Primera División - preview 35. kola

22.04.2016, 08:22, aktualizováno 25.04.2016, 08:42
Previews
Jeden dohrávaný zápas nabízí i španělská Primera División. Sestupem ohrožená Granada zajíždí na hřiště Celty Vigo...
Celta Vigo - Granada CF  (pondělí 20:30)
Granadu čeká další zápas pravdy. Tentokrát se Andalusané budou snažit o záchranu na půdě Celty, která však také hraje o mnoho. Domácí stále aspirují na příčky zajišťující start v Evropské lize a v pondělí budou mít šanci přeskočit Bilbao a dostat se na pátou příčku.

Celta Vigo stále srdnatě bojuje o místo mezi nejlepšími kluby Španělska a před pětatřicátým kolem jí patří velmi slušná šestá pozice. Z té si mohou navíc svěřenci Eduarda Berizza ještě polepšit. Pokud nyní porazí Granadu, vyhoupnou se díky dalšímu zaváhání Bilbaa do první pětky La Ligy. Aktuální forma nahrává před pondělním mačem právě Célticos, kteří již šest kol v řadě neprohráli. Trápí je však chabá střelecká produktivita. Už čtyři zápasy nedali Galicijští více než jednu branku a to je připravilo o body v minulém týdnu proti Betisu a Espanyolu. Před domácími diváky tak Celta touží prolomit smůlu v pokutovém území.

"Máme nyní příležitost potvrdit, že patříme do Evropy. Čeká nás další krok k historickému úspěchu pro klub i celé naše město. Oni se pohybují na hranici sestupu a budou používat všechny možné zbraně, aby se v Primera División zachránili. To je dělá nebezpečným a velmi těžkým soupeřem," zhodnotil své protivníky argentinský kouč ve službách Viga.

Proti Célticos se postaví Granada, která má po klopýtnutí svých tabulkových soupeřů velkou motivaci odskočit sestupovým příčkám na rozdíl čtyř bodů. Velkým povzbuzením do závěrečných kol byla pro hosty výhra v minulém kole, kdy deklasovali Levante 5:1. Ukázali tak, že i oni umí hrát dobrý fotbal. "Byl to jeden z rozhodujících zápasů a byl jsem spokojen, jak jsme ho zvládli. Jsem rád především za fanoušky, kterým jsme oplatili jejich podporu," pochvaloval si kouč Granady José González. Ten se však musí obejít bez jednoho ze svých nejlepších útočníků. Isaac Success utrpěl v zápase s Levante frakturu v obličeji a pro utkání ve Vigu je mimo hru.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Sergio - Jonny, Gómez, Cabral, Mallo - Wass, Díaz - Nolito, Hernández, Orellana - Aspas
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Andrés - Biraghi, Lombán, Babin, Lopes - Cuenca, Doucouré, Krhin, Rochina - El Arabi, Peňaranda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.33 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Athletic Bilbao  (neděle 12:00)
Levante je stále posledním týmem tabulky a v minulém kole opět ztratilo body. Jeho možná záchrana se stává stále méně reálnou a z toho by rádo profitovalo Bilbao, které naposledy rovněž zažilo zklamání.

Levante bojuje ze všech sil, ale volání druhé nejvyšší španělské ligy je stále silnější. Zesílilo po minulém kole, když se Levante rozpadla obranná činnost. Po vítězství nad Espanyolem Barcelona se Levante utkalo s Granadou jako sokem minimálně hratelným. Jenže už během prvního poločasu dostalo tři branky a ve druhém další dvě. Zásah Rubéna Garcii deset minut před koncem byl jen kosmetickou úpravou debaklu.

A dobrou zprávou pro něj není ani jméno jeho soupeře, protože s Bilbaem se Levante jen špatně vyrovnává. Poslední výhru nad Basky zaznamenal celek z Valencie před třemi lety a od té doby už pět po sobě jdoucích utkání zvládlo Bilbao. Athletic bral tři body také v minulém vzájemném klání, když udržel čisté konto a zásluhou Iňakiho Williamse s Mikelem San Josém vyhrál pohodlně 2:0.

Trenér Rubi se přesto nevzdává. "Klesli jsme na poslední místo ve chvíli, kdy se nám začalo dařit. To nás ale nesmí zlomit. Patříme do první ligy a chceme to dokázat. Musíme dát všechny síly do každého duelu, který je ještě před námi. Počínaje Bilbaem, které chceme porazit za každou cenu," dodal trenér Rubi odhodlaně.

Jedinou menší útěchou by pro Levante mohlo být domácí prostředí. Na Estadi Ciutat de València Levante za deset posledních kol prohrálo jen jednou, když jej přemohl Real Madrid. Jinak se mu ale daří pravidelně sbírat body. Levante tu v deseti posledních kolech porazilo mimo jiné Valencii, Espanyol nebo Getafe. Teď jej ale čeká náročná zkouška v podobě Lvů z Baskicka. Bilbao se chce naladit opět na vítěznou vlnu, protože vložené kolo mu nevyšlo.

Po třech výhrách v řadě se Bilbao sklonilo před Atléticem Madrid. Jedinou brankou o tom na San Mamés rozhodl veterán Fernando Torres, který se trefil krátce před odchodem do šaten. Poprvé za deset duelů se tak stalo, že Bilbao vyšlo střelecky naprázdno. Bilbao se přesto drží na pátém místě, které mu zaručuje start v Evropské lize. Musí se ale ohlížet za sebe, protože šestá Celta Vigo má stejný počet bodů.

Trenér Ernesto Valverde očekává, že jeho hráči dají do zápasu maximum. "Tohle pro nás bude hodně důležité utkání. Minule se nám nedařilo a prohráli jsme, i když jsme si dokázali vytvářet šance. Vím, že se Levante vůbec nedaří a je poslední, ale to by pro nás mělo být spíše varování. Rozhodně nic nepodceníme jen proto, že jedeme na půdu posledního týmu tabulky. Naopak, dáme do utkání všechno a budeme doufat ve tři body," dodal Valverde.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariño - López, Navarro, Medjani, Juanfran - Verdu, Verza, Lerma, Morales - Rossi, Deyverson
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Eixeita, Bóveda, Balenziaga - José, Beñat - Susaeta, García, Muniaín - Viguera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.50 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Real Betis  (neděle 16:00)
Sevillu čeká velká událost - v neděli odpoledne je totiž na programu městské derby! V posledních letech jej jasně ovládá FC, kterému by se něco podobného náramně hodilo. Tým trenéra Unaie Emeryho se totiž poslední dobou dost trápí.

Sevilla zdárně pokračuje v Evropské lize, tedy soutěži, kterou si bez ní v poslední době ani neumíme představit. Zdá se ale, že od té doby mají hráči pocit splněné mise. V rámci domácí soutěže totiž jejich boj o evropské poháry nabírá katastrofální formu a Seville se přestává dařit. Aktuálně už mají svěřenci trenéra Emeryho za sebou pět duelů, po jejichž skončení odcházeli jako poražení. Konec sezony tak připomíná její špatný začátek.

Po ztrátě s Deportivem se oči hráčů Sevilly upínaly k duelu se Sportingem Gijón. A utkání s ním skutečně pro Sevillu začalo dobře, protože už v osmé minutě se trefil záložník Vicente Iborra. Jenže to byl také jeden z posledních světlých momentů sevillského FC. Pak si totiž dal vlastní branku defenzivní záložník Krychowiak a v nastaveném čase utkání dokonal dílo zkázy záložník Ismael López, který strhl vedení na stranu domácích hráčů!

Útěchou může trenéru Emerymu být alespoň fakt, že za posledních pět duelů s Betisem jeho celek neprohrál ani jednou. Často se říká, že v derby jde o šest bodů, protože svou důležitostí může buď definitivně položit celý tým, nebo jej naopak může vyburcovat k většímu úsilí. Něco podobného si ale trenér Unai Emery nemyslí. Utkání s Realem Betis vidí jen jako další zápas o tři body. Navíc nechce hráče vystavovat zbytečnému tlaku.

Deníku AS na tiskové konferenci řekl: "Každý duel má hodnotu jen tří bodů. Nic víc, nic míň. Naším cílem je dostat se do Evropy a jakkoli složité se to může zdát, my jsme ještě nic nezabalili. Jsme rádi, že se účastníme bojů na všech možných frontách. Sice to je pak trochu obtížnější, ale tým je zkušený a už to překonal. Zvykl si na náročné tempo. Mrzí mě, že se nám nepovedlo utkání se Sportingem, ale o to víc se zaměřujeme na tři body z derby," dodal zkušený stratég Emery.

Real Betis je v opačné situaci. Týmu se po většinu sezony nedařilo a stal se terčem kritiky, ale s vidinou konce sezony se jeho výkony zlepšují. Za poslední čtyři duely béticos prohráli jen s Atléticem Madrid, což se dalo čekat. Jinak si ale připsali bod za remízu s Celtou Vigo a vyhráli nad Levante i Las Palmas. V obou případech navíc udrželi čisté konto. Minulé utkání s Las Palmas rozhodl až sedm minut před koncem Ricky van Wolfswinkel. Podaří se Betisu potvrdit dobrou formu?
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Coke, Carriço, Kolodziejczak, Escudero - N'Zonzi, Krychowiak - Reyes, Banega, Krohn-Dehli - Gameiro
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Montoya, Gonzalez, Pezzella, Vargas - N'Diaye, Petros - Kadir, Joaquín, Musonda - Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.33 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Getafe CF - Valencia CF  (neděle 18:15)
Getafe se po důležité výhře v San Sebastianu utká na domácím hřišti s Valencií. Madridští momentálně okupují předposlední příčku a od záchrany je dělí dva body. Nic jiného než výhru proto domácí proti Netopýrům nemůžou chtít.

Getafe udělalo tento týden v rámci vloženého kola dost možná klíčový krok k záchraně. Proti Realu Sociedad madridští vydřeli výhru 2:1 a udrželi se v boji o záchranu. Getafe bodovalo po třech neúspěšných zápasech v řadě a tým pod novým koučem Esnáiderem věří, že El Geta konečně naskočilo na vítěznou vlnu. Nyní čeká madridské návštěva z Valencie, nad níž naposledy Getafe vyhrálo v březnu 2014. Na domácím stadionu Coliseum Alfonso Pérez si ale Azulones naposledy připsali výhru nad svým nadcházejícím soupeřem o dva roky dříve.

"Stále máme ještě čas. Výhra na Anoetě nám pomohla především psychicky, protože jsme neměli jinou možnost než vyhrát. Líbilo se mi, že hráči rozuměli tomu, že na hřišti musí odevzdat úplně všechno. Záchrana bude ještě hodně těžká, ale pokud budeme odevzdávat tak odhodlané výkony jako dnes, věřím, že našeho cíle dosáhneme," liboval si po výhře v Baskicku Juan Eduardo Esnáider.

Proti domácím však stojí nelehký soupeř. Praktická jistota záchrany i změna hlavního kouče rozvázala Netopýrům nohy a ti hrají v poslední době svůj nejlepší fotbal v letošní sezóně. Valencia pod vedením Pako Ayestarána vyhrála tři poslední zápasy nad Sevillou, Barcelonou i Eibarem. V Madridu tak bude jednozančným favoritem i proto, že si odsud z posledních tří utkání odvezla plný počet bodů a zároveň ani jednou neinkasovala. Ayestaránovi bude stále chybět Čeryšev, naopak připraven bude probuzený Alcácer, jenž v minulém kole nastřílel Eibaru hattrick.

Zápas začne v 18:15, hlavním sudím bude Ricardo De Burgos.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.50 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - Real Sociedad  (neděle 20:30)
Villarrealu už zbývají pouhé čtyři kola, aby dosáhl kýženého úspěchu a probojoval se do předkola Ligy mistrů. V poslední době se ale Žluté ponorce příliš nedaří v La Lize, čehož budou chtít využít fotbalisté Realu Sociedad. Baskové potřebují odčinit porážku z minulého kola od Getafe a napravit si pošramocenou reputaci.

Marcelinovi svěřenci nezvládli poslední dvě ligová utkání, když prohráli na půdě Vallecanos i Realu Madrid. Čtvrtý celek tabulky tak potřebuje před vlastními fanoušky zabrat, aby nepřipustil dramatizaci souboje o svou pozici, která garantuje start v předkolech Ligy mostrů. Villarrealu se letos na El Madriigalu tradičně výborně daří a na kouzlo svého stadionu bude spoléhat i proti hostům ze San Sebastianu. Villarreal zatím doma ztratil body jen dvakrát, naproti tomu zde již dvanáctkrát slavil vítězství.

Villarreal čeká ve čtvrtek první semifinalové utkání Evropské ligy proti Liverpoolu a domácí lodivod se před zápasem s Basky snažil rozptýlit obavy, že by měl v nadcházejcíím utkání šetřit některé hráče. "Pro nás je souboj s Realem nejdůležiteším zápasem sezóny. Může nám zajistit celkový úspěch v lize po čtyřiatřiceti náročných zápasech. Skončit na čtvrtém místě by byl fantastický úspěch," uvedl Marcelino, který se v poslední době mohl radovat z uzdravení mnoha hráčů z početné marodky. Mezi nimi je Victro Ruiz, Samu Castillejo nebo Roberto Soldado. Naopak mimo hru zůstávají stále Musacchio, Jaume Costa a Leo Baptistão.

Na druhé straně nemají hosté moc důvodů k radosti. Sezóna se rozhodně nevyvíjí podle představ vedení San Sebastianu, jelikož Real je aktuálně v tabulce až na jedenáctém místě. Nasbíral přitom přesně tolik bodů jako konkurenční, ovšem mnohem méně ambiciózní Eibar. Právě Eibaru tým vedený koučem Sacristánem podlehl minulý víkend a ve čtvrtek navíc přidali hosté i další ostudnou porážku, tentokrát od předposledního Getafe. Není proto divu, že ve Villarrealu bodu chtít modrobílí dát zapomenout podobným výsledkům a využít ne zcela stoprocentní kondice Žluté ponorky.

Utkání startuje ve 20:30, zápas bude řídit z pozice hlavního sudího David Fernández Borbalan.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Areola - Marín, Ruiz, Bailly, Mario - Denis, Bruno, Trigueros, Dos Santos - Bakambu, Soldado
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Yuri, Martínez, Reyes, Elustondo - Prieto, Illarramendi, Pardo - Zurutuza, Vela, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Real Madrid  (sobota 16:00)
Real Madrid má pořád šanci na zisk mistrovského titulu. Jeho forma stoupá, zatímco jiní ztrácejí. Teď čeká tým trenéra Zidana další soupeř, se kterým by královský klub neměl mít vážnější problémy - Rayo jej totiž ještě nikdy neporazilo.

Rayo Vallecano stojí před hodně náročným úkolem. Jeho záchrana stále ještě není nic definitivního a Vallecas se budou muset do konce sezony hodně snažit, pokud chtějí v náročné konkurenci uspět a zachovat si prvoligovou příslušnost. To se jim zatím daří jen velmi těžko, protože Rayo je až na 16. místě a na jeho kontě je po minulém kole jen 35 bodů. Pouhé tři body tak má Rayo k dobru na sestupovou propast.

Příliš mu ke zlepšení nepomohlo ani minulé kolo, ve kterém se Rayo utkalo s domácí Málagou. Ta na La Rosaleda moc často neprohrává a tuto pravdu potvrdila také v utkání s Vallecas. Hosty sice poslal do vedení po hodině hry úspěšný Raul Baena, jenže v nastavení druhé půle se z přesného zásahu radoval domácí mladík Federico Ricca. Rayo to bude mít ještě hodně složité a je si toho vědom i trenér Paco Jémez.

V rozhovoru pro média zmínil: "Stále ještě nejsme zachráněni a teď nás navíc čeká Real Madrid. V minulém kole jsme mohli udržet vedení až do konce, ale došly nám síly a trochu jsme se přestali soustředit. Je to škoda, protože s výhrou by se nám dýchalo mnohem lépe. Naše situace ale není nijak tragická, takže se nemusíme strestovat až příliš. Naším cílem je uhrát co nejlepší výsledek doma, i když je Real jedním z nejlepších klubů na světě."

Z pohledu historie se ale Rayo obávat musí. Od roku 2000 ještě Real Madrid ani jednou neporazilo, naopak ve všech patnácti duelech odcházelo samo coby poražený tým. A jistě si pamatuje především poslední duel na Santiago Bernabéu. V něm se totiž hráči Raya proměnili ve fackovací panáky a nakonec v hodně relaxačním utkání dostali deset branek! Na tento hokejový výsledek dlouho vzpomínali s obavami.

To Real Madrid od té doby pokračuje v dobrých výkonech, které by mu mohly zajistit nějakou trofej. Vedoucí Barcelona totiž nejednou zaváhala, její náskok se smrskl a lépe na tom není ani Atlético. Real Madrid je v tuto chvíli třetí, ale od prvního místa jej dělí jen jeden jediný bod! Největší zbraní je pak jeho ofenzíva, protože v minulém utkání dokázali útočníci Bílého baletu překonat hranici sta vstřelených branek za sezonu.

Po demolici Getafe čekal na hráče trenéra Zidana náročnější sok, protože na Santiago Bernabéu se představil Villarreal. Ani s ním ale neměli domácí problémy, protože brankář Navas udržel čisté konto a do sítě soupeře se trefili Karim Benzema, Lucas Vázquez a Luka Modrić. Přesto Real Madrid nemá z tohoto utkání jenom dobré zprávy. Zranila se v něm totiž ikona fanoušků, Portugalec Cristiano Ronaldo.

Zkušený hráč a hlavní tahoun ofenzívy Realu Madrid má problémy svalového rázu, které jej dost možná vyřadí ze sobotního duelu proti Rayu. I trenér Zidane přiznává, že se necítil zrovna ideálně. "Měl jsem hodně velký strach, když se Ronaldo zranil, protože to vypadalo opravdu hodně škaredě. Ale myslím, že to není tak vážné, jak by to mohlo vypadat. Teď už jsem víc v klidu, ale ty počáteční pocity byly opravdu špatné. Doufáme, že bude Ronaldo brzy fit," dodal Francouz.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Carlos - Quini, Amaya, Crespo, Tito - Baena, Trashorras - Hernández, Bebé, Embarba - Miku
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Danilo, Pepe, Ramos, Nacho - Isco, Kroos, Modrić - Bale, Benzema, Vazquez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 6.00 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Málaga CF  (sobota 18:15)
Atlético Madrid se pokouší stále vytvářet tlak na vedoucí Barcelonu, která sice v minulém kole zapnula, ale stále vede jen o skóre. Navíc se na colchoneros dostahuje městský rival. I proto Atlético vítá duel s Málagou, které se mimo svůj stánek zase tak moc nedaří.

Málaga navíc dokáže nepříjemně zaváhat i ve chvílích, kdy je papírovým favoritem. To bylo konečně vidět také v minulém kole, v němž Málaga hrála s Rayem Vallecano. Málaga v něm ale potvrdila, že poslední dobou se jí nedaří rozhodovat zápasy. Po hodině hry dokonce jako první inkasovala, když se prosadil Raul Baena. Naštěstí se ale Málaga nevzdala a v nastavené minutě druhé půle se prosadil obránce Federico Ricca.

Málaga se od začátku dubna trápí a nevyhrála ještě ani jednou. Připsala si jen tři remízy a jednu porážku, když nestačila na baskické Bilbao. Málaga je sice na devátém místě, má na svém kontě už 42 bodů a je tudíž zachráněná, ale její forma nevzbuzuje optimismus ani radost. Uvědomuje si to i trenér Javi Gracia, který by svůj celek rád udržel v první desítce. Nebude to mít ale jednoduché a sám to dobře ví.

V rozhovoru pro oficiální stránky klubu zmínil: "Neprocházíme teď moc dobrým obdobím. Možná se nám stalo, že jsme se uspokojili vidinou záchrany. Jisté je, že už se nesnažíme tak jako dřív. Musíme pracovat na zakončování, protože to nám v této sezoně dělá velké problémy. Přestáváme se ale také soustředit. Potřebujeme se zlepšit, víme v čem. Já myslím, že máme dostatečně dobrý kádr na to, abychom zůstali mezi nejlepší desítkou."

Málaga by ráda napodobila svůj poslední úspěch proti Atléticu, který se odehrál v minulém klání. La Rosaleda slavila, neboť o jedinou branku utkání se čtyři minuty před koncem postaral útočník Charles. Na stadionu Vicenteho Calderona se ale Málaga radovala naposledy před pěti lety, když se na střeleckou listinu zapsali Baptista, Maresca a Rondón. Byla to tehdy velká senzace, neboť v dresu Atlética řádili borci jako de Gea, Agüero, Diego Costa, Reyes nebo Ujfaluši.

Dnes vzývá Atlético jiné hráče. Mezi těmi nejlepšími pak francouzského útočníka Antoinea Griezmanna. Ten v minulém kole sice neskóroval, ale velkým dílem přispěl ke konečnému výsledku. Atlético si na San Mamés poradilo s domácím Bilbaem a Basky porazilo díky jediné brance Fernanda Torrese. Atlético díky tomu zůstává v boji o titul, neboť od první příčky jej dělí jen horší skóre, než jaké má vedoucí Barcelona.

A Griezmann ví, co je třeba. Deníku AS prozradil: "Atlético musí být silné. Společně můžeme dokázat velké věci, jak jsme viděli v minulém utkání Ligy mistrů. Je tu skvělá parta s výjimečným trenérem, jsme motivovaní a chceme uspět. Proti Bilbau to bylo hodně náročné a fyzicky vyčerpávající utkání, ale my jsme ho zvládli a teď se chceme soustředit na další kola. Chceme vytvořit tlak na Barcelonu, ale zároveň si musíme hlídat záda. Táhneme za jeden provaz a máme jen ty nejvyšší cíle."

Francouzský střelec by měl být plně připraven k boji a Atlético bude na jeho schopnosti hodně spoléhat. Problémy by trenér Diego Simeone mohl řešit v obraně, protože zadák Diego Godín a jeden z pilířů mužstva si v minulém kole poranil stehenní sval a musel střídat. Mimo hru bude také středopolař Tiago. Hostujícímu týmu bude scházet jen brankář Carlos Kameni.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Hernández, Savić, Luis - Koke, Gabi, Saul, Carrasco - Griezmann, Torres
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Rosales, Albentosa, Weligton, Ricca - Juanpi, Recio, Camacho, Castro - Charles, Cop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.25 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Sporting Gijón  (sobota 20:30)
Ještě před pár týdny by jen málokdo pochyboval o vítězi zápasu Barcelony se Sportingem Gijón, ovšem od té doby se toho ve španělské lize mnoho změnilo. Katalánský velkoklub prohospodařil takřka celý svůj luxusní náskok na čele Primera División a jakékoli další zaváhání jej již odsune na vedlejší kolej...

Černou sérii proher s Realem Madrid, Realem Sociedad a Valencií nakonec svěřenci Luise Enriqueho zdárně ukončili v minulém kole na půdě Deportiva la Coruňa, kde zvítězili drtivě 8:0. Do konce letošního ligového ročníku již zbývá odehrát pouze čtyři kola a vzhledem k tomu, že Barcelona s druhým Atlétikem Madrid sdílí tentýž počet bodů a těží už pouze z výhody lepších vzájemných zápasů, nesmí si již dovolit žádnou ztrátu, jestli hodlá mít boj o titul výhradně ve svých rukou.

"V minulých letech došlo vždycky na nějaké překvapivé výsledky, protože některé kluby už nemají co ztratit," vysvětloval Enrique na páteční předzápasové tiskové konferenci. "Musíme na to být připravení, a také že budeme. Čekají nás čtyři zajímavé zápasy, s týmy z čela i spodku tabulky."

Jakékoli spekulace o pošramoceném zdravotním stavu Lionela Messiho barcelonský kouč rázně utnul: "Messi je v perfektním stavu, jen proti Deporu dostal lehce nakopáno. Normálně s námi trénoval a na zítřek je plně připraven." Stejně tak lze čekat i nasazení Luise Suáreze, jenž čtyři trefami do sítě Deportiva posunul své letošní střelecké statistiky na skvostných devětačtyřicet gólů ve všech soutěžích dohromady. Do základní sestavy se po odpykání karetního trestu může také vrátit Gérard Piqué.

Sporting má na Camp Nou rozhodně o co hrát - momentálně okupuje první sestupovou pozici s jednobodovým mankem na záchranu. Letošní prvoligový nováček navíc může jít do zápasu s nabytým sebevědomím, neboť v minulém kole si připsal cenné prvenství nad favorizovanou Sevillou. I sám Enrique svého sobotního soka ocenil se slovy, že si vede velmi dobře a má ještě stále šanci na udržení.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Rakitić, Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Lora, Hernández, Meré, Isma López - Álvarez, Mascarell - Halilović, Cases, Menéndez - Sanabria
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.04 - 17.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - Deportivo La Coruña  (sobota 22:05)
Eibar bojuje o návrat mezi nejlepších deset, ale v poslední době neprožívá moc radosti. Mnohem horší je však psychická pohoda v táboře jeho konkurenta. Deportivo La Coruña se léčí z minulého debaklu od Barcelony a doufá, že se poučilo.

Ostudných osm branek! To byl součet, který viděli diváci na Estadio Riazor po minulém kole. Domácí Depor totiž sehrál s Barcelonou tragické utkání, na jehož konci se hráči chytali za hlavu a fanoušci za srdce. Barcelona, která byla v minulých týdnech hojně kritizována, sestřelila domácí celek osmi góly, z nichž rovnou polovinu měl na svědomí Luis Suárez. Tomu vůbec utkání vyšlo, protože si k nim připsal ještě tři asistence.

Je jasné, že po takovém přídělu nemůže být tým zrovna v pořádku. Najde ale dost sil i času na to, aby hodil tento neúspěch za hlavu a poučil se z chyb? Alespoň malou útěchou by pro hráče Deportiva mohla být minulost, protože ta patří jednoznačně právě Deporu. Tým z Galicie se s Eibarem utkal pětkrát, z toho třikrát v rámci španělské nejvyšší soutěže. Eibar se však radoval jen jednou. V duelech v první lize navíc Eibar nedal Deportivu ani jeden gól!

To se teď bude snažit napravit, i když ani Eibar za sebou nemá moc dobré utkání. A i když řeknu, že dostal o polovinu méně branek než Deportivo, pořád jsou čtyři branky debaklem se špatnou příchutí. Eibar po dobrém výkonu proti Realu Sociedad San Sebastian inkasoval čtyřikrát od znovuzrozené Valencie a stal se obětí skvělého výkonu Paca Alcácera. Ten vstřelil za první půli hattrick, jednu branku pak přidal obránce Cancelo.

Eibar ale nehodlá házet flintu do žita. Trenér José Luis Mendilibar žádá po hráčích: "Bude to náročné, ale chceme zapomenout na špatný duel proti Valencii. Záchranili jsme se, ale to ještě není konec. Neznamená to, že teď vypneme. Udělali jsme v tom zápase mnoho chyb, které je potřeba odhalit a napravit. Čeká nás tým, který také nebude snadné porazit. O to víc se musíme semknout a táhnout za jeden provaz," přeje si trenér Mendilibar.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Ramis, Ansotegi, Juncá - Keko, Esclanate, Adrián, Inui - Enrich, Bastón
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Manu - Juanfran, Sidnei, Arribas, Navarro - Fajr, Borges, Mosquera, Cartabia - Riera, Pérez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UD Las Palmas - Espanyol Barcelona  (pátek 21:00)
Las Palmas hostí na Estadio Gran Canaria dalšího nebezpečného soupeře. Nebezpečného v tom smyslu, že Espanyol Barcelona ještě nemá jistou záchranu. A týmy, které nemají co ztratit, vždycky bojují nejvíc.

Barcelonský Espanyol klesl až na 15. pozici La Ligy a to znamená, že se musí ještě hodně snažit. Na jeho kontě je jen 37 bodů a od sestupové propasti jej dělí jen dvě příčky. Za posledních pět utkání Espanyol Barcelona vyhrál jen jednou, dvakrát pak prohrál. V minulém kole chtěl překvapit, když vyzval Celtu Vigo. To se mu povedlo tak napůl, protože si s týmem z Viga rozdělil body. Sympatické na Espanyolu bylo to, že nevzdal utkání ani ve chvíli, kdy prohrával.

Jako první se totiž prosadili hosté, když se trefil kanonýr Iago Aspas. Jenže domácí zapnuli a deset minut poté se prosadil Marco Asensio. Do konce utkání Celta nedokázala vstřelit branku, neboť domácí velmi dobře bránili. Espanyol se ale nenalézá na příčkách, na kterých jsou jeho fanoušci zvyklí jej vídat. I proto se množí zvěsti o konci rumunského trenéra Galcy. Constantin Galca ale o odchodu neuvažuje.

"Teď něco takového řešit nebudu. Chceme hlavně dohrát sezonu a zachránit se. Mnoho věcí se zde nepovedlo, ale teď není ta pravá chvíle. Hráči se musí soustředit, protože naší povinností je zachránit tento tradiční a skvělý klub v první lize. Pokud kolují nějaké zvěsti o mém vyhazovu, já je neřeším. Tohle je stejně otázka pro vedení klubu. Teď pracujeme jen na tom, abychom zvládli další duel," dodal trenér Galca.

Espanyol musí řešit několik důležitých absencí. Pro zranění nebudou přítomni Anaitz Arbilla, José Cañas, Felipe Caicedo a Oscar Duarte. Kvůli disciplinárnímu trestu nebude hrát Víctor Sánchez. Stejný důvod odstavil domácího Aythamiho, který zmešká duel stejně jako zraněný Mubarak Wakaso. Las Palmas je v lepší pozici, neb má o tři body víc. V minulém kole ale zaváhalo. Druhý poločas odehrálo bez vyloučeného Aythamiho a dlouho se zdálo, že udrží čisté konto. Jenže sedm minut před koncem rozhodl domácí Ricky van Wolfswinkel. Napraví si chuť tentokrát?
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Garcia, Bigas, Lemos, Castellano - Tana, Roque, Momo - Zhar, José, Viera
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - López, González, Roco, Duarte - Sevilla, Diop, Abraham - Pérez, Moreno, Asensio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona34254596:2979
2.Atlético Madrid34254558:1679
3.Real Madrid342464101:3078
4.Villarreal CF34179842:3160
5.Athletic Bilbao341661251:4154
6.Celta Vigo341591047:5454
7.Sevilla FC3413101147:4249
8.Valencia CF3411101342:4043
9.Málaga CF3410121231:3142
10.Real Sociedad341181542:4641
11.SD Eibar341181545:5341
12.Real Betis3410111331:4641
13.UD Las Palmas341171638:4640
14.Deportivo La Coruña347171042:5638
15.Espanyol Barcelona341071735:6337
16.Rayo Vallecano348111546:6635
17.Granada CF34891738:6133
18.Sporting Gijón34881835:5532
19.Getafe CF34871931:6231
20.Levante UD34772031:6128

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (604)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele