Primera División - preview 28. kola

05.03.2016, 08:47, aktualizováno 07.03.2016, 08:48
Previews
Pondělní dohrávka španělské nejvyšší soutěže nás zavede na hřiště Espanyolu, který přivítá Rayo Vallecano. Mezi oběma celky je pouze dvoubodový náskok, pro obě strany tak půjde o velmi důležitý zápas...
Espanyol Barcelona - Rayo Vallecano  (pondělí 20:30)
Pondělní dohrávku osmadvacátého kola Primera División obstarají barcelonský Espanyol s Rayem Vallecanem. Půjde o ryze záchranářský souboj, neboť Rayo se drží nad oblastí sestupů jen díky lepšímu skóre, zatímco Espanyol má o pouhé dva body více.

Oba celky spojuje ještě jeden společný neduh - mizerná defenziva. Nikdo z celého zbytku španělské první ligy nedostal v dosavadním průběhu sezony tolik branek jako právě tyto dva kluby. Rayo dostalo alespoň dva góly v třinácti z posledních patnácti zápasů, zatímco Espanyol v obraně propadl obdobně v osmi případech z devíti. Madridský klub navíc čeká návštěva stadionu Cornellá del Prat, kde doposud ještě ani jedinkrát nedokázal zvítězit, zato hned devětkrát odešel poražen a pětkrát remizoval.

Vzhledem k tomu, že všechny čtyři poslední zápasy Raya na hřištích soupeře skončily shodně remízou 2:2, dost možná se bude historie opakovat ještě jednou... Pro Espanyol každopádně půjde o takřka povinné vítězství, neboť jeho další zápasy před vlastními fanoušky čítají tak ambiciózní soupeře jako Athletic, Atlético Madrid, Celta Vigo či Sevilla. V porovnání s touto skvadrou se Rayo jeví jako podstatně hratelnější soupeř a bylo by výhodnější nabrat před těmito těžšími souboji nabrat v ligové tabulce určitou bodovou rezervu pro případ nouze.

V případě Vallecana byla alespoň obranná zranitelnost umazávána dostatečnou plodností v útoku, jenže té je nyní dost možná na pár týdnů konec. Klíčovým hráčem Raya byl totiž v poslední době střelec Miku. Třicetiletý Venezuelan po svém lednovém příchodu do Madridu z celku Al Gharafa jasně ukázal, že ani několik let strávených v Kataru mu nic neubralo na střeleckém čuchu. Miku totiž dokonce přepsal klubové historické statistiky, když vsítil po jednom gólu hned v pěti za sebou jdoucích zápasech a vysloužil si za tento počin i ocenění nejlepšího hráče Primera División za měsíc únor. Během března si však zimní posila Raya nezahraje kvůli trhlině ve svalu a o jeho gólový přísun se bude muset postarat někdo jiný.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau López - Javi López, Álvaro, Duarte, Álvarez - Sánchez, Diop - Hernán, Abraham, Asensio - Caicedo
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Carlos - Quini, Castro, Crespo, Tito - Trashorras, Baena - Embarba, Piti, Bebé - Manucho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.75 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Granada CF  (neděle 12:00)
Granada se pokouší ze všech sil dostat se z pásma sestupu a v posledních dnech se jí to docela daří. Teď narazí na sobě rovného, takže stát se může cokoli. Je pravdou, že Real Betis ale už pět zápasů v řadě neprohrál.

Granada stále žije a rozhodně svůj boj o zachování prvoligové příslušnosti ještě nevzdává. Potvrdila to minimálně v tomto týdnu. Nejprve totiž zvládla náročné utkání s favorizovaným Deportivem, nad kterým vyhrála o branku Youseffa El-Arabiho. Ve vloženém kole La Ligy pak doma přivítala podobně ohrožený Sporting Gijón a využila domácího prostředí i zhoršující se formy svého soupeře. Vyhrála poměrem 2:0 a připsala si další cenné body.

Teď by ráda zlepšující formu potvrdila, protože ví, že kdyby vyhrála i nad Realem Betis, za jistých okolností by se mohla dostat dokonce až na 14. místo! Utkání proti Realu Betis dost možná rozhodne jediná branka. Tyto střety totiž nikdy nebyly gólově bohaté a v posledních třech kláních padla jen jediná branka. Velký kredit za zlepšenou formu Granady patří především novému trenérovi, kterým se nedávno stal José González.

Ten zatím seděl na lavičce Granady dvakrát a ani jednou neprohrál. Teď by rád třetí výhru v řadě. Sám uznává: "Teď se nám daří a já jsem za to moc rád. Mnoho lidí nevěřilo, že by se v týmu mohlo něco změnit, ale já cítím entuziazmus, nadšení a obrovskou chuť bojovat. Vyhráli jsme dvakrát po sobě a chceme přidávat další body. Už minule bylo vidět zlepšení a já doufám, že se nám to potvrdí také proti silnému Betisu."

Real Betis prohrál naposledy koncem ledna a od té doby sbírá body. Nemá problémy ani se střílením branek, jak ukázalo minulé kolo. V něm si Béticos poradili naprosto jasně s domácím Espanyolem Barcelona, když jej porazili 3:0. Jedním z hráčů, kteří na sebe strhávají pozornost, je mladý talent Dani Ceballos. Velmi často jej ale lidé vnímají jako simulanta, který až příliš ochotně padá.

A s tím Ceballos rozhodně nesouhlasí. "Při hře nepodvádím, to by bylo proti mému smýšlení. Vím, že mě někteří vidí jinak, ale já rozhodně nepadám úmyslně. V minulém týdnu jsme měli kopat penaltu a byla jasná i ze záznamu. Pokouším se změnit mou reputaci, ale chce to čas a práci. Já tvrdě trénuji každý den, abych se zlepšoval," uvádí mladý talent.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - FC Barcelona  (neděle 16:00)
Zdánlivě neporazitelná Barcelona se po rekordní sérii bez porážky pokusí prodloužit nový španělský rekord v Eibaru. Katalánci budou opět jasnými favority, Eibar už tři zápasy v řadě nevyhrál a již dvě utkání čeká na vstřelení branky. Zato Blaugranas jsou namlsaní po pětigólovém přídělu, který uštědřili Rayu.

Barcelona neochvějně kráčí za obhajobou titulu a už jen samotní hráči Blaugranas se mohou připravit o chvíli, kdy na konci sezóny zvednou trofej pro vítěze Primera División. V posledních deseti kolech ani jednou nezaváhali a k tomu přidali úspěšná vystoupení v Lize mistrů i Španělském poháru. V posledním zápase proti madridskému Rayu Luis Enrique sice protočil obrannou čtveřici, na výkonu jeho svěřenců to však nemělo výraznější vliv. Ofenzivní vozba Barcy předvedla standardní výkon, což vyneslo Kataláncům jasné vítězství 5:1, přičemž Messi přidal další hattrick.

V Eibaru by se tak dle papírových předpokladů mělo jednat o jasnou záležitost Barcelony. Hosté by se ale neradi nechali ukolébat posledními výsledky a snaží se soustředit na mač s Eibarem jako na kterýkoli jiný. "V Eibaru to bude další z náročných zápasů, jdeme ale do utkání s vítěznou mentalitou a jdeme si pro tři body. Doufáme, že prodloužíme naši skvělou sérii, jelikož stále ještě nemáme dost bodů," uvedl před zápasem Sergi Roberto. "Nálada mezi hráči je výborná. Bereme věci krok po kroku a na každém z nich si necháváme záležet," přidal ve stejném duchu Andrés Iniesta.

Eibar jde do utkání proti Kataláncům v docela nevýhodné pozici. Baskové se navzdory vynikajícímu postavení v tabulce v posledních zápasech trápí. Na body čekají již tři utkání v řadě a navíc už dvakrát za sebou vyšli gólově naprázdno. Naposledy podlehli Seville na jejím hřišti těsně 0:1, když nedokázali odpovědět na gól Llorenteho už z 11. minuty. Na druhou stranu už v letošní sezóně Eibar dokázal, že do Primera División plnohodnotně patří a dokonce dokáže promlouvat do boje o pozice v horní polovině tabulky. Od první pohárové příčky dělí tým vedený José Luisem Mandilibarem jen šest bodů.

Utkání si v domácích barvách nezahraje kvůli kartám Castellano a v ohrožení je i další pětice zraněných nebo uzdravujících se hráčů. Na straně hostí do zápasu nemůže zasáhnout Neymar rovněž kvůli karetnímu trestu.

Zápas začne v neděli od 16:00, utkání bude řídit Alberto Undiano Mallenco.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 11.00 - 6.00 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - Levante UD  (neděle 18:15)
Real Sociedad si bude chtít v domácím utkání proti Levante spravit chuť po porážce od Atlética. Borci ze San Sebastianu chytli v únoru dobrou formu, ale poslední dva zápasy je poněkud zabrzdily. Proti poslednímu celku tabulky tak budou mít ideální příležitost nastartovat další vítěznou sérii.

Baskové si počínají v novém kalendářním roce o poznání lépe, než na podzim minulého roku. Z posledních deseti utkání vytěžili solidních osmnáct bodů a definitivně se vzdálili sestupovým starostem. Série vydařených utkání v únoru vyvrcholila pro modrobílé vítězstvím v baskickém derby, které bylo o to sladší, že konkurenční Lvy z Bilbaa porazili Savristánovi svěřenci na jejich půdě. Těsná výhra 1:0 ze San Mamés však byla zároveň posledním tříbodovým ziskem Realu, jenž v následujících dvou zápasech jen remizoval doma s Malagou a podlehl Atléticu v poměru 0:3.

Porážka od Rojiblancos byla pro Real Sociedad nadmíru bolestivá, jelikož se v posledním okamžiku zápasu nepříjemně zranil záložník Realu Eneko Capilla poté, co mu na nohu nepříjemně došlápl Augusto Fernández. Capilla má vážně poškozené vazy v levém kotníku a premiéra v dresu baskického celku mu tak hodně zhořkla. Nepomohla mu ani ostentativní omluva Fernádeze. Dvacetiletý Capilla totiž podle všeho přišel o celý zbytek sezóny.

Tragédie začínajícího fotbalisty nicméně neznamená, že by Real neměl být v utkání s Levante favoritem. Valencijští nebodovali v posledních dvou utkáních proti silným Villarrealu ani Bílému baletu. Tyto výsledky se ovšem očekávaly a právě nyní proti Realu Sociedad by se mělo ukázat, zda hráči Les Granotes dokáží konkurovat i týmům ve středu tabulky, což bude pro zbytek sezóny a pro potenciální záchranu Levante klíčové.

"Je to pro nás velmi důležité utkání. Jde nám o hodně. Realu se daří hrát velmi dobrý fotbal a my se proto musím maximálně vyvarovat chyb vepředu i vzadu. Nevadilo by mi ani, pokud by se hráči vydali na maximum a třeba soupeři podlehli. Budeme se ovšem snažit vyvarovat úpadku sebedůvěry, bylo by totiž daleko složitější bojovat se sebou samotnými než se soupeřem. Kdo by se nedokázal vyrovnat s tlakem, který přináší boj o udržení, toho musí zastoupit spoluhráč," komentoval nadcházející zápas hostující lodivod Rubi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting Gijón - Athletic Bilbao  (neděle 18:15)
Baskické Bilbao je pevně rozhodnuto poprat se o účast v pohárové Evropě, na kterou ještě něco ztrácí. Athletic se může těšit na další fázi Evropské ligy, ale zapnout musí především v La Lize. Ideální příležitost k tomu má nyní, protože jede na půdu nevýrazného Sportingu Gijón.

Sen Bilbaa o tom, že se zase podívá do evropských pohárů, není vůbec nereálný. Baskický celek totiž pravidelně sbírá body a využít by mohl také častých ztrát svých nejbližších soupeřů v boji o Evropu. Na pátou Sevillu totiž ztrácí jen tři body, pouhý bod mu pak chybí k tomu, aby se vyrovnal Celtě Vigo. Sedmé Bilbao má zatím 41 bodů a děkovat může především posledním dvěma zápasům.

Baskický celek zvládl dobře náročný program a z Evropské ligy plynule přešel do bojů v Primera Division. Nejprve vyloupil Mestallu, když domácí Valencii porazil rozdílem tří branek. A chuť skórovat Bilbao nepřešla ani ve vloženém kole, když si Bilbao pohrálo s Deportivem. Celek z Galicie ještě dlouho a smutně bude vzpomínat především na střelce Aritze Adurize. Zkušený veterán zraje jako víno a Deportivu vstřelil hned tři branky!

Teď jich má sympatický útočník na kontě jich 30, z toho hned 17 v rámci španělské nejvyšší ligy. A samozřejmě se ozývají hlasy volající po tom, aby jej reprezentační trenér Vicente del Bosque vzal s sebou na mistrovství Evropy do Francie. Sám zkušený lodivod uznává, že formu veterána zaznamenal, a bude o něm přemýšlet. Pro Adurize by se zřejmě jednalo o jeho poslední vystoupení na větším turnaji.

Del Bosque na jeho adresu řekl: "Je to výjimečný případ. Má všechny vlastnosti, jaké by měl hrotový útočník mít. Když lidé říkají, že by rozhodně měl do Francie jet, nebudeme je ignorovat. Budeme o něm samozřejmě přemýšlet. Pokud bychom ho pozvali, pak by to bylo spíše pro to, co udělal pro svůj tým a jeho formu. Ne proto, že by to veřejnost ráda viděla," upozorňuje trenér národního týmu.

Domácí Sporting se nyní pořádně namočil do boje o záchranu. Chvíli to vypadalo, že si tým již zvykl a bude bojovat o střed tabulky, ale od začátku února Sporting nedokázal vyhrát ani jednou. Připsal si jen tři remízy a stejný počet porážek. Tu poslední pak v minulém kole, když nestačil na Granadu a prohrál s ní o dvě branky. Teď by si rád konečně po dlouhé době připsal tři body. Proti baskickému celku to ale nebude snadné.

Minulý zápas se Sporting podle slov trenéra Abelarda stal obětí chyb rozhodčích. "Klidně mě mohou diskvalifikovat třeba na 50 zápasů, pokud chtějí. Tohle byl skandál a naprosté znehodnocení první ligy. My jsme Real Sporting Gijón a zasloužíme si mnohem více respektu už jen kvůli naší historii. Jsem rozzuřen," soptil charismatický trenér. Dočká se odplaty?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.60 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Atlético Madrid  (neděle 20:30)
Atlético Madrid cestuje ve šlágru kola do Valencie, aby s Netopýry sehrálo hodně sledované utkání. Na stadionu Mestalla ale Colchoneros příliš často nevyhrávají a budou to chtít nyní změnit. Usilují totiž o to, aby se Barcelona na čele La Ligy nevzdálila ještě víc.

Druhé Atlético Madrid stále doufá v to, že dokáže snížit odstup, který si vytvořila katalánská Barcelona. Na slavný celek a svého největšího konkurenta v boji o čelo ztrácí tým trenéra Diega Simeoneho už osm bodů a byl by nerad, kdyby se toto číslo nějak razantně zvýšilo. I to je jeden z motivů, proč budou chtít Colchoneros na půdě Valencie uspět. Dalším by mohla být historie, která dokládá, jak těžce Atlético obírá Valencii o body na jejím stadionu.

Za deset posledních návštěv Atlética na stadionu Mestalla se madridský celek vracel do hlavního města se třemi body jen dvakrát. Teď bude mít další šanci napravit tuto statistiku. Ačkoli oba týmy dělí jen sedm příček v tabulce, vzdálenost počítaná na body je mnohem vyšší. Netopýři totiž ztrácí na Atlético hrozivých 27 bodů a teď riskují zvýšení této propasti. A to i přesto, že se forma Valencie rozhodně zlepšila.

Ještě nedávno byla Valencia na odpis a trenér Gary Neville se mohl cítit ohrožen na životě. Jeho celku se nedařilo, prohrával a herně to byla také bída. V posledních týdnech se však situace mění k lepšímu. Valencia za sedm posledních utkání ve všech soutěžích dohromady prohrála jen jednou a dokonce pokračuje i v Evropské lize. V utkání s Rapidem Vídeň předvedla, že když má den, může si na hřišti dělat prakticky cokoli.

Pak ji v Primera Division trochu rozhodilo baskické Bilbao, ale v minulém kole se Valencia opět zvedla. Valencia sice prohrávala po brance Copa, jenže zápas dokázala otočit. Pomohla jí k tomu chyba brankáře Carlose Kameniho, který jí daroval těsnou výhru 2:1 nad Málagou. I trenér Neville uznal, že mu pomohlo také štěstí. "Nebyla to naše nejlepší hra, to je jasné. ale myslím, že ve druhé půli jsme se hodně zlepšili a zasloužili si vyhrát. Hodně nám pomohla vlastní branka Kameniho, za což se rozhodně nezlobím," dodal Neville.

Valencia se teď bude chtít pomstít Atléticu za jejich poslední střet. Ten se nesl ve znamení jasné převahy Atlética, které do konce první půle vstřelilo dvě branky. Závěrečný tlak přišel moc pozdě a jediná branka Paca Alcacera stačit nemohla. Navíc je nejistý start Enza Péreze, kterého tíží zdravotní potíže a není zcela připraven. O jeho osudu se rozhodne až před duelem s Colchoneros.

Také Atlético umí zaváhat. To ukazuje v Primera Division stejně jako v rámci evropských pohárů. Zdobí ho především obrana, což ukazuje také v posledních pěti utkáních. V rámci těch neinkasovalo ani jednou a dá se předpokládat, že na pečlivou obrannou součinnost bude spoléhat i proti Netopýrům. Pozadu nezůstávají ani útočníci Colchoneros, jak jsme mohli vidět ve vloženém kole La Ligy.

Atlético se v něm utkalo s Realem Sociedad a vyhrálo 3:0. A trenér Diego Simeone chválil své hráče, kteří navíc dokázali porazit Real Madrid. Deníku AS řekl: "Chci poděkovat mým hráčům, protože odvedli skvělou práci. Hrát každé dva až tři dny je nesmírně náročné, takže klobouk dolů před tím, co hráči dokázali. Zvládli jsme další náročné utkání a nesmíme polevit. Chceme až do konce soutěžit o ty nejvyšší příčky. Teď se připravujeme jen na Valencii," dodává zkušený trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.30 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Celta Vigo  (sobota 16:00)
Po náročném vloženém kole se Primera Division opět hlásí o slovo. Další program začne duelem mezi domácím Realem Madrid a Celtou Vigo. V minulém kole si Real napravil reputaci, tým z Viga se naopak ohlíží za záda.

V Madridu vládne poslední dobou prazvláštní klima. Tamní Real se ocitá pod tlakem médií a dokonce se ozývají hlasy volající po odvolání trenéra Zinedna Zidana. Ten se pokusil utišit podobné spekulace ve vloženém kole, které mělo pomoci jeho svěřencům v udržení se v boji o nejvyšší příčky. Nebezpečně se na Real totiž dotahují hladoví soupeři jako třeba Villarreal.

Jeho svěřenci podali francouzskému nováčkovi na lavici pomocnou ruku a po nedorozumění ohledně osoby Cristiana Ronalda ukázali, že umí opět táhnout za jeden provaz. V minulém kole totiž porazili domácí Levante a skóre otevřela právě portugalská ikona. Levante Realu pomohlo jedním vlastním gólem a skóre nakonec uzavřel mladík Isco, takže ani branka Deyversona nestačila Levante na dobrý výsledek nebo body. Real Madrid tím využil zaváhání konkurenčního Villarrealu a upevnil si svou pozici.

Zvěsti o tom, že forma Cristiana Ronalda a potažmo celého madridského hvězdného souboru není zrovna ideální, jsou na denním pořádku. Portugalského střelce to ale příliš netrápí a naopak se do budoucnosti dívá s optimismem. Jak sám řekl pro deník Marca, který jej zpovídal na letišti. "Je pravda, že tato sezona je pro nás náročnější. Ale stále bojujeme v Lize mistrů a to nás hodně těší. Není žádná náhoda, že právě Real má nejvíce evropských titulů. Nic není ztraceno a my budeme i nadále tvrdě pracovat, abychom dosáhli co největšího počtu úspěchů. Jak pro nás jako hráče, tak abychom potěšili naše skvělé fanoušky."

Dalším plusem pro trenéra Zidana je fakt, že se mu do hry vrací několik opor. Platí to pro Sergia Ramose a Daniho Carvajala, což je pro obranu Realu výtečná zpráva. Marcelo a Gareth Bale se opět vrátili k tréninkové zátěži, mimo hru naopak budou Luka Modrić, Toni Kroos a Karim Benzema. V kádru Celty Vigo bude také scházet několik hráčů, které jsme byli zvyklí vídat v základní sestavě. Jedná se zejména o zraněného obránce Fontáse a Cabrala, který pyká trest za karty. Do hry se po trestu opět vrací Pablo Hernandez.

A to jsou pro trenéra Berizza dobré zprávy. A těch moc nemá, zvláště při pohledu na nedávnou historii vzájemných duelů s Realem Madrid. Za poslední tři zápasy Real Celtě nastřílel deset branek, což je poměrně vysoké číslo. Ani prostředí Santiaga Bernabéau, na kterém se sobotní střet odehraje, Celtě moc nesvědčí. Když si naposledy z hlavního města vezla tři body za výhru, psal se rok 2006, což už je poměrně vousaté datum. Celta chtěla po dvou těsných výhrách zabrat v minulém kole, ale nečekal ji vůbec snadný soupeř.

Utkala se totiž s Villarrealem, který je v posledních týdnech v dobré formě a pomýšlel i na třetí místo obsazené právě Realem. Na to si ale bude muset na nějakou dobu nechat zajít chuť, protože Celta jej minule obrala o body a dokázala s ním remizovat, aniž by inkasovala. Tým z Viga se tak stále drží na šestém místě La Ligy, takže se stále kvalifikuje do Evropské ligy. Pouhý bod za ní je ale Athletic Bilbao, takže Celta nesmí příliš ztrácet. A ví to i trenér Eduardo Berizzo.

Ten v rozhovoru pro média zmínil: "Máme před sebou utkání na skvělém stadionu proti jednomu z nejlepších týmů světa, takže nás čeká hodně práce a spousta soustředění. Real je tým, který umí potrestat i malé zaváhání, což od nás vyžaduje maximální nasazení a trochu štěstí. V poslední době se naše výkony ustálily a my jsme hrdí na to, že hrajeme jako tým. Pokusíme se to využít i proti Madridu. Musíme se pokusit zneškodnit jejich ofenzívu pomocí naší hry," plánuje trenér Celty. Vyjde mu jeho přání?
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Isco, Casemiro, Kovačić - James, Mayoral, Ronaldo
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Jonny, Gómez, Planas - Wass, Díaz - Orellana, Hernandez, Nolito - Aspas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.75 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - UD Las Palmas  (sobota 18:15)
Las Palmas poslední dobou dělá svým fanouškům jen radost. Teď jej ale čeká ostrý test, protože v sobotu odpoledne zavítá na slavný El Madrigal. Vyjde z konfrontace s domácí Žlutou ponorkou jako vítěz, nebo se Villarreal rozvzpomene na vítězství?

Dlouho se Las Palmas pohybovalo mezi posledními místy, dlouho mu trvala aklimatizace mezi španělskou elitou. Nováček potřeboval delší čas a trochu štěstí především v ofenzivní fázi, protože nedával mnoho branek. Něco se však za poslední týdny změnilo. Za poslední tři duely v Primera Division Las Palmas vstřelilo šest branek a jen dva góly dostalo. A do toho počítáme i duel s Barcelonou.

Ani ta však Las Palmas nijak neponížila a výsledkem byla jen vydřená výhra 2:1. Od té doby Las Palmas jede, protože následující dva zápasy vyhrálo a dokonce v nich udrželo čisté konto! Po nečekaném vítězství nad Eibarem se Las Palmas ve vloženém kole utkalo s Getafe a poradilo si naprosto jednoznačně. Domácí vyhráli 4:0 a velký podíl na tom měl především dvougólový střelec Tana.

Po sedmadvaceti kolech má Las Palmas na kontě stejný počet bodů a je na 15. místě. Nesmí ale zpomalit, protože od sestupových příček jej dělí jen jeden bod. A ví to i trenér Quique Sétien. Sám po zápase s madridským celkem uvedl: "Je to úžasný výsledek. Chci poděkovat všem mým hráčům, protože do toho dali všechno. Hrajeme jako tým, táhneme za jeden provaz a má to své výsledky. Chceme se zachránit a tohle by nám mohlo hodně pomoci. Doufám, že to zopakujeme i v dalším kole."

V něm ale Las Palmas čeká hodně náročná situace. Stačí se podívat na absence, aby vám bylo jasno, že se trenérovi Sétienovi nejspíš nebude spát moc dobře. Chybět budou hráči jako Javi Castellano, Vicente Gómez, Hernán, Mubarak Wakaso nebo Roque, který pyká za karty. To Villarreal bude mít úlohu mnohem snadnější. Scházet mu totiž bude jen duo Jonathan dos Santos a Samuel. Zcela zdráv ještě není Jaume Costa, kterého by mohl nahradit Ital Bonera.

Villarreal se potřebuje znovu vrátit na vítěznou vlnu. To se mu totiž od té doby, co slavně vyřadil italskou Neapol z Evropské ligy, poněkud přestalo dařit. Ačkoli Villarreal za posledních deset duelů neprohrál ani jednou, vyhrát dokázal jen v polovině z nich. Ve vloženém kole La Ligy si minule jen rozdělil body s Celtou Vigo, přičemž se nedá říct, že by Villarreal svého soka nějak výrazně přehrával.

Trenér Marcelino by rád viděl aktivnější Villarreal, i když své hráče nijak nekritizuje. "Každý zápas je od tohoto bodu pro nás hrozně důležitý. Měli jsme hodně šancí a jednu opravdu gólovou, ale nedokázali jsme je využít. Podle mého názoru nám v boji o 4. místo může konkurovat jen Sevilla, protože si nemyslím, že bychom Celtě povolili, aby dotáhla jedenáctibodové manko. Musíme ale přesto pravidelně sbírat body," uvědomuje si trenér Žluté ponorky.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Aréola - Mario, Bonera, Ruiz, Marín - Suárez, Pina, Bruno, Castillejo - Soldado, Adrián
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Garcia, Aythami, Bigas, Garrido - Viera, Montoro, Tana - Zhar, José, Momo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Sevilla FC  (sobota 20:30)
Sevilla jede v sobotu odpoledne do Getafe, aby se na Coliseum Alfonso Perez utkala s domácím Getafe. Zatímco hosté bojují o šanci hrát evropské poháry i příští rok, domácím jde o samotnou záchranu, jejíž jistotu zatím nemají.

Sevilla v minulých dnech slavila postup do další fáze Evropské ligy poté, co si poradila s norským Molde. Jinak se ale její forma pohybuje ve značných výkyvech, které Rojiblancos v podstatě připravují o šanci dostat se do Ligy mistrů. Tým trenéra Unaie Emeryho aktuálně na 4. Villarreal ztrácí už 9 bodů, což se bude těžko dohánět. Pokud se chce Sevilla ještě přeci jen pokusit o nejslavější ligovou soutěž světa, bude muset zapracovat na své výkonnosti.

Za posledních deset utkání ve všech soutěžích dohromady tým trenéra Emeryho vyhrál jen v polovině z nich. Dařilo se mu alespoň v minulém kole, v němž si napravil dojem ze dvou porážek v řadě. Sevilla se utkala s Eibarem, který rovněž k překvapení mnohých pomýšlí na evropské poháry. Klíčový duel nakonec zvládla lépe právě Sevilla, která si dokázala poradit. Jediným úspěšným střelcem utkání se stal Fernando Llorente, který se prosadil už po deseti minutách.

Koneckonců, právě Eibar bude podle slov trenéra Emeryho hlavním rivalem jeho celku v boji o poháry. Deníku AS Emery sdělil: "Chtěli jsme hrát naši hru. Víme, že Eibar hraje velmi dobře a podle mého názoru to bude náš hlavní konkurent v boji o Evropskou ligu. Máme určité slabiny a musíme na nich zapracovat, protože nás čeká ještě dlouhá cesta. Začátek se nám moc nepovedl, ale v průběhu sezony zase nacházíme vlastní tvář," hlásí zkušený trenér.

Tomu se bude špatně skládat sestava, protože mu schází trojice zraněných hráčů. Mimo hru budou i nadále Grzegorz Krychowiak, Marco Andreolli a Nico Pareja. Po vypršení disciplinárního trestu se alespoň do hry vrací Timothee Kolodziejczak. Ani domácí to nebudou mít zrovna jednoduché. Álvaro Pereira pyká za karty, zatímco zraněna je dvojice Vigaray a Roberto Lago.

Getafe zatím posbíralo jen 26 bodů, což znamená, že jej od sestupové zóny dělí jen lepší skóre. Tradiční celek prodloužil v minulém kole své trápení a posedmé v řadě prohrál! Tentokrát nestačil na Las Palmas. Především se ale fanoušci museli rozčilovat kvůli předváděné hře. Nováček soutěže v duelu o záchranu podal dobrý výkon a Getafe srazil na kolena pomocí čtyř branek! Zároveň Getafe nedovolil skórovat ani jednou.

Není divu, že se Mehdi Lacén pustil do kritiky vlastních spoluhráčů. "Musíme si uvědomit, že jako tým hrajeme opravdu hodně špatně. Máme za sebou sérii několika utkání, v nichž jsme nedali ani jednu branku. Naše defenzíva je hodně prostupná a minulé utkání bylo skoro až trapné. Neútočíme, nebráníme a moc se ani v záloze nehýbeme. Prakticky všechno je špatně," zoufá si Lacén.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Buendia, Velazquez, Cala, Yoda - Medrán, Lacén - León, Rodríguez, Sarabia - Vázquez
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Riko - Coke, Rami, Kolodziejczak, Escudero - Iborra, N'Zonzi - Vítolo, Banega, Konopljanka - Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.75 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo La Coruña - Málaga CF  (sobota 22:05)
Posledním zápasem sobotní porce osmadvacátého kola La Ligy bude souboj Deportiva s Malagou. Domácí zoufale touží po vítězství, které naposledy vybojovali před Vánoci. Malaga ovšem také nemá nikterak skvělou formu, takže mají fotbalisté La Coruni šanci ukočit své třízpasové čekání na body.

Deportivo zažívá těžké vystřízlivění po úspěšné první polovině sezóny. Krize klubu se táhne od začátku letošního roku. Galicijští nedokázali zvítězit v posledních jedenácti kolech a z poseldních třech utkání odcházeli dokonce bez bodu. Ostudu si uřízli v domácím utkání s Granadou, když s v té době posledním celkem ligy prohráli 0:1. Podobným neúspěchem skončil i jejich středeční výlet do Bilbaa, kde tým Víctora Sáncheze prohrál 4:1. Pro psychiku hráčů Deporu je proto nejvyšší čas opět bodovat.

"Prožíváme asi nejtěžší období v dosavadním průběhu sezóny. Už dlouho jsme nevyhráli a navíc nás sráží i ty tři porážky. Snažíme se to vše ale brát jako výzvu. Jsme přesvědčení, že další utkání už zvládneme a budeme brát tři body," neztrácí optimismus domácí kouč Víctor Sánchez. "Statistiky říkají o Malaze vše. Je to velmi silný tým se skvělou organizací hry. Svým soupeřům nedovolují mnoho šancí. Jejich dobrá obranná fáze si na nás bude žádat mnoho trpělivosti," předpovídal lodivod Deportiva.

Hosté z Malagy se také nemohou příliš chlubit posledním výsledky. Los Boquerones už nevyhráli čtyři utkání za sebou a naposledy před svými diváky těsně podlehli Valencii 2:1. Po zápase se modrobílí hodně zlobili na rozhodčího, že nepřerušil hru kvůli zranění jejich hráče před vítězným gólem Valencie. Trenér Malagy Javi Garcia ale nabádal před zápasem hráče, aby se v dalším zápase soustředili na svůj výkon a nedávali vinu za nedávné neúspěchy nikomu jinému než sami sobě.

"Pro nás bude nejlepší, když budeme dělat svoji práci nejlépe, jak umíme. Musím udržet disciplinovanost, jinak nemůžeme odvést kvalitní a konzistentní výkon. Naším jediným cílem musí být body a jenom my jich můžeme dosáhnout," uvedl Garcia. Zápas začne až ve 22:05, utkání bude řídit Carlos Velasco Carballo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona27223274:2269
2.Atlético Madrid27194439:1161
3.Real Madrid27176474:2657
4.Villarreal CF27158433:1853
5.Sevilla FC27128738:2844
6.Celta Vigo27126939:4442
7.Athletic Bilbao271251042:3641
8.SD Eibar271061140:3636
9.Valencia CF27810932:3034
10.Real Sociedad27971136:3834
11.Málaga CF27881124:2532
12.Deportivo La Coruña27614734:3632
13.Real Betis277101024:3631
14.Espanyol Barcelona27841526:5328
15.UD Las Palmas27761429:4027
16.Getafe CF27751526:4426
17.Rayo Vallecano27681337:5826
18.Granada CF27751529:5126
19.Sporting Gijón27661530:4824
20.Levante UD27551725:5120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (573)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele