Primera División - preview 31. kola

01.04.2016, 08:14, aktualizováno 04.04.2016, 08:43
Previews
Souboj dvou nejhorších týmů letošní sezony udělá tečku za 31. kolem španělské nejvyšší soutěže. Poslední Levante hraje doma se Sportingem Gijón, který v případě výhry opustí sestupové pásmo...
Levante UD - Sporting Gijón  (pondělí 20:30)
Pondělní dohrávka La Ligy nabídne čistokrevný souboj o záchranu. O velmi důležité tři body se popere poslední Levante s předposledním Sportingem Gijón, který před reprezentační pauzou šokoval fotbalový svět vítězstvím nad Atléticem.

Levante se už velmi dlouho neodlepilo ode dna tabulky a s jeho šancemi na záchranu to nevypadá dvakrát dobře. Valencijským schází na první nesestupovou příčku pět bodů a na smazání tohoto manka se jim nevyhnutelně krátí čas. Jedním z klíčových zápasů pro potencionální záchranu tak bude pro Les Gratones střetnutí s nejbližší tabulkovým rivalem - Sportingem Gijón.

Levante se v posledních týdnech zvedlo k lepším výkonům než v předešlých fázích sezóny. Z posledních tří zápasů vydolovali Rubiho svěřenci čtyři body. Uhráli cennou remízu v San Sebastianu a poté dokonce zvítězili v městském derby nad Netopýry 1:0. V posledním utkání před reprezentační přestávkou ale museli hráči Levante skousnout další porážku, tentokrát od La Coruni v poměru 1:2, když si dal pět minut před koncem smolný vlastní gól brankář Mariño.

"Chtěl bych požádat všechny naše fanoušky, aby nepřestávali věřit. Jdeme do zápasu s vítěznou mentalitou. Musíme bojovat až do konce. Je to fotbal a setkávají se dvě naprosto vyrovnaná mužstva. Stále se sice nacházíme v nelehké situaci, ale musíme zůstat trpěliví a udržet si bojovného ducha," burcoval před zápasem domácí lodivod Rubi. Ten také potvrdil, že do zápasu bude připraven nastoupit i brazilský forvard Deyverson Silva.

Sporting nevypadá z pohledu na tabulku o moc lépe než jeho nadcházející soupeř. Gijónští se ve své první sezóně po návratu do nejvyšší soutěže potácejí na předposledním místě tabulky a do minulého kola osmkrát v řadě nevyhráli. Před reprezentační pauzou si však Sporting nachystal pro své fandy nadmíru sladké překvapení. Na svém stadionu totiž dokázal otočit utkání s mistry Španělska z roku 2014 a zvítězit nad Atléticem Madrid 2:1. Nečekané tři body Gijónským zařídili v závěru utkání Sanabria a Castro a rázem situace týmu Abelarda Fernándeze nevypadá tak beznadějně, v případě úspěchu proti Levante se hosté dokonce vytáhnou mimo pásmo sestupu.

Oba týmy tak mají o co hrát a utkání slibuje dramatickou podívanou. Zápas začíná ve 20:30, v roli hlavního rozhodčího se objeví Mario Melero López.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Juanfran, Feddal, Medjani, Lerma - Morales, Verza, Camarasa, Verdú - Rossi, Deyverson
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - López, Hernández, Vranjes, Lora - Jony, Álvarez, Cases, Carmona - Sanabria, Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Granada CF  (neděle 12:00)
Už delší dobu se Athletic Bilbao pokouší oplatit svému soupeři porážku, ale stále se mu to nedaří. Navíc se Bilbao potýká s propadem formy a teď bude doufat, že krátký oddych v podobě reprezentační přestávky mu proti Granadě pomůže.

Bilbau v poslední době dochází dech. Alespoň by se tak mohlo zdát z výsledků, které těsně před reprezentační přestávkou začaly klesat. V rámci Evropské ligy Bilbao nesehrálo s Valencií moc dobré utkání, ale naštěstí pro Basky mělo nahráno z prvního duelu, takže k postupu stačila i těsná prohra 2:1. V minulém kole La Ligy se stejný výsledek opakoval, protože Bilbao nestačilo na domácí Espanyol.

Bilbao sice v Katalánsku vedlo zásluhou Javiera Erasa, jenže 10 minut po změně stran se trefil Papakouli Diop, na nějž o chvíli později navázal rozhodujícím gólem Felipe Caicedo. Bilbao tak mohlo vítat reprezentační pauzu jako chvíli odpočinku. To neplatilo pro Aritze Adurize, který se dočkal vysněného telefonátu a odcestoval s týmem španělské reprezentace k přátelskému utkání s Itálií.

Navíc si do něj přenesl pohodu z klubu a jako jediný Španěl gólem reagoval na branku Lorenza Insigneho, takže utkání skončilo remízou. A zkušený Bask si tento moment jen pochvaluje: "Jsem šťastný, že jsem tu mohl být. Reprezentační dres je velká pocta a já jsem cítil hrdost. Musím říct, že s hráči, jací byli dnes na hrací ploše, se hraje skoro samo. Celý tým je plný hvězd a já jsem byl rád jeho součástí."

Bilbao jednoho hrdinu má, ale o jiného zase přišlo. Mimo hru totiž bude Aymeric Laporte, jeden z největších pokladů baskického klubu. Mladý obránce nastoupil za francouzskou reprezentaci do 21 let proti Skotsku a zápas nedohrál. Skončila pro něj zřejmě i sezona, protože má zlomenou holenní kost a vykloubený pravý kotník. Jedinou absencí Granady bude Success, který však pyká za karty. David Lomban, Andres Fernandez a David Barral se naopak po trestu vracejí.

Bilbao se s Granadou dlouhodobě trápí a naposledy ji dokázalo porazit před více než dvěma lety. Od té doby se zrodila jedna remíza a hned dvakrát se překvapivě radovala Granada. V minulých týdnech ale Granada moc důvodů k radosti neměla. Za deset posledních soutěžních duelů se jí povedlo zvítězit jen třikrát, těsně před přestávkou dvakrát získala jen bod. Právě v minulém klání s Rayem byl navíc vyloučen Success a Rayo i díky tomu nakonec vyválčilo remízu.

Není divu, že byl Jose Gonzalez zklamán. Po utkání sdělil: "Tahle remíza je jako porážka. Mrzí mne to, že jsme remizovali, protože jsme si to zavinili sami. Byli jsme mnohem lepší než náš soupeř, ale ani to nám na body nestačilo. Teď se chceme soustředit jen na boj s Bilbaem," dodal Gonzalez.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Etxeita, Gurpegi, Balenziaga - Beñat, José - Susaeta, García, Merino - Aduriz
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernandez - Lopes, Costa, Lombán, Biraghi - Rochina, Doucouré, Pérez, Cuenca - Barral, El-Arabi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Espanyol Barcelona  (neděle 16:00)
Malagu čeká už třetí soupeř v řadě ze spodní poloviny tabulky. Minulé dva zápasy modrobílí zvládli, ale Espanyol budí po výhře nad Bilbaem značný respekt. Na La Rosaledě se tak určitě bude na co dívat, přestože už mají obě mužstva prakticky jistou záchranu.

Malaga letos pohárovou Evropu s největší pravděpodobností znova nevybojuje. Tým Javiho Gracii doplaácí na hrůzný start do sezóny, kdy celých sedm kol čekal na první vstřelenou branku. Tým navíc provázela řada zranění a vyloučení a Gracia měl mnohdy těžkou hlavu poskládat svou jedenáctku. V poslední době se však jeho svěřencům daří vyvarovat se zraněním i zbytečným vyloučením. Po několika měsících tak může Gracia postavit do zápasu stejný tým, jaký hrál v minulém utkání.

To se Los Boquerones vydařilo. Modrbílí navázali na výhru 1:0 nad Gijónem a na hřišti Betisu zvítězili stejným rozdílem. Hrdiny posledních dvou zápasů se stali Juanpi a Camacho, kteří vsítili rozdílové branky, jež vynesly Malaze šest bodů a upevnění pozice v horní polovině tabulky. Na vytoužené pohárové příčky ale domácí hledí stále z uctivé vzdálenosti. Na šesté Vigo ztrácí Malaga devět bodů a to je před Andalusany ještě hladový Athletic. Mnohé tak naznačuje, že i letos skončí Malaga bez pohárů.

O těch se ani nesní Espanyolu, který se dlouho pohyboval nebezpečně blízko sestupovému pásmu. Od konce února však svěřenci rumunského kouče Galcy zapli na vyšší rychlostní stupeň a díky čtyřem výhrám a jedné remíze z posledních šesti zápasů poskočili na dvanáctou pozici se sedmibodovým náskokem na první sestupové místo. Primární cíl, tedy jistotu záchrany, ale ještě Katalánci nevybojovali.

"Musíme pokračovat ve stejném tempu jako v minulých zápasech v celém zbytku sezóny. Chceme se zachránit co nejdříve a pak bojovat o co nejvyšší post v tabulce. Poslední měsíc a půl jsme se vyhli velkým selháním a doufám, že diváci uvidí pěkný zápas. Víme, co musíme udělat pro vítězství, které by nám dodalo potřebný klid," uvedl před zápasem hostující záložník Víctor Sánchez.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Torres, Weligton, Albentosa, Rosales - Castro, Camacho, Recio, Juanpi - Čop, Charles
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - R. Duarte, Roco, Ó. Duarte, González - Sánchez, Diop, Abraham - Asensio, Moreno, Pérez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - Villarreal CF  (neděle 18:15)
Sobotní podvečer bude v baskickém Eibaru patřit souboji domácího SD s Villarrealem. Žlutá ponorka připlouvá na sever země po úspěšném střetu s Barcelonou a bod za remízu 2:2 chce potvrdit i proti devátému celku tabulky. Obě mužstva už na výhru čekají pořádně dlouho a zabrat by měli především hosté, kteří hájí důležitou čtvrtou příčku.

Eibar se na rozdíl od minulé sezóny nemůsí tolik bát setstupu, přestože Baskům podobně jako loni dochází v posledních kolech dech. Z posledních deseti zápasů vydoloval tým José Luise Mendilibara pouhých pět bodů za výhru nad posledním Levante a dvě remízy v posledních zápasch s Vallecanem a Getafe. Hrůzné výsledky z posledních týdnů znamenaly pro Eibar pád na deváté místo a tytam jsou doby, kdy fotbalový trpaslík proháněl týmy na pohárových příčkách.

Nyní čeká Basky velmi náročný soupeř, kterého po postupu do první ligy ještě nedokázali porazit. Ve dvanáctém kole však Eibar dokázal s Villarrealem remizovat 1:1, což by pro domácí nemusel být až tak nedosažitelný výsledek. Villarreal se totiž také trápí a pokud bude pokračovat v podobných výsledcích, jaké předvádí v posledních čtyřech kolech, do konce sezóny jistě prohospodaří náskok, který si vyparcoval na čtvrtém místě tabulky. Ani v jednom zápase La Ligy za poslední měsíc Marcelinovo mužstvo nevyhrálo a odneslo si jen dva body za remízy s Vigem a Barcelonou.

Žlutá ponorka doplácí četnými zraněními na nabitý program letošní sezóny, kdy musí zvládat souboje ve španělské lize a také mače v Evropské lize. Tam se Villarreal probojoval přes Leverkusen už do čtvrtfinále a příští týden jej čeká první zápas s pražskou Spartou. Před zápasem s Letenskými by tak Marcelino potřeboval klid do svých řad, který by přinesl jen tříbodový zisk z Eibaru.

"Tři body by byly úderem do tváře našim pronásledovatelům. Hrajeme nyní hodně opatrně a snažíme se hrát ze zabezpečené obrany, jelikož nám zbyli už jen čtyři použitelní obránci," postěžoval si před zápasem Marcelino, jenž se musí vyrovnat se zraněními Jaume Costy, Daniela Bonery a nově také Argentince Matea Musacchia, jenž se vrátil se zraněním po plnění reprezentačních povinností. Musacchcio se musel dlouho vyrovnávat s hororovým zraněním z minulého roku a Marcelino vyjádřil obavy, aby jeho mužstvu nechyběl podobně dlouho jako vloni. Situaci kouči Villarrealu také komplikuje stopka kvůli kartám pro Maria Gaspara.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Junca, Pantič, Santos, Capa - García, Escalante - Inui, Jota, Keko - Bastón
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Areola - Bailly, Ruiz, Bonera, Rukavina - Suárez, Bruno, Trigueros, Castillejo - Soldado, Bakambu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.10 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Real Sociedad  (neděle 20:30)
Sevilla bude v duelu s Realem Sociedad San Sebastian jasným favoritem, ale přesto má důvod k obavám. Pokud na ni někdo umí vyzrát, je to právě La Real, jehož zápasy jsou pro Sevillu hodně náročné a ne vždy končí požadovaným výsledkem.

Sevilla by se ráda konečně zbavila negativních statistik, které ji v poslední době proti Realu Sociedad trápí. V minulých dvou kláních se radoval právě La Real, který sice ani v jednom období neprožíval ideální časy, ale na Sevillu to vždy stačilo. Sevilla se jako již tradičně bude opírat zejména o domácí prostředí, ve kterém je velmi těžko k poražení. Stadion Ramón Sánchez Pizjuán je pro Sevillu útočištěm také v duelech se Sociedadem.

Poslední dvě návštěvy Sevilly vždy rozhodla jedna branka a pokaždé ji měli na svědomí domácí. Navíc doma proti Realu Sociedad neinkasovali. Také nyní se nachází v lepším rozmaru, pouze minulé kolo Primera Division se jim hrubě nepovedlo. Sevilla totiž čelila Realu Madrid a měření sil s gigantem z hlavního města se jí vůbec nepovedlo. Nejenže neskórovala ani jednou, ale ještě k tomu dostala čtyři branky!

Reprezentační pauza, která zastihla elitní fotbalové ligy, jí tak přišla vhod. Stejně tak Realu Sociedad, protože tým ze San Sebastianu zase začal klopýtat. Poté, co mu skvěle vyšel měsíc únor, v němž ani jednou neprohrál, se ztráty bodů začaly kupit na sebe. Za posledních pět kolem La Real nevyhrál ani jednou, nýbrž si připsal dvě remízy a rovnou třikrát odešel ze hřiště poražen! Nejinak tomu bylo v minulém kole, k překvapení mnohých totiž vyhrálo Las Palmas.

Jedním z hráčů, kteří dlouhodobě prokazují dobré výkony v dresu La Realu a fanoušci doufají v jejich dlouhodobé setrvání, je mladý obránce Inigo Martinez. Jeho kontrakt končí v roce 2017 a sám hráč zmiňuje, že se stále ještě nedohodl na podmínkách jeho prodloužení. Deníku AS řekl: "S klubem se sice bavíme, ale čekal bych větší aktivitu. Až uvidím, že klub dělá opravdu vše, co je v jeho silách, pak prodloužím. Podpis nové smlouvy je ale hodně komplikovaný a nechci nic uspěchat."

Velmi častými změnami v kádru je známá také Sevilla, která není schopná udržet dlouhodobě vysokou úroveň. A to by trenér Unai Emery rád změnil. Klubu prý již naznačil seznam posil, o které stojí. Pokud se vedení Sevilly nepodaří udržet hlavní esa kádru pohromadě a neseženou Emerymu jeho vytipované hráče, prý si rozmyslí setrvání. Faktem je, že Emery v Seville odvádí skvělou práci, o nabídky nemá nouze a daří se mu i v pohárech.

Pokud jde o zraněné hráče na obou stranách, absencí není mnoho. Ever Banega je v dresu domácích zpět, stejně tak Vitolo. Hrát nebude pouze Ital Marco Andreolli, který je stále zraněn. Hosté přijedou bez zraněného Sergia Canalese a rovněž útočníka Imanola Agirretxeho. Carlos Martinez je ale opět schopen nastoupit a stejná věc platí i pro Markela Bergaru s Carlosem Velou.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Mariano, Rami, Kolodziejczak, Trémoulinas - Cristofóro, Krychowiak - Vítolo, Banega, Krohn-Dehli - Gameiro
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Martínez, Elustondo, Inigo, Yuri - Illarramendi, Reyes, Granero - Vela, Jonathas, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.20 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Real Betis  (sobota 16:00)
Atlético Madrid se v minulém kole neukázalo v dobrém světle a jeho náskok na třetí Real Madrid se snížil na rozdíl jediného bodu. Teď má tým trenéra Diega Simeoneho ideální šanci na to, aby si vzal svůj náskok zpět, protože uvítá stagnující Real Betis.

Reprezentační pauza, která rozdělila nabitý program elitních evropských soutěží, přišla pro Atlético v pravou chvíli. V minulém kole totiž colchoneros zažili něco, čemu se snaží dlouhodobě vyhýbat. Prohráli. A byla to hodně bolestivá porážka, protože to od Sportingu Gijón čekal málokdo. Především se ale hráči museli zlobit na sebe za způsob, jakým k porážce došlo. Díky brance Griezmanna sice vedli, ale po srovnání od Sanabrii přišla rozhodující branka až minutu před koncem!

Branka Carlose Castra tak dala velkou naději Realu, který se dotáhl k Atléticu na rozdíl jediného bodu. Teď má Atlético skvělou šanci sebrat své síly a především zapomenout na negativní zážitek. Real Betis naposledy vyloupil stadion Vicenteho Calderona v roce 2011, když tam vyhrál 2:0 i přesto, že hrál více než dvacet minut v početním oslabení. Jinak se ale daří jednoznačně domácímu týmu, který se od té doby radoval z výhry šestkrát.

Atlético nadále sní také o Lize mistrů, protože nakonec těsně a se štěstím přešlo přes nizozemské PSV. Jedním z hráčů, kteří by se rádi dočkali nějaké velké trofeje, než se odeberou do fotbalového odpočinku, je španělský útočník Fernando Torres. Symbol a miláček Atlética se vrátil zakončit kariéru na vrcholové úrovni domů a rád by si připsal ještě pár branek. Třeba právě v utkání s Realem Betis, na které se již připravuje.

V rozhovoru pro oficiální stránky klubu mimo jiné španělský toreador zmínil: "Jak víte, jsme známí tím, že jdeme od zápasu k zápasu. Vždy se soustředíme maximálně jen na příští duel. Neřešíme, co bude za měsíc, kam až bychom chtěli dojít a na co máme. Vždy se soustředíme jen na příští kolo. A má to svůj důvod. Samozřejmě víme, co nás čeká v kalendáři dál, ale teď vidíme jen Betis. Vše ostatní je až na druhé koleji," dodává Torres.

Atlético bude mít znovu k dispozici několik hráčů. Záložník Saúl Ñíguez se sice ze srazu vrátil zraněn, ale v tuto chvíli je znovu fit. To samé platí pro obránce Stefana Saviće. Mimo hru by tak měli být stále jen obránci Giménez a Godín. Také Real Betis musí řešit jednu nemilou absenci, protože peruánský křídelník Juan Vargas má natržený stehenní sval. Ostatně, to je v těchto dnech ta nejmenší starost, jakou Béticos řeší.

Za poslední dva duely se Realu Betis nepovedlo vyhrát ani jednou, přičemž má skóre 1:4. V minulém kole Real hrál dlouho dobu s Málagou bez branek, ale misky vah na její stranu naklonil deset minut před koncem Ignácio Camacho. Betis je nyní až na 14. místě La Ligy a na sestup má náskok jen šesti bodů. Navíc si dobře pamatuje poslední návštěvu Atlética, když si odvážel pět inkasovaných branek.

Mladíček Charly Musonda věří, že teď bude jeho celek úspěšnější. "Přišel jsem do Betisu, abych tady sbíral minuty a zkušenosti. Obojí se mi daří, takže jsem velmi spokojen. Navíc se mi tu moc líbí a mám tu skvělé prostředí pro růst. Doufám, že se ukážeme také proti Atléticu, protože je to skvělý klub," přeje si Musonda.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Savić, Hernández, Luis - Saul, Fernández, Gabi, Koke - Vietto, Griezmann
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Molinero, Pezzella, Westermann, Montoya - N'Diaye, Ceballos - Kadir, Fabian, Musonda - Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Las Palmas - Valencia CF  (sobota 18:15)
Fanoušci Valencie ani nemají pořádně čas na to, aby vstřebali odchod trenéra Garyho Nevilla, a už jim ligový kalendář naservíroval další kolo. V něm již povede hráče prvního týmu někdo jiný a fanoušci doufají, že se výjezd do Las Palmas konečně povede.

Las Palmas stojí před náročným úkolem. Chce konečně prolomit smůlu, kterou proti Valencii má. Las Palmas totiž ještě nikdy v historii v rámci soutěžních duelů nedokázalo Valencii porazit. Za posledních 16 let se pětkrát radovali Netopýři, dvakrát se body dělily. Pokud má Las Palmas zlomit špatnou bilanci, tak teď by mohl být příhodný čas. Valencia se totiž ocitá v problematické situaci, která už nese své první oběti.

Tou úplně první se stal trenér Gary Neville. Nikterak zkušený trenér, zato však čilý a respektovaný expert ze studia se ujal trenérského kormidla populárního klubu, aby získával potřebné zkušenosti. Zatímco v pohárové Evropě se mu ještě celkem dařilo, v rámci první španělské ligy je jeho působení vnímáno jako přinejmenším negativní. Valencia pod jeho vedením zažila debakly od větších týmů, nevýrazný herní projev a mnoho dalšího, jen ne úspěch.

Netopýry nyní povede dosavadní asistent Pako Ayestaran. Ten byl asistentem Garyho Nevilla od poloviny února, předtím však měl zkušenosti i s Rafou Benítezem a Unaiem Emerym. Dá se tedy očekávat, že oproti Nevillovi má několik výhod. Zná jazyk, prostředí, hráče i rozmanitosti španělského fotbalu. Bude mu to ale stačit k tomu, aby dokázal Valencii dostat do vyšších pater? Aktuálně patří Netopýrům až 13. příčka s tím, že mají na svého soka náskok jen jediného bodu.

Mizérii už odnesl zmíněný trenér Neville, který zklamaně uvedl: "Chtěl bych poděkovat klubu, fanouškům, zaměstnancům a hráčům. Rád bych pokračoval v započaté práci, ale chápu, že zde se obchoduje s výsledky a v 28 zápasech nebyly takové, jaké klub požaduje," řekl mimo jiné. Nevillovi se osudnou stala také poslední prohra jeho oveček, když Valencia dostala dvě branky od Celty Vigo a doma navíc vyšla střelecky na prázdno.

To jeho soupeř naopak svou úlohu zvládl v minulém kole skvěle a poradil si s Realem Sociedad San Sebastian, když se jako jediný prosadil Willian José. Za pět posledních duelů se Las Palmas povedlo vyhrát čtyřikrát a jen jednou ztratilo všechny tři body. Teď navíc domácím bude scházet jen Javi Castellano. Absence hostí jsou mnohem výraznější, protože novému trenérovi chybí José Gayá, João Cancelo, Zakaria Bakkali, Denis Čeryšev a také Enzo Pérez.

I na to by rád trenér Quique Setien spoléhal: "Valencia je ve zvláštní pozici. Je to velký klub a já nepochybuji, že se brzy dostane zase nahoru, ale teď se jí vůbec nedaří. Rádi bychom si vzali tři body, i když to stále nebude snadné. Je tam plno vynikajících hráčů, takže nás čeká náročný duel. My se ale nebojíme."
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Garcia, Bigas, Lemos, Garrido - Tana, Roque, Momo - Zhar, José, Viera
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Mustafi, Santos, Siqueira - Gomes, Fuego, Parejo - Feghouli, Alcácer, Rodrigo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Real Madrid  (sobota 20:30)
Další El Clásico je tady! Odvěký souboj dvou největších španělských klubů se odehraje již tuto sobotu na Camp Nou. Obě mužstva jsou po reprezentační přestávce nažhaveny napsat další klapitolu do bohaté historie vzájemných soubojů. Barca by ráda navázala na rekordně dlouhou sérii bez porážky. Real by potřeboval důležitý úspěch v nelehké sezóně a navíc touží po pomstě po debaklu ze začátku sezóny.

Ještě před vypuknutím očekávané bitvy uctí oba kluby památku nedávno zesnulého Johana Cruijffa, jenž v minulosti oblékal dres katalánského velkoklubu a osm sezón působil v klubu jako manažer. Cruijff se se svým výjimečným fotbalovým myšlením i charakterem zařadil mezi klubové legendy. Jako kouč dovedl Barcelonu k výhře v Poháru mistrů evropských zemí a jako kouč celkem čtyřikrát zvedl nad hlavu trofej pro vítěze Primera División. Osobně také zasáhl do památné výhry barcelonských 5:0 proti Realu Madrid z roku 1974, která byla tehdy jedním z klíčových kroků na cestě k zisku historického titulu.

Barcelona by dalším podobným vítězstvím nejen ráda vzpomenula na plodné roky, kdy na Camp Nou působil legendární Nizozemec. Katalánci si brousí zuby na jubilejní čtyřicátý zápas bez porážky a výhra proti Los Blancos by znamenala prodloužení tohoto rekordu skutečně ve velkém stylu. Blaugranas jsou před utkáním favoritem, vždyť svěřenci Luise Enriqueho s přehledem vedou La Ligu a naposledy Bílý balet smetli na jeho hřišti 4:0. Enrique má navíc k dispozici prakitcky kompletní kádr až na zraněného Mathieua. Francouzský obránce se zranil v reprezentačním utkání s Ruskem, musel podstoupit operaci pravého kolena a v této sezóně si už asi nezahraje.

"Jdeme do utkání ve skvělé formě. El Clásico si od každého vyžaduje stoprocentní připravenost a kromě Jeremyho se všichni hráči vrátli z mezistítních utkání v perfektní kondici. Všichni se tak soustředíme jen na zítřejší zápas," pochvaloval si na tiskové konferenci Enrique. "Víc než jakékoli pocty by si Johan Cruijff přál naše vítězství, protože hrajeme velmi dobrý a spektakulární fotbal. Vždy chceme na hřišti předvést představení, které bude bavit diváky. Naším cílem je nejen vyhrát, ale vyhrát stylově. Proto si pečlivě vybíráme typy hráčů, kteří zapadnou do naší hry. Náš fotbal je postaven na držení míče a jasném ideálu, jak chceme hrát. Barcelonou prošli mnozí trenéři, kteří měli jiný přístup, ale styl hry zůstává stejný," pustil se do hlubší analýzy domácí lodivod.

Proti Blaugranas nyní nestojí Real ve své nejlepší formě. Bílý balet se díky několika nezdarům ocitl aktuálně až na třetím místě tabulky a na své soky ztrácí propastných deset bodů. Ambice získat titul se tak z kádru Zinedina Zidanea rychle vytrácí a jen výhra na Camp Nou by ještě vykřesela alespoň naději, že se boj o první příčku ještě zdramtizuje. Do karet hraje Realu zlepšená froma z posledních pěti utkání, kdy se Los Balncos podařilo pokaždé zvítězit s vynikajícím skóre 18:3. V minulém kole navíc Barca klopýtla ve Villarrealu a ukázala, že i Katalánci si mouhou vybrat slabší chvilku. Právě toho by mohly využít největší zbraně Realu v čele s Cristianem Ronaldem, jenž v této sezóně hladoví po velkém úspěchu.

Podobně jako jeho protějšek, i Zidane se musí vyrovnat s absencí francouzského obránce ve své obranné řadě. Rafael Varane si stejně jako Mathieu odnesl zranění ze zápasu s Ruskem a do El Clásica kvůli svalovým problémům nezasáhne. Sám kouč Realu si odbude premiéru v roli hlavního kouče při El Clásicu, přestože jeho atmosféru zažil jako hráč mnohkrát. "Neberu to jako žádnou zkoušku. Chytili jsme nyní skvělou dynamiku, naše hra nám v posledních zápasech vychází a stále pokračujeme v tvrdé práci. Zítra to bude pro nás další zápas, důležitý zápas" uvedl před utkáním Zidane.

El Clásico začne minutou ticha za zesnulého Cruijffa a očekává se roněž působivé choreo od barcelonských příznivců. Zápas je naplánován na 20:30, utkání bude řídit Alejandro José Hernández.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Piqué, Mascherano, Alves - Rakitič, Busquets, Iniesta - Neymar, Suárez, Messi
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Marcelo, Ramos, Pepe, Carvajal - Modrič, Casemiro, Kroos - Ronaldo, Benzema, Bale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 5.00 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Deportivo La Coruña  (sobota 22:05)
Celta Vigo stále udatně bojuje o poháry a zatím se jí daří odvracet nápory nejbližších soupeřů. K tomu, aby měla na práci trochu více klidu, by bylo dobré porazit i dalšího soka. Tím bude Deportivo, které naposledy našlo na Celtu Vigo recept.

Pozice, které zaručují evropské poháry pro příští sezonu, jsou hodně našlapané. Kdo udělá chybu, mohl by za ni draze zaplatit. Rozdíl mezi pátou Sevillou a sedmým Bilbaem činí jen jediný bod, což je mizivá vzdálenost. Celta je uprostřed této trojice, ale pokud se chce udržet v boji o Evropskou ligu, musí přidat zejména v obranné činnosti. Právě tam ji tlačí bota, což je vidět právě v porovnání s jejími soupeři.

Sevilla zatím inkasovala jen 35 branek, sedmé Bilbao jen o čtyři více. Celta Vigo ale má v obraně problémy, protože dostala 51 branek! Jedním z hráčů, kteří mají inkasování gólů zabránit, je i Gustavo Cabral. Ten podává poměrně dobré výkony a zajímají se o něj i jiná mužstva. On ale na přestup nemyslí: "Teď se chci soustředit jen na zbytek sezony. Samozřejmě mi lichotí, když čtu o zájmu nějakého velkého klubu, ale moje hlava teď patří jen Celtě."

"Je pravda, že dostáváme opravdu hodně branek, ale pracujeme na zlepšení. Možná to bude chvíli trvat, protože žádná velká změna nepřichází ihned, ale my si věříme. Teď je před námi duel s Deportivem, které je velmi nebezpečné a schopné. Má dobré hráče, kteří vědí, jak využít slabin soupeře. V minulém kole se nám ale povedlo udržet čisté konto a to je pro nás morální vzpruha," hlásá Cabral.

Týmem, který Celtě nedokázal v minulém kole dát gól, je Valencia. Celta se tak oklepala z nelichotivého výprasku od Realu Madrid v podobě sedmi branek a poslední dva duely vyhrála. V utkání s Deportivem jí bude chybět Fontàs, Pablo Hernández a Marcelo Díaz, zatímco zpátky v nominaci je Nemanja Radoja. V dresu hostí nenastoupí Manuel Pablo a Fabricio, protože jsou oba zranění.

Celta chce svému soupeři vrátit poslední duel, který Deportivo vyhrálo. Na vlastní půdě se mu povedlo překonat tým z Viga díky gólu Lucase a vlastní brance Jonnyho Castra. A to se těžko zapomíná, zvláště v tom případě, že se jedná o galicijské derby. Protentokrát jej hostí Estadio Balaídos a domácí budou spoléhat kromě tradičně zaplněných ochozů také na nepříznivou formu svého soupeře.

Deportivo je nyní na 10. příčce La Ligy, i když se mu poslední dobou moc nedaří. Za deset posledních duelů vyhrál Depor jen jednou, když si v minulém kole dokázal poradit s Levante. Deportivu hodně pomohla vlastní branka, kterou měl na svědomí brankář Diego Mariño. Podaří se Deportivu překvapit favorita na jeho území?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Cabral, Gómez, Jonny - Wass, Radoja - Aspas, Orellana, Nolito - Guidetti
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Juanfran, Sidnei, Arribas, Navarro - Mosquera, Borges - Cani, Alberto, Fajr - Pérez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Getafe CF  (pátek 20:30)
Páteční předehrávka nového kola španělské nejvyšší soutěže bude mít velký náboj a dá se čekat obrovský boj. Domácí Rayo Vallecano se totiž utká v záchranářském souboji s Getafe a oba týmy potřebují body přímo zoufale.

Až se v pátek otevřou brány madridského stadionu Teresa Rivero, začne bezpochyby velmi napínavý duel. Možná nepadne hodně branek, ale jedno je jisté - oba týmy vypustí na hřišti duši, jen aby dokázaly vyhrát. Duel mezi domácím Rayem Vallecano a hosty z Getafe totiž není jen malé derby, ale především patří do kolonky pomyslných šestibodových zápasů. Kdo prohraje, možná už nikdy nevyvázne ze sestupové propasti.

V lepším postavení je aktuálně Rayo. Vallecas dva poslední duely remizovali a za posledních deset kol se jim podařilo prohrát jen dvakrát! Co by Getafe za takové statistiky dalo... Velký podíl na tom, zřejmě má také trenér Paco Jémez, o něhož je teď poměrně zájem. Je jedním z kandidátů na trenéra španělské reprezentace a podle čerstvých zpráv o něj usiluje také Valencia a jiné větší kluby v La Lize i mimo ni.

Trenérův agent ostatně chápe pozadí těchto informací. "Vůbec se nedivím tomu, že Paca chtějí. Je to trenér, který má jasné představy, velké charisma a rychle se učí. Zvládá tlak a dokáže si podmanit diváky i hráče. Je to ten typ trenéra, kterého potřebuje a chce každé velké mužstvo. Valencia mne zatím nekontaktovala, protože se nechceme rozrušovat před koncem sezony. Soustředíme se jen na záchranu, dál se uvidí," dodal Daniel Muňoz.

To Getafe má úplně jiné starosti. Trenér Fran Escriba se dokonce podle mnoha zdrojů musí bát o místo, pokud by jeho celek v pátek neporazil Rayo. Sám Escriba si ale tlak nepřipouští. "Žádné ultimátum jsem nedostal, i když jsem o něm hodně četl. Chápu, že jsou fanoušci zklamaní a mají na to plné právo, ale prosím je, aby v nás ještě věřili. Nejsme ochotní se vzdát a budeme bojovat až do konce," dodal Fran Escriba po remíze s Eibarem. Odvděčí se fandům dobrým výsledkem?
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Carlos - Quini, Crespo, Llorente, Tito - Baena, Trashorras - Hernández, Özbiliz, Bebé - Miku
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Vergini, Cala, Pereira - Wanderson, Medrán, Lacen, Sarabia - Vázquez, Sćepović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona30244286:2476
2.Atlético Madrid30214546:1467
3.Real Madrid30206487:2866
4.Villarreal CF30159637:2554
5.Sevilla FC30139843:3548
6.Celta Vigo301461043:5148
7.Athletic Bilbao301451148:3947
8.Málaga CF301091129:2839
9.SD Eibar301081242:4238
10.Deportivo La Coruña30715839:4336
11.Real Sociedad30981337:4135
12.Espanyol Barcelona301051531:5635
13.Valencia CF308101233:3634
14.Real Betis308101227:4034
15.UD Las Palmas30961532:4233
16.Rayo Vallecano306101441:6328
17.Granada CF30771632:5628
18.Getafe CF30771628:5228
19.Sporting Gijón30761732:5227
20.Levante UD30661828:5424

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1008)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele