Primera División - preview 32. kola

08.04.2016, 08:18, aktualizováno 11.04.2016, 08:49
Previews
Deportivo La Coruňa před vlastními fanoušky přivítá Las Palmas. Mezi oběma celky je pouze bodový rozestup, ani jeden pak nemá jistotu záchrany...
Deportivo La Coruña - UD Las Palmas  (pondělí 20:30)
Deportivo hostí v pondělí rozjeté Las Palmas a hosté budou toužit po odvetě za prohru v prvním vzájemném utkání. Obě mužstva se úspěšně vyhýbají sestupovým starostem a od sebe je dělí jen jediný bod. Očekává se proto vyrovnané utkání, jehož vítěz bude mít navíc i prakticky stoprocentně zajištěnu záchranu.

Deportivo se sice hodně vzdálilo pohárovým příčkám, ale sezónu budou v La Coruni určitě hodnotit pozitivně. Navzdory posledním neúspěchům se Depor vyhnul sestupovým starostem a má de facto jistotu, že bude i příští rok svádět souboje s nejlepšími kluby Španělska a celé Evropy. Nyní si tým vedený Víctorem Sánchezem může napravit pošramocenou pověst z posledních týdnů proti UD Las Palmas.

Hodně zajímavý bude pondělní mač pro Juana Carlose Valeróna. Čtyřicetiletý fotbalista, jenž v sousčasnosti působí opět na Kanárských ostrovech, byl dlouholetou oporou Deportiva, s nímž prožil chvíle jeho největší slávy. V dresu La Coruni odehrál Valerón úctyhodných 328 utkání a nastřílel osmadvacet branek. Respekt si však vydobyl hlavně brilantními přihrávkami a skvělou prací s míčem. V pondělí se opět postaví svému bývalému klubu.

"Byl to hráč, jehož talent a velikost byla na světové úrovni. Kdyby hrál ve velkém a silném týmu, určitě by získla pro Španělsko Zlatý míč. V klubu, jako je Deportivo se však podobné mety dobývají složitě," uvedl na adresu klubové legendy kouč Deportiva. "Byl svým spoluhráčům ohromným příkladem svým chováním i výkonností. S jeho jménem se automticky pojil znak Deportiva," doplnil Sánchez, který je ve skutečnosti mladší než Valerón. Podle domácího kouče by ale návrat legendárního záložníka na Riazor neměl narušit koncentraci a odhodlání jeho svěřenců.

"Flaco" by podle kouče hostů Quique Setiéna mohl do utkání dokonce zasáhnout, ale vše bude podle něj podřízeno aktuální potřebě týmu. Trenér Las Palmas však nemá důvod výrazně zasahovat do sestavy neboť jeho výběr hraje v posledních zápasech výborně. Z posledních šesti kol vytěžili fotbalisté z Kanárských ostrovů patnáct bodů a udělali obroavský krok k záchraně. Na sestupové pásmo má nováček letošního ročníku náskok už osm bodů a vyhýbá se tak přímému ohrožení.

Las Palmas zlepšilo především defenzivní činnost, vždyť v posledních šesti duelech obdrželi Setiénovi muži jen tři branky. Vyhráli v San Sebastianu , Villarrealu i Eibaru a navíc přidali domácí vítězství nad Valencií a Getafe. Deportivo tak rozhodně nečeká lehká práce. "Budeme se snažit vyhnout chybám, kvůli kterým jsme minule s Deportivem prohráli," řekl před zápasem Setién, jenž také jmenovitě zmínil Lucase Péreze, na nějž si jeho mužstvo bude dávat obvzláštní pozor.

Začátek zápasu je stanoven na 20:30, utkání bude řídit Alfronso Álvarez Izquierdo.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Manu - Navarro, Sidnei, Lopo, Juanfran - Mosquera, Borges - Cartabia, Luis Alberto, Fajr - Lucas
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Castellano, Aythami, Lemos, García - Roque - Momo, Viera, Tana, El Zhar - Araujo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting Gijón - Celta Vigo  (neděle 12:00)
Sporting Gijón má před sebou velmi náročný úkol, protože stojí proti soupeři, kterého doma už dlouho nedokázal porazit. Celta Vigo je navíc ve formě a bude chtít tři body, které by jí pomohly udržet se na příčkách nabízejících evropské poháry.

Tým z Viga stále figuruje na pátém místě, což je vstupenka do Evropské ligy. To by pro Celtu bylo velkým úspěchem, jenže není dobré předbíhat. O stejné místo totiž usiluje také baskické Bilbao a Sevilla, bez které je těžké si Evropskou ligu vůbec představit. Na čtvrtý Villarreal ztrácí Celta jen osm bodů, takže ani Liga mistrů není zcela ztracena. Nyní navíc přichází čas na zápas, ve kterém by Celta neměla mít problémy vyhrát.

Celtě se povedlo vzpamatovat se velmi rychle z drtivé porážky od Realu Madrid, na což odpověděla dvěma výhrami za sebou. Za oběť týmu z Viga padl nejprve Real Sociedad San Sebastian, po němž na ni nestačila ani Valencia. Až Deportivo dokázalo neprohrát a v minulém kole si odneslo bod za remízu 1:1. I díky tomu se Celta může upínat k postupu tabulkou. Ostatně, i trenér Eduardo Berizzo by rád myslel dokonce na Ligu mistrů.

Médiím sdělil: "Hrajeme dobře a nacházíme se mnohem výš, než by si na začátku sezony kdo myslel. Co ale potřebujeme, to je soustředěnost a vyrovnanost. Čeká nás do konce sezony již jen pár zápasů a pokud chceme postupovat výš, potřebujeme se uklidnit a soustředit jen na práci. Samozřejmě by bylo moc hezké, kdybychom se dostali až na 4. místo, rozhodně by to byl největší úspěch mé kariéry, ale to je ještě daleko."

"Derby s Deportivem jsme nezvládli úplně podle našich představ, takže se teď chceme vyvarovat chyb a brát tři body. Liga mistrů je pro nás stále dosažitelná, i když naše cíle před sezonou byly mnohem nižší. Budu hráče dál motivovat a uvidíme, jak to celé dopadne. Rozhodně Sporting nepodceníme jen proto, že se mu nedaří," slibuje trenér Berizzo.

I Sporting totiž umí překvapit. Své o tom ví například jeden z favoritů na celkové vítězství La Ligy, Atlético Madrid. Colchoneros byli v duelu proti Sportingu jasným favoritem a navíc vedli po gólu Griezmanna, jenže ani to jim nestačilo. Nejprve srovnal Tonny Sanabria a minutu před koncem rozhodl Gonzalo Castro o tom, že tři body patří Sportingu. V minulém kole na to ale Sporting navázal pouze remízou s domácím Levante.

S ní byl trenér Abelardo možná trochu překvapivě spokojen. "Oba týmy měly blízko k výhře, protože si oba dokázaly vypracovat šance. Respektovali jsme svého soupeře a on zase nás. Hráli jsme venku, což je vždycky hodně náročné, takže bod nakonec beru. Je pravda, že jsme nedokázali využít oslabení soupeře, ale musíme zůstat pozitivní. Stále si myslím, že se můžeme zachránit," dodal trenér Abelardo.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Hernández, Meré, Lichnovsky, López - Cases, Álvarez - Carmona, Pérez, Jony - Sanabria
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Cabral, Gómez, Castro - Radoja, Wass - Orellana, Hernández, Nolito - Aspas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.40 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Sevilla FC  (neděle 16:00)
Valencia změnila trenéra, ale ani to jí naposledy napřineslo výrazné zlepšení nebo úspěch. Další pokus mají Netopýři proti Seville, kterou přivítají doma. Sevilla je posílena výhrou v Evropské lize nad Bilbaem, ale stálo ji to hodně sil.

Krize Valencie se ještě prohloubila v minulém kole. Na její lavičce sice došlo ke změně, když byl propuštěn neúspěšný trenér Gary Neville, ale ani to neznamenalo výsledkovou změnu. Jeho nástupce, kterým se stal Pako Ayestaran, totiž viděl prohru svých nových oveček. Přitom se jednalo o minimálně hratelného soupeře, se kterým by Los Che za normálních okolností neměli mít žádný problém. Jeli totiž na Kanárské ostrovy k duelu s Las Palmas.

Utkání začalo pro Valencii skvěle, protože se ve třetí minutě trefil útočník Rodrigo, jenže nakonec domácí dokázali otočit a i díky vlastní brance Mustafiho si nechali tři body doma. Mizérie valencijského mužstva tak stále pokračuje. Teď jsou Netopýři až na 14. místě La Ligy, na hony vzdáleni vysněným příčkám evropských soutěží. Na sestupové příčky navíc mají náskok pouhých šesti bodů, takže by se z boje o střed tabulky mohl rychle stát boj o záchranu. Což v předsezónních plánech nebylo.

Něco takového si ale trenér Pako nepřipouští a vidí situaci klubu optimisticky. "Začali jsme v minulém kole dobře a dařilo se nám, jenže pak se vlivem různých situací utkání otočilo. Najednou nám nic nevycházelo. Není divu, že jsou hráči zklamaní, protože po tak dlouhé době plné ztrát jsme konečně hráli lépe. Teď ale není čas hořekovat, protože nás čeká plno práce. Věřím, že proti Seville uhrajeme dobrý výsledek a zlepší se i naše postavení," přeje si trenér Ayestaran.

Jenže teď ho nečeká soupeř kalibru Las Palmas. Na stadion Mestalla totiž zavítá Sevilla, klub ověnčený slávou a ošlehaný zkušenostmi z evropských bojů. Jako ve čtvrtek, když Sevilla musela bojovat s baskickým Bilbaem. V rámci čtvrtfinále Evropské ligy ji totiž čekal zajímavý, ryze španělský duel s Athleticem. Sevilla ho nezačala moc dobře a krátce po změně stran prohrávala. Jenže pak se trefil Kolodziejczak s Iborrou a Sevilla duel otočila ve svůj prospěch!

Hlavní otázka tedy zní, zda se sevillský celek dokáže včas vzpamatovat a nabere síly. V lize mu to totiž moc nejde a reálně mu hrozí, že se do Evropské ligy příští rok nemusí vůbec podívat. Tým trenéra Emeryho totiž po debaklu od Realu Madrid nestačil k překvapení mnohých ani na Real Sociedad, se kterým v minulém kole prohrál 2:1. Teď má stejně bodů jako šesté Bilbao, ale horší skóre. Naposledy při výletu do Valencie Sevilla dostala tři branky, takže bude chtít odplatu za nešťastné utkání.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Mustafi, Abdennour, Siqueira - Parejo, Fuego, Gómes - Feghouli, Negredo, Piatti
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Coke, Rami, Kolodziejczak, Escudero - Cristofóro, Krychowiak - Vítolo, Banega, Krohn-Dehli - Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.50 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Villarreal CF - Getafe CF  (neděle 18:15)
Villarreal se po výhře nad Spartou v Evrospké lize musí znova velmi rychle přeorientovat na domácí soutěž. Už v neděli jej totiž čeká na vlastním hřišti trápící se Getafe, které zoufale potřebuje body do boje o záchranu. Kromě motivace udržet si čtvrté místo zajišťující start v Lize mistrů má Žlutá ponorka rovněž ambici odčinit porážku s Madridskými v posledním vzájemném utkání.

Villarreal prožívá vynikající sezónu. Žlutá ponorka stále drží klíčovou čtvrtou pozici a před svými pronásledovately si nadále drží slušný náskok. Páté Vigo hledí na Villarreal s osmibodovu ztrátou a šesté Bilbao dokonce s devítibodovým mankem. O to více je nyní pro domácí potřeba vyhrát se soupeřem ze spodní poloviny tabulky, aby mohli volněji dýchat v koncovce letošního ročníku.

Přes občasné výpadky se domácí těší dobré formě. Po prohrách s Las Palmas a Sevillou se parta kouče Marcelina vzchopila k remíze s Barcelonou a minulý týden vyhrál Villarreal na půdě Eibaru. Svou formu potvrdil Villarreal i ve čtvrtfinále Evropské ligy, v němž vyhrál první zápas nad pražskou Spartou 2:1, přičemž mohl litovat mnoha zahozených šancí. Před nadcházaejícím utkáním je proto Žlutá ponorka jasným favoritem.

"Nemělo by být těžké namotivovat hráče k zítřejšímu zápasu, jelikož vědí, že se toto utkání pro nás rovná finále. Pokud bychom zvítězili měli bychom totiž velkou šnaci zahrát si v příští sezóně Ligu mistrů. Nemůžeme proto na zápas myslet jako na na nedůležité utkání, naopak očekávám tvrdý a náročný souboj. Výhra by nám přinesla výrazný náskok do posledních šesti zápasů, z nichž tři hrajeme doma. Pokud bychom je vyhráli, přiblížili bychom se našemu cíli," uvedl před zápasem Marcelino.

Getafe na druhé straně nezbývá než hrát se vší vervou na vítězství, madridští se totiž propadají stále hlouběji do sestupového bahna. Na poslední příčku sice mají tříbdový náskok, nicméně ze čtveřice snažící se vyhnout sestupu, v níž je ještě Rayo, Granada a Sporting, je na tom nejhůře právě Getafe okupující devatenáctou příčku. V minulém vzájemném utkání dokázali fotbalisté vedení Franem Escribá vyhrát 2:0. Zopakovat podobný výsledek by bylo pro hosty v neděli opravdové požehnání.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Rayo Vallecano  (neděle 20:30)
Athletic v neděli přivítá na svém stadionu Rayo Vallecano. Baskové obhajují svou pozici na pohárových příčkách před dotírající Sevillou a neměli by si dovolit další zaváhání. Rayo se naopak těší z výhry z minulého kola, ovšem jeho pozice je stále definována přímým bojem o záchranu.

Lvi z Bilbaa se před rozhodující fází letošního ročníku nenachází ve zrovna ideální formě. Svěřenci Ernesta Valverdeho nevyhráli již čtyři soutěžní utkání v řadě a na šestém místě tabulky se nachází už jen díky lepšímu skóre před Sevillou. Právě se svými andaluskými konkurenty sehráli ve čtvrtek Baskové první zápas čtvrtfinále Evropské ligy a porážka 1:2 před vlastními diváky jim příliš nadějí do odvety nedává. V La Lize navíc Athletic už dvě kola čeká na tříbodový zisk, když prohrál venku s Espanyolem a v minulém kole si připsal další ztrátu doma proti Granadě.

Pokud si tedy chtějí Lvi zahrát i v příští sezóně evropské poháry, měli by velmi rychle začít znova vyhrávat. Nejlépe už nyní proti Vallecanos, kteří se letos potácí ve spodní polovině tabulky. "Poslední dva domácí zápasy jsme ztratili v posledních minutách hry. Chceme to nyní odčinit a v dalším utkání jdeme za vítězstvím. Chcme napravit dojem a ukázat konečně naši lepší tvář," komentoval nadcházející mač Ernesto Valverde, jenž potvrdil start Ikera Muniaina, který hrubě chyboval v zápase se Sevillou. "Munian je zkušený hráč, jehož podobné záležitosti nerozhodí. Naopak má velkou chuť se pomstít a ukázat, že to, co se stalo v minulém utkání, byla jen náhoda," zakončil domácí lodivod.

Blesky v minulém kole po dlouhé době opět zvítězily a to proti přímému rivalu Getafe. Výhra 2:0 na vlastním stadionu oddálila tým Paca Jémeze dále od sestupového pasma, nicméně jeho setrvání v Primera División je stále ohroženo. Na první sestupovou pozici mají hosté náskok pouhé tři body, takže jakýkoli bodový zisk na horké baskické půdě by byl pro madridské velkým úspěchem. V Bilbau Vallecanos vyhráli naposledy v roce 2013, od té doby bodovaly Blesky s Athleticem naplno už jen jednou a poslední dvě vzájemná utkání prohrály bez vstřeleného gólu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.33 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - SD Eibar  (sobota 16:00)
Real Madrid bude spoléhat na prostředí a atmosféru domácího stadionu Santiago Bernabéu, a to nejen v Lize mistrů, ale také proti Eibaru. Bílý balet musí hodně rychle přeorganizovat své síly, protože Eibar je soupeř, který nemá co ztratit.

Real Madrid si potřebuje napravit reputaci a především přijít na to, proč naposledy tak pohořel. Do Německa jel s vidinou výhry nebo přinejhorším remízy, aby v odvetě mohl jen stvrdit postup. Zápas čtvrtfinále Ligy mistrů ve Wolfsburgu se mu ale hrubě nepovedl a kromě toho, že Real postrádal štěstí, postrádal také vlastní tvář. Jeho hra sice vykazovala známky snahy, ale ani ta nestačila na dobře hrajícího soupeře.

Vlci doma zvolili správnou taktiku a pomocí rychlých protiútoků rozsápali obranu Realu. Jako první se z penalty trefil Ricardo Rodríguez, které o chvíli později již gólem ze hry napodobil také Maximilian Arnold. Během pětadvaceti minut tak Real prohrával o dvě branky a do konce zápasu už tento rozdíl nijak nezmenšil. Navíc mohl inkasovat ještě více gólů. Jediné, co ho může zachránit, je zlepšený výkon na domácí půdě.

Spoléhá na to také portugalský obránce Pepe. V rozhovoru pro oficiální stránky klubu poznamenal: "Mrzí mne, že jsme prohráli. Máme ale celé další utkání na to, abychom všechno zvrátili a radovali se z postupu do další fáze. Budeme mít podporu našich skvělých fanoušků, kteří při nás stojí. Hrajeme doma, což je pro nás mnohem větší motivace. Musíme zapnout a postoupit. Teď je ale čas také na ligu, ve které rovněž chceme uspět," dodal Pepe.

V rámci ligy se Realu dařilo skvěle, protože v ostře sledovaném klání porazil Barcelonu a to dokonce na jejím hřišti. El Clásico patřilo Realu i díky tomu, že podal mnohem lepší a soustředěnější výkon než v Lize mistrů. S Eibarem by nyní ztatit body neměl, a to ani z historického hlediska. Oba týmy se zatím utkaly třikrát a Real jasně vyhrál každé z utkání. Co víc, Eibar mu dokonce ani jednou nevstřelil gól a celkové skóre má Real 9:0!

Trenér Zinedine Zidane se bude muset vypořádat s jednou vážnou absencí, protože v utkání proti Wolfsburgu se zranil francouzský střelec Karim Benzema. Kvůli zraněnému koleni nedohrál toto utkání, ale jeho absence by na nakonec nemusela být zase tak dlouhá. Realu jde o hodně, protože nechce ztratit kontakt s čelem La Ligy. Aktuálně je na třetím místě a na druhé Atlético ztrácí po minulém kole jen bod.

Eibar se stále drží v první desítce, i když jeho poslední forma je přímo katastrofální. Eibaru po dobrém úvodu došel dech a projevuje se to ve výsledcích i předváděné hře. Za posledních deset utkání Eibar vyhrál jen jednou, když porazil 2:0 Levante. Jinak ale nasbíral už 7 porážek a tu poslední v minulém kole. Nad Villarrealem sice vedl, ale nakonec se musel smířit s porážkou.

Trenér Jose Luis Mendilibar se přesto na duel s Realem těší a doufá v zázrak. "Real Madrid je výjimečný tým. Mohli bychom profitovat z toho, že budou hráči unavení, ale na to nechceme spoléhat. Jsme tým, který nemá co ztratit, takže od nás nikdo proti Realu moc nečeká. Můžeme jedině překvapit. Bude to chtít maximální nasazení každého hráče a dobrou taktiku, abychom měli nějakou šanci," uvědomuje si zkušený Mendilibar.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Pepe, Nacho, Marcelo - Isco, Casemiro, Modrić - James, Ronaldo, Bale
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Ramis, Pantić, Junca - Escalante, García - Keko, Adrián, Jota - Bastón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 8.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Atlético Madrid  (sobota 18:15)
Katalánsko jako by pro Atlético bylo prokletým územím. V Lize mistrů Atlético nestačilo na Barcelonu a nyní se do hrdé části země odváží znovu. V rámci sobotního duelu jej čeká domácí Espanyol, kterému se ale štěstí i forma v poslední době vyhýbají.

O tom, jak moc se mají v lásce týmy z Madridu a Barcelony, je zbytečné dlouze debatovat. Třebaže vazby Atlética a Espanyolu nejsou tak vyhrocené jako v případě barcelonského FC a Realu Madrid, tým trenéra Diega Simeoneho zřejmě nepojede na další výjezd s moc dobrými vzpomínkami. Ty se totiž pojí s utkáním prvního čtvrtfinále Ligy mistrů, ve kterém jelo Atlético rovněž do Barcelony.

Tento zápas pro něj sice dobře začal, ale o to hůře skončil. Stadion Camp Nou utichl poté, co se jako první trefil Fernando Torres a v těchto chvílích Atléti svého sokqa přehrávali. Barcelona naopak opakovala své vystoupení z El Clásica. Jenže pouhých deset minut po vstřelené brance sudí Felix Brych Fernanda Torrese vyloučil a Barcelona vyrovnala hru. Po změně stran se pak dvakrát trefil Luis Suárez a Barcelona vyhrála.

Nadarmo se mohli hráči Atlética hněvat na nepřízeň osudu či páně Brycha. Rozhněvaný byl i prezident Atlética Enrique Cerezo, který poznamenal: "Samozřejmě, že se zlobím. Ale to, když si budeme stěžovat, nám ve výsledku moc nepomůže. Musíme to vidět tak, že nám chybí jen vstřelený gól k tomu, abychom postoupili. Ta červená karta byla ostudná, protože jsme pak museli změnit celý přístup k zápasu."

"Doufám, že příští týden se nám povede lepší utkání a dopadne v náš prospěch. Mohli jsme vyhrát ten duel s Barcelonou, ale vzhledem k událostem jsme si vedli dobře i přes porážku. Po tom vyloučení měl sudí zápas jen ve svých rukou a my už byli mimo. Ta druhá žlutá karta byla nesmyslná a nerozumná. Teď nás čeká ještě hodně práce a my musíme myslet také na ligu," dodal Cerezo pro deník Marca.

V La Lize se Atléticu dařilo mnohem víc, protože v minulém kole rozstřílel Real Betis pěti góly a udržel se na druhém místě. Barcelona navíc nezvládla El Clásico, takže dala svým pronásledovatelům zase trochu naděje. Přesto má na čele tabulky pohodlný náskok šesti bodů. Atlético se stále pyšní nejlepší obranou v La Lize, protože za 31 kol inkasovalo pouhých 15 branek! Espanyol je na tom mnohem hůř, protože dostal už neskutečných 57 gólů!

Oba soupeři počítají absence. Na straně domácích je zraněn Anaitz Arbilla, zatímco karetní trest si odpykává Hernán Asensio Pérez. Hosté žádné karetní hříšniky nemají, zraněn je dlouhodobě pouze záložník Tiago. V ideální formě stále nejsou Stefan Savić a Óliver Torres. Espanyol na Atlético vyzrál naposledy před necelými třemi lety, když vyhrál na domácí půdě o jednu branku.

Za posledních pět duelů se jeho výkony ustálily a barcelonský celek prohrál jen jednou. V minulém kole jel do Málagy a vrátil se s bodem, i když byl po celý průběh utkání lepším týmem a trefil se jako první. Jenže doplatil na faul v pokutovém území, po němž se z penalty prosadil Duje Ćop. I díky tomuto gólu je Espanyol na 13. místě Primera Division a na sestupové pásmo má k dobru jen osm bodů. Situace se ale může rychle změnit, protože pouhé dva body ztrácí na 9. Eibar.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - López, González, Roco, Rúben - Diop, Duarte, Sánchez - Asensio, Caicedo, Abraham
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Savić, Godín, Luis - Koke, Saul, Gabi, Carrasco - Torres, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.50 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - FC Barcelona  (sobota 20:30)
Barcelona sice nadále s přehledem kraluje Primera División, ovšem dvě po sobě jdoucí ztráty je již záhodno neprodlužovat, pokud si ještě Katalánci nechtějí v závěru sezony zkomplikovat boj o titul. Překážka je tuto sobotu ale čeká veliká, neboť zavítají na hřiště neoblíbeného Realu Sociedad...

Obhájci titulu drží před druhým Atlétikem Madrid šestibodový náskok a téhož soupeře čerstvě porazili i v prvním zápase čtvrtfinále Ligy Mistrů v poměru 2:1. Na ligové úrovni však naposledy přišli o svou obdivuhodnou sérii neporazitelnosti, když na Camp Nou podlehli úhlavnímu rivalovi z Realu Madrid rovněž 2:1, přičemž o jedno ligové kolo dříve pro změnu pouze remizovali s Villarrealem. Další bodová ztráta by na Barcelonu jen navýšila tlak, jenže z předchozích pěti zápasů na stadionu Anoeta katalánský velkoklub hned čtyřikrát prohrál a pouze jedinkrát remizoval!

Luis Enrique tak musí navázat na fousaté měření sil ze sezony 2006/2007, kdy v baskickém San Sebastiánu Barcelona zvítězila naposledy. Není divu, že toto utkání Enrique označil za jedno z nejnáročnějších vůbec. "Když se podíváme na předchozí výsledky, je zřejmé, že se ve Španělsku nenajde žádný jiný stadion, kde by se nám hrálo hůř. Řekl bych, že je to nejtěžší venkovní zápas sezony."

"Od chvíle, co se Real Sociedad vrátil do první ligy, Barcelona zde ani jednou nevyhrála. Nezáleží ani na tom, kdo je zrovna trenérem, bude v tom něco víc," varuje barcelonský kouč. "Takto dlouhá série si zaslouží pořádné hodnocení, abychom na tom mohli zapracovat, protože jedno je jisté - čeká nás další těžký zápas." Barceloně navíc na Anoetě nepomůže ani její nejlepší letošní střelec Luis Suárez, jenž si odpykává karetní trest. Nahradit by jej měl nejspíše Munir El-Haddadi.

Vzhledem k tomu, že již ve středu dojde na ostře sledovanou odvetu onoho čtvrtfinálového klání s Atlétikem, učiní Luis Enrique možná ještě více změn v základní sestavě. Na hřišti by se tak mohlo klidně objevit i trio Sergi Roberto, Arda Turan a Rafinha.

Asier Illarramendi, jenž nakrátko působil v Realu Madrid a nyní znovu obléká barvy Sociedadu, hodlá na předchozí úspěchy Basků navázat. "V minulých letech jsme ukázali, že Barçu dokážeme porazit a zvládneme to i znovu. Tenhle tým dokáže porazit kohokoli, když zahraje dobrý zápas. Dokud to nebude matematicky jisté, Barcelona bude muset stále bojovat a jsem si jistý, že Atlético i Real Madrid se jen tak nevzdají."
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldúa, Elustondo, I. Martínez, Yuri - Prieto, Reyes, Illarramendi - Vela, Jonathas, Oyarzabal
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Piqué, Mascherano, Sergi Roberto - Rakitić, Busquets, Turan - Messi, Munir, Neymar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.20 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - Levante UD  (sobota 22:05)
V sobotu večer se na Estadio Manuel Ruiz de Lopera v Seville utká domácí Real Betis s Levante a určitě nebude nouze o emoce. Oba týmy jsou bezprostředně ohroženy možností sestupu, takže se dá očekávat napínavý duel.

Levante se potápí a nyní se chytá stébla. Další mu nachystal kalendář ligových soupeřů, protože ani jeho soupeř není v kdovíjaké formě. Levante v poslední době sbírá velmi opatrně body a snaží se ze všech sil udržet prvoligovou příslušnost. Jedním z hráčů, kteří by mu k tomu měli pomoci, je italský útočník Giuseppe Rossi. Někdejší hráč Villarrealu, Fiorentiny nebo dokonce Manchesteru United, se v celé své kariéře potýká se zdravotními problémy.

Právě ty brzdí jeho vývoj. V Levante se mu vážná zranění ale zatíém vyhýbají a sám někdejší reprezentant je velmi spokojen. Až na tu tabulku. Oči fanoušků Levante se budou upírat právě na jeho schopnosti, jako ostatně v poslední době pořád. Brankou rozhodl duel s Valencií, další gól si nechal pro Deportivo. V tomto utkání mu ale na post hrdiny nestačil, protože Deportivo vyhrálo poměrem 2:1. V minulém kole se Levante dokázalo ubránit Sportingu Gijón, přestože celou druhou půli hrálo v početním oslabení.

Levante má několik vážných absencí, což mu jeho úlohu ještě ztěžuje. Mimo hru jsou zranění Ivan López a Toño. Kvůli kartám si nezahrají Zouhair Feddal a Verza. Do hry se po karetním trestu alespoň vrací Simao Mate. V domácím dresu utkání určitě vynechá zraněný Cristiano Piccini, zatímco ve formě není Juan Vargas. Ten by se ale mohl definitivně uzdravit a nakonec figurovat v základní jedenáctce.

Druhým hráčem, který se pokouší napravit si reputaci a vrátit se do dob své bývalé slávy, je brazilský útočník Leandro Damião. Ten dřív platil za jednoho z největších talentů v Brazílii, ale postupem času se i vlivem zranění a špatných rozhodnutí vytratil. Párkrát byl bez angažmá a nyní se pokouší o comeback v Realu Betis. Ten hodně potřebuje jeho branky, protože v posledních dvou duelech dal jen dvě a všechny tři zápasy prohrál. Který z útočníků se trefí nyní?
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Montoya, Gonzalez, Westermann, Vargas - Kadir, Ceballos, N'Diaye, Musonda - Castro, Damião
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariño - Lerma, Navarro, Medjani, Juanfran - Verdu, Camarasa, Mate, Morales - Rossi, Deyverson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - Málaga CF  (pátek 20:30)
Málaga se nachází poměrně blízko pohárovým příčkám a jedním okem monitoruje situaci. Zároveň ale musí hlídat týmy za svými zády, protože tam je bodový rozdíl mnohem menší. V páteční předehrávce 32. kola jede na půdu Granady.

Granada bojuje o život a zatím se jí to daří. Nemá ale ani z daleka vyhráno, protože její náskok na sestupové pozice činí jen pouhý jeden bod. Za jistých okolností by tak rázem mohla spadnout až na předposlední místo La Ligy. Granadě vyšel alespoň minulý měsíc, ve kterém ze čtyř duelů prohrála jen jednou a připsala si pět bodů. Dařilo se jí také v minulém kole, protože favoritem byli domácí Baskové. Bilbao ale dokázalo jen remizovat, o což se po gólu Lekueho postaral Adalberto Peñaranda.

Remízu dokázala Granada uhrát také při posledním duelu s Málagou, když na jejím hřišti skončilo utkání 2:2. Z velké části za to však mohlo vyloučení domácího hráče Fernanda Tissoneho. Granada se opírá především o domácí formu, protože Málaze se ještě nikdy v rámci soutěžních střetů nepodařilo Granadu porazit na jejím hřišti! Zlomí teď Málaga prokletí zvané Estadio Nuevo Los Cármenes?

To by si přál i trenér Javi Gracia. Ten odvádí v Málaze skvělou práci a jak jsem psal v úvodu, Málaga se aktuálně pohybuje na skvělém osmém místě. Bodově už to taková pohádka není, protože od Evropské ligy jí dělí solidních osm bodů. Trochu za to může i minulé kolo, ve kterém si Málaga jen rozdělila body s hostujícím Espanyolem Barcelona. Navíc musela doma dotahovat, protože jako první se trefil Papakouli Diop.

Ačkoli se Málaga pohybuje tak vysoko i navzdory špatnému začátku sezony a katastrofální střelbě branek, trenér Gracia nadále zůstává skromným. "Od začátku sezony máme stejný cíl - zachránit se. Myslíme primárně na to, abychom dosáhli záchrany. Na účast v evropských pohárech teď není třeba myslet. Všechno, co se nám podaří nad náš cíl, je jen navíc. Nechceme se stresovat, soustředíme se na splnění našeho cíle. Dál se uvidí," dodává trenér Gracia. Podaří se mu konečně vyloupit Granadu?
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernandez - Lopes, Costa, Lombán, Biraghi - Rochina, Doucouré, Pérez, Success - El-Arabi, Peñaranda
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Rosales, Albentosa, Weligton, Torres - Juanpi, Recio, Camacho, Castro - Uche, Cop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.25 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona31244387:2676
2.Atlético Madrid31224551:1570
3.Real Madrid31216489:2969
4.Villarreal CF31169639:2657
5.Celta Vigo311471044:5249
6.Athletic Bilbao311461149:4048
7.Sevilla FC31139944:3748
8.Málaga CF3110101130:2940
9.SD Eibar311081343:4438
10.Real Sociedad311081339:4238
11.Deportivo La Coruña31716840:4437
12.UD Las Palmas311061534:4336
13.Espanyol Barcelona311061532:5736
14.Valencia CF318101334:3834
15.Real Betis318101328:4534
16.Rayo Vallecano317101443:6331
17.Granada CF31781633:5729
18.Sporting Gijón31771732:5228
19.Getafe CF31771728:5428
20.Levante UD31671828:5425

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (731)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele