Primera División - preview 30. kola

18.03.2016, 08:46, aktualizováno 20.03.2016, 08:59
Previews
Atlético v sobotu překvapivě podlehlo Sportingu a nabídlo šanci svým dvěma rivalům - Barcelona se dnes představí na půdě Villarrealu, Real Madrid hostí Sevillu. Valencia přivítá Celtu, celý neděnlí program začne v Barceloně, kde Espanyol změří síly s Athleticem...
Espanyol Barcelona - Athletic Bilbao  (neděle 12:00)
Fotbalovou neděli ve Španělsku zahájí souboj Espanyolu s Athleticem. Katalánci stále bojují zuby nehty o udržení a každý bod je pro ně velmi cenný, proti rozjetému Athleticu to ale budou mít těžké. Baskové už v lize čtyřikrát v řadě zvítězili a navíc si v týdnu připsali i postup v Evropské lize.

Espanyol už ve své historii zažil povedenější sezónu. Modrobílí okupují před nadcházejícím kolem až patnáctou pozici a od prvního sestupového místa je dělí čtyři body. Věci se ale na Estadi Cornellà-El Prat začínají měnit k lepšímu. Kouč Espaynolu Constantin Galca konsolidoval kádr a výsledkem jsou tři vítězství a jedna remíza z posledních pěti utkání. Barcelonští doma porazili Deportivo a k tomu si vyšlápli na Gijón a Rayo. Minulý víkend pak Katalánci dokázali bodovat na hřišti Granady a proti tabulkovým rivalům tedy nezklamali.

"Proti Athleticu musíme být silní. Tvrdě jsme celý týden trénovali, jelikož víme, že Athletic prožívá dobré období. Daří se jim teď vyhrávat těžká utkání a Aduriz je zase ve skvělé formě," uvedl před utkáním Galca, jenž ovšem neprozradil, zda do utkání nasadí dvojici Caicedo, Asensio, kteří v nedávné době laborovali se zraněními.

Athletic bude v utkání v Barceloně favoritem. Baskům se v nedávných zápasech opět začalo dařit a předvádí mocný tah na pohárové příčky. Aktuálně Lvi okupují šesté místo a mají velkou příležitost předskočit pátou Sevillu, která bude bojovat o body na půdě Realu Madrid. Z posledních čtyř kol vytěžili svěřenci Ernesta Valverdeho plný počet bodů a k tomu přidali i postup do čtvrtfinále Evropské ligy, když na půdě Valencie vybojovali postupovou prohru 1:2. Klíčovou branku na rozdíl jednoho gólu vsítil patnáct minut před koncem Aritz Aduriz, jenž se po hattricku proti Deportivu opět přihlásil do role gólového tahouna Athleticu.

Hostující kouč bude postrádat trojici opor. Do zápasu nebude moci zasáhnout Iñaki Williams, Ibai Gómez a Iker Muniain. Třiadvacetiletý Muniain si přivodil zranění ve čtvrtek v zápase s Netopýry, ale jeho absence naštěstí pro Basky nebude příliš dlouhá. "Ikerovo zranění není vážné. Nebude chybět déle než tři týdny," uvedl Valverde.

Zápas začíná již ve 12:00, utkání bude řídit Eduardo Prieto Iglesias.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - FC Barcelona  (neděle 16:00)
Barcelona může udělat další důležitý krok k zisku mistrovského titulu. Po nečekané ztrátě Atlética mají Blaugranas šanci rozšířit svůj náskok na čele tabulky už na propastných jedenáct bodů. Na hřišti Villarrealu to ale nebudou mít Barcelonští jednoduché. Čtvrtý celek tabulky už na svém hřišti potrápil nejednoho favorita.

Katalánský velkoklub má letos nakročeno k obhajobě triumfu v La Lize, Lize mistrů i Španělském poháru. Luis Enrique tak jako manažer může vstoupit do historie, kam se už jeho svěřenci zapsali neuvěřitelně dlouhou sérií bez porážky, která po středečním triumfu nad Arsenalem čítá již osmatřicet utkání. Naposledy nezvítězili Blaugranas začátkem února v odvetném utkání semifinále Copy del Rey s Valencií, kdy v exhibičním tempu obhajovali vedení 7:0 z prvního zápasu. Před soubojem proti Žluté ponorce, kterou na začátku sezóny porazili Enriqueho svěřenci 3:0, tak nemůže být jasnějšího favorita.

"Proti velkým týmům se nám na El Madrigalu letos daří. Musíme hrát s nejvyšším nasazením a bez chyb po celých devadesát minut. Nesmíme jim dát vydechnout ani na chviličku," odhalil recept na favority domácí útočník Roberto Soldado. "Je to nejlepší tým na světě. Bude složité zastavit jejich útok, přestože máme velmi solidní tým. Jejich útočná trojice je navíc doplněná skvělými hráči ze středu pole, kteří hrají opravdu výjimečně dobře," smekl před soupeřem třicetiletý fotbalista se zkušenostmi z Realu Madrid, Valencie nebo Tottenhamu.

Villarreal se navíc nemůže chlubit nijak dobrou formou. Domácí jdou do zápasu po třech kolech bez výhry. Na El Madrigalu navíc Marcelinův výběr naposledy podlehl i slabému Las Palmas. Vydřená remíza 0:0 ze čtvrtka na půdě Leverkusenu, která znamenala postup do čtvrtfinále Evropské ligy, tak je v kontextu posledních týdnů velmi výrazný úspěch. Ten by mohl Villarreal nabudit k podobnému výkonu, jaký domácí fotbalisté předvedli před vlastními fanoušky proti Realu Madrid, Seville, Neapoli nebo Atléticu. Ve všech těchto zápasech totiž dokázala Žlutá ponorka papírového favorita porazit. "Věřím, že se Barcelona zařadí mezi týmy, nad kterými jsme tady už letos dokázali zvítězit," zakončil optimisticky Soldado.

Potencionální výhra proti Villarrealu by hostům mohla dát rozhodující náskok před klíčovými zápasy sezóny, které přijdou po blížící se reprezentační pauze. Po ní se totiž Katalánci střetnou s Realem Madrid, v Lize mistrů s Atléticem, a pak budou následovat těžké zápasy v Primera División proti Realu Sociedad a Valencii. Potvrdí Barca znova roli favorita, nebo Villarreal opět prokáže svou sílu? To se dozvíme v neděli od 16:00, hlavním sudím bude José Sánchez Martínez.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 5.00 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Celta Vigo  (neděle 18:15)
V dalším zajímavém souboji třicátého kola La Ligy na sebe narazí Valencie a Celta Vigo. Valencie se pod koučem Gary Nevillem stále hledá a po prohraném derby a vypadnutí z Evropské ligy si bude bude chtít zlepšit pošramocenou pověst. Celta by naopak ráda navázala na zlepšené výkony a vrátila Netopýrům debakl z posledního vzájemného utkání.

Valencijští už nejspíš ani nedoufají, že by se jejich vystoupení v letošním ročníku La Ligy mohlo hodnotit kladně. Před 30. kolem okupují Netopýři až dvanáctou příčku a stále více se zdá, že je v poslední době Primera División pro ostrovní trenéry zakletá. Po neúspěšném působení Davida Moysese v San Sebastianu nyní prožívá Gary Neville u Netopýrů jeden neúspěch za druhým. Minulý týden si borci z Mestally uřízli pořádnou ostudu, když podlehli v městském derby poslednímu Levante. Ve čtvrtek navíc vypadli z Evropské ligy poté, co se jim doma nepodařilo uhájit proti Athleticu postupový výsledek a po gólu Adurize v 75. minutě se se soutěží museli rozloučit.

Neville tak je opět pod velkým tlakem a další neúspěšný výsledek proti Vigu by mohl už povážlivě rozkývat jeho trenérskou židli. "Ve čtvrtek jsem byl velmi zklamaný, ale zápas jako takový se mi líbil. To jsem také řekl hráčům. Scházela nám větší intenzita a nasazení. Musíme zkrátka více bojovat. Čtvrtek nám ukázal, čeho jsme jako tým schopní a tento výkon budu považovat za minimální standard," komentoval zápas proti Athleticu Neville. "Bylo by chybou si myslet, že už není o co bojovat. Všechny týmy, které ještě nemají 40 až 42 bodů, mají o co bojovat," dodal Neville.

Celta sice už dosáhla teoretické mety pro záchranu, ale její ambice stále leží na pohárových příčkách. Na ně Galicijským nyní schází dva body a potenciální výhra ve Valencii by tak pro Vigo mohla v konečném účtování znamenat mnoho. "Jistota záchrany nám udělala radost, osvobodila nás. Máme představu, že se ještě dokážeme posunout tabulkou vzhůru třeba až na příčky pro Ligu mistrů. Reálně však můžeme myslet na to, že ještě budeme konkurovat Seville a Athleticu o pozice pro Evropskou ligu. Naše výkonnost, kterou si držíme po celou sezónu, nám dává víru, že má naše práce smysl. Toto vědomí by nám mohlo rozvázat nohy," uvedl před utkáním kouč hostů Eduardo Berizzo, jehož tým v první polovině sezóny prohrál s Netopýry na svém hřišti vysoko 1:5.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.50 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Sevilla FC  (neděle 20:30)
Hráči Realu Madrid mohou využít zaváhání svého městského rivala a v atraktivním souboji se Sevillou získat tři body, které by jim pomohly zmenšit čtyřbodovou ztrátu na druhé místo. Real jde do zápasu po čtyřech důležitých vítězstvích v řadě a chce odčinit porážku z posledního vzájemného zápasu. Andaluasné mají naopak v plánu Bílý balet překvapit a ještě zdramatizovat souboj o klíčovou čtvrtou příčku.

Mužstvo vedené Zinedinem Zidanem se po prohraném derby s Atléticem rychle vzpamatovalo a díky sérii čtyř vítězných zápasů v týmu opět zavládla dobrá nálada. Los Blancos jasně zvládli duely se soupeři za spodní poloviny tabulky a navrch přidali exhibiční výsledek s Vigem. V Lize mistrů pak Real hladce postoupil přes AS Řím do čtvrtfinále milionářské soutěže. Díky prohře Atlética v Gijónu navíc Real může nyní vylepšit svou pozici na bronzové příčce a dotáhnout se na rozdíl jediného bodu od konkurenčních Rojiblancos. To vše by navíc bylo velmi důležité pro rozpoložení týmu před dalším El Clásicem, které je na programu ihned po reprezentační přestávce.

Při té si může pořádně odpočinout Karim Benzema, jenž už je připraven nastoupit do ostrého zápasu stejně jako jeho tradiční spoluhráči z útoku známí pod zkratkou BBC. Francouzský útočník se opět nedostal do francouzského reprezentačního výběru nejen kvůli nedávnému zranění, ale i díky dobře zdokumentované kauze vydírání uvnitř francouzského reprezentačního výběru. "Nezajímám se o to detailně. Stále ještě probíhá vyšetřování. Pro mě je nejdůležitější, aby se hráč maximálně soustředil na nejbližší utkání. Mentálně je na tom dobře stejně jako fyzicky. Chci, aby nepřemýšlel o ničem jiném než o fotbale," komentoval aktuální dění okolo Benzemy Zidane, jenž nemůže kvůli kartám nasadit Ramose a Pepeho.

Sevilla ale rozhodně nechce hrát roli zahřívacího soupeře před El Clásicem. Andalusané zaslouženě nabrali sebevědomí po úspěšném vstupu do druhé poloviny sezóny, když v posledních jedenácti utkáních prohráli v domácí lize jen s Barcelonou. Sevillistas už navíc vědí, jak chutná výhra nad Bílým baletem, vždyť v posledním vzájemném utkání dokázali svého nadcházejícího soupeře zdolat 3:2. Na Santiago Bernábeu to je však pro Sevillské jiná písnička. Emery zde při svém působení na lavičce Sevilly ještě nevyhrál a kvůli četným absencím to na velký úspěch nevypadá ani nyní.

Kouči Sevilly totiž schází mnohé opory včetně Evera Banegy nebo Konopljanky. "Stojí před námi velká výzva. Čelíme velmi silnému soupeři, jehož budou na jeho stadionu silně podporovat fanoušci. Máme ale šanci ukázat, jak se náš tým za poslední dobu zlepšil a posunuje se kupředu. Zítřek pro nás bude příležitostí ukázat, co v nás je. Překážky nás jen více motivují k úspěchu," prohlásil Emery, jenž s týmem ve čtvrtek slavil v Evropské lize hladký postup do čtvrtfinále přes Basilej.

Zápas startuje od 20:30, utkání bude řídit Javier Estrada Fernández.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 5.50 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting Gijón - Atlético Madrid  (sobota 16:00)
Madridské Atlético ještě nevzdalo boj o titul a nadále pronásleduje vedoucí Barcelonu. Další tlak na ni může družina trenéra Diega Pabla Simeoneho vytvořit už v sobotu, kdy se utká se Sportingem Gijón. Má to ale jeden háček, protože Sporting na domácí půdě s Atléticem hrát umí.

Na první pohled jasné utkání skýtá několik nebezpečí. Prvním z nich je fakt, že se Atlético musí rychle vzpamatovat z náročného programu. Colchoneros mají za sebou těžký a především dlouhý duel Ligy mistrů, ve kterém se střetli s nizozemským PSV. A bylo to utkání hodně vyčerpávající. Atlético totiž v prvním duelu jen remizovalo a rozuzlení tak musela přinést až odveta ve Španělsku. Jenže za 90 minut nedokázal ani jeden tým vstřelit gól.

Nakonec musely rozhodnout pokutové kopy a v nich bylo šťastnější právě Atlético. Respektive neproměnil Luciano Narsingh a následně se trefil obránce Juanfran. Cesta do finále Ligy mistrů díky tomu pro Colchoneros pokračuje, zatímco odvážný nizozemský celek končí. Teď však musí Atlético načerpat rychle síly a doplnit stavy na dalšího protivníka. Bude jím Sporting Gijón a jeho stadion.

El Molinón Atléticu příliš štěstí nenosí. Minulá návštěva madridského giganta skončila remízou 1:1 a předtím dokonce Sporting Atlético porazil! O jedinou branku duelu, který se hrál v roce 2011, se postaral útočník David Barral. Od té doby se na obou stranách barikády změnilo mnohé a oba týmy táhnou jiní hráči. Sporting se snaží udržet v La Lize a pomoci mu k tomu má také mladý talent Antonio Sanabria.

Hráč, který po odchodu z Barcelony zakotvil v římském AS, se v hlavním městě Itálie neprosadil. A tak před sezonou odešel hostovat do Sportingu. Zdá se, že to byl skvělý tah, protože Sanabria dostává prostor a táhne svůj tým. Čerstvě dvacetiletý útočník nasázel ve dvaceti utkáních deset branek a není divu, že o něj usiluje mnoho dalších klubů. Ve hře je také setrvání Sanabrii v AS Řím.

Hráčův agent Raúl Verdú pak řekl: "Myslím, že v budoucnu bude skvělým fotbalistou v nějakém velkoklubu. Problémem je, že když jako mladý kluk hrajete v nějakém velkém klubu, kde je mnoho jiných útočníků, nemáte moc šancí zářit. Teď ale Antonio odešel do Sportingu, daří se mu a dokazuje, že má velký potenciál. V Gijonu je mnohem snazší zazářit, protože dostáváte víc prostoru. Do dvou let z něj může být hvězda. Teď se chce soustředit jen na Sporting a na to, aby se zlepšoval," popsal Verdú pro Tele Radio Stereo.

Posledních pár zápasů ale nezáří ani Tonny Sanabria. A s ním logicky padá i forma celého týmu. Za posledních pět utkání Sporting prohrál čtyřikrát a jednou remizoval. Bez bodů se musel obejít také v minulém kole, kdy nedokázal vstřelit ani jednu branku Málaze. Celé utkání tak rozhodl jedinou trefou domácí Juanpi Añor. To Atlético zvládlo minulé kolo La Ligy výtečně a nasázelo tři branky Deportivu. Trefili se Saúl Ňíguez, Antoine Griezmann a Ángel Correa.

Právě Griezmann je jedním z hvězd, na které Atlético hodně spoléhá. Francouzský útočník, který se soustředí také na EURO, k tomu říká: "Jsme teď plní dojmů, protože jsme ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Ale podstatné je vítězství v jakékoli soutěži. Chci poděkovat našim skvělým fanouškům, protože pokud nás budou podporovat stále tak jako dnes, pro každého budeme hrozně těžkým soupeřem," dodal Griezmann.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Vranjes, Hernandez, Meré, López - Álvarez, Mascarell - Carmona, Ndi, Jony - Sanabria
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Giménez, Hernández, Luis - Koke, Fernández, Gabi, Saúl - Vietto, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 3.75 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - Rayo Vallecano  (sobota 18:15)
Souboj na ostří nože uvádí Estadio Nuevo Los Cármenes, na kterém hraje své domácí zápasy Granada. Ta v sobotu hostí Rayo Vallecano, které je ohrožené stejně jako ona. A Granada už dlouho touží po výhře nad svým sokem.

Boj o všechno, tři body, které mají váhu minimálně šesti. Proč? Protože hned tři týmy mají aktuálně na kontech 27 bodů a dělí je jen skóre. Přičemž jeden z nich už je namočen do sestupových starostí přímo. To znamená, že kdo ztratí, riskuje pád do nicoty. Možná přeháním, ale každému je asi jasné, že tady nikdo body ztrácet nechce. A o to víc, když se jedná o souboj s přímým konkurentem.

Rayo Vallecano je na 16. místě, ale musí co nejrychleji začít řešit svou obrannou (ne)činnost. Defenzíva Raya je opravdu téměř neviditelná, protože nikdo v soutěži neinkasoval větší počet branek. V kolonce, kde chce mít každý tým co možná nejmenší číslo, svítí hrozivých 61 gólů! To i poslední Levante dostalo o devět branek méně. Přitom to na první pohled vůbec zle nevypadá, protože Rayo za posledních deset duelů zvládlo prohrát jen dvakrát!

V minulém kole si rozdělilo body s Eibarem, což rovněž není špatný výsledek. To hostující Granada má mnohem větší starosti, co se týče výsledků. Z deseti posledních utkání prohrála už šest a ani minulé kolo jí moc nevyšlo. Konečnou remízu 1:1 ale nejspíš brala všemi deseti i přesto, že se ujala vedení. Domácí David Barral byl totiž vyloučen už po 28 minutách hry a Espanyol byl hodně blízko třem bodům.

Dalším důvodem, proč chce Granada konečně vyhrát právě nad Rayem, je fakt, že se jí to už dlouho nepovedlo. Poslední čtyři vzájemné duely vyhrálo Rayo Vallecano a dohromady v nich má skóre 9:3. Když se radovala Granada naposledy, tak se psal prosinec 2013. V Madridu se tehdy trefili Fran Rico a Riki. Granada by teď podobný výsledek moc ráda napodobila a vsadila při tom třeba na chabou defenzívu Raya.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernández - Lópes, Costa, Babin, Biraghi - Rochina, Doucouré, Rico, Success - El Arabi, Peñaranda
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Yoel - Tito, Castro, Amaya, Quini - Iturra, Trashorras - Hernández, Jozabed, Bebé - Miku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Sociedad - UD Las Palmas  (sobota 18:15)
Pro Real Sociedad San Sebastian nastává čas, aby se konečně probral z letargie. Pokud nechce znovu klesnout a začít se strachovat o svou prvoligovou příslušnost, pak je nejvyšší čas. Los mu totiž přidělil více než hratelného soupeře.

Domácí Real Sociedad už dlouhé čtyři zápasy čeká na plný bodový zisk. Ten zatím stále nepřichází a fanoušci už zase začínají být trochu nervózní. Rádi by totiž viděli svůj tým ve vyšších patrech tabulky. Aktuálně desátý celek La Ligy má na kontě 35 bodů a na osmý Eibar ztrácí v tuto chvíli jen dva body. Zároveň ale dobře ví, že i situace pod ním je velmi napěchovaná a každé další zaváhání by jej mohlo srazit dolů.

Las Palmas je od něj vzdáleno jen pět bodů, ačkoli mu patří až 15. příčka. Navíc se zdá, že poslední dobou Las Palmas zabralo a našlo recept, jak zvládat náročný program elitní španělské ligy. Za posledních pět utkání se Las Palmas radovalo hned třikrát z výhry! Mezi vítězná klání patří i duel ze začátku bnřezna, v němž Las Palmas drtivě vyhrálo nad Getafe. Svému spolubojovníkovi o záchranu nadělilo hned čtyři branky.

A vyloženě Las Palmas nezklamalo ani v minulém kole. Jeho Estadio Gran Canaria navštívil věhlasný Real Madrid, který se také rychle dostal do vedení. Už po čtyřiadvaceti minutách zamířil přesně obránce Sergio Ramos a zdálo se, že začne další velká rošáda. Jenže domácí se nevzdali a svého slavného soupeře docela trápili. Výsledkem bylo dokonce srovnání, které pár minut před koncem zařídil Willian José. Výhru sice Realu vystřelil Casemiro, ale Las Palmas se za výkon rozhodně stydět nemuselo.

Trenér Quique Sétien doufá, že něco podobného jeho svěřenci předvedou také proti týmu, který rozhodně takové hvězdy nemá. Před duelem Setien zmínil: "Chceme pracovat na tom, abychom byli jistější. Když se situace nevyvíjí dobře, máme sklon panikařit. Minule se nám to ale podařilo zlepšit a já doufám, že v tom budeme pokračovat. S Realem Sociedad to nebude snadné, ale musíme se pokusit o body," přeje si trenér.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Elustondo, Reyes, Martínez, Yuri - Prieto, Illarramendi, Pardo - Bruma, Jonathas, Oyarzabal
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - García, Aythami, Lemos, Garrido - Tana, Montoro, Roque - Momo, José, Viera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Levante UD  (sobota 20:30)
Levante je posilněno skvělým výsledkem z minulého kola, ve kterém vyhrálo městské derby. Teď jej čeká další náročný úkol, protože chce o body obrat Deportivo. La Coruña však nyní nemá moc dobrou formu.

Oba týmy na sebe narážejí v době, kdy je jejich forma dost rozdílná. Zatímco Levante se ještě nevzdává a s každým dalším kolem se stále více snaží udržet se mezi španělskou elitou, forma jeho sobotního soupeře je přímo katastrofální. Celek z Valencie za posledních pět duelů prohrál jen dvakrát, domácí Deportivo čtyřikrát. Levante stále ještě myslí na záchranu, Deportivo bude muset něco rázně změnit, aby se nemuselo zapojovat do bojů o přežití.

Hostující Levante se ještě nevzdává a vidět to bylo z posledních duelů. Po remíze s Realem Sociedad San Sebastian čekalo Levante městské derby s Valencií. O favoritovi nemohlo být sporu, třebaže Netopýři zažívají mnoho špatných výsledků. Levante ale ukázalo charakter a obdivuhodnou bojovnost, protože Valencii porazilo! Jedinou trefou o tom rozhodl italský útočník Giuseppe Rossi. Velmi často zraněný fotbalista v Levante oproti Itálii pookřál a rád by pomohl klub zachránit.

To ostatně řekl i jeho agent, který v rozhovoru s médii naznačil: "Návrat do Fiorentiny určitě nemohu vyloučit. Nebráníme se ale ani setrvání. Budoucnost teď řešit nebudeme, protože Giuseppe se teď soustředí jen a pouze na Levante. Je tady šťastný, protože nastupuje pravidelně, má herní praxi a tým na něj spoléhá. Hodně mu pomáhá také vřelá atmosféra, kterou cítí v kabině i u diváků," dodává Andrea Pastorello.

Levante má oproti domácím také tu výhodu, že jeho počty jsou mnohem výraznější. Zraněni jsou totiž jen Ivan López a obránce Toño. Situace v kádru domácích je mnohem složitější, neboť Depor postrádá hráče jako Sidnei, Fabricio, Juan Dominguez, Alberto Lopo, Manuel Pablo nebo Stipe Pletikosa. Zmíněné absence se odrážejí také na formě, kterou Depor prohloubil ještě více v minulém kole, kdy dostal tři branky od Atlética. Zlomí svou krizi proti poslednímu týmu tabulky, nebo Levante spasí Rossi?
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Juanfran, Navarro, Arribas, Luisinho - Mosquera, Borges - Cani, Alberto, Fajr - Pérez
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariño - Lerma, Feddal, Medjani, Juanfran - Verdú, Mate, Verza, Morales - Rossi, Deyverson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Málaga CF  (sobota 22:05)
Před Realem Betis stojí další náročný úkol. Chce se doma ukázat před vlastními fanoušky a omluvit se za poslední nevydařené kolo. Proti bude navíc Málaga, která má skvělou defenzívu a je velmi těžké proti ní skórovat.

Jen 28 branek. To je přesně počet, který obránci Málagy včetně brankáře Kameniho dovolili svým soupeřům. Málaga se dlouho potácela v problémech, ale ty spočívaly na druhé straně hřiště. Obrana Málagy byla chválena i v dobách, kdy se jejím útočníkům vyloženě nedařilo. Takže když své trápení prolomili a začali alespoň trochu pálit ostrými, již nic Málaze nebránilo v jejím postupu tabulkou. Pevná obrana ji zdobí dosud a dá se očekávat, že Betis čeká náročná práce.

Vydržela také v minulém kole La Ligy, ve kterém se Málaga utkala s nebezpečným Sportingem Gijón. A nakonec rozhodla jediná trefa, o níž se postaral domácí Juanpi Añor. Sporting se sice až do konce utkání snažil vstřelit gól a srovnat, ale obránci Málagy vydrželi. Teď je Málaga na 9. místě a na kontě má již 36 bodů. Na pohárovou Evropu sice může s největší pravděpodobností zapomenout, ale to i na nechtěný sestup.

Takže je jasné, že s prací trenéra Javiho Gracii je vedení spokojeno a prodloužilo s ním smlouvu. Sám Gracia ví, že před sebou má ještě hodně práce. Médiím popsal: "Jsem nadšen z toho, že jsem v klubu jako Málaga. Je to významný a tradiční klub, který má ambice a jasnou vizi. Každý tu pracuje na sto procent a já nebudu výjimka. Cítím se zde jako doma, jsem spokojený a těší mne, že je má práce oceňována. Chci tu ukázat ještě velké věci," neskrývá Gracia nadšení.

Teď je pro Graciův tým důležité, aby navázal na minulé kolo. Proti totiž bude mít soupeře, který si potřebuje napravit reputaci. Real Betis na Estadio Manuel Ruiz de Lopera chce ukázat, že minulé kolo byla jen shoda náhod. Béticos totiž prohráli s Athleticem Bilbao a ani jejich hra nebyla moc vábná. Dvě branky Bilbaa vstřelil Sabin Merino, o jednu se postaral Mikel Rico. Korekce v podobě gólu Rúbena Castra už Betisu nijak nepomohla.

Betis je nyní na 12. místě, ale nic rozhodně není ztraceno. Na hosty z Málagy totiž ztrácí jen dva body. Za posledních pět zápasů navíc prohrál jen jednou, právě v minulém kole. Betis by rád navázal na poslední vzájemný duel proti Málaze, který na jejím stadionu těsně vyhrál. Šťastným střelcem se na začátku listopadu minulého roku stal Rubén Castro a na něj budou hráči spoléhat také nyní. Na svém kontě má zkušený Španěl už 15 ligových branek za 29 zápasů! Rozšíří svou sbírku i proti hostům?
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Montoya, Pezzella, Gonzalez, Vargas - N'Diaye, Ceballos - Joaquín, Fabian, Musonda - Castro
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Rosales, Albentosa, Weligton, Torres - Juanpi, Recio, Camacho, Castro - Charles, Cop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.20 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - SD Eibar  (pátek 20:30)
Getafe se stále snaží zachránit se, ale jeho snaha vychází s každým dalším kolem stále více do prázdna. V krátké době se mužstvo muselo vypořádat s několika debakly a bude si chtít zachovat šance na záchranu alespoň proti Eibaru.

Obránci Getafe prožívají snad ještě horší noční můru, než jakou si představují jejich fanoušci. Právě obrana madridského celku dostává v posledních utkáních hodně zabrat a je právě tím důvodem, proč se Getafe potácí na kraji propasti. Aktuálně je madridský celek až na 18. místě, což už je místo sestupové. Na kontě Getafe je nyní 27 bodů a ty nijak zázračně rychle nepřibývají.

Dalším faktorem, který se z velké části podílí na neúspěchu Getafe, je absence schopných střelců. Zvláště patrné je proto, že žádný celek La Ligy v této sezoně nevstřelil méně branek než Getafe. Spolu s ním jeho 27 přesných zásahů sdílí ještě Betis a poslední Levante, což opravdu není dobrá vizitka. Gólově na prázdno vyšlo Getafe za posledních deset zápasů už sedmkrát a dál tak bojuje především s neproduktivním útokem.

Moc slavně Getafe nedopadlo ani v minulém kolo. Málokdo čekal vyrovnanou partii s bodovým ziskem, protože soupeřem madridského celku byla rozjetá a vedoucí Barcelona. Ale šest branek rozdíl byl opravdu moc. Zvláště v případě, když vezmeme v úvahu hodně mátožný projev a tragikomický výkon Getafe. Dvakrát se prosadil brazilský kouzelník Neymar a po jedné brance přidali i Munir, Turan a Messi.

Také Eibar má s Barcelonou nedávnou zkušenost. A ani v jeho případě nebyla moc pozitivní, protože Eibar dostal od katalánského mistra čtyři branky. Minulé kolo už Eibaru vyšlo o trochu lépe, protože dokázal remizovat s Rayem Vallecano. Utkání na Estadio Teresa Rivero pro něj nezačínalo moc dobře, protože se už po sedmi minutách domácí dostali do vedení. Branka Gonzala Escalanteho nakonec znamenala dělbu bodů, i když Eibar dohrával bez vyloučeného Josipa Radoševiće.

Ten tak nebude moci nastoupit proti Getafe. Eibar je stále na osmé příčce, i když poháry se mu každým kolem více a více vzdalují. Aktuálně má 37 bodů a na poslední místo do Evropské ligy jich ztrácí už deset. Bilance mezi Eibarem a Getafe je poměrně vyrovnaná, protože ze sedmi soutěžních utkání, které spolu oba celky kdy uhrály, se body jednou dělily a třikrát se radovalo každé mužstvo.

Trenér Jose Luis Mendilibar ví, že jeho tým bude muset zabrat, aby se mohl posunout nahoru. Před utkáním poznamenal: "Náš soupeř sice neprochází moc dobrou formou, ale to se může změnit. Právě proto musíme zůstat ostražití a maximálně se snažit. V naší lize není lehkých zápasů, takže nás nečeká nic snadného," ví Mendilibar.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Velázquez, Cala, Pereira - Medrán, Lacén, Rodriguez - Víctor, Vázquez, Sarabia
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Ramis, Pantić, Juncá - Adrián, García, Escalante, Inui - Enrich, Bastón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.25 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona29243284:2275
2.Atlético Madrid29214445:1267
3.Real Madrid29196483:2863
4.Villarreal CF29158635:2353
5.Sevilla FC29139743:3148
6.Athletic Bilbao291451047:3747
7.Celta Vigo291361041:5145
8.SD Eibar291071241:4137
9.Málaga CF29991128:2836
10.Real Sociedad29981237:4035
11.Valencia CF298101133:3434
12.Real Betis298101127:3934
13.Deportivo La Coruña29615837:4233
14.Espanyol Barcelona29951529:5532
15.UD Las Palmas29861531:4230
16.Rayo Vallecano29691439:6127
17.Granada CF29761630:5427
18.Getafe CF29761627:5127
19.Sporting Gijón29661730:5124
20.Levante UD29661727:5224

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (707)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele