Primera División - preview 33. kola

11.04.2014, 08:35, aktualizováno 14.04.2014, 08:48
Previews
Pondělní dohrávka španělské nejvyšší soutěže slibuje napínavé utkání mezi domácím Athletikem a Málagou. Hosté touží alespoň po postupu do horní poloviny tabulky, zatímco domácí hrají o čtvrtou příčku a předkolo Ligy mistrů. Na pátou Sevillu nyní mají náskok tří bodů.
Athletic Bilbao - Málaga CF  (pondělí 22:00)
Pondělní dohrávka 33. kola nejvyšší španělské ligy slibuje napínavé utkání mezi domácími Basky a Málagou. Hosté touží alespoň po postupu do první části tabulky, zatímco domácí hrají o samotné evropské poháry. Ve hře je dokonce předkolo Ligy mistrů.

Málaga má Athleticu co vracet - v posledním utkání s ním prohrála nejtěsnějším možným rozdílem, takže její motivace nelze zpochybňovat. Málaga by ráda dokončila sezonu alespoň v první desítce La Ligy a k tomu potřebuje vyhrát nad baskickým týmem. Ten se pro změnu přičinil o zajímavý boj o evropské poháry, protože jeho současné čtvrté místo je velmi žádané. Také Baskové tedy mají o co hrát.

Co se týče formy, tak je těžké hledat jasného favorita. Bilbao naposledy porazilo domácí Levante, hrdinou se stal střelec dvou branek Aritz Aduriz. Málaga si po výhře nad Realem Betis poradila také s Granadou, kterou porazila o tři branky. Do sítě hostujícího brankáře Roberta Fernándeze se zapsali postupně Ignacio Camacho, střelec dvou branek, a také Nordin Amrabat s Juanmim.

Právě ten byl zpovídán deníkem Marca, pro který vyjádřil náladu v kabině i současné cíle ambiciózního celku. "Stále jsme ještě ničeho nedosáhli, protože je před námi šest zápasů. Do každého z nich chceme jít naplno, jako by to bylo finále nějaké významné soutěže. Rádi bychom skončili na co možná nejvyšší příčce. Na stadionu San Mamés máme hodně o co hrát, protože je to velmi obtížné prostředí. Tamní diváci podporují svůj tým neskutečným způsobem a pro každého soupeře se jedná o náročné utkání," chválí soupeřovy fanoušky.

"V našem týmu vládne pohoda, i když zdravá konkurence nechybí. Každý hráč chce figurovat v základní jedenáctce, ale trenér vybírá jen to, co nejlepší pro celý tým. Vím, že jako útočník jsem zodpovědný především za góly v síti soupeře. To je ale zásluha celého týmu. Nicméně, když mě trenér povolá, vždycky chci být k dispozici. Vždy se pokouším ze sebe dostat to nejlepší, protože vím, že to tým potřebuje. A každým zápasem se zlepšuji také já osobně," uvědomuje si Juanmi.

V duelu proti Levante musel být střídán záložník Mikel Rico a kvůli jeho zranění se na hrací plochu dostal mladý záložník Erik Moran. Ten by si rád zasloužil pozici hráče, který bude nastupovat pravidelně. "Trenér Valverde mě požádal, zda bych mohl naskočit do zápasu a víc útočit. Samozřejmě jsem to udělal velmi rád. Vím, že nahradit tak zkušeného a dobrého hráče, jakým Rico určitě je, bylo obtížné. Ale také jsem věděl, že když dám do zápasu všechno, můžeme se posunout vstříc našemu cíli a trenér bude mít radost. Moje primární pozice vždycky spočívala spíše ve středním záložníkovi, který rozehrává a spíše boří útoky soupeře. Ale na ofenzivnější část jsem si zvykl rychle a vím, že můžu být platný na jakékoli pozici," sebevědomě říká Moran.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Etxeita, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Morán - Susaeta, Ander, Muniain - Aduriz
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Angeleri, Weligton, Antunes - Camacho, Darder - Samuel, Pérez, Amrabat - Santa Cruz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Sevilla FC  (neděle 12:00)
V nedělní poledne přijde na řadu jedno z nejzajímavějších utkání třiatřicátého kola, utkají se totiž Real Betis s FC Sevillou ve vyhroceném sevillském derby. Zatímco domácí upínají své zraky jen k mizivé šanci na záchranu, hosty může rozptylovat v koncentraci nedávný úspěch na evropském pohárovém poli.

Sevilla totiž zvládla odvetný zápas čtvrtfinále Evropské ligy s FC Porto na jedničku. Nepříznivý výsledek 0:1 z prvního střetnutí smazali svěřenci Unaie Emeryho již do poločasu a rovnou i přidali další branky. Po jasné výhře 4:1 nyní Seville v cestě do finále stojí Valencie, jenže soustředit se na evropské poháry na úkor ligové soutěže by byla chyba. Sevilla totiž ztrácí na čtvrtý Athletic pouze šest bodů a je v přímém souboji přinejmenším o páté místo. To by znovu zaručilo přímou účast i v příštím ročníku Evropské ligy.

"Mým cílem je pokračovat, vytrvat, ať už v dobrém či zlém, protože vím, že v neděli nás čeká další důležitá výzva a nemůžeme si dovolit se zastavit," podotknul Unai Emery. Jeho klíčový hráč a kapitán Ivan Rakitić, jenž proti Portu nastoupil navzdory horečce, by podle slov jeho kouče mohl být tentokrát pošetřen.

"Měl horečku, ale chtěl hrát a udělal pro to všechno. Předvedl velmi kvalitní výkon, což si na něm však může vybrat daň v následujících dnech."

Kromě chorvatského reprezentanta ovšem Sevillu žádné nové zdravotní problémy hráčů trápit nemusí. To Betis je na tom podstatně hůř, chybět mu bude hned sedmička fotbalistů kvůli zraněním a Lorenzo Reyes zase absentuje díky karetnímu trestu. Oba celky se v letošní sezoně utkaly naposledy před měsícem, kdy v Evropské lize po dramatickém průběhu zvládla Sevilla lépe závěrečný penaltový rozstřel a postoupila dále. Trenér Betisu Gabriel Calderón by rád tuto prohru pomstil, a zároveň oživil skomírající naděje na záchranu. Vždyť zelenobílí ztrácí na udržení již devět bodů, přičemž do konce soutěže zbývá již jen šest kol.

"Nechci už o tom (o záchraně) mluvit, protože jsme to dostatečně probírali v posledních dvou měsících a podívejte se, co se stalo," odmítl další otázky ohledně sestupu Calderón. "Aniž bych myslel na budoucnost, výhra nad Sevillou je základem všeho. Smutek fanoušků při jejich odchodu ze stadionu po posledním derby mi lámal srdce."

"Potřebujeme hrát ve vysokém rytmu a jít si pro výhru. Nemůžeme o tom spekulovat. Nehodláme čekat a sledovat, co Sevilla zkusí udělat, i když víme, že jsou nejsilnější ze standardních situací a protiútoků. Budeme hrát inteligentně,"
prozradil Calderón na závěr.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Juanfran, Amaya, Jordi, Carlos - Baptistao, Nono, N'Diaye, Vadillo - Molina, Castro
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Figueiras, Carriço, Fazio, Moreno - Trochowski, Mbia, Iborra, Reyes - Gameiro, Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.50 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Elche CF  (neděle 17:00)
Paco Alcácer je v poslední době symbolem úspěchu a zárukou střelecké potence. Dokazuje to i přes svůj mladý věk v kádru Valencie pokud jde o La Ligu a především také v Evropské lize. Zastaví jej obrana čtrnáctého Elche?

Basilej ještě před nedávnem měla postup do další fáze Evropské ligy na dosah, protože na svém hřišti vyhrála přesvědčivým rozdílem 3:0 a zdálo se, že jen zázrak by mohl Valencii pomoci postoupit. Zázrak se ale na stadionu Mestalla ve Valencii stal a nesl jméno Paco Alcácer. Mladý útočník byl hlavní hvězdou večera, v němž jsme se dočkali dokonce prodloužení. Alcácerovo jméno bude ještě dlouho strašit obranu Basileje, protože Alcácer vstřelil hattrick a spolu s góly Eduarda Vargase a Juana Bernata pomohl svému týmu k postupu!

Nadšený útočník se trefil třikrát a po postupu měl slzy v očích: "Dokud budu živ, tak na tento hattrick nezapomenu. Je to můj vůbec první před valencijskými fanoušky. Jsem velmi šťastný a góly věnuji spoluhráčům, bez nich bych je nedal," prohlásil po utkání mladý útočník. "Fanoušci byli s námi až do konce, jsou tady vždy, ať už se daří, či nikoli. Chtěli bychom jim tuto výhru věnovat a nejvíce pak Óscaru Martínezovi, mladíčkovi z Ontinyent, který navždy zůstane v našich pamětích," řekl dále Alcácer.

Radost neskrýval ani trenér Juan Antonio Pizzi, který po utkání řekl: "Jsme opravdu nadšení, protože víme, že se stal skoro zázrak. Obvykle takové štěstí nemáme, ale dnes jsme ho měli a můžeme si to užít. Především chci poděkovat fanouškům, kteří hnali naše hráče do útoku a stále jim věřili. Nakonec zvítězil tým, který víc chtěl. To jsem přesně řekl svým hráčům, nabádal jsem je, aby nepřestávali věřit. Povedlo se nám něco opravdu nádherného," dodal dojatý trenér Pizzi.

Čtrnácté Elche se blízko pásmu sestupu, ale tři poslední utkání ukazují, že se tým dokáže s tlakem dobře vyrovnat a nezalekne se velkého jména. Remízy s Bilbaem i Villarrealem můžeme považovat za výtečný úspěch. A poslední utkání ukazuje, že Elche bojuje až do samotného konce. Proti Getafe nebylo nijak lepším týmem, ale více se dralo do zakončení. Nakonec domácí spasil Richmond Boakye, který se trefil tři minuty po uplynutí devadesáté minuty! Mladý útočník z Ghany si na své konto připsal již pátou letošní branku ve Španělsku a opět to byla rána rozhodující.

Po skórování sice plakal dojetím, ale přesto děkoval spíše celému týmu. "Ten gól nedal Boakye, ale celý tým. Děkuji Bohu za to, že hraji v Elche, protože tady je naprosto výjimečná skupina hráčů, kteří mě vždy podporovali. Cítil jsem jejich vděčnost, nadšení, všechny ty emoce, kvůli kterým miluji tenhle sport. Zejména fanoušci byli úžasní, nezlomili nad námi hůl, ale věřili spolu s námi. Podporovali nás až do konce a chci jim svůj gól věnovat. Teď nechci myslet na nic jiného, než na to, jak jim oplatit důvěru a podporu," uzavírá mladý Ghaňan patřící Juventusu Turín.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Pereira, Costa, Mathieu, Bernat - Keita, Fuego - Feghouli, Parejo, Piatti - Alcácer
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Herrera - Suárez, Botía, Pelegrín, Cisma - Sánchez, Pérez - Rodrigues, Coro, Ňiguéz - C. Herrera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Atlético Madrid  (neděle 19:00)
Další drobný krok k cestě za vysněným titulem čeká Atlético Madrid v městském miniderby s tápajícím Getafe. Do konce sezony zbývá již jen šest kol a když Atlético vyhraje vše, titul mu nemůže nikdo vyfouknout.

Nyní však bude pro svěřence Diega Simeoneho klíčové odvrátit pozornost ze svého dalšího ohromného úspěchu na evropském pohárovém poli. Tam totiž "Atleti" zvládli v Lize mistrů náročné čtvrtfinále s Barcelonou a nadále živí dokonce naději na neuvěřitelný double. Jejich záložník Tiago se však odmítá nechat unést. "Má hlava je spojena s Getafe. Máme před sebou v neděli velmi těžký zápas," připomenul Tiago, že Getafe momentálně válčí v nečekaném boji o záchranu a na hřišti nechá všechno.

Po vysilujícím večeru na stadionu Vicenteho Calderóna v průběhu týdny si nyní může Atlético užívat slastný pocit opětovného kvalifikování do semifinále přední evropské soutěže. Zářné vyhlídky ovšem trochu krotí nepříjemný los, madridští totiž v boji o finále potkají Chelsea, z níž hostuje brankářská jednička Thibaut Courtois. To Getafe se bude pokoušet o svou první domácí výhru od Vánoc.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Codina - Arroyo, López, Alexis, Rafa - Borja, Lacen - León, Rodríguez, Lafita - Marica
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Luís - García, Suárez, Gabi, Koke - Diego, Villa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 4.33 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Rayo Vallecano  (neděle 21:00)
Příjemné starosti leží před Rayem Vallecanem a jeho závěrem letošní sezony. Přestože se malý madridský klub dlouho pohyboval na hraně sestupu, po nedávné výtečné formě se však vyšvihl o několik příček výš a může dokonce pomýšlet na umístění v horní polovině tabulky.

Díky těžko uvěřitelnému zisku šestnácti bodů z posledních sedmi ligových kol se totiž svěřenci Paca Jémeze dostali na zisk šestatřiceti bodů, které již mají šest kol před koncem velmi blízko k bájné čtyřicetibodové hranici, obvykle signalizující jistotu záchrany. Nyní Rayo míří do Barcelony utkat se s místním Espanyolem, který se v tabulce nachází na desátém místě. Právě tam by hosté mohli skončit na konci sezony, alespoň podle představ svého kouče.

"Být tam, kde jsme, nám dovoluje být v klidu, protože nemáme takovou potřebu doopravdy nutně vyhrávat. Týmu se povedlo skvěle všechno otočit, ale i tak nemíním přistupovat ke zbytku sezony tak, že už na výsledcích nezáleží, není tomu tak," upozorňuje Jémez.

"Máme dva cíle: prvním je dosáhnout na počet bodů, který nám zajistí záchranu. Druhý, větší pak je dostat se mezi nejlepších deset. Už dříve jsem říkal, že si myslím, jak tento tým roste. Musíme se stále dívat vpřed. Být dvanáctý pro mě není to samé co čtrnáctý nebo šestnáctý nebo desátý nebo devátý. Je to velký rozdíl, hrajeme o prestiž."

Bodový rozdíl mezi oběma celky je momentálně čtyři body, přičemž Espanyol se poslední dobou dostal pod ostrou kritiku médií za svůj nedávný výkon proti Sevilla, jenž skončil nezdarem v podobě vysoké prohry 4:1. Záložník Víctor Sánchez se na tiskové konferenci snažil tyto tlaky mírnit. "Stále je pod námi deset týmů, které by si rády zajistily naši pozici. Nemá cenu vinit kohokoli z našeho týmu. Budeme ze sebe vydávat do nejlepší až do konce sezony."

Rayo se bude muset obejít bez útočníka Viery, jehož až do května vyřadilo svalové zranění. Alejandro Gálvez je dalším absentérem, stejně jako Razvan Rat, kteří si oba musí odpykat své karetní tresty. Na druhé straně by Espanyolu mohl chybět snad jen Hector Moreno, jehož trápí bolavá záda.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - J. López, Sidnei, Colotto, Fuentes - D. López, Abraham - Stuani, Pizzi, Simao - García
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Arbilla, López, Castro, Nacho - Trashorras, Saúl - Rochina, Bueno, Falqué - Larrivey
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celta Vigo - Real Sociedad  (sobota 16:00)
Real Sociedad bude ve Vigu obhajovat šestou pozici, díky níž by Baskové i v příští sezóně hráli evropské poháry. Pro domácí Celtu by však případný úspěch představoval další velký krok k záchraně. Souboje mezi oběma mužstvy bývají velmi vyrovnané, z posledních pěti zápasů jen jednou zvítězil jeden z týmů o více než jeden gól, vždy to ale byl právě baskický klub.

Real Sociedad už vypadl ze všech pohárových soutěží a v posledních devíti kolech se může soustředit pouze na La Ligu. Ani zmenšená porce zápasů ale baskickému klubu nepomohla v konsolidaci výkonů a borci ze San Sebastianu tak stále nemají jistou účast v pohárové Evropě pro sezónu 2014/2015. Na paty jim nejvíce šlape Villarreal, který je sedmý s pouze jednobodovou ztrátou. Závěr sezóny tak slibuje ještě tuhý boj o dvě místa zaručující účast v Evropské lize, jelikož Sevilla je jen tři body před Realem.

"Tuto sezónu se nám daří sbírat body, ale v poslední době necháváme svým soupeřům až příliš mnoho prostoru a inkasujeme zbytečné branky. Proti Celtě musíme hodně přidat a kontrolovat zápas do poslední minuty," komentoval zápas hostující kouč Jagoba Arraste. Jeho tým se přes týden musel dát hodně rychle do pořádku po debaklu od Realu Madrid. "Bylo to tvrdá porážka zvlášť proto, že jsme si před zápasem hodně věřili. Líbil se mi náš výkon z prvního poločasu, my ale musíme být ještě silnější a vytrvalejší a to po celý zápas. S hráči jsme si to vše tento týden rozebrali a mám i dobrý pocit z tréninků. Doufám, že si to vše přineseme i do sobotního utkání," dodal Arraste, jehož jedinou starostí je absence Xabiho Prieta. Konečně fit bude naopak po vleklém zranění středopolař Esteban Granero.

Vigo bude před svými fanoušky rovněž odčiňovat nepovedené utkání z minulého kola, kdy na půdě Vallecana prohrála Celta jednoznačně 3:0. Patnáctý tým tabulky na svého soupeře vůbec nestačil a nepomohla mu ani téměř půlhodinová přesilovka. Je tedy otázkou, jak budou domácí čelit mnohem silnějšímu baskickému celku. Do utkání by měl naskočit i útočník Charles, jehož zlomený nos bude chránit speciální obličejová maska. S jistotou tak bude domácímu kouči Luisi Enriquemu chybět jen zraněný záložník Álex López.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Jonny, Fontás, López, Mallo - Rafinha, Krohn-Dehli, Fernández - Nolito, Charles, Orellana
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Ángel, I. Martínez, González, C. Martínez - Zurutuza, Bergara, Elustondo - Griezmann, Agirretxe, C. Vela
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - Levante UD  (sobota 18:00)
Villarreal i Levante mají v plánu odčinit své porážky z minulého kola a v prestižním utkání si vylepšit pozici před závěrem letošní sezóny. Domácí by navíc v případě zaváhání San Sebastianu, který cestuje do Viga, mohli atakovat šestou pozici zaručující účast v Evropské lize. Levante by případný úspěch naopak s velkou pravděpodobností garantoval prvoligovou příslušnost i pro příští rok.

Villarreal v posledních kolech vůbec neprožívá vydařené období. Žlutá ponorka z posledních sedmi utkání vyhrála jen jednou a od smolného utkání s Betisem už dokonce svěřenci kouče Marcelina sestoupili z pohárových příček. Sen o postupu do evropských pohárů hned v první sezóně po návratu ze Segunda División však ještě není úplně ztracen. Podmínkou však bude úspěch v domácím zápase proti hostům z Valencie.

Villarreal dlouho trápily především absence v obranné řadě a tým tak musel spoléhat především na mladé náhradníky. "Když máte problémy v defenzivní linii, rázem ztratíte hodně sebedůvěry v útoku. Naštěstí se nám podařilo zapracovat do týmu mladé hráče, kteří se za posledních několik týdnů neuvěřitelně zlepšili. Mládí je v týmu nezbytné, naši mladí hráči mají velké ambice a svým nadšením dokáží strhnout i ty s daleko více zkušenostmi. Se svým týmem jsem opravdu spokojen," uvedl před zápasem Marcelino, jemuž dělá radost návrat právě jednoho ze zkušenějších obránců - Matea Musacchia. Mimo hru jsou ale stále Dorado, Iňiguez a Gómez.

Hosté už hrají v této fázi sezóny především pro zisk jistoty udržení v Primera División. Levante se zatím se čtyřiceti nasbíranými body drží na pohodlné desáté příčce s devítibodovou ztrátou na svého nadcházejícího soupeře. Stejný počet bodů pak dělí Valencijské od sestupových pozic. Klidný střed tabulky je tak pro klub s relativně skromným rozpočtem asi maximum možného.

V posledním zápase předvedli svěřenci Joaquína Caparróse sympatický výkon proti Bilbau a přestože to nestačilo ani na remízu, porážka 1:2 se čtvrtým týmem tabulky rozhodně není ostudou. Levante se letos navíc mimořádně daří při venkovních utkáních a ve Villarrealu tak pro tým kolem brankářského objevu letošní sezóny Keylora Navase rozhodně není nic ztraceno. Hosty ale budou nejspíš hodně bolet ztráty Ivanschitze, jenž je kvůli zranění vyřazen z kádru na tři až čtyři týdny, a nejlepšího střelce týmu Davida Barrala, který byl v utkání s Bilbaem minulý týden vyloučen.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Costa, Musacchio, Gabriel, Mario - Cani, Bruno, Pina, Torres - Perbet, Pereira
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - Adoua, Juanfran, Navarro, Vyntra - Diop, Simao - García, Casadesús, Xumetra - Babá
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.00 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - FC Barcelona  (sobota 20:00)
Barcelona si jede do Granady spravit chuť po vypadnutí z Ligy mistrů. Balugranas si musí lízat bolavé rány a po zranění Bartry se jim navíc prakticky rozpadla obranná řada. Granada by však úřadujícímu mistrovi nejspíš neměla dělat velké problémy, Andalusané totiž už tři zápasy v řadě nevyhráli.

Barcelona se musí co nejrychleji oklepat z vypadnutí z Ligy mistrů poté, co katalánský velkoklub nezvládl odvetu proti Atléticu Madrid a skončil už ve čtvrtfinále milionářské soutěže. Blaugranas však mají před sebou ještě hodně výzev. Martinův tým je stále ve hře o ligový titul a navíc má příští středu šanci získat také španělský pohár, o nějž se ve Valencii utká s Realem Madrid. Na poraženecké nálady tak v Barceloně snad ani nemají čas.

"Samozřejmě, že se nelze za tak krátký čas vzpamatovat z vypadnutí ze soutěže, kterou jsme měli v plánu vyhrát. V kabině není úplně nejlepší nálada, propadat špatným myšlenkám si ale v žádném případě nesmíme dovolit, a proto se teď maximálně soustředíme na La Ligu," komentoval nadcházející střet s Granadou Martino, jenž se rovněž vyjádřil i ke svému soupeři. "Pro nás se už všechny rozdíly mezi soupeři smazaly. My musíme porazit úplně každého a Granada proto není výjimkou. Přeji si, abychom zítra hráli dobře a po úspěšném utkání hodili vyřazení z ligy mistrů za hlavu," dodal hostující kouč, jemuž bude kromě lehce zraněného Bartry chybět i Puyol, Piqué, Cuenca, Dos Santos a gólman Valdés.

Domácí i přes zaváhání svého soupeře musí k Barceloně stále cítit obrovský respekt. Andalusané jsou totiž s čtyřiatřiceti body stále namočeni v boji o záchranu, jelikož je do sestupových pozic dělí pouhé tři body. Tým pod vedením Lucase Alcaraze už možná zapomněl, jak chutná vítězství, vždyť jeho svěřenci prohráli všechna z posledních tří utkání s hrozivým skóre 1:7. Barcelona navíc rozhodně není nejoblíbenějším soupeřem Andalusanů, neboť s nimi po postupu do Primera Divisón ještě neuhráli ani bod a na podzim si z katalánské metropole odvezli výprask 4:0.

Domácí lodivod potvrdil, že svůj tým tentokrát připravoval především po defenzivní stránce. "Pochopitelně budeme nyní muset hrát především na naší vlastní polovině. Zkoušeli jsme několik herních situací a zapracovali jsme i na různých možnostech rychlých přechodů do útoku," prozradil domácí trenér, který se však bude muset obejít bez vykartovaného Angula. Zranění do hry rovněž nepustí útočníka Rikiho.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Foulquier, Murillo, Ilori, Nyom - F. Rico, Iturra, Recio - Brahimi, El-Arabi, Piti
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pinto - Alba, Mascherano, Song, Alves - Iniesta, Busquets, Fábregas - Alexis, Messi, Neymar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 11.00 - 6.50 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - UD Almería  (sobota 22:00)
Bílý balet se v této sezoně chce soustředit především na zisk La Decimy, což je sen mnohých fotbalistů s tímto věhlasným klubem spojených. Zároveň ale nesmí zapomínat na zápasy La Ligy, v nichž jej z hlediska úspěšnosti předstihl nejen rival z Katalánska, ale také rival z Madridu - Atlético.

V Lize mistrů sen Realu Madrid stále žije, i když Vosy z Dortmundu jej mohly snadno ukončit. Výkon Bílého baletu na půdě německého soka byla nesrovnatelně horší především v obranné fázi a brankář Iker Casillas měl častokrát co dělat, aby zůstalo jen u dvou Reusových branek. Nakonec se však Real i bez Cristiana Ronalda radoval a může pomýšlet na zisk desátého poháru pro vítěze Ligy mistrů.

Čekání na La Decimu je již velmi dlouhé a k tomu se vyjadřuje také klubová legenda z Brazílie. Bek Roberto Carlos, který patřil do zlaté éry populárních Galácticos. V rozhovoru pro deník Marca se někdejší reprezentant svěřil se svým náhledem na Ligu mistrů, současnou brankářskou situaci v milovaném klubu a jeho šance prvního místa La Ligy. "Madrid má dva skvělé brankáře a každý z nich odvádí výbornou práci. Je těžké mezi nimi vybrat, ale to patří k těm lepším starostem trénování. Carlo Ancelotti může být rád za tu soutěživost. Pokud jde o Cristiana Ronalda, vím, co prožívá. Měl jsem obdobné zranění a trvalo mi dlouho, než jsem to koleno posílil. Je dobré neuspěchat návrat, protože pak riskujete mnohem víc, než byste si přáli," radí Carlos.

V něm stále žije naděje na desátou trofej. K ní má Real Madrid stejně blízko jako Bayern Mnichov, Atlético Madrid a Chelsea. "Pro každého fanouška Realu už od posledního triumfu v Lize mistrů uběhlo hrozně moc času. To čekání se zdá být nekonečné a myslím, že to cítí i samotní hráči. Real je znovu v semifinále a potřebuje se na to dobře připravit. Když se chcete stát nejlepším, musíte ty nejlepší porážet. Teď ale Real může vyhrát tři trofeje, takže je jasné, že si musí umět rozložit své schopnosti i síly. Uvidíme, co se stane."

"Koho bych tipoval na vítězství? To je hrozně těžké, protože každý z těch týmů má hrozně velkou kvalitu. Bayern hraje skvělý fotbal a fyzicky dost náročný, navíc Pep Guardiola je výtečný taktik a motivátor. Něco podobného jsme ale viděli teď naposledy u Chelsea, kterou trénuje nenapodobitelný José Mourinho. Nikdy to nebude outsider. Takže Chelsea má Mourinha, Real svou historii a Atlético je velmi ambiciózní a dravé mužstvo. Guardiola je podle mě velmi kritizovaný, ale také asi nejlepší na světě. Ve finále bych rád viděl Real s Chelsea," uzavírá někdejší hvězda.

Almería se tedy má čeho obávat, i když Cristiano Ronaldo je mimo hru. Předposlední tým bojuje o záchranu a svůj boj zatím prohrává. Nesvědčí mu ani forma, protože poslední dva zápasy provinční tým prohrál. Naposledy padl s Osasunou, které naopak výhra pomohla ven z posledních tří příček. Není divu, že trenér Francisco byl po zápase hodně zklamaný. "Dvě naše velké chyby vedly k jejich vedení, takže jsme se opět nepoučili. Sice jsme od úvodu dávali najevo naši touhu vstřelit gól a Osasuně jsme nic nedarovali, ale ani to nestačilo. Je jasné, že na moje hráče to hodně zapůsobilo. Jsem zklamaný, protože tenhle výsledek si nikdo nepřál a několik měsíců tvrdé práce přišlo vniveč," mrzí Francisca. Jak jeho tým zareaguje proti favoritovi?
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Nacho, Varane, Ramos, Coentrao - Modrić, Illarramendi, Di María - Isco, Benzema, Bale
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Nelson, Torsiglieri, Trujillo, Mané - Verza, Corona - Suso, Soriano, Vidal - Diáz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 15.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - Real Valladolid  (pátek 21:00)
V páteční předehrávce třiatřicátého kola dojde na přímý souboj o setrvání v Primera División mezi Osasunou a Realem Valladolid. Oba celky se momentálně nachází těsně nad zónou sestupu, ovšem s minimálním náskokem, který se po jediné prohře může rázem rozplynout.

Domácí mužstvo z Pamplony je již na přežívání s odřenýma ušima takřka expertem, vždyť Osasuna se podobně v nejvyšší španělské lize drží již čtrnáct let v řadě. Díky nedávné výhře na půdě podobně tápající Almérie minulý pátek to i tentokrát vypadá nadějně. Přesto odstup dvou bodů od pádu do druhé ligy není nic hotového.

Útočník Osasuny Roberto Torres věří, že výhra v druhém pátku po sobě by značně šancím na záchranu napomohla. "Jsme nadšení, protože v Almérii se nám povedlo udělat důležitý krok k udržení a teď přichází další zápas, v němž můžeme nakročit ještě blíž. S další výhrou už by klidně naše sezona mohla být zachráněná."

Osasuna letos plní funkci zabijáka favoritů, který však proti přímé konkurenci v tabulce ztrácí. Zatímco s dominující trojicí Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid dokázali v Pamploně nasbírat cenné body, jinak tápají a od šokující únorové výhry 3:0 nad Atlétikem už tři body nebrali ani jednou. "Prošli jsme si drahnou dobou bez domácího vítězství a jsme namotivovaní tentokrát ji pro fanoušky získat," slibuje Torres. "Musíme se soustředit na sebe, protože kdykoli sklouzneme k myšlenkám na soupeře, jde to s námi z kopce."

Valladolid v tabulce figuruje na sedmnácté příčce právě za Osasunou s dvoubodovým odstupem, ovšem stejně jako jeho nadcházející soupeř se v poslední době těší dobré formě. Svěřenci Juana Ignácia Martíneze brali z posledních dvou kol čtyři body za výhru nad Almérií a remízu s Valencií. "Tento zápas je pro nás ještě důležitější než pro ně, neboť máme pro body větší potřebu, máme jich méně," tvrdí kouč Martínez. "Je to víc než tři body, víc než jen další obyčejný fotbalový zápas."
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Loties, Arribas, Damiá - Silva, Loe - Cejudo, Torres, Cuevas - Riera
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Jaime - Rukavina, Rueda, Mitrovic, Peňa - Larsson, Pérez, Rubio, Jeffren - Manucho, Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid32254370:2279
2.FC Barcelona32253492:2678
3.Real Madrid32244490:3276
4.Athletic Bilbao32178755:3559
5.Sevilla FC32158959:4753
6.Real Sociedad321481054:4850
7.Villarreal CF321471151:3849
8.Valencia CF321181344:4541
9.Espanyol Barcelona321171435:4040
10.Levante UD3210101230:4040
11.Málaga CF321081435:4038
12.Celta Vigo321061634:4736
13.Rayo Vallecano321131837:6836
14.Elche CF328111326:4235
15.Granada CF321041829:4634
16.CA Osasuna32961728:5333
17.Real Valladolid326131332:5031
18.Getafe CF32871729:4931
19.UD Almería32861834:6030
20.Real Betis32572028:6422

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (719)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele