Primera Division - preview sezony 2007/2008

17.09.2007, 09:45
Previews
Primera division má za sebou již tři odehraná kola, přestupní termín ale skončil až na konci září. Proto přinášíme tradiční přesezonní preview až nyní, aby bylo až do ledna aktuální a také se lépe odhaduje pravděpodobná sestava a tvář týmů.

Největším favoritem se zdá být Barcelona, která ještě vyšperkovala svůj útok Thierrym Henrym, obrat k tučnějším letům ale loňským triumfem doložil i Real Madrid. Na nejvyšší metu může pomýšlet, pokud se jí vyhnou zranění opor, i Valencia, kandidátem na titul je už automaticky i stabilizovaná Sevilla.


1. FC BARCELONA

V Barceloně se chystají na velký comeback. Po trestuhodně zahozené šanci na zisk třetího titulu v řadě je v Katalánsku všem jasné, že fanoušci tentokráte nic jiného než první místo nepřijmou. S Thierry Henrym, se třemi novými odchovanci a s obrovskou motivací se Blaugranas chystají na návrat krále.

Po ztraceném titulu se na Barcelonu snesla z řad příznivců nebývalá kritika a vedení v čele s Txikim Beguiristainemem a Ferranem Sorianemem se tak dalo ihned do práce, aby všechny chyby napravilo a fanoušky si udobřilo. Bylo potřeba postupovat rychle a systematicky. Sezóna 2006/2007 prokázala, že Eidur Gudjohnsen je sice kvalitní hráč, jenž může být svému celku velmi prospěšný, ale také že se rozhodně nejedná o střelce, který by v případě nutnosti byl schopen gólově nahradit Samuela Eto'oa. Bylo tedy potřeba takového střelce získat. V úvahu připadalo několik jmen, Rodrigo Palacio z Boky Juniors se dlouho zdál být tou nejpravděpodobnější variantou, avšak vysoké finanční požadavky argentinského klubu případný přestup zbrzdily a jakmile se Barceloně nabídl Thierry Henry, prezident Joan Laporta neváhal a konečně zrealizoval svůj vysněný transfer.

Laporta se totiž o francouzského útočníka zajímal po celé čtyři roky, co je ve funkci. Přestupová částka činila přijatelných 24 milionů eur a mediální humbuk tak trošku zastínil hlasy pochybovačů. Asi nikdo nepochybuje o obrovských kvalitách dnes již bývalého hráče Arsenalu, avšak mnoho skeptiků připomíná fakt, že na tři útočné posty se bude ucházet hned čtveřice hráčů světových kvalit, což nemůže dělat dobrotu, zvláště pokud je mezi nimi někdo tak impulsivní jako Samuel Eto'o. Všichni čtyři hráči (těmi dalšími jsou Lionel Messi a Ronaldinho) shodně tvrdili, jak jsou připraveni čekat na svou příležitost, dokud jim trenér Frank Rijkaard neřekne, nicméně to, jak se věci doopravdy mají, ukáže až čas. Kritici dále připomínají, že Henry ve skutečnosti není typem hráče, kterého Barca v útoku potřebovala. Samuel Eto'o je sice schopen dávat přes dvacet ligových gólů za sezónu, ovšem celou řadu dalších šancí je schopen promarnit a typického hrotového "zabijáka" ve stylu Ruuda van Nistlerooye v týmu zkrátka nenajdete. Henry je samozřejmě pan kanonýr, ovšem i on se často potýká s koncovkou. V tomto kontextu se často připomíná jméno Miroslava Kloseho, jenž byl údajně taktéž v hledáčku Barcelony a který by do ní dost možná zapadl mnohem lépe. Na druhou stranu pokud se uzdravený Henry dostane do formy, málokdo v Evropě se mu může rovnat.

Další věc, na které Barca loni ztroskotala, byla nedostatečně fyzicky disponovaná záloha. Edmílson je dlouhodobě zraněný a navíc se stejně jako Márquez potýkal s nevyrovnanou výkonností, Thiago Motta stále zůstával za očekáváním a v poslední den přestupního termínu odešel do Atletka. Sportovní ředitel Txiki Beguiristain spolu s Frankem Rijkaardem vybírali mezi Tiagem, De Rossim a Yayou Tourém. De Rossi byl označen za neprodejného a cílem číslo jedna se stal Touré. Jednání s Monacem probíhala díky nadstandardním vztahům mezi oběma kluby velmi rychle a reprezentant Pobřeží Slonoviny přestoupil ten stejný týden, co přišel Henry. Touré Yaya (tak žádá, aby se jeho jméno četlo) má doplnit sílu a tvrdost do jinak technické a kreativní barcelonské zálohy. Během předsezónní přípravy byl právě mladší bratr Kola Tourého z Arsenalu jedním z nejvytíženějších hráčů, účast v základní sestavě má momentálně prakticky zajištěnou.

Odchod Giovanniho van Bronckhorsta do Feyenoordu Rotterdam znamenal nutnost příchodu nového obránce na levou stranu, kandidát byl přitom jasný - Eric Abidal z Lyonu byl barcelonskými scouty sledován již několik let a nyní měla přijít jeho chvíle. Jednání s francouzským mistrem byla tvrdá, ale Abidal si nakonec splnil svůj sen a stal se třetí letní posilou. I on se časem vypracoval v neoddiskutovatelného člena základu. Stejně jako Touré přináší Abidal do technického týmu tvrdost, která bude zapotřebí zejména v Lize mistrů proti ostrovním celkům.

Posledním dílkem do skládanky se měl stát ověřený stoper. Kapitán Puyol je srdcem týmu, ale Thuramovi přibývají s roky i zranění, Márquez se potácel s osobními problémy a Oleguer je potřeba spíše na pravé straně obrany, než ve stoperské dvojici. Jednání o příchodu středního obránce byla nejtvrdší. Christian Chivu, jenž měl nejlepší startovní pozici, nepřišel kvůli přemrštěným platovým požadavkům, tudíž se vsadilo na Gabriela Milita. "El Mariscal" byl stejně jako Abidal v hledáčku Barcy už hodně dlouho a Zaragoza vyinkasovala za jednoho z nejlepších obránců La Ligy zhruba dvacet milionů eur.

Tímto byly příchody uzavřeny a začalo se jednat o odchodech. Zmiňovaný Gio odešel zpátky do Nizozemska, Motta se nakonec upsal Atléticu, Maxi López šel hledat štěstí do Ruska a Ludovic Giuly se vydal po jedné z mnoha cest, které vedou do Říma. Blízko odchodu byli ještě Santi Ezquerro a Eidur Gudjohnsen, oba ale nakonec zůstali. Prvně jmenovaný odejde pravděpodobně v zimním přestupovém termínu. Překvapením se stal přestup Juliana Belletiho do Chelsea.

Odchodem Ludovica Giulyho vznikla v útoku jistá mezera, kterou se Rijkaard rozhodl nahradit odchovancem Giovani Dos Santosem. Osmnáctiletý supertalent se v přípravě stal nejlepším střelcem a velmi připomíná Lionela Messiho z před dvou let. Mnozí tvrdí, že právě on bude ve skutečnosti tou nejlepší posilou. Spolu s Dos Santosem si o místo v prvním týmu řekl další klenot mládežnických týmů Barcelony a sice Bojan Krkic. Ve svých sotva sedmnácti letech je považován za jednoho z největších talentů v historii španělské reprezentace a letos by měl pendlovat mezi prvním a druhým týmem. Tím třetím hráčem pocházejícím z "Cantery" je defenzivní záložník Marc Crosas. Devatenáctiletý "Nový Guardiola" odmítl na rozdíl od svých bývalých spoluhráčů nabídky z Anglie a je plně odhodlán triumfovat v klubu jeho srdce. Jeho situace ovšem není snadná, předpokládá se podobný přístup jako v případě Bojana Krkice.

Na první pohled se může zdát, že Barca vyřešila všechny své problémy a měla by být silnější než kdy dřív. Ovšem nic není černobílé, před Blaugranas stojí několik otazníků. Ten hlavní a sice nízkou efektivitu v zakončení už jsme vzpomínali. Dále se v Barceloně začíná vyskytovat problém tzv. "nedotknutelných", Ronaldinho není tím míčovým kouzelníkem, jakým byl před dvěma lety, ovšem posadit si ho nikdo nedovolí. Eto'o sice odvádí výbornou práci, ale jeho reakce při střídání jsou nevyzpytatelné a mohly by výrazně narušit atmosféru v kabině, jenž bývá často klíčová. Trochu odlišná je situace u Deca. Portugalský záložník nemá problémy prosedět některé zápasy na lavičce, ale jakmile nehraje, má problémy celý tým. Dvojice Xavi - Iniesta zkrátka a dobře nefunguje ideálně, zvláště přechod z obrany do útoku je v tomto složení často složitý a Decova absence je velmi cítit i v blízkosti pokutového území soupeře. Bohužel pro Katalánce, výkonnost bývalého hráče Porta byla v loni hodně špatná a všichni Culés se nyní modlí, aby se opět objevil ten Deco, který dosáhl na dva tituly v Lize mistrů. Protože jestli ne, Frank Rijkaard má nad čím přemýšlet.

Naplní tedy Barcelonský tým veškerá očekávání? Nebo opět vyhoří? Jedno je jisté, pokud Barca uspěje, může ve víceméně stejném složení pokračovat několik dalších sezón, v opačném případě velká část současných hvězd odejde a napřesrok se začne v hlavním městě Katalánska budovat zcela nový tým. Hráči tedy mají svůj osud ve vlastních rukou...

Příchody - Henry (Arsenal), Touré Yaya (Monaco), Abidal (Lyon), Milito (Zaragoza)

Odchody - Giuly (AS Řím), Maxi (Moskva), Motta (Atlético), Belleti (Chelsea), Gio (Feyenord), Saviola (Real Madrid)

Výhody - Motivace napravit neúspěšnou sezónu, nejkvalitnější kádr v lize

Nevýhody - Obrovský tlak spojený s velkým očekáváním

Ideální sestava: Valdés - Zambrotta, Puyol, Milito, Abidal - Xavi, Touré, Deco - Messi, Eto'o, Ronaldinho.


2. REAL MADRID

Minulá sezóna skončila pro bílý balet kýženým triumfem. Po dlouhých letech se jeho hráči a fanoušci mohli radovat z dalšího, tentokrát jubilejního třicátého titulu šampióna španělské ligy. A protože ambice Realu jsou vždy nejvyšší, začal se tým posilovat s ohledem na další sezónu. První změnou a zároveň překvapivou obětí byl italský trenér Fabio Capello, který sice dovedl mužstvo k vítězství v lize, ovšem pokažený podzim a celkově neatraktivní herní projev během většiny zápasů vyústily v jeho odvolání. Po zbytečných průtazích nastoupil na jeho místo tehdejší trenér Getafe Berndt Schuster, který v Realu působil v minulosti jako hráč.

První posilou byl Schusterův krajan Christopher Metzelder, stoper Borussie Dortmund, který přišel na Santiago Bernabéu zadarmo, neboť mu v německém celku končila smlouva. Novým nečekaným hráčem se stal další stoper Brazilec Pepe z kádru portugalského mistra FC Porto, u něhož byla zarážející jeho přestupová cena, která dosáhla 30 milionů eur. Další poněkud překvapivou posilou se stal Javier Saviola, který přišel zdarma z tábora největšího rivala – FC Barcelona, kde nedostával tolik příležitostí. Otázkou je, zda je bude mít v malý Argentinec v Realu. Posila zdarma přišla i do branky bílého baletu. Záda jasné jedničce Ikeru Casillasovi bude krýt polský gólman Jerzy Dudek, hrdina penaltového rozstřelu z finále Ligy mistrů, kde hájil barvy Liverpoolu proti AC Milán. Real Madrid však v posilování neustal a během srpna přivedl další čtyři hráče. Tři z nich oblékají dres Holandska. Jako první podepsal smlouvu s královským klubem Royston Drenthe, hvězda výběru "tulipánů" do 21 let a nejlepší hráč turnaje ME, na kterém Holandsko letos zvítězilo. Vedle evropského titulu zdobí Drentheho i jeho univerzálost, jelikož je schopen nastoupit kromě své tradiční pozice na levém křídle i na levém kraji obrany, na pravém křídle a ve středu zálohy. Příchod Drentheho stál Real 14 milionů eur. Na takřka dvojnásobek (27 milionů) vyšlo Real angažování dalšího Holanďana Wesleyho Sneijdera, kapitána Ajaxu Amsterodam a pravidelného reprezentanta. Jeden z nejlepších střelců ze střední a větší vzdálenosti vyztuží záložní řadu Realu Madrid. Jediným neholandským hráčem měsíce srpna je Gabriel Heinze, zkušený argentinský reprezentant z Manchesteru United. Real vyplatil anglickému mistrovi 12 milionů euro a posílil tak levý kraj obrany, přičemž Heinze může zaskočit i na stoperu. Poslední posila znamenala i částečné splnění volebního slibu prezidenta Calderóna. Do hlavního města Španělska zamířil Arjen Robben, jedno z nejlepších levých křídel současnosti. Hráč neměl v londýnské Chelsea dobré vztahy se svým trenérem Mourinhem a přestup do bílého baletu pro něj znamenal řešení situace. Získání služeb holandského záložníka stálo klub z Chamartínu 36 milionů eur. Kromě osmi nových tváří se do Realu vrátil z hostování v Arsenalu Brazilec Júlio Baptista. Z početného houfu odchovanců zůstal pro příští sezónu k dispozici trenéru Schusterovi střední útočník Roberto Soldado, pravé křídlo Javier Balboa a brankář Jordi Codina.

Vedle množství příchodů byla početná i položka odchodů. Již v zimní přestávce přestoupil do AC Milán nejlepší střelec Realu posledních let Ronaldo. Anglický Middlesborough vykoupil z hostování stopera Jonathana Woodgatea a trávník na stadionu Santiaga Bernabéua zažil kromě oslav titulu i dvě velká loučení. Po jedenácti letech odešel do tureckého Fenerbahce patrně nejlepší útočný levý bek všech dob Roberto Carlos. Za oceán zamířila i další ikona bílého baletu David Beckham. Klub nevyužil možnosti koupit hostujícího hrdinu posledního loňského ligového zápasu José Antonia Reyese, který bude oblékat v této sezóně dres městského rivala Atlética. Dres změnilo i pět obránců Realu: Álvaro Mejía odešel do Murcie, Paco Pavón do Osasuny a Raúl Bravo se stěhuje do řeckého Olympiakosu Pireus. Na východ Španělska, do Valencie odešla dlouholetá opora bílého baletu Iván Helguera a do "věčného města" Říma zamířil brazilský pravý krajní obránce Cicinho, který bude oblékat dres AS. Itálie byla rovněž přestupovým cílem defenzivního záložníka Emersona, zatímco uruguayský brousek Pablo García, hostující minulou sezónu v Santanderu, bude hrát společně s Mejíou v Murcii. Do Villarrealu odešel mladý brankář Diego López. Problémový útočník Antonio Cassano se vrací na hostování do rodné Itálie a bude tento rok hájit barvy Sampdorie Janov. Poslední den přestupů změnili dres rovněž tři odchovanci. Levé křídlo Adrián González bude hostovat v Celtě Vigo, zatímco střední záložníci Rubén de la Red a Esteban Granero zamířili do dalšího madridského klubu Getafe. Prvně jmenovaný na přestup s opcí na zpětný odkup a druhý na hostování.

Kolotoč přestupů stál Real Madrid 119 milionů euro, na prodejích získal necelých 57 milionů, takže celkově zchudla pokladna bílého baletu o 62 milionů eur. Věkový průměr mužstva se omladil na 25 let, v kádru je jen šest třicátníků. Základní otázkou je, zda Schuster bude používat stejný systém ve všech zápasech a neméně důležitá bude i adaptace všech nových hráčů a sžití mužstva s aplikovaným systémem. Hlavní zásluhou Fabia Capella bylo stmelení týmu, který šel za jediným cílem. Tentokrát bude mít Schuster cíle tři: obhájit ligový titul a pokusit se vyhrát Ligu mistrů a španělský pohár. A samozřejmě dokázat i to, pro co byl angažován – bavit diváky líbivou hrou.

Na soupisce Realu je 25 hráčů, kteří víceméně pokryjí dvojmo všechny posty. Klíčovým faktorem bude tvorba hry. K tomu má Real tři hráče, z nichž jenom jeden je s výhradami čistý střední záložník a to je Guti. U druhého madridského kapitána je ovšem problém jeho nevyrovnanost. Další dva hráči, Sneijder a Gago, budou spíš jeho doplňkem – Holanďan se cítí nejlépe za oběma útočníky na špici diamantu, který Schuster používal v přípravě, a přesto že má skvělé pasy a momenty překvapení, tvůrcem není. Mladému Argentinci Gagovi je zase vlastní defenzivnější styl hry, ač dělá pro tvorbu hry daleko více než klasický "bořič" Diarra. Gago si navíc ještě zcela nezvykl na evropský styl fotbalu.

Bílý balet má i další pozice, jejichž pokrytí není zcela ideální. Jedná se o kraje obrany, kde vedle osvědčených či zkušených "jedniček" (Ramos a Heinze) jsou připraveni zaskočit buď veteráni (Salgado) nebo mladíci, kteří nehrají na svém přirozeném místě nebo nenabrali dostatek zkušeností s hrou ve velkoklubu (Torres, Drenthe respektive Marcelo). Také na pravém křídle postrádá Real hráče přímo pro tento post, přestože jména Robinha a Higuaína by měla být dostatečnou zárukou. Na hrotu útoku by se měl prosazovat loňský král střelců Van Nistelrooy, otázkou zůstává výkonnost Roberta Soldada. Totéž platí v opačném gardu pro staženého útočníka, kde bude patrně většinou nastupovat kapitán Raúl a na příležitost budou čekat další hráči (Robinho, Higuaín, Saviola, Baptista). Relativně nejlépe pokryto je levé křídlo, kde bude podle všeho vládnout holandská dvojka Robben-Drenthe, přičemž prvně jmenovaný se nejprve musí dostat do patřičné formy. Na stoperu, nejnáročnějším postu Realu, jsou připraveni tři hráči a další dva mohou zaskočit z krajů obrany (Ramos, Heinze). Defenzivní štít bude mít patrně "předplacený" Diarra, s Gagem jako techničtější variantou. Před madridským velkoklubem stojí tradičně jen ty nejvyšší cíle. Průběh sezóny bude o to těžší, že jí zkrátí mistrovství Evropy, tudíž zátěž ještě vzroste. Real má kádr široký, ale jeho kvalitu a schopnosti prověří až právě vysoký počet zápasů. Jen na trenérovi a hráčích pak bude, aby se s výzvami popasovali se ctí a úspěchem.

Příchody- Robben (Chelsea), Heinze (Manchester United), Sneijder (Ajax), Dudek (Liverpool), Pepe (Porto), Saviola (Barcelona), Metzelder (Borussia), Soldado (Osasuna), Baptista (Arsenal), Balboa (Racing), Drenthe (Feyenoord)

Odchody- Javi García (Osasuna), Emerson (AC Milan), Cassano (Sampdoria, host.), Mejía (Murcia), Pavón (Zaragoza), Raúl Bravo (Olympiakos), Pablo García (Murcia), Cassano, Diego López (Villarreal), Roberto Carlos (Fenerbahçe), Beckham (Galaxy), Mińambres, Reyes (Atlético), Iván Helguera (Valencia), De la Red (Getafe)

Výhoda- Kvalitní posily, výtečný brankář

Nevýhoda- Velkoklubem neozkoušený trenér

Ideální sestava - Casillas (Dudek) – Ramos (Salgado, M.Torres), Cannavaro, Pepe (Metzelder), Heinze (Marcelo)– Robinho (Higuaín), Diarra (Gago), Sneijder (Guti, Baptista), Robben (Drenthe) – Raúl (Saviola), van Nistelrooy (Soldado)


3. VALENCIA CF

Tak jak to u Valencie bývá každou sezonu, i letos bude mít tým trenéra Florese ty nejvyšší cíle. Na Mestalle se děly v přestupovém období velké věci, jeden odchod se konal ještě před začátkem přestupového období. Vedení vyhodilo sportovního ředitele Amadea Carboniho, bývalý obránce klubu se musel pakovat kvůli dlouhodobým neshodám s trenérem Floresem. Ještě před tím, než italský internacionál opustil španělské mužstvo, dokázal v průběhu jarní sezony získat několik posil. Carboni přivedl pět hráčů. Tím prvním byl brankář Timo Hildebrand, který přišel zadarmo ze Stuttgartu, následován byl Alexisem z Getafe, mladý obránce stál 6 milionů eur, navíc do madridského klubu putovali Pallardo a Pablo Hernández. Další povedený nákup se povedl Carbonimu se španělským útočníkem Juanem Matou, jehož ulovil zadarmo z Realu Madrid. Z druholigového Poli Ejido zamířil do Valencie za 1,5 milionu euro talentovaný středopolař Stephan "Sunny” Sunday. Posledním Carboniho činem bylo angažování Javiera Arizmendiho z Deportiva La Coruňa, vysoký útočník přišel do čtvrtého týmu minulé sezony za 6,5 milionů eur. Toho si ale vyžádal kouč Flores. Na začátku prázdnin byl uveden nový sportovní ředitel, stal se jím Miguel Ángel Ruiz, který dal okamžitě slib fanouškům, že přivede do Valencie dva hráče – ofenzivního záložníka a útočníka. Tento slib začal Ruiz naplňovat hned několik dnů poté, do útoku se podařilo získat srbského reprezentanta Nikolu Žigiče. Za obra, který vstřelil ve své úvodní sezoně ve španělské lize jedenáct gólů a udivoval svou hrou, vysázeli netopýři Racingu Santander na stůl 14 milionů eur. Kapitolou sama pro sebe je komedie s přivedením tvořivého středního záložníka, který by konečně zacelil díru v záloze za Pabla Aimara. Vše vypadalo jednoduše, Valencia nabídla Ajaxu za Wesleyho Sneijdera požadovanou částku, navíc sám hráč prohlásil, že hrát za takový klub, jako je Valencie, bude pro něj poctou. Nadějně vyhlížející přestup se však zadrhl na ceně, Ajax najednou zvýšil částku požadující za Sneijdera a to Valencie nehodlala akceptovat. Klub s netopýrem ve znaku se tak musel poohlédnout jinam, z FC Porto chtěl angažovat Argentince Lucha Gonzalese, i tentokráte ztroskotal přestup na penězích, portugalský klub si mohl po úspěšných prodejích Naniho a Andersona dovolit nadsadit cenu Lucha, Valencia ovšem 25 milionů euro vysázet nehodlala. Poté zkoušel Ruiz přivést Rafaela Van der Varta z Hamburku, i přesto že nizozemský hráč stůj co stůj chtěl do Španělska, vedení německého klubu ho nepustilo. Konec přestupního termínu se blížil a Ruiz se začal dostávat do časové tísně, ovšem pět dní před koncem přestupního termínu se mu konečně povedlo získat playmakera. Z Benfiky Lisabon přišel za 18 milionů eur Manuel Fernandez, mladý portugalský reprezentant se tak stal nejdražší posilou Valencie v tomto přestupovém období.

Nejsilnější brankářskou dvojici v Primera División by měli vytvořit Santiago Canizarares a Timo Hildebrand. Jak to tak vypadá, oba špičkoví gólmani by se měli v průběhu sezony v brance střídat. Nejreálněji vypadá možnost, že Canizares bude chytat v lize a Hildebrand bude sbírat zkušenosti v evropských pohárech. Pro veterána Canizarese, který působí ve Valencii dlouhá léta, bude tato sezona s největší pravděpodobností poslední v profesionálním fotbale.

Obranná fáze je možná jedinou citelnou slabinou Che, odkud odešel Roberto Ayala. Kouč Flores tak bude muset najít nového šéfa defenzivy. Podle všeho by se jím měl stát Raul Albiol, talentovaný stoper, který minulou sezonu sbíral zkušenosti vedle Ayaly. Vedle mladého Španěla by měl nastupovat buď Carlos Marchena, Alexis Ruano a nebo Ivan Helguera. Na pravém kraji sice hraje vysoce kvalitní Miguel, ovšem adekvátní náhradu za portugalského reprezentanta ve Valencii nemají. Levý kraj obrany je vůbec nejslabším místem sestavy, o Italu Morretim se ví, že v defenzivní části si své uhraje, ale dopředu je téměř nepoužitelný. Šanci by místo Morretiho mohl dostat Caneira, jenž se vrátil z hostování ze Sportingu a v přípravě rozhodně nezklamal. Navíc je použitelný na více místech v obraně. Nepochopitelný se zdá být odchod Asiera Del Horna, který nedostal ve Valencii téměř žádnou šanci a odešel na hostování do Bilbaa.

Minulý rok chyběl netopýrům tvořivý záložník, do týmu tak přišel Manuel Fernandez, který by mohl nastupovat vedle defenzivního Albeldy. Je však velkým otazníkem, jak si Fernandez ve Valencii povede, v záloze je stárnoucí Baraja. Za kapitána Albeldu může kdykoli naskočit talentovaný Sunny, který má našlápnuto na velkou kariéru. V průběhu podzimní části by se měl vrátit Edu, který se zotavuje z dlouhodobého zranění kolene, Brazilec by se také mohl stát tím hráčem, který Valencii momentálně chybí. Silnou stránkou Valencie jsou křídelní hráči, zprava Joaquin, nejdražší posila minulého léta se dostala do staré "betiské" formy a znovu motá hlavu obráncům v La Lize. Kvalitním náhradníkem za Joaquina je mladý Mata. Na levém kraji zálohy může nastupovat buď Vicente a nebo Silva, ten se v případě potřeby může posunout i do útoku. O svou šanci se bude rvát Jaime Gavilán.

Velká síla a přitom konkurence bude v útoku, jedničkou je kanonýr David Villa. O druhé místo v útoku se bude prát Morientes se Žigičem. Zahrát si určitě bude chtít i Arizmendi, spíše lavičku bude vyhřívat Angulo.

Příchody - Manuel Fernandes (Benfica), Alexis (Getafe), Arizmendi (Deportivo), Mata (Castilla), Hildebrand (Stuttgart), Sunny (Poli Ejido), Caneira (Sporting Lisboa, host.), Iván Helguera (Real Madrid), Žigič (Racing)

Odchody - Del Horno (Athletic, host.), Fiore (Mantova), Regueiro (Murcia), Tavano (Livorno), Ayala (Zaragoza), Pallardó (Getafe), Jorge López (Racing), Butelle a Sisi (Valladolid, oba host.), Hugo Viana (Osasuna), Aaron Níguez (Xerez), David Navarro (Mallorca), Curro Torres (Murcia)

Výhody – Kvalitní křídelní hráči a útočníci.

Nevýhody – Velká náchylnost ke zraněním, slabší obranná fáze.

Ideální sestava - Caňizares (Hildebrand) - Miguel (Caneira), Albiol (Alexis), Marchena (Helguera), Moretti (Caneira) - Joaquin (Angulo), Albelda (Sunny), Edu (Baraja, Fernandéz), Vicente (Gavilán, Mata) - Villa (Silva), Morientes (Žigič, Arizmendi)


4. SEVILLA FC

Ještě před pár lety průměrný španělský klub se žene k nejvyšším metám. Kouč Juande Ramos vtiskl týmu atraktivní kombinační herní projev i dostatek disciplíny, a ten už dva roky patří ke kandidátům na titul. Předloni ztratila Sevilla šanci na titul až v posledním kole, loni skončila bezpečně třetí. Ještě úspěšnější je tým v Poháru UEFA, který dokázal v posledních dvou sezonách vyhrát, a to už se nikomu nepodařilo několik desetiletí. Ve sbírce mají za poslední dva roky i dva španělské superpoháry a také Copa del Rey za rok 2007. Letos touží v Seville po průlomu v Lize mistrů. V předkole si Andalusané snadno poradili s AEK Atény a ve společnosti Arsenalu, Slavie a Steauy je favoritem na postup do jarních bojů. Sevilla neuspěla jen v "evropském" Superpoháru, když podlehla AC Milán, utkání bylo hrané jako pocta zemřelému Puertovi. V létě z týmu neodešla žádná z opor a tým je připraven opět bojovat o titul. Stabilita, vyrovnané výkony a kompaktnost budou velkou sevillskou zbraní.

Asi největší oporou je gólman Palop. Dlouholetý valencijský náhradník udělal dobře, že přestoupil a hned v první sezoně v Seville přesvědčil o své extratřídě. Před pár dny navíc prodloužil svůj kontrakt do roku 2011. Náhradní gólman Cobeňo odešel do Almeríe a pozici dvojky zaujme De Sanctis, který chytal minulý rok za Udine. Dlouho nebylo jasné, jak dopadne kauza pravého útočného beka Daniela Alvese, sám hráč chtěl přestoupit do Chelsea, ale nakonec ho Sevilla nepustila. Levý kraj byl přichystaný pro Puertu, ale tragické události v zápase s Getafe ukončily jeho život. Hráč zkolaboval a posléze následkem vnitřních poranění zemřel. Možná lékaři situaci podcenili a měl být ze hřiště odnesen na nosítkách. Na post levého obrance se tak za těchto událostí přesunul Escudé, hraje tam i Dragutinovič. Na posty stoperů jsou volbami zkušený Javi Navarro, teprve 20letý Argentinec Federico Fazio, Kolumbijec Mosquera, z Chelsea na hostování zapůjčený Boulahrouz a univerzální Němec Hinkel. Odešli stoper Aitor Ocio a levý bek David.

Hlavní silou Sevilly je zřejmě záloha. Drobný odchovanec Jesús Navas je výtečný driblér, umí se dostat do zakončení i rozhodovat důležité zápasy. Další hráč na křídlo, který je v klubu delší dobu, je Brazilec Adriano, který je ještě gólovější. A to je oběma teprve 22 a 23 let. Další variantou je Portugalec Duda. Ten začínal ve Španělsku v Málaze a po přestupu do Sevilly měl smůlu na zranění. Nyní už je v pořádku a proti Getafe servíroval lahůdkové centry. Levák Diego Capel je teprve 19letý španělský talent, ale v zápase s Getafe byl se svou rtuťovitostí a tahem na branku nejlepší ze sevillských. Dokáže hrát i na hrotu, což předvedl na mistrovství světa do 20 let v Kanadě. V kádru je i Jesuli ze San Sebastianu. Střed zálohy je plný vyzrálých hráčů. Je to dlouholetý kapitán Martí, Maresca, Dán Poulsen či Renato. A to ještě přišel z Lensu reprezentant Mali Keita. Gallardo patří už nastálo Murcii. Elitním útočníkem bude určitě opět Kanouté, platný jak góly, tak i mezihrou, když dokáže brankové situace i připravovat. S ním je sehraný Brazilec Fabiano, Keržakov zůstává, z Ajaxu přišel De Mul, z Eindhovenu hráč Pobřeží Slonoviny Koné. Kepa šel sbírat další zkušenosti do Getafe, Antoňito zamířil definitivně do Xerezu, v kádru už není ani Chevanton.

Příchody - Koné (PSV Eindhoven), Mosquera (Pachuca), Keita (Lens), De Mol (Ajax), Boulahrouz (Chelsea), De Sanctis (Udinese), Jesuli (Real Sociedad)

Odchody - Aitor Ocio (Athletic), Cobeno (Almería), Kepa (Getafe), David (Levante), Gallardo (Murcia), Antonito (Xerez)

Výhody - Výborný trenér, kompaktní tým, stabilní výkonnost, neodešlá žádná z opor.

Nevýhody - Tým se příliš neposílil, chybí více výraznějších osobností které by rozhodovaly zápasy.

Ideální sestava: Palop (De Sanctis) - Daniel Alves (Mosquera), Fazio (Boulahrouz), Hinkel(Javi Navarro), Escudé (Dragutinovič) - Jesús Navas (Adriano), Poulsen (Martí), Maresca (Renato, Keita), Diego Capel (Duda) - Fabiano (Keržakov), Kanouté (Koné, de Mul)


5. ATLÉTICO MADRID

Atlético Madrid začíná první sezonu po Fernandu Torresovi. Ale také začíná sezonu, kdy už podruhé za sebou sedí na lavičce kouč Javier Aguirre. Právě časté změny trenérů dříve týmu ubližovaly a příchod Aguirreho by mohl znamenat stabilizaci. Atlético má opět velké cíle, minimem je určitě umístění do čtvrtého místa. Kádr je kvalitní, ale podaří se konečně prolomit letité prokletí? Jasnou jedničkou v brance je dobře chytající Leo Franco, který před lety přišel z Mallorky. Kvalitní dvojka chyběla, proto přišel z AC Milán na hostování Abbiati. Ustálená je i defenzivní formace. Napravo se zabydlel mistr Evropy Seitaridis, o levou stranu svedou tvrdý boj Pernía s Antonio Lópezem, i když ten může nastoupit i v záloze. Ve stoperské dvojici má místo reprezentant Pablo, na začátku sezony vedle něj opět dostal důvěru Perea, na paty mu ale šlapou Eller a zejména Portugalec Zé Castro. Pravý bek Molinero šel na Mallorku. Nejvíce změn přišlo v záloze. Odešla hned trojice defenzivních Costinha, Luccin, Gabi a také křídelníci Petrov a Galletti.

Na pravém kraji zálohy by měl mít místo uzdravený Maxi Rodríguez, alternovat na tomto postu by mohl Valera. Na levé straně svedou boj Luis García s Reyesem, na několika postech v záloze může hrát i Simao a vzhledem k nákladnosti svého příchodu s leštěním lavičky spokojen nebude. Pro defenzivnější práci přišel na poslední chvíly Motta, je tu i Maniche, střed zálohy bude hrát i Raúl García, který přestoupil za svým bývalým trenérem z Osasuny Pamplona. Připraven bude i Brazilec Cléber Santana. V útoku nebude po mnoha letech k vidění Fernando Torres, který byl sice pro hru týmu důležitý, tak moc gólů ale nedával. Jako náhrada za něj přišel rychlík Diego Forlán z Villarrealu, mnohem více, zejména branek než v první sezoně se čeká od Argentince Aguera. V útoku může hrát i Reyes, u něhož Real Madrid tak dlouho váhal s realizací transferu, až prchl do Atlétika. Na lavičce začne sezonu muž do vápna Mista.

Příchody- Zahínos (Recreativo), Reyes (Arsenal), Simao (Benfica), Luis García (Liverpool), Forlán (Villarreal), Abbiati (Milan), Raúl García (Osasuna), Cléber Santana (Santos), Diego Costa (Braga), Motta (Barcelona)

Odchody- Jacobo (Mouscron), Vara (Celta), Braulio (Getafe), Diego (Celta), Mario Suárez (Celta), Toché (Numancia), Costinha (Atalanta), Pichu (Eibar),Petrov (Manchester City), Molinero (Mallorca), Torres (Liverpool), Azcárate (AEK Atenas), Galletti (Olympiacos), Gabi (Zaragoza), Luccin (Zaragoza)

Výhody- Kvalitní trenér, výborný a poměrně neokoukaný kádr.

Nevýhody- Sestava jaká hrála první kola se zdá být příliš ofenzivní, fanoušci mají tradičně velká očekávání.

Ideální sestava Leo Franco - Seitaridis, Pablo, Perea, Antonio López - Maxi Rodríguez, Maniche, Raúl García, Simao - Forlán, Kun Aguero


6. VILLARREAL CF

Kouč Manuel Pellegrini Villarreal neustále vylepšuje, tým je na tom dobře finančně a tak stoupají i jeho cíle. Loňský podzim už je zapomenut, opakovat by se mělo spíše jaro, kdy byl Villarreal jedním z nejlepších a vybojoval i účast v Poháru UEFA. Začátek sezony je ale jako na houpačce. Výhra ve Valencii, vysoká prohra s Realem Madrid a další vítězství na Mallorce. Jedničkou v brance zůstává Viera, nespokojený Barbossa už je v Huelvě a na místo dvojky přišel z Realu Madrid Diego López. López Vallejo se dohodl na skončení smlouvy a šel do Zaragozy. Posílené jsou kraje obrany, Javi Ventovi nyní napravo konkuruje Angel z Viga, nalevo přišel reprezentant Capdevila, který nahradí José Enriqueho, který už je v Newcastlu či Arruabarrenu, který bude oblékat dres AEK Atény. Slabší je střed obrany, nepříjemná je především ztráta Ayaly, který nakonec přestoupil do Zaragozy. Quique Alvarez odešel do Huelvy, Peňa do Celty Vigo. Fuentes je už etablovaný, vedle něho nyní hraje Cygan, na hřiště se jistě dostane i Gonzalo. Obranu ještě vyztužuje Josemi. V létě Villarrealem hýbala především kauza Riquelmeho, který nakonec zůstává, ale jeho herní čas bude zřejmě malý. Více se věří mladému Chilanovi Matimu Fernandezovi, který by měl tvořit hru. Post za ním budou hrát Josico, Senna, k dispozici bude také Mavuba z Bordeaux. Tým opustili Arzo, Somoza a Tacchinardi. Krajní záložníci byli loni dlouho slabinami, nyní je v týmu Cazorla, který hostoval v Huelvě, uzdravili se Pires s Canim. Mladý Marcos tak zatím odešel na hostování. V útoku je potřeba zacelit mezeru po Forlánovi, který odešel do Atlética Madrid. Vedle Guille Franca, Nihata a Tomassona je k dispozici i 20letý Ital Rossi.

Příchody- Ángel (Celta), Rossi (Man. United), Tomasson (Sttutgart),Mavuba (G. Burdeos), Vidangossy (Unión), Cáceres (Defensor), Diego López (Real Madrid), Capdevila (Deportivo), Tomané (Sporting), Cazorla (Recreativo), Molo (Almería), D. Godín (Nacional)

Odchody- Barbosa (Recreativo), Vidangossy (Almería), Somoza (Betis), José Enrique (Newcastle), López Vallejo (Zaragoza), Marcos (Recreativo), Forlán (Atlético), Arruabarrena (AEK Atény), Quique Álvarez (Recreativo), Tacchinardi, Arzo (Murcia), Peňa (Celta Vigo), José Mari (Betis)

Výhody- Hra na hřištích soupeře, tým je sehranější než byl po většinu minulé sezony.

Nevýhody- Odchod Forlána, slabší střed obrany.

Ideální sestava Viera - Javi Venta, Cygan, Fuentes, Capdevila - Cazorla, Senna, Mati Fernandez, Pires - Rossi, Tomasson


7. REAL ZARAGOZA

I letos by se měla Zaragoza pohybovat v první polovině tabulky, až na Gabriela Milita tým neopustila žádná opora, navíc přišly kvalitní posily. Šestý tým uplynulé sezony tak má reálnou šanci vyrovnat, ne-li překonat svoje loňské umístění. Přes 20 milionů eur putovalo z Barcelony do Zaragozy, opačnou stranou se stěhoval Gabi Milito. Argentinský stoper byl v uplynulé sezoně velkou oporou Realu, který tak potřeboval nutně získat adekvátní náhradu a to se mu také povedlo. Na La Romaredu zamířil Roberto Fabián Ayala, jenž sice po sezoně putoval z Valencie zadarmo do Villarrealu, Zaragoza však za zkušeného argentinského stopera vyplatila výkupní klauzuli šest milionů euro, k tomu přihodila luxusní podmínky pro samotného hráče a bylo vymalováno. Ayala vytvoří stoperskou dvojici se Sergiem. Další nově příchozí stoper Pavón, bude alespoň ze začátku krýt svým spoluhráčům záda z lavičky. Na pravém kraji obrany vládne holohlavý Diogo, vlevo poté zkušený Juanfran. I do brány získala Zaragoza kvalitního náhradníka, jako volný hráč přišel Lopéz Vallejo, jenž bude připraven zaskočit za Césara. Víctor Fernandez může také nově počítat se službami Matuzalema, který přišel z ukrajinského Šachťoru Doněck a měl by vyplnit střed zálohy společně se Zapaterem, proti však bude D'Alessandro a další nově příchozí hráč, Peter Luccin z Atlética. Zaragoze se podařilo angažovat i dalšího fotbalistu Atlética Madrid, Gabiho, španělský záložník stál osm milionů euro a měl by se společně s Pablem Aimarem starat o kraje záložní řady. Vedení klubu udělalo fanouškům radost prodloužením smlouvy s kanonýrem Diegem Militem, o argentinského útočníka byl v Evropě velký zájem, nakonec však zůstal v Zaragoze, kde v útoku bude nastupovat s další posilou. Z AC Milán přišel na roční hostování španělskou ligou prověřený Oliveira. Na lavičce potom bude čekat na svoji šanci García.

Příchody - López Vallejo, Ayala (Villarreal), Matuzalem (Šachťor Doněck) Pavón (Real Madrid), Oliveira (AC Milan), Paredes (Getafe), Gabi (Atlético), Generelo (Gimnástic, host.), Ayala (Villarreal), Luccin (Atlético)

Odchody - Movilla (Murcia), Corona (Almería), Piqué (Manchester United), Aranzabal (konec kariéry), Ewerthon (Stuttgart), Longas (Tenerife), Milito (Barcelona)

Výhody – Dobře poskládaný tým, kvalitní posily

Nevýhody – Spousta nových hráčů - nesehranost

Ideální sestava - César - Diogo, Ayala, Sergio, Juanfran - D'Alessandro, Zapater, Matuzalem, Aimar – D. Milito, Oliveira


8. ESPANYOL BARCELONA

Espanyol byl na přestupovém trhu jedním z nejméně aktivních celků. V Katalánsku mají stabilizovaný kádr, po minulé sezoně, kdy se Espanyol více soustředil na pohárovou evropu, (Espanyol došel až do finále, kde podlehl Seville) než na samotnou ligovou soutěž, přichází nový ročník Primery Division a velké ambice Los Pericos. Tentokráte se budou moci svěřenci Ernesta Valverdeho soustředit jen a jen na Primera División. V brance ubyla konkurence Kamenimu, Iraizoz odešel za necelých pět milionů euro do Bilbaa, odkud naopak míří do Katalánska brankář Lafuente, jenž bude krýt záda Kamenimu. Do obrany přišel z ruského Spartaku Clemente Rodriguez. Jako volný hráč přišel Valdo, španělský záložník dal Espanyolu přednost před Marseille. V přípravě si dobře vedla další nová posila Espanyolu, Milan Smiljanic, střední záložník, který přišel z Partizanu Bělehrad a je ideální náhradou za zraněními zužovaným De la Peňou. Velká síla Pericos je v křídelní hře, hráči jako Rufete a Riera k ní přímo vybízí. Největší ztrátou je odchod Pandianiho, který v minulé sezoně vystřílel Espanyolu finále Poháru UEFA. Naopak v týmu zůstal kapitán a kanonýr v jedné osobě, Raul Tamudo. O oporu Espanyolu bylo jako každé přestupové období zájem, ale Tamudo se rozhodl zůstat. V útoku potom bude Tamudo nastupovat bud s Luisem Garcíou nebo s Corominasem.

Příchody - Smiljanic (Partizan), Valdo (Osasuna), Clemente Rodríguez (Spartak Moskva, host.), Casilla (RM Castilla), Plata (Málaga), Jonathan (Poli, host.), Lafuente (Athletic, host.)

Odchody - De Pablos (Racing de Ferrol, host.), Sergio Sánchez (Racing, host.), Ito (Córdoba), Pandiani (Osasuna), Robusté (Levante), Edu Costa (Gremio), Fede (Nástic), Biel, Velasco, Julián (Sevilla Atlético), Gorka (Athletic)

Výhody – stabilní kádr, silná záloha a útok

Nevýhody – slabá lavička

Ideální sestava – Kameni – Chica, Jarque, Torrejon, Hurtado – Zabaleta, Jonatas, De la Peňa, Riera - Luis García, Tamudo


9. REAL MALLORCA

Mallorca začíná novou sezónu s velkým očekáváním. Tým Gregoria Manzana udržel až na výjimky kostru loni dobře fungujícího celku, posílil na místech, kde bylo potřeba, a z nedávného kandidáta na sestup se nyní stal černý kůň bojů o evropské poháry...

Účast minimálně v poháru Intertoto se skutečně nezdá až tak nereálná. Klub z Baleárských ostrovů má skvělého kouče, dva výborné brankáře, jednu z nejlepších obran v lize, několik výrazných osobností v záloze a konečně snad i spolehlivé útočníky.

Gregorio Manzano odvádí v Mallorce skvělou práci, již loni se dokázal obloukem vyhnout bojům o udržení a to přestože prakticky nemohl počítat s žádným kvalitním útočníkem, neboť dvojice Maxi López - Diego Tristán vyhořela na plné čáře. Letos by měla být situace zcela odlišná, Dani Guiza a Webó (přišli z Getafe, respektive z Osasuny) jsou první ligou ověření útočníci, jejichž spolupráce v přípravných zápase fungovala naprosto bezchybně. Pro dobro fotbalu doufejme, že na své výkony navážou i po překonání zranění, které si Webó na začátku sezóny přivodil. Do té doby se do základu dostane pravděpodobně Arango. Posila přišla i do branky, talentovaného Miguela Ángela Moyu doplní zkušený Germán Lux, oba spolu svedou boj o post jedničky. Naopak obrana loni fungovala opravdu fantasticky a hlavním úkolem tedy bylo udržet stopera Nunese, kolem kterého poletovaly nabídky z klubů jako je Benfica či Portsmouth (nabízel deset milionů euro). Portugalský obránce ovšem zůstal a snad úspěšně naváže na stoperskou spolupráci s osvědčeným Ballesterosem. Krýt záda jim bude po odpykání svého trestu nově příchozí Navarro.

Co se týče zálohy, Manzano sice přišel o Jankovice, který odešel do Palerma, ovšem přesto je střed hřiště velmi silný. Post defenzivního záložníka je obsazen Pereyou, kapitánem řecké reprezentace Basinasem, napravo hraje výborný Jonás Gutiérrez, o kterého se údajně zajímal Liverpool, na levé straně (případně na středu, v pozici mediapunta) má pak své místo předplacené Ariel Ibagaza, pravděpodobně nejlepší hráč Mallorcy v loňské sezóně. Navíc Mallorca získala Chori Castra, levonohého záložníka, jenž je pro evropskou diváckou obec velkou neznámou, ovšem o kterém se v Uruguaji mluví jako o talentu nebývalých rozměrů. I náhradníci jsou v záloze nadprůměrní, nalevo může zaskočit Tuni, napravo potom Varela, jenž měl famózní formu v závěru loňské sezóny a nemělo by se zapomínat ani na Juana Aranga, jenž sice hraje v útoku, ale cenné služby dokáže odvést také v záloze.

Vedení Mallorcy v čele s prezidentem Vicençem Grandem zkrátka odvedlo (nejen) toto léto výbornou práci, udrželo většinu opor a pokud ze sebe Chori, Guiza a spol. vydají to, co se od nich očekává, budou ostrované bojovat o mnohem více, než je jen záchrana. Evropské poháry rozhodně nejsou jen nesplnitelným snem, úspěch by mohl přijít i v Copa del Rey...

Výhody - Silný a sehraný tým s kvalitními náhradníky a schopným trenérem.

Nevýhody - Zranění Weba dává Guizovi velkou zodpovědnost za to, aby Mallorca netrpěla absencí gólů jako loni. Pokud selže, můžou nastat problémy.

Příchody - Güiza (Getafe), Puga (Universidad LP) David Navarro (Valencia) Molinero (Atlético), Webó (Osasuna), Borja Valero (RM Castilla), Germán Lux (River), 'Chori' Castro (Nacional de Montevideo)

Odchody - Martí Crespi (Granada 74), Rafita (Castellón), Prats, Maxi López (Barcelona), Tristán (Livorno), Jankovic (Palermo), Delibasic (Real Sociedad)

Ideální jedenáctka - Moyá - Hector, Nunes, Ballesteros, F. Navarro - Jonás, Pereyra, Ibagaza, Tuni - Guiza, Webó


10. RACING SANTANDER

Loni desátý Santander prožil po dlouhých letech úspěšnou sezonu bez záchranářských problémů a i letos by podle všeho neměl mít se setrváním v nejvyšší španělské soutěži nejmenší problémy. Tým z Cantabrie v přestupovém termínu rozhodně nelenil, přišlo mnoho nových hráčů, mnoho jich však také odešlo. Trenér Marcelini se může spolehnout hlavně na výbornou defenzivu, z mladého Ezequiela Garaye se pomalu stává stoper té nejvyšší třídy. Po odchodu Rubéna do Celty se stal novým parťákem argentinského obránce ve středu obrany Oriol. Navíc v brance je spolehlivý Španěl Tońo. Nejvíce se v Racingu změnila záložní řada, postupně přišli Aldo Duscher z La Coruňi, Jordi López z Mallorky a také Jorgé Lópéz, který zavítal do Santanderu z Valencie. Tento trojlístek by měl vystřídat trio Vitolo, Melo a Scaloni. Ofenzivu Santanderu by měl řídit Pedro Munitis, velezkušený záložník či útočník. Největším oslabení pro Racing je odchod útočníka Žigiče, který odešel za 14 milionů eur do Valencie. Srbského obra by měl v útoku Santanderu nahradit Ebi Smolarek, polský reprezentant přišel do Cantabrie z německého Dortmundu za necelých pět milionů eur. Nejvíce v Santanderu utratili za Mohammeda Tchiteho, útočník Anderlechtu stál osm milionu eur.

Příchody - Szeleta (Columbus Crew), Tchité (Anderlecht), César Navas (Málaga), Coltorti (Grasshoppers), Ebi Smolarek (Borussia Dormund), Sergio Sánchez (Espanyol, host.), Sarmiento (Estudiantes), Jordi López (Mallorca), Ayoze (Ciudad), Jonathan Valle (Málaga, host.), Samuel (Sporting), Duscher (Deportivo), Jorge López (Valencia)

Odchody - Aganzo (Alavés), Vitolo (Celta, host.), Zigic (Valencia), Rubén (Celta), Felipe Melo (Almería), Scaloni (Lazio), Pablo Alfaro (konec kariéry), Matabuena, Balboa (Real Madrid,host.), Neru (Sporting), Cristian Álvarez (Córdoba), Juanjo (Sevilla)

Výhody – Ambiciózní trenér, dobrá defenziva

Nevýhody – úzký kádr, odchod Žigiče

Ideální sestava – Tońo - Fernández Gutiérre, Garay, Oriol, Pinillos - Colsa, Duscher, Jorge López, Serrano – Smolarek, Munitis


11. OSASUNA PAMPLONA

Osasuna je jednou z velkých neznámých pro novou sezonu. V létě nastal velký hráčský výprodej na ofenzivních pozicích a není jisté, zda to tým unese. Obrana je ale stabilizovaná a útok může soupeře překvapit. Minulý rok hrála Pamplona dlouho vysoko v tabulce, ale pak se projevila přílišná vytíženost, když celek došel až k historickému semifinále Poháru UEFA a v konečném pořadí se propadl dolů. Dvojice gólmanů Ricardo a Elía zůstala, zvláště na Ricarda bude tým spoléhat. Obrana je beze změn, snad konečně i s uzdravenými Cruchagou a Izquierdem. Dalšími hráči jsou bratři Flaňové, Corrales, Josetxo i objev minulé sezony Monreal. Do prvního týmu se dostal i Garde, ale bude mimo několik měsíců, neboť si zlomil kotník. Kompletně nová bude záloha a útok. David López s Muňozem byli zlanařeni konkurenčním a zdá se vzmáhajícím se Bilbaem, Valda koupil Espanyol, Raúl García si nakonec vybral Atlético Madrid, kde se bude znát s koučem Aguirrem. Zůstal kapitán a defenzivní záložník Puňal, nalevo by měl mít své místo uzdravený zkušený Delporte. Naopak kolení vazy si poranil Nekounam a nebude hrát zhruba půl roku. Jména nových hráčů už zdaleka tak zvučná nejsou. Přišel 20letý Javi García z Realu Madrid, Valencia pustila na hostování Vianu, ale ten si hned zlomil zánártní kůstku a nestihne první tři měsíce soutěže. Po dlouhých letech bude hrát La Ligu český hráč, tentokrát Jaroslav Plašil. Největší šanci prosadit se má zřejmě na pravé záloze, kde mu konkurují Héctor Font či Juanfran, možné též na místě ofenzivního záložníka. Přišel ještě mladý Švýcar Margairaz a zbytek hráčů byl doplněn z juniorky. Jsou to Kike Sola, Erice a Azpilicueta. V útoku bude chybět jistě Soldado, který se vrátil do Realu Madrid, Webó šel na Mallorku, Romeo do San Lorenza a v týmu není už ani Miloševič. Náhradou mají bát Dady, Portillo, Pandiani a 18letý Mexičan Carlos Vela na hostování z Arsenalu.

Příchody- Javi García (Real Madrid Castilla), Plašil (Mónaco), Dady (Os Belenenses), Pandiani (Espanyol), Portillo (Nástic), Margairaz (Zúrich), Hugo Viana (Valencia), Vela (Arsenal)

Odchody- Webó (Mallorca), Valdo (Espanyol), David López, Muňoz (Athletic), Soldado (Real Madrid), Raúl García (Atlético), Juanlu, Fran Moreno (Albacete), Romeo (San Lorenzo), Miloševič

Výhody- Z důvodu mnoha nových hráčů nečitelný soupeř, obrana je naopak stabilizovaná, tým už nebude tříštit síly v Pohárové evropě

Nevýhody- Rozpad ofenzivy, nesehranost

Ideální sestava Ricardo - Izquierdo, M.Flaňo, Josetxo, Corrales - Héctor Font, Puňal, Azpilicueta, Delporte - Portillo, Pandiani


12. REAL VALLADOLID

Real Valladolid Club de Fútbol hlásí návrat do první ligy! Trvalo to sice déle, než se původně očekávalo, zato se však zdá, že je "Pucela" na nejvyšší soutěž zcela připravena a setrvání v Primera División není ani zdaleka nereálný cíl...

Když se v květnu roku 2004 na stadiónu Nuevo José Zorilla definitivně potvrdil sestup Valladolidu, slíbil prezident Carlos Suárez, že se klub do roka a do dne vrátí. Avšak Segunda División je soutěž těžká, velmi těžká, trvalo to tři roky a tři výměny trenéra, než nakonec přišla veleúspěšná sezóna 2006/2007. Neuspěl Marcos Alonso, neuspěl Sergio Kresic a neuspěl ani Alfredo Merino. Byl to José Luis Mendilibar, který převzal otěže Valladolidu a suverénním způsobem spojeným s krásnou útočnou hrou poslal své svěřence o soutěž výše. Již osm (!!!) kol před koncem bylo matematicky jasné, že se Pucela vrací mezi elitu.

Není se tedy co divit, že se sportovní ředitel José Luis Pérez Caminero (fanoušci Valladolidu a Atlética Madrid jistě ví, o koho se jedná) rozhodl pro zachování vítězného bloku a kádr se spolu s Mendilibarem pokusili jen vhodně doplnit. Caminerovi se podařilo zajistit setrvání Sisiho na hostování z Valencie. Mladý záložník zažil fantastickou minulou sezónu a letos by mohl být jedním z velkých oživení Primera División. Valladolid udržel i osmadvacetiletého útočníka Joseba Llorente, na něhož mělo políčeno hned několik celků ze španělské nejvyšší soutěže (hlavně Athletic Bilbao). Zkušený Víctor dodá v útoku důležité zkušenosti s první ligou, kterou hrál dříve za Villarreal. Rodák z Méridy však v týmu není jen pro svých 33 let, loni tým táhly právě jeho góly, kterých dal nejvíce za celou svou kariéru.

Nicméně je jasné, že pouhopouhé udržení úspěšného týmu ze Segundy by na první ligu asi jen stěží stačilo, a tak se Mendilibar bude moci v nadcházejících 38 zápasech spolehnout také na několik posil, z nichž většina již okusila, jaké to je hrát ve Španělsku nejvyšší soutěž. Toto je případ bývalých opor Levante Diega Camacha s Alexisem, na hostování získaného brankáře Ludovica Butelleho z Valencie, z netopýrů dorazil taktéž Fabián Estoyanoff a Getafe opustil jeho dlouholetý kapitán Vivar Dorado. Útočnou aktivitu zálohy přišel obstarat Jonathan Sesma z Cádizu a trošku riskantním krokem se zdá být angažování Nigerijce Bartholomew Ogbecheho, který za poslední dva roky oblékne barvy již šestého klubu...

Vše vypadá výborně, co by tedy mohlo Pucele stát v cestě? Někteří poukazují na absenci opravdu kvalitního tvůrce hry ve středu hřiště, je totiž otázkou, zda exmadridista Borja či již zmíněný Vivar Dorado prokáží v této oblasti kvality na úrovni první ligy.

Bez jakýchkoli pochyb je nicméně klíčovou postavou současného Valladolidu trenér José Luis Mendilibar, který po nezdaru v Athletic Bilbao ukázal svou extratřídu a nyní může s kvalitním kádrem pokračovat v dobře načaté práci. Cílem je udržení a pokud se to podaří, bude Mendilibar znovu hrdinou...

Příchody - Alexis (Levante), Bartholomew Ogbeche (Alavés), Estoyanoff (Deportivo) Vivar Dorado (Getafe), Diego Camacho (Levante), Sesma a De La Cuesta (Cádiz), Butelle a Sisi (Valencia), Alberto, Cifuentes (Real Sociedad)

Odchody - Manchev (Levante), Iván Hernández (Sporting), Jacobo (Numancia), Chema, Alberto, Gonzalo Vicente, Mario Suárez (Atlético B), Toché

Výhody - Udržený a sehraný kádr z loňské úspěšné sezóny vhodně posílený o zkušené hráče, trenér Mendilibar.

Nevýhody - Absence tvořivého záložníka na úrovni první ligy.

Ideální jedenáctka: Butelle - López, Calvo, Sesma, Marcos - Dorado, Borja, Sisi, Rafa - Llorente, Víctor (Kome)


13. ATHLETIC BILBAO

Athletic Bilbao vstupuje do nové sezóny s cílem zapomenout na předchozí dva roky plné neúspěchů a postupně začít budovat tým, který by měl baskické lvi vrátit ke špičce La Ligy. Ovšem pro tento ročník je cílem vyhnout se obloukem sestupovým bojům a pokud se nové posily do týmu dobře zapracují, neměl by to pro ně znamenat větší problém.

V Baskicku na začátku léta proběhly hektické volby a s novým prezidentem Fernandem Garcíou Macuou přišel do klubu svěží vítr s několika podstatnými změnami. Tou první a nejvýznamnější je jmenování Joaquína Caparróse hlavním trenérem prvního týmu. Zkušený kouč, jenž naposledy vedl Deportivo de La Coruňa, má za cíl vrátit Bilbau jeho zarputilost a odhodlání, což jsou atributy, které tento tradiční klub provázely od dob jeho vzniku, avšak nyní se skoro vytratily. Pýcha Baskicka jako by se jen stěží vyrovnávala s odchodem poslední slavné generace, která v sezóně 1997/1998 získala titul vicemistra ligy. Před rokem se s aktivní kariérou loučil dlouholetý kapitán Julen Guerrero a s letoším odchodem Ismaela Urzaize do Ajaxu zbyl v kádru již poslední mohykán pamatující slavné časy a tím je Joseba Etxeberria.

Právě ztráta útočníka takových kvalit, jakými disponuje Ismael Urzaiz, bude pro Joaquína Caparróse největším problémem. Angažování Santiaga Ezquerra z Barcelony se nakonec nezdařilo, a tak bude hlavní zodpovědnost na dvojici Aritz Aduriz a Fernando Llorente. Druhý jmenovaný ale bude muset značně zabrat, pokud si bude chtít zajistit místo v základní sestavě, neboť jeho poslední výkony zůstaly daleko za očekáváním a fanoušci s ním pomalu přestávají mít trpělivost. Llorente zatím skutečně nenaplňuje naděje do něj vkládané a s Urzaizem se zatím nemůže rovnat.

Důležitým krokem bylo angažování Davida Lópeze, za něhož musel García Macua vysázet Osasuně 6 milionů euro. Příchod tohoto křídelního záložníka by měl konečně dát trochu oddychu Joseba Etxeberriovi. Největších změn oproti loňské sezóně doznala obranná formace. Velkou posilou je návrat ztraceného syna Aitora Ocia ze Sevilly, naopak klub ze San Mamés opouští stoper Sarriegui, hráč s nejvíce odehranými minutami z minulé sezóny (avšak zároveň jeden z nejvíce kritizovaných), jehož příští destinací je řecký Panathinaikos. Dalším cílem bylo získat spolehlivého brankáře, tím má být Gorka Iraizoz z Espanyolu, opačným směrem putoval na hostování Iňaki Lafuente. Velkým úspěchem nového vedení bylo hostování Asiera Del Horna. Levý bek před dvěma lety s velkou slávou odešel do Chelsea, nicméně tamní anabáze mu nevyšla a když neuspěl ani ve Valencii, vzal za vděk návrat do klubu, kde se mu vždy dařilo nejvíce. Bilbao ještě během léta získalo Davida Cuellara z Násticu a defenzivního záložníka Iňaki Muňoze z Osasuny. V prvním týmu se překvapivě objevoval i Koikili Lertxundi, původně angažovaný do béčka. Joaquín Caparrós se bude podle všeho dost spoléhat i na mladičkého Javi Martíneze, jednoho z nejtalentovanějších hráčů v celé španělské lize.

Do budoucna daleko důležitějšími proměnami budou ty, které běžný fanoušek prozatím neuvidí. Nový prezident se totiž rozhodl plně modernizovat klub na všech úrovních a od základu překopat systém mládežnických týmů. Výsledky této práce by se měly začít projevovat do pěti let...

Zlepšení by každopádně mělo přijít okamžitě. Klub s takovým jménem a historií, jakým je Athletic Bilbao, si zkrátka nemůže dovolit takhle hazardovat s osudem a do posledního kola bojovat o udržení. Zatím se zdá, že se nové vedení vydalo správným směrem, nyní je na hráčích, aby dokázali využít svůj potenciál. Pokud Caparrós mezi svými svěřenci najde spolehlivého kanonýra, mohlo by se v Baskicku svítat na lepší časy.

Příchody: Del Horno (Valencia, host.), Aitor Ocio (Sevilla), David López (Osasuna), Muńoz (Osasuna), David Cuellar (Nástic), Gorka (Espanyol)

Odchody: Sarriegi (Panathinaikos), Urzaiz (Ajax), Iturriaga (Salamanca), Javi González (Hércules), Tarantino (Alavés), Unai Alba (Hércules), Lafuente (Espanyol, host.)

Výhody: Baskická zarputilost, výborné publikum na San Mamés

Nevýhody: Za odcházejícího Urzaize nepřišla do útoku adekvátní náhrada

Ideální jedenáctka: Iraizoz - Iraola, Aitor Ocio, Ustaritz, Del Horno - Etxeberria, Javi Martínez, Muňoz, David López - Yeste - Aduriz


14. DEPORTIVO LA CORUŇA

Na Deportivo La Coruňa čeká podle všeho krutá sezóna. Ústup ze slávy se zdá definitivní a relativně nedávný mistr ligy bude mít nyní spoustu starostí s tím, aby se v nejvyšší soutěži vůbec udržel. Fanoušci vkládají své naděje do nového trenéra a hvězdné posily Andrése Guardada, "BabyDepor" je v jejich rukou.

Skutečně to není tak dávno co hráči Deportiva pod vedením Javiera Irurety zvedali v roce 2000 nad hlavu pohár pro vítěze ligy. Jsou to teprve tři roky, co La Coruňa hrála semifinále Ligy mistrů. Ale vraťme se do současnosti. Na trenérské lavičce nyní sedí Miguel Ángel Lotina, jenž vystřídal Joaquína Caparróse, z hvězdných hráčů zbyl jen stále zraněný Juan Carlos Valerón a žalostný finanční stav přinutil prezidenta Augusta Lendoira znovu vsadit na neprověřené mladíky (odtud přezdívka "BabyDepor", navazující na dřívější "SuperDepor"), přestože se během minulé sezóny zcela jasně ukázalo, že tato strategie příliš nefunguje.

Ani ti největší optimisti si nyní nekladou vyšší cíl než záchranu. Deportivo je totiž podle všeho ještě slabší než v loňské sezóně. Trenér Lotina sice do tisku prohlašoval, jak chce s Deporem opět hrát pohledný fotbal, avšak on sám po prezidentovi požadoval příchod dalších dvou až tří hráčů, na které bohužel nebyly peníze. Velký otazník visí hlavně nad obranou a útokem. Začněme zadními řadami. Joan Capdevila odešel po sedmi letech do Villarrealu a co víc, jeden z nejlepších obránců La Ligy Jorge Andrade přestoupil do Juventusu. Rodri zatím nepřesvědčil, sbírat minuty bude na hostování v Ejidu. Nová stoperské dvojice Lopo - Coloccini budí ve všech fanoušcích nedůvěru. Již jen fakt, že původně odepsaný Coloccini je nyní tím, na koho se bude v obraně nejvíce spoléhat, mluví za vše. Ještě daleko horší situace panuje na krajích obrany. Jedinou alternativou za Capdevilu je Filipe, který ještě k tomu nemá důvěru Lotiny, a tak nastává paradoxní situace, kdy jediný levý bek v týmu nebývá na zápasy ani nominován. Na stranu pravou sice má bývalý trenér San Sebastianu dvě varianty, nicméně ani veterán Manuel Pablo, ani mladík Antonio Barragán nejsou skutečnými oporami.

Záloha působí (krom pozice brankáře, kde je jasnou jedničkou nadějný Dudu Aouate) asi nejlepším dojmem. Mnoho pozorovatelů nemohlo uvěřit vlastním očím, když prezident Lendoiro oznámil příchod hvězdného mladíka Andrése Guardada z Atlasu za 7 milionů eur (některé zdroje uvádí milionů 5), čímž Lendoiro utratil prakticky všechny finance určené na přestupy za jednoho jediného hráče. Je proto jasné, že na 21letém Mexičanovi nyní leží velká zodpovědnost, měl by to být právě on, kdo potáhne útoky svého týmu a v případě nutnosti bude dávat i klíčové góly. Guardado tedy obsadí levou stranu zálohy, ta pravá bude pod vedením talentovaného Andrése Lafity, jehož Deportivo získalo na hostování ze Zaragozy. Střed hřiště potáhne první Kanaďan ve španělské lize Julián de Guzmán, který by již měl po dvou sezónách skončit s aklimatizací a konečně naplno projevit svůj potenciál. Vedle bývalého hráče Hannoveru by měl hrát Juan Rodríguez, případně Sergio, z jehož setrvání v klubu fanoušci příliš u vytržení nejsou.

A už se dostáváme k dalšímu místu, kde Lotinu tlačí bota. Arizmendi odešel do Valencie, loňská posila Bodipo prakticky celou sezónu promarodila, Riki prozatím neukazuje ani desetinu toho, kvůli čemu byl před rokem získán z Getafe, a tak se chtě nechtě bude spoléhat na schopnosti devatenáctiletého (avšak nesmírně talentovaného) Adriána Lópeze. Příležitost bude dostávat i Taborda, ovšem pouhopouhé tři vstřelené branky za dva roky působení mluví samy za sebe.

Jak to tedy s Deportivem vlastně bude? Lotina musí s mladíky odvést velký kus práce a zároveň i trochu spoléhat na to, že Andrés Guardado s Adriánem Lópezem nepodlehnou tíže zodpovědnosti a zvládnou to, co jinde mají na starosti mnohem zkušenější hráči. A pokud všechno selže, stále je tu malý kousek naděje na uzdravení Juana Carlose Valeróna. Jeden z nejlepších španělských záložníků posledních let by v závěru sezóny mohl zafungovat jako ten pravý žolík...

Odchody: Rodri (Polideportivo Egido, host.), Momo (Xerez), Iago Iglesias (Elche), Andrade (Juventus), Capdevila (Villarreal), Arizmendi (Valencia), Juanma (Tenerife), Duscher (Racing), Estoyanoff (Valladolid), Ian Mackay (Vecindario)

Příchody: Lafita (Zaragoza, host.), Aythami (Las Palmas), Guardado (Atlas), Rubén Castro (Gimnástic, host.), Xisco (Vecindario, host.), Iván Carril (Palencia, host.), Pablo Amo (Recreativo, host.), Manu (Sporting), Jairo Álvarez (Sporting)

Výhody: Od týmu se prakticky nic nečeká

Nevýhody: Nezkušený kádr

Ideální jedenáctka: Aouate - Manuel Pablo, Coloccini, Filipe - Lafita, Juan Rodríguez, De Guzmán, Guardado - Adrián López, Riki


15. GETAFE CF

Getafe se zdá být již stabilizovaným celkem La Ligy. Málokdy se ve vyspělých fotbalových zemích stává, aby byl nejlepší útočník prodán proti své vůli, jak se tomu stalo s Guizou. Toho by mohl nahradit Uche, větší problémy se očekávají ve stoperské dvojici, kde již nebude Alexis. V brance by problém být neměl. Abbondanzieri je hvězdou, dvojkou bude argentinský mladíček s italským pasem Ustari s přezdívkou Osky, který přišel z Independente. Na kraje obrany budou opět připraveni Contra a Cortés, o místo se bodou hlásit také pravák Cata Díaz z Boky Juniors a levý bek Signorino z Nantes. Paredes odešel do Zaragozy, Pulido do Almeríe. Ve stoperské dvojici by měl být jistý Belenguer, na úvod sezony vedle něj hrál Licht, dále jsou v kádru Tena a nově příchozí Mario z Huelvy. Ze záložní formace odešel jen středový Vivar Dorado do Valladolidu, nově příchozí dělají z této řady silnou stránku týmu. O kraje se podělí stálice Mario Cotelo, Sousa a také nadějný mladíček Pablo Hernandez z Valencie, který je sice kmenovým hráčem Getafe, ale Valencia má opci na levné vykoupení hráče zpět. Jako součást transferu Alexise přišel z Valencie defenzivní záložník Pallardó, stejný post hraje Nacho. Výbornou minulou sezonu má za sebou Casquero, soupeřit s ním bude z Realu Madrid přestoupivší De la Red či hostující Granero. Připraven bude i Celestini. Z útočníků byl na Mallorku prodán Guiza, Verpakovskis se vrátil do Dynama Kyjev. Spojku se zálohou hraje Manu del Moral, v kádru se dále ze Sevilly hostující Kepa, z Atlétika Madrid Braulio, velkou posilou by mohl být rychlý Uche z Huelvy.

Příchody- Braulio (Atlético), Signorino (Nantes), Ustari (Independiente), Kepa (Sevilla), 'Cata' Díaz (Boca Juniors), Uche a Mario (Recre), Pablo Hernández (Cádiz), Pallardó (Valencia), De la Red, Granero (Real Madrid)

Odchody- Güiza (Mallorca), Vivar Dorado (Valladolid), Paredes (Zaragoza), Alexis (Valencia), Verpakovskis (Dinamo Kiev), Pulido (Almería)

Výhody- Mnoho talentovaného mládí přišlo na hostování, Uche, dvojka Abbondanzieri a Ustari.

Nevýhody- Odchody opor Alexise a Guizy, nesehraný tým, střed obrany.

Ideální sestava Abbondanzieri - Cata, Belenguer, Licht, Cortés - Pablo Hernandez, Nacho, J.Casquero, Mario Cotelo - Kepa, Uche


16. REAL BETIS

Lepší roky po mnoha peripetiích očekává Betis, na svého úhlavního rivala FC Sevillu ale zřejmě mít opět nebude. Tým potřebuje zvládnout někdejší epidemie zranění a stabilizovat se, pak by mohly opět přijít i výsledky. Situaci se rozhodl vzít do vlastních rukou nový kouč Hector Cúper a hned se rozloučil s několika stabilními, i když poněkud vyhaslými hráči. Důvěru má i nadále gólman Doblas, jako jednička ale začal sezonu bývalý hráč Sportingu Lisabon Ricardo, v týmu už není Contreras. V obraně zůstali stálice Juanito, Melli i Rivas, dále Nano, Ilič, Vega, Damiá, Babič přišel z Leverkusenu a Lima z Mineira. Naopak odešel často chybující Lembo. Důvěru už nedostal Assuncao, v záloze marně se snažící najít starou formu a bude hrát za Al-Ahly, pravý záložník Maldonado už je v Tarragoně, Juanlu v Córdobě. Místo ve středu zálohy vedle Rivery zatím dostal Somoza hostující z Villarrealu. Dobré výkony se čekají konečně od křídelníka Odonkora, největší letní posilou je Mark González z Liverpoolu. Arzu, Capi, Fernando a Miguel Angel zůstávají. V útoku by se měl více než loni prosadit Brazilec Sobis, zatím vedle něj dostal důvěru jeho krajan Pavone, který přišel z Estudiantes. Dalšími volbami jsou Edú, Xisco, José Mari, který přišel z Villarrealu a Argentinec Caffa. Útočnou vozbu opouštějí Dani a Robert.

Příchody- Lima (At. Mineiro), Somoza, José Mari (Villarreal), Ricardo (Sp. Lisboa), Pavone (Estudiantes), Mark González (Liverpool), Babič (Bayer Leverkusen)

Odchody- Assunçao (Al Ahli) , Lembo (Danubio de Montevideo), Juanlu (Córdoba), Maldonado (Nástic), Robert, Romero, Benjamín (Xerez), Óscar López (Nástic), Dani a Contreras (Cádiz), Pancraté

Výhody- Horší už to být nemůže, zkvalitnění a okysličení celku, odchod bývalých opor.

Nevýhody- Náchylnost hráčů na zranění, nový nesehraný tým.

Ideální sestava Ricardo - F.Vega, Juanito, Nano, Ilič - Mark González, Rivera, Somoza, Odonkor - Pavone, Sobis


17. REAL MURCIA

Real Murcia se po třech letech vrací do španělské nejvyšší soutěže, přičemž cíl je jasný - zajistit si delší účast, než jakou byla ta poslední. Posily jsou zvučné, odhlodlání obrovské, podaří se historicky nejlepšímu týmu druhé ligy uspět tentokráte i v té první?

Po sestupu z Primera División v ročníku 2003/2004 se v Murcii plánoval okamžitý útok na nejvyšší příčky v nižší soutěži a rychlý návrat. Místo toho přišel pro všechny fanoušky Los Pimentoneros nepříjemný šok. Nejdříve totiž jejich miláčci skončili dvanáctí a následně dokonce šestnáctí, což bylo jedno z nejhorších umístění v historii. Není se tedy co divit, že se po oné tragické sezóně událo ve městě na břehu řeky Segury několik razantních změn. Ta hlavní se nicméně chystala už dlouho - Real Murcia opustil po dlouhých 82 letech stařičký stadión La Condomina a přesídlil na moderní stánek Nueva Condomina, který se může pyšnit čtyřmi hvězdičkami od UEFA a smí se na něm pořádat evropské i mezinárodní soutěže. Na to si však budou "Paprikáři" muset ještě nějakou tu dobu pravděpodobně počkat...

Murcia, jenž postoupila z třetího místa, těžila během minulé sezóny z bezchybné obrany, tvrdého a neprůchodného středu zálohy a technické vyspělosti křídelních hráčů. To jsou atributy, na které bude spoléhat i letos. Menší slabinou byla absence typického gólového útočníka, neboť nejlepší střelec Ivan Alonso skóroval jen čtrnáctkrát a Aranda s Pedro Leonem (11 respektive sedm gólů) už v týmů nepůsobí. Letos by ovšem mělo být vše jinak. Trenér Lucas Alcaraz totiž do svého kádru získal zvučnou posilou v podobě kanonýra Fernanda Baiana ze Celty Vigo. S jeho přítomností Murcia disponuje velkou útočnou hrozbou. Brazilský střelec samozřejmě není jedinou novou tváří v kabině, za zmínku stojí převážně duo z Realu Madrid Pablo García - Álvaro Mejía, zvláště první jmenovaný hned z počátku dokazuje, jak skvělý obchod vedení Murcii udělalo. I z dalšího celku ze špičky Španělska přišla hned dvojice hráčů, to když z Valencie dorazili Curro Torres a Mario Regueiro. Tak trochu ve stínu těchto známých jmen zůstal příchod José María Movilly ze Zaragozy, který svému novému zaměstnavateli nabízí hlavně velkou univerzálnost, neboť může nastoupit jak v záloze, tak v obraně.

Jak se tedy zdá, svěřenci Lacase Alcaraze mají všechny předpoklady k tomu, aby úspěšně bojovali o záchranu. Letos se s nimi každopádně musí počítat, propadák z před tří let se rozhodně opakovat nebude. Už jen proto, že v roce 2008 uplyne sto let od založení klubu a hráči nechají na hřišti duši, jen aby se oslavy tohoto výročí nepokazily sestupem.

Výhody: Dobrá atmosféra v klubu, na nováčka nezvykle silný kádr.

Nevýhody: Velké množství nových hráčů by mohlo narušit vítěznou harmonii.

Příchody: Movilla (Zaragoza), Curro Torres (Valencia), Íñigo (Eibar) Regueiro (Valencia), Gallardo (Sevilla), Arzo (Villarreal), De Lucas (Alavés), Matías (Celta B), Pablo García (Real Madrd), Madrigal (Deportivo B), Goitom (Ciudad de Murcia), Carini (Inter de Milán), Mejía (Real Madrid), Baiano (Celta)

Odchody: Ramón González (Xérez), Juanmi (Murcia), Noel Williams (Elche) Acciari (Córdoba), Capi (Las Palmas), Emerson, Lledó, Aranda (Granada 74), Adrián Martín, Antoñito, Juanma (Hércules), Samuel, Ramón y Pablo Ruiz, (Xerez), Nacho Garro (Alavés), Tato (Ceuta)

Ideální jedenáctka: Notario - Torres, Mejía, Arzo, Peňa - Lucas, Richi, Pablo García, Regueiro - Ivan Alonso, Baiano


18. RECREATIVO HUELVA

Recreativo bylo minulý rok nováčkem a stalo se černým koněm. Ačkoli byl týmu prorokován sestup, hrál po celou sezonu v klidném středu tabulky a dokonce útočil i na evropské poháry. Dvojice rychlých a technických útočníků terorizovala obrany soupeřů, spoustu bodů uhrál celek v domácím prostředí. Druhý rok mezi elitou bude pro tým jistě velmi těžký a dost možná bude následovat sestup do Segundy. Výhodou jsou zjevně dobré vztahy s Villarrealem, který nechává své hráče v Huelvě často hostovat. Funkcionáři ale udělali maximum, aby se tak nestalo, když přivedli několik zajímavých hráčů. Novým trenérem se stal 50letý Victor Muňoz, naposledy kouč Panathinaikosu. V Řecku si vyhlédl i novou brankářskou jedničku, Itala Sorrentina, protože López Vallejo, jeden z nejlepších v minulé sezoně, se vrátil z hostování do Villarrealu a dále šel do Zaragozy. Sorrentinovi bude krýt záda právě ve Villarrealu málo využitý Barbossa. V obraně již nebude další hostující z Villarrealu César Arzo, na jeho místo přišel Pampa Calvo z Tarragony a také zkušený Quique Alvarez. V záloze kouč Muňoz ztratil Cazorlu, Viqueira zase odešel do Levante. Přišel Martins ze Sportingu Lisabon, také veterán Gerard, který strávil roky na lavičce v Barceloně. Na levý kraj zase nesmírně talentovaný Marcos. O místo se perou také Marquitos a Camuňas. Hostování z Bordeaux změnil v přestup Beto. V útoku zůstal šikovný Sinama-Pongolle, který definitivně přestoupil z Liverpoolu. Vedle něj se objeví buď další posila ze Sportingu Lisabon Varela, zkušený Javi Guerrero, Rosu nebo Turek Ersen. Pokud se vydaří přestupy, může Huelva reálně pomýšlet i na další sezonu mezi elitou.

Příchody- Javi Guerrero (Celta), Zahínos (Atlético), Gerard López (Mónaco), 'Pampa' Calvo (Boca/Tarragona), Barbossa, Marquitos, Cáceres, Marcos a Quique Álvarez (Villarreal), Sorrentino (AEK Atenas), Camunas (Xerez), Beto (Girondins), Silvestre Varela a Martins (Sp. Lisboa), Ersen (Trabzonspor)

Odchody- Xavi Jiménez (Albacete), Arzo, Cazorla (Villarreal), López Vallejo (Zaragoza), Merino (konec kariéry), Uche a Mario (Getafe), Viqueira (Levante), Cheli (Málaga), Laquait

Výhody- Zůstal Sinama, přišli i další zkušení hráči, týmu se minulý rok dařilo v domácím prostředí

Nevýhody- Druhý rok chudých nováčků mezi elitou bývá většinou těžký, odchody Cazorly a Ucheho

Ideální sestava Sorrentino - Edu Moya, Dani Bautista, Cáceres, Bouzón - Marquitos, Jesús Vazquez, Martins, Camuňas - Sinama, Varela


19. LEVANTE UD

Celou minulou sezonu bojoval nováček z Levante o záchranu, nakonec se malý valencijský klub dvě kola před koncem úspěšně zachránil. Letos čeká Levante pověstná druhá sezona mezi španělskou elitou. Na lavičce zůstal trenér Abel Resino, který v zimě nahradil Juana Ramona Lopeze Cara a dovedl tým k záchraně. Velký přetlak je v Levante na postu brankáře, minulou sezonu odchytal zkušený Molina, v létě přišel Nizozemec Kujovič z Rody Kerkrade a také Marco Storari z AC Milán, jenž by se měl s největší pravděpodobností stát jedničkou. Obranu řídí zkušený Descarga, který by měl nastupovat ve středu obrany společně s Brunem Cirillem, posilou z AEK Athény. Na kraj obranné řady získalo Levante kvalitního Davida Casteda ze Sevilly. Zálohu posílil Savio Bortolini, který přišel ze sestoupavšího Sebastianu. Nejdražším přestupem v Levante bylo angažování Pedra Leóna z Murcie, španělský záložník přišel za cenu vyšší než dva miliony euro. Klub z předměstí Valencie posílil i do útoku, z italské Messiny přestoupil do Levante zkušený Christian Rigano, další ostřílenou posilou do útoku je Shota Arveladze z AZ Alkmaaru.

Příchody - Miguel Ángel (Betis), Rigano (Messina), Marco Storari (AC Milan, host.), Javi Fuego (Sporting de Gijón), Pedro León (Murcia), Arveladze (AZ Alkmaar), Cirillo (AEK), Viqueira (Recre), Savio (Real Sociedad), David Castedo (Sevilla), Kujovic (Roda), Geijo (Xerez), Robusté (Poli Ejido)

Odchody - Harte (Suderland), Alexis (Valladolid), Nino (Tenerife, host.), Reggi (Levante), Dehu, Zé María, Molina, Salva (Málaga), Kapo (Birmingham City), N'Diaye (Tenerife), Javi Rodríguz (Ferrol), Diego Camacho (Valladolid), Reggi, Meyong Zé (Albacete)

Výhody – vcelku dobrá defenziva

Nevýhody – slabší útočná fáze

Ideální sestava – Storari - Castedo, Cirillo, Descarga, Serrano – Riga Mustapha, Bermon, Tommasi, Savio - Geijo, Rigano


20. UD ALMERÍA

Almeríi čeká v její historicky první sezoně v La Lize těžký úkol – zachránit se. Vedení klubu sice v přestupovém termínu rozhodně nelenilo a na stadion Juegos Mediterráneos přišla řada nových tváří, ovšem dá se říci, že zvítězila kvantita nad kvalitou. Jedničkou Almeríe mezi třemi tyčemi by měl být David Cobeńo, který přišel na hostování z FC Sevilly. Do obrany získal klub z jihu Španělska tři posily posily, Pulina z Getafe, Juanita ze San Sebastianu a zkušeného Lópeze Rekarteho, který přišel rovněž ze sestoupavšího San Sebastianu. Největší posilou do zálohy je Felipe Melo, tvořivý táložník, jehož vedení Almeríe angažovalo z Racingu Santander. Prosadit by se chtěl i Julio Dos Santos, jenž je v Almeríi na roční hostování z Bayernu Mnichov. Do útoku přišel Negredo, který minulou sezonu svými góly táhl Castillu a Lorenzo z Castellónu.

Příchody - Cisma, Vidangossy (Villarreal, host.), Dos Santos (Bayern), Diego (At. Mineiro) Pulido (Getafe), Negredo (RM Castilla), Cobeno (Sevilla), Corona (Zaragoza), Ortiz (Poli Ejido), López Rekarte (R. Sociedad), Dimas (Barcelona B), Felipe Melo (Racing), Natalio (Castellón), Juanito (Real Sociedad), Gutierrez (R. Sociedad)

Odchody - Francisco (Granada 74, host.), Bermejo (Poli Ejido), Bermudo (), Marc Francolí, Westerveld, Valerio, De Palmas (Elche), Rodri (Deportivo), Mena (Alavés), Larrea (Real Sociedad), Molo (Villarreal), Alberto (Ceuta), Mairata (Nástic), Michel (Xerez)

Výhody – solidně posílená obrana a záloha

Nevýhody – nesehranost, slabší ofenziva

Ideální sestava – Cobeńo - Acasiete, Badías, Juanito, Bruno - Felipe Melo, Crusat, Juanma Ortiz, Ortiz – Soriano, Sánchez


Autor: Milan Kopal, Radek Nosil, Petr Kilian, Jaroslav Smrž

Komentáře (40)

Přidat komentář
Xavi

Jeeee!!! Už jsem skoro přestal věřit, až budu mít víc času, tak hned jdu nato!

Reagovat
smazaný uživatel

No, podle toho startu to vypadá, že to první místo asi neklapne, ale ještě uvidíme, jde o to, se s toho vyhrabat a konečně začít MAKAT

Reagovat
HOST*zaslepenec

pěkný článek.Musel dát spoustu práce. Díky za něj.

Reagovat
smazaný uživatel

Co je vlastně s tím Mavubou? Sedí, nebo je zraněnej?

Reagovat
rufus

proti Mallorce na lavičce nebyl

Reagovat
rufus

Pavón nešel do Osasuny, ale do Zaragozy

Reagovat
HOST*

A neni to jedno vole , z kaluze do blata.

Reagovat
HOST*Taborak

Super článek, lepší jak loni, kdy byla zcela nepochopitelně první Valencia. Jenom nevím, jestli základní sestava Atletica bude bez Reyese a L. Garcii.

Reagovat
smazaný uživatel

Můžu se naposledy slušně zeptat, kdo prosadil na první místo Barcelonu?

Reagovat
smazaný uživatel

Já.

Reagovat
-Kopy-

tak i vinc by pro Barcu a tím se to rozhodlo...můj hlas pro Real potom už nic nezmohl

Reagovat
smazaný uživatel

Tys tam chtěl Valencii.

Reagovat
-Kopy-

Nechtěl...Řikal sem Real, optej se vince

Reagovat
smazaný uživatel

Najednou...

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn, já abych věděl, v kterém pořadí si vás mám podat. Takže: 1.Tyran Kyslík, 2.Jidáš Vincent a 3.Korouhvička Kopy. A že zrovna dáváte na názor někoho, kdo tipoval loni na první místo tým s netopýrem ve znaku. A co přihlédnout k začátku La Ligy?

Reagovat
smazaný uživatel

Rychle měníš názory.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako v čem jako?

Reagovat
smazaný uživatel

V názoru na pořadí, před třemi koly bys Real na první místo nedal ani omylem.

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

A ty ses po přípravě divil?

Reagovat
smazaný uživatel

Tos odbočil.

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

no bylo by to hezký.. 5. místo se počítá!

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá práce.

Před prvním kolem jsem si říkal - jo tento mančaft má jednoznačně sílu napravit zaváhání z minulého roku, už po třech kolech jsem ale zjístil, že to tak lehké nebude a zatím se v daleko lepším světle jeví Sevilla a Real, bohužel...

Reagovat
HOST*

nezapomen na Murciiii!!!

Reagovat
smazaný uživatel

...A Levante.

Reagovat
HOST*

Prej Levante takovy zebraky

Reagovat
smazaný uživatel

1.Znevažování filmové klasiky

2.Historicky nemožné, aby hraběcí město mohlo mít krále...

Reagovat
smazaný uživatel

A pozor, yardovi sebrali hračku, že nemá článek na první místě, tak se ted bude mstít.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale prd, zklidni hormon, nebuď jak Andy-mormon. Pokud by se to mělo brát podle data vyhotovení, tak by to tu bylo nejmíň o čtrnáct dní dřív... A ROTKa jsem se prostě zastat musel, ač tedy jeden společný prvek: Skřet.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já to měl taky hotové dávno (i když zas je rozdíl psát šest a jeden že...) akorát holt nadešla poslední hodinka mého počítače v tu nejnevhodnější dobu, tak trvalo, než se to z toho vytáhlo.

Do ucha ti ještě pošeptám, že jako poslendí to měl Kopy.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen mi neříkej, že byl každý stejně dlouhý jako Real, hm? A bonzovat se nemá...i když se to ví.

Reagovat
HOST*-Kopy-

to je jedno kdo to měl poslední(a nejlepší), protože se stejně čekalo na tebe

Reagovat
VicenteRodriguez

Betis 16 ... vsadim litra, že na tom bude líp

Reagovat
smazaný uživatel

Snad sestoupí .

Reagovat
VicenteRodriguez

když spadna Real tak Betis taky

Reagovat
smazaný uživatel

No, nesázela bych se, i když to bolí...

Snad to bude lepší než 16., ale například 8. místo (jak tipovali v ProFootballu) je naprostá utopie. Byla bych ráda tak za 12. místo...Ale nezačali zrovna nejlíp

Reagovat
VicenteRodriguez

Podle mě bude o záchranu bojavat Almeria, Levante, Huelva, Murcia, Valladolid a Mallorca

Reagovat
-Kopy-

tak to si nemyslim, nováčci jsou nejsilnější za poslední roky

Mallorca bude hrát klidnej střed tabulky...

Levante asi jo, Huelvu hodně oslabilo, že ztratila Sinama

Reagovat
VicenteRodriguez

Uvidíme, Mallorca předvede pár dobrejch zápasů, pak zase hraje blbě, pokud by spadla, tak se už jen tak zpátky nevrátí .... U tech nováčků - si myslim, že 1 nebo půjdů zpátký do druhý ligy ... taky sem zvědavej co předvede Depor s Pamlonou

Reagovat
HOST*

hmmmm tak ty se jdi nekam oplachnout, to nemyslis vazne , Mallorca nesesestoupi ani nahodou...Valladolid a Murcia se udrzej a Pamplonu bych do boje o udrzeni taky necpal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele