Primera División - preview 35. kola

25.04.2014, 08:41, aktualizováno 28.04.2014, 09:13
Previews
Real Valladolid se potácí nad sestupovou propastí. Pomoci mu může zápas na hřišti Celty Vigo, která už je prakticky zachráněna. Z posledních pěti utkání ale Real Valladolid prohrál jenom jedinkrát, takže není radno jej podceňovat. Na záchranu mu nyní scházejí tři body.
Celta Vigo - Real Valladolid  (pondělí 22:00)
Real Valladolid se vznáší těsně nad propastí. Postrčit ho může domácí Celta Vigo, které prakticky o nic již nejde. Za posledních pět utkání ale Real Valladolid poznal silnějšího protivníka jen jedinkrát, takže není radno jej podceňovat.

Celta překročila hranici čtyřiceti bodů o jeden bod a zdá se být zachráněna. O to větší tlak bude vyvinut na hosty, kteří jsou na sedmnácté příčce. Dobře vědí, že předposlední Almería ztrácí jen pouhé dva body, takže o ničem ani zdaleka není rozhodnuto. To si uvědomuje také záložník Fausto Rossi, který se s médii podělil o své pocity z letošní sezony i naděje na záchranu.

V rozhovoru pro oficiální webové stránky Realu Valladolid Fausto Rossi řekl: "Slyšel jsem, že k záchraně je potřeba hranice čtyřiceti bodů. Myslím si, že vzhledem k průběhu letošní sezoně bychom se mohli zachránit i s menším počtem bodů. Počítám s tím, že když vyhrajeme dvakrát a alespoň jednou remizujeme, budeme zachráněni. Všechno, co potřebujeme dělat, je soustředit se na svůj zápas. Nechat ty ostatní týmy za sebou a vnímat jen sebe. To nám může pomoci lépe se soustředit a získat stanovený počet bodů."

To ale nebude snadné, protože Celta Vigo se o záchranu bát nemusí a v posledním utkání nasázela Almeríi čtyři branky. Na stadionu Balaídos se navíc Realu nehraje právě snadno a uvědomuje si to i Rossi. Italský záložník je ve Španělsku na hostování z turínského Juventusu, ale již se na La Ligu dobře aklimatizoval. "Vždycky říkám, že se musíme pokusit vyhrát každý zápas. Když půjdete na hřiště s pocitem, že jste už prohrál, nemá smysl tam vůbec chodit. Ať je vaším oponentem kdokoli, nesmíte to vzdát. Výhra by pro nás znamenala hrozně moc, takže jí logicky tolik musíme také obětovat," dodává mladý záložník.

Porazit Celtu ale bude obtížný úkol, protože ta má ve svém kádru několik velmi zajímavých hráčů. Zejména ofenzivně laděná dvojice v podání Charlese a Nolita již zaznamenala v letošní sezoně dohromady 19 branek a na této metě se jistě nebude chtít zastavit. To dodává i Charles, který v interview pro deník Marca zdůraznil: "Celý tým si uvědomuje důležitost tohoto utkání, protože v pondělí večer budeme hrát o hodně. Vlastně by se dalo utkání s Realem označit za jedno z největších v sezoně. Ani dnes vám totiž čtyřicet bodů automaticky nezaručí záchranu. Takže se nechystáme sundat nohu z plynu," varuje soupeře autor devíti ligových zásahů.

"Vždycky se snažíme vyhrát a já osobně nemůžu být šťastnější. Tým na mne spoléhá, ale zároveň hrajeme jako jedna skvělá parta. Samozřejmě se nebráním většímu počtu branek, ale pokud se zachráním, pak je to vedlejší. Tohle je moje první sezona v Primera Divison, což je pro hráče vždycky těžké. Mám ale skvělé spoluhráče, kteří mě vždy pomohli a trenéra, který mi věří. Podle mého názoru bylo rozhodnutí jít do Španělska správné a nelituji toho. Uvidíme, jak se nám podaří další sezona," dodává Charles.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Mallo, Cabral, Fontás, Jonny - López, Krohn-Dehli, Rafinha - Orellana, Charles, Nolito
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Jaime - Rukavina, Rueda, Mitrović, Peňa - Pérez, Rubio - Larsson, Oscar, Bergdich, Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - UD Almería  (neděle 12:00)
Nedělní program otevřou v poledne Almería s barcelonským Espanyolem. V utkání hraném v katalánské metropoli mají o motivaci postaráno zvláště hosté, kterým stále naplno hrozí opětovný sestup do druhé ligy po jednoroční návštěvě ligové smetánky.

Nedávná série čtyř porážek za sebou značně poškodila šance Almérie na poklidný závěr sezony, který nyní podle záložníka Verzy musí usilovně dohánět. "Nemůžeme již myslet na minulost, protože to nás nikam nedostane. Je třeba poohlížet pouze na zápas s Espanyolem a nic víc."

"Odměnou za udržení by pro nás byla opravdová radost, naopak když sestoupíme, všichni budeme skleslí. Stále jsme ve vzdálenosti dvou bodů od záchrany a máme na to je vyrvat právě z Barcelony,"
pokračoval Verza. Sám bude kvůli zranění nohy v zápase chybět, stejně jako Marcos Tébar kvůli karetnímu trestu. Zato záložník Soriano a obránce Hans Martínez oba mají alespoň šanci na to, že budou znovu po návratu ze zranění znovu připravení a vybráni do hry.

Espanyol sice ze středu tabulky již nemá pořádně kam ve zbytku sezony mířit, ovšem série čtyř zápasů bez výhry v radě by mohla sama o sobě posloužit jako dostatečný katalyzátor a motivace. O rozruch se svým vyjádřením postaral Álex Fernández, jenž uvedl, že zvažuje z důvodu nedostatku herních příležitostí odchod, byť je v Espanyolu rád.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - J. López, Colotto, Moreno, Fuentes - D. López, Sánchez - Stuani, Pizzi, Simao - García
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Nelson, Torsiglieri, Mané - Azeez, Corona - Suso, Soriano, Vidal - Rodri
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Atlético Madrid  (neděle 17:00)
Největší potíž, jakou by mohlo toto výsostně atraktivní utkání utrpět, je nedostatek sil a koncentrace. Oba účastníky nedělního klání totiž brzy čekají odvety. Zatímco Atlético narazilo na Chelsea a remizovalo s ní, domácí Netopýři prohráli se Sevillou. Jak se náročné duely odrazí na fyzické i mentální připravenosti obou celků?

Lídr tabulky má šanci pokračovat ve své jízdě za titulem. V cestě mu stojí Valencia, která je odhodlaná uspět na domácí půdě a připravit se na důležitou odvetu Evropské ligy. V ní bude muset dohánět dvougólové manko proti Seville, která si výhru pojistila góly Stéphana Mbiy a Carlose Baccy. Nutno dodat, že zejména ve druhém poločase Valencia sahala minimálně po vyrovnání a do cesty se jí postavilo také břevno, ale to nic nemění na tom, že prohrála.

Teď se bude modlit, aby se stihla dát do pořádku včas. Jméno jejího nedělního soupeře totiž moc optimizmu v boji o body a příčky totiž nevzbuzuje. Trenér Diego Simeone udělal - bez nadsázky - z ambiciózního týmu tým vítězný. Atlético díky skvělé souhře a formě hráčů jako je Courtois či Diego Costa poráží jednoho protivníka za druhým. Když k tomu připočítáme drobná zaváhání konkurence v podobě Realu Madrid a poněkud tápající Barcelony, vychází nám jméno možného nového krále La Ligy.

Jedničkou Atlética je již dlouhou dobu belgický talent Thibaut Courtois, který také v letošní sezoně notně přispěl k současnému prvnímu místu a pokračování v milionářské Lize mistrů. Právě tento mladý brankář odpovídal dotazům čtenářů sociální sítě Twitter. Mimo jiné poznamenal: "Nevnímáme další čtyři zápasy jako finále. Bereme je postupně, prostě je to zápas o tři body. Nechceme si stanovovat, který zápas má větší prioritu a který můžeme trochu vypustit. Odpověď je jednoduchá - každý další zápas je pro nás nejtěžší a nejdůležitější."

"Naší výhodou proti Valencii je určitě možnost odpočinku. Valencia sehrála své pohárové utkání až ve čtvrtek, takže po stránce fyzické připravenosti bychom z toho mohli vytěžit víc. Je ale jasné, že na to nesmíme spoléhat. Každý fotbalista na této úrovni se musí co nejdříve dát do pořádku, takže to určitě udělá i Valencia. Na Mestalle se nikdy nehraje snadno, což jsme viděli už v zápase Copa del Rey."

Atlético se zatím pyšní skvělou obranou a díky tomu pustil Thibaut Courtois za svá záda nejmenší počet branek ze všech týmů La Ligy. Přesto si mnoho zásluh nepřipisuje. "Za to, že se daří celému týmu, nikdy nemůže jeden hráč. Takže i já jsem rád za to, jakou mám obrannou linii. Ti hráči přesně ví, co mají dělat. Pak je chytání šancí daleko snadnější. A má možná trofej pro nejlepšího brankáře La Ligy? Jistě, bylo by příjemné vyhrát Zamorův pohár. Ale do konce je ještě mnoho času."

Valencia by mohla pokořit brankáře Courtoise teprve po třiadvacáté. Bude mít ale těžkou úlohu, protože její program k ní nebyl zrovna vstřícný. Zmíněné utkání se Sevillou ji stálo hodně sil a ani výsledek ji mnoho nepotěšil. Ten ale mohl být o něco lepší, což si uvědomuje také trenér Juan Manuel Pizzi. Ten po zápase chválil své hráče za nasazení a považoval výsledek za nespravedlivý.

"Výsledek rozhodně neříká nic o tom, jak to na hřišti skutečně vypadalo. Kdybychom mohl něco změnit, nic bych nezměnil, protože jsem byl spokojen s přístupem hráčů i se sestavou a rozestavením. Nebudu svalovat vinu na sudího Skominu, nepřísluší mi jej otevřeně kritizovat. Ať si každý udělá obrázek sám. Mrzí mě to, protože jsme hráli opravdu dobře. Když dostanete gól, protože se vám nedaří, je to pochopitelné. Ale my jsme inkasovali v době, kdy jsme drželi míč na kopačkách a soupeře k ničemu nepouštěli," dodal zklamaný Pizzi.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaíta - Pereira, Vezo, Mathieu, Bernat - Parejo, Keita - Feghouli, Vargas, Fede - Alcácer
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Alderweireld, Godín, Luís - Turan, Tiago, Gabi, Koke - Costa, Villa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.75 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Sevilla FC  (neděle 19:00)
Velmi zajímavý náboj by mělo mít utkání mezi domácí Atlheticem Bilbao a hosty ze Sevilly. Ti sice mají za sebou čtvrteční utkání Evropské ligy proti Valencii, ale teď je snad ta nejhorší chvíle na to, aby byli příliš unaveni. Pokud by totiž prohráli, jejich šance na Ligu mistrů by na úkor domácích rapidně klesly.

Sevilla má ale vynikající formu a nemusí se obávat. Naposledy ji na domácí půdě demonstrovala ve zmíněném utkání s Valencií, se kterou si díky zásahům Mbiy a Baccy poradila a postup do finále prestižní soutěže má na dosah. Daří se jí ale také v domácí soutěži, protože poslední tři zápasy vyhrála. Navíc v nich vstřelila úctyhodných deset branek a jen jednou byla její obrana překonána. Daří se ale také domácímu týmu, který snad s výjimkou zaváhání proti slovutné Barceloně jinak vyhrává.

Toho si je vědom také obránce Balenziaga, které se na mysl dostalo vzájemné utkání ze semifinále Copa del Rey z roku 2009. Tehdy Athletic na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána prohrál 2:1 a musel manko dohánět v odvetě. To se mu nakonec povedlo a na stadionu San Mamés ještě před přestávkou vedl o tři branky. Balenziaga si na ten zápas dobře pamatuje a ví, že ten nedělní má srovnatelnou hodnotu.

"Doufám, že dokážeme uspět podobně, jako se nám to povedlo v roce 2009. Ani tehdy nikdo nečekal, že bychom po tom prvním zápase mohli postoupit. Nakonec se ale vše podařilo a já na to vzpomínám doteď. Víme, že tento zápas je stejně tak důležitý a proto k němu chceme přistupovat s jasnou hlavou a odhodlaní. Pokud bychom vyhráli, náš náskok na Sevillu by činil už šest bodů, což je v této fázi sezony velmi důležité."

"Víme, co nás čeká. Když se podíváme na způsob, jakým Sevilla končí sezonu, tak nás napadá slovo brutální. V porovnání s první částí sezony se jejich hra neskutečně zvedla, jejich obrana působí výborně a střelci skórují pravidelně. Navíc mají Rakitiće, což je podle mého názoru jeden z nejlepších záložníků ve lize. I kdybychom ale prohráli, tak máme stále ještě k dispozici tři hry. Teď ale není čas na paniku, musíme se vypořádat s velkým tlakem i očekáváním," bojovně dodává obránce.

A ví, proč že to říká. Sevilla zažívá skvělou druhou polovinu sezony a za posledních deset soutěžních utkání prohrála jen dvakrát. To jí vyneslo až na současnou pátou příčku s tím, že na svého nedělního soupeře ztrácí jen tři body. Ve hře je navíc ještě v Evropské lize, kde si poradila s Valencií. I záložník Ivan Rakitić, který se díky skvělým výkonům stal středem pozornosti, si je ale dobře vědom toho, že Sevilla stále ještě není ve finále.

"Odvedli jsme skvělou práci a jsem moc rád, že jsme dokázali vyhrát. Bylo to hodně těžké utkání, zvlášť, když se oba týmy dobře znají. Proti Valencii se nám nikdy nehrálo příliš dobře a to samé bude platit o Athleticu. Přesto, že jsem vyhráli, ale ve finále ještě nejsme a čeká nás ještě velmi těžká odveta na Mestalle."

"Teď se chceme soustředit jen na zápas s Bilbaem, který je pro nás také klíčový. Nesmíme jej vypustit, ale naopak chceme presovat od začátku a dostat soupeře pod tlak. Hrajeme jako tým, jsme jedna velká dobře spolupracující skupina a to je podle mě klíčem k úspěchu. Snad se nám to podaří předvést také v Bilbau," doufá mladý záložník.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, San José, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Rico, Susaeta, Ander, Muniaín - Aduriz
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Pareja, Fazio, Navarro - Mbia, Carrico - Marin, Rakitić, Vitolo - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - FC Barcelona  (neděle 21:00)
Katalánský velkoklub zasáhla tuto sezónu další rána v podobě úmrtí bývalého úspěšného trenéra Tita Vilanovy. I přesto se však Barcelonští musí maximálně soustředit na La Ligu a případným vítězstvím ve Villarrealu nejlépe uctít památku své ikony. Villarreal však v domácím prostředí zcela jistě nedá Kataláncům nic zadarmo a v honbě za šestým místem bude chtít odčinit porážku z minulého kola.

Po výrazných sportovních neúspěších přišla pro Blauganas další chmurná zpráva, když v pátek podlehl rakovině bývalý kouč Barcelonských Tito Vilanova. Letošní černou sezónu, kdy Barcelona už ve čtvrtfinále vypadla z Ligy mistrů, přišla o několik důležitých opor, prohrála finále španělského poháru či stále čelí sankcím UEFA, by mohl zachránit už jen zisk mistrovského titulu. K tomu ale mají svěřenci Gerarda Martina stále poněkud daleko, jelikož na první příčku ztrácí čtyři body a musí spoléhat na zaváhání svých protivníků.

S černou páskou na ramenou nyní Barcelonští cestují do Villarrealu, kde je čeká tamní Žlutá ponorka, která rozhodně nepatří k slabým týmům Primera División. Navrátilec do nejvyšší soutěže na domácí půdě prohrál zatím jen třikrát a s dvaapadesáti body má stále šanci obsadit šesté místo a dostat se do Evropské ligy. Tým pod vedením kouče Marcelina navíc už dokázal potrápit všechny týmy z první trojky a nyní má ambici výrazně znepříjemnit život i favorizované Barceloně, se kterou naposledy prohrál těsně 2:1.

"Zápasy jako tento jsou odměnou za postup do první ligy. Vítězstvím proti Barceloně by nám mohlo zajistit postup do pohárové Evropy, což by pro nás byl obrovský úspěch. Do zápasu proto vstupujeme s velkým odhodlaní a nadšením," uvedl před zápasem kouč Villarrealu. Marcelino aktuálně nemusí řešit žádné nové absence, tudíž mezi zraněnými jsou v řadách Villarrealu stále pouze obránce Dorado a záložník Pablo Íñiguez.

Zato Martino by mohl o lepení děr v sestavě vyprávět. Barcelonskému manažerovi schází Cuenca, Valdés, Puyol, Piqué, Alba, Neymar a Dos Santos. Oslabeny jsou tak prakticky všechny linie včetně pozice gólmana. Jedinou radostí pro "Tatu" Martina tak může být návrat potrestaného Busquetse do základní sestavy. I tak ale čeká Blaugranas na El Madrigalu složitá práce. Otázkou tedy bude, zda na pochybnosti o své formě Barcelona opět odpoví ve velkém stylu, jak je u katalánského velkoklubu už vlastně zvykem. "My se nikdy nevzdáme boje o titul. Máme vysoké ambice a do každého zápasu jdeme pro vítězství," vyjádřil se před utkáním barcelonský obránce Marc Bartra.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - J. Costa, Pantic, Musacchio, Mario - Cani, Bruno, Pina, Ó. Torres - Perbet, Giovani
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pinto - Adriano, Mascherano, Bartra, Alves - Iniesta, Busquets, Xavi - Pedro, Messi, Alexis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 4.75 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - Rayo Vallecano  (sobota 16:00)
Probuzené Rayo zavítá v sobotu na půdu trápící se Granady, aby potvrdilo své setrvání v Primera División. Domácí ale potřebují body ještě o něco více než hosté z Madridu a taky by nebylo pro Andalusany od věci předvést se před svými fanoušky po výprasku v Seville.

Andalusané dostali po senzačním vítězství proti Barceloně opravdu studenou sprchu v Seville, odkud si přivezli čtyřbrankový výprask. Jejich cílem je tak nyní napodobit právě svého nadcházejícího soupeře, který se minulý týden dostal na vytouženou hranici čtyřiceti bodů. S Vallecanem navíc mají v poslední době v Grandě velmi dobré zkušenosti, jelikož celek z předměstí Madridu dokázali červenobílí dvakrát za sebou porazit a nedostali přitom ani gól.

Granadu však stále trápí rozsáhlá marodka. Mezi zraněnými jsou například Fran Rico, Jeison Murillo, Riki nebo brankářská jednička Roberto. "Budeme muset počkat, jak dopadne páteční trénink. Hodně hráčů dělá pokroky, ale většinou ještě nejsou stoprocentně fit," vyjádřil se tajemně kouč domácích Lucas Alcaraz. Ohledně sobotního utkání pak lodivod Granady zdůraznil, že jeho tým od Raya ani náhodou nemůže čekat žádnou pomoc. "Lze jen těžko předpokládat, že by Rayo mělo polevit kvůli tomu, že se dostalo do výrazně pohodlnější pozice. Musíme se soustředit především na sebe a nakročit za obhajobou svého místa v La Lize," uvedl závěrem Alcaraz.

Rayo se sice nachází pouze jedu příčku nad Andalusany, ale aktuální forma hovoří jednoznačně v jeho prospěch. Svěřenci Paco Jémeze v posledních devíti zápasech prohráli jen s Realem Madrid a díky důležitým vítězstvím nad Osasunou, Vigem či Betisem už Madridští dosáhli čtyřiceti bodů, což by s největší pravděpodobností mělo zaručit Rayu setrvání v nejvyšší soutěži. Přesto zůstává trenér blesků stoprocentně koncentrovaný i na zápas se svým tabulkovým sousedem a dokonce si stanovil i nový cíl - skončit v první desítce Primea División. "Skončit co nejvýše není jen výzva, ale i povinnost vůči vedení a našim fanouškům. Proto se ještě pokusíme skončit ‚top ten‘. V loňské sezóně jsme dokázali zvítězit šestnáctkrát, letos pouze dvanáctkrát. Máme tedy ještě šanci vyrovnat tento rekord, to ale znamená zvítězit v sobotu v Granadě," uvedl ambiciózně kouč Jémez, jenž oproti svému protějšku nemusí řešit žádné nové absence kromě disciplinárního trestu rumunského obránce Răzvana Raţa.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Angulo, Ilori, Coeff, Nyom - Recio, Iturra, Fatau - Brahimi, El-Arabi, Piti
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén . Nacho, Gálvez, Castro, Arbilla - Saúl, Trashorras - I. Falqué, Bueno, Rochina - Larrivey
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.30 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Getafe CF - Málaga CF  (sobota 18:00)
Getafe se opět bude snažit vymanit ze sestupové pasti tentokrát před vlastními diváky proti hostům z Malagy. Domácí se pokusí skočit třízápasovou sérii bez vítězství, naopak Malaga bojuje umístění v první desítce a zopakování výkonu proti Villarrealu z minulého týdne by hráčům a především kouči Schusterovi určitě přišel vhod.

Getafe bojuje o setrvání v nejvyšší soutěži, seč může, ale na lepší než nepopulární osmnáctou pozici to zatím nestačí. Přitom Madriďany dělí od nesestupové příčky pouze horší skóre, takže jakýkoli bodový zisk Getafe by mohl ještě zamíchat kartami na chvostu tabulky. Aby se Getafe vymanilo ze sestupového bahna, musí ovšem předvést daleko lepší výkon než v předchozích třech zápasech. Z těch totiž svěřenci Cosmina Contry, jenž je u týmu jen něco přes měsíc, vytěžili pouze bezbrankovou remízu s Levante.

Ještě více alarmující je pak aktuální gólová impotence madridského klubu, jelikož v posledních šesti utkáních vstřelili hráči Getafe jen tři branky a to v rámci jediného utkání. Domácí kouč se ale pokouší všechny výsledkové těžkosti hodit před zápasem s Malagou za hlavu a naopak burcuje své svěřence k mimořádně odpovědnému výkonu. "Tohle bude asi nejdůležitější zápas mé fotbalové kariéry, pominu-li finále rumunského poháru v minulé sezóně. Pro hráče by mělo platit totéž, musí ze sebe vydat maximum. Remíza nebude mít žádnou cenu, pouze domácí vítězství nám dá šanci zůstat v La Lize," vyjádřil se před zápasem bojovně trenér Contra. Tomu bude proti Malaze chybět vykartovaný střední obránce Alexis i potrestaný Lafita. Zranění jsou ještě Gavilán a Moyá.

Malaga ani v nejmenším nemusí řešit tak významné potíže, jako její soupeř. Tým pod vedením německého kouče Berndta Schustera už letos nastřádal pohodlných jednačtyřicet bodů, což mu stačí na desátou pozici. Klidný střed tabulky sice není to, co by čtvrtfinalista Ligy mistrů z loňské sezóny považoval za úspěch, ale vysoké dluhy a zákaz startu v soutěžích UEFA pro tuto sezónu přece jen musely na andaluský klub dolehnout. Malaga však ještě není bez šance skončit na konci sezóny v horní polovině tabulky a aktuální forma Schusterova týmu tomu dokonce výrazně nahrává.

Malaga z posledních osmi utkání vytěžila solidních patnáct bodů a v posledním kole si poradila se silným Villarrealem 2:0. Není proto divu, že do Granady jedou modrobílí jako favorit. Hráči pak mohou cítit ještě další motivaci, jelikož smlouva trenéra Schustera se automaticky prodlouží, pokud tým skončí na desátém nebo lepším místě. V Madridu ale hostům nepomůže záložník Amrabat, který byl potrestán za svá gesta naznačující potřebu nových brýlí pro rozhodčího Álvareze v utkání s Villarrealem. Kromě něj nemůže Schuster nasadit ani zraněné duo Sánchez a Tissone.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
César - Escudero, Arroyo, L. López, Rafa - Sarabia, Lacen, Rodríguez, León - Ciprian, Colunga
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Antunes, Ferreira, Angeleri, J. Gámez - Darder, Camacho - Jakovenko, Duda, Samuel - S. Cruz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Madrid - CA Osasuna  (sobota 20:00)
Real Madrid hodlá zakončit doposud mimořádně úspěšný týden vítězně, k čemuž potřebuje v domácím prostředí potvrdit roli favorita a porazit sestupem ohroženou Osasunu.

Po skvělém výkonu a výhře 1:0 nad obhájcem trofeje Ligy mistrů Bayernem Mnichov bude Real muset okamžitě znovu přesunout pozornost z milionářské soutěže na domácí ligu, kde stále bojuje o ligový titul. Cílem je znovu dotáhnout manko na Atlético Madrid, které hraje svůj zápas s Valencií až v neděli.

Real má momentálně odehráno o zápas méně než jeho městský rival, ovšem vzhledem k formě svých sousedů se momentálně jeví pravděpodobnější, že větší šance na další trofej k domácímu poháru leží spíše na mezinárodním poli. Po zápase s Osasunou čeká madridské přesun do Mnichova k blížící se semifinálové odvetě a bude zajímavé sledovat, jak Carlo Ancelotti zamíchá základní sestavou právě s ohledem na toto utkání. Zvláště nasazení hvězdné dvojice Cristiano Ronaldo - Gareth Bale, kteří se oba potýkali se zdravotními problémy, plní titulky i diskuze fanoušků.

"Jediné možné riziko je, že by došlo na únavu svalu, a tak Ronalda raději plánujeme vystřídat," odtajnil Ancelotti. "Je obvyklé, že po pauze o délce dvaceti dnů nebude připravený hned na sto procent. Proti Bayernu předvedl obětavý výkon, byl si naprosto jistý tím, že může nastoupit a naštěstí se nepřihodila žádná komplikace. Byť nebyl v nejlepší formě."

"Bez Balea a jen s padesátiprocentním Ronaldem nás vždy čeká tvrdá dřina," pokračoval italský stratég, který si dále pochvaloval, jak jeho svěřenci naplno zapnuli právě v této klíčové části sezony. Jak proti Barceloně v nedávném finále ligového poháru, tak naposledy s Bayernem vždy Real dokázal zvítězit. "Co se týče rýmovosti, naše poslední dvě utkání byla nejlepší v celé sezoně. Současný tým hraje s opravdovým nadšením. Někdy jsme lepší, jindy horší, zato pokaždé plní elánu. Panuje zde opravdu pozitivní atmosféra," říká spokojený Ancelotti.

Osasuna příjíždí do Madridu s tajným přáním, aby její favorizovaný soupeř byl při zápase již myšlenkami v Mnichově. Celek z Pamplony se totiž nachází pouhé tři body od sestupového pásma a je si tak dobře vědom, že závěrečná kola mohou být po prohře s Realem hotovým bojem o přežití. "Nejlepší je nedívat se na ostatní výsledky, které nedávno na Bérnabeu proběhly, jinak se člověku ani nechce vystoupit z autobusu," snaží se zlehčit situaci obránce Alejandro Arribas.

"Všichni očekávají, že Real doma svého soupeře porazí. Víme, že to bude náročné, ale vždy je třeba doufat, jak z toho něco můžeme vyválčit. Nemáme co ztratit," pokračoval Arribas, jenž se poté vrátil k nedávné prohře 7:0 od jinak tápající Barcelony. "Čím méně branek inkasujeme, tím lépe. V souboji s Almérií nám jde i o rozdíl ve skóre, a tak je každý gól důležitý. Nesmíme si dovolit, aby se podobný výsledek, jako na Nou Campu, znovu opakoval."
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Modrić, Illarramendi, Isco - Bale, Morata, Ronaldo
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Arribas, Flaňo, Damiá - Puňal, Loe - Cejudo, Cuevas, Armenteros - Riera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 13.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Real Sociedad  (sobota 22:00)
Už jedině zázrak může spasit Real Betis v letošní sezoně od takřka nevyhnutelného sestupu do druhé ligy. Alespoň takto se před zápasem s Realem Sociedad vyjádřil trenér Andalusanů Gabriel Calderón, přičemž následně přiznal, že nic takového ani neočekává.

Betis totiž situaci už ani nemá ve vlastních rukou. Stačí výhra Getafe nad Malagou a zelenobílí spadnou o soutěž níže bez ohledu na výsledek proti Sociedadu. Ten má navíc o motivaci postaráno, stále totiž bojuje o pohárové umístění na čele tabulky.

"Jestli doopravdy sestoupíme, což je velmi blízko a na zázraky nevěřím, bylo by to samozřejmě obrovské zklamání, nejhorší okamžik mé kariéry," neskrývá Calderón, že jeho smutek se ani nedá vyjádřit. Argentinský kouč dále potvrdil, že se dosud s klubovým vedením nedohodl na případném pokračování i v Segunda División. "Nic jsme neprobírali, nyní na to ještě není vhodná chvíle. O všem se pobavíme časem, momentálně mě to opravdu netrápí."

Calderón si také našel prostor na komentář k brazilskému obránci Paulaovi, jenž si po dvou hrubkách v minulém kole proti Vallecanu, kterými zapříčinil inkasování branek a prohru 3:1, řekl sám o střídání. "Hráče ovlivnilo to, co se stalo, ale psychicky je na tom dobře a věřím, že bude schopný nastoupit i nyní."

Hosté se v zápase budou moci spolehnout na svého nejlepšího střelce Antoina Griezmanna, stejně jako Iňiga Martíneze s Xabim Prietem, kteří se všichni vrací do hry. Zato trio Granero, Pardo, Hervias zůstává stále nedostupné.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Juanfran, Amaya, Perquis, Chica - Reyes, Nono, N'Diaye - Baptistao, Molina, Castro
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Zaldúa, González, Martínez, Bella - Bergara, Zurutuza - Vela, Canales, Griezmann - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.60 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Elche CF - Levante UD  (pátek 21:00)
Páteční předehrávku pětatřicátého kola obstarají Elche s Levante. Zatímco domácím půjde o hodně, neboť jsou stále namočení v boji o záchranu, hostům z Valencie jde poslední dobou hlavně o záležitosti mimo hřiště, sezonu již takřka jistě dokončí v pohodlném středu tabulky.

Pozornost se tak soustředí hlavně na trenéra Joaquína Caparrose, jenž stále s Levante nepodepsal novou smlouvu. Jednání nadále probíhají, ovšem někteří fanoušci již začínají být netrpěliví a vyčítají jedenáctému celku tabulky neúspěchy z posledních kol, které zamezily ještě výraznějšímu stoupání vzhůru. Jednu dobu se totiž dokonce zdálo uskutečnitelné, že by mohli na konci sezony skončit i před městským rivalem Valencií.

Přesto se člověk neubrání pomyšlení, jak jednoduché je zapomenout na všechny předchozí úspěchy a hladově chtít víc a víc. Levante ještě před několika lety sotva finančně přežívalo, potácelo se druhou ligou, což na momentální postavení vrhá podstatně jiné světlo. Přesně to se před zápasem s Elche snažil připomenout obránce Hector Rodas, sám odchovanec akademie Levante. "Měli bychom být ambiciózní a rozumíme nárokům našich fanoušků, ale zároveň bychom měli být šťastní za další rok v první lize," připomenul Rodas jednačtyřicet získaných bodů v letošním ročníku, který již sám o sobě drží Levante na distanc od sestupových příček.

"Ještě před šesti lety se na nás chodily dívat maximálně dva tisíce lidí a měli jsme namále, abychom nesestoupili z druhé ligy," pokračoval šestadvacetiletý zadák a poté vyjádřil podporu Caparrosovi, jenž si kroutí již pátou sezonu v řadě bez jediného sestupu z Primera División. "Manažer zde odvádí výbornou práci. Byla to pro nás náročná sezona, zvláště když vezmete v potaz všechny ty změny na soupisce. Odešli někteří důležití hráči, ale on i tak dokázal posunout kádr kupředu. Je rozený vítěz, hráči jsou na něm závislí a opravdu doufám, že zůstane."

Nováček Elche se nachází jen tři body nad sestupovým pásmem a vzhledem k náročnému losu posledních kol je jeho situace značně nahnutá. Po Levante totiž následují Malaga, Barcelona a Sevilla, a tak by bylo záhodno bodovat nejlépe naplno již nyní v pátek. "Jakýkoli jiný výsledek než výhra by nám značně zkomplikoval situaci," konstatuje trenér Fran Escriba. "A i kdybychom pak měli osmatřicet bodů, záchranu nemáme jistou, takže bude nutné bodovat i ve zbytku sezony."
Elche CF - pravděpodobná sestava:
M. Herrera - Suárez, Botía, Pelegrín, Cisma - Pérez, Sánchez - Gil, Márquez, Coro - C. Herrera
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - López, Vyntra, Navarro, Adoua - Zhar, Simao, Diop, García - Casadesús, Ángel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid34274374:2285
2.FC Barcelona34263594:2881
3.Real Madrid33254494:3279
4.Athletic Bilbao34188859:3762
5.Sevilla FC34178965:4759
6.Real Sociedad341591058:5154
7.Villarreal CF341571252:4052
8.Valencia CF341291347:4745
9.Espanyol Barcelona341181538:4441
10.Málaga CF341181537:4341
11.Levante UD3410111330:4141
12.Celta Vigo341171640:5140
13.Rayo Vallecano341241842:7140
14.Granada CF341141930:5037
15.Elche CF348111527:4635
16.CA Osasuna34981729:5435
17.Real Valladolid336141332:5032
18.Getafe CF34881829:5132
19.UD Almería34862036:6830
20.Real Betis34572229:6922

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (661)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele