Primeira Liga - souhrn 7. kola

04.10.2015, 03:04, aktualizováno 05.10.2015, 00:07
Komentáře a souhrny
Nedělní program v Portugalsku měl nakonec jen tři zápasy, utkání Benfiky na Madeiře totiž bylo odloženo. Na prvních dvou místech v tabulce se nic nemění: jak Porto, tak Sporting vyhrály shodně o čtyři branky, Draci rozstříleli Belenenses 4:0, Lvi si poradili s Guimaraesem 5:1. Naopak Braga doma klopýtla a s Aroucou remizovala bez branek..

Sporting CP - Vitória SC Guimarães 5:1

04.10.2015 21:30

Góly: 12. Islam Slimani, 24. Teófilo Gutiérrez, 58. Islam Slimani, 60. Adrien Silva, 78. Islam Slimani - 82. Josué Sá

Sporting to konečně dokázal! Svěřenci Jorge Jesúse už dříve potvrdili, že umí vyhrávat, když je potřeba, až doteď to ale byly spíše umolousané výsledky a nervy až do poslední minuty. Dnes proti Guimaraesi však Lvi předvedli ukázkovou exhibici a po výhře 5:1 nadále drží krok s vedoucím Portem. Naopak Vitória už může mluvit o regulérní hluboké krizi..

Sergiu Conceicaovi start do nového angažmá opravdu vůbec nevychází: po domácí prohře v derby s Bragou přišel takovýto ostudný debakl, a co hůře, šlo o výsledek zcela zasloužený. Sporting zápasu jasně dominoval, míč držel po 65% času a měl více střel, i když závěrečných pětatřicet minut hrál po Sarého vyloučení přesilovku. Hodně se dnes ulevilo zejména Islamu Slimanimu; alžírský kanonýr v zelenobílém dresu v posledních zápasech pálil jednu šanci za druhou, až se zdálo, jako by snad zapomněl střílet góly. Dnes veškeré obavy zažehnal, dal totiž hned tři.

Ten první přišel už po dvanácti minutách hry - do té doby se na hřišti nic moc nedělo, Slimani udeřil hned z první šance. Klasicky hlavou, jak je u něj dobrým zvykem; bránili ho dva soupeři, on ale přesto vystoupal nejvýše a usměrnil povedený centr za záda bezbranného Jesúse. O tři minuty později pak Alžířan další gólovku spálil a krátce nato Gutiérrez hlavičkoval do břevna, mohutný tlak Sportingu však záhy přinesl i druhou branku. Hosté totálně zpackali rozehrávku ve vlastní šestnáctce, Montoya předložil míč Gutiérrezovi jako na stříbrném podnose a kolumbijský reprezentant už tentokrát nezaváhal, když obešel Jesúse a zakončoval do prázdné.

Vitória si za celou první půli doslova ani neškrtla. Po změně stran nejprve zaujala neobvyklá věc - výměna zraněného rozhodčího - 'náhradník' Hélder Malheiro však velice rychle ukázal, že s ním nebudou žádné žerty, když v 55. minutě ukázal Boubovi Sarému rovnou červenou kartu za ostrý faul na Martinse. Trest to byl zasloužený, africký záložník hrál po přerušení hry a trefil soupeře kolíky na stojnou nohu. Sporting ani nepotřeboval příliš pobízet a hned tři minuty nato zvyšoval už na 3:0 - Slimani měl spoustu času zpracovat Jeffersonův centr a další přesnou hlavičkou zavěsit.

Vlastně první smysluplnou šanci Guimaraese spálil až v 73. minutě (!) Josué Sá, který po přímém kopu hlavičkoval těsně mimo; to už však hosté prohrávali o čtyři branky. Postaral se o to Adrien Silva, konkrétně jeho dělovka tečovaná do Jesúsova protipohybu bránícím Henriquem. Pátý gól přidali Lvi v 78. minutě: byl u toho opět Jefferson, který dnes přišel ke dvěma asistencím prakticky zadarmo, neboť Slimani byl ve vápně k neudržení. Kouč Conceicao se hodně vztekal: jistě, za stavu 0:4 už pozornost není stoprocentní, ale jak je proboha možné, aby takový útočník - nota bene se dvěma zářezy na kontě - dostal k zakončení tak neuvěřitelné množství prostoru?

Hosté sice ještě dokázali snížit na konečných 1:5, když po rohovém kopu propadl balon na zadní tyč k dorážejícímu Josuému, to je ale pro Conceicaa a jeho muže opravdu chabá útěcha. Nejde ani tak o to, že prohráli na Alvalade (to se stane leckomu), ale vyloženě trapný výkon obrany volá po opravdu razantním zlepšení..

Více informací k zápasu

FC Porto - CF Os Belenenses 4:0

04.10.2015 19:15

Góly: 53. Jesús Corona, 56. Yacine Brahimi, 80. Daniel Osvaldo, 87. Iván Marcano

Celý poločas to vypadalo, že se snad Belenenses po dvou fackách naučilo být vyrovnaným soupeřem pro elitní tým. Porto nejenže před vlastními fanoušky do 45. minuty neskórovalo, ale navíc i na šance byl zápas překvapivě vyrovnaný. Po změně stran však Draci zapnuli na vyšší rychlostní stupeň a čtyřmi brankami smetli drzé návštěvníky ze hřiště..

Skóre otevřel v 53. minutě Tecatito Corona, o pouhé tři minuty později pak zvyšoval Brahimi, a definitivní tečku za zápasem udělali v závěrečné desetiminutovce ještě Osvaldo s Marcanem. Porto se tak alespoň dočasně osamostatnilo na první příčce, především ale potvrdilo, že má v tuto chvíli opravdu báječnou formu. Naopak lisabonský tým zatím zažívá rozpačitou sezonu; herně to z jeho strany není vůbec špatné, bodů je ale málo a pohárové příčky se vzdalují.

Dnes však mohlo být vše jinak; ve třinácté minutě si totiž první šanci zápasu připsal překvapivě hostující Kucá. Kapverdský útočník si naskočil na pas z levého křídla a Casillas se musel proti jeho ráně hodně činit. Favorita zachránil až jeho proslulý reflex. Alarmující pro portskou obranu je fakt, že i druhá velká gólovka Belenenses v prvním dějství přišla zleva - a dokonce ji zakončoval opět Kucá. Tentokrát už ani Casillas nic nezmohl; míč se však odrazil od tyče.

Draci měli v první půli také své šance - Brahimi překrásnou ránou napálil břevno a poté mířil v další příležitosti těsně mimo - očekávaný nápor však z jejich strany přišel až po změně stran. A v tu chvíli se naplno ukázalo, jaké má Belenenses problémy s bráněním top útočníků. Porto tak šlo do vedení hned v 53. minutě: Corona vyslal zprava tvrdou ránu a tečovaný míč skončil za zády bezmocného Huga Ventury. Pro toho šlo vůbec o frustrující zápas; prakticky si totiž ani nesáhl na míč a už jej lovil ze sítě podruhé, po Brahimiho parádní lavičce. Asistenci si připsal Maxi Pereira.

Za stavu 2:0 už hosty původní odvaha opustila úplně, takže místo snahy se zápasem ještě něco udělat přišly další dvě rány do vazu - a nakonec i další debakl, podobně jako dříve v sezoně proti Benfice (0:6) a naposledy v Evropské lize doma s Fiorentinou (0:4). Třetí gól přidal deset minut před koncem Pablo Daniel Osvaldo, který zpracoval přihrávku od Tella a i přes velkou pozornost hostující obrany úspěšně zakončil; finální úder pak Venturovi zarazil o sedm minut později po Laýunově pasu hlavou Iván Marcano, trestuhodně ponechaný ve vápně bez dozoru.

Více informací k zápasu

SC Braga - FC Arouca 0:0

04.10.2015 19:00

Góly: -

Jestliže jsme v předchozích zápasech chválili Bragu za efektivitu, dnes tomu bylo přesně naopak - Arsenalistas doma podle očekávání Arouku přehráli, kýžený gól ale vstřelit nedokázali a bezbrankovou remízou 0:0 přerušili čtyřzápasovou vítěznou sérii. Svěřence Paula Fonseky může tato ztráta mrzet o to více, že se vzhledem k odložení odpoledního zápasu Benfiky mohli vyhřívat neohroženě na druhé příčce..

Domácí se do soupeře zakousli hned od prvních minut a brzy si připsali i první šanci, v níž v dobré formě hrající Stojiljković hlavičkoval mimo tři tyče; štěstí pokoušeli v následujících minutách i Níguez s Maurem, hostující obrana však odolávala. Kouč Arouky Lito Vidigal naordinoval svým svěřencům bránit v hlubokém bloku, takže přestože favorit měl na útočné polovině relativně dost místa, k potřebnému efektu to nevedlo.

Po další Níguezově zahozené gólovce se obraz hry trochu vyrovnal; kolem pětadvacáté minuty už měli hosté nejhorší za sebou a pomalu se začali osmělovat sami, což brzy vyústilo v nesmělou navštívenku pro gólmana Kricjuka; pálil Ivo Rodrigues, domácí strážce si připsal spolehlivý zákrok. Jinak se ale stále blýskalo zejména před Bracaliho klecí: Goiano pálil těsně mimo, Boly do gólmana a smolař Níguez dokonce do tyče.

První dějství uzavřel dvěma prohýřenými pokusy Stojiljković a hosté snad ani sami netušili, jak přežili celý poločas s čistým kontem. Po změně stran byl herní obraz snad ještě stereotypnější: Braga vyloženě svírala hostující defenzivu do kleští, Arouca však bránila s devíti muži za míčem a jednoduše nedala favoritovi žádnou šanci probít se až k Bracalimu. Několikrát slibně vystřelil Joan Román, zvrátit remízový vývoj se pokusili i Alan nebo Rui Fonte, dnes to však byl přesně jeden z těch zápasů, kdy by snad favorit nevstřelil gól, ani kdyby se hrálo do půlnoci.

Více informací k zápasu

Rio Ave FC - Boavista FC 1:0

03.10.2015 21:45

Góly: 90+4. Renan Bressan

Fotbalisté Ria Ave mohou slavit - těsnou výhrou 1:0 nad Boavistou se totiž dotáhli na hranici 14 bodů, po bok vedoucího dua Porto - Sporting. Oba velkokluby sice mají ještě zápas k dobru, i dočasné vedení je však pro svěřence Pedra Martinse velkou událostí. Hosté předvedli ve Vila do Condo velice bojovný výkon a k remíze jim chybělo doslova pár vteřin..

Jediný gól zápasu totiž vsítil až ve čtvrté minutě nastavení Renan Bressan, který tak rozhodl už druhé utkání po sobě. V té době přitom na hřišti vůbec nemusel být - už zhruba pět minut před koncem signalizoval žádost o vystřídání, Martins však v té době již vyplýtval všechny tři možnosti. Nakonec se ukázalo, že Rio Ave mělo v tomto ohledu štěstí.

Bressan se poprvé zastřeloval už po sedmi minutách hry, tehdy však gólman Mika jeho propagační střelu ještě bez problémů zlikvidoval; Boavista od začátku zaujala na půdě favorita obrannou pozici, stáhla se do hluboké defenzivy a snažila se udržet čisté konto. První poločas tak nabídl pouze dechberoucí nudu plnou nepřesností na obou stranách a bez skutečných šancí. Domácí sice tlačili, nedokázali se však probít do šestnáctky soupeře; snad pouze Wakasova nepřesná rána ze střední vzdálenosti vzbudila nějakou pozornost. Na druhé straně se osmělil až v nastavení Correia, ten však pálil z takové dálky, že gólmana Cássia vůbec nezaměstnal.

Až po změně stran si Rio Ave začalo nacházet skulinky, i když hodně pozvolna; defenzivní blok Boavisty držel povětšinou pevně. Po hodině hry si první skutečnou šanci připsal hlavičkující náhradník Kayembe, Mika však uhájil svoji bránu skvělým zákrokem. Domácí stahovali smyčku a zahrávali několik rohů po sobě, v hostujícím vápně však bylo neustále plno. Deset minut před koncem mohl destruktivní taktiku kouče Petita dokonale zúročit Renato Santos, který se dvakrát dostal ke střele, domácí bránu však netrefil.

Frustrovaný a unavený Bressan, který celý zápas bojoval s přesilou, dostal ve třetí minutě nastaveného času žlutou kartu za nesportovní chování; v tu chvíli se zdálo, že je hotovo a Boavista si připíše další bod za druhou bezbrankovou remízu po sobě (a opět proti vysokému favoritovi - naposledy jí nedokázal vstřelit branku Sporting). Jenže naturalizovanému Bělorusovi v domácím dresu nakonec stačil jediný okamžik: po centru z levé strany si obratně zpracoval míč a suverénně ho uklidil za záda překvapeného Miky.

Více informací k zápasu

Académica Coimbra - CS Marítimo 1:0

03.10.2015 19:30

Góly: 64. Rui Pedro (pen.)

Hráči Coimbry se konečně dočkali! Premiérový úspěch sezony se v jejich případě nerodil vůbec snadno, musela jim pomoci až penalta a více než sedmdesát minut přesilovky, po šesti porážkách v řadě se i takto umolousaná výhra nicméně počítá stonásobně. Nový kouč Filipe Gouveia tak na druhý pokus přeci jen dokázal, že Académica stále nezapomněla, jak se získávají body..

Gouveia před zápasem mluvil o tom, že jeho hráči měli v dosavadním průběhu sezony i kus smůly, dnes jim však naopak přálo spíše štěstí. Kdo ví, jak by se utkání vlastně vyvíjelo, kdyby už po devatenácti minutách hry nemusel po druhé žluté kartě mašírovat pod sprchy hostující Dirceu; Marítimo totiž i v oslabení představovalo minimálně vyrovnaného soupeře a připsalo si i více šancí. Nakonec však odchází s nepořízenou.

První velkou šanci Coimbry si připsal po půlhodině hry Fernando Alexandre, pálil však mimo; jinak se obě mužstva v prvním dějství spíše oťukávala a bylo znát, že nikdo nechce udělat potenciálně rozhodující chybu. V poločasové pauze nicméně hostující kouč Ivo Vieira nejspíš svým svěřencům připomněl, že domácí dosud nezískali v sezoně ani bod a i při stávajícím poměru sil na hřišti jsou k poražení, protože po změně stran to ze strany ostrovního celku bylo úplně jiné kafe - do velice slušných šancí se krátce po sobě dostali Joao Diogo s Fransérgiem, na gól se ale stále čekalo.

Doposud nejblíže mu byli v 58. minutě domácí, kdyby gólman Romain Salin parádní robinzonádou nevytáhl přímý kop mířící do vinglu; Académica se však nakonec kýžené trefy ze standardky přeci jen dočkala. Po faulu v hostujícím vápně si míč na bílý puntík postavil Rui Pedro, a přestože jeho přízemní střela nebyla úplně suverénní, přeci jen si našla cestu za Salina, padajícího na opačnou stranu. Když pak pět minut před koncem zahodil poslední šanci na vyrovnání Marega, propukly v Coimbře dlouho vyhlížené oslavy.

Více informací k zápasu

Paços Ferreira - CD Nacional 3:1

03.10.2015 17:00

Góly: 18. Bruno Moreira, 55. Pelé (pen.), 60. Bruno Moreira - 26. Bruno Moreira (vl.)

Pacos Ferreira podle očekávání porazil Nacional 3:1, přičemž veškerou pozornost na sebe strhl domácí forvard Bruno Moreira - dal totiž tři branky, ovšem jen dvě do té správné sítě. Ještě v prvním poločase svítilo na tabuli skóre 1:1, které zařídil úplně sám. Po změně stran však domácí přece jen potvrdili pověst favorita a se štěstím berou tři body..

Utkání bylo hodně vyrovnané takřka ve všech aspektech; hosté dokonce měli více střel, většina z nich ale mířila mimo tyče gólmana Marafony, zatímco domácí předvedli nevídanou efektivitu. Poprvé to bylo vidět už v 19. minutě, kdy Moreira pohotovou střelou otevřel skóre; do té doby se na první vážnější šanci čekalo a oba týmy hrály spíše opatrně.

Zdaleka nejdivočejší fází první půle bylo období mezi 25. a 33. minutou, kdy rozhodčí musel hned pětkrát (!) sahat do kapsy pro žlutý kartonek; diváci, kteří mají rádi tvrdý, bojovný a fyzický fotbal, si zkrátka přišli na své, zatímco milovníci pěkných útočných akcí trpěli. I vyrovnávací trefa z 27. minuty přišla vlastně náhodou, když smolař Moreira vynuloval svoji úvodní trefu nešťastným sražením míče do vlastní sítě.

S blížícím se koncem poločasu dokázali hosté svého soka zatlačit do defenzivy, druhý gól však nedali; neuspěl ani zkraje druhého dějství Salvador Agra, který ve 49. minutě zahodil velkou šanci. A tak místo toho udeřili domácí: Pelé z nařízené penalty suverénně propálil Silvu a dokonale zdeptal naděje fanoušků Nacionalu. Ostrovnímu celku nebyla nic platná ani mírná převaha, po hodině hry totiž kapituloval díky aktivnímu Moreirovi potřetí a definitivně přišel o naději na bodový zisk.

Více informací k zápasu

CD Tondela - Moreirense FC 1:1

03.10.2015 17:00

Góly: 50. Romário Baldé - 34. Rafa

Minimálně další tři týdny bude Moreirense čekat na první ligovou výhru v novém ročníku - všichni ostatní už si tříbodový úspěch připsali. Záchranářský duel v Tondele dnes skončil nic neřešící remízou 1:1, která nijak zásadně nepomůže ani jednomu ze soupeřů..

Minulý víkend dokázal skromný tým překvapit domácí remízou 2:2 s Portem a dnes to zpočátku vypadalo, že hráči chtějí na tento úspěch navázat stůj co stůj: vrhli se totiž do útoku, vystavili nezkušenou obranu nováčka velkému tlaku a po pěti minutách už měli na kontě dvě slibné šance. Ani Ernest, ani Sagna však neuspěli. Hostující tlak nicméně neustával, a pokud nepočítáme jeden nadějný domácí brejk (v němž Murilla spolehlivě odzbrojili zadáci Moreirense), trval po celých úvodních pětačtyřicet minut.

Díky Rafaelu Martinsovi se navíc podařilo převahu i zužitkovat: ve 29. minutě se sice ještě zastřeloval a nechal pouze vyniknout domácího gólmana Matta Jonese, o čtyři minuty později si však anglický strážce vybral slabší chvilku, když propustil do sítě další Martinsovu (nepříliš nebezpečnou) střelu. Nováček nedokázal na obdržený gól nijak zareagoval a Moreira dohrála celý poločas ve viditelné pohodě.

Domácí zareagovali dvojitým střídáním hned v poločase, což se nakonec ukázalo jako mistrovský tah - jeden z nováčků, Romário, si totiž hned pět minut po opětovném rozehrání udělal slalomové tyče z několika hostujících obránců, probil se ve vápně ke střele a vyrovnal na 1:1. Hosté se pokusili zareagovat další střelou aktivního Martinse, ta však letěla výrazně mimo; k obnovení úvodní převahy jim pak nepomohlo dokonce ani vyloučení domácího Kaká z 80. minuty.

Více informací k zápasu

Vitória FC Setúbal - Estoril Praia 1:0

02.10.2015 21:30

Góly: 51. Claro

Setúbal konečně zabral, poprvé v sezoně udržel čisté konto a těsnou domácí výhrou 1:0 zabránil Estorilu v provizorním posunu do čela tabulky. Utkání bylo herně naprosto vyrovnané, rozhodla jediná proměněná šance domácího Andrého Clara..

Estoril až dosud sbíral body více než spolehlivě a i dnes se zdálo, že by ze Setúbalu nemusel odjet s prázdnou; hosté ukazovali, že hrají v psychické pohodě, dobře kontrolovali míč a v úvodu se dostali i do několika slibných situací, z nichž tu největší spálil po šesti minutách hry Bruno César. Domácí však nedovolili soupeři převzít totální kontrolu nad zápasem, takže výsledkem byl klasický vyrovnaný duel. Kouč Vitórie Quim Machado se ve 37. minutě trochu vyděsil, když za postranní čarou museli ošetřovat jeho nejlepšího hráče Hyun-Jun Suka, korejský forvard se ale rychle vrátil zpět do hry.

Poté, co Chaparra v dobré pozici zastavil ve 40. minutě ofsajdový praporek, se domácí nadechli ke krátkému náporu a ještě v závěru prvního dějství si připsali dvě velké šance - Costinhovu ránu zblokovala obrana, Suk dokonce hlavou trefil tyč. Z další brankové příležitosti se však už urodilo: v 51. minutě nezvládl hostující gólman Pawel Kieszek zlikvidovat nepříjemnou střelu, míč pouze vyrazil před sebe a tam už u tyče číhal André Claro, který s dorážkou do odkryté klece neměl žádné problémy.

Na 2:0 mohl zhruba po hodině hry zvyšovat opět Suk, pak už ale otěže utkání převzal opět Estoril a závěrečná čtvrthodina se nesla čistě ve znamení jeho snahy o vyrovnání. Největší šance spálili postupně střídající Luiz Phellype, který hlavičkoval těsně mimo, a Dieguinho, jehož ránu zblokoval jeden z domácích obránců. Vitória se tak stala po Benfice a Portu teprve třetím klubem, který dokázal letos Estoril porazit; nadále přitom platí, že Machadovi svěřenci vstřelili minimálně jeden gól v každém dosavadním utkání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Porto752016:417
2.Sporting CP752014:517
3.Rio Ave FC742112:714
4.SC Braga741212:413
5.SL Benfica640216:412
6.Estoril Praia74036:812
7.Paços Ferreira73227:911
8.Vitória FC Setúbal724114:1210
9.FC Arouca72417:610
10.CS Marítimo722310:128
11.Boavista FC72235:88
12.CD Nacional72146:87
13.CF Os Belenenses71429:177
14.União Madeira61323:46
15.Vitória SC Guimarães71335:126
16.CD Tondela71153:74
17.Moreirense FC70345:123
18.Académica Coimbra71062:133
Zbývající zápasy
04.10. 17:00União Madeira - SL Benfica

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Hiko

Třikrát hurá pro Coimbru, ti musejí (asi hlavně kvůli stadionu) zůstat v lize!

Reagovat
Benfica

Reagovat
Han střelil první

Ale hráli strašnou bídu. Šťastná výhra.

Reagovat
eleven11

Ako je na tom teraz Salgueiros Porto?

Reagovat
smazaný uživatel

Boavista velka skoda

Reagovat
Han střelil první

Islam!

Reagovat
FC Porto FC

Řekne mi někdo proč ta hloupá Benfica nechce hrát ten odložený zápas dneska ?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele