Primera División - preview 33. kola

10.04.2012, 08:53, aktualizováno 12.04.2012, 08:22
Previews
Sevilla ještě nevzdává boj o Ligu mistrů, k oživení nadějí ale potřebuje porazit Zaragozu a musí doufat, že Malaga nevyhraje ve Villarrealu. Ten hraje o záchranu, což platí i o Racingu Santander, jenž hostí Mallorku...
Villarreal CF - Málaga CF  (čtvrtek 20:00)
Sporting Gijón zespodu zatlačil, takže jakkoliv se body nedají čekat od lépe postavené Zaragozy, Villarreal je před domácím kláním s Málagou pod zvýšeným tlakem. Pokud to ještě jde - už tak ho na sebe Žlutá ponorka s jedinou výhrou v devíti kolech nakládá ažaž. A ambiciózní soupeř, jenž na cestách třikrát po sobě nepadl a obecně se těší výborné formě, bude určitě škrábat.

A to i proto, že Málagu aktuálně vede Manuel Pellegrini - muž, který dříve Villarreal dovedl například až do semifinále Ligy mistrů. Na podzim, v domácím prostředí, sobě dobře známý klub přechytračil. A dosud jediný takový souboj na Madrigalu také víceméně zvládl, když tu loni remizoval 1:1. V podobné pozici jako chilský kouč přitom bude ještě Santi Cazorla, bývalá opora právě Pellegriniho Villarrealu. "Určitě budou dobře přijati," je si jistý současný lodivod 17. týmu tabulky Miguel Lotina.

V aktuálním působišti je teprve od půlky března, coby třetí letošní trenér, a už stihl odkoučovat čtyři kola. Relativně úspěšně - ostrý debut s Realem Madrid dovedl k senzační remíze, přičemž i v dalších dvou zápasech neprohrál. Minule nicméně Villarreal celkem jasně padl v Betisu, takže nyní jednoznačně potřebuje před vlastním publikem naplno bodovat. A ví to i Lotina, který na domácí výhru prozatím čeká: "Určitě musíme zítra vyhrát. Je to náš den D."

Pro Lotinu bude klíčové v nadcházejících dnech zapracovat na tvorbě šancí. V Seville jeho tým měl až 70 procent času míč na kopačkách, přesto mu prý dle trenérových slov chybělo "odhodlání" protivníkův blok nějak významněji prorazit. Naopak Málaga se střílením branek příliš problémů nemá. Minule třemi sestřelila Racing Santader, dříve například 4:2 porazila Vallecano. Jedinou porážku v osmi kolech jí připravil - shodou okolností - také Betis.

Čtyři ze zbývajících sedmi kol Villarreal odehraje na vlastním stánku, to by mohl být rozhodující determinant jejich šancí na záchranu. Vždyť na El Madrigalu letos - navzdory tomu, že za celou sezonu nikdy nepřekročil linii oddělující první dvanáctku od zbytku - prohrál všehovšudy dvakrát.

Villarreal poslední dobou docela sráží dolů mizerná disciplína. Jaume Costa, Joan Oriol i Ángel Lopéz jsou suspendováni, přičemž krajní bek Mario Gaspar nejspíš jen taktak stihne doléčit svůj neduh. Lepit se tak budou obě obruby hřiště. Možná alespoň na lavičku by se mohl posadit hvězdný Giuseppe Rossi, jenž zmeškal drtivou většinu sezony pro vážné zranění kolena.

Málaga se bude muset obejít bez části své zkušené osy; dlouhodobě zranění jsou Toulalan, Baptista i Joaquín, přičemž Demichelis pro změnu pyká za svůj další žlutý prohřešek v minulém kole. Zároveň Pellegriniho výběr pokračuje bez své osvědčené, a rovněž zkušené brankářské jedničky, Willyho Caballera, kterého poslední dobou zastupuje Kameni.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Lopez - Zapata (Gaspar), Gonzalo, Musacchio, Bruno - Senna, de Guzmán - Cani, Borja, Camunas - Rubén
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Sánchez, Weligton, Mathijsen, Monreal - Maresca, Recio - Cazorla, Isco, Eliseu - Rondón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Racing Santander - RCD Mallorca  (čtvrtek 21:00)
Vzhledem k dobrým výsledkům ostatních týmů ze dna tabulky se Racing propadl až na poslední příčku, na které navíc ztrácí na své konkurenty tři body. Pokud to se záchranou myslí vážně, musí ve čtvrtek porazit patnáctou Mallorku, jinak už to s ním bude vypadat hodně špatně. Hostům by případné vítězství zřejmě definitivně zajistilo setrvání v nejvyšší soutěži.

Jenže nic nenasvědčuje tomu, že by si domácí měli dojít pro všechny tři body. Aktuální formu totiž mají zdaleka nejhorší z celé ligy, když z posledních sedmi duelů získali jediný bod. A když půjdu ještě dál, na výhru čekají už třináct zápasů. Po přečtení této statistiky už musí být každému jasné, že Racing je na posledním místě zcela zaslouženě a pokud chce se současným stavem něco udělat, musí výrazně přidat.

Na druhou stranu Mallorca není soupeřem z těch nejtěžších, na stadionu El Sardinero navíc v posledním vzájemném klání prohrál 0:2, a tak se Santander rozhodně nehodlá vzdát bez boje. Hosté ale nehrají vyloženě špatně, z šesti předešlých utkání dva vyhráli, stejný počet pak dotáhli na remízu a jen ve dvou na svého soka nestačili. A přestože jsou až patnáctí, náskok na sestupové příčky mají poměrně velký, konkrétně devítibodový.

Když se ještě blíže podíváme na bilanci vzájemných zápasů obou týmů, zjistíme, že doposud naposledy se celky utkaly na konci listopadu loňského kalendářního roku, kdy se z vítězství 2:1 radovala tehdy domácí Mallorca. Z dlouhodobějšího hlediska jsou statistiky prakticky vyrovnané.

Trenér Racingu Alvaro Cervera má poměrně velký problém se zdravotním stavem svých hráčů, na marodce jsou Toňo, Acosta, Picon, Barba a Christian, z důvodu disciplinárního trestu pak do utkání rozhodně nezasáhnou Diop s Francisem. Joaquín Capparós má mnohem menší starosti se složením úvodní jedenáctky, k dispozici nemá pouze zraněného Kevina.
Racing Santander - pravděpodobná sestava:
Mario - Álvaro, Torrejón, Bernardo, Cisma - Colsa, Bedia - Arana, Adrián, Munitis - Stuani
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Cendrós, Ramis, Nunes, Cáceres - Pereira, Tissone, Tejera, Castro - Víctor, Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Real Zaragoza  (čtvrtek 22:00)
Zdánlivě jasný zápas nabídne střet Sevilly se Zaragozou, utká se totiž osmý tým tabulky s devatenáctým. Jenže ve skutečnosti bychom favorita nehledali zas tak snadno, hosté se v poslední době chytili a zmenšují svou ztrátu na konkurenty v boji o záchranu. Utkání na stadionu Ramona Sáncheze Pizjuana uzavře program vloženého třiatřicátého kola.

Sevilla může velmi litovat zahozené příležitosti na posun na příčky zaručující účast v evropských pohárech, jenž by se konal v případě vítězství v minulém kole nad Athleticem. Takhle dělí andaluský klub od šestého místa čtyři body, od čtvrtého, z nějž se jde do Ligy mistrů, pak dokonce bodů osm. Oproti většině svých soupeřů má však Sevilla právě duel se Zaragozou k dobru, může tak celou situaci zdramatizovat.

Před zmíněnou porážkou od Athletiku ale Sevilla třikrát v řadě zvítězila, díky této úspěšné sérii se dostala do první poloviny tabulky a může bojovat o zajímavé pozice. Kromě utkání na půdě Realu navíc přeje Seville také los, který jí do závěru sezony přisoudil, s výjimkou jmenovaného Bílého baletu, samé v tabulce níže postavené celky.

Podle aktuální formy je Zaragoza momentálně šestým nejlepším družstvem španělské ligy, což je oproti beznaději, která z tohoto týmu ještě před nedávnem přímo sálala, obrovský pokrok. Zara najednou dokáže soupeře přehrát, před porážkou od Barcelony bodovala čtyřikrát v řadě a získala hned deset bodů. Také ona má zajímavý los, ještě třikrát potká konkurenta ze spodních pater tabulky a pokud tyto klíčové duely zvládne, nikdo nemusí pochybovat o tom, že se znovu na poslední chvíli zachrání.

Utkání tak bude mít slušný náboj, neboť výhru potřebují oba. Domácím k tomu nepomohou Reyes, Kanouté, Perotti a Spahič, hosté cestují do Andalusie bez Minera a nejistý je start útočníka Postigy, toho ale v posledních zápasech dobře zastupuje Aranda.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Palop - Coke, Fazio, Escudé, Navarro - Medel, Trochowski - Navas, Manu, Luna - Negredo
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Álvarez, Lanzaro, Paredes, Abraham - Dujmovič, Pintér - Lafita, Apoňo, Obradovič - Aranda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - Athletic Bilbao  (středa 20:00)
Fotbalisté Granady dobře vědí, že se mohou v tomto kole výrazně oddálit pásmu sestupu, a proto chtějí v domácím prostředí získat všechny tři body. Nestojí sice proti nim nijak lehký soupeř, semifinalistovi Evropské ligy se na druhou stranu na domácí scéně tolik nedaří. Granadě prozatím patří šestnácté místo se ziskem 35. bodů, v tuto chvíli má náskok tří bodů na Villareal a dokonce sedmi korálků na osmnáctou Zaragozu.

Bilbao je až jedenácté a má pouze o šest bodů více, ve vyrovnaném středu tabulky mu chybí na pohárové příčky pět bodů. Proto nesmí ztrácet cenné korálky v souboji s outsidery a nyní nutně potřebuje vyhrát. Bilbao dokázalo v posledním kole zdolat silnou Sevillu 1:0 a přerušilo tak pětizápasovou sérii bez vítězství. K tomu je zvyklé hrát systém sobota - středa - sobota a i přes náročný program je mírným favoritem.

Granada po dvou porážkách s Valencií a Sevillou dokázala vyhrát na půdě konkurenčního Santanderu a minule bezbrankově remizovala na půdě dalšího velkého rivala z Mallorcy, její forma je tak vcelku slušná. Oba protivníci se spolu utkaly na konci listopadu minulého roku ve 14. kole a nováček soutěže překvapivě v Bilbau zvítězil 1:0.

Trenér Granady Abel Resino opravdu neví, jakou motivaci soupeř bude mít. "Bilbao má zajištěnou Evropskou ligu díky účasti ve finále Španělského poháru, má před sebou klíčové boje v nejlepší čtyřce Evropské ligy a v lize si ve velké konkurenci těžko vybojuje kvalifikaci Ligy mistrů. Tyto aspekty hrají pro nás, ovšem Bilbao společně s Barcelonou předvádí v lize nejlepší a nejhezčí fotbal, takže se necháme překvapit," uvedl Resino.

Ten v sestavě nebude mít k dispozici zraněného Frana Rica a Jaime Romera. Nejvíce se v boji o záchranu bojí Zaragozy. "Ta se neuvěřitelně dostala nahoru a vyhrává jedno utkání za druhým. Navíc si myslí, že dokáže všechno. Ovšem sedm kol před koncem máme vše ve svých rukách a já doufám, že situaci ustojíme," dodal závěrem Resino.

Hosté mohou přivítat po karetním trestu Javi Martineze, jenže mimo hru bude po zranění kyčle Ander Herrera. Útočník Bilbaa Fernando Llorente je potěšen, že trenér Resino srovnával jeho celek s Barcelonou, on sám dává zásluhy za tuto pochvalu kouči Marcelu Bielsovi. "Je pracovitý, do klubu zapálený a pracuje na sto procent. Snaží se změnit spoustu věcí k lepšímu a daří se mu to, chce abychom hráli jako Barcelona," uvedl zkušený útočník.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.40 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sporting Gijón - Levante UD  (středa 20:00)
Účast Gijónu v nejvyšší soutěži i v příští sezóně se v tuto chvíli dostává do oblasti teorie. V tuto chvíli je poslední o skóre za Santanderem a tři body za Zaragozou. Doposud nasbíral pouze pětadvacet bodů a na sedmnácté místo Villarealu zaručující prvoligovou účast ztrácí již sedm bodů. Proto by potřeboval v domácím prostředí s Levante překvapit, nicméně to rozhodně nechce v boji o Evropské poháry odevzdat body zadarmo.

Levante je se ziskem 48. bodů páté a zatím je v Evropské lize, ovšem na čtvrtou Valencii ztrácí pouze jeden bod a na třetí Malágu body dva. Proto dobře ví, že musí na půdě outsidera zvítězit. Gijón čeká na výhru v Primera Division již pět ligových kol, navíc se v nich utkal s úhlavními rivaly o záchranu a všechny utkání prohrál. Levante minule zdolalo konkurenční Atlético Madrid a předtím remizovalo s Valencií, jeho forma je tak vcelku slušná.

Na podzim ve 14. kole doma Levante deklasovalo protivníka v poměru 4:0 a i nyní by mělo mít navrch. Trenér Gijónu Javier Clemente se po minulé prohře s Getafe dostal do rozporu s hráči, když prohlásil, že řídit Gijón je jak jezdit v seriálu Formule 1 bez formule. Nicméně nyní se chce plně soustředit na souboj s Levante. "Nikdy jsem o svém týmu neřekl nic špatného. Dobře vím, že odvádí maximum, co může. Musíme vše hodit za hlavu a jít dále," říká.

"Levante je velice kvalitní protivník a přeji mu, aby se dostal do Ligy mistrů. Ovšem ne na náš úkor, my chceme za každou cenu všechny tři body. Největší rozdíl mezi námi a soupeřem je, že on má obranu pevnou jako kámen a my v ní bohužel máme velké díry," uvedl Clemente. Ten v minulém kole postavil velice překvapivou sestavu a nyní se očekává, že by se do základní jedenáctky měli vrátit David Barral, André Castro a Nacho.

Záložníka Levante Jose Barkera těší, jaká je v týmu pohoda a klid. "Když máte důvěru, tak jde všechno lépe a předvádíte nadstandardní výkony. Letos jsme opravdu blízko evropským pohárům a chceme pokračovat v nastoleném tempu. Nesmíme být ale namlsaní, nemusejí se nám povést dva zápasy a v samotném závěru může zbít z povedené sezóny jen hořká příchuť," varuje se vztyčeným prstem Barkero.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Rayo Vallecano  (středa 20:00)
V jednom ze středečních duelů se Valencia doma postaví proti nováčkovi z Raya Vallecana. Oba celky jsou povzbuzeny víkendovým povedeným zápasem a chtějí v utkání bodovat. Favoritem je pochopitelně třetí Valencia, která má před utkáním o devět bodů více než dvanácté Rayo Vallecano. Bodový rozdíl však poukazuje na to, že letošní ročník španělské ligy je v jejím středu velmi vyrovnaný.

Los Che sehráli v neděli velmi těžký duel na půdě vedoucího Realu Madrid, ale předvedli velmi solidní výkon, se kterým si ze Santiaga Bernabéa odvezli bod za bezbrankovou remízu. Domácí Bílý balet byl sice v zápase lepší, ale Valencia dokázala v čele s gólmanem Guaitou uspět a zkomplikovala tak Realu situaci v boji o titul.

Rayo Vallecano si po špatné sérii výsledků spravilo chuť velmi povedeným duelem na domácí půdě proti Osasuně, která navíc bojuje o přední příčky. V utkání Rayo svého soupeře totálně zaskočilo ofenzivní lavinou a zvítězilo vysoko 6:0, což je nejvyšší vítězství Raya v této sezóně a také největší porážka Osasuny.

V podzimní části sezóny spolu oba celky sehrály první vzájemné utkání v letošní sezóně a na půdě Raya byla úspěšnější Valencia, která si odvezla tři body za vítězství 2:1. Na domácí půdě je domácí Valencia pochopitelně jasným favoritem, ale Rayo Vallecano v letošní sezóně ukazuje, že postoupilo do nejvyšší soutěže plně po právu a na 99% si také setrvání v soutěži pohlídá.

Valencia se propadla po dlouhé době na čtvrté místo za Málagu, ale trenér Netopýrů Unai Emery vidí závěr sezóny pozitivně. "V posledních dnech se naše hra zlepšil a remíza na půdě Realu Madrid nám dodala potřebné sebevědomí do závěru sezóny. Pokud zlepšíme naši produktivitu, věřím, že si třetí místo pohlídáme," říká

Na druhé straně před utkáním hovořil útočník Diego Costa. "Po nedávných porážkách jsme potřebovali povedený zápas, a ten přišel proti Osasuně. Jsem za takový výsledek hrozně rád a doufám, že nám to dodá sílu do závěrečných kol. Udělali jsme významný krok k záchraně, ale chceme ještě získat v závěru ligy dost bodů," řekl Costa.

"Tým má obrovskou sílu a nedivím se, že jsme se letos mezi elitou neztratili. Věděl jsem to už před začátkem sezóny. Utkání proti Valencii pro nás bude dalším fotbalovým svátkem a rádi bychom navázali na výkon proti Osasuně a pokusili se získat nějaké body," dodal útočník Raya.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Real Madrid  (středa 22:00)
Náskok Realu Madrid před Barcelonou se neustále snižuje, díky včerejší výhře Katalánců činí nyní jediný bod. Bílý balet má k dobru dnešní derby na půdě Atlétika, které v posledních letech obvykle znamená zisk tří bodů. Připíše si Real další výhru?

Domácí budou dělat vše pro to, aby Real nevyhrál. Fanoušci už jsou značně netrpěliví, jelikož Atlético vyhrálo ligové derby naposledy v roce 1999. Posledních sedm zápasů pak nezískalo ani bod. V současné situaci navíc Atlético body nutně potřebuje, aby zůstalo v boji o poháry, a pokud možno Ligu mistrů.

"Očekáváme velmi silný Real. Hrají o titul, tenhle zápas může rozhodnout o jejich titulu," míní záložník Juanfran. "Na naší straně je obrovská touha nad Realem konečně vyhrát, čekáme už příliš dlouho. Hrajeme na vlastním stadionu, fanoušci nás poženou," těší se.

Právě na domácí zápasy Atlético v poslední době spoléhá, zatímco venku třikrát prohrálo, na domácím hřišti drží sérii tří výher. V případě další výhry se zařadí bod za šestou Osasunu. Trenér Diego Simeone musí vymyslet sestavu bez potrestané trojice Eduardo Salvio, Miranda, Mario Suarez.

Real ještě nedávno vedl ligu o deset bodů, v posledních kolech se ale rozdíl oproti Barceloně znatelně smrsknul. Můžou za to remízy s Málagou, Villarrealem a naposledy v neděli s Valencií. "Jsme klidní, protože máme čtyři body náskoku před Barcelonou," zdůrazňoval Aitor Karanka, asistent trenéra Mourinha na včerejší tiskové konferenci.

Po jejím skončení Barcelona porazila Getafe, a tak se přiblížila na rozdíl jediného bodu. Real bude odpovídat v derby. "Vím, jaká je atmosféra v kabině, takže nemám obavy. Všichni jsme odhodláni pokračovat v boji o mistrovský titul," reagoval Karanka na spekulace, podle kterých kabinu Realu trápí neshody a frustrace z posledních výsledků.

Karankova slova potvrzuje obránce Raul Albiol. "Od Atlétika čekáme, že bude namotivované a že do zápasu půjde hodně agresivně. Obrovskou motivaci ale máme i my. Bude to těžký zápas, ale my jsme připraveni," říká. Trenér Mourinho zřejmě nasadí do základní sestavy uzdraveného Angela Di Mariu, od začátku se na hřišti může objevit i Brazilec Kaká.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.60 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CA Osasuna - Espanyol Barcelona  (úterý 20:00)
Ve vloženém 33. kole se Osasuna doma postaví proti Espanyolu Barcelona a pro oba celky se jedná o velmi důležitý zápas. V tabulce jsou oba v elitní desítce a rozdíl mezi nimi je pouze pět bodů s tím, že lépe je na tom nyní Osasuna. Oba dva navíc bojují o pohárové příčky a není moc pravděpodobné, že na konci sezóny na nich bude místo pro oba.

Domácí Osasuna poslední dva zápasy silně nezvládla a inkasovala v nich celkem jedenáct branek. Prohra 1:5 proti Realu Madrid by se dala skousnout, ale debakl z minulého kola, ve kterém Osasuna prohrála 0:6 na půdě nováčka z Raya Vallecano, je více než ostudná. Toto zaváhání musí fotbalisté Osasuny odčinit právě v utkání proti Espanyolu.

Hosté si zase za poslední dva ligové zápasy připsali dva body za dva remízové výsledky. V obou však mohli klidně brát tři body, ale doplatili na své špatné zakončení. Remíza 0:0 ve Villarrealu byla zasloužená, ale v sobotu remizoval Espanyol doma 2:2 s Realem Sociedad a v tomto zápase byl zejména ve druhém poločase jasně lepším celkem.

První vzájemný duel obou celků v letošní sezóně skončil vítězstvím Osasuny, která dokázala uspět na půdě Espanyolu a odvezla si tři body za vítězství 2:1. V utkání přitom Osasuna dohrávala bez vyloučeného Satrusteguie, ale i přesto dokázala zvítězit. Toto utkání nemá kvůli současné formě Osasuny žádného favorita.

Manažer domácí Osasuny José Luis Mendilibar byl po utkání proti Rayu velmi zklamaný z toho, že jeho tým inkasoval za poslední dva zápasy 11 branek. "Jako bychom v utkání na půdě Vallecana nebyli vůbec koncentrovaní. Do zápasu jsme vstoupili lehkovážně a soupeři dovolili prakticky cokoliv, co si zamanul. Porážka proti Realu se na nás asi podepsala, jinak si takový zkrat neumím vysvětlit," řekl Mendilibar.

"Do konce sezóny stále zbývá několik zápasů, my musíme rychle na poslední dva duely zapomenout a soustředit se na domácí utkání proti Espanyolu. Stále můžeme bojovat o evropské poháry a chceme se o to pokusit. Pokud budeme hrát naší hru, můžeme se klidně na šesté pozici udržet," dodal kouč Osasuny.

Je dost možné, že trenér Mendilibar udělá v utkání hned několik změn, protože už v poločase proti Rayu střídal hned třikrát a byl nespokojen s výkonem svých svěřenců. Do sestavy se vrací po zranění Marc Bertran a také Roland Lamah. Mimo hru jsou naopak Javad Nekounam a Sergio Fernandéz, kterého trápí zraněné koleno.

Espanyol má před sebou nyní tři zápasy proti soupeřům, kteří bojují o evropské poháry, ale trenér Mauricio Pochettino zůstává pozitivní. "V posledních zápasech jsme nebyli schopní udělat poslední krok k vítězství a ztratily jsme zbytečné body proti slabším celkům. Nyní tak zákonitě musíme body nabrat proti těm silnějším a začít musíme už v Osasuně."

Na straně Espanyolu se do sestavy po delším zranění vrací Christian Alvaréz. Raúla Rodrigueze ve středu obrany pravděpodobně nahradí Jordi Amat. Kromě Alvaréze má však trenér Pochettino k dispozici téměř kompletní základní kádr.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Roversio, Flaňo, Damiá - Puňal, Lolo - Cejudo, García, Lamah - Lekič
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Dídac, Moreno, Amat, López - Romaric, Forlín - Coutinho, Verdú, Weiss - García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.10 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Real Sociedad - Real Betis  (úterý 20:00)
V 33. kole La Ligy se na půdě Realu Sociedad představí hráči Realu Betis. Oba týmy již mají blízko k záchraně, ale ještě nemají nic jistého, a tak se budou oba snažit ukořistit cenné tři body.

Real Sociedad v posledních dvou utkáních neprohrál a zásluhu na tom má i Carlos Vela, který je v týmu na hostování z anglického Arsenalu. Mexický útočník se nechal slyšet, že se mu La Liga líbí a že by ve Španělsku rád zůstal i v další sezóně. V minulém kole zajistil svými góly remízu 2:2 s Espanyolem, v posledních šesti zápasech se trefil pětkrát. Proto nejen on, ale i vedení Realu věří, že hostování bude prodlouženo.

Před nadcházejícím utkání s Betisem řekl Vela slova, která musela fanoušky Sociedadu potěšit: "V žádném zápase, ať už hraju dobře nebo špatně, nemyslím na to, co si o mě myslí lidé v čele vedení Arsenalu. Já hraji pro Real Sociedad a užívám si to. Teprve po sezóně se uvidí, jak bude má kariéra pokračovat."

"Osobně bych raději zůstal zde. Španělská liga mi sedí víc a i způsob života mi tu zde vyhovuje lépe. Pokud bych se měl stěhovat zpět do Anglie, musel bych si znovu zvykat. Tady mi ale nic nechybí."


Proti Betisu bude hrát Vela s největší pravděpodobností více zezadu než v sobotním utkání proti Espanyolu, neboť na hrot útoku by se měl vrátit Imanol Agirretxe, v bráně si svůj letošní ligový debut odbude brankář Enaut Zubikarai, a to z důvodu trestu jedničky Claudia Brava.

Betis v minulém kole porazil 3:1 Villarreal, díky čemuž v tabulce přeskočil právě Real Sociedad a momentálně mu patří 13. příčka. Trenér Pepe Mel ví, že jeho tým je již blízko záchraně, přesto ale lpí na tom, aby jeho svěřenci nepolevili, dokud to nebude zcela jisté: "Je jasné, že když vyhrajete, hrajete další zápas s úsměvem na rtech a nejste až tak koncentrovaní, ale my si nesmíme dovolit povolit. Stále nám ještě chybí pár bodů k jasnému setrvání v lize a my je musíme získat co nejdříve."

"Sociedad je velmi běhavý tým, který pilně a vytrvale napadá. Dobří jsou obzvláště na svém domácím stadionu. My ale chceme vyhrát. Pokud bychom prohráli, musíme začít opět od znovu a stoprocentně se soustředit," dodává.

K dispozici nebude mít Nelsona, ale očekává se, že změn bude víc, neboť během jednoho týdne na hráče čekají tři zápasy, a tak je prostřídání důležité. V útoku ale asi nebude chybět úderné duo Roque Santa Cruz a Rubén Castro, neboť se oba dva gólově prosadili proti Villarrealu.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Zubikarai - Estrada, Ansotegi, M. González, D. La Bella - Elustondo, Illarramendi - X.Prieto, Zurutuza, C.Vela - Agirretxe
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Nacho, C. Dorado, Paulao, Chica - J. Montero, Iriney, Caňas, Juanma - S. Cruz, R.Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Getafe CF  (úterý 21:00)
Obrovskou šanci zase o něco zvýšit tlak na Real Madrid a dostat se mu na dostřel bude mít ve vloženém třiatřicátém kole Primera División Barcelona, která na Nou Campu přivítá outsidera z Getafe a může si připsat jubilejní desáté ligové vítězství v řadě. Hosté jsou už dávno pryč z boje o záchranu, naopak ještě mohou promluvit do zápolení o příčky zaručující účast v evropských pohárech.

Deset bodů. Přesně tolik dělilo ještě zhruba před měsícem oba španělské giganty, Real působil neporazitelně a jasně vedl, Barcelona naopak pomalu ztrácela půdu pod nohama a často klopýtala. Z katalánského tábora už dokonce zněly hlasy odmítající o titul, Blaugranas se měli rvát už jen o ligu mistrů a pohár Copa del Rey, ztráta na Bílý balet byla příliš velká.

Střih, jsme před polovinou dubna a je jasné, že se o trůn v zemi posledních mistrů světa i Evropy bude bojovat až do posledního kola! Mohou za to především zhoršené výsledky Merengues, Real Madrid naposledy v neděli pouze remizoval doma s Valencií 0:0 a protože Barca šlape, ztrácí najednou jen body čtyři. A to považte, že oba týmy čeká ještě vzájemný souboj na Nou Campu, tedy svatostánku Barcelony!

Rozdíl se navíc může i nadále zmenšovat, už v tomto kole čeká Real složité utkání na půdě o poháry bojujícího městského rivala z Atlétika, zatímco Barcelona se chystá na domácí klání s Getafe. Při vší úctě k rozjetému klubu z předměstí Madridu, jakýkoliv bodový zisk by se rovnal malému zázraku. Svěřenci Pepa Guardioly totiž kosí jednoho soupeře za druhým, jen v lize už jich bylo devět za sebou, Blaugranas jsou navíc v semifinále Ligy mistrů, když vyřadili Leverkusen a AC Milán, na závěr sezony je ještě čeká i finálový souboj v rámci domácího poháru, a to proti Athletiku. Díky časté rotaci základní sestavy tak Barca ani nedoplácí na náročný program, do kterého se už na další středu vtěsnal také mač proti Chelsea o finále LM.

Za to všechno může (jen v tom dobrém slova smyslu) převážně Argentinec Lionel Messi, jenž dal letos ve všech soutěžích už neuvěřitelných 60 gólů a jen sedm mu tak chybí do vyrovnání úctyhodného rekordu Gerda Müllera. Blízko je také překonání loňského Ronaldova rekordu v počtu nastřílených branek v jedné sezoně španělské ligy, Messi už jich má na svém kontě osmatřicet.

Ale dost superlativů na adresu Messiho a celé Barcelony, pojďme se podívat také na situaci v táboře hostujícího týmu. Getafe se dlouho nemohlo dostat ze sestupového pásma či minimálně z jeho blízkosti, jenže Azulones prohráli z posledních devíti zápasů jen dva a dobré výkony je katapultovaly do první desítky ligového hodnocení. Ztráta na poháry je navíc minimální, pouze jednobodová, takže mužstvo z předměstí Madridu může pomýšlet ještě výš.

Této myšlence nahrává také los, Getafe se totiž po Barceloně už neutká s žádným týmem z elitní sedmičky, osmou Sevillu má navíc doma. Ovšem pozor, i soupeři jako Granada, Mallorca, Racing a Zaragoza mohou být velice nepříjemní, jelikož budou zřejmě v době zápasu s Getafe bojovat o záchranu.

Dobrou zprávou pro domácí je zlepšující se stav útočníka Davida Villy, ten se po operaci zlomené holení kosti dává zdravotně do pořádku a sám věří, že ještě letos zasáhne do soutěžního klání a pojede na Euro. Kromě něj a pochopitelně ještě Abidala budou Guardiolovi chybět Fábregas (stop za karty), Piqué a Dani Alves (oba zranění). Hostům chybí Lopo, Ustari a Rafa.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Montoya, Mascherano, Puyol, Adriano - Thiago, Busquets, Fábregas - Alexis, Messi, Pedro
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, Díaz, Alexis, Masilela - Casquero, Lacen - Barrada, Castro, Gavilán - Miku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 13.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid312542100:2779
2.FC Barcelona31236290:2375
3.Málaga CF311551147:4350
4.Valencia CF311310846:3749
5.Levante UD311461144:4148
6.CA Osasuna311013835:5243
7.Atlético Madrid311191142:3742
8.Sevilla FC311191136:3342
9.Espanyol Barcelona311191139:4142
10.Getafe CF311191133:3942
11.Athletic Bilbao3110111045:4241
12.Rayo Vallecano311241548:5340
13.Real Betis311151538:4438
14.RCD Mallorca319101232:4037
15.Real Sociedad311071438:4737
16.Granada CF311051628:4635
17.Villarreal CF317111331:4532
18.Real Zaragoza31771728:5628
19.Racing Santander314131423:4825
20.Sporting Gijón31671829:5825

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (661)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele