ovšem svou převahu na míči nedokázala zužitkovat k jakémukoli vážnějšímu ohrožení hostující branky. Asi největší příležitost zahodil Alcácer, když placírkou poslal míč vedle. Stejný výsledek posléze potkal i jeho ránu zdálky a když aktivní Čeryšev napálil míč pouze do boční sítě, odcházelo se v poločase do kabin za bezbrankového stavu. Svůj podíl na tom měl i brankář Pau López, neboť musel vytěsnit přímý kop Daniela Pareja.

Po změně stran nejprve Čeryšev zahodil slibnou příležitost, když míč odražený od tyče po Cançelově centru poslal z voleje nad poloprázdnou brankou, a pak zničehonic udeřili hosté. Diego Alves špatně odhadl svůj výběh pro sebrání míče z rohového kopu a Duarte snadno hlavičkou poslal míč do sítě. Chvíli nato dokonce Espanyol mohl přidat pojistku z dalšího rohu, ale tentokrát již Alves na brankové čáře stihnul kvalitně zasáhnout.

Neville, jemuž v tu chvíli již řádně teklo do bot, poslal na hřiště Álvara Negreda a nutno dodat, že tento tah se záhy zcela jistě vyplatil. Klíčový podíl na vyrovnání měl Cançelo kvůli svému dravému průniku do šestnáctky, odkud vybídl k zakončení Negreda a ten i trochu šťastně s tečí Duarteho procpal míč až za brankovou čáru.

Ani remíza ale pro Valencii prakticky nic neřešila, a tak bylo nutno skórovat ještě aspoň jednou. O důležitý obrat a vůbec první vedoucí stav za Nevillova trenérského působení se postarala lednová posila z Realu Madrid, Denis Čeryšev. Ruský záložník si správně počíhal na zadní tyči, kde hlavou sklepnul míč do sítě po ostrém centru Sofiana Feghouliho a poslal Mestallu poprvé po dlouhé době do extáze. Závěr utkání sice neproběhl bez několika dalších nervózních momentů a přinejmenším jednoho výtečného Alvesova zákroku, ale nakonec si domácí své ukořistěné vedení dokázali pohlídat a poprvé od listopadu si zapisují do ligové tabulky tři body za vítězství 2:1.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Málaga CF 1:0

13.02.2016 18:15

Góly: 18. Roberto Soldado

Villarreal udělal další krůček k tomu, aby ukořistil klíčové čtvrté místo v ligové tabulce jen a jen pro sebe. Žlutá ponorka si totiž na domácí půdě poradila s Malagou těsně 1:0 díky brzké trefě Roberta Soldada.

Někdejší útočník Valencie či Tottenhamu Hotspur se prosadil v osmnácté minutě, když po líbivé kombinaci s Leem Baptistaem na hranici pokutového území vypálil přízemní ránu, která možná i k jeho překvapení nakonec skončila v síti. Brankář Carlos Kameni se v tu chvíli moc nevyznamenal, ovšem toto zaváhání ještě ve zbytku zápasu pořádně vyžehlil řadou dalších výtečných zákroků, které držely Malagu ve hře až do samého konce, navzdory místy drtivé převaze domácích.

Villarreal každopádně ziskem tří bodů pojistil své čtvrté místo, které nyní drží na luxusní vzdálenost jedenácti bodů od nejbližšího a podle všeho nejnebezpečnějšího pronásledovatele v podobě Sevilly. Malaga zůstává ve středu tabulky na desáté příčce.

Aktivní Soldado, jenž se po svém letním příchodu z hrubě nevydařeného angažmá v Anglii znovu dostává do staré formy, otestoval Kameniho pozornost již v druhé minutě. Jeho nevyzpytatelnou ránu zdálky sice kamerunský brankář vyrazil pouze před sebe, ale k jeho záchraně před dotírajícím Soldadem přispěchal Raúl Albentosa a zavčasu míč odpálil do bezpečí.

Přesto se domácí na průlom skóre moc dlouho nenačekali. Krátce po čtvrthodině hry si trio Suárez - Baptistao - Soldado umně vyměnilo míč na jeden dotek a poslední jmenovaný využil svého postavení na hranici pokutového území k přízemní ráně. Kameni si sice na míč sáhl, ale nedokázal jej ke smůle hostí vyrazit mimo tři tyče, a tak si španělský útočník připsal svůj čtvrtý ligový zásah sezony, první po dlouhých dvou měsících.

Krátce nato mohli domácí své vedení navýšit, když se Soldado pro změnu uchýlil do role nahrávače a vysunul do samostatného úniku Jonathana dos Santose. Ten se správně pokoušel vyběhnuvšího Kameniho přehodit, jenže hostující gólman ještě stihnul vztyčit ruce a výtečně zasáhl. Na opačné straně se dostal do permanence také Alphonse Aréola, když jej prověřil Duje Ćop.

Po změně stran měl sice Villarreal více ze hry, jenže všechny jeho šance ztroskotávaly na nepřesném zakončení či kvalitních zákrocích Kameniho. Malaga tak nakonec měla i skvělou šanci vybojovat si bod, když se ke střele z první dostal Juanpi, jenže jeho zakončení nakonec k úlevě domácích příznivců prosvištělo těsně vedle Aréolovy brány.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Athletic Bilbao 4:2

13.02.2016 16:00

Góly: 3. Cristiano Ronaldo, 37. James Rodríguez, 45+1. Toni Kroos, 87. Cristiano Ronaldo - 10. Javier Eraso, 90. Gorka Elustondo

Real Madrid na domácí půdě opět nezaváhal a poradil si s nebezpečným Athleticem v poměru 4:2. Hrdinou utkání se stal Cristiano Ronaldo, jenž krásnou ranou otevřel skóre a v závěru pak přidal i gólovou pojistku. Jedinou kaňkou z pohledu Bílého baletu zůstává vyloučení stopera Raphaela Varaneho, jenž uviděl dvě nanejvýš přísné žluté karty a musel předčasně ze hřiště.

Po vedením Zinedina Zidana tak zatím Real na vlastním stadionu nezná nic jiného než vítězství, a to již čtvrté v řadě. Díky němu se madridský celek dostal alespoň průběžně na druhé místo v ligové tabulce před městského rivala Atlético. Na vedoucí Barcelonu nyní Real ztrácí pouze jeden bod, ovšem katalánský velkoklub má celá dvě utkání k dobru. Athletic po sobotní prohře zůstává šestý.

Domácí se stále museli obejít bez Garetha Balea, jenž stále laboruje se zraněným lýtkem, avšak jeho kolegové z ofenzivy na něj dali zcela zapomenout. Již ve třetí minutě převzal Cristiano Ronaldo míč na levé straně, potáhl si jej do pokutového území a krásnou ranou do horního růžku otevřel skóre. Šlo o perfektní způsob jak umlčet kritiky. Náskok Realu mohl záhy navýšit Kovaćić, jenže jeho volej zvládl zablokovat brankář Iraizoz a chvíli nato bylo dokonce vyrovnáno.

Na brance Athleticu měl velkou zásluhu domácí stoper Varane, jenž se pokoušel zamezit průchodu kolmice za svá záda, ale pouze tím zavařil brankáři Navasovi. Ten se sice k míči dostal jako první, ovšem vyrazil jej jen do dotírajícího Erasa, který pohodlně zakončil do prázdné brány. Athletic byl v tu chvíli na koni a Navas musel být na špičkách, aby vytěsnil hlavičku Adurize, jenž posléze dokonce napálil břevno. Přesto hosté odcházeli v poločase do kabin jako poražení. V sedmatřicáté minutě totiž James Rodríguez povedenou střelou zakroutil míč k tyči a vrátil Realu vedení, přičemž těsně před přestávkou přidal klíčovou třetí branku Toni Kroos po vydařeném náběhu do šestnáctky a dělovkou do středu brány.

Po změně stran nechybělo mnoho, aby Real proměnil utkání v debakl. Aktivní Ronaldo trefil po zablokovaném přímém kopu tyč a nebezpečnou ránu Rodrígueze nevědomky zastavil svými zády Karim Benzema. Athletic se zmohl jen na jednu šanci, kterou však Navas tváří v tvář Adurizovi spolehlivě zneškodnil. Pohodlný průběh druhé půle poněkud pošramotilo přísné vyloučení Varaneho za nedovolené počínání v hlavičkových soubojích, avšak ani hra v deseti nezabránila Cristianu Ronaldovi, aby si připsal svou jednadvacátou trefu sezony, čímž se osamostatnil na čele tabulky střelců. V samém závěru pak již jen korigoval na konečných 4:2 Gorka Elustondo.

Více informací k zápasu

Sporting Gijón - Rayo Vallecano 2:2

12.02.2016 20:30

Góly: 5. Miguel Ángel Guerrero, 45. Alen Halilović - 39. Miku, 58. Jozabed Sánchez

Přímý záchranářský souboj mezi Gijónem a Vallecanos vítěze nenašel. Domácím vyšel první poločas, který o gól vyhráli, ve druhé půli ovšem hosté přidali a na konci zápasu sahali po výhře. Nakonec zápas skončil 2:2, což obě mužstva po tyřiadvacátém kole nejspíš uchrání před pádem do sestupového pásma.

Domácím výborně vyšel vstup do zápasu. Hned v 5. minutě se totiž měnilo skóre. Dlouhý nákop od domácího brankáře si chtěl hluboko na své polovině zpracovat hostující bek Quini. Ten se ale vůbec nerozhlédl a před brankou tak nepovedenou zpětnou přihrávkou našel jen zcela nekrytého Guerrera. Domácího forvard určitě nedal v kariéře mnoho snadnějších branek, když před bezmocným gólmanem poslal míč bez problémů k tyči - 1:0!

Z domácích tak spadla nervozita a byli v první půli lepším týmem. Podle očekávání ale takticky svázaný souboj mnoho šancí nenabízel . Vzrušení tedy přišlo až krátce před poločasovou přestávkou. Nejprvě se ocitl v dobré příležitosti domácí Carmona, jenž ale nyvzužil dobrý míč za obranu a místo toho pálil vysoko nad. Spálené šance mohli domácí litovat hned o dvě minuty později, kdy se Madridským povedl rychlý brejk. Na jeho konci stál po dlouhém sprintu a obětavém pasu Hernándeze venezuelský útočník Nicolás Fedor, který zcela nehlídán překonal Cuéllara - 1:1!

Poslední slovo v prvním dějství ale peci jen patřilo Sportingu. Běžel už nastaveý čas a domácí si vzali vedení nazpět. Rayo opět dostaly do kolen valstní chyby a jejich další hrubku v rozehrávce využil Jony, který poté skvělou přihrávkou vysunul Haliloviče. Vycházející hvězda chorvatského fotbalu tak mohla vsítit svoji třetí branku v sezóně - 2:1!

Po přestávce hosté vrazně přidali, ale i přes množství vypracovaných šancí končily míče jen mimo nebo v náručí Cuéllara. Ten se ovšem nevyvaroval hrubé chyby v 59. minutě, když neodhadl vysoký centr na zadní tyč, míč podběhl a nechal tak Jozabeda Sáncheze pohodlně skórovat do odkryté sítě - 2:2! Rayo hraje v poslení době dobrý fotbal a na El Molinónu dnes klidně mohlo vyhrát. Pokusy Embraby v 80. a Trashorrase v 92. minutě ale skončily pouze na brankové konstrukci. Oba celky si tak rozdělily bod za remízu 2:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona23183262:1857
2.Atlético Madrid24173435:1154
3.Real Madrid24165370:2353
4.Villarreal CF24146430:1848
5.Sevilla FC24117634:2440
6.SD Eibar24106838:3136
7.Athletic Bilbao24105935:3435
8.Celta Vigo24105935:4235
9.Deportivo La Coruña24614433:3032
10.Real Sociedad24861034:3430
11.Málaga CF24861021:2130
12.Valencia CF24610828:2528
13.Getafe CF24751226:3626
14.Real Betis24681018:3326
15.Rayo Vallecano24661232:4924
16.Sporting Gijón23651226:3823
17.Espanyol Barcelona24641421:4822
18.UD Las Palmas24561323:3821
19.Granada CF24551425:4920
20.Levante UD24451521:4517

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (745)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele