Primera División - preview 1. kola

23.08.2014, 09:10, aktualizováno 25.08.2014, 08:15
Previews
Dvěma zápasy pokračuje pondělní program Primera División. Real Madrid se pokusí napravit zaváhání ze Superpoháru, kde nestačil na městského rivala Atlético, proti nováčkovi z Córdoby, zatímco právě Atlético Madrid zajíždí na půdě Vallecana...
Real Madrid - Córdoba CF  (pondělí 20:00)
Ostřejší start do nové sezony si nováček z Córdoby mohl připsat jen těžko, zavítá totiž v pondělní dohrávce na stadion Santiaga Bérnabeua. Naposledy se zde spolu s Realem Madrid utkali před dlouhými dvaačtyřiceti lety a favorit je neoddiskutovatelně daný dnes stejně jako tehdy.

Evropští šampioni, kteří si tento titul v květnu vybojovali jubilejně podesáté, ovšem vstupují do ligové sezony 2014/2015 již patřičně rozehraní. Mají už totiž za sebou (úspěšně) evropský Superpohár a také (neúspěšně) Superpohár domácí. Zatímco Sevilla jako vítěz Evropské ligy nedokázala Bílému baletu v Cardiffu konkurovat a poroučela se prohrou 2:0, Atlético Madrid se již jako obhájce ligového titulu Realem potupit nenechalo a skrze dva zápasy o jeden gól svého městského soka přehrálo. Útok Realu na šest trofejí v jedné sezoně tak vzal za své hned na samém počátku.

Ne že by to pro trenéra Carla Ancelottiho znamenalo výraznější pohromu. "Nová sezona pro nás bude zajímavá. Máme kádr přetékající kvalitou a chceme se pokusit o to samé, co jsme zvládli minulý rok, a ještě k tomu přidat zlepšení. Loni jsme byli k ligovému titulu velmi blízko, až na konci nám došel dech. Jde o vysoce náročnou soutěž se špičkovou konkurencí, která stejně jako my bojuje o konečné vítězství," poznamenal s respektem Ancelotti a vzápětí dodal, že jeho tým je plně soustředěn vést si co nejlépe.

Někdejší manažer londýnské Chelsea také poněkud dementoval zprávy, podle nichž touha po zisku všech možných trofejí v nové sezoně pocházel z madridské hráčské šatny. "Nikdo z nás vůbec o zisku šesti titulů nehovořil. Pokusíme se vyhrát vše, co můžeme. Nyní začínáme ligovou sezonu a nemůžeme se dočkat."

Není se čemu divit, Real má ostatně co napravovat. Loni totiž skončil až třetí za svými rivaly Atlétikem i Barcelonou, kteří zřejmě budou nejvážnějšími konkurenty Bílého baletu v boji o titul i letos. Loňské zisky jak domácího, tak evropského ušatého poháru poněkud zakryly tento nedostatek, který nikdo nemíní opakovat. Ancelotti také patřičně svůj kádr znovu posílil o hvězdy letního mistrovství světa Toniho Kroose a Jamese Rodrígueze.

Na druhou stranu je však na cestě pryč z hlavního města Španělska Ángel Di María, jeden z tahounů loňské Ancelottiho skvadry a nezpochybnitelný muž zápasu ve vítězném finále Ligy mistrů. Bude zajímavé sledovat, jak si bez svého neunavitelného motoru zálohy madridští poradí, a stejně tak, jak si argentinský rychlík povede v Manchesteru United, zmítaném hlubokou krizí. Další posily v tomto přestupním období navíc Ancelotti vyloučil, byť nadále neutichají spekulace o možném příchodu Radamela Falcaa.

"Trh je pro nás uzavřený. Di María s námi ani netrénoval. Nic sice stále není oficiální, ale přišel se rozloučit. Poděkovali jsme mu za všechno, co pro tento klub udělal a popřáli mu mnoho štěstí do budoucna. Není to hotové, ale rozhodnutí již padlo," prohlásil diplomaticky italský stratég, jenž by si jistě raději Di Maríu v týmu nechal, ovšem osud (a klubový prezident Pérez) tomu chtěl jinak.

"Osobně jsem s ním měl kvalitní vztah a odvedl zde fantastickou práci. Bylo to čistě jeho rozhodnutí odejít, protože klub udělal všechno pro to, aby mohl zůstat, nabídl mu cokoli v rámci možností, aby nikam neodcházel," uzavřel Ancelotti slovy, které mu ne každý fotbalový fanoušek tak úplně uvěří.

Pro Ancelottiho trenérského protějška Alberta Ferrera jde, jak již bylo řečeno, o snad nejtěžší možný vstup do soutěže po návratu mezi španělskou dvacetičlennou elitu. "Budeme se muset pokusit kvalitně bránit a kdykoli se dostaneme k míči, zkusíme jej udržet co nejdéle na kopačkách. A nejde jen o tento zápas, takový je náš cíl pro celou sezonu. Musíme být velmi trpěliví, zvláště když se nám delší dobu nebude dařit vstřelit gól."
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Carvajal, Ramos, Pepe, Marcelo - Modrić, Kroos, Rodríguez - Bale, Benzema, Ronaldo
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Gunino, Pantic, López, Pinillos - Abel, Rossi, Silva - Fede, Havenaar, Fidel
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Atlético Madrid  (pondělí 22:00)
První kolo nového ročníku zakončí souboj Atlética na hřišti Raya Vallecana. Obhájce titulu se se změnami v kádru vypořádal velmi zdatně a hned na úvod sezóny získal v souboji s Realem španělský superpohár. Domácí se tak budou muset hodně snažit, aby zadrželi rozjeté Rojiblancos a třeba i urvali senzační vítězství.

Ray Vallecano vloni obhájilo po velkém boji příslušnost ke španělské fotbalové elitě a přes léto značně obměnilo kádr. Blesky sice zahajují sezónu opět pod charismatickým trenérem Paco Jémezem, ovšem mužstvo opustil střelec Larrivey, dále Galvez, Niguez, Rochina, Falque či brankář Rubén. Do Jemézova mužstva naopak putoval jedenadvacetiletý levý obránce Johan Mojica, který přišel z kolumbijského Cali, své hostování zde prodloužil Brazilec Leo Baptistao a na zkušenou dorazil i Kakuta z Chelsea nebo Correa z Atlética. Před koučem Raya tak stojí opět těžká výzva - vybudovat prakticky novou kostru týmu, která bude konkurenceschopná v soubojích s těžkými váhami evropského fotbalu, jako je právě aktuální soupeř Jemézova mužstva.

Atlético si v souboji se svým největším městským konkurentem dokonale spravilo chuť po prohraném finále Ligy mistrů. Svěřenci Diega SImeoneho si v dvojzápase poradili s Bílým baletem a po výsledcích 1:1 a 1:0 zvedli nad hlavu pohár pro vítěze španělského superpoháru. S první trofejí v kapse tak Rojiblancos vyhlížejí obhajobu titulu a těší se na souboje v milionářské Lize mistrů. Mužstvo v létě opustil kanonýři Costa a Villa, křídelník Adrián i brankářská jednička Thibaut Courtois. Simeone si však do týmu přivedl hráče zvučných jmen. Griezmann, Mandžukič, brankář Oblak nebo dravý útočník Raúl Jiménez rozhodně budí respekt.

V prvním zápase nové sezóny La Ligy se však na lavičce hostů neobjeví Diego Simeone. Temperamentní kouč nezvládl své emoce v boji o superpohár, hrubě urážel sudí a dokonce inzultoval jednoho z pomezních rozhodčích. Po následném vykázání ze hřiště pak sledoval zbytek zápasu z tribuny, což je proti regulím Primera DIvisión. Nad Simeonem se tak nyní vznáší hrozba zákazu koučování na čtyři až sedm zápasů, jak spekuluje jeden ze španělských deníků. Slyšení španělské disciplinární komise se bude konat v pondělí a klub má čas do 14:00 téhož dne, aby podal své argumenty k obhajobě.

"Germán je schopný a dostatečně sebevědomý, aby zápas zvládl odkoučovat sám. Mám v něj plnou důvěru a v žádném případě tím nejsem zneklidněn, jelikož se díváme na fotbal stejnýma očima. On bude na lavičce a já se na zápas budu dívat z jiného místa," komentoval Simeone své dočasné nahrazení asistentem Germánem Burgosem. Argentinský kouč rovněž potvrdil, že proti Rayu nastoupí v bráně Moya a připustil rovněž, že by klub mohl opustit obránce Toby Alderweireld, jenž v týmu v loňské sezóně spíše paběrkoval.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Nacho, Ba, Castro, Tito - Trashorras, Baena - Kakuta, Bueno, Aquino - Pereira
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Siqueira, Godín, Miranda, Juanfran - Tiago, Gabi - Saúl, Griezmann, Koke - Mandžukič
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SD Eibar - Real Sociedad  (neděle 19:00)
Zajímavý zápas skýtá nedělní střet od sedmé hodiny večerní mezi Eibarem a Realem Sociedad. Zatímco hosté budou v tomto regionálním derby jasným favoritem, velmi dobře si uvědomují, že natěšený ligový nováček se ve svém historicky prvním prvoligovém představení bude chtít ukázat v co nejlepším světle. A k tomu není radno ani podceňovat možnou únavu...

La Real se díky sedmému místu z loňského ročníku Primera División úspěšně pere o účast v základní skupiny Evropské ligy, když v posledním kvalifikačním předkole hráči ze San Sebastiánu vyhráli nad ruským Krasnodarem v domácím prostředí 1:0. Mezi oběma zápasy je však pouhých osmačtyřicet hodin, což se může projevit zvláště v pozdější fázi zápasu. A koneckonců odveta v Rusku je již příští čtvrtek, což by rovněž mohlo odvracet trochu pozornosti z úvodního ligového kola. "Všichni se na zápas v Eibaru soustředíme, dostat se do co nejlepší fazony, jako by šlo o jediný zápas sezony, na přemýšlení o Krasnodaru bude ještě spousta času," odmítá možné rozptýlení Gorka Elustondo.

K tomu si navíc obránce Sociedadu dobře uvědomuje sílu Eibaru zvláště na jeho decentním stadiónu Ipurua, jenž pojme jen lehce něco přes pět tisíc diváků. "Jsem si jistý, že to nebude nic lehkého, čeká nás náročný zápas. Eibar je velmi soutěživý tým, jeho hráči půjdou v obraně po každém míči a okamžitě přecházet do protiútoků. A když je v domácím prostředí necháte hrát, taky ví, co si s míčem na kopačkách počít."

"Je nám jasné, že v Eibaru se na hřišti chovají jako praví válečníci se spoustou dlouhých nákopů a tlaku na sklepávané druhé míče, drží pohromadě a pořádně své soupeře doma presují. Budou účelní a pokusí se využít hlavně hry vzduchem," vyjmenoval Elustondo hlavní zbraně soupeře.

Brankář ligového nováčka Xabi Iruretagoiena ostatně s výroky svého soupeře souhlasí, minimálně s pasáží, že všichni, kdo na stadion Ipurua přijedou, se mají na co (ne)těšit. "Nikdo by si neměl myslet, že si sem přijede na procházku růžovým parkem a v poklidu posbírá všechny body. Tohle bude náš první zápas na prvoligové úrovni a ohromně se na něj těšíme."
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Iruretagoiena - Bóveda, Navas, Albentosa, Abraham - Errasti, García - Capa, Lara, Nieto - Arruabarrena
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Zubikarai - Zaldua, González, I. Martínez, De la Bella - Pardo, Bergara - Prieto, Canales, Castro - Agirretxe
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Elche CF  (neděle 21:00)
V ne zrovna ideálním rozpoložení vstupuje do nové sezony gigant z Barcelony. Po loňské nevyvedené štaci Gerarda Martina se kormidla chopil Luis Enrique a rozjel velkou obměnu hráčského kádru katalánského giganta. Proti němu bude v prvním kole stát na Camp Nou loňský nováček z Elche.

Asi nejdůležitější absencí (když pomineme potvrzený čtyřměsíční trest pro letní osmdesátimilionovou posilu Luise Suáraze) je Brazilec Neymar, jehož z úvodního utkání sezony vyřadil poraněný kotník. Sotva se mladá superstar Kanárků zotavila z nepříjemného poranění páteře, které mu přivodil nešetrným zákrokem během mistrovství světa Kolumbijec Zúňiga, podvrtl si Neymar během tréninku levý kotník, jehož vážnost barcelonský lékařský personál stanovil na první stupeň.

Otázka, kdy se střelec dvou branek v závěrečném předsezónním přátelském utkání s Leónem vrátí na trávník, zůstala prozatím nezodpovězena. Předpokládá se však, že i návštěvu Villarrealu na konci srpna si Neymar bude muset nechat ujít.

Přesto klubová legenda Xavi neztrácí dobrou náladu a vyhlíží co nejdříve zisk trofejí: "Bude to letos dobrá výzva. Barcelona si nemůže dovolit další sezonu bez pořádných výsledků. Minulý rok byl nevydařený, musíme na něj co nejdříve zapomenout a odstartovat s čistým štítem."

Otazník kromě Neymara visí také nad startem dalšího útočníka Pedra, jehož trápí střevní potíže, zatímco z defenzivy se na hřiště jistě z letních posil nepodívají ani gólman Marc-André ter Stegen a belgický stoper Thomas Vermaelen. Jejich nedělní soupeř si po loňské úspěšné záchraně mohl dovolit podepsat obránce Josého Ángela vylepšeným kontraktem do roku 2017. Jeho kolega z defenzivy Elche David Lombán pak klubovým webovým stránkám prozradil již dávno zřejmé: "Jestli si chceme z Camp Nou něco pozitivního odvézt, budeme muset předvést perfektní výkon."
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Bartra, Mathieu, Alba - Rakitić, Busquets, Iniesta - Rafinha, Messi, Pedro
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tytoń - Suárez, Pelegrín, Lombán, Albácar - Pasalic, Rodrigues, Mosquera, Fajr - Coro, Jonathas
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Getafe CF  (neděle 21:00)
Celta Vigo zahájí letošní sezónu pod vedením nového trenéra Eduarda Berizzy proti Getafe. Devátý tým loňského ročníku La Ligy má ambici minimálně zopakovat předchozí umístění, a k tomu potřebuje odstartovat ročník úspěchem. Getafe však v závěru loňské sezóny prokázalo, že mezi španělskou elitu patří, a navíc vedení klubu ohlásilo útok na horní polovinu tabulky. To by znamenalo, že by právě se soupeři, jako je Vigo, měli svěřenci Cosmina Contry minimálně bodovat.

Célticos se sice v loňské sezóně vytáhli až k sympatickému devátému místu, ale od Getafe, které po většinu sezóny bojovalo o záchranu, dělilo hráče Viga jen sedm bodů. Rozhodující fází sezóny přitom byla až série čtyř vítězství v řadě mezi 34. a 37. kolem, při které tehdejší kouč Celty Luis Enrique získal i skalp Realu Madrid, čímž pomohl Barceloně udržet naději na titul do posledního kola. A právě katalánský klub se stal pro Enriqueho jeho dalším působištěm. Vigo pak již na konci května ohlásilo příchod čtyřiačtyřicetiletého argentinského kouče Eduarda Berizzy, jenž sbíral své trenérské zkušenosti u chilské reprezentace i v tamní nejvyšší soutěži.

Do Celty po skončení loňské sezóny přišli Joaquín Larrivey z Vallecana, Pablo Hernández a Sergi Gómez, kterého si Berizza přivedl ze svého předchozího působiště CD O'Higgins. "Jak se dny před utkáním krátí, roste i moje nervozita. Bude to těžký zápas proti soupeři, jenž nás zcela jistě důkladně prověří. Je vždy důležité vstoupit do sezóny úspěšně, doufám, že se to v neděli podaří," prohlásil před svou premiérou v Primera División argentinský kouč, jehož mužstvo se v přípravě blýsklo výhrou 3:1 na půdě silného Evertonu.

V Getafe by se po vydřené záchraně v minulém ročníku rádi vyhnuli existenčním starostem a hráli klidný střed soutěže. "Jako kouč chci skončit v top 10. Primárním cílem bude zisk 40 či 42 bodů, což by nám mělo zajistit záchranu. Co mohu slíbit je, že budeme bojovat v každém zápase na vítězství. Víc bych si ale přál, aby se fanoušci bavili naší hrou," prohlásil před zápasem trenér Madridských Cosmin Contra, který byl od svého příchodu v březnu hlavním motorem famózní jízdy Getafe závěrečnou fází loňské sezóny. K ještě lepším výkonům by Getafe mohl pomoci Álvaro Vázquez, jenž se vrátil po ročním hostování ve Swansea a v přípravě stihl nasázet hned šest branek.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Planas, Fontás, Cabral, Mallo - Hernández, Krohn-Dehli, López - Orellana, Larrivey, Nolito
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Lago, Alexis, Rafa, Valera - Lafita, Rodríguez - Sarabia, Sammir, León - Álvaro
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Villarreal CF  (neděle 23:00)
Na úvod nového ročníku zavítá na stadion Levante ve Valencii silný Villarreal. Po návratu mezi španělskou elitu se Žlutá ponorka umístila na skvělém šestém místě a nyní bude muset s největší pravděpodobností skloubit boje v domácí soutěži s Evropskou ligou. Na druhé straně si Levante po odchodu své největší hvězdy Keylora Navase bude moci otestovat novou brankářskou posilu z Realu Madrid Jesuse Fernándeze.

Valencijští i přes skromný rozpočet dokázali v minulém ročníku držet krok s nejlepšími španělskými kluby především díky umění své brankářské jedničky Keylora Navase. Ten však po vydařeném světovém šampionátu odešel za 10 milionů eur do Realu Madrid. Opačným směrem naopak putoval brankář Jesus Fernández, jenž se v nabitém kádru Los Blancos neprosadil. "Chci ukázat, že Madrid udělal chybu, když mě nechal odejít," vzkázal vedení Bílého baletu Fernández. První šanci bude mít šestadvacetiletý gólman již tuto neděli proti Villarrealu.

Villarreal ve čtvrtek s přehledem zvítězil v prvním zápase play-off Evropské ligy na hřišti FC Astana 3:0 a zajistil si tak ideální pozici do odvety. "Teoreticky mohou být unavení, ale tak dobrý výsledek jim psychicky velmi pomůže a navíc na odvetu příští týden už nemusí tolik myslet. Tento výsledek ukazuje, jakou má Villarreal aktuálně formu. Jsou velmi silní, a i kdyby v sestavě vyměnili pět či šest hráčů, stále budou nebezpeční," vyjádřil před utkáním respekt k soupeři kouč domácích José Luis Mendilibar, jenž k týmu přišel v červenci místo uvolněného Joaquína Cáparrose. Nový kouč Valencijských ale nemůže počítat se zraněným kapitánem Juanfranem Garcíou ani záložníkem Jaime Gavilánem.

U kormidla Žluté ponorky sice zůstal po vydařené sezóně kouč Marcelino, ale klub opustili Jonathan de Guzmán a útočník Jérémy Perbet. Posilou pro Villarreal je pak příchod Jonathana dos Santose z Barcelony a talentovaného argentinského forvarda Luciana Vietta. O tom, že se Žlutá ponorka chce nadále bít o nejvyšší příčky, dokládá i dotažený přestup brankáře Sergia Asenja, jenž na východě Španělska hostoval v minulé sezóně z Atlética Madrid. Posílený Marcelinův kádr by tedy měl opět bojovat o top 5, takže bude v souboji s Levante mírným favoritem. Hosté se však budou muset obejít bez zraněného záložníka Péreze a obránce Gabriela.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Vyntra, Nikos, Navarro, López - Diop, Simao - García, Pérez, Casadesús - D. Barral
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Costa, Mario, Musacchio, Rukavina - Cani, Bruno, Espinosa - Cheryshev, Uche, Giovani
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - Athletic Bilbao  (sobota 19:00)
Vůbec první zápas nového ročníku Primera División obstarají v sobotní večer od 19:00 Malaga s Athleticem. Zatímco domácí Andalusané po letech strávených na čelních příčkách kvůli finančním potížím poněkud ustupují ze slávy, jejich baskický soupeř prožívá přesně opačnou trajektorii - jen čtyři dny po ligovém zápase jej čeká předkolo Ligy mistrů s italskou Neapolí.

Díky výtečnému výkonu a remíze 1:1 z horké neapolské půdy mají Baskové do milionářské soutěže nakročeno. Od první účasti v Lize mistrů za posledních šestnáct let je tak dělí jen úspěšných devadesát minut na vlastním stadionu, ovšem ještě předtím se musí celek z Bilbaa zkoncentrovat na úvodní ligové kolo. Obránce Mikel Balenziaga v rozhovoru důrazně tvrdil, že dobrý vstup do domácí soutěže je stejně tak důležitý, jako kvalifikační předkolo samotné.

"Všichni si stojíme za tím, že ligová sezona je sice velmi dlouhá, ale i tak je životně nutné, abychom se ze startu správně odrazili. Máme před sebou tři soutěže a kádr dostatečně široký na to, abychom na všech frontách mohli soupeřit s ostatními," připomněl Balenziaga i klubové ambice ve španělském ligovém poháru.

"Skončit na čtvrtém místě bude velmi obtížné, nyní si musíme vychutnat naše postavení a pokusit se pokračovat v dobré práci. Je třeba brát to trošku po trošce, zápas od zápasu, vždy s dalšími a dalšími výzvami," hecuje obránce Athleticu, kam v letním přestupovém období zavítal z Deportiva Alavés nový útočník Borja Viguera, jenž by si v zápase na Rosaledě mohl odbýt soutěžní debut v novém dresu. Kouč Ernesto Valverde ostatně bude muset udělat více než jednu změnu, aby vhodně rozložil síly mezi domácí i evropské tažení. Například Andoni Iraola dost možná nahradí v základní sestavě krajního beka Oscara de Marcose.

Zatímco Athletic si po výtečné loňské sezoně užil poměrně poklidné léto, které narušil jen zásah Manchesteru United a s ním spojený odchod záložníka Andera Herrery za výkupní klauzuli, jeho sobotní soupeř prožil další turbulentní období. Trenéra Schustera nahradil Javi Gracia, dlouhodobá opora mezi třemi tyčemi Willy Caballero následoval svého někdejšího kouče Manuela Pellegriniho do Manchesteru City, a obránce Jesús Gámez zase podepsal obhájcům ligového titulu Atléticu Madrid. Zářivou posilou se naopak stala jedna z hvězd letního mistrovství světa v Brazílii, Guillermo Ochoa.

Kromě mexického kouzelníka na jih Španělska zavítali Luis Alberto, jenž v Malaze stráví sezonu na hostování z Liverpoolu, a také Miguel Torres z řeckého Olympiakosu. "Tvrdě jsme v přípravě na sezonu dřeli, těšíme se na její začátek a jsme plně připravení," hlásá sebevědomě veterán Duda. "Zápas s Athleticem je skvělý způsob, jak sezonu začít."
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Sánchez, Angeleri, Weligton, Boka - Camacho, Darder - Alberto, Duda, Horta - Santa Cruz
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, José, Laporte, Balenziaga - Rico, Itrurraspe, Beňat - Susaeta, Aduriz, Muniain
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Valencia CF  (sobota 21:00)
Jako každý rok se každý fanoušek dobrého fotbalu může těšit na to, co na hřišti bude předvádět FC Sevilla. Její zápasy jen málokdy nudí, padá hodně branek na obou stranách (viz skóre 69:52 z loňské sezony) a nejinak by tomu mělo být i letos. Obhájci titulu Evropské ligy na úvod domácí soutěže vyzvou tápající Valencii, která by se ráda postavila znovu na nohy.

Musí se nechat, že trenér Unai Emery bude mít co dělat, aby své svěřence stmelil do fungujícího stroje, zvláště citelný je odchod "motoru" sevillské ofenzivy, Ivana Rakitiće do Barcelony. Nesporné kvality nyní již bývalého kapitána Andalusanů se budou snažit nahradit noví příchozí jako Iago Aspas, Éver Banega, Gerard Deulofeu, mladíček Suárez či Grzegorz Krychowiak. Zvláště od někdejšího kanonýra Celty Vigo Aspase se dá čekat velká motivace ukázat světu, že nepovedené angažmá v Liverpoolu mu nijak neubralo na fotbalových kvalitách.

"Tým je celý natěšený naskočit do sobotního zápasu," hlásí Aspas. "Dorazili jsme domů ze Superpoháru s hořkou prohrou, a tak se já i mí spoluhráči nemůžeme dočkat doopravdy nakopnout sezonu," připomněl útočník Sevilly nedávný zápas v Cardiffu, který opanoval Real Madrid v poměru 2:0. Stejně jako v Superpoháru i nyní bude Seville chybět její přední útočník - Kevin Gameiro totiž kvůli poraněnému kolenu vynechá ještě dobrých šest týdnů pobytu na hřišti.

"Je to velká škoda, že je Kevin zraněný, ani se s ním nemůžeme sehrát. Na druhou stranu, všichni v kádru chtějí co nejvíce nastupovat, dokážeme být v tomto ohledu dost sobečtí," poznamenal Aspas, jenž by mohl být jedním z těch, kteří se budou pokoušet nahradit 20 Gameirových zásahů z minulé sezony. "Trenér má nyní těžké pořízení, protože (sportovní ředitel) Monchi předvedl parádní výkon na přestupním trhu a je obtížné vybrat tu nejlepší jedenáctku."

Ani Valencie však oproti svému sobotnímu soupeři nezaostává, co se počtu nově příchozích týče. S proklamovaným příchodem nového majitele se znovu může začít blýskat na lepší časy, zatím dres netopýrů přijali za své Shkodran Mustafi, André Gomes či Lucas Orban. Portugalský trenér Nuno Espírito Santo navíc v tomto týdnu doplnil svou zadní linii o krajana Joaa Cancela z lisabonské Benfiky. Během oficiálního představení nový pravý bek Los Che prohlásil: "Jsem velmi šťastný za tuto příležitost a doufám, že ji klubu splatím svou tvrdou prací a soustředěním."

"Jsme mladá skupina hráčů, ale věk není až tak důležitý, předně se musíme stát skvělým týmem. Sám na sobě cítím velkou zodpovědnost, koneckonců bez takové zodpovědnosti by to nebyl pořádný fotbal," poznamenal na závěr pozitivně naladěný Cancelo.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Pareja, Carriço, Navarro - Krychowiak, Iborra - Reyes, Suárez, Vitolo - Bacca
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Vezo, Otamendi, Gayá - Gomes, Fuego, Parejo - Rodrigo, Alcácer, Piatti
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - Deportivo La Coruña  (sobota 21:00)
Jak už to tak bývá se startem ligové sezony, dočkáme se i oživení v podobě (staro)nových tváří. Jednou z těch tří letošních ve španělské nejvyšší lize je Deportivo La Coruňa, která si úspěšným tažením v loňském ročníku Segunda división zajistila přímý postup a nyní ji čeká první kolo na půdě Granady.

Galicijský celek však v létě prodělal až nečekaně tvrdou obměnu kádru i s trenérským složením, a tak jej do nového ročníku nepovede Fernando Vázquez, nýbrž Víctor Fernández. Celkem Depor opustilo hned sedm hráčů, jež nahradila šestice nováčků. Klub však s posilováním stále není u konce, do uzavření přestupního období se bude stále žhavě spekulovat například o příchodu řeckého kanonýra Fulhamu Kostase Mitrogloua. Ovšem nikdo z možných budoucích příchozích již nestihne pomoci v sobotním zápase na Granadě, a právě tam by podle slov útočníka Tochého měla směřovat veškerá pozornost klubu.

"Ať už přijde kdokoli, bude muset prokázat, že je dost dobrý na to, aby zde mohl nastupovat. Já se soustředím jen na trénink a hru," má Toché jasno o své možné konkurenci. "Víme, že tým je stále na některých pozicích neúplný, a nevím, kolik hráčů ještě vůbec přijde. Ale liga už brzy začne a hráči, kteří už jsou členy kádru, ze sebe musí vydat vše."

Jednatřicetiletý matador nicméně ocenil dosavadní příchody, zvláště argentinského záložníka Luise Fariňu, jenž přišel na hostování z lisabonské Benfiky. "Podepsalo nám mnoho kvalitních hráčů na několika postech, ale jen jediný mi dokáže pomoci zlepšit vlastní hru a dávat mi finální přihrávky, a tím je Fariňa. V celém týmu mu není nikdo roven a útočníci nejvíc vynikají právě tehdy, když za sebou mají takového hráče."

Střelec tří branek v předsezónní přípravě se již nemůže dočkat startu ligové soutěže. "Celou dobu stejně jen přemýšlíte nad prvním kolem," přiznal Toché s úsměvem. "Granada je fyzicky našlapaný, silný celek a budeme se muset vydat naplno od první minuty."

Andaluský soupeř Deportiva do nové sezony rovněž měnil svého stratéga na lavičce. Veterán španělské ligy Joaquín Caparrós během léta nahradil Lucase Álvareze a už za svou krátkou práci v novém působišti sklízí pochvaly, ozval se například útočník Youssef El Arabi. "Překvapil mě, protože si rád s hráči často promluví, což je pro mě i celý tým důležité. Myslím, že s ním můžeme prožít velmi podařenou sezonu," vyhlíží El Arabi světlé zítřky. "Vyhovuje mi také trenérův systém, protože hrajeme na dva útočníky a zvládneme tak nasázet více gólů."
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Babin, Murillo, Sissoko - Larsson, Iturra, Márquez, Carlos - El-Arabi, Piti
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Laure, Insúa, Lopo, Canella - Rodríguez, Domínguez - Cuenca, Fariňa, Luisinho - Toché
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Almería - Espanyol Barcelona  (sobota 23:00)
Loňský nováček z Almérie se skvělým finišem udržel v nejvyšší soutěži a nyní proti Espanyolu vstoupí do své druhé sezony v Primera división. Vzhledem k otřesnému loňskému startu jde o velký úspěch a nyní již celek z jihu Španělska věří, že je ostřílenější a lépe připravený čelit prvoligovým nástrahám od samotného úvodu.

Než si Andalusané loni zvykli na peripetie spojené s tvrdou konkurencí a zaznamenali svou první ligovou výhru, uběhlo již celých deset kol. Přesto se Almería dokázala udržet, byť hekticky až v posledním kole, a nyní už čeká podstatně jednodušší a uvolněnější letní úvod do sezony. "Během přípravy jsme položili základy, abychom sezonu začali dobře," tvrdí Sebastian Dubarbier.

"Nabrali jsme zkušenosti, trenér dokázal posílit kádr a dobře pracovat s týmem, takže jsme nyní mnohem ucelenějším týmem. Máme díky tomu velká očekávání a nemůžeme se dočkat sobotního zápasu s Espanyolem," dodal argentinský zadák. Nejnovější posila, Thievy Bifouma, by si mohla odbýt svůj debut, byť přichází na hostování právě z Espanyolu. Trenér Francisco Javier Rodríguez však vyjádřil určité obavy nad fyzickým stavem francouzského útočníka s konžskými kořeny a i sám hráč uznal, že se zatím na plných devadesát minut necítí.

Na předzápasové tiskové konferenci Rodríguez prohlásil, že od Espanyolu čeká nový vývoj herního stylu pod jejich novým koučem Sergiem Gonzálezem, nováčkem na trenérské scéně, který v Barceloně nahradil nového šéfa japonské reprezentace Javiera Aguirreho. "Jsem si jistý, že pod Sergiem budou hrát odlišný fotbal od toho, na co jsme byli v posledních dvou letech zvyklí," pustil se Rodríguez do hodnocení soupeře.

"Naše příprava se zaměřila zvláště na to, jak budeme hrát my sami a teprve poté na to, jak zareagovat na kvalitní fotbal, s jakým na nás Espanyol vyrukuje. Víme, co musíme dělat."

Na rozdíl od mnoha španělských klubů si Espanyol uchoval stejné hráčské jádro, s nímž zakončil minulou sezonu, k němuž přidal pětici nových fotbalistů, ve všech případech znalých španělského fotbalu. Po dvou letech v zahraničí se tak na Pyrenejský poloostrov vrací kupříkladu ekvádorský útočník Felipe Caicedo. Nicméně mexický stoper Héctor Moreno se stále zotavuje ze zlomeniny nohy, kterou si přivodil v dresu El Tri na brazilském šampionátu, a bude tak svému celku chybět minimálně do prosince.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Rubén - Navarro, Trujillo, Dos Santos, Dubarbier - Méndez, Verza - Thomas, Soriano, Jonathan - Hemed
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - J. López, Colotto, González, Álvarez - Sevilla, Sánchez, D. López, Montaňés - García, Caicedo
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Valencia CF00000:00
 Deportivo La Coruña00000:00
 UD Almería00000:00
 Sevilla FC00000:00
 Athletic Bilbao00000:00
 Espanyol Barcelona00000:00
 Granada CF00000:00
 Levante UD00000:00
 Getafe CF00000:00
 Atlético Madrid00000:00
 FC Barcelona00000:00
 Celta Vigo00000:00
 Elche CF00000:00
 Real Sociedad00000:00
 SD Eibar00000:00
 Málaga CF00000:00
 Villarreal CF00000:00
 Real Madrid00000:00
 Rayo Vallecano00000:00
 Córdoba CF00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1036)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele