Primera División - preview 24. kola

12.02.2016, 08:39, aktualizováno 14.02.2016, 08:47
Previews
Real Sociedad s obědem přivítá Granadu, Sevilla si to rozdá s Las Palmas, Eibar s Levante a Atlético Madrid zajíždí na půdu Getafe. Barcelona posléze večer přivítá Celtu Vigo...
Real Sociedad - Granada CF  (neděle 12:00)
Už v pravé poledne rozehrají svůj souboj čtyřiadvacátého kola La Ligy Real Sociedad s Granadou. Basky povzbudila v minulém kole druhá výhra v řadě a nyní mají šanci upevnit své postavení ve středu tabulky. Granada se naopak stále trápí a okupuje až předposlední příčku. Jasnými favority tak budou domácí.

Fotbalisté ze San Sebastianu zahájili tento kalendářní rok daleko pozitivněji, než první polovinu sezóny. Pod vedením Eusebia Sacristána, jenž počátkem listopadu 2015 nahradil Davida Moyese, se Baskové pomalu vrací na příčky, na které patří. Modrobílí v lednu a únoru nashromáždili jedenáct bodů a prakticky odvrátili hrozbu boje o sestup. Konsolidace kádru po Moyesově působení tak probíhá v pořádku a fanoušci baskického celku se mohou opět těšit z dobrého fotbalu. Naposledy Real rozdrtil Espanyol na jeho hřišti vysoko 5:0.

Jediné, co domácího kouče před zápasem s Granadou trápí, je počet zraněných hráčů. Na pátečním tréninku chyběla hned čtveřice fotbalistů - Illarramendi, Xabi Prieto, Iñigo Martínez a Oier Olazabal. "Budu muset počkat do zítřka, abych se dozvěděl, se kterými hráči mohu v sobotu počítat. Navzdory tomu máme v plánu opět se posunout směrem vzhůru od sestupových pozic. To by nám dodalo větší klid a sebedůvěru. Jsme rádi, že můžeme našimi výsledky potěšit fanoušky, a chceme se s nimi radovat i v sobotu," uvedl Sacristián.

Granada bude nejspíš ráda za každý bodový zisk. Tabulková realita ale hostům velí hrát na vítězství, aby co nejdříve opustili sestupovou devatenáctou příčku. Andalusanům se hrubě nedaří, vždyť z posledních deseti kol uhráli slabých devět bodů. Klíčové zápasy s přímými konkurenty v boji o záchranu je ale teprve čekají. Ještě než začnou, potřebovali by svěřenci José Ramóna Sandovala co nejvíc bodů. Budou tedy doufat, že si domácí vyberou slabší den.

"Každý v týmu včetně nvých posil přispěje svým dílem pro záchranu v Primera División. Nově příchozí se do týmu integrují velmi dobře, ale musíme mít s nimi ještě trpělivost," řekl před zápasem Sandoval, jehož tým obohatili v poslední době Cuenca, Ricardo Costa nebo Abdoulaye Doucouré. Zápas na stadionu Anoeta začíná již ve 12:00, hlavním sudím bude José Luis González
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - UD Las Palmas  (neděle 16:00)
Rozjetá Sevilla bude v neděli usilovat o jedenáctou domácí výhru v řadě. Na Estadio Ramón Sánchez Pizjuán přijede osmnácté Las Palmas a čeká se hladká výhra domácích, kteří chtějí potvrdit pátou příčku v tabulce.

Sevilla si skutečně udržuje skvělou domácí formu. Tým Unaie Emeryho sice první dvě utkání před valstními diváky v La Lize prohrál, ovšem ve všech dalších zvítězil a na domácí půdě získal skalpy Bílého Baletu i mistrovské Barcelony. Aktuální forma Andalusanů je rovněž skvělá. Sevillistas ovládli semifinálový souboj Copy del Rey s Celtou a zahrají si finále proti Blaugranas. V lize si navíc drží náskok na šesté Bilbao a už jen velký pokles formy by je mohl připravit o evropské poháry v příští sezóně.

"Dosáhli jsme velkého úspěchu v poháru a nyní se musíme koncentrovat , abychom obhájili sůj kredit i v Primera División. Soustředíme se na každé utkání s maximální možnou energií. La Liga je naše mateřská soutěž, podle ní poměřujeme svoji konkurenceshcopnost a konzistenci ve výkonech," uvedl domácí lodivod. "Zítra si jdeme pro tři body, před našimi fanoušky chceme předvést dobrou hru. Celých devadesát minut se musíme snažit o náš nejlepší výkon," dodal Emery, jenž rovněž vyjádřil díky fanouškům za skvělou oslavu postupu do finále Copy del Rey.

Las Palmas hraje prakticky od počátku sezóny o záchranu. Zatím tým z Kanaárských ostrovů vyválčil jednadvacet bodů, což stačí jen na osmnáctou příčku. Útěchou může být nováčkovi soutěže pouze fakt, že do souboje o setrvání v La Lize je namočeno mnoho týmu. S náskokem pěti bodů od Las Palmas je v tabulce natěsnáno hned šest klub, takže boj o udržení bude ještě velká loterie. V neděli ovšem hosté nejspíš nemohou počítat s body a i remíza by byla velkým překvapením. Jejich postavení v sestupovém pásmu se tudíž pravděpodobně hned tak nezlepší.

Mrzet musela Las Palmas hlavně poslední porážka od Raya. Po ní se totiž rozhořel konflikt mezi rodinou a agentem útočníka Sergia Arauja a hlavním koučem, jenž aktuálně dává na hrotu přednost Brazilci Willianu José. "On trénuje skvěle, od samotného hráče jsem výčitky nezaznamenal. Často ale hráče ovlivní okolí, které vytváří spory i tam, kde nejsou. Pokud nebudu hrát, odejdu?Takovému vydírání se opravdu nepodvolím," konstatoval sedmapadesátiletý Quique Setién. Pokud by měly existovat v kádru Las Palmas takovéto spory, koledují si hosté v Seville o pořádný výprask.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - Levante UD  (neděle 18:15)
Forma Eibaru se s každým dalším hracím dnem zhoršuje a jeho postavení v tabulce klesá. Teď má ale Eibar výtečnou šanci, jak se vrátit na vítěznou vlnu. Přivítá totiž až poslední celek tabulky La Ligy, Levante.

Eibar se sice stále drží v dohledu příček znamenajících evropské poháry, ale zatímco jeho konkurentům se forma vrací, Eibar upadá. Nyní je na osmé příčce se ztrátou pouhých dvou bodů na Evropskou ligu, což by byl samozřejmě velký úspěch. V posledních týdnech se ale zdá, že se Eibar definitivně vzdává možnosti hrát poháry, respektive že mu dochází síly na boj s konkurencí.

Za posledních pět utkání ve všech soutěžích dohromady se Eibaru povedlo vyhrát jen jednou, ve všech ostatních případech pak prohrál! Od Bilbaa dostal pět branek, což byl velký šok. Jenže další dvě branky mu nadělila i Málaga, která rozhodně nepatří k ofenzivním týmům. A v minulém kole věci dopadly ještě hůře, ačkoli Eibar na hřišti favorizovaného Atlética Madrid vedl, když se trefil Keko.

Jenže po přestávce ze šatny vyběhly dva úplně odlišné týmy. Zatímco Eibar přestal běhat a dávat pozor, domácí zabrali. Výsledkem byly tři branky, o které se postarali pánové Giménez, Ñíguez a Torres. Pro zkušeného útočníka Atlética se jednalo o jubilejní stou branku v dresu Colchoneros, pro což ale měli hráči a fanoušci Eibaru jen málo pochopení. Eibar navíc není velkým favoritem ani proti Levante.

Tyto dva kluby se spolu moc často neutkávaly, a když už ano, tak převážně v Segunda Division. Právě tam se Eibar radoval ze tří bodů naposledy. Ale to už je hodně dlouhá doba, protože tou dobou se hrálo mistrovství Evropy v Portugalsku. Poslední utkání přineslo remízu, která by dnes zřejmě nikomu výrazně nepomohla. V novém roce sice Levante zabralo a už dvakrát vyhrálo, jenže z posledního místa jej ani šest bodů nedostalo.

Výhry nad Vallecanem a Las Palmas zatím nestačí, stejně jako nestačí Ital Giuseppe Rossi. Levante zatím ztrácí pět bodů na to, aby se dostalo mimo sestupovou zónu, jenže v posledních dvou utkáních mělo smůlu na soupeře. Po Seville prohrálo také s Barcelonou, která k němu ještě byla milosrdná a nadělila mu jen dvě branky. Zlepší své vyhlídky tým trenéra Rubiho právě v utkání s Eibarem?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Atlético Madrid  (neděle 18:15)
Getafe uvítá na Coliseum Alfonso Perez madridské Atlético s vědomím, že je to jeho hodně neoblíbený soupeř. Zatímco Getafe se touží dostat do první desítky, Atlético by se rádo přiblížilo první Barceloně, která si zatím na čele buduje solidní náskok.

Atlético Madrid zatím úspěšně vzdoruje náporu konkurenčního Realu Madrid, který se jej snaží připravit o druhé místo. To zatím obsazuje parta kolem francouzského kanonýra Antoineho Griezmanna a pod vedením Diega Simeoneho se pokusí svrhnout z trůnu také katalánský velkoklub. Na první příčku Atlético ztrácí jen tři body, což není nepřekonatelná propast. Zvláště, když se Atlético utká s oblíbeným Getafe.

V roce 2015 bylo Atlético celkem suverénem a Barcelona měla co dělat, aby se před něj dostala. Jenže poslední dobou se Atléticu přestalo dařit tak často vyhrávat. Za posledních pět soutěžních utkání se tým trenéra Diega Simeoneho dočkal jen jedné výhry! Prohrál i čtvrtfinále s Celtou Vigo, čímž přišel o možnost zahrát si ve finále Copa del Rey. A v La Lize jej porazila právě první Barcelona, která tak navýšila svůj náskok.

V minulém kole se však Atlético Madrid dokázalo vrátit na vítěznou vlnu a zažehnalo opatrná slova o krizi. V utkání s Eibarem se mu znovu nepovedl první poločas, který Atlético Madrid v podstatě vynechalo. Po odchodu do šaten prohrávalo o jednu branku a muselo zapnout všechny motory, aby ve druhém dějství dokázalo vstřelit tři branky. To se mu díky Giménezovi, Saulovi a jubilantovi Torresovi nakonec podařilo.

Velkou postavou Atlética je samozřejmě šikovný Francouz Antoine Griezmann, který gólově i herně táhne ofenzívu svého celku. Sám hráč však odmítá řeči o tom, že by byl jedinou hvězdou Colchoneros. V rozhovoru pro média Griezmann řekl: "Nejsem jediným lídrem Atlética. Máme celý tým plný lídrů, kteří táhnou ostatní svým příkladem, schopnostmi a prací pro tým. Každý z nás dělá své maximum, abychom se zlepšovali."

"Naším cílem je úspěšná účast ve všech soutěžích, ve kterých nastupujeme. Nechceme jednu z nich podceňovat. Liga je pro nás důležitá, protože v ní nastupujeme každý týden. A z toho, jak se umístíme, pak pramení naše účast mezi evropskou konkurencí. Chceme vyhrát každý zápas proti jakémukoli soupeři. Nezáleží zas tak moc na tom, kdo nastoupí. Cílem je vždy, aby vyhrálo celé mužstvo," dodává Griezmann.

Proti Getafe bude Atlético opět favoritem i proto, že se mu proti Getafe daří. Deset posledních střetnutí vyhrálo právě Atlético a radovalo se také naposledy. V pátém kole letošního ročníku se dvakrát prosadil právě Francouz Griezmann a postaral se o tři body. Getafe se navíc nyní moc nedaří a jeho pozice je dost otřesena. Getafe po třech výhrách zažívá sérii tří porážek a v minulém kole se situace opakovala.

Málaga, na jejíž půdu Getafe zavítalo, má v letošní sezoně pověst týmu, který jen velmi těžko skóruje. To ale v utkání proti návštěvě neplatilo, protože se domácí trefili celkem třikrát. A všechny branky stihli dát v první půli. Teď se Getafe potřebuje nutně vykoupit, aby nesestoupilo ještě níž. Od pásma sestupu jej totiž dělí jen pouhých pět bodů, takže trenéra Frana Escribu čeká ještě velký kus práce. Poslední radost ze tří bodů proti Atlétům je stará téměř pět let.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 3.80 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Celta Vigo  (neděle 20:30)
Nezadržitelná Barcelona se v neděli utká s Celtou, která hledá ztracenou formu. Blaugranas se tak svému soupeři mohou pomstít za vysokou porážku 4:1 z minulého vzájemného utkání. Po postupu do finále Copy del Rey by se tak Luis Enrique, který ještě v roce 2014 vedl právě Vigo, mohl dočkat dalšího zadostiučinění.

Barcelonští se v probíhající sezóně drží skvěle na všech frontách a po středečním hladkém postupu do finále Copy del Rey přes Valencii se nyní chystají vrátit Vigu porážku z pátého kola Primera División. Vítězství proti úřadujícím šampionům si Vigo tehdy připsalo v rámci svého úžasného vstupu do nového ročníku, kdy nepoznali porážku osm kol v řadě. Nyní je situace zcela opačná, Galicijští bojují sami se sebou a Barcelona láme rekordy v počtu neprohraných soutěžních utkání v řadě. Po remíze na hřišti Los Che se klubový rekord zastavil na čísle dvacet devět a Enriqueho výběr by tento počet velmi rád zaokrouhlil.

Kouč Katalánců ale před zápasem upozor ňoval, že výhra nad Celtou by nemusela být tak snadná, jak se na první pohled zdá. "Jsou velmi nebezpeční, odvážní, dokáží dominovat ve všech aspektech hry a zároveň předvádějí atraktivní fotbal. Dokáží hrát skvěle na míči a myslím, že nám můžou pořádně zkomplikovat život," uvedl pětačtyřicetiletý Enrique.

Galicijští se musí potýkat nejen s odchody důležitých hráčů, jako byl například záložník Augusto Fernández, ale rovněž s řadou zranění. Aktuálně hostujícíu kouči Eduardu Berizzovi schází Nolito, Orellana, Fontas nebo Sergi Gómez. I proto hosté nemohou na Camp Nou očekávat podobný průběh hry, jako při jejich posledním vzájemném zápasem s Blaugranas. "Jedinou cestou jak zvítězit s jakýmkoli soupeřem, je udržet si svou identitu jako tým. Musíme být věrní našemu hernímu stylu, tedy tlačit na soupeře a bojovat o každý ztracený míč," nabádal své svěřence Berizzo.

Vyjde hostům ofenzivní taktika, nebo bude slavit Camp Nou rekordní třicátý zápas bez porážky? To se dozvíme v neděli od 20:30, hlavním sudím bude Alejandro José Hernández.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.08 - 11.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Athletic Bilbao  (sobota 16:00)
Real Madrid hostí na svém populárním stadionu Santiago Bernabéu baskický Athletic. Lvi z Baskicka doufají, že se jim povede zaskočit favorit a využít k tomu chtějí především jeho rozsáhlou marodku, která se týká nejedné opory.

Bílý balet čeká náročný týden. Milovníci tradičních bojů Ligy mistrů již netrpělivě vyhlížejí souboj mezi Zidaneho týmem a italským AS Řím. Nevyzpytatelný soupeř z hlavního města Itálie má nového trenéra a bude velmi těžké odhadnout, v jaké formě vlastně nastoupí. Teď je ale čas na dřívější duel, třebaže i ten bude stát mužstvo francouzské legendy hodně sil. Athletic je tým, který rozhodně není radno podcenit.

Athletic umí zaváhat, celkově se mu ale letošní sezona daří, což dokazuje i šestá příčka v tabulce. Je pravda, že na Ligu mistrů ztrácejí Baskové celých deset bodů, ale na druhou stranu, Athletic není zvyklý hrát na tom největším pódiu evropské kopané. A Evropská liga pro něj bude také úspěch. Po úspěchu na poli Getafe se Athletic představil proti Villarrealu.

Emotivní a hodně vypjaté utkání minulého kola nakonec branku nenabídlo, ale dočkali jsme se mnoha šancí a dvou červených karet. Teď má Athletic 35 bodů a hodlá pronásledovat pátou Sevillu. Athletic se však také musí otáčet, protože hned za ním je Celta Vigo a s odstupem pouhých dvou bodů pak i Eibar. Hodně by mu v tom mohl pomoci nejlepší střelec týmu, nestárnoucí útočník Aritz Aduriz.

Hráč, kterému bylo ve čtvrtek už 35 let, dal za stejný počet zápasů rovnou 25 branek! V čem spočívá jeho výkonnost i v tak vysokém věku? Sám říká: "Nemám žádnou magickou formulku, nic speciálního, co by mi snad pomáhalo. Pořád miluju fotbal, zápasy a tréninky. Nic se nezměnilo, stále si to užívám a pořád mám ten hlad po úspěchu. Samozřejmě mám určité cíle, ale spíše krátkodobé. Chci další den přijít a trénovat, nic víc."

Athletic má nevýhodu v tom, že ho trápí dost absencí. Hvězdný hráč Iñaki Williams a obránce Mikel San José si totiž musejí odpykat disciplinární trest, zraněni pak jsou veterán Raúl García a Ibai Gómez. Nejistý start je také u zraněných Xabiho Etxeity a Markela Susaety, takže trenér Ernesto Valverde má o čem přemýšlet. Něco podobného ale řeší také trenér Zinedine Zidane. Gareth Bale má poraněné lýtko, obránce Marcelo má vykloubené rameno. Drobné potíže má také duo Pepe a Danilo.

Bílý balet je i přesto jasným favoritem. A to i proto, že za posledních deset vzájemných duelů jej Athletic porazil jen jednou! Při poslední návštěvě Santiaga Bernabéua dostalo hostující družstvo potupných pět branek a obranu Realu nepřekonalo ani jednou. Skvělé skóre má Real Madrid doma také v posledních dvou zápasech. Sportingu Gijón a Espanyolu Barcelona totiž nastřílel úctyhodných jedenáct branek!

Velký podíl na tom má i portugalská ikona jménem Cristiano Ronaldo. Svého hráče samozřejmě chválí i trenér Zidane. "Ronaldo je nejlepší ze všech. Říká se o něm hodně věcí, ale v jádru je to dobrý člověk. Messi je jeho rival a rivalita je pro fotbal dobrá. To přece chtějí lidé vidět. My chceme podávat co nejlepší výsledky a především naše fanoušky bavit takovým fotbalem, jaký si zaslouží," dodává Zidane. Povede se mu to i proti Athleticu?
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Nacho - Isco, Kroos, Modrić - Rodriguez, Benzema, Ronaldo
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Bóveda, Etxeita, Laporte, Balenziaga - Beñat, Iturraspe - Marcos, Eraso, Susaeta - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Málaga CF  (sobota 18:15)
Žlutá ponorka teď neprožívá zrovna dobré období a forma ji opustila. Málaga může tvrdit opak, protože po špatném začátku se jí začalo dařit a probudili se i její střelci. Přidají další branky v utkání s lídrem?

Villarreal působí dojmem týmu, kterému dochází dech. Ambiciózní celek nechce v příštím ročníku chybět v evropských pohárech, ale k tomu potřebuje zabrat. Vynořit se z vod stereotypu a letargie, aby se dostal zpět na vítěznou vlnu. Podobný impuls totiž tým trenéra Marcelina zoufale potřebuje. Za pět posledních utkání ve všech soutěžích dohromady se totiž Villarreal protrápil k jediné výhře.

Rozdílem jediné branky zvítězil nad Granadou a chtěl si tři body připsat i v minulém kole. Baskickému Bilbau ale gól vstřelit nedokázal, takže se oba týmy rozloučily s remízovým výsledkem bez branek. Přesto trenér Marcelino hodnotí tento výsledek pozitivně a snaží se hledat zlepšení. Po utkání sám prozradil: "S výsledkem jsem velmi spokojen. Je to pro nás více než bod, protože teď máme lepší vzájemné zápasy než Bilbao."

"To utkání vůbec nebylo snadné, protože se potkaly dva skvělé týmy, které hrají pohledný fotbal. Zároveň ale hodně pršelo a byl silný vítr, což jsou podmínky, ve kterých se opravdu nehraje snadno. Víme, že máme hodně práce před sebou, ale tento výsledek vítám. Doufám, že příště budeme schopni zapojit naše střelce. Utkání s Málagou také nebude snadné, ale jsem přesvědčen, že ho zvládneme," dodal Marcelino.

Málaga se doslova zvedla z popela a začíná se jí dařit. Za deset posledních soutěžních utkání se jí povedlo prohrát jen třikrát a body na jejím kontě neustále rostou. Už stačí na průběžnou desátou příčku, což je oproti katastrofálnímu úvodu skvělý posun. Na začátku sezony Málagu hodně trápila především ofenzíva, která v podstatě neexistovala. V minulém kole jsme ale viděli, jak velký pokrok Málaga udělala.

Po výhře nad Eibarem přivítala na své půdě Getafe a vedla si skvěle. Po gólu si připsali Juanpi, Christian Atsu a Charles, takže Málaga vlastní už 30 bodů. Přesto našel trenér Javi Gracia důvody ke kritice. "Vítězství nám pomohlo vidět více optimismu a naši fanoušci si utkání určitě užili. Jsem moc rád za to, co jsme předvedli a hráči do toho dali vše. Pokud se ale chceme vyvíjet, musíme pokračovat. A já budu tím prvním, kdo bude hráče kritizovat, pokud neuvidím maximum," dodává Gracia.

Málaga chce Villarrealu vrátit poslední výsledky. Už ve dvou minulých kláních se radovala Žlutá ponorka na úkor Málagy. Naposledy na stadionu La Rosaleda rozhodl jediný gól Fernanda Tissoneho, který se však trefil do vlastní brány. Povede se Málaze konečně nad Žlutou ponorkou vyhrát, nebo se Villarreal zase dostane do tempa?
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Areola - Mario, Musacchio, Ruiz, Costa - Santos, Bruno, Trigueros, Suárez - Bakambu, Soldado
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Albentosa, Weligton, Torres - Juanpi, Fornals, Camacho, Horta - Charles, Cop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Espanyol Barcelona  (sobota 20:30)
Valencie se v sobotu znova pokusí přetrhnout neúspěšnou šňůru ligových neúspěchů. Los Che na svém stadionu přivítají Espanyol, který se nejspíš nezadržitelně řítí do druhé ligy. Gary Neville by si tak mohl po deseti zápasech bez výhry konečně připsat tříbodový zisk a možná i odvrátit své případné odvolání.

Čtyřicetiletý Angličan se ujal funkce hlavní ho kouče Valencie pouze před dvěma měsíci, v La Lize je ale v současnosti jen málo trenéru, kteří by byli pod tak silným tlakem jako někdejší tahoun Manchesteru United. Neville nedokázal s týmem výhrát prvních deset utkání a navrch museli fanoušci Netopýrů zkousnout drtivou porážku 7:0 od Barcelony v semifinále španělského poháru. Tu Valencijští odčinili jen zčásti, když ve středeční odvětě remizovali s bracelonskými náhradníky 1:1. Sobotní mač tak dost možná rozhodne, zda si Neville svou španělskou anbázi ještě protáhne.

"Z mého pohledu je po tomto utkání před námi ještě čtrnáct zápasů a po sobotě nebude nic rozhodnuto. Pokud vyhrajeme, nebude to znamenat, že je všechno dokonalé. Nezměnili jsme nastavený kurz, nezměnili jsme způsob, jakým pracujeme. Věříme tomu, co děláme. Jsem přesvědčen, že naše smůla před brankou nemůže dále pokračovat," snažil se shodit tlak ze svých ramen Neville, jemuž budou v zápase chybět vykartovaní Gayá, Mustafi a Gomes.

Forma hostů ovšem není v porovnání s Los Chen o moc lepší. Espanyol zažil děsivý vstup do nového kalendářního roku, když ze šesti zápasů vytěžil pouhé dva body. V posledních dvou kolech navíc sklidil dva tvrdé výprasky od Realu Madrid a Realu Sociedad s vše říkajícím skóre 0:11. Psychicky tak na tom budou Katalánci snad ještě hůře než domcácí fotbalsité. "Tým si teď sáhl na dno. Prožíváme nejhorší období v sezóně. Hodně jsme si toho mezi sebou vyříkali a dohdoli jsme se, že budeme více tahat za jeden provaz. Společně pak určitě dosáhneme záchrany," uvedl pro klubový web obránce modrobílých Álvaro González.

Který z týmů dokáže konečně zvednout hlavu? Odpověď se dozvíme v sobotu od 20:30, hlavním sudím bude Carlos Del Cerro Grande.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Ryan - Cancelo, Abdennour, Aderlan, Barragán - Čeryšev, Pérez, Parejo, Feghouli - Alcácer, Rodrigo
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
López - Duarte, Ó. Duarte, Álvaro, JAvi López - Burgui, Diop, Sánchez, Asensio - Moreno, Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Real Betis  (sobota 22:05)
Sevillský Real Betis v minulém kole překvapil Netopýry a chtěl by něco podobného zopakovat. Oproti Valencii se ale Deportivu daří alespoň neprohrávat. Co víc, Deportivo je remízovým králem La Ligy.

Estadio Riazor, na kterém své domácí zápasy hrává Deportivo La Coruña, se stane dějištěm další šance pro hosty. Real Betis rozhodně nemá takovou sezonu, jakou by si jeho fanoušci přáli. Dokonce se bojí o sestup, k němuž nemá daleko. Na 14. místě Primera Division na něj má náskok jen čtyř bodů, což není mnoho. Aby toho nebylo málo, s Deportivem moc hrát neumí.

Za posledních deset vzájemných duelů se Real Betis radoval z výhry jen dvakrát. Deportivo La Coruña je favoritem tohoto střetu také kvůli aktuální formě. Vítězství je sice v Deportivu nezvaným hostem a tři body už fanoušci hodně dlouho neviděli, ale Deportivo alespoň tak často neprohrává. Zkrátka je remízovým králem a v tomto ohledu se k němu v rámci první ligy nikdo ani nepřibližuje.

Deportivo má na svém kontě už 13 remíz! Pro srovnání, takový Real Betis se se svými soupeři smírně rozešel jen sedmkrát. I proto se Deportivo vytáhlo na současnou devátou příčku, což není zrovna selháním. V minulém kole se opět zrodila remíza, když se Deportivo utkalo se Sportingem Gijón. Sporting doma vedl už po půlhodině hry, ale krátce před koncem první půle srovnal na konečných 1:1 Luis Alberto.

A obránce Juanfran Moreno věří, že je jeho tým v dobrém rozpoložení. "Chtěli jsme se zachránit, to je náš hlavní cíl. A protože máme už 31 bodů, tak jsme oproti jiným týmům bojujícím o záchranu na nejlepší cestě. Jsem si dokonce více než jistý, že proti Realu Betis ještě vyhrajeme, takže se naše situace ještě zlepší. Tvrdě pracujeme, našli jsme vlastní styl a sedí nám tempo. Už se na Betis těšíme," zmiňuje Juanfran.

Přestože si je Juanfran jistý výhrou a doufá v ni, byla by chyba podcenit Real Betis jen kvůli tomu, že se pohybuje v nižších patrech tabulky. Valencia by mohla vyprávět, jak se hraje proti Béticos. Tým trenéra Nevilla totiž minulé kolo absolutně nezvládl a jen přidal množství kritiky a tlaku ke své smutné sérii. Betis nutně potřeboval vyhrát, aby zapomněl na porážku od Realu Sociedad. A to se mu povedlo.

Jedinou branku utkání s Netopýry měl na svědomí Rubén Castro, který se prosadil krátce po změně stran. Valencia už se nezmohla na odpor a ještě byl na konci utkání vyloučen její obránce José Luis Gayá. Realu Betis bude navíc se záchranou pomáhat i kanonýr Leandro Damião, který se stěhuje do Evropy. Jediný otazník visí nad útočníkem Joaquínem, kterého trápí svalové potíže.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Juanfran, Sidnei, Arribas, Navarro - Mosquera, Bergantiños - Cani, Alberto, Fajr - Pérez
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Montoya, Westermann, Gonzalez, Vargas - Musonda, N'Diaye, Petros, Cejudo - Wolfswinkel, Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting Gijón - Rayo Vallecano  (pátek 20:30)
Na stadionu El Molinón se představí hosté z Vallecana, kteří přijedou pro tři body. Stejný záměr mají samozřejmě i domácí, protože na svého pátečního soka ztrácí jen jeden bod.

Předehrávka 24. kola španělské nejvyšší soutěže nás zavede na stadion El Molinón v Gijónu, kde své domácí zápasy hraje Sporting Gijón. Oběma týmům jde o hodně, protože se aktuálně nalézají nebezpečně blízko sestupové propasti. Od ní je dělí jen pouhý jeden bod! Další motivací je i fakt, že se jedná o souboj dvou tabulkových sousedů. Těžko říct, kdo z týmů je v akutálně lepší formě.

Daří se totiž oběma. Začněme domácími. Sporting už tři utkání po sobě dokázal brát alespoň bod. V minulém kole se mu také dařilo, protože navázal na výhru nad Valencií alespoň bodem proti nebezpečnému Deportivu. Celé utkání rozhodl prakticky první poločas, ve kterém byly oba celky hodně živé a na první branku Jonyho odpovídal o chvíli později Luis Alberto. Teď má Sporting 22 bodů a bude doufat, že k nim brzy další přidá.

Rayo Vallecano je na tom ještě lépe, neb má na svém kontě o bod víc a porážky odráží déle než Sporting. Už poslední čtyři zápasy Rayo nepoznalo, jaké je to odcházet ze hřiště jako poražený celek. A v minulém kole se mu také dařilo. Tři body mu totiž v utkání s Las Palmas zajistily branky Mika a Bebého. Není divu, že po skončení zápasu zářil i trenér Paco Jémez.

Zkušený harcovník pak médiím sdělil: "Jsem moc rád, že se nám povedlo vyhrát a získat důležité tři body. Poslední dobou se nám daří a potřebovali jsme to jen promítnout do tabulky. Lidé nám teď říkají, že hrajeme lépe a dostáváme méně branek. Já si ale myslím, že se snažíme hrát dobře i tehdy, když zrovna nevyhráváme. Moji hráči byli úžasní a já doufám, že to zopakují i v příštím kole proti Sportingu," dodal trenér Jémez.

Tyto dva týmy toho spolu na poměry La Ligy zase tak moc neodehrály. Z celkových pěti utkání se v rámci první ligy utkaly jen třikrát a dvakrát z toho se radoval Sporting. V minulém měření sil byl ale šťastnější celek z Vallecana, který využil početní výhody.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Vranjeś, Hernandez, Meré, López - Rachid, Álvarez - Carmona, Ndi, Jony - Guerrero
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Carlos - Quini, Tito, Llorente, Nacho - Iturra, Trashorras - Hernández, Jozabed, Bebé - Miku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.40 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona22173256:1754
2.Atlético Madrid23163434:1151
3.Real Madrid23155366:2150
4.Villarreal CF23136429:1845
5.Sevilla FC23107632:2437
6.Athletic Bilbao23105833:3035
7.Celta Vigo23105834:3635
8.SD Eibar2396836:3133
9.Deportivo La Coruña23613431:2831
10.Málaga CF2386921:2030
11.Real Sociedad23761031:3427
12.Getafe CF23751126:3526
13.Valencia CF23510826:2425
14.Real Betis23671016:3125
15.Rayo Vallecano23651230:4723
16.Sporting Gijón22641224:3622
17.Espanyol Barcelona23641320:4622
18.UD Las Palmas23561223:3621
19.Granada CF23551325:4620
20.Levante UD23451421:4317

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (992)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele