Primera División - preview 33. kola

24.04.2015, 08:48, aktualizováno 27.04.2015, 08:31
Previews
Pondělní dohrávkou pokračuje španělská nejvyšší soutěž. Valencia přivítá předposlední Gnanadu, proti které se bude chtít vrátit na průběžnou čtvrtou příčku...
Valencia CF - Granada CF  (pondělí 20:45)
Souboj Valencie s Granadou zakončí třiatřicáté kolo Primera División. Domácí Netopýři v minulém kole neuspěli proti Barceloně a budou muset hájit klíčovou čtvrtou pozici. Ohrožení Andalusané by naopak ze stadionu Mestalla brali jakýkoli bodový zisk pro záchranu.

Valencie se v závěru sezóny může soustředit pouze na domácí soutěž, takže má výhodu oproti ostatním týmům na špičce tabulky. Los Che si jdou tvrdě za čtvrtým místem, které zaručuje účast v předkolech Ligy Mistrů, ovšem proti Barceloně minulý týden narazili, když nechali jít Katalánce do vedení již v první minutě zápasu. Důležité utkání nakonec prohráli 2:0 a pustili dotírající Sevillu na rozdíl pouhých dvou bodů.

Po sérii čtyř zápasů, z nichž Valencie urvala jen jednu výhru, jsou domácí velmi hladoví. "Očekávám, že nám Granada bude dělat potíže a bude toužit po bodech stejně jako my. Hrajeme sice až po našich rivalech, ale budeme spoléhat jen sami na sebe. Čekají nás tři zápasy během šesti dnů. Máme vše dopodrobna naplánované, ale budeme se také rozhodovat podle našich aktuálních výkonů," řekl před zápasem domácí lodivod Nuno.

Granada nepůsobí, že by měla čtvrtému celku tabulky činit velké potíže. Andalusané jsou až po uši zabředlí do boje o záchranu, která se jim každým kolem vzdaluje. Z posledních šesti zápasů ani jednou nevyhráli a na první nesestupové místo ztrácí čtyři body. V posledním kole však svěřenci Abela Resina dokázali zabrat, když si ze stadionu Sevilly odvezli bod za remízu 1:1 a to ještě mohlo dopadnout vše jinak, kdyby si Mainz dvacet minut před koncem nevstřelil vlastní branku.

"Remíza proti Seville nás opět přesvědčila, že dokážeme konkurovat i velkým týmům. Se stejnou intenzitou musíme bojovat i ve Valencii. Jsem stále přesvědčený, že s dobrými výkony a pílí stále máme možnost zachránit se v Primera División," vyjádřil svůj optimismus Resino. Tomu bude v zápase chybět potrestaný Rubén Pérez, ale naopak připraveni už budou uzdravení Nyom s Lassem.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Gayá, Otamendi, Mustafi, Barragán - Gomes, Fuego, Parejo - Rodrigo, Alcácer, Feghouli
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Insúa, Cala, Mainz, Nyom - Rico, Iturra - Candeias, Piti, Lass - Success
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Deportivo La Coruña  (neděle 12:00)
Nedělní program třiatřicátého kola Primera División odstartují v pravé poledne Malaga s Deportivem La Coruňa. I s blížícím se závěrem sezony tyto kluby mají stále silnou motivaci bodovat, a tak bychom se měli dočkat napínavého a atraktivního duelu.

Hosté z Galicie se potácí na samé hraně sestupu, momentálně jsou navíc na té špatné straně, tedy první sestupující pozici. Tyto trable zapříčinila především série deseti zápasů bez jediného vítězství, což rozhodně neodpovídá kvalitě týmu, který by se v španělské první lize měl udržet i pro příští sezonu. K tomu musí Depor rázně zabrat, což si uvědomuje i domácí záložník Sergi Darder: "Hrát proti týmu, který hraje o záchranu, bývá ještě nebezpečnější, než snažit se umístit v horní polovině tabulky."

"Pro Depor tady půjde opravdu o hodně, každý zápas je pro ně jako finále, a tak nejde určit, zda je lepší hrát s týmem ze špice, nebo dna ligy, protože každý tým máš šanci na něco dosáhnout,"
tvrdí Darder. "Depor si sestup prožil poměrně nedávno a nebude to chtít připustit znovu, a tak na hřišti nechá vše, co v jeho hráčích jen bude."

Ovšem i Malaga zůstává nadále plně koncentrovaná a namotivovaná vítězit i v závěru sezony. Díky konzistenci výkonů po celý rok se Andalusanům dokonce podařilo prokousat se k příčkám, jež zajišťují kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy. Konkurence je však tvrdá, což ostatně potvrdilo i páteční vítězství Athleticu, a tak Malaga stále nemá vůbec nic jisté. "Musíme se o to pokusit a hrát se stejným tlakem, jaký prožívají oni v honbě za vítězstvím," srovnává Darder.

Jediným absentérem bude v neděli na straně domácích Ignacio Camacho, zatímco Depor se musí obejít bez dua Sidnei-Toche, které oba vyřadil ze hry karetní trest. Jestli chce Malaga udržet klíčové sedmé místo v tabulce, musí se zvednout a konečně po pěti nezdarech bez výhry naplno bodovat.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Almería - SD Eibar  (neděle 17:00)
Jeden z mnoha napínavých duelů v tuhém boji o záchranu přijde na řadu v neděli odpoledne, když se střetnou Almería s Eibarem. Zatímco Andalusané se nachází na samé hraně sestupu s týmž bodovým ziskem jako první sestupující, ovšem lepším skóre, Eibar na tom sám není o moc lépe, přesněji řečeno o jednu příčku a tři body.

Půjde tedy o klasický "šestibodový" zápas, kdy výhra ať už jednoho, či druhého klubu má významný dopad na celou situaci okolo sestupových příček. "Výhra by nám umožnila dívat se do budoucna s jistým množstvím optimismu, zato s prohrou v zádech bychom se akorát museli silně mračit do neznáma," prohlásil záložník Almérie Miguel Ángel Corona na předzápasové tiskové konferenci.

"Sezona v pondělí nekončí a tohle nerozhodne o našem umístění v tabulce, ovšem je pravda, že k tomu musíme přistoupit, jako by nebylo zítřka," pokračoval Corona, jenž dále připustil, že celý tým má o motivaci navíc porazit svěřence Gaizky Garitana i proto, že v prvním vzájemném zápase těchto klubů zvítězil právě Eibar. Trenér Francisco Javier Rodríguez se pak musel z pozice trenéra Almérie pakovat... "Všichni si ten zápas pamatujeme jako černý den a tohle je naše šance k odvetě - čistě sportovně, samozřejmě."

"Tehdy byli v tabulce daleko před námi,"
vzpomíná Corona na eibarskou výtečnou první polovinu sezony, která v novém roce nabrala ošklivý spád strmě dolů. "Teď najednou máme šanci je dokonce bodově dohnat, zjednodušit si život a možná ten jejich naopak zkomplikovat."

Na straně domácích budou chybět z důvodu zranění Míchel Machado, Fran Vélez i Fernando Soriano, zatímco Sebastian Dubarbier do hry nezasáhne kvůli karetnímu trestu. Eibar zase nemůže počítat s brankářskou jedničkou Jaimem Jimenézem a kvůli zánětu slepého střeva se na hřišti neobjeví ani útočník Ángel Rodríguez. Oba týmy se poslední dobou výsledkově trápí: shodně si připsaly po jedné výhře z posledních desíti zápasů. Jen těžko odhadovat, ke komu se klíčové body přikloní tentokrát.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sevilla FC - Rayo Vallecano  (neděle 19:00)
Sevilla se musí po úspěšném tažení v Evropské lize opět naladit na domácí soutěž. Andalusany čeká na jejich stadionu Rayo Vallecano. Domácí neprohráli již osm soutěžních utkání v řadě, ale po dvou remízách v La lize by se jim v boji o čtvrtou příčku hodily tři body, Blesky ovšem hrají bez starostí a budou chtít v Seville překvapit.

Sevillští ve čtvrtek vybojovali v mrazivém Petrohradu postup do semifinále Evropské ligy, kde narazí na italskou Fiorentinu. Proti Zenitu sice pátý celek španělské ligy nezářil, ale díky dobré efektivitě v útoku vybojoval remízu 2:2, která na postup bohatě stačila. Kouči Emerymu ale nadělalo problém zranění obránce Nicolase Parejy, jenž si přetrhl křížový vaz v koleni a jeho rekonvalescence potrvá dlouhých šest až sedm měsíců.

Sevillistas čeká po cestovaní z Ruska náročný program ve Španělsku. Po Blescích čeká Emeryho tým výjezd do baskického Eibaru a poté těžká domácí zkouška proti Realu Madrid. Z náročného týdne si ale domácí kouč moc starostí nedělá. "V tomto tempu se už mužstvo naučilo hrát, dokážeme přeskakovat z jedné soutěže do druhé a rychle se adaptovat. Hráči ukázali skvělou výkonnost a díky jejich soudržnosti stále hrajeme dvě opravdu náročné soutěže. Doufám, že stejnou úroveň, jakou jsme předváděli doteď, předvedeme i proti Rayu," uvedl pro klubový web Emery.

Madridští si už se záchranou lámat hlavu nemusí, s jednačtyřiceti body si hoví v klidném středu tabulky a stále mají šanci překonat některá klubová maxima z minulých sezón. Po ostudném výprasku 6:1 ve Vigu si Blesky spravily chuť proti Almeríi, kterou před vlastními diváky porazily 2:0.

Hosté vítají zpět v kádru Raúla Baenu, který kvůli zranění musel vynechat poslední tři utkání. Baena, jenž je u Vallecanos na hostování z Malagy, ovšem nejspíš od začátku nenastoupí. Paco Jémez by měl Baenu pošetřit před náročným programem, když jeho svěřence čeká v příštím týdnu souboj s Valencií a Espanyolem. Mimo hru budou zcela jistě také zranění gólman Cristian Álvarez a útočník Leo Baptistão.

Zápas začíná v 19:00, hlavním sudím bude Santiago Jaime Latre.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Trémoulinas, Kolodzieczak, Carrico, Figueiras - Iborra, Krychowiak - Reyes, Suárez, Vidal - Gameiro
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Nacho, Ba, Amaya, Quini - Baena, Trashorras - Embarba, Bueno, Kakuta - Manucho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Real Madrid  (neděle 21:00)
Rozjetý Real si jede pro tři body do Viga. Tamní Celta však na Bílý balet umí a ráda by zopakovala rok staré domácí vítězství. Real v týdnu slavil velkou výhru nad svým městským rivalem a bude chtít stáhnout své manko na první příčku, Galicijští touží zůstat v kontaktu s osmým Athleticem.

Real Madrid opět chytil vynikající formu a válí v Primera División i v Lize mistrů. V nejprestižnější klubové soutěži světa slavilo Ancelottiho mužstvo v tomto týdnu postup do semifinále, když po taktické bitvě nakonec porazili Atlético 1:0. V domácí soutěži navíc drží Los Blancos šňůru čtyř vítězství se skvělým skóre 17:2. Madridští jsou tak zjevně připraveni potrestat jakékoli zaváhání první Barcelony.

Z dvojzápasu se Simeoneho skvadrou si ovšem Bílý balet odnesl hned několik šrámů. Už v prvním zápase si poranil koleno Benzema, jenž se aktuálně nachází ve francouzském Lyonu, kde se pod odborným dohledem připravuje na návrat. Sám fotbalista doufá, že by si mohl hypoteticky zahrát berlínské finále Ligy mistrů. Otazník visí i nad startem Sergia Ramose, jenž se při posledním tréninku neobjevil na hřišti a připravoval se individuálně. Se zraněným Baleem a Lukou Modričem tak Real může postrádat až čtyři velké opory a musí proto spoléhat na mladší hráče, jako třeba Javiera Hernándeze, který hostům ve středu vystřelil postup v Lize mistrů.

"Pořád nemám úplně jasno, jak bude vypadat zítřejší sestava. Rozhodnutí padne až před zápasem a rozhodně nebude ovlivněno výsledkem Barcelony. Ať se stane cokoli, půjdeme za vítězstvím. Celta je v dobré formě a mají hodně nebezpečných hráčů. Orellana, Santi Mina nebo Nolito ti všichni nám mohou dělat velké starosti a pro výhru budeme muset odvést tvrdou práci," komentoval zápas Carlo Ancelotti.

Domácím se v lize rovněž daří. Tým Eduarda Berizza bodoval třikrát za sebou a v posledních dvou zápasech bral tři body proti Rayu a Eibaru. I přes některé absence však bude Real jednoznačným favoritem. Recept na úřadující evropské šampiony představil na předzápasové tiskovce domácí obránce Jonny. "Budeme se muset daleko více koncentrovat na všechny aspekty hry, protože pokud uděláme chybu, Real nás na dvě stě procent potrestá. Pokud ale budeme mít míč na svých kopačkách, můžeme jim dělat potíže. Nejdůležitější ale bude, abychom si zbytečně nelámali hlavu a prostě na ně vlétli," řekl jednadvacetiletý domácí odchovanec. Utkání bude zahájeno v neděli od 21:00, hlavním arbitrem bude Pedro Pérez Montero.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Jonny, Fontás, Cabral, Mallo - Krohn-Dehli, Fernández - Nolito, Orellana, Mina - Larrivey
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Marcelo, Ramos, Pepe, Carvajal - Rodríguez, Kroos, Illaramendi, Isco - Ronaldo, Chicharito
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.60 - 3.90 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - FC Barcelona  (sobota 16:00)
La Ligu čeká mnoho zajímavých zápasů. Jeden z nich spolu svedou dva katalánské celky. Espanyol Barcelona totiž vyzve lídra Primera Division, slavnou Barcelonu. A bude jí mít co oplácet, protože Barcelona při posledním měření sil nadělovala vstřelené branky měrou vrchovatou.

Pětkrát se ostřílení útočníci Blaugranas trefili do sítě brankáře Kikeho Casilly. Espanyol sice na Camp Nou skvěle začal, když jej po 13 minutách poslal do vedení Sergio García, ale domácí rozjeli gólové představení a otočili vývoj zápasu ve svůj prospěch. Hattrickem se pod vysoký rozdíl 5:1 ve prospěch domácích podepsal Lionel Messi, dalšími střelci se stali Piqué a Pedro.

Barcelona nastoupí do zápasu s vědomím, že její vedení na čele La Ligy je jen dvoubodové. Navíc sní Barcelona také o treblu, což znamená vyhrát Ligu mistrů, La Ligu a Copa del Rey. Ve všech třech soutěžích má na tento skvělý počin stále nárok. Nezastavilo ji ani Paris Saint-Germain.

První zápas těchto dvou celků skončil 3:1 pro katalánského giganta. PSG hlásalo před odvetou napínavou bitvu, ale nakonec ani neskórovalo. Prakticky během 30 minut bylo po zápase, protože se dvakrát trefil brazilský útočník Neymar. Barcelona se dostala do semifinále posedmé za posledních osm let. Je tedy logické čekat, že hráči mají dostatečný apetit a Espanyol nečeká nic snadného.

Blaugranas mohou spoléhat také na skvělé statistiky v rámci derby. Proti Espanyolu tým trenéra Luise Enriqueho prohrál naposledy v roce 2009! Od té doby sbíral body s železnou pravidelností a z posledních sedmi vzájemných zápasů hned šestkrát vyšel jako vítěz. Real Madrid svůj zápas proti Celtě Vigo odehraje až v neděli, takže svěřenci trenéra Enriqueho budou chtít navýšit své vedení na čele na pět bodů.

Espanyol sídlí na desátém místě a nemá moc o co hrát. K pohárům má daleko, od sestupu je v uctivé vzdálenosti. Zbývá hrát o čest a pomyslnou nadvládu nad městem. Espanyol už šest zápasů po sobě neprohrál. Minulé utkání mu ale tři body nepřineslo. V zápase s Levante sice katalánský celek dlouho vedl, ale tři minuty před koncem utkání se prosadil Victor Casadesús.

Jednou z největších hvězd Espanyolu je Felipe Caicedo. Ekvádorský útočník věří, že jeho spoluhráči mohou Barceloně způsobit nemalé problémy. Novinářům před utkáním řekl: "Doufáme, že se nám podaří na domácím hřišti uhrát dobrý výsledek. Víme, že máme v zádech obrovskou podporu našich výborných fanoušků, což nás motivuje. Naším cílem je hrát nebojácně, rychle a vstřelit alespoň jednu branku."

"Rádi bychom divákům nabídli skvělou podívanou s dobrým koncem pro nás. Cítíme se dobře, máme za sebou sérii skvělých výsledků a myslím, že kondice celého týmu se zlepšuje každým dnem. Barcelona má za sebou náročné utkání Ligy mistru, takže bychom mohli být ve výhodě. Daří se nám na domácí půdě a věřím, že nás naši fanoušci budou podporovat hned od první minuty," zmínil Caicedo.

"Barcelona má samozřejmě skvělé hráče, určitě té nejvyšší kvality. Známe velmi dobře její možnosti i potenciál v útočných řadách. Máme jasné představy o tom, jak bychom měli hrát a co přesně dělat. Chceme uhrát co nejlepší možný výsledek a doufám, že i já k tomu přispěji třeba vstřelenou brankou," uzavírá někdejší hráč Manchesteru City.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Arbilla, Gonzalez, Moreno, Duarte - Sánchez, López - Vázquez, García, Alvarez - Caicedo
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Bartra, Mascherano, Adriano - Rakitić, Roberto, Xavi - Messi, Suárez, Pedro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 12.00 - 6.00 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Elche CF  (sobota 18:00)
Atlético Madrid chce dát zapomenout na čerstvou ránu v podobě vyřazení z prestižní Ligy mistrů. Ideální příležitost se mu naskýtá už v sobotu odpoledne, když se v boji o tři body utká s Elche. Tomu se naopak v posledních týdnech daří.

Atlético se opět střetlo se svým městským rivalem. Bojovalo s ním nejen o Madrid, ale rovnou také o šanci na finále Ligy mistrů. V prvním utkání sice ještě Colchoneros drželi se svým sokem krok a na domácí půdě s ním remizovali bez branek. Jenže odvetné utkání na stadionu Santiaga Bernabéua se jim už tolik nepovedlo. Prakticky po celý zápas tahali hráči trenéra Diega Simeoneho za kratší provaz a nakonec prohráli. Pár minut před koncem se jejich osobním katem stal Javier Hernandez.

S největší pravděpodobností tento výsledek ukončil šance týmu trenéra Diega Simeoneho na jakoukoli trofej. V Lize mistrů se o "ušatý pohár" budou prát jiní, v La Lize se Atlético také musím soustředit spíše na udržení příček znamenajících poháry, spíše než že by hrálo o titul. Na první Barcelonu nyní ztrácí celých devět bodů. Do konce sezóny zbývá už jen šest zápasů. Úřadující španělský šampion aktuálně drží poslední příčku, která znamená automatickou kvalifikaci do nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Za svými zády má Valencii, ale Netopýři na Colchoneros ztrácejí čtyři body. Hráči trenéra Diega Simeoneho mají stále o co hrát. A dobře si to uvědomuje i zkušený brazilský obránce Miranda. Ten se před utkáním s Elche vrátil k minulé porážce: "Hráli jsme proti skvělému týmu, který je známý tím, že muže utrácet horentní sumy. Má mnohem vyšší rozpočet než my a je jasné, že se to někde projeví. Mohou si dovolit kohokoli. My jsme se snažili uhrát dobrý zápas, ale naneštěstí jsme dostali branku v závěru utkání."

"Bylo to hodně náročné utkání. Dali jsme do něj veškerou energii, ale bohužel to nestačilo. Byli jsme vyřazeni, ale ani to nás nesmí zlomit. Musíme zvednout hlavy a pokračovat. Doufám, že proti Elche si spravuje náladu a vyhrajeme. Do závěru sezóny musíme dat všechno, abychom splnili cíle, které jsme si dali," dodal Miranda.

Atlético doma zkrátka neprohrává. Za posledních 14 domácích zápasů prohrálo jen jedno jediné. Za posledních pět zápasů vyhrálo 4. Ve skvělé formě je především útočník Antoine Griezmann, který za poslední čtyři zápasy v lize nastřílel šest branek. Na to, že jde o debutovou sezónu v novém týmu, je počet dvaceti branek úctyhodnou metou.

Elche nastřílelo jen o sedm branek víc, a to za celý tým. Není tedy divu, že se tým trenéra Frana Escriby pohybuje po většinu sezóny na tom horším konci tabulky. Minimálně poslední dva zápasy ale ukazují, že i od Elche se dá čekat pohledný fotbal a tři body. Elche zvítězilo nad Córdobou a výhru zopakovali také v minulém ligovém utkání. O jediný gól zápasu proti nevýraznému Realu Sociedad se v první půli postaral Jonathas. Výsledek znamená, že je Elche mimo sestupovou zónu a patří mu 14. místo.

Elche musí přečkat ofenzivní výpady Atlética bez jednoho klíčového hráče. Obránce Elche Jose Angel si během tréninku poranil kolenní vazy a hned bylo jasné, že přijde o zbytek sezony. To ale nebyla ta nejhorší zpráva, protože podrobné vyšetření následně odhalilo přetržený přední zkřížený vaz. Atletům nepomůže Mário Suarez, kterého trápí potíže svalového rázu. Elche nad madridským týmem ještě nikdy nevyhrálo, všechna tři utkání skončila výsledkem 2:0 pro Atlético.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Gámez - Turan, Gabi, Tiago, Koke - Torres, Griezmann
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tyton - Suárez, Roco, Lombán, Cisma - Adrián, Mosquera - Rodrigues, Fajr, Coro - Jonathas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Levante UD  (sobota 20:00)
Na stadionu Coliseum Alfonso Perez nás čeká velmi dramaticky duel. Domácí Getafe se pokusí přiživit na špatné formě hostujícího Levante. Aktuálně 16. celek La Ligy se ale bude držet zuby nehty, protože nechce znovu spadnout do sestupové propasti.

Od ní Levante dělí čtyři body. Na druhou stranu, mezi Levante a sestupem je jen jedna příčka, kterou obsadilo Deportivo La Coruña. Levante za posledních deset zápasů vyhrálo jen třikrát. Za poslední tři utkání dvakrát prohrálo, když nestačilo na Sevillu a Valencii. Minulé kolo už přineslo změnu k lepšímu, neboť si Levante připsalo bod ze zápasu s barcelonským Espanyolem. A bylo to pořádné drama, protože gól na konečných 2:2 vstřelil Victor Casadesús pouhé tři minuty před koncem utkání!

Po herní stránce to ale vůbec nebylo špatné utkání a obránce Ivan Lopez doufá, že se jeho spoluhráčům podaří utkání s Getafe zvládnout lepe. "Máme všechno ve svých rukou. Pokud budeme dál hrát dobře a získávat body, můžeme se zachránit. To byl náš předsezónní cíl a my jej chceme dosáhnout. V poslední době to bylo dost náročné, protože jsme utrpěli dvě těžké porážky, ale znovu opakuji, že je to jen na nás."

"Zápas s Espanyolem už byl mnohem lepší a já doufám, že se nám bude dařit střílení branek také proti Getafe. To je hodně náročný soupeř, protože má výhodu domácího prostředí a má několik velmi dobrých hráčů. My se ale nesmíme bát nikoho, protože bojujeme o holé přežití. Doufám, že si domů odvezeme všechny tři body," dodal obránce Lopez.

Getafe se daří o trochu lépe, protože za posledních pět zápasů dvakrát vyhrálo a jednou remizovalo. Minulé kolo ale bylo také nešťastné, protože Getafe dostalo výprask od baskického Bilbaa. Dvě branky vsítil střelec Artiz Aduriz, po jedné přidali Ibai Gómez a Markel Susaeta. Statistiky obou týmu, pokud jde o jejich vzájemné duely, jsou vzácné vyrovnané. Remíza se urodila i ve dvou posledních duelech.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Arroyo, Naldo, Vigaray, Escudero - Rodriguez, Lacén - Leon, Sarabia, Castro - Hinestroza
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Marino - López, Vyntra, Navarro, Juanfran, Toňo - Simao, Mari, Morales - Barral, Casadesús
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Villarreal CF  (sobota 22:00)
Sobotní večer nabídne ve Španělsku souboj dvou ambiciózních týmů, které se v poslední době potýkají s mimořádně špatnou formou. Jak Real Sociedad, tak Villarreal, totiž na jaře ztratili dech a museli značně slevit ze svých sezónních cílů.

Baskický klub od poslední reprezentační přestávky na začátku dubna nedokázal ukořistit jediné vítězství. Postupně Sociedad remizoval s Malagou a Deportivem La Coruňa a podlehl Atlétiku Madrid i Elche. A je to takřka k neuvěření, ale Žlutá ponorka je na tom ještě hůře: Villarreal naposledy poznal chuť vítězství osmého března, od té doby již jen padá tabulkou a ještě se nakonec musí obávat i o kvalifikaci do Evropské ligy.

Svěřenci Davida Moyese se tak dle slov Davida Zurutuzy musí spolehnout alespoň na svou domácí formu. Zatímco na cestách jsou hráči Sociedadu ani ne poloviční (o čemž svědčí jejich jediná venkovní výhra za celou sezonu), doma na stadionu Anoeta činí souhrnná bilance osm výher a čtyř remíz i proher. "Villarreal zrovna není v nejlepší formě a my jsme doma silní. Chceme ze sebe před našimi fanoušky vydat vše. Měl by to být atraktivní zápas," tvrdí Zurutuza.

Sobotní zápas bude již čtvrtým letošním měřením sil mezi těmito soupeři. V listopadu byl Villarreal o poznání suverénnější a zvítězil nad Sociedadem drtivě 4:0, svého baskického soka také vyšoupl z ligového poháru a koneckonců i loni ukořistil na úkor Realu pohárové šesté místo v ligové tabulce. Baskové tak mají Žluté ponorce pořádně co vracet. "Posledně nás přejeli, takže se musíme pokusit o pomstu a dostat se naplno do zápasu," tvrdí obránce Alberto de la Bella.

Villarreal měl v minulém kole proti beznadějně poslední Córdobě jedinečnou šanci dostat se zpět na vítěznou vlnu, jenže trestuhodně neproměnil ani jednu mnoha šancí a bezbrankovou remízou prodloužil své trápení. "Možná nám před brankou soupeře chybí větší klid," hledá příčinu obránce Víctor Ruiz. "Po většinu sezony jsme právě v tomhle byli dobří. Pořád prožíváme vydařenou sezonu, ale je možné, že od jejího kvalitního zakončení nás omezují zranění. Můžeme to ale pořád zvrátit. Čím dříve, tím lépe."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.40 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Córdoba CF - Athletic Bilbao  (pátek 20:45)
Třiatřicáté kolo španělské nejvyšší soutěže odstartuje páteční předehrávky Córdoby s Athleticem. Do konce sezony ještě sice zbývá několik kol, ovšem prvním jmenovaným jde o všechno již nyní. Svěřenci Josého Antonia Romera totiž zůstávají v tabulce beznadějně poslední a cokoli jiného než výhra je takřka najisto odsoudí k sestupu.

Córdobští v tuto chvíli ztrácí na první nesestupovou pozici propastných osm bodů. Zbývajících šest zápasů tak v ideálním případě potřebují vyhrát všechny do jednoho, což bude o to náročnější, že andaluský klub naposledy slavil vítězství dvanáctého ledna. Minulý týden alespoň pozastavil sérii porážek, když Córdoba uhrála s Villarrealem bezbrankovou remízu. Takovýto počin na stadionu El Madrigal by byl za jiných okolností považován za úspěch, ovšem nyní je nutné začít vítězit.

"Nenecháme se jen tak pohřbít zaživa," burcuje trenér Romero. "Pořád nám do konce zbývá šest utkání. Proti Villarrealu jsme ukázali, že můžeme s hrdostí ještě něco uhrát. Budeme pokračovat v soupeření s nejhlubším možným respektem vůči soupeřům."

Hlavní slabinou letošního ligového nováčka je bezesporu žalostná ofenziva, která doposud za dvaatřicet kol vyprodukovala pouhých jednadvacet branek. "To je náš největší problém," přitakává portugalský křídelník a nechvalně proslulá někdejší posila Manchesteru United Bebé. "Míči se prostě nechce jít do brány. Ale budeme se snažit i nadále. Musíme být více soustředění, pořád máme čas na záchranu, akorát proti Athleticu už vážně potřebujeme výhru."

Dobrou zprávou pro domácí je návrat obránce Daniela Pinillose spolu se záložníkem Borjou Garcíou, kteří se vrací do hry po odpykaném karetním trestu. Na straně Athleticu se znovu na soupisku podívali Ander Iturraspe a Oscar de Marcos.

Baskický klub má ještě pořád naději na alespoň částečnou nápravu zpackané letošní sezony, když se mu podaří umístit v lize na příčkách zaručujících kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy. Poslední takové místo momentálně drží Malaga, která před osmým Athleticem ční o tři body. "Klíčové bude přijít se stejným nasazením, jako proti Getafe," připomněl záložník Mikel Rico nedávnou výhru 4:0. "Córdoba má stále matematickou šanci, aby se vyhnula sestupu, a my nemůžeme zaváhat, pokud chceme nadále tlačit na Malagu."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.50 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona32253489:1978
2.Real Madrid32251695:2876
3.Atlético Madrid32216561:2669
4.Valencia CF32198556:2565
5.Sevilla FC32196758:3763
6.Villarreal CF321410844:3052
7.Málaga CF321371235:3846
8.Athletic Bilbao321271332:3743
9.Celta Vigo321191237:3442
10.Espanyol Barcelona321191239:4042
11.Rayo Vallecano321321738:5941
12.Real Sociedad329111236:4338
13.Getafe CF321061628:4536
14.Elche CF32971627:5434
15.SD Eibar32871728:4431
16.Levante UD32781730:6029
17.Deportivo La Coruña326101628:5128
18.UD Almería32771827:5225
19.Granada CF324131521:5725
20.Córdoba CF323111821:5120
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (637)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele