Primera División - preview 10. kola

31.10.2014, 08:40, aktualizováno 03.11.2014, 08:26
Previews
Spokojeni zatím mohou být s průběhem letošní sezony v Rayu a Eibaru a po dnešní dohrávce na tom jeden z celků může být ještě lépe. Domácí zatím posbírali jedenáct bodů, hosté jich mají deset...
Rayo Vallecano - SD Eibar  (pondělí 20:45)
Pondělní dohrávku desátého kola Primera División obstarají Rayo Vallecano s Eibarem. Oba celky mohly do sezony vstupovat s obavami o záchranu, ovšem dosavadními výkony a výsledky ukazují daleko vyšší kvality a vítěz tohoto utkání se může sestupovým vodám vzdálit ještě více...

Hned čtyři z posledních šesti týmů v tabulce totiž prohrály, a tak desáté Rayo či třináctý Eibar mohou v případě výhry pomýšlet čistě na horní polovinu tabulky, a ne tu druhou. Kouč madridského klub Paco Jémez očekává proti ligovému nováčkovi těžký zápas, ale především se během týdne snažil svým hráčům vtlouci do hlavy, o jak důležité střetnutí půjde. Tím spíš, že příští kolo čeká Rayo návštěva stadionu Santiaga Bérnabeua, tedy svatostánek Realu Madrid.

"Je to pro nás vzhledem k tomu, kde se nacházíme, velmi důležitý zápas. Když zvítězíme, můžeme se dostat do značně výhodné pozice, odkud se můžeme s náskokem těšit na zbytek roku," prohlásil Jémez. "Díky dosavadním výsledkům tohoto kola nás mohou případné získané body uklidnit a zajistit skok tabulkou nahoru. Můžeme tak sahat po cílech, které v původních plánech nebyly, přestože se vždy snažíme hledět vzhůru než za sebe."

Přestože je Eibar v Primera División vůbec poprvé v klubové historii, zvládá svou premiéru navýsost sympaticky. Deset získaných bodů z devíti kol je jen o jeden méně, než má právě jeho pondělní soupeř. Svěřenci Gaizky Gariatana sice doposud zvítězili pouze dvakrát, ale zároveň si připsali jen tři porážky, přičemž dvě z nich přišly od Atlética Madrid a Barcelony. Jémez proto nabádá k ostražitosti, o podcenění nemůže být řeč: "Jsou velmi tvrdý tým, nedají nic zadarmo. Bylo by špatně, kdybychom si mysleli, že máme větší kvalitu. Eibar doposud odvádí výbornou práci."

Stejně jako Paco Jémez hovořil v superlativech o Eibaru, počínal si v obráceném gardu i kouč Garitano. Nedávný debakl 4:0 od Malagy by totiž měl Rayo ještě více nakopnout od samého počátku. "Pokud do zápasu nevstoupíme dobře, máme problém. Rayo mívá obvykle velmi silné vstupy a bude zoufale chtít vynahradit svou předchozí prohru. Přestože jedeme na těžko dobyvatelný stadion, jsem jako vždy optimista. Už dříve jsme ukázali, že dokážeme zahrát kvalitně i venku," věří si Garitano.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Tito, Ba, Castro, Insúa - Baena, Trashorras - Aquino, Bueno, Kakuta - Baptistao
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Bóveda, Albentosa, Navas, Abraham - Boateng, García - Capa, Arruabarrena, Saúl - Piovaccari
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Sevilla FC  (neděle 12:00)
Vedle slibného zápasu Villarrealu s Valencií se bude divácká pozornost v nedělním programu Primera División upínat především k polednímu utkání mezi Athleticem a Sevillou. Zatímco první jmenovaní se v nové sezoně až nečekaně trápí a místo o čelo bojují o sestup, andaluský celek naopak má příležitost v případě výhry dokonce poskočit na průběžné první místo v tabulce.

Již po minulém kole, kdy se Seville podařilo dramaticky otočit zápas s Villarrealem a zvítězit 2:1, se svěřencům Unaie Emeryho podařilo bodově dotáhnout na vedoucí Barcelonu, ovšem s horším skóre zůstali i tak druzí. Nyní díky druhému katalánskému zaváhání v řadě se již mohou na čele osamostatnit. Přesto trenér Emery zůstává nohama pevně na zemi a ani navzdory nejlepšímu startu Sevilly do nové sezony v celé klubové historii nechce o případném boji o titul mluvit ani náznakem...

"Myslet si na prvenství v ligové sezoně je momentálně utopie," tvrdí Emery. "Je to nadmíru vzdálené od reality. A my potřebujeme žít v realitě, ne na základě nějakých předpokladů. Ani já, ani mí hráči nezískáme nic z toho, že budeme snít o něčem natolik vzdáleném."

Athletic si doposud prožívá téměř zrcadlově opačný ligový ročník. Baskický klub doposud získal pouhopouhých osm bodů z odehraných devíti kol a vůbec první výhru po necelých dvou měsících si připsal až nedávno na půdě Almérie. I tehdy šlo o nijak zvlášť povedený výkon, který na stranu hostí strhnul vydřeným zásahem Xabier Etxeita, ovšem trenér Ernesto Valverde si výhry cení obzvláště kvůli znovunabyté morálce a sebevědomí.

"Výhry, jako byla ta poslední, vám dodají pořádnou porci úlevy, bez ohledu na to, jak jste jich dosáhli," poučil přítomné novináře na své tiskové konferenci kouč Athleticu. "Nebyl to z našeho pohledu kvalitně odehraný zápas, ale nebudeme se za to přece pranýřovat, když se vyhrálo. To byl přece náš přednostní cíl. Nemáme pochyb o tom, že umíme hrát lépe, než jak jsme se prezentovali s Almérií, ale za daných okolností je to jednoduše vedlejší, hlavní je ukončení naší série bez výhry."

Stejně jako Emery i jeho protějšek na lavičce celku z Bilbaa mírní spekulace o tom, že by snad andaluský klub mohl letos zabojovat o ligové prvenství, ovšem jinak měl pro svého soupeře jen slova chvály. "Mají tým plný potenciálu zvláště kvůli jejich síle v útoku a pevné obraně. Emery je navíc trenér, který své hráče vždycky dokáže vybičovat k lepšímu výkonu, umí skvěle motivovat a fakt, že zatím mají takové výsledky, je posílí ještě více."

Nepříznivou zprávou pro hosty je zranění záložníka Vicenteho Iborry, jenž kvůli potížím s kotníkem přijde o všechny zápasy v listopadu. Již dříve se navíc vážně zranil také Vítolo a záloha Andalusanů tak začíná ztrácet svou pestrost, byť duo Mbia-Krychowiak doposud odvádí špičkové výkony. Athletic má naopak všechny klíčové hráče k dispozici.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Gurpegi, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Rico - Susaeta, Beňat, Muniain - Aduriz
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Pareja, Carriço, Trémoulinas - Deulofeu, Krychowiak, Mbia, Suárez - Bacca, Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - Valencia CF  (neděle 17:00)
Když byste se zeptali hráče Villarrealu, proti kterému týmu se mu špatně hraje, většina by vám odpověděla: Valencia. Netopýři se totiž před Villarrealem sklonili za posledních deset zápasů jen třikrát. Valencia navíc bojuje o příčky znamenající Ligu mistrů a nebude se jich chtít vzdát.

Villarreal měl před nedávnem světlé chvíle a jeho série čtyr vyhraných utkání v řadě napovídala o velkém potenciálu, jakým se hráči chlubí. Problémem je fakt, že Ponorka se pravidelně vyloďuje také v Evropské lize, což samozřejmě hráčům ubírá na silách a kádr se musí pravidelně přizpůsobovat rotaci. Ve skupině A se Villarrealu nadmíru povedlo minulé vystoupení, když branky Caniho, Luciana Vietta, Bruna Soriana a Giovaniho dos Santose znamenaly jednoznačnou výhru nad FC Curych.

Právě to ale bylo příčinou nezdaru - hráčům došly síly a Villarreal nestačil na Sevillu. Přestože držela Žlutá ponorka vedení ještě tři minuty před koncem, díky dvěma brankám v samotném závěru se nakonec radovali Andalusané. Chvíle ztráty koncentrace způsobila, že se Villarreal jen smutně loučil s dobře načatým zápasem. Obrat na poslední chvíli zařídili Denis Suárez a z penalty pak střelec Carlos Bacca.

Ikonický stadion El Madrigal uvítá Valencii a fanoušci budou samozřejmě zvědaví, jak hráči zareagují na poslední neúspěch. To si uvědomuje i brankář Sergio Asenjo, který v rozhovoru pro klubovou televizi zdůraznil: "Doma hrajeme velmi dobře a musíme to předvést také teď. Po minulém utkání musíme dokázat, že jsme se poučili a že už nás podobný výpadek nepotká. Fanoušci od nás hodně očekávají a my je nezklameme. Potřebujeme uhrát tři body, ale ještě větší motivací pak je to, aby byli naši fanoušci šťastní."

"Není snadné zvládat tak těžký program a neustále hrát na sto procent. Valencia má skvělý kádr. Dani Parejo je důležitým hráčem a my máme štěstí, že nebude moci nastoupit. Navíc mají Netopýři tři skvělé útočníky. Rodrigo a Paco Alcacer si vedli skvěle. A k tomu přidejte ještě Alvara Negreda. Znám ho velmi dobře a vím, co dokáže. Pravidelně skóruje, je to skvělý střelec a i když není rozehraný, umí rozhodovat zápasy. Tady v La Lize je to velký pojem a my musíme udělat maximum, abychom jej zastavili," vypočítává Asenjo soupeřovy přednosti.

Valencia před sezonou prošla velkými změnami a v jejím plánu na zakončení probíhajícího ročníku je samozřejmě příčka, která by jí zajistila evropské poháry. V předminulém kole ale tento sen dostal pořádně velkou trhlinu, když Valencia klopýtla poměrně jednoznačným výsledkem s nováčkem. Deportivo La Coruňa si poradilo s Netopýry jasně a vstřelilo Valencii tři branky. Stejný počet už v minulém kole Valencia dokázala nasázet Elche.

Ani Netopýři samozřejmě nechtějí podcenit svého soka, což dodává například Pablo Piatti. Mladý ofenzivní hráč patří k základním kamenům Valencie a doufá, že se jeho spoluhráčům povede i na půdě, ze které není snadné vracet se s nějakým bodem. "Víme, že naším problémem je forma na hřištích soupeřů. Proto musíme zvládnout utkání na El Madrigal lépe. Není to úplně ideální prostředí pro soupeře, ale je ideální pro fotbal. Doufám, že i my přispějeme k dobré atmosféře a hlavně věřím, že máme dost kvality i touhy vyhrát," dodal Piatti. Zvládne se jeho tým vyrovnat s absencí Daniho Pareja, který měl v minulých utkáních na starosti drtivou většinu standardních situací?
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Gabriel, Dorado, Costa - Cani, Trigueros, Bruno, Čeryšev - Uche, Giovani
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Mustafi, Otamendi, Gayá - Fuego, Augusto - Rodrigo, Gomes, Piatti - Alcacer
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - UD Almería  (neděle 19:00)
Levante bude mít v neděli další šanci odlepit se ode dna La Ligy. Na svém stadionu totiž přivítá Almeríi, která v poslední době zrovna nezáří. Pro Lucase Alcaraze se bude jednat o premiéru na lavičce Valencijských před vlastními diváky, takže lze očekávat, že Levante udělá pro výhru vše.

Minulý týden bylo těžké kritizovat nového trenéra Levante za porážku 0:3 na hřišti Viga. Po deseti dnech ve funkci by se už ale měl projevit mobilizační efekt Lucase Alcaraze, který mimo jiné vedl v minulosti i Almeríi. Alcaraz loni dotáhl k záchraně milovanou Granadu a rok před tím nepříliš úspěšně působil v Řecku. Andalusan, jehož největší úspěchy jsou spojeny především s jeho působením v Granadě v letech 1995-1998, má teď šanci znovu nastartovat svou kariéru.

"Tento týden jsme měli příležitost naplno pracovat pod novým trenérem, který své myšlenky ihned převedl do praxe. Měli jsme celý týden na adaptaci nového herního stylu a snažili jsme se mu přizpůsobit co nejrychleji," uvedl před zápasem domácí bek Pedro López, který také poodkryl, na co bude Levante v neděli spoléhat. "Naši fanoušci jsou výjimeční. Ví, že když se nám nedaří, musí se za náš tým postavit. Všichni chceme změnit naše aktuální postavení, takové věci se ve fotbale dějí. Jsem si jistý, že s podporou našich fanoušků tuhle krizi překonáme."

Almería by mohla sloužit Levante jako ideální odrazový můstek pro to, aby se Valencijští konečně posunuli z posledního místa v tabulce. Hosté mají z posledních tří utkání stejný zápis jako Levante - dvě porážky a jednu remízu, přičemž už dva zápasy nevstřelili branku. Naposledy podlehli svěřenci Francisca Rodrígueze doma Athleticu 0:1, když se o tři body pro Basky postaral Xabier Etxeita. I Almería má tak v zápase proti Levante co napravovat.

V řadách Levante by se měli po vynucené pauze znovu objevit Loukas Vyntra, David Navarro a Tono Garcia. Naopak domácím nepomůže útočník Rafael Martins ani obránce Hector Rodas. Naproti tomu je mužstvo Alemríe kompletně fit až na rezervního brankáře Juliana Cuestu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Elche CF - Espanyol Barcelona  (neděle 21:00)
Zápas dvou nepříliš úspěšných dvou celků nabídne souboj Elche s Espanyolem. Zvláště první jmenovaní se již po sérii šesti zápasů bez vítězství potácí na sestupové příčce a budou mít co dělat, aby tuto sérii ukončili.

Navzdory mizerným statistikám ovšem kouč Elche Fran Escriba zůstává pozitivně naladěn, i když zároveň katalánského soupeře oceňuje. "Espanyol je dobře vyzbrojený tým, který hraje dobrý fotbal a disponuje kvalitními útočníky, takže očekávám, že to bude velmi těsné a musíme se hodně snažit. Mají slušnou poziční hru a téměř všechno, co provedou, jim vychází. Ale i tak jejich herní styl je pro nás docela vyhovující."

Nutno dodat, že Elche v posledních kolech čelilo obzvláště náročným soupeřům a Escriba si prohry s Valencií i Sevillou z nedávných dvou týdnů pochvaloval. "Cestou k poražení Espanyolu bude zopakování toho, co jsme předvedli v předchozích dvou zápasech, jen s tím rozdílem, že využijeme naše gólové šance. Už se toho nemůžeme dočkat a doufám, že se nám plán vydaří. Přestože čelíme depresivním momentům, jak už to v naší momentální situaci bývá, jsem i tak velmi klidný," dodal Escriba.

Poprvé po šesti týdnech se opět v brance domácího celku objeví polský reprezentant Przemyslaw Tytoń, jelikož Manu Herrera si poranil rameno. Také záložník Aaron Niguez by mohl nastoupit do zápasu po dlouhé době, vůbec poprvé v sezoně. Na opačné straně se vrací do hry kapitán a klíčová postava Espanyolu Sergio García, zatímco záložník Víctor Sánchez si odpykává karetní stopku.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tytoń - Suárez, Roco, Lombán, Cisma - Mosquera, Adrián - Rodrigues, Rodríguez, Coro - Jonathas
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Colotto, González, Fuentes - Álex, Caňas - Vázquez, Sevilla, Montaňés - García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.10 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - Real Madrid  (sobota 16:00)
Real Madrid se v posledních týdnech těší výtečné formě, kterou korunoval přesvědčivým vítězstvím v prestižním zápase s Barcelonou. Nyní však přichází důležitý moment, kdy snadno koncentrace poleví, Real totiž čeká výjezd do Granady.

Po fantastické sérii deseti výher v řadě napříč všemi soutěžemi a s průměrem čtyř vstřelených branek na zápas nemůže Real očekávat z Granady nic jiného než vítězství. Zvláště nedávné triumfy nad Liverpoolem v poměru 3:0 a Barcelonou 3:1 dávají na odiv znovu získanou sílu Bílého baletu. Ten se tak momentálně nachází jen jediný bod od čela ligy. Ovšem kouč andaluského celku Joaquín Caparrós svému týmu věří a prohlásil, že ani madridský gigant není neporazitelný...

Stejně jako Real své zápasy konstantně vyhrával, Granada konstantně prohrávala. Čtyři zápasy v řadě totiž Granadští nezískali ani bod a naposledy uhráli pouze remízu na půdě nováčka z Eibaru. Rozdíl vstřelených branek mezi oběma sobotními soupeři je rovněž značný - šest granadských proti třiatřiceti madridským.

Přesto Caparrós nehodlá nic vzdát bez boje: "Jsme si vědomi, že nás čeká kvalitní zápas, ale pokud se opravdu budeme soustředit, půjde o využití momentu překvapení. Madrid vychází z mimořádně špičkového týdne po výhře nad Liverpoolem a Barcelonou, ale nesmíme i tak zapomenout, že dříve v sezoně Real překvapivě prohrával. Jsme optimisti, Madrid není ani ligový lídr, ani neporazitelný celek."

"Změnili svůj tým i trenéra oproti minulé sezoně. Bude to náročný zápas, Caparrosovy týmy jsou velmi dobře organizované a hrají dobře na protiútoky," nemíní soupeře podcenit trenér Carlo Ancelotti. "Musíme být opatrní a předvést naši kvalitu na hřišti."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 11.00 - 6.50 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Córdoba CF  (sobota 18:00)
Páté Atlético se pokouší dostat zpět do boje o první příčku a zatím mu na ni schází dva body. Córdoba se zatím namočila do vod, které posílají týmy do Segundy, což nebyl její původní plán. Nováček soutěže sice získal několik bodů za remízy, ale Atlético v poslední době opět slavně vítězí.

Colchoneros navíc v posledních třech zápasech neinkasovali ani jeden gól, což činí Córdobě ještě větší starosti. Kromě toho, že si Atlético připsalo ve zmíněných třech posledních utkáních devět bodů, nastřílelo soupeři osm branek. Atlético má za sebou pohárový duel z Ligy mistrů proti Malmö. Hrdinou utkání se stal mladý záložník Koke, který nejprve skóroval, poté připravil druhý a třetí gól Mandžukićovi s Griezmannem, a obstaral i centr na hlavu Diega Godína, z čehož vzešla branka číslo čtyři. Konečný výsledek ještě výrazněji upravil Ital Alessio Cerci, který posílil madridský tým před sezonou z FC Turín.

V minulém klání Primera Division se Atlético přesunulo jen kousek, protože hrálo s madridským Getafe. Tomu se ale derby nepovedlo, protože soupeři nevstřelilo ani jednu branku. O jedinou branku utkání se totiž postaral Mario Mandžukić, který má v roli střelce nahradit nynějšího hráče Chelsea Diega Costu. A zatím se mu to náramně daří. Atlético ale přesto něco trápí. Navzdory tomu, jak daleko se dostalo v Lize mistrů a především proto, že vyhrálo La Ligu, nejeden jeho hráč očekával, že při předávání cen nejlepších hráčů La Ligy bude jeho jméno.

To se ale nestalo, protože Atleti byli v pondělním ceremoniálu naprosto přehlíženi. Při vyhlašování cen za nejlepší hráče, které má na starosti španělská fotbalová asociace, se na pódium podíval jen jeden člen úspěchu Atlética - trenér Diego Simeone, který byl vyhlášen nejlepším trenérem minulého ročníku. Večer jasně ovládl Cristiano Ronaldo, jemuž byla udělena cena pro nejlepšího hráče roku. V týmu Atlética přitom září několik hvězd. Miranda, Gabi nebo Koke jsou stále věrní barvám Colchoneros. K tomu ještě připočtěme dřívější hvězdy jako Thibaut Courtois, Diego Costa nebo Filipe Luis, kteří nyní shodně působí v Chelsea. Ani jeden z nich ale v roli vítěze nefiguroval.

Teď ale hráči Atlética nechtějí truchlit nad opomenutím. Například stoper Diego Godín prohlásil: "Upřímně, čekal jsem, že alespoň jeden z mých spoluhráčů bude bojovat o vítězství. Bylo by to správné, když jsme vyhráli. Možná je to tím, že nehrajeme jako několik skvělých osobností, ale chceme se prezentovat jako tým, takže je těžké vybrat toho, kdo si cenu zaslouží nejvíce. Naším cílem vždycky bylo hrát jako celek, dělat maximum ne pro sebe, ale pro Atlético Madrid."

"Budeme dál bojovat a prát se o body. Naši fanoušci si zaslouží každý gól, každou radost, kterou jim můžeme poskytnout. Chceme dál vyhrávat. Nic nesmíme rozdělit naši pozornost, takže bereme každé utkání jako samostatný cíl. Teď myslíme jen na Córdobu, protože ani proti ní to nebude snadné," uvědomuje si zkušený stoper.

Jeho tým bude okleštěn o zraněného záložníka Tiaga, který budou citelně scházet. V kontrastu s formou Atlética je Córdoba týmem, který se velmi trápí. K dobru mu můžeme přičíst snad jen to, že jej netrápí zranění. Pro utkání s Atléticem nebude k dispozici jen Jose Crespo. Córdoba má za sebou devět zápasů, ve kterých nasbírala pět bodů. Ještě se ale neradovala z vítězství. Velmi špatná forma si již vyžádala první oběti, když přišel o práci trenér Albert Ferrer.

Ten byl nahrazen Miroslavem Djukićem, někdejším trenérem Valencie. Pod jeho vedením si v premiéře Córdoba připsala cennou remízu v utkání proti Realu Sociedad San Sebastian. V první půli začali lépe hosté, když se prosadil Iňigo Martínez a od té chvíle dlouho zůstávalo skóre neměnné. Pouhé tři minuty před koncem však využil odrazu míče od tyče Xisco, dorazil míč do sítě a vybojoval Córdobě bod. Podaří se Córdobě překvapit dalšího favorita?
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira - Gabi, Suárez - Koke, Griezmann, Turan - Mandžukić
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Gunino, López, Pantić, Pinillos - Luso, Ekeng - Fede, Borja, Fidel - Ghilas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 6.50 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Celta Vigo  (sobota 20:00)
Barcelona si po nevydařeném El Clásicu touží spravit chuť proti Vigu, sobotní zápas na Camp Nou by však nemusel být zase tak jednoznačnou záležitostí. Célticos hrají pod Eduardem Berizzem letos výtečně a z trojky žhavých adeptů na titul už notné potrápili Atlético. Na druhou stranu Enrique zná prakticky každého hráče Celty osobně.

Barcelonští si vstup do letošní sezóny vyloženě užívali - stoprocentní bilance, žádný obdržený gól a neohrozitelné první místo v tabulce. Že není s týmem Luise Enriqueho vše úplně v pořádku však naznačil už zápas Ligy mistrů na hřišti PSG, kde Blaugranas utržili porážku 3:2. Další zatěžkávací zkouškou pak bylo v minulém kole El Clásico, které Katalánci opět nezvládli, a především díky slabé druhé půli prohráli 3:1.

Na zápasy s top evropskými týmy tak Enriqueho výběru ještě něco schází. Příslibem v tomto ohledu se jeví především Luis Suárez, který rozhodně nezklamal při svém debutu proti Realu a je připraven nastoupit i nyní. Suárez si navíc tento týden připsal další asistenci u branky Piquého v rámci katalánského superpoháru, když Barca porazila Espanyol 2:1 po penaltách. Avšak jeho plné zapracování do sestavy Blaugranas bude ještě nějakou chvíli trvat.

Celta Vigo by pro Barcelonu neměla být vážnější hrozbou. Její poslední výhra nad katalánským favoritem je více než deset let stará a k tomu je třeba ještě připočíst fakt, že Luis Enrique přišel letos do Barcy právě z Viga, takže má hru svého bývalého klubu nejspíš přečtenou. "Příprava na toto utkání pro mě byla specifická. Cítil jsem se divně, protože ty hráče znám. Oni tvrdě pracují, jsou soustředění a proto velmi nebezpeční. Nechci spekulovat ohledně výsledku, bezesporu budou chtít mít hodně míč. Jsem rád, že mají tak skvělý start do sezóny. Na Celtu budu mít vždy skvělé vzpomínky. Je to malý ale nesmírně kvalitní klub. Byla pro mě radost zde trénovat, město žilo fotbalem. Přeju jim jen to nejlepší," uvedl před zápasem poněkud rozpolceně Luis Enrique.

Hosté mají zatím skutečně výborné výsledky, vždyť zatím prohráli jen s Villarrealem a drží báječnou šestou pozici. Berizzův tým navíc umí překvapit i na hřišti favorita, jako tomu bylo ve čtvrtém kole, když vydoloval bod v zápase proti Atléticu. V řadách Célticos ale budou scházet zranění Fontás, Fernández a Oubiňa. Naopak v sestavě by se mohl objevit bývalý mládežnický hráč Barcelony Sergi Gomez.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Mathieu, Mascherano, Alves - Xavi, Busquets, Rakitič - Neymar, Messi, Suárez
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Jonny, Gómez, Cabral, Mallo - Hernández, Radoja, Krohn-Dehli - Nolito, Larrivey, Orellana
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 8.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Málaga CF  (sobota 22:00)
Pozdní sobotní večer bude patřit na stadionu Anoeta v San Sebastianu souboji domácího Realu Sociedad s Malagou. San Sebastian nutně potřebuje psychologickou vzpruhu po hororovém vstupu do soutěže, Andalusané by naopak moc rádi využili špatné formy svého soupeře a po třech letech opět Basky porazili.

Real Sociedad je podobně jako jeho rival z Bilbaa jedním z velkých negativních překvapení letošního ročníku. Sedmý celek loňské sezóny dosud neprolomil výsledkovou mizérii, která nastala po památném vítězství nad Bílým baletem v druhém kole. Od té doby Arrasateho výběr nedokázal naplno bodovat a potácí se kolem sestupového pásma. Z posledních tří utkání pak San Sebastian vydoloval jediný bod za remízu 1:1 v Córdobě. Tam přišli modrobílí o vítězství tři minuty před koncem.

Není proto divu, že pod domácím trenérem se povážlivě houpe židle. Jagoba Arrasate však zůstává optimistický a na své pozici rozhodně nelpí. "Komunikuji s prezidentem klubu každý den bez ohledu na to, jestli se nám daří nebo ne. Nemám jakýkoli signál, že bych měl z klubu odejít. Naopak jsem velmi nadšený, mám spoustu energie, kterou se snažím přenést na hráče. Pokud to všichni cítí tak jako já, určitě zítra Malagu porazíme," řekl před zápasem Arrasate. Fakt, že podobné výroky lze zpravidla slyšet krátce před tím, než je kouč vyhozen, doplnil domácí lodivod i závěrečným dovětkem. "Já nejsem v tuto chvíli rozhodující. Na čem záleží je Real Sociedad a my potřebujeme tři body."

Malaga představuje letos opačný příběh než její nadcházející sok. Javi Gracia se svými svěřenci dokázal nasbírat už slušných patnáct bodů a je v závěsu za pohárovými příčkami. Aktuálně drží hosté vítěznou třízápasovou šňůru, přičemž v posledním zápase si smlsli na Vallecanu, které rozcupovali 4:0. Z Malagy tak jde v celku strach a před domácími tak leží vpravdě přetěžký úkol.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Zubikarai - Yuri, Martínez, Ansotegi, Zaldua - Bergara, Pardo - Castro, Canales, Vela - Finnbogason
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Antunes, Weligton, Sánchez, Rosales - Camacho, Darder - Castillejo, Juanmi, Samuel - Amrabat
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo La Coruña - Getafe CF  (pátek 20:45)
Estadio Riazor v La Coruni bude svědkem dalšího souboje, který domácím umožní sbírat tři body. K duelu s domácím Deporem přijede Getafe, kterému se v poslední době začalo dařit.

Domácí Depor v pozitivním slova smyslu šokoval své fanoušky, když si v předminulém kole poradil jednoznačně s Netopýry z Valencie. Po výhře 3:1 nad loňskými šampiony Atléticem Madrid jela Valencia na půdu Deportiva La Coruňa plná sebevědomí a ošklivě narazila. Zasloužená drtivá prohra 3:0 srazila Los Che zpět na zem, vždyť šlo o jejich vůbec první porážku v nové sezoně.

Minulý zápas už takovou slávu neznamenal, protože v utkání proti domácímu Espanyolu Barcelona gól nepadl ani na jedné straně. Oba celky se rozešly smírně po remíze 0:0. Výsledek je úspěchem především pro hosty, kteří se prakticky celý zápas pouze bránili. Barcelonští naopak nevyužili několik velkých příležitostí a zápas je tak pro ně zklamáním. I díky tomuto bodu se Depor nyní nachází na šestnácté příčce, takže na pásmo sestupu má náskok tří bodů.

V týmu Deportiva působí jeden osmatřicetiletý hráč, který nyní řeší svoji další budoucnost. Veterán Manuel Pablo šéfuje obranné řadě a podle vedení by mohl v klubu zůstat také poté, co mu skončí kontrakt. Vedení Deportiva mu totiž podle slov jeho agenta nabídlo post asistenta trenéra. O tom ale obránce prozatím nechce nic slyšet, protože by rád ještě pokračoval v aktivní hráčské kariéře. V rozhovoru pro deník Marca Pablo sdělil: "Je jasné, že myslím i dál do budoucnosti. A tu si bez fotbalu představit neumím."

"S mým agentem jsme jednali s vedením týmu a to mi nabídlo, abych pracoval na pozici blíž k trenérovi. Ale nemohl bych hrát, takže bych jen sledoval vývoj ostatních. Já jsem přesvědčen, že na to ještě mám a rád bych zde zůstal jako hráč až do doby, než mi skončí platná smlouva. Samozřejmě bych později rád zůstal v tomhle klubu, ale nejprve budu muset dodělat všechny testy a získat licenci. A to s fotbalem dohromady nejde. Do června příštího roku budu stále hráčem Deportiva a poté se uvidí," vysvětlil Manuel Pablo.

Getafe na konci září nabralo nový dech, po těsné výhře nad Realem Sociedad a sérii tří zápasů bez porážky ale v minulém kole přijelo Atlético Madrid, které bylo jasným favoritem. Getafe potvrdilo, že v madridském derby na Atlético Madrid v posledních letech jednoduše neumí, a poroučelo se v desíti hráčích s prohrou 0:1. O jedinou branku utkání se postaral Mario Mandžukić.

V souvislosti s Getafe se hodně hovoří o Pedru Leonovi. Hráč, který se stal precedentem nového zákona o hráčských platech, nemůže nastoupit. Podle nejnovějších zpráv by se ale Leon mohl zapojit do tréninku a dokonce se dostat do hry v pohárovém utkání proti Eibaru v rámci Copa del Rey. A to je zpráva, která se trenérovi Cosminu Controvi hodně líbí. Na tiskové konferenci před utkáním se Contra v myšlenkách vrátil k zápasu s Atléticem a zároveň k situaci svého hráče.

"Nehráli jsme nijak agresivně, nejsme násilný tým. Snažili jsme se jen o intenzitu, napadání. To je klíč, jak hrát proti Atléticu. To totiž hraje stejně. Nenechají soupeře vydechnout, takže my jsme to museli udělat stejně. Myslím, že se celý tým naučil určité filozofii, kterou jsem se do nich snažil dostat. Hrajeme tvrdě, bojujeme o každý míč. Jinak to nepůjde. Pokud jde o Pedra Leona, tak pokud bude z hlediska práva k dispozici, pro nás to bude jedině dobře. Když bude smět hrát a bude fit, postavím ho zápasu," dodává Contra.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Juanfran, Insua, Sidnei, Luisinho - Domínguez, Wilk - Cuenca, Medunjanin, Fariňa - Cavaleiro
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Valera, Velazquez, Naldo, Escudero - Rodriguez, Lacén - Yoda, Sanabria, Hinestroza - Sammir
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.00 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona971123:322
2.Sevilla FC971117:922
3.Real Madrid970233:1021
4.Valencia CF962120:820
5.Atlético Madrid962115:720
6.Celta Vigo944116:1116
7.Málaga CF943211:815
8.Villarreal CF942313:914
9.Rayo Vallecano932411:1611
10.Espanyol Barcelona92439:1010
11.SD Eibar92439:1110
12.Getafe CF93156:1310
13.UD Almería92347:109
14.Granada CF92346:139
15.Athletic Bilbao92256:128
16.Deportivo La Coruña922511:198
17.Real Sociedad913510:146
18.Córdoba CF90546:145
19.Elche CF91268:215
20.Levante UD91264:235

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (460)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele