Primera División - preview 2. kola

28.08.2015, 09:37, aktualizováno 30.08.2015, 08:45
Previews
V neděli patrně ve Španělsku nejvíc potáhnou zápasy hrané od půl deváté našeho času. Tehdy vzájemné měření sil načnou ambiciózní celky Seville a Atlétika Madrid, ale i Valencia s Deportivem. O něco dříve se Athletic představí v Eibaru, zatímco celý dnešní program završí duely Getafe-Granada a Las Palmas-Levante...
SD Eibar - Athletic Bilbao  (neděle 18:30)
Estadio Municipal de Ipurua bude hostit velmi zajímavý duel, protože domácí Eibar v něm uvítá Athletic. Čerstvý přemožitel slovenského týmu MŠK Žilina se může těšit na základní skupiny Evropské ligy, ale ještě před tím se chce posunout vzhůru tabulkou.

Athletic v prvním ligovém utkání na domácí půdě neuspěl. Na druhou stranu, proti favoritovi jako Barcelona se body sbírají opravdu velmi těžko. První poločas se ještě baskický celek srdnatě bil a bránil, ale deset minut po změně stran jej nakonec srazil na kolena Luis Suárez. Blaugranas mohli přidat další branky, ale na ty se už nedostalo. Domácí mužstvo tak nepodalo špatný výkon, jenže teď k němu chce připojit i body.

První prohra v nové sezoně chlapce z Bilbaa nezlomila a naopak je motivovala k lepšímu výkonu. Když se brány stadionu San Mamés znovu otevřely, oponentem Lvů byl soupeř možná méně věhlasný, ale souboj to byl možná o to významnější. Jednalo se totiž o odvetné utkání 4. předkola Evropské ligy. První utkání nedopadlo pro hráče z Bilbaa příliš dobře, protože na Slovensku dostali od Žiliny tři branky. Dvě ale dali, takže jim nyní stačila i výhra 1:0. Přesně takovým výsledkem nakonec domácí hosty udolali, když se trefil Gorka Elustondo.

Athletic tedy v pohárech pokračuje a nyní se snaží upřít pozornost znovu k La Lize. V ní jej čeká tým, který v minulém kole leckoho překvapil. Eibar přicestoval do Granady a hrál poměrně otevřeně. Jeho hra se vyznačovala agresivitou a dobrou obranou. Díky tomu a troše štěstí vedl o poločasové pauze už o dvě branky a poměrem 3:1 nakonec utkání vyhrál, když se mezi střelce zapsali González, Escalante a Arruabarrena.

Je jasné, že trenér Jose Luis Mendilibar byl po utkání nadšen. Není divu, protože jeho tým je nyní díky skóre na prvním místě ligy. A to se jedná o tým, který v minulé sezoně skončil na třetím nejhorším místě a zachránil se jen díky tomu, že Elche bylo přeřazeno do druhé ligy. V rozhovoru s médii Mendilibar prohlásil: "Jediné, co se počítá, je vítězství. To, že jsme první, je samozřejmě jen malý vtip. Znamená to, že si necháme výtisky novin, abychom si to první místo zapamatovali, ale tím to končí," žertuje Mendilibar.

"Velmi tvrdě jsme trénovali, abychom se dostali do formy a dokázali být Granadě vyrovnaným sokem. To se nám také podařilo a my na sebe můžeme být hrdí. Nesmíme ale zapomínat na to, že jsme teprve na začátku. Byli jsme klidní a dařilo se nám, snad jen pár minut po změně stran jsme trochu polevili. Doufáme, že něco podobného jako v minulé sezoně už nezažijeme," přeje si trenér Mendilibar.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.10 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Atlético Madrid  (neděle 20:30)
Stadion Ramona Sancheze Pizjuána se stane dějištěm dalšího vydání velmi napínavého duelu mezi domácí Sevillou a Atléticem Madrid. Domácí mají co napravovat, protože v minulém kole se jim příliš nedařilo. Atlético by rádo konečně zlomilo nadvládu dvou klubů a více se zapojilo do boje o titul.

Atlético Madrid není příliš oblíbeným soupeřem Sevilly. Poslední vítězství týmu z Andalusie je datováno až do roku 2010! Od té doby vyhrává převážně Atlético, a to na hřišti svém i soupeřově. V minulém vydání tohoto duelu se ale přeci jen Sevilla mohla alespoň částečně radovat, protože negativní série byla přerušena - Sevilla se s Atléticem na stadionu Ramona Sancheze Pizjuána rozešla bez branek a tudíž s bodem na kontě.

Atlético začalo zbrojit již v rámci letní přípravy a celý tým především v ofenzivní části hodně změnil tvář. Odešli například tahouni jako Arda Turan nebo Mario Mandžukić, do nových rolí se budou pasovat Yannick Ferreira-Carrasco, Jackson Martinez nebo Luciano Vietto. Zatím se Colchoneros sehrávají, což bylo vidět i z posledního klání. Na stadionu Vicenteho Calderóna se dostavil nováček z Las Palmas a pravděpodobně i on čekal mnohem větší podívanou. Atlético zvítězilo jen díky jediné brance, kterou vstřelil francouz Antoine Griezmann. I o něho stálo množství klubů, ale trenér Simeone nechtěl o jeho prodeji ani slyšet.

Přesto vládne v Madridu nadšení a z úst mnoha hráčů můžeme slyšet odvážná tvrzení. S jedním takovým přišla i opora záložní řady, oceňovaný záložník Koke. Toho čeká emocionální víkend, protože pokud proti Seville nastoupí, bude to jeho jubilejní zápas číslo 150. A mladý záložník se na něj moc těší. V rozhovoru pro deník Marca sdělil: "Máme skvělý tým plný jedinečných individualit. Hodně jsme se oproti minulému roku posilnili. Myslím, že máme ten nejlepší tým v novodobé historii Atlética. Musíme jen poctivě pracovat."

"Naší výhodou je také to, že jsme schopni hrát několika způsoby, neustále tvořit. Trenér má k dispozici hodně variací. Mezi našimi nejvýraznějšími oponenty je určitě Sevilla, Valencia a Villarreal. Musíme být nejhůře třetí, to je náš úkol. Samozřejmě bychom všichni byli první až skončí sezona. Ale naším cílem je nejdříve třetí místo. A všechno, co přijde nad to, bude jen příjemné," dodává mladý záložník Koke.

Sevilla je jedním z oponentů, kteří se pokusí dostat bezprostředně za za vedoucí dvojici Barcelonu a Real Madrid. Třebaže se jedná spíše o pohárový tým (vzhledem k nedávným úspěchům Sevilly na poli Evropské ligy), ani šance týmu trenéra Unaie Emeryho rozhodně nejsou malé. A aby byly ještě větší, vedení přivedlo svému trenérovi několik náhrad za odcházející hráče. Do útoku přibyl například italský talent Ciro Immobile a ještě jednu velkou "rybu" Sevilla ulovila v městském konkurentu Juventusu. Do Španělska se totiž vrátil Fernando Llorente.

A jeho příchod vítá i Kevin Gameiro, který plnil roli náhradníka za Carlose Baccu. V rozhovoru pro deník AS Gameiro zmínil: "Pokud přijde hráč jako Fernando Llorente, pro celý tým je to jen dobře. Čeká nás hodně zápasů v mnoha soutěžích a musíme mít opravdu co nejlepší tým. Já osobně samozřejmě tvrdě pracuji na tom, abych patřil do základní jedenáctky, ale když nás bude víc, určitě nám to jen pomůže. Trenér je ten, kdo má poslední slovo. My se jen musíme všichni snažit, abychom byli připravení," dodal závěrem Gameiro. Dostane šanci zazářit proti Atletům?
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Tremoulinas, Escudero, Rami, Coke - N'Zonzi, Iborra - Vitolo, Banega, Reyes - Gameiro
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Gimenez, Godín, Luis - Mendes, Gabi, Torres, Koke - Martinez, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.20 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Deportivo La Coruña  (neděle 20:30)
Na půdu Valencie zavítá v neděli v podvečer Deportivo La Coruña. Netopýři prožívají euforii po vytouženém postupu do Ligy mistrů a budou chtít vsítit svůj první gól a získat premiérové tři body v novém ročníku La Ligy. Deportivo v minulém kole stejně jako domácí pouze remizovalo 0:0, na stadionu Mestalla se však od týmu Víctora Sáncheze bodový zisk příliš nečeká.

Začátek La Ligy byl v táboře Valencie jednoznačně zastíněn soubojem o Ligu mistrů, který Los Che svedli s AS Monako. Valencijští zvítězili v první utkání 3:1 a na hřišti soupeře uhráli s velkým štěstím postupovou porážku 2:1, když rozhodující branku trefil už ve 3. minutě utkání útočník Álvaro Negredo. Geniální oblouček posunul třicetiletého útočníka mezi Valencijské legendy a madridský rodák po zápase děkoval kouči Nunovi za projevenou důvěru i po nepříliš úspěšné první sezóně v klubu.

Valencie si tak jako pátý španělský tým zahraje Ligu mistrů, ve které se v základní skupině H střetne s relativně přijatelnými soupeři - Zenitem Petrohrad, Lyonem a Gentem. "Celý tým odvedl skvělou práci a z postupu jsme stejně jako naši fanoušci nesmírně nadšení. Máme čas si užít zápasy se skvělými soupeři, tvrdě na sobě pracovat a zlepšovat naši hru," komentoval postup Negredo.

"Nebudu pokrytec a neřeknu, že máme nejtěžší skupinu. Pro nás by však bylo obrovskou chybou myslet si, že máme hotovo. Tento přístup si jednoduše nemůžeme dovolit. Budeme chtít získat maximum bodů a postoupit, nicméně stále si pro všechny soupeře udržujeme velký respekt," uvedl po losu domácí trenér, jenž si pochvaloval i příchod nové posily v podobě brazilského obránce Aderlana Santose. Ten by měl nahradit dosavadního lídra valencijské defenzívy Nicolase Otamendiho, který přestoupil do Manchesteru City za 45 milionů eur.

Deportivo zahájilo novou sezónu podobně jako jeho nadcházející soupeř bezbrankovou remízou. Proti silnému Realu Sociedad se nedokázalo prosadit i přes zlepšený výkon v druhé půli, a tak muselo brát za vděk jen bod. Rozmnožit své bodové konto v tabulce La Ligy ale nebude pro Depor na půdě Valencie jednoduché. Naposledy zde borci z La Coruni prohráli 2:0 a příliš nadějné vyhlídky nyní nevyjádřil ani kouč Víctor Sánchez.

"Vždy očekáváme, že bude soupeř hrát v té nejlepší formě. Snažíme se proto připravit na všechny možné varianty, se kterými na nás může Valnencie vyrukovat. Mají velmi široký kádr a jsou vysoce takticky vyspělí. Fakt, že hráli v týdnu těžké utkání v Lize mistrů, nebude hrát velkou roli. V této fázi sezóny dokáží hráči bez problémů absolvovat zvýšenou herní dávku a rychle regenerují," prohlásil Sánchez.

Bude favorizovaná Valencie proti Deportivu slavit první ligové vítězství? To se dozvíme v neděli od 20:30. Zápas bude řídit z pozice hlavního sudího José Luis González.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Ryan - Gayá, Mustafi, Vezo, Cancelo - Parejo, Fuego, Paul - Piatti, Alcácer, Mina
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Navarro, Lopo, Sidnei, Laure - Mosquera, Borges - Cani, Fajr, Juanfran - Pérez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Granada CF  (neděle 22:30)
Jedno ze dvou pozdně nočních utkání druhého kola La Ligy sehrají Getafe s Granadou. Obě mužstva budou chtít napravit neúspěšný vstup do sezóny a očekává se vyrovnané utkání. Vzájemný souboj obou týmů by také mohl mít význam v konečném účtování boje o udržení.

Getafe se v prvním kole Primera División představilo na půdě Espanyolu. Smolné utkání pro Madridské odstartovala brzká branka soupeře už ve 3. minutě, na níž tým vedený Franem Escribá už nedokázal najít gólovou odpověď navzdory dobrému celkovému dojmu. Getafe znova ukázalo, že je pro něj složité diktovat tempo hry a spíše mu sedí hra na rychlé protiútoky. Pro domácí tak bude důležitý zejména vstup do zápasu a první vstřelená branka.

"Pracovali jsme celý týden naplněni optimismem, jelikož naše první vystoupení v lize nebylo špatné bez ohledu na celkový výsledek. Proti Granadě musíme být jen více ostražití, protože náš soupeř disponuje velmi rychlými hráči. Jsme si vědomi jejich kvalit," prohlásil pro klubový web domácí kouč.

Andalusané rovněž nevykročili do sezóny zrovna šťastně. Z domácího utkání proti podceňovanému Eibaru si odnesli porážku v poměru 3:1 a proti dalšímu potenciálnímu soupeři v boji o sestup proto musí předvést daleko lepší vystoupení. Granadě nevyšel především závěr utkání, kdy byl vyloučen Ruiz a Eibar si díky proměnění jedné z mnoha šancí mohl zajistit rozhodující dvoubrankový náskok.

"Zápas se vůbec nevyvíjel podle našich plánů. I přes dobrý start se utkání hrálo přesně tak, jak Eibar potřeboval. Nevyvarovali jsme se velkých chyb a soupeř nás náležitě potrestal," postěžoval si po zápase kouč Sandoval. Soustřednější výkon v obraně by tak mohl dovést Granadu k lepšímu výsledku, než v úvodním duelu.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Vigaray, Alexis, Velázquez, Suarez - Lacen, J. Rodríguez - V. Rodríguez, Sarabia, Lion - Alvaro
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernández - Delicious, Mainz, Babin, Foulquier - Márquez, Pérez - Piti, Rochina, Ibanez - El-Arabi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UD Las Palmas - Levante UD  (neděle 22:30)
Do Gran Canaria po celé léto proudily davy turistů, dnes je ovšem vystřídají zástupy fotbalových fanoušků, kteří se do Las Palmas sjíždějí k prvoligové podívané vůbec poprvé po 14 letech. A pokud hubená prohra s Atlétikem nováčka nabudila, nyní je už potřeba proti Levante alespoň nějak bodovat...

Týden staré měření sil se šampiony z roku 2014 skutečně nebylo ani zdaleka tak nevyrovnané, jak by se dalo automaticky očekávat. Rozhodl ho tečovaný Griezmannův přímý kop, který navíc následovalo několik slibných příležitostí hostů k vyrovnání.

Las Palmas nyní tedy bude k úspěchu potřebovat mimo jiné lepší koncovku a v tomto směru se dozajista bude chtít spoléhat na mladého argentinského forvarda Sergia Arauja, jenž k postupu přispěl rovnou 25 zářezy. Záložní řadu teď nově vyztuží Emmanuel Culio, když první kolo proseděl s trestem za krkem.

Levante sezonu odstartovalo rovněž prohrou o gól, a přece podstatně hůře. Simão se nechal vyloučit už po pěti minutách hry a následně ze šaten přihlížel sice hrdinskému, ale neúspěšnému pokusu svých kolegů o vydolování alespoň jednoho bodu.

Porážka 1:2 s Celtou Vigo nakonec Levante jedině připomněla thriller, jakým pro něho byla uplynulá sezona, kdy se valencijský celek zachraňoval jenom s dvoubodovým náskokem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Sociedad - Sporting Gijón  (sobota 18:30)
V sobotu v podvečer zavítá na stadion Anoeta klub, který zažil premiéru mezi elitou jako hrom. Sportingu Gijón, který je nováčkem soutěže, totiž nedokázal vstřelit branku ani slovutný Real Madrid. Zopakuje Sporting odvážný výkon i v San Sebastiánu?

Jen málokomu se podaří něco takového, co prožil Sporting Gijón. Čerstvý nováček v La Lize a zároveň jeden z hlavních aspirantů na boj o záchranu uvítal před nadšenými diváky slovutný Real Madrid. Jednoznačný favorit utkání se však jen zastřeloval a nakonec se body dělily. Obrana Sportingu byla oslavována po cenné remíze 0:0. Mnozí experti navíc chválí Sporting Gijón za nebojácný a odvážný výkon, který se neomezoval pouze na obranu.

Nadšený byl i trenér Abelardo Fernandez, který před zápasem s Realem Sociedad San Sebastian v narážce na poslední remízu sdělil: "Už před začátkem sezony jsem do našeho slovníku vepsal dvě slova: užívat si a bojovat. Nemůžete si totiž podle mě fotbal užívat, pokud nebojujete a neodevzdáváte mu všechno. Myslím, že remíza s Realem Madrid byla zasloužená a rovněž to byl skvělý výsledek. Naše výkonnost se neustále zlepšuje a my nyní jsme na mnohem vyšší úrovni než v minulé sezoně."

"Chceme hrát intenzivně, nebojácně a s odvahou. Naším úkolem proti Realu bylo to, abychom je zastavovali ještě v zárodcích akce. Měli jsme také své šance, díky akcím Tonnyho Sanabriy a Carlose Carmony. Navíc musíme pochválit naše fanoušky, kteří byli jednoznačně skvělí. Bylo to mé první vystoupení jako trenéra v La Lize, takže jsem byl hodně nervózní. Proti Realu Sociedad už to třeba bude lepší. Čeká nás velmi zajímavý soupeř a my chceme opět hrát aktivně a bez strachu," dodal někdejší obránce Barcelony.

Sporting Gijón se v oficiálních zápasech za poslední dekádu utkal s Realem Sociedad šestkrát. Nemá na něj ale příliš dobré vzpomínky - alespoň pokud jde o první ligu. Zatím v Segunda Division byl Sporting králem a dvakrát svého soka porazil, mezi nejlepšími naopak nezvítězil ani jednou a čtyřikrát s Realem Sociedad prohrál. V lednu roku 2012 od něj dokonce dostal pět branek.

Real Sociedad na úvod jen remizoval s Deportivem La Coruňa. Na Estadio Riazor nakonec nepadla ani jedna branka a příliš nepotěšil ani výkon Moyesových svěřenců. Přesto měli fanoušci důvod k oslavě. Domů se totiž vrátil velký talent Realu Sociedad a miláček fanoušků, záložník Asier Illarramendi. Ten odešel do Realu Madrid před dvěma lety právě ze San Sebastianu, ale nedokázal se prosadit. Nyní má v plánu pomoci týmu. Na tiskové konferenci prozradil: "Jsem moc šťastný, protože tohle je přesně to, po čem jsem toužil a v co doufal. Jsem doma, před lidmi, které mám rád. Chci se hned zapojit a tvrdě na sobě pracovat," dodala posila.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldua, Reyes, Martinez, La Bella - Pardo, Illarramendi - Prieto, Vela, Bruma - Jonathas
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Lora, Hernandez, Bernardo, Meré - Carmona, Alvarez, Cases, Jony - Sanabria, Guerrero
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Málaga CF  (sobota 20:30)
Camp Nou v Katalánsku se otevře poprvé v sezoně, aby byl svědkem prvního domácího utkání prvního týmu. Obhájce titulu z minulé sezony na úvod nezklamal, ale má co zlepšovat. Hostující Málaga v minulém kole jen remizovala, zato však ráda vzpomíná na poslední vzájemné měření sil.

Ani kouzlo domácího stadionu, na kterém bývá Barcelona jen těžko porazitelná, v minulém střetu nezabralo. Už po sedmi minutách totiž Málaga nad lídrem překvapivě vedla, když se trefil Juanmi a Blaugranas museli dotahovat. To se nakonec nepovedlo, takže se zrodilo překvapení. A Málaga by jej samozřejmě ráda zopakovala, i když nezažila právě nejpovedenější start do nového ročníku.

S hostující Sevillou remizovala bez branek a ani výkon nebyl příliš pozitivní. Málaga si sice vytvářela menší šance, ale její souhra vázla především ve finální fázi. Nově poskládaný útok se jmény jako Adnane Tighadouini nebo Duje Čop není sehraný a v premiérovém utkání to bylo jasně vidět. I proto se vedení rozhodlo jednat a přivedlo do týmu nového hráče. Respektive, staronového, protože z mexického celku Cruz Azul přišel vyhlášený kanonýr Roque Santa Cruz! Ten opustil Málagu teprve v zimě, ale mexické angažmá mu příliš nevycházelo. Nastoupil jen do deseti zápasů a proto se rozhodl pro odchod.

Za Málagu nastupoval dva a půl roku a během té doby vstřelil 21 branek. Šance ale umí také perfektně připravovat, takže by měl být cennou posilou. A přichází právě včas, neboť dalším oponentem jeho již současného celku je slovutná Barcelona. Katalánský gigant po zisku treblu nedokázal přelstít Athletic a prohrál s ním v duelech o Superpohár, náladu si ale spravil v neděli, v ligovém souboji vyloupil Bilbao a vyhrál 1:0.

Barceloně bude znovu k dispozici Sergio Busquets, jehož zranění kotníku nebylo vážné. K dispozici naopak nebude zkušený brazilský bek Dani Alves (tříslo), který stráví na marodce měsíc. Největší starost dělá trenéru Luisi Enriquemu střed obrany. V něm totiž postrádá dlouholetou oporu jménem Gerard Piqué. Zkušený španělský stoper v superpohárové odvetě s Athleticem neudržel nervy na uzdě a slovně napadl pomezního rozhodčího. Za to dostal čtyřzápasový trest a nepomohly mu ani protesty ze strany vedení Barcelony. Hrát by měl brazilský střelec Neymar, což bude citelná podpora.

Jednou z opor Barcelony je rovněž argentinský univerzál Javier Mascherano. Ten se v rozhovoru pro Radio Metro podělil o své pocity a pohledy na utkání s Málagou. "První utkání se nám poměrně povedlo, druhé už bude zase něco jiného. Těšíme se na naše fanoušky a doufáme, že předvedeme pohledný fotbal. Už trochu přemýšlím o tom, co budu dělat, až skončím. Rád bych se stal trenérem. Když jste hráč, všechno je jednodušší. Ale když máte trénovat, věci se zkomplikují. Chci předávat vědomosti, které mě naučili skvělí trenéři," dodala ikona argentinského fotbalu.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Roberto, Vermaelen, Mascherano, Alba - Busquets, Iniesta, Rakitić - Neymar, Messi, Suárez
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Boka, Albentosa, Angeleri - Tissone, Darder, Horta, Amrabat - Charles, Čop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.10 - 10.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Rayo Vallecano  (sobota 22:00)
Estadio Balaídos ve Vigu otevře své brány, aby uvítalo střet dvou týmů, z nichž ani jeden v prvním zápase nezklamal. Domácí Celta Vigo v úvodní premiéře nového ročníku vyloupila Levante a ani Rayo nemohlo být s výsledkem nespokojeno. Jak dopadne jejich duel?

Celta Vigo je dalším z řady kandidátů na konečné postavení v klidném středu tabulky. Mladý celek získal několik posil, z nichž například jméno švédského střelce Johna Guidettiho zní velmi zajímavě. Do Celty Vigo se vrátil také jinde nepříliš úspěšný útočník Iago Aspas. A ten prožil start. Celta Vigo totiž první utkání odehrála na půdě soupeře, když ji vyzvalo Levante. Celta nakonec utkání zvládla lépe, hodně jí pomohla vlastní branka Ivána Lopéze. Aspas odehrál celý zápas a pomohl svému klubu ke třem bodům.

Ani Vallecano se nemusí stydět za to, jak odehrálo poslední zápas. V prvním kole španělské nejvyšší soutěže příliš mnoho branek nepadalo a potvrdilo to také utkání mezi Valencií a Rayem. Domácí dokázali udržet střelce Netopýrů na uzdě a nakonec brali bod. Oba soupeři se velmi dobře znají a Rayo si dobře pamatuje na poslední vzájemný zápas a udělá všechno pro to, aby se jeho průběh neopakoval. Celta Vigo totiž na domácí půdě v minulé sezoně naprosto dominovala a deklasovala svého soka šesti brankami. Čtyři branky si připsal Santi Mina, dvě pak Joaquín Larrivey.

O to, aby se něco podobného nestalo, se chce pokusit také zkušený veterán Razvan Rat. Rumunský defenzivní univerzál opustil PAOK Soluň a jako volný hráč se upsal klubu, kde již dříve působil. A je odhodlán svou cenu dokázat a prodat letité zkušenosti: "Když mi Rayo nabídlo kontrakt, neváhal jsem ani minutu. Znám to tu moc dobře, mám rád tohle město i klub. Doufám, že budu moci přispět k dobrým výsledkům a že se nám v celé sezoně bude dařit," dodává posila do obrany. Podaří se Rayu odčinit poslední vzájemný debakl?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Mallo, Cabral, Fontás, Jonny - Wass, Fernandez, Hernandez - Orellana, Aspas, Nolito
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Tito, Llorente, Castro, Nacho - Trashorras, Baena - Ebert, Bebé, Fariňa - Manucho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.50 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Real Betis  (sobota 22:30)
Sotva ve Španělsku začala ligová sezona, kouč Realu Madrid Rafael Benítez se již ocitá pod tlakem. V prvním kole totiž Bílý balet ztratil dva body bezbrankovou remízou s Gijónem, a tak domácí zápas proti dalšímu nováčkovi v podobě Realu Betis prakticky nesmí vyústit v cokoli jiného než vítězství.

K nepříznivému výsledku a vůbec celému hernímu projevu se navíc přidává i rozptýlení v podobě aktivit na přestupovém trhu, které patřičně vyživují jednotlivá média. V poslední době se středobodem spekulací stal brankář Manchesteru United David de Gea, jehož možný přesun do hlavního města Španělska je na pořadu dne už několik měsíců, avšak nic stále nenasvědčuje tomu, že se nakonec vůbec uskuteční. Dle deníku Marca je poslední šancí až pondělí 31. srpna, kdy se letní přestupové okno definitivně uzavírá.

Benítez však moc dobře ví, kde momentálně leží klubové priority. "Čeká nás zápas proti Betisu, a to je to nejdůležitější. Soustředím se jen na to a chci, aby nám zítra všechno vyšlo. Nesleduju přestupový trh. Už nyní máme velice dobrý tým s hráči, kteří se dokáží přizpůsobit různým rozestavením. Na trhu s hráči nehledáme nic speciálního, protože již máme velmi vyvážený kádr. Mou prioritou je Betis."

A sevillský klub, který předloni sestoupil a okamžitě se znovu vrátil mezi prvoligovou elitu, dle Beníteze není žádný otloukánek, jehož by bylo radno podcenit. "Očekávám podobné utkání jako proti Sportingu. Betis se vrátil do Primera División a je opravdu namotivovaný."

Dobrou zprávou pro španělského trenéra a vůbec všechny příznivce Realu je návrat Karima Benzemy, jehož na úvod sezony přibrzdilo poraněné stehno. "Po třech týdnech individuálního tréninku Karimovi schází čas strávený se spoluhráči," pokračoval Benítez. "Přesto může v sobotu nastoupit, jen nevím, na kolik minut."

Vzhledem k tomu, že zrovna v tomto týdnu proběhl los základních skupin Ligy Mistrů, musel se kouč desetinásobného šampiona vypořádat i s otázkami na nadcházející soupeře. Postupně s Realem změří síly Šachtar Doněck, bohaté PSG a také švédské Malmö. "Jsou to silné týmy, pokusíme se postoupit," ohlásila na sociální síti Twitter momentální ikona madridského klubu Cristiano Ronaldo. Od portugalské superstar se stejně jako ve všech předešlých sezonách i letos čekají divy, ovšem alespoň vyrovnat loňských osmačtyřicet ligových branek bude mimořádný počin na hranici možností.

Ronaldo ostatně vyšel naprázdno v Gijónu a nijak zvlášť nezářil ani během letní přípravy, avšak trenér Betisu Pepe Mel se jen zasmál zmínkám, že by snad Ronaldo či Real jako celek měli problém v ofenzivě. "To je vtip léta," prohlásil pobaveně Mel. "Real má Cristiana, Benzemu, Garetha Balea, Jamese... Vždyť Cristiano měl na konci minulé sezony víc nastřílených gólů než Betis a třináct dalších klubů dohromady. Jsem si jistý, že pokud Realu dovolíme nabíhat a otevírat prostory, prohrajeme alespoň o tři góly. Musíme je zastavit, ještě než se rozběhnou. Očekávám, že budou plně soustředění."

Stejně jako madridský gigant také Betis ve svém úvodním kole nové sezony vyšel s jedním bodem za remízu 1:1 s Villarrealem. Zvláštní příchuť bude mít sobotní návštěva stadionu Santiaga Bérnabeua pro letní posilu hostí Rafaela van der Vaarta, jenž dříve v Realu strávil dvě sezony.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Danilo, Varane, Ramos, Marcelo - Kroos, Modrić - Isco, Bale, Ronaldo - Benzema
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Piccini, Pezzella, Bruno, Vargas - N'Diaye - Cejudo, Torres, Digard, Portillo - Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.10 - 10.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Espanyol Barcelona  (pátek 20:30)
Stadion El Madrigal poprvé v nové sezoně otevře své brány, aby podpořil domácí hráče v boji o tři body. Villarrealu se první kolo příliš nepovedlo, i když se trefila nová posila. To Espanyol Barcelona si vedl mnohem lépe, když doma zvládl duel s nováčkem ligy z Betisu.

Espanyol jezdí do Villarrealu poměrně rád. Důkazem může být jejich poslední střetnutí na této půdě. Žlutá ponorka byla tehdy favoritem, ale ani to ji neochránilo. Espanyol Barcelona se v 30. kole La Ligy v loňské sezoně svezl na vlně vynikajícího výkonu Felipeho Caiceda, který se stal hlavní hvězdou večera. Žlutou ponorku potopily dva góly právě útočníka Felipe Caiceda a třetí branku hostů přidal Víctor Sanchez. To byl pro Villarreal šok, na který nechce vzpomínat.

Útěchou může celku z Villarrealu být to, že se mu povedlo přestupové období. Absence talentovaného střelce Luciana Vietta, který dal villarrealu vale a odešel do Atlética Madrid, je sice znát, ale nové posily spolu kooperují poměrně dobře. Hned v prvním utkání se prosadilo hlavní útočné eso. Villarreal přicestoval na Estadio Manuel Ruiz de Lopera, aby se zde utkal s domácím Betisem Sevilla. A velmi dobře začal.

Jako první se prosadila právě Žlutá ponorka, když se po třiceti minutách trefil Roberto Soldado. Ten přišel z Anglie právě proto, aby nastartoval svou kariéru a začal opět střílet důležité branky. Slabší už to ale bylo ke konci utkání, protože Žlutá ponorka ztratila síly a tři minuty před koncem utkání inkasovala. Trefil se domácí Rubén Castro, který rozesmutnil davy hostujících fanoušků.

Espanyol zvládl své první utkání mnohem lépe. Zvítězil totiž nad madridským Getafe, když se jediným úspěšným střelcem stal Salva Sevilla. Do utkání se po více než 55 minutách dostal i mladý útočník Gerard Moreno, který přišel do Katalánska před sezonou. A jeho někdejším působištěm byl právě Villarreal. Hbitý útočník má zacelit mezeru po odcházející ikoně Sergio Garciovi, který již působí Al Rayaanu. Mnoho lidí proto Morena s Garciou srovnává, ale to sám útočník odmítá.

"Nechci, aby mě někdo srovnával s někým jiným. Každý hráč má svůj styl a já nechci být srovnáván ani s takovýmn hráčem jako Garcia. Pro mě to bude hodně emotivní utkání, protože ve Villarrealu jsem strávil pět sezon a cítil jsem, že mě fanoušci mají opravdu rádi. Byl jsem spokojený ve městě, v týmu i se všemi mými spoluhráči. Bude to hodně těžké, protože se na nás určitě skvěle připraví. Je to výtečný tým plný skvělých hráčů, ale my jsme odhodláni získat tři body a potvrdit naši formu z prvního utkání," dodává Gerard Moreno. Povede se mu utkání proti někdejším spoluhráčům?
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Areola - Costa, Ruiz, Bailly, Mario - Castillejo, Trigueros, Pina, Nahuel - Baptistao, Soldado
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - Arbilla, Raillo, González, Duarte - López, Sánchez - Pérez, Sevilla, Burgui - Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.75 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SD Eibar11003:13
2.Celta Vigo11002:13
3.Espanyol Barcelona11001:03
 Atlético Madrid11001:03
 FC Barcelona11001:03
6.Villarreal CF10101:11
 Real Betis10101:11
8.Valencia CF10100:01
 Málaga CF10100:01
 Real Sociedad10100:01
 Sevilla FC10100:01
 Deportivo La Coruña10100:01
 Rayo Vallecano10100:01
 Real Madrid10100:01
 Sporting Gijón10100:01
16.Levante UD10011:20
17.UD Las Palmas10010:10
 Getafe CF10010:10
 Athletic Bilbao10010:10
20.Granada CF10011:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (712)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele