Primera División - preview 6. kola

25.09.2015, 08:28, aktualizováno 27.09.2015, 08:52
Previews
Souboj nováčků bude k vidění v Gijónu, Sporting zde hostí Betis. Deportivo La Coruña se překvapivě pohybuje v horní polovině tabulky a polepšit si může po souboji s Espanyolem, Getafe přivítá Levante, tradičně s velkým zájem je očekáváno baskické derby mezi Realem Sociedad a Athleticem...
Sporting Gijón - Real Betis  (neděle 12:00)
Souboj dvou sousedů v tabulce bude k vidění na stadionu El Molinón v Gijónu. Domácí Sporting se o tři body střetne s Realem Betis, který se rovněž nenachází v ideálním rozpoložení. Oba týmy naposledy prohrály a mají tak co napravovat.

Španělská liga má za sebou pět kol a oba soupeři na svých kontech mají stejný počet bodů. V minulém kole to nevyšlo ani jednomu z nich, takže o motivaci nebude nouze. Oba nováčci mají co dohánět, pokud nechtějí příliš brzy zabřednout do bojů o záchranu. Domácí Sporting Gijón ve 4. kole těsně udolal Deportivo La Coruňa, ale poslední zápas se mu příliš nepovedl. Prohrál totiž v Madridu s tamním Rayem. Nutno podotknout, že hrál téměř hodinu bez vyloučeného Bernarda Espinosy a ani v tom případě se nevzdal. Stačil ale pouze korigovat brankou Jonyho.

Do zápasu s Realem Betis nebude moci Sporting počítat s několika oporami. To se týká především zraněného Ivana Cuéllara a podobně zraněného mladého střelce, kterým je talent Antonio Sanabria. Kvůli červené kartě nebude moc nastoupit Bernardo. Dočkat bychom se mohli dvojice mladých talentů - o slovo se hlásí Jorge Mere a Roberto Canella. Real Betis má zraněné tři hráče, konkrétně to jsou Didier Digard, Alfred N'Diaye a Francisco Molinero. Počítat ale může s mladým talentem Danim Ceballosem a s Cristianem Piccinim.

Oba týmy se dobře znají z minulého ročníku, ve kterém na sebe narazily v druhé nejvyšší lize. V těchto zápasech vždy vyhráli hosté, naposledy Real Betis deklasoval domácí Sporting 3:0. V něco podobného doufá Real Betis také tentokráte. Zatím mu totiž návrat mezi elitu příliš nevychází. Po výhře nad Realem Sociedad a nadějné remíze s Valencií se zdálo, že tým konečně našel správné tempo a vlastní výraz. Chyba lávka, protože v dohrávce vloženého kola Betis nezvládl domácí utkání s Deportivem La Coruňa a prohrál s ním 1:2.

Real Betis je znám poměrně ostrým herním stylem, ze kterého často vznikají podněty pro karetní tresty. Za to vše bere odpovědnost trenér Pepe Mel, který před utkáním se Sportingem uvedl: "Dvakrát nám vyloučili hráče proto, že dělali, co jsem po nich chtěl. Neobracejte se proto na ně, ale na mne. Chci po nich, aby hráli důrazně, napadali a hráli naplno. To je Betis, který chci vidět - bojovný a nevzdávající se. Kdyby ty červené karty byly za nějaké hlouposti, pak bych byl naštvaný. Ale hráči jen dělali to, co jsem po nich chtěl. Chceme hrát tak, abychom sbírali body, ne zastrašovali soupeře. K tomu ale potřebujeme být důrazní," dodal trenér Mel.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
García - Canella, Hernandez, Mere, Lora - Lopez, Álvarez, Cases, Halilović - Castro, Guerrero
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Piccini, Westermann, Cabrera, Vargas - Joaquín, Torres, Petros, Ceballos - Molina, Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Espanyol Barcelona  (neděle 16:00)
Deportivo v neděli čeká těžký soupeř v podobě Espanyolu Barcelona. Borci z La Coruni si v nové sezóně vedou dobře a naposledy zvítězili v důležitém záchranářském zápase proti Betisu, Barcelonští na tom jsou ale ještě o něco lépe a bude se od nich čekat minimálně jednobodový zisk.

Hráči Deportiva prohráli z pěti vystoupení v nové sezóně pouze jediné, když doma nestačili na Sporting Gijón a podlehli nováčkovi soutěže 3:2. Dobrou formu ale svěřenci Víctora Sáncheze ukázali hned ve vloženém šestém kole. V Seville vyhráli v souboji s tamním Betisem 2:1 a posunuli se na sympatickou osmou příčku tabulky.

"Prožíváme nyní ještě stále začátek soutěže a soustředíme se hlavně na dobrý pocit ze hry. Když hrajete dobře, je přirozené, že sbíráte body. Naší největší motivací je teď konečně naplno bodovat na domácím hřišti, případnou výhru bychom chtěli věnovat našim skvělým fanouškům," prohlásil před zápasem domácí lodivod Víctor Sánchez, jenž na místo obvyklé jedenácté hodiny svolal svůj tým na 10:50. Tím chtěl svým hráčům naznačit, aby do zápasu "nevstoupili zase o deset minut později." V posledním vystoupení na stadionu Riazor totiž Deportivo dostalo během první desetiminutovky dvě branky a zápas už nedokázalo otočit.

Hosté nabrali po debaklu s Realem Madrid opět sebevědomí, když ve dvou posledních ligových utkáních dokázali zvítězit. Zlepšenou formu Espanyolu odnesl po dramatickém průběhu utkání na vlastním hřišti Real Sociedad (3:2) a v týdnu prohrála v katalánské metropoli Valencie 1:0. Vítěznou sérii by hosté chtěli protáhnout i v zápase s Deportivem.

"Porážka od Realu Madrid nás hodně bolela, ale co se počítá i v životě je, jak rychle se dokážete vzpamatovat, zareagovat na nepříjemné okamžiky. My jsme se zvedli skvěle a zaslouženě jsme dvakrát vyhráli," poznamenal před utkání hostující kouč. Tomu v neděli budou ze zdravotních důvodů chybět Arbilla, Montañés i Abraham. Z rozhodnutí trenéra Esapnyolu na zápas vůbec nepocestují ani Sevilla a Raillo. Zápas začne v 16:00, hlavním sudím bude José Sánchez Martínez.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Navarro, Arribas, Sidnei, Laure - Mosquera, Borges - Alberto, Fajr, Juanfran - Pérez
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - Duarte, Ginzález, Roco, Arbilla - Sánchez, Caňas - Álvarez, Asensio, Pérez - Moreno
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.25 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Getafe CF - Levante UD  (neděle 18:15)
V neděli se odehraje souboj mezi Getafe a Levante. Ani jedno mužstvo nevstoupilo do nové sezóny šťastně a oběma patří postavení až na chvostu tabulky. Madridští i Valencijští tak mobilizují síly, aby konečně zvrátili nepříznivý osud.

Zápas na stadionu Alfonso Péreze na okraji Madridu by mohl být pro domácí Getafe důležitým bodem zvratu. Svěřencům Frana Escribá se v poslední době příliš nedaří. Z pěti dosavadních vystoupení v nejvyšší soutěži si Getafe odneslo hned čtyři porážky, naposledy se z vítězství nad Azulones radovali jejich městští rivalové Atlético Madrid, kteří dle očekávání zvítězili 2:0. Jediným světlým bodem je tak pro Frana Escribá jednogólová výhra nad tápající Malagou.

"Porážka bolí vždy, tentokrát jsem ale hráčům nic velkého nevyčítal, protože jsem z našeho výkonu na stadionu Vicente Calderóna měl dobrý pocit. Nyní se musíme pokusit skloubit dobrý pocit ze hry s dobrým výsledkem. Osobně upřednostňuji dobrý výsledek před dobrým pocitem. Čeká nás těžký zápas, ale už jsme si dokázali, že si vytvoříme šance proti každému soupeři," konstatoval před zápasem domácí trenér.

V táboře Levante nemůže panovat zrovna dobrá nálada. Tým z Valencie stále marně čeká na první výhru v novém ročníku a v posledním utkání uhrál před vlastními diváky jen remízu 2:2 s Eibarem. V tomto zápase musel navíc výběr Lucase Alcaraze dohánět dvoubrankové manko a bod si Levante vybojovalo až v samotném závěru díky brance Deyversona. Nebýt jeho, rýsovala se pro Les Granotes další blamáž.

Nyní se Levante pokusí o nastartování lepší série na půdě Getafe a hostující kouč ví, že to jeho svěřenci nebudou mít lehké. "Čeká nás tvrdá práce. Musíme konečně předvést sebevědomý výkon, nesmíme hrát ustrašeně a musíme vědět, za čím v zápase jdeme. Pokud zlepšíme naši koncentraci, budeme i více efektivní v zakončení," burcoval své hráče Alcaraz, jemuž bude ve Valencii chybět Juanfran, Verza, a Pedro López. Zápas vypukne v 18:15, hlavním arbitrem bude Santiago Jaime Latre.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Vigaray, Alexis, Vergini, Suárez - Rodríguez, Medrán - Lafita, Rodríguez, León - Scepovic
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Rubén - Toňo, Juanfran, Feddal, Trujillo, Morales - Lerma, Verza, Mari - Casadesús, Ghilas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.30 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Athletic Bilbao  (neděle 20:30)
Real Sociedad konečně zabral a po dvou porážkách si v minulém kole připsal také první výhru. Athleticu se naopak převážně nedaří a navzdory dobrému výkonu proti Realu Madrid se fanoušci spíše trápí. Jak dopadne derby na stadionu Anoeta?

Pokud byste chtěli tipovat, jak přesně vzájemný duel dopadne, zvolte remízu. Z posledních tří vzájemných střetů totiž přesně třikrát utkání skončilo dělbou bodů po výsledku 1:1. Současná forma však nahrává domácímu Realu Sociedad, který se konečně nadechl k dobrému výkonu a v minulém kole zvítězil. Probudili se i jeho střelci, které bude nyní Athletic zastavovat.

Real Sociedad po dvou porážkách od Realu Betis a barcelonského Espanyolu zabral v zápase proti Granadě. Ten měl jediného hrdinu, kterým se stal hostující útočník Imanol Agirretxe. Zkušený hrot se trefil třikrát a za tři zápasy, ke kterým zatím nastoupil, má tak úchvatnou statistiku 4 vstřelené branky. A trenér David Moyes mohl být po zápase právem hrdý. V rozhovoru s novináři poté zmínil: "Výhru jsme si jednoznačně zasloužili. Zasloužili jsme si vyhrát i v několika dalších zápasech, ale dnes jsme konečně stříleli více branek."

"Granada sice hrála dobře, ale my jsme hráli mnohem lépe. Agirretxe je muž s velkým talentem a správným čichem na góly. Asier Illarramendi byl na place nejlepším hráčem a pomáhal nám kontrolovat střed pole. Líbilo se mi, že jsme si vytvářeli mnohem více šancí než v minulých zápasech a především jsme je proměňovali," dodal někdejší trenér Manchesteru United.

Teď proti jeho týmu stojí Baskové. Hosté jsou v tabulce až patnáctí, na kontě mají jen tři body a vůbec se jim nedaří. Přesto je to tým, který umí být velmi nepříjemný. Přesvědčil se o tom také Real Madrid, který sice na stadionu San Mamés vyhrál 2:1, ale domácí jej dostali pod tlak hned několikrát. A gól Karima Benzemy vlastně odstartovala až chyba obránce Mikela San Josého. Zatímco v Evropské lize se Athleticu daří, Primera Division je pro něj výsledkově zatím zakletá. Ví to i trenér Ernesto Valverde, kterému se první poločas minulého zápasu příliš nelíbil.

"Původně jsme na Madrid vyrukovali se špatnou strategií. Naše útoky ani napadání nebyly moc účinné, takže jsme to do druhé půle změnili. Pak už jsme hráli mnohem lépe. Škoda, že jsme udělali ty individuální chyby. Hráli jsme s Realem velmi dobře, ale pak téměř z ničeho dali druhou branku. Byl to od nás krok zpět. Mrzí mě, jak vypadá tabulka, ale rozhodně nereflektuje to, jak hrajeme. Chceme už v zápase proti Realu Sociedad urvat mnohem víc bodů a jsem si jist, že na to máme," doufá Valverde.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - De la Bella, Martinez, Reyes, Elustondo - Granero, Illarramendi - Canales, Zurutuza, Vela - Agirretxe
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Etxeita, Laporte, Balenziaga - Beňat, José - Susaeta, García, Merino - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - UD Las Palmas  (sobota 16:00)
Barcelona si chce proti Las Palmas spravit chuť po šokující porážce na půdě Celty Vigo. Katalánci prohráli poprvé v novém ročníku La Ligy a ztratili první pozici, ale nováček soutěže by na Camp Nou moc šancí mít neměl. Klub z Kanárských ostrovů nicméně rozhodně umí překvapit.

Poslední střet obou klubů se datuje do sezóny 2001/2002, v níž Las Palmas uhrálo s Blaugranas dvě sympatické remízy, ale na udržení se v nejvyšší soutěži to tenkrát nestačilo. Zpět do Primera División se Los Amrillos dostali až letos a remízu ze hřiště úřadujících šampionů by jistě brali všemi deseti i nyní. Barcelona však má po neúspěšném středečním vystoupení ve Vigu mnoho důvodů svého soupeře nepodcenit.

Katalánci totiž zažili nejhorší porážku v La Lize od roku 2008, kdy podlehli ve stejném poměru 1:4 Realu Madrid. Absencemi poznamenaný Enriqueho výběr hořel v obraně a doplácel na slabou efektivitu v útoku. I proto po 56. minutách prohrával 0:3. "Když váš soupeř hraje lépe než vy, není už toho mnoho co říct. Výsledek ukazuje, jak je La Liga těžká soutěž. Proti Celtě jsme si vytvořili snad sedm velkých šancí, stejně jako v jiných zápasech této sezóny nás ale trápilo zakončení," komentoval zápas Luis Enrique.

Domácí kouč má stále problémy v obraně. Otazník visí nad startem levých beků Mathieuho a Alby, kteří si v týdnu přivodili drobná zranění a stále zraněný je gólman Bravo, jenž by však už měl být připraven pro úterní zápas Ligy mistrů proti Bayeru Leverkusen.

Las Palmas se před těžkým utkáním nachází v opačném rozpoložení. Svěřenci katalánského kouče Paco Herrery ve středu poprvé v sezóně brali všechny body, když si došlápli na favorizovanou Sevillu a před vlastními diváky zvítězili přesvědčivě 2:0. Na svém kontě tak nyní mají pět bodů a nemusí před zápasem s Barcou zbytečně podléhat panice. "Očekávám, že pro nás bude sobotní zápas kvůli výsledku z Viga velmi složitý. Vidím šance svého mužstva tak na 10 procent," zhodnotil před zápasem postavení svého týmu jednašedesátiletý Herrera.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Stegen - Mathieu, Mascherano, Piqué, Alves - Iniesta, Busquets, Roberto - Neymar, Suárez, Messi
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Castellano, Bigas, Artiles, Alcaraz, Simón - Wakaso, Hernán, Roque - Araujo, Viera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.07 - 12.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Málaga CF  (sobota 18:15)
Real Madrid přivítá na stadionu Santiaga Bernabéua dalšího aspiranta na výprask. Soudě dle současné formy, Málaga si přímo koleduje o množství gólů ve své síti. Je totiž jedním ze dvou týmů, které ještě v La Lize letos neochutnaly výhru. Real Madrid naopak pálí ostrými.

Aktuálně první celek La Ligy sehraje další důležitý duel, který by mu mohl pomoci distancovat se od svých dvou nejbližších pronásledovatelů. Těmi jsou k překvapení mnohých Celta Vigo a Villarreal, kteří mají shodný počet s Realem, ale mají horší skóre. Ještě před pár dny mohl být Real popisován především jako celek, který střílí množství branek. Potvrzoval to vysokými výhrami na poli Primera Division i v milionářské Lize mistrů. Poslední dvě utkání ale měla trochu jiný charakter.

Nad Granadou vyhrál Real Madrid jen o jednu branku, když ve druhé půli jako jediný střílel přesně Karim Benzema. Na týmu byla znát menší únava a musel mnohem více bojovat. Stejné to bylo také ve vloženém utkání, které Real sehrál na San Mamés s Athleticem Bilbao. Také zde Real musel vynaložit mnohem více úsilí, než by si možná představoval. A navíc přišel o čisté konto, protože Baskové vstřelili jednu branku. Bílý balet však má ve svém středu schopného střelce Karima Benzemu, ze kterého se stává klíčová postava posledních dní. Francouzský kanonýr zaznamenal rovnou dvě branky.

Proti Málaze by se Real mohl vrátit do formy a vyhrávat zase větším rozdílem. Má k tomu ideální příležitost, protože hraje doma a navíc proti týmu, se kterým hrát umí. Z deseti posledních vzájemných utkání vyhrála Málaga jen jedno, jedenkrát se zrodila remíza a oba týmy braly po bodu. Za posledních patnáct let pak Málaga z Madridu jako vítěz neodjížděla ani jednou! Když se oba týmy utkaly naposledy, Real vyhrál oba poločasy a celkově si s hosty poradil poměrem 3:1.

Minulé utkání mu rovněž vyšlo, jak už bylo řečeno. Radost z toho měl i trenér Rafael Benítez, který se zatím jeví jako dobrá náhrada za italského stratéga Carla Ancelottiho. V rozhovoru pro oficiální stránky klubu poznamenal: "Real byl v zápase jako chameleon, protože ukázal dvě tváře. V prvním poločase jsme drželi míč, v tom druhém se něco stalo a my jsme trochu trpěli. Zároveň to ale byl prostor pro ukázku našeho charakteru. Vyhráli jsme, takže se naše sebevědomí může o něco zvýšit. Za zápas jsme měli dvacet střel na bránu, takže odjíždíme silnější a lepší, než jak jsme přijeli."

Málaga zatím patří jednoznačně ke zklamáním letošní sezony. Po pěti kolech má na kontě jen dva body za dvě remízy, zbylé tři zápasy Málaga prohrála. Je navíc jediným týmem z celé ligy, který ještě ani jednou neskóroval, takže obrana Realu se může těšit na bezproblémový den. Naposledy Málaga uvítala na domácím stadionu La Rosaleda Villarreal a opět vyšla střelecky naprázdno. Jedinou brankou rozhodl utkání hráč Málagy Fernando Tissone, který si vstřelil vlastní branku.

Málaga má co napravovat a je si toho vědom i trenér Javi Gracía. V rozhovoru s novináři sdělil: "Málaga musí začít ihned vyhrávat. Sice jsme ukázali, že po stránce obranné činnosti se nám poměrně daří a jsme schopni v tomto ohledu hrát dobrý fotbal i s těmi nejlepšími, ale naše ofenzivní snažení jako by ani neexistovalo. Někdy se opravdu snažíme, ale branky prostě nepřicházejí. Doufám, že budeme mít více štěstí. Třeba právě v Madridu," dodal trenér Gracía.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Kroos, Modrić - Isco, Kiovačić, Ronaldo - Benzema
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Angeleri, Weligton, Torres - Recio, Tissone - Horta, Amrabat, Carlos - Charles
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 10.00 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Atlético Madrid  (sobota 20:30)
Jedním z nejzajímavějších utkání z šestého kola Primera División bude bezesporu souboj Villarrealu s Atléticem Madrid. Přestože druhý jmenovaný celek zůstává papírovým favoritem, lepší formou i doposud dosaženými ligovými výsledky se mohou pyšnit domácí a chtějí svou vítěznou vlnu prodloužit i po sobotě.

V případě Žluté ponorky je ona vlna opravdu namístě, Villarreal doposud ani jednou neprohrál a od remízy z prvního kola již ve zbytku zápasů pouze vítězil. Naposledy se to svěřencům kouče Marcelina povedlo na půdě tápající Malagy, která se nešťastným vlastencem Fernanda Tissoneho takřka porazila sama. Minulý víkend to pro změnu schytal hrdý Athletic v poměru 3:1. "Dosáhnout na třináct bodů z patnácti možných je důvodem k velké radosti," neskrýval Marcelino.

"Nyní doufáme, že bude El Madrigal vyprodán a pomůže nám, stejně jako tomu bylo v zápase s Athleticem," pokračoval kouč Villarrealu. "Porazit Atlético Madrid by bylo třešničkou na dortu našeho mimořádného týdne. Jsem velmi spokojený a hrdý na výkony mých hráčů."

Statistika vzájemných zápasů z posledních let ukazuje, že Žlutá ponorka má svému sokovi řádně co oplácet. Naposledy se totiž Villarrealu doma poštěstilo v říjnu 2010, zatímco hosté dokázali z posledních tří pokusů hned dvakrát sami zvítězit. Sobotní prvenství by pro Atlético jistě patřilo k těm vůbec nejcennějším, a to nejen kvůli soupeřově výtečné formě, která jej vynesla až na dělené první místo v tabulce. Zároveň by totiž nastolilo dobrou atmosféru před náročnými domácími zápasy - nejprve do Madridu zavítá portugalská Benfica v rámci Ligy Mistrů, a pak dojde v lize na ostré městské derby s Realem.

"Potřebujeme se zlepšovat zápas od zápasu," ví útočník Ángel Correa. "Je třeba, abychom v podobném duchu i pokračovali. V sobotu lze očekávat náročné utkání, ale Atlético si s Villarrealem v posledních letech vedlo dobře, a tak věříme, že to bude platit i o víkendu. Naši fanoušci mohou být klidní, protože tenhle tým jde do každého zápasu soustředěný na to, aby zvítězil a odevzdal se na hřišti ze všech sil."

Colchoneros v lize na svého soupeře ztrácí pouhý jeden bod, za což mohou děkovat především tradičně pevné obraně s třemi čistými konty v řadě a také Antoinu Griezmannovi, jenž Atlético letos alespoň prozatím střelecky táhne stejně jako loni. Naposledy se francouzský ostostřelec prosadil proti Getafe hned dvakrát a postaral se tak o výhru 2:0. Celkem již má Griezmann na svědomí šest gólů v pouhých pěti zápasech. Pozornost se však bude věnovat i Fernandu Torresovi, jenž by v případě gólové trefy mohl slavit svůj jubilejní stý zásah v dresu madridského klubu.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Aréola - Rukavina, Mario, Bailly, Jokic - Samuel, Dos Santos, Pina, Suárez - Baptistao, Adrián
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Siqueira - Torres, Gabi, Saúl, Ferreira-Carrasco - Torres, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Rayo Vallecano  (sobota 20:30)
Sevilla patří ke smutným hrdinům dosavadního průběhu sezony. Tým, který pravidelně bojoval o Ligu mistrů a se stejnou zarputilostí vyhrával její sesterskou soutěž, se topí v krizi. Ta dostala Sevillu až na poslední místo Primera Division. Začne Sevilla stoupat vzhůru pomocí zápasu s Rayem Vallecano?

Vítěz posledního vydání prestižní Evropské ligy se nachází na dně. Sevillský celek jako by přestal fungovat a kupí porážku za porážkou. Aktuálně má tým trenéra Unaie Emeryho na kontě pouhé dva body a ještě ani jednou nevyhrál! Mnoho expertů si zřejmě klade otázky po původu této krize. Teď je však především na trenéru Emerym a hráčích, aby našli východisko ze situace, kterou španělská média otevřeně označují jako krizovou.

Sevilla sice zvládla skvěle úvodní zápas Evropské ligy s Borusií Mönchengladbach, jenže v Primera Divison se její působení proměnilo v peklo. Díky špatnému skóre je dvoubodová Sevilla až na posledním místě a marně čeká na obrat. Mnoho fanoušků se upínalo k vloženému kolu, ve kterém Sevilla navštívila Las Palmas. Ačkoli se jednalo o nováčka a ještě nedávno by Las Palmas nemělo proti Seville pražádnou šanci, nakonec se urodila další porážka. V prvním poločase se trefil Roque Mesa, do druhé půle si jednu branku nachystal Antolin Alcaraz.

Sevilla tak opět padla a trenér Emery po zápase jen marně hledal slova omluvy. Jedním z faktorů, které mohou přispět k současné situaci, je podle Emeryho především stálý rys Sevilly, který ji, zdá se, dohnal. Sevilla je týmem, který často prodává největší hráče a nahrazuje je jinými. A to podle Emeryho nelze dělat stále. "Neustálá rekonstrukce je něco, co Sevilla dělá velmi dlouho. Tímto procesem se Sevillou procházím už nějaký čas a zdá se, že to není ta nejlepší cesta. Hodnotíme naši situaci, analyzujeme to, co z nás dělá konkurenceschopný tým a snažíme se přijít na způsob, jak z toho ven."

"Samozřejmě jsem zklamaný z toho, jak jsme odehráli zápas s Las Palmas. Hráli jsme hodně špatně, kazili jsme mnoho věcí a nepomáhala nám ani četná zranění. Teď se ale musíme sebrat a začít znovu vyhrávat. Máme jen dva body, což je hrozně málo. Jsme sice teprve na začátku sezony, ale touto dobou bychom měli být někde jinde. Teď nás čeká Rayo, které umí znepříjemnit život snad každému týmu. Musíme ze sebe dostat to nejlepší," dodává kouč, který se bude muset mimo jiné opět obejít bez zraněného Evera Banegy.

Sevilla může čerpat útěchu alespoň z historie. Co se zápasů s Rayem týče, tak naposledy s ním Sevilla prohrála v lednu 2012. Rayo ale nebude snadným soupeřem, protože jeho forma roste. Poslední dvě utkání Rayo vyhrálo, minule si poradilo s oslabeným Sportingem Gijón. Poradí si také se Sevillou?
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Coke, Kolodziejczak, Andreolli, Trémoulinas - Reyes, Krychowiak, N'Zonzi, Vitolo - Llorente, Gameiro
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Nacho, Llorente, Amaya, Rat - Trashorras, Baena - Embarba, Jozabed, Bebé - Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - Celta Vigo  (sobota 22:05)
Souboj dvou příjemných překvapení tohoto ročníku Primera Division svede dohromady týmy Eibaru a Celty Vigo. Na Estadio Municipal de Ipurua zavítá Celta s dobrými pocity, protože naposledy zde Eibar porazila. Navíc se jí skvěle povedl nástup do nové sezony a je aktuálně na druhém místě!

Tohle čekal asi jen málokdo. Celta Vigo nikdy nebyla týmem, který by se pravidelně účastnil soubojů a Ligu mistrů či Evropskou ligu. Pokud by ale Celtě nyní forma vydržela až do konce ligy, zahrála by si rovnou Ligu mistrů! A ještě k tomu by postoupila přímo z druhého místa. Faktem je, že jsme teprve na začátku sezony a po pouhých pěti kolech se nedá odhadovat, jak který tým skončí. Ale jedno je jisté: Celta překonává sny i vlastních fanoušků a dál ukazuje, že první výhry rozhodně nebyly jen shlukem několika náhod.

Celta Vigo má na kontě poměrně neuvěřitelných 13 bodů, které ji dostaly až na druhou příčku o skóre za madridský Real. A nebýt toho, že si z utkání s nováčkem Las Palmas odnesla jen bod za divokou remízu 3:3, pak by kralovala La Lize kompletně. Někdo by mohl namítnout, že Celta měla zatím velmi hratelné soupeře, kddyž hrála s Levante, Vallecanem nebo matnou Sevillou. Tento názor ale Celta zbořila v minulém kole nejvyšší španělské soutěže. Přivítala na svém hřišti totiž slavnou Barcelonu.

A nevedla si vůbec špatně. Proti souboru hvězd dokonce ukázala vůli, sílu a chytrost. Mezi klíčové hráče utkání patřil někdejší "canterano" Nolito, který jeden gól vstřelil a další dva vymyslel. Dvěma zásahy se blýskl Iago Aspas a poslední čtvrtou branku měl na svědomí střídající John Guidetti. Barcelona dokázala pouze korigovat výsledek na 4:1 díky brance Brazilce Neymara ke konci zápasu. Velký podíl na úspěchu Celty mají především dva hráči: nejlepší střelec Manuel Agudo Duran, lépe znám jako Nolito a neúnavný bojovník Iago Aspas, který konečně našel to správné působiště.

Právě Aspas byl po skončení utkání nadšen celým týmem a zároveň už vyhlížel další kolo. Novinářům sdělil: "Barcelonu jsme uběhali, hráli jsme lépe celý zápas a to vítězství je naprosto zasloužené. Měli jsme za sebou náročné utkání se Sevillou a teď jsme hráli proti mistrům Evropy, ale dokázali jsme vyhrát. A ještě jsme si fotbal maximálně užívali. Když hrajete proti Barceloně, nikdy nemůžete zklidnit hru, protože nikdy nevíte, co Barcelona vymyslí. Je ale pravda, že naše úsilí a přípravy byly enormní."

"Hodně jsme napadali a nenechávali je vydechnout. To je hodně vysilující a celý tým je hodně unavený, ale výsledek stál určitě za to. Toto vítězství nám dodalo hodně sebevědomí, ale naše cíle zůstávají stejné - nasbírat co nejdříve 40 - 42 bodů, abychom se vyhnuli bojům o záchranu. O další budeme bojovat teď proti Eibaru, který je rovněž velmi dobrým oponentem a navíc hraje doma. Nesmíme nic podcenit a chceme vyhrát i další zápas," přeje si útočník Aspas.

Eibar je dalším příjemným překvapením. Někdejší nováček je nyní na krásném sedmém místě a prezentuje se velmi zajímavým výkonem. Tým zasáhla jen jedna porážka proti Atléticu Madrid, následně se Eibar pokusil dostat zpět na nohy v zápase s Levante. Ačkoli mu nastřílel dvě branky, stejný počet také dostal, takže body se nakonec dělily. Pocity, které Eibar zažívá, musí být hodně trpké, protože o výhru přišel až v nastaveném čase zápasu, kdy se prosadil Deyverson. Vyšlápne si Eibra na Celtu? Poslední vzájemný zápas mu nevyšel, ale hned šest ze sedmi vyhrál právě Eibar.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Pantić, Santos, Juncá - Keko, Adrián, García, Eddy, Berjón - Enrich
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Cabral, Gómez, Jonny - Hernandez, Fernández, Wass - Orellana, Aspas, Nolito
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Granada CF  (pátek 20:30)
Valencia se ocitá v krizi, která se neustále prohlubuje. Najít z ní cestu ven nebude snadné, ale přesto se o to ambiciózní celek musí pokusit. Po dalším selhání ve vloženém kole uvítá Valencia Granadu - celek, který nad ní ještě nikdy nevyhrál. Podaří se mu to nyní?

Nejeden fanoušek Los Che si zřejmě pokládá otázku, co se to stalo s jeho oblíbeným klubem? Kde je ta agresivní Valencia z loňské sezony, plná ideálů a nebezpečná pro každého soupeře? Nynější Valencia prohrála první duel v Lize mistrů, kam se po letech zaslouženě vrátila. A snad ještě horší je to v La Lize. Po pěti kolech nejvyšší španělské soutěže jsou Netopýři až na devátém místě a navíc nasbírali jen jednu výhru! Kromě toho třikrát remizovali a naposledy se jim dařilo ještě hůře.

Ve vloženém kole totiž nestačili na podceňovaný Espanyol Barcelona, se kterým prohráli. V hodně nervózním a emotivně napjatém utkání padlo hned 11 žlutých karet a jen jeden jediný gól. Na svědomí jej měl Victor Álvarez, který se trefil v dresu Espanyolu už v 18. minutě. Valencia sice obléhala pokutové území svého soka dost dlouho, ale ani to jí ke gólům nepomohlo. Z Katalánska si tak Netopýři odvezli potupnou porážku a mají o čem přemýšlet.

To si uvědomuje i trenér Nuno Esprito Santo, na jehož hlavu se poslední dobou snáší jeden nepříznivý výrok za druhým. A nejen trenér přemýšlí, čím by mohl daný stav zvrátit. Uvažují o tom i sami hráči. Jedním z nich je záložník Javi Fuego, který se po zápase s Espanyolem podělil o své dojmy a pocity. "Nechtěli jsme prohrát, to jsme si ani nepředstavovali. Jediným pozitivem, které vidím, je fakt, že další zápas hrajeme brzy a máme proto další příležitost uhrát nějaké body a před fanoušky se vykoupit. Jinak ale dnes bylo všechno špatně. Nebyli jsme před bránou soupeře dost aktivní a rozhodní, to nás stálo body," lituje Fuego.

"Něco podobného by se nám nikdy už stát nemělo. Hráli jsme ustrašeně a bez radosti. Náš soupeř hrál mnohem lépe a působil sebevědomým dojmem. Naši fanoušci si tohle nezaslouží. Musíme se zvednout a teď k tomu máme nejlepší možnosti. Hrajeme na domácí půdě proti týmu, který bychom měli porážet. Máme s ním dobrou bilanci a doufáme, že ji ještě vylepšíme. Valencia musí být v kontaktu s čelem La Ligy a my musíme udělat všechno, co bude v našich silách, aby se znovu dostala tam, kam patří," burcuje Fuego.

Pokud jde o zraněné, tak Valencia bude nadále postrádat zraněnou brankářskou dvojici Matthew Ryan a Diego Alves, hosté se nebudou moci spolehnout na zraněné Pitiho a Rubena Perese. Poslední vzájemný duel skončil výhrou Valencie, která na domácí půdě rozstřílela Granadu 4:0.

Ani Granadě se tato sezona zatím vůbec nedaří. Granada je třetí od konce tabulky, protože zatím jen jednou vyhrála a dokonce čtyřikrát už prohrála. Není divu, že trenér José Ramon Sandoval soptí. Naposledy byl svědkem toho, jak jeho hráči podlehli 3:0 Realu Sociedad. "Náš soupeř byl lepší ve všech aspektech hry. Převyšoval nás ve všem, od začátku až do konce utkání. Vlastně jsme tak na hřišti jen tak pobíhali a ani moc nevěděli, co hrát. Byla to hrůza, která se už nesmí nikdy opakovat. Pokusíme se hrát mnohem lépe proti Valencii, i když to proto ní nebude vůbec snadné," uvědomuje si trenér Sandoval.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Domenech - Barragan, Mustafi, Abdennour, Gayá - Fuego, Perez, Parejo - Feghouli, Negredo, Piatti
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernandez - Lopes, Babin, Doria, Biraghi - Krhin, Marquez - Rochina, Mendez, Success - El Arabia
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.40 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid541014:113
2.Celta Vigo541014:613
3.Villarreal CF541011:413
4.Atlético Madrid54019:212
5.FC Barcelona54019:612
6.Espanyol Barcelona53026:119
7.Deportivo La Coruña52218:68
8.SD Eibar52217:58
9.Rayo Vallecano52124:77
10.Valencia CF51312:26
11.Real Sociedad51225:45
12.UD Las Palmas51225:55
13.Sporting Gijón51224:55
14.Real Betis51223:85
15.Levante UD50325:93
 Athletic Bilbao51045:93
17.Getafe CF51043:83
18.Granada CF51044:113
19.Málaga CF50230:32
20.Sevilla FC50232:82

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (481)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele