Primera División - preview 27. kola

01.03.2016, 08:44, aktualizováno 03.03.2016, 08:53
Previews
Atllético a Real braly v tomto kole tři body a nyní je na tahu Barcelona, která cestuje do Madridu k souboji s Rayem. Espanyol a Betis se chtějí vzdálit sestupovým pozicím, Granada a Sporting je naopak chtějí opustit...
Granada CF - Sporting Gijón  (čtvrtek 20:00)
Na Estadio Nuevo Los Cármenes se ve čtvrtek odehraje velká bitva o udržení v Primera División. Na stánek devatenácté Granady totiž přijede osmnáctý Sporting Gijón a vítěz zápasu má šanci dostat se mimo sestupové pásmo.

Granada se v minulém kole vzchopila a na hřišti Deportiva zvítězila 1:0. Jediný gól zápasu dal z penalty v prvním poločase El-Arabi a Andalusané tak vyhráli po čtyřech porážkách v řadě s těžkými soupeři. Jestli tři body z Riazoru byly jen posledním záchvěvem před nevyhnutelným pádem do Segunda División, nebo prvním krokem k záchraně, by měli El Graná ukázat právě nyní proti nejbližšímu tabulkovému soupeři Sportingu Gijón.

Andalusanům po výhře v La Coruni minimálně dočasně vyšel tah s výměnou hlavního kouče, když dvaadvacátého února nahradil José Ramóna Sandovala devětačtyřicetiletý José Manuel González López. Ten získal svou trenérskou reputaci v Cádizu a v loňské sezóně působil jako asistent Gregoria Manzana až v dalekém Pekingu.

Hostům se naopak poslední utkání moc nevyvedlo. Gijón prohrál na vlastní půdě s Espanyolem 2:4 a marně čeká na výhru už pět zápasů v řadě. Stříbrný tým minulého ročníku Segunda División tak má po šestadvaceti kolech na kontě pouze dvacet čtyři bodů a jestli nyní nezvítězí proti Granadě, bude jeho situace v sestupovém ještě složitější.

Chmurné myšlenky si ale hosté nepřipouští. "Tenhle tým nikdy nic nevzdá. Počítáme body a jdeme zápas od zápasu. Máme mnoho hráčů, kteří hrají Primera División poprvé v kariéře, mladí spoluhráči jsou však odolní a atmosféra v týmu je výborná," uvedl hostující obránce Roberto Canella. "Zápas s Granadou bude těžký. Proti našim přímým rivalům jsme už ale letos uhráli dobré výsledky. Jsme pod tlakem, ale víme, že i venkovní remíza by pro nás byla přijatelným výsledkem," dodal jeden z nejzkušenějších hráčů Sportingu, jenž letos oslavil osmadvacáté narozeniny.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Real Betis  (čtvrtek 20:30)
Na Estadi Cornellà-El Prat se ve čtvrtek odehraje souboj dvou tabulkových sousedů. Domácí Espanyol přivítá Betis a ve hře bude postavení obou klubů v bezpečné vzdálenosti od sestupového pásma. Barcelonští chtějí navázat na dvě výhry z předešlých dvou kol, Andalusané by naopak rádi po třech remízách konečně ochutnali vítězství.

Espanyol se pod novým rumunským koučem Galcou konečně vzchopil a díky dvěma výhrám nad Deportivem a Gijónem zastavil strmý pád tabulkou. Katalánci dokázali zalepit děravou obranu a probudili se i střelci, Sportingu nasázeli útočníci v modrobílém hned čtyři branky. Více než tři góly v jednom zápase vstřelili Katalánci vůbec poprvé v sezóně.

"Tým je nyní mnohem klidnější, přestože budeme muset pro záchranu ještě hodně bojovat. Proti Betisu to bude těžký zápas. Určitě to bude opět úplně jiné utkání než ta předchozí, proto pro nás bude podpora fanoušků klíčová. Mají hodně výborných fotbalistů a jejich obranný blok je velmi těžké prolomit," uvedl na adresu svých soupeřů domácí kouč Galca.

Ten na předzápasové tiskovce nebyl k možné sestavě příliš sdílný a nepotvrdil, jestli do zápasu nasadí dvougólového střelce z Gijónu Morena nebo tradiční oporu Caiceda. "Takové starosti bych chtěl mít před každým zápasem. Jak už jsme řekl, pokud budou oba předvádět nadstandardní výkony, mohou hrát i oba," dodal Galca, jehož kabinu v týdnu sužovaly četné žaludeční nevolnosti. Kvůli tomu ještě nejsou zcela fit Pérez, Asensio a Burgui.

Hosté jdou do zápasu po třech remízových výsledcích za sebou. Ty musí zelenobílé hodně mrzet, jelikož se narodily s relativně přijatelnými soupeři. V utkáních s Deportivem, Sportingem i Rayem navíc Betis vždy ztratil vedení a v případě duelu s Vallecanos dokonce dvougólové. Proti Espanyolu by si tak Andalusné moc rádi spravili chuť a dotáhli zápas po delší době do vítězného konce. "Pokud budeme v zápase stoprocentní, můžeme se rovnat každému soupeři. Co nám ale komplikuje život, jsou občasné výpadky koncentrace," shrnul stav svého mužstva před zápasem Juan Merino.

Zápas začíná ve 20:30, hlavním sudím bude José Sánchez Martínez.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - FC Barcelona  (čtvrtek 21:00)
Barcelonu dělí již jen jedno jediné utkání od toho, aby stanovila nový rekord v počtu zápasů bez porážky za sebou. Posledním soupeřem, který tento fantastický počin může katalánskému velkoklubu překazit, bude Rayo Vallecano.

Pokud barcelonští uhrají v Madridu alespoň remízu, která by sama o sobě byla velkým překvapením, překonají historicky svého hlavního rivala, tedy Real Madrid, který v sezoně 1988/1989 odehrál 34 utkání za sebou, aniž by byl poražen. Očekávaná výhra by Barcelonu znovu posunula blíže k obhajobě ligového titulu, který bude mít s každým dalším úspěšně odehraným kolem blíže na dosah - v případě čtvrtečního vítězství by náskok na pronásledovatele činil osm bodů.

"Velice si cením kádru, který mám k dispozici," pochvaluje si barcelonský trenér Luis Enrique. "Barça má svou identitu, kterou lze vidět po řadu let. I tak může být ale jakákoli ztráta koncentrace osudná. Boj o titul je stále otevřený, protože ještě zbývá spousta bodů k mání. Zvláště proti Rayu nemůžete být nikdy příliš uvolnění. Bude to nepříjemný zápas."

Hosté se v posledních měsících musí poprat s obzvláště náročným harmonogramem, kdy jen v únoru odehráli celých osm zápasů. Vzešlo z nich však sedm výher a jediná remíza, což svědčí o tom, že Barceloně ani zápasy co tři dny nedělají větší potíže.

Přesto se nabízí, aby Enrique alespoň trochu svou základní sestavu obměňoval, a to včetně hvězdného tria Messi - Neymar - Suárez. "Trenéři musí neustále činit rozhodnutí. Více než hodinu před zápasem ještě nikdo neví, kdo vlastně nastoupí. Odpočinek našich tří útočníků je odvislé od mého pohledu na věc. Vždy se snažím udělat pro tým to nejlepší, s nejnižším možným rizikem," reaguje Luis Enrique.

Rayo má poslední dobou zcela konstantní výsledkovou formu - jeho poslední tři zápasy totiž vždy skončily remízou 2:2. Přestože již madridský celek neprohrál celých sedm zápasů v řadě, stále zůstává nebezpečně blízko sestupovému pásmu a proti Barceloně má navíc dlouhodobě mizernou bilanci. Předešlých deset vzájemných duelů totiž dopadlo vždy vítězně ve prospěch Katalánců a záložník Roberto Trashorras tak dobře ví, že bude nutné předvést své naprosté maximum. "Bude těžké zvítězit, protože čelíme nejlepšímu týmu na světě s nejlepšími hráči."

"V každém zápase hrajeme stejně, ale víme, že tentokrát to bude obtížnější. Už dlouho neprohráli, všechno jim vychází, ale jednou ta porážka přijít musí, takže se o ni musíme ve čtvrtek pokusit," burcuje Trashorras.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Juan Carlos - Zé Castro, Tito, Diego Llorente, Iturra - Roberto Trashorras, Piti, Quini - Adri Embarba, Manucho, Bebé
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Pique, Mascherano, Vidal - Rakitic, Turan, Iniesta - Neymar, Suarez, Messi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 7.00 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - Valencia CF  (středa 20:00)
Valencia v minulém kole opět upadla do stereotypu, když nezvládla duel s Basky. Teď bude chtít ukázat, že se konečně zvedla a minulé kolo byla jen nepříjemná vzpomínka. Dobrou šanci bude mít proti Málaze, která na Valencii nevzpomíná dobře.

Když se naposledy Málaga s Valencií utkala, nedopadlo to pro Málagu moc dobře. Domácímu celku Málaga nevstřelila ani jednu branku a navíc dostala hned tři. Teď by ráda odvetu a nemá k tomu úplně špatné podmínky. Valencia se stále pokouší rozjet experiment s nezkušeným trenérem, ale jeho výsledky jsou přinejmenším sporné až negativní. Málaga ze sebe navíc setřásla prokletí (ne)střílení branek.

V současné době se jedná o duel dvou týmů, které usilují o návrat do první desítky. Blíže k nim má Málaga, která na první desítku ztrácí jen skóre. Jinak má ale stejný počet bodů jako desáté Deportivo. Los Che na tom také nejsou úplně nejhůře. Díky sérii čtyř výher ve všech soutěžích se morálka v týmu zvedla a najednou se místo konce trenéra Nevilla začalo mluvit o prodloužení jeho kontraktu.

Skvělý výsledek v Evropské lize ale byl zastíněn minulým kole La Ligy, které se Valencii moc nepovedlo. Utkání s Athleticem Bilbao jí totiž vůbec nevyšlo a z jasného vítězství 3:0 se radovali právě Baskové. Výsledek se samozřejmě hodně nelíbil trenéru Nevillovi, který po utkání zmínil: "Rozhodčí působil svými výroky dost komicky. Některá jeho rozhodnutí doteď nechápu. Měli jsme dostatek šancí, abychom vyhráli, ale žádnou jsme neproměnili. Mrzí mě to, co se stalo."

Po utkání se vlna kritiky snesla také na záložníka Daniho Pareja, jehož patička vedla ke druhé brance Bilbaa. Toho se ale trenér Neville zastává: "Nikdy nemůžete házet celou vinu na jednoho jediného hráče. Je pravda, že to byla chyba, ale může za ni celý tým. Parejo poctivě pracuje a tvrdě trénuje, nezaslouží si, aby na něj někdo takhle pískal. Jsem přesvědčen, že se z toho opět dostaneme," věří Neville.

Ani jeden z týmů nebude kompletní. Na straně domácí Málagy bude chybět zraněná dvojice Juan Carlos a Gonzalo Castro. Karetní tresty pro duo Ignacio Camacho a Miguel Torres už pominuly. Právě kvůli kartám nenastoupí hostující obránce João Cancelo, mimo hru bude také zraněný Zakaria Bakkali. Málaga by se opět měla zaměřovat na dobrou defenzívu, což jí v utkání s Valencií jde výtečně.

Za čtyři poslední domácí zápasy proti Los Che udržela Málaga čisté konto, což je slušný počin. Málaga za posledních deset utkání prohrála jen třikrát, poslední výhra je ale datována na začátek minulého měsíce. Návštěva San Sebastianu v minulém kole Málaze moc nevyšla, protože ji o tři body připravila až branka Agirretxeho deset minut před koncem duelu. Napraví si teď reputaci?
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Albentosa, Weligton, Torres - Juanpi, Recio, Camacho, Atsu - Charles, Cop
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Mustafi, Abdennour, Siqueira - Gomes, Fuego, Parejo - Feghouli, Alcácer, Čeryšev
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celta Vigo - Villarreal CF  (středa 20:00)
Velmi atraktivní duel představuje zápas mezi domácí Celtou Vigo a hosty z Villarrealu. Oběma týmům se daří a Žlutá ponorka se dokonce dotahuje na Real Madrid. Bojovat ale musí i Celta, protože na ni vytvářejí tlak další týmy chtivé evropských pohárů.

Villarreal se po jízdě v Evropské lize doma stává jasným adeptem na Ligu mistrů, protože se mu daří a jeho výsledky jsou neustále výborné. Celek, který dříve potichu bojoval v Evropské lize a nepatřil k největším favoritům, teď vyřadil dalšího silného protivníka na scéně Evropské ligy. Byla jím italská Neapol, která má ve svém středu Gonzala Higuaína a jiné výborné hráče ve formě.

Přesto se radoval právě Villarreal. Stačila mu pod Vesuvem uhraná remíza 1:1, aby postoupil do další fáze. Daří se mu ale také v La Lize, kde ambiciózní a nikterak movitý celek prohání větší konkurenty. Pouhé dva body totiž Villarreal ztrácí na třetí Real Madrid, šest bodů pak na madridské Atlético. Mohl by být ještě výš, ale až příliš často si připisuje jen remízy. Za posledních deset utkání vyhrál pouze čtyřikrát.

V minulém kole se Villarrealu podařilo urvat všechny tři body za výhru nad Levante. Co víc, tým trenéra Marcelina udržel čisté konto a svému soupeři nasázel tři branky. Výhra patří Žluté ponorce za branky Baptistãa, Castilleja a Adriána. A Villarreal rozhodně neplánuje své tempo nijak zpomalit. Právě naopak, chtěl by se ucházet o třetí příčku, kterou momentálně obsadil slavný Real Madrid a který rozhodně není suverénní.

Trenér Marcelino je k tomu alespoň velmi odhodlán. Sám uvádí: "Jsme šťastní, že jsme minulé kolo vyhráli. Přiznávám, že už teď hrajeme nad příčkami, kde se obvykle nacházíme. Na snění o lepších výsledcích ale není nic špatného. Takže Villarreal bude usilovat o třetí místo. To by byl výjimečný počin, ale já věřím, že tento kádr má na něco podobného dost chuti i kvality. Rád bych dosáhl něčeho velkého a Liga mistrů by byla skvělá," dodal Marcelino.

Žluté ponorce bude stále scházet několik klíčových hráčů. Zraněn je Jonathan dos Santos a k němu přibyl také Samuel. Větší absence jsou ale na straně domácí Celty. Tým z Viga bude postrádat zraněného Claudia Beauvueho spolu s obráncem Fontásem. Kvůli karetnímu trestu se pak do hry nedostane ani zkušený Pablo Hernández, což dost komplikuje plány trenéra Berizza. Ten je odhodlán překvapit favorita.

Celta se pod jeho vedením dokázala oklepat po prohře s Barcelonou a dál se posouvá tabulkou. Nejprve porazila hosty z Eibaru a v minulém kole zvítězila také rozdílem jedné branky. V Getafe se totiž trefil Nolito, který rozhodl jedinou brankou dvacet minut před koncem utkání o výhře hostí. I díky této výhře je Celta Vigo na skvělém pátém místě. Na další postup tabulkou ale je ještě hodně času, neboť od Villarrealu jej dělí propastných 11 bodů!

Trenér Berizzo před utkáním s Villarrealem prozradil: "Villarreal obdivujeme, protože možná nepatří k nejbohatším týmům, ale vše nahrazuje poctivou prací a pílí. Chceme jít podobnou cestou. Těšíme se na vzájemný duel a doufám, že se nám povede obrat soupeře o body. Víme, že to bude hodně náročné utkání, protože v kádru Villarrealu je několik skvělých hráčů, ale uděláme všechno pro to, abychom vyhráli," dodal trenér Berizzo. Podaří se mu najít recept na soupeře?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Cabral, Gómez, Jonny - Wass, Díaz - Orellana, Aspas, Nolito - Guidetti
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Aréola - Mario, Musacchio, Ruiz, Costa - Rukavina, Trigueros, Bruno, Suárez - Bakambu, Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Deportivo La Coruña  (středa 20:00)
Baskové stojí proti prokletí. Ačkoli by se podle formy mohlo zdát, že je Athletic v duelu proti Deportivo jasným favoritem, historie není tak černobílá. Když se domácí mužstvo radovalo z výhry naposledy, psal se rok 2010!

Dlouhých šest let už Athletic čeká na to, až porazí Depor. Za posledních deset utkání se mu to povedlo jen jednou! Ve dvou posledních duelech jsme se dočkali jen remíz, což by nyní oba týmy rády změnily. Athletic je v dobrém rozmaru, protože se mu daří a na evropské poháry ztrácí jen tři body. A to i díky minulému utkání, které se mu povedlo nad očekávání dobře. Athletic si poradil s nebezpečnou Valencií rozdílem třídy a nasázel jí 3 branky.

Není divu, že byl trenér Ernesto Valverde po utkání nadšen. "Jsme šťastní, protože jsme dokázali neinkasovat a čisté konto vždy potěší. Především se mi ale líbilo, že se moji chlapci nenechali ukolébat a pořád útočili. Nepolevili jsme a výhru o tři branky jsme si určitě zasloužili. Bavili jsme naše fanoušky a to je přece hlavní věc, proč chodí na fotbal. Doufám, že se nám to povede také v příštím kole, i když to nebude snadné," ví zkušený stratég.

Athletic se musí obejít bez zraněné dvojice Iñaki Williams a Ibai Gómez. Dobrou zprávou je naopak Raul Garcia, který se vrací do hry po karetním trestu. Tým z Galicie má trochu horší pozici. Větší počet absentujících hráčů ztělesňují zranění Fabricio, Sidnei, Juan Domínguez, karetním hříšníkem pro toto kolo je pak ještě Germán Lux, který rovněž nenastoupí. Hostující Deportivo navíc prožívá špatné období poklesu formy a nedaří se mu herně ani výsledkově.

Za posledních deset utkání v řadě nevyhrálo ani jednou. V minulých dvou kolech prohrálo shodně 1:0, naposledy jeho stadion vyloupila Granada. V roce 2016 Deportivo nevyhrálo ještě ani jednou, což se pochopitelně promítá do tabuly španělské nejvyšší soutěže. Přesto se hosté snaží zachovat klid a soustředit se na práci. Usiluje o to svými prohlášeními také trenér Víctor Sánchez. Tomu se zatím druhá půlka sezony nedaří a média již spekulují o jeho konci.

V rozhovoru pro tisk zmínil: "Je jasné, že se nám teď nedaří a máme špatnou formu. Ale musíme zůstat klidní a koncentrovaní. Dobře jsme věděli, že druhá polovina sezony bude ještě těžší, než je ta první. To se teď potvrzuje, ale to neznamená, že začneme panikařit. Chceme se dál soustředit na to, co máme dělat. Minulé kolo jsme neměli štěstí, ale přístup hráčů byl dobrý. Doufám, že tentokrát k tomu přidáme i nějaké body," přeje si trenér Víctor. Podaří se mu najít recept na Basky?
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Etxeita, Laporte, Balenziaga - Beñat, José - Susaeta, García, Muniaín - Aduriz
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Juanfran, Lopo, Arribas, Navarro - Bergantiños, Mosquera, Borges - Fajr, Pérez, Alberto
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - SD Eibar  (středa 20:00)
Před Eibarem se otevírá zajímavá možnost. Se Sevillou se zatím utkal ve své historii třikrát, ale nikdy nad ní nedokázal zvítězit. Teď jede na stadion Ramona Sáncheze Pizjuána, aby vše napravil a připsal si potřebné body.

Eibar je stále překvapivě vysoko, když uvážíme fakt, jak moc se mu (ne)daří. Za posledních deset utkání ve všech soutěžích dohromady si Eibar připsal jen tři výhry a rovnou sedm porážek, což je tristní bilance. Jedinou světlou vlaštovkou pro Eibar bylo utkání s Levante, které Eibar zvládl. Další dva duely ale opět ztratil a prohrál. V minulém kole se tým trenéra Josého Mendilibara opět nepotkal s dobrou formou.

V utkání s Las Palmas byl sice jasným favoritem, jenže ani to mu k bodům nijak nepomohlo. Jedinou brankou rozhodl utkání na konci první půle Pedro Bigas a Eibar se stal prvním týmem, který prohrál s Las Palmas na vlastním hřišti. Tato forma má za následek samozřejmě i zhoršující se postavení Eibaru v tabulce. Tým, který ještě poměrně nedávno bojoval o evropské poháry na příští sezonu, klesá.

Zatím je na osmém místě, ale taková Valencia na pozici dvanácté na něj ztrácí jen hratelných pět bodů. Pokud nechce Eibar nadále klesat tabulkou, musí porazit Sevillu. I trenér Mendilibar si však uvědomuje, že to nebude nic snadného. "Sevilla je silný tým s mnoha skvělými hráči. Mají zkušenosti z evropských pohárů a umí si poradit s tlakem. Navíc hrají doma, což pro ně bude velká výhoda. Nesmíme nic podcenit a každý ze sebe musí vydat maximum."

Eibar bude v Seville postrádat několik hráčů. Mezi nimi jsou zranění Jaime a Borja Ekiza. Kvůli karetnímu trestu se do utkání nepodívá ani Ander Capa. Nejistý je pak zdravotní stav Ivána Ramise a Keka. Také Sevilla bude muset několik hráčů nechat odpočinout. Zraněni jsou Nico Pareja, Marco Andreolli a Grzegorz Krychowiak. Aby toho nebylo málo, tak kvůli kartám nebude na hřišti ani Timothée Kolodziejczak.

Sevilla má za sebou náročný program. Vcelku bez problémů postoupila do další fáze oblíbené Evropské ligy přes norské Molde, ale v minulém kole ji čekala mnohem náročnější prověrka. Sevilla jela na půdu Barcelony, která si nakonec nechala všechny tři body na Camp Nou. Sevilla sice skvěle začala a díky brance Trémoulinase vedla, jenže skóre otočily zásahy Lionela Messiho a Gérarda Piquého.

Sevilla chce po dvou porážkách znovu vyhrát, i když ví, že Eibar nebude zrovna snadným soupeřem. Sebastián Cristóforo před utkáním zmínil: "Čeká nás duel, který bude dlůležitý zejména z hlediska postavení v tabulce. Hrajeme o Ligu mistrů a na to místo se tlačí více týmů. Nesmíme zaváhat. Hrajeme doma a doufáme, že našim fanouškům dopřejeme kvalitní fotbal a množství branek. Věříme si a chceme tři body," uzavírá Cristóforo.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Mariano, Rami, Fazio, Escudero - Cristofóro, N'Zonzi - Vítolo, Banega, Krohn-Dehli - Gameiro
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Lillo, Santos, Pantić, Juncá - Berjón, Garcia, Escalante, Adrián - Enrich, Bastón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 5.00 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Real Madrid  (středa 21:00)
Madridský Real musí co nejrychleji zapomenout na to, že se mu vůbec nepovedlo městské derby v minulém kole. Nemůže ztrácet čas, protože už ve středu v rámci vloženého kola přijede do Valencie, aby se utkalo s tamním Levante.

Real Madrid spoléhal na to, že v minulém kole ovládne hlavní město, aby následně mohl spustit definitivní honbu za nenáviděným rivalem z Katalánska. Výhra v derby měla sloužit také jako utišení sporů v kabině a ozývajících se hlasů ohledně trenérské změny. Jenže Real Madrid derby nezvládl a z výhry se radovalo Atlético. O tom rozhodl jedinou brankou francouzský útočník Antoine Griezmann.

Nejenže Real Madrid nedokázal Atléticu už dát žádnou branku, ale také přišel o několik opor. Mimo hru budou dva hráči, kteří se v tomto duelu vykartovali. To se týká zejména Sergia Ramose a Daniho Carvajala, tedy dvou citelných ztrát. Real ale bude postrádat mnohem více hráčů, neboť na marodce je i Luka Modrić, Karim Benzema a zadák Marcelo. Naštěstí se k týmu vrací Alvaro Arbeloa.

Na posledním tréninku byl i rychlík Gareth Bale, který se vrátil po přesně 43 dnech od svého zranění. Kromě něj s týmem trénovala také trojice nadějných talentů: Martin Odegaard, Marcos Llorente a Borja Mayoral, kteří budou připraveni, pokud je trenér Zinedine Zidane nominuje. Real Madrid tak musí řešit další starosti a problémy. Jako by jich trenér Zidane neměl po prohraném derby dost.

Jeho celek je nyní na třetí pozici, na druhé Atlético ztrácí čtyři body a na první Barcelonu dvanáct. Stejný počet utkání pak zbývá do konce ligy. V Madridu nevládne příliš přívětivé klima, k čemuž přispívají nespokojení fanoušci vyzývající Florentina Péreze k odstoupení či Cristiano Ronaldo, který podle tisku kritizuje své spoluhráče. Po inkriminovaném interview nakonec portugalská ikona svá slova označila jako špatnou interpretaci, ale kabině to na pohodě příliš nepřidá.

Trenér Zidane ale chce především zachovat klid. V rozhovoru pro média zmínil: "Nebudu vyšilovat. Pokud bychom derby vyhráli, pracoval bych stejně. Když jsme prohráli, nehodlám bláznit. Nebudu dělat žádné unáhlené změny v sestavě jen proto, že jsme minule prohráli. Prostě se připravíme a postavíme tu nejlepší jedenáctku, jakou budeme mít k dispozici. Samozřejmě mě ta prohra mrzí, je to moje odpovědnost."

"Jsem tu od toho, abych našel řešení. Aby dohlížel na tým a staral se o to, co se děje na hřišti i mimo něj. Věděl jsem, že utkání s Atléticem bude náročné, protože to byla naše šance. Tu jsme nevyužili. K Ronaldovi se nechci již vyjadřovat, omluvil se všem včetně mě a věřím, že nás to ještě stmelí. Teď je před námi další důležitý zápas a my se na něj chceme dobře připravit," dodal francouzský trenér.

Poslední Levante sice občas překvapí nějakým povedeným výkonem, jak tomu bylo v případě utkání proti Getafe nebo Las Palmas, ale jinak volně směřuje do druhé ligy. Alespoň výsledkově, protože hráči sami se odmítají vzdát. V minulém kole však odevzdaným dojmem působili, protože po utkání s Villarrealem svítilo na tabuli skóre 3:0 právě pro Villarreal. Nic hrozného se zatím neděje, protože na 17. místo ztrácí Levante jen 4 body.

Do utkání nezasáhne David Navarro kvůli kartám z minulého kola. Přítomen nebude ani Pedro López, který má problémy s kolenem. Přesto se trenér Rubi nevzdává: "Poslední dvě kola nám moc nevyšla a já chápu, že jsou lidé naštvaní. Ale musíme dál bojovat, to je jediná cesta z krize. Pokusíme se o to už proti Realu," burcuje trenér Rubi.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariño - Toño, Medjani, Feddal, López - Morales, Verza, Mate, Lerma - Deyverson, Rossi
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Danilo, Pepe, Varane, Nacho - Casemiro, Kroos, Kovačić - Isco, Ronaldo, James
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.50 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Real Sociedad  (úterý 21:00)
Vložené sedmadvacáté kolo La Ligy nabídne atraktivní souboj mezi druhým Atléticem Madrid a devátým Realem Sociedad. Oba týmy se zdají být ve výborné formě. Atleti se mohou pyšnit výhrou v madridském derby, Baskové už pětkrát v řadě neprohráli.

Diego Simeone a jeho skvadra v neděli vstoupili do historie. Jako zatím jediný tým toitž vyhráli tři sezóny po sobě na Santiago Bernabéu. Cenný primát získali díky výhře 1:0, kterou zařídil suverénně nejlepší střelec Rojiblancos Antoine Griezmann. Čtyřiadvacetiletý francouzský útočník se zlepšuje každou sezónu a jeho nákup z roku 2014 v hodnotě čtyřiadvaceti milionů liber se tak Aletům velmi vyplácí. Vloni nastřílel Griezmann za celou sezónu dvacet šest branek a letos už dosáhl hranice dvaceti vstřelených gólů.

Právě rodák z Mâconu zažije v úterý speciální zápas. Svou profesionální kariéru totiž začal právě v San Sebastianu, kde strávil celkem pět sezón a nastřílel dohromady čtyřicet šest ligových branek. "Znal jsem ho už z působení v Realu a věděl jsem, čeho je schopný, jakou má kvalitu. V Realu získal vítěznou mentalitu a to je věc, která z něj činí hráče, jenž je schopen překonat každou překážku. Díky tomu se neustále zlepšuje. Jem přesvědčen, že má potenciál být ještě lepším hráčem," vysekl Griezmannovi poklonu hostující kouč Eusebio Sakristán.

Real zajíždí do hlavního města po velkém probuzení, které Baskové zažili po debaklu od Gjónu. Od ostudné porážky 5:1 z jednadvacátého kola neproráli, přičemž nastřádlali čtyři výhry a jednu remízu. Pravě tu museli skousnout v minulém kole proti Malaze, která na Anoetě uhrála výsledek 1:1. I když se zdají být fotbalisté San Sebastianu v dobré kondici, přeci jen je od Madridských dělí propastných čtyřiadvacet bodů, čehož si je vědom i hostující kouč. "Hrají na na té nejyvšší úrovni už několik sezón. Mají velmi silný tým. Jsou konzistentní, týmoví a nesoběčtí. Všechyn tyhle vlastosti z nich dělají velký tým a umožnili jim hrát o prvenství ve všech soutěžích, do kterých zasáhli," uvedl na adresu Cholova výběru Sacristán.

Domácí stále čekají na výsledky léčby Stefan Saviče a Yannicka Carrasca, kteří už propásli i vítězné derby. Realu Sociedad na druhé straně stále schází trojice opor -Imanol Agirretxe, Markel Bergara a David Zurutuza. Zápas vypukne v úterý ve 21:00, hlavním sudím bude Alejandro José Hernández.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Filipe, Godín, Giménez, Juanfran - Koke, Gabi, Augusto, Saúl - Torres, Griezmann
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Yuri, Reyes, Mikel, Elustondo - Pardo, Illarramendi - Bruma, Prieto, Vela - Jonathas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Las Palmas - Getafe CF  (úterý 22:00)
Las Palmas na svém stadionu uvítá madridské Getafe a jedním z jeho motivací bude bezesporu odplata. Domácí totiž při posledním měření sil žalostně selhali a budou doufat, že tentokrát už si s Getafe poradí o mnoho lépe.

Las Palmas má mnoho důvodů, proč se musí maximálně soustředit a proč se nyní pokusí o zisk všech tří bodů. Tak například, Getafe nikdy ve své historii neporazilo, pokud tedy počítáme oficiální duely mezi oběma týmy. Dvakrát se radovalo Getafe, jednou se body dělily. Hráči Las Palmas se pokouší co nejrychleji zapomenout na poslední vzájemný duel, který jim ukázal, jak náročný je život mezi španělskou elitou.

Hosté si tehdy jen zvykali na život v Primera Division a bylo to z jejich duelu proti Getafe vidět. Na Coliseum Alfonso Perez úřadoval jen jeden tým a to tým domácí. Getafe vyhrálo jasně poměrem 4:0 a vyšel mu zejména závěr zápasu. V něm se dvakrát prosadil Stefan Šćepović a pečetil jasný výsledek. Teď má Las Palmas více zkušeností, ale také musí řešit větší potíže.

Patří mu až 17. příčka, což je velmi blízko k sestupovému pásmu. Od něj prakticky Las Palmas dělí jen lepší skóre, protože 18. Sporting Gijón má stejný počet bodů. Las Palmas by mohlo mít lepší pozici proto, že mu poslední duel šel mnohem lépe. Nováček ligy totiž zvládl důležitý duel proti Eibaru a k překvapení mnohých nad favoritem vyhrál! Jedinou brankou se o to postaral Pedro Bigas.

Ani jeden z týmů nejde do utkání v plné sestavě, protože na obou stranách najdeme mnoho absencí. Domácím budou chybět hráči jako Javi Castellano, Vicente Gómez nebo Hernán. Připraven do hry je však po delší době konečně David Simón. Rovněž návštěva z Madridu nebude kompletní, chybět jí bude Roberto Lago, Vigaray, Damián Suárez nebo vykartovaný Emiliano Velázquez.

Ani hosté nejsou zrovna ve formě, což jen potvrdilo minulé kolo. V něm Getafe opět selhalo a připsalo si již šestou porážku v řadě! Prohrálo totiž s Celtou Vigo, když se o jedinou branku utkání dvacet minut před koncem postaral klíčový hráč hostí, útočník Nolito. Dokáže se Getafe vzchopit?
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Simón, Aythami, Bigas, Garrido - Viera, Roque, Tana - Zhar, José, Wakaso
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Pereira, Vergini, Cala, Yoda - Rodríguez, Lacén - Wenderson, Rodríguez, Sarabia - Vázquez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona26213269:2166
2.Atlético Madrid26184436:1158
3.Real Madrid26166471:2554
4.Villarreal CF26157433:1852
5.Sevilla FC26118737:2841
6.Celta Vigo26125939:4441
7.Athletic Bilbao261151038:3538
8.SD Eibar261061040:3536
9.Real Sociedad26971036:3534
10.Deportivo La Coruña26614633:3232
11.Málaga CF26881023:2332
12.Valencia CF26710930:2931
13.Real Betis266101021:3628
14.Espanyol Barcelona26841426:5028
15.Getafe CF26751426:4026
16.Rayo Vallecano26681236:5326
17.UD Las Palmas26661425:4024
18.Sporting Gijón26661430:4624
19.Granada CF26651527:5123
20.Levante UD26551624:4820

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (746)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele