Preview zápasů Ligy národů - pátek 12.10.

12.10.2018, 08:38, aktualizováno 12.10.2018, 08:38
Previews
Na odvetu za letošní mistrovství světa se chystá Anglie, Albion se představí v Chorvatsku a nepůjde o jediný dnešní zápas první ligy, v tom druhém na sebe narazí Belgie a Švýcarsko. Rakousko hraje doma se Severním Irskem, nová soutěž se bude hrát i v Estonsku, Řecku, Bělorusku a Moldavsku...
Liga A - skupina 2
Belgie - Švýcarsko  (pátek 20:45)
Belgii čeká další náročný duel, protože v rámci třetího kola v Lize A má před sebou těžkou překážku. Tou je Švýcarsko, které do Bruselu zavítá po velmi úspěšném prvním utkání a ještě coby vedoucí tým tabulky.

Ve skupině s číslem 2 se sešly velmi dobré týmy: Belgie, Švýcarsko a Island. Rozložení sil hezky ukazuje, že záměrem nové soutěže reprezentací je předcházet co možná nejvíc předem rozhodnutým soubojům "Davida s Goliášem", a místo toho vytvářet vyrovnané zápasy. První duel Švýcarska ale spíše spadal do první kategorie. Ačkoli Island nechce být jen do počtu, jeho utkání se Švýcary bylo hodně jednostranné.

Švýcarsko dokázalo svého soupeře zesměšnit hned šesti góly a brankář Hannes Halldórsson má novou noční můru. Perfektně seřízená kanonáda Švýcarů je o to působivější, že domácí tým nedostal ani jednu branku! Jasně tak vede skupinu a nálada v kádru nemůže být lepší. Navíc se k týmu opět vrací Michael Lang, který se uzdravil po náročnějším zranění. Švýcarsko se s Belgií utkalo už několikrát, ale mluvíme tu o velmi vzdálené minulosti.

Za posledních 18 let se Švýcarsko postavilo Belgii jen jednou a nedopadlo to pro něj zase tak dobře, protože se radovali Rudí ďáblové. Proti oslabenému soupeři se prosadili Kevin De Bruyne a Romelu Lukaku, což jsou i dnes hlavní ofenzivní hvězdy kádru trenéra Roberta Martíneze. Jeho jedinou vážnější absencí je Jan Vertonghen, který bude bez fotbalu ještě asi dva měsíce.

Ani Belgie se nenechala Švýcarskem zahanbit a s Islandem si poradila. Diváci sice viděli jen o polovinu méně branek, ale i tak je skóre 3:0 pro Martínezovu partu poměrně slušná vizitka. Belgie konečně zažívá povedené období a důkazem může být také třetí místo na nedávno skončeném mistrovství světa v Rusku, kde v bitvě o bronz Belgičané porazili Anglii. V dalších dvou duelech navíc neinkasovali ani jednu branku.

Belgie má velmi dobrou formu a za posledních 28 zápasů ji porazil jen jediný tým. Jinak se Martínezově týmu velmi daří. Přesto je jasné, že proti nabuzeným Švýcarům nečeká domácí tým nic jednoduchého. Bude ostatně zapotřebí jakákoli podpora fanoušků na zaplněném bruselském King Baudouin Stadium.

A hvězdný záložník Eden Hazard v ni věří. "Naši fanoušci nás nikdy nezklamali a my věříme, že se jim odvděčíme stejnou mincí. Máme před sebou důležitý souboj, který musíme vyhrát, protože jde o první místo. Pokud bychom zvítězili, tak budeme v dalších zápasech trochu klidnější. Věřím, že si poradíme. K tomu ale musí vést týmová práce a osobní nasazení každého hráče, který dostane šanci hrát," uvědomuje si hvězda londýnské Chelsea.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.66 - 6.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Švýcarsko11006:03
2.Belgie11003:03
3.Island20020:90
Liga A - skupina 4
Chorvatsko - Anglie  (pátek 20:45)
Angličané se chystají na odplatu za nepodařené mistrovství světa. Jejich zajímavou pouť ukončili právě Chorvati, kteří se místo Albionu dostali až do finále. Chorvatsko hodlá ukázat, že se nejednalo o náhodu a že Daličův tým snese stále ta nejpřísnější měřítka.

Bitva dvou velikánů současného evropského fotbalu se odehraje v Rijece. Slavné chorvatské město bude dějištěm duelu domácí ekipy s Angličany, kteří cítí stále ještě hořkost. Právě Chorvatsko totiž ukončilo jejich sen o finále na nedávno skončeném mistrovství světa. Jsou to téměř na den přesně tři měsíce od chvíle, kdy se Angličané museli poklonit před organizovaným chorvatský týmem. Začali sice lépe a po brance Trippiera vedli, ale ani to nestačilo.

Chorvatsko se díky trefě Ivana Perišiće dokázalo dostat zpátky do utkání a v prodloužení se stal národním hrdinou Mario Mandžukić. Toho se teď Angličané bát nemusí, protože tahoun Juventusu Turín už v národním týmu skončil. To ale neznamená, že by Chorvatsko nebylo nebezpečným týmem. Pořád tu jsou hráči jako Perišić, Brozović, Rakitić, Kramarić nebo Kovačić. Někteří z nich se naplno ukázali například v přípravném utkání reprezentace proti třetiligovému Bjelovaru, který od seniorské reprezentace dostal 15 branek!

V ostrých zápasech to Chorvatsku poslední dobou zase tak moc nejde. Od nešťastného finálového klání s Francií na MS v Rusku Chorvatsko hrálo dva duely a ani jednou nevyhrálo. Co horšího, v minulém utkání naprosto selhalo. Kdekdo si myslel, že v duelu se Španělskem uvidíme vyrovnanou bitvu dvou slavných a hvězdami nabitých týmů, ale nic takového se nestalo.

Chorvatsko inkasovalo od španělské ekipy hned šest branek, netrefilo se samo ani jednou a připsalo si nejhorší porážku za celou historii reprezentace! Tým, který dominoval na mistrovství, byl na kolenou. Trenér Zlatko Dalić je rázem terčem kritiky a nutně potřebuje druhý duel vyhrát. Aktuálně se Chorvatsko nalézá až na posledním místě své skupiny.

Dalić ale neskládá zbraně. "Víme, že první duel nám vůbec nesedl a podali jsme velmi špatný výkon. To se občas stane. Od té doby jsme hodně věcí změnili, sehráli jsme se a tentokrát mám z chlapců mnohem lepší pocit. Samozřejmě se pořád jedná o Anglii, takže nějaký respekt k soupeři máme. Už jsme ale jednou ukázali, že když táhneme za jeden provaz, těžko nás někdo zastavuje," míní trenér.

Ten má teď plnou hlavu starostí, protože nejedna opora v kádru chybí. Zdravotní problémy nepustí do hry obránce Interu Milán Šimeho Vršaljka a ani jeho spoluhráče Marcela Brozoviće, který už se ze srazu vrátil do Milána. Kromě nich chybí také Borna Barišić a Lore Kalinić. Ani Angličané nebudou kompletní, neboť jim schází Danny Rose, Luke Shaw, James Tarkowski nebo Alex McCarthy. Další velkou absencí v Rijece budou fanoušci.

Zápas se totiž odehraje před prázdnými tribunami, takže jisté kouzlo přece jenom ztratí. Chorvatský tým je trestán za svastiku z utkání proti Itálii. Podle brankáře Pickforda to ale nebude problém. "Samozřejmě diváci k fotbalu patří a je to s nimi úplně jiné. Ale myslím, že nám to zase tak vadit nebude. Sice si vzpomínám na zápasy s Evertonem v Chorvatsku, ale myslím, že si poradíme i bez diváků. Naším cílem jsou jednoznačně tři body a doufám, že si je odvezeme domů," míní anglický brankář.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 3.18 - 2.96
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko22008:16
2.Anglie10011:20
3.Chorvatsko10010:60
Liga B - skupina 3
Rakousko - Severní Irsko  (pátek 20:45)
Situace ve třetí skupině Ligy B je jasně daná. První Bosna a Hercegovina s šesti body vede tabulku a za ní jsou bez bodů Rakousko se Severním Irskem. A právě poslední dva jmenovaní se do sebe pustí v pátek večer na Ernst Happel Stadion.

Irové v minulém kole selhali a proti Bosně a Hercegovině pálili jednu šanci za druhou. Ani branka Willa Grigga z třetí minuty nastavení jim proto nestačila k bodům. Severní Irsko se rázem ocitlo v nezáviděníhodné situaci, protože zatímco Bosna má už šest bodů, Irové jsou na nule. A nutně potřebují vyhrát. Fakt, že tým manažera Michaela O'Neilla poprvé nezískal ani bod i přes velkou snahu, je dost frustrující.

Hráči se ale nehodlají dostat pod tlak. Mladý univerzál Paddy McNair k tomu prohlásil: "Je jasné, že první utkání se nám nepovedlo podle našich představ a mrzí nás, že jsme nezískali alespoň bod. Ten jsme si, myslím, zasloužili. Ale pochybuji, že ani kdybychom ve Vídni nevyhráli, znamenalo by to konec světa. Pokud chceme skončit na lepším místě a usilovat o postup, tak potřebujeme z následujících dvou zápasů aspoň čtyři body. Rakousko je velmi dobrý tým a my jej nesmíme podcenit."

Pokud by Severní Irsko dokázalo navázat na svůj výkon z prvního utkání, pak by mělo šanci. Hlavním problémem bylo zakončení, které se Irům vůbec nevedlo. Teď se trenér O‘Neill musí soustředit na to, aby si poradil i bez několika absencí. Jeho tým se totiž musí obejít bez hráčů jako Niall McGinn, Jamie Ward, Conor Washington nebo Kyle Lafferty, což je pro O‘Neilla dost velká ztráta.

Rakousko nemá téměř žádnou absenci a trenér Franco Foda může počítat s kompletním týmem. Fodovi svěřenci vyhráli už osm z posledních deseti duelů a na obou koncích hřiště mají velmi kvalitní hráče. Ať už se jedná o beka Davida Alabu nebo útočníka Marka Arnautoviće, který je ve velmi dobré formě. Rakousko se nachází na 24. místě v žebříčku, což je o čtyři příčky výš než Severní Irsko.

Rovněž Rakušané prohráli první duel o jednu branku. Tu měl na svědomí střelec Edin Džeko, který se v 78. minutě postaral pro domácí Bosnu o tříbodovou radost.

Záložník Valentino Lazaro si je ale jistý, že tentokrát to dopadne s Rakouskem lépe. "Je škoda, že jsme neproměnili naše šance a nechali si dát jedinou branku tak krátce před koncem. Ale oklepali jsme se z toho, máme velmi dobrý tým a věříme, že na domácí půdě získáme dobrý výsledek. Naším cílem je postup a k tomu potřebujeme bodovat především před vlastními fanoušky," zmiňuje mladý záložník.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 3.76 - 7.11
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bosna a Hercegovina22003:16
2.Severní Irsko10011:20
3.Rakousko10010:10
Liga C - skupina 2
Estonsko - Finsko  (pátek 20:45)
Druhý díl severské bitvy se tentokrát přesouvá do Tallinnu. Estonci budou chtít dosud stoprocentním Finům oplatit porážku z prvního utkání a také je konečně obrat o body.

Oba celky si vedou v lize C druhé skupiny přesně opačně, zatímco Finsko je bez ztráty kytičky na prvním místě, Estonsko na své první body teprve čeká. Domácí celek na úvod Ligy národů prohrál v Tallinnu s Řeckem a nejtěsnějším výsledkem podlehl i v severském derby Finsku.

Suomi získali ze dvou zápasů plný počet bodů, nejednalo se ale o jednoduchá vítězství. Už v prvním zápase s Estonskem se Finsko pořádně nadřelo, ale nakonec zvítězilo po jediné brance Teemua Pukkiho 1:0. Stejným výsledkem pak Finové porazili i Maďary a jsou stoprocentní. Finové budou opět spoléhat na dobrou defenzivní činnost a schopnosti své největší hvězdy Teemua Pukkiho. Útočník Celtiku Glasgow vstřelil všechy branky svého týmu a právě od něho hrozí Estoncům největší nebezpečí.

Estonci sehráli s Finskem za posledních deset let hned několik zápasů, převážně přátelských a mírně navrch mají Suomi, kteří vyhráli čtyři utkání, zatímco tři prohráli.

Utkání v Tallinnu bude zejména pro domácí celek nesmírně důležitý. Pokud se chce pobaltská země ve své skupině udržet, už potřebuje bodovat. Utkání v A. Le Coq Aréně bude řídit anglický sudí Craig Pawson.
Estonsko - pravděpodobná sestava:
Aksalu - Baranov, Klavan, Mets, Pikk - Ojamaa, Dmitrijev, Luts, Tamm - Vassiljev, Zenjov
Finsko - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Granlund, Arajuuri, Toivio, Raitala - Lod, Schuller, Sparv, Soiri - Pukki, Tuominen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.22 - 2.84 - 2.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Řecko - Maďarsko  (pátek 20:45)
Maďarsko jede do Řecka s vědomím, že se domácí budou chtít pomstít. V minulém kole se totiž stejný duel odehrál v Budapešti a před měsícem se radovali domácí. Řekové doma bojují o druhou příčku, neboť s Maďary jsou na tom bodově stejně.

Je to sotva měsíc od doby, co se tyto dva týmy utkaly naposledy. V maďarské Budapešti byl úspěšnější domácí tým, který dokázal již za první poločas rozhodnout o tom, že tři body zůstanou doma. O to se svými zásahy postarali Sallai a Kleinheisler, takže Řekům ani branka Kostase Manolase na body nakonec nestačila.

Tentokrát se Řekové budou chtít revanšovat podobným způsobem. Právě zkušený stoper Manolas před utkáním prohlásil: "Nic jsme nevzdali. Karty jsou jasně rozdány a my potřebujeme doma uhrát tři body. Chceme postoupit a zatím se naše situace nevyvíjí zase tak dramaticky. Máme s Maďarskem tři body a výhodu domácího prostředí. To bude hrát velkou roli. Očekávám, že to bude hodně emotivní a náročný zápas, ale musíme ho zvládnout," říká zkušený obránce Manolas.

Řekové zvládli první utkání na půdě Estonska a zvítězili těsně 1:0, takže zatím mají tři body stejně jako Maďaři. Další jejich výhodou je právě domácí prostředí, protože Maďarsko si z Řecka body nevozí. Od roku 1976, kdy se v rámci kvalifikace na MS Maďarsko do Řecka dostalo, zde nevyhrálo ani jednou!

Maďarům nevyšlo první utkání v novém turnaji pod hlavičkou UEFA. Proti Finům jim štěstí nepřálo a velmi brzy prohrávali. Domácímu týmu stačila v Tampere jediná branka, o níž se už v sedmé minutě postaral zkušený útočník Teemu Pukki.

Maďarsko si sice celkem jasně vytvářelo šance, ale v jejich proměňování byl zásadní rozdíl oproti Finům. Velkou oporou ve střelbě branek by měl být zejména Ádám Szalai, který má na svém kontě v reprezentaci už 15 branek a je nejlepším střelcem aktuálního výběru trenéra Marca Rossiho. Tomu se naposledy hodně ulevilo, když jeho tým ukončil sérii pěti zápasů bez výhry. A teď chce přidat další body.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.42 - 5.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Finsko22002:06
2.Řecko21012:23
 Maďarsko21012:23
4.Estonsko20020:20
Liga D - skupina 2
Bělorusko - Lucembursko  (pátek 20:45)
Reprezentace Lucemburska se může výraznou měrou přiblížit k celkovému prvenství ve skupině 2 a to v případě, že si z půdy papírově největšího favorita z Běloruska odveze všechny tři body. Lucembursko ve čtvrté výkonnostní kategorii zatím všechny překvapuje, po dvou odehraných zápasech má plný počet šesti bodů s úctyhodným skóre 7:0. Nicméně vzhledem ke kvalitám pátečního protivníka bude považováno za mírného outsidera.

Hostující výběr zažívá v tomto ročníku výrazné zlepšení na mezinárodní i klubové scéně. Místní mistr Dudelange se poprvé v historii probojoval do základní skupiny Evropské ligy, reprezentační výběr vyhrál již třikrát po sobě. Nejprve si v červnové přípravě poradil s Gruzií po výsledku 1:0, následně před vlastními fanoušky přivítal Moldavsko a přehrál ho senzačně vysoko v poměru 4:0. Následně si odvezl povinné tři body za San Marina (3:0).

Ještě donedávna si jeden z největších trpaslíků evropské části vyšlápl na Bělorusko s grácií v uplynulém kvalifikačním cyklu. Nejprve si odvezl z jeho půdy bod po remíze 1:1, před vlastním publikem mu dokonce nedovolil ani skórovat a zdolal ho 1:0. Bývalá sovětská republika při své premiéře v Lize národů nejprve snadno přehrála San Marino a uštědřila mu debakl 5:0, poté však nečekaně zaváhala v Moldavsku.

Ve vyrovnaném utkání neproměnila několik slibných možností a nakonec uhrála bezbrankový nerozhodný výsledek. "Samozřejmě je to ztráta, která nás může v konečném účtování mrzet. Na druhou stranu stále máme situaci ve svých rukách a nejdůležitější zápasy nás právě čekají s Lucemburskem. Jestliže chceme skončit ve skupině první, tak ve dvojzápase potřebujeme získat minimálně čtyři body. Teď budeme spokojeni jen s výhrou," řekl kouč Igor Krijušenko.

Ten si současně uvědomuje, že síla i sebevědomí soupeře šlo v posledních letech výrazně nahoru. "V žádném případě neplatí, že do tohoto duelu vstupujeme s povinností získat tři body. Lucembursko vyznává ofenzivní styl s rychlým přechodem na útočnou polovinu po křídlech, také v zakončení je nesmírně produktivní. Musíme být koncentrovaní na sto procent, je potřeba odvést maximum," dodal závěrem čtyřiapadesátiletý rodák z Minsku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.66 - 5.59
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Moldavsko - San Marino  (pátek 20:45)
Moldavsko si před startem kvalifikační skupiny 2 v Lize D určitě přálo zabojovat o první příčku zaručující závěrečné play-off o EURO 2020, nicméně úvodní dva zápasy se mu příliš nepovedly. Jeho největším protivníkem mělo být Bělorusko, ale skvělými výkony se prozatím prezentuje Lucembursko a jeho situace se tak značně zkomplikovala. Nyní bude bojovat o naději proti San Marinu a nutně potřebuje povinné tři body.

Domácí výběr naprosto nezvládl vstup do nově vzniklé soutěže a v Lucembursko utrpěl ostudný debakl 0:4. "Bohužel po prvním poločase jsme prohrávali a museli tak zvýšit útočnou aktivitu, z čehož pramenily další chyby a tedy i góly. Takhle vysoká porážka je krutá, avšak musíme se z ní oklepat. Stále je před námi hned pět utkání," snažil se povzbudit své svěřence kouč Alexandru Spiridon ihned po vystoupení v Lucemburku.

Moldavané se pak mnohem lépe připravili na Bělorusko a v defenzívě tentokráte nevyhořeli, jenže ani bezbranková remíza jejich situaci příliš nevyřešila. "Na čelo tabulky ztrácíme pět bodů a je nám jasné, že ve zbývajícím průběhu potřebujeme minimálně třikrát zvítězit. San Marino určitě nepodceníme. Jedná se o houževnatého soupeře, který dokáže překvapit. Zaváhání v tomto klání si rozhodně nemůžeme dovolit," vyjádřil se s jasným cílem Spiridon.

Hosté skórovali v posledních jedenácti zápasech pouze jednou a budou mít velké problémy, aby získali alespoň bod. V dosavadním průběhu nejprve prohráli vysoko v Bělorusku (0:5), minule neměli šanci ani s Lucemburskem po výsledku 0:3. Co se týče vzájemných zápasů, tak těm dominuje Moldavsko. Zvítězilo totiž ve všech šesti případech, k tomu ani jednou neinkasovalo.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.07 - 13.50 - 35.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lucembursko22007:06
2.Bělorusko21105:04
3.Moldavsko20110:41
4.San Marino20020:80

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
Agent z Melmacu

LIGA NÁDOROV

Reagovat
Shevchenko

Zatím děs a hrůza, vůbec nikoho to nezajímá.

Reagovat
Agent z Melmacu

prečítaj si to ešte raz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kuchta
Reagovat
mimi_united

Chorváti sú odporní nacionalisti ale Angličania zase kopytá čo nevedia hrať futbal...tak si vyber

Reagovat
Benfica

to keď hrajú kkti proti idiotom..

Reagovat
Coutinho10

Starting XI v Saudi Arabia:

Ederson;

Fabinho, Marq, Pablo, Sandro;

Fred, Casemiro, Augusto;

Coutinho, Jesus, Neymar JR

od 19:55 zive na Novasport2

Reagovat
Abstinence

Dneska Belgie musí.. poslední na tiketu v tipcupu

Reagovat
fabec1222

V Chorvatsku narváno

Reagovat
Whitemedia

ty barevné tribuny mě zmátly, jsem myslel, že fakt plno je

Reagovat
Whitemedia

Barkley, Dier, Henderson.. měla někdy Anglie dřevěnější zálohu?

Reagovat
jiriczeQ

zdravím, nemáte někdo stream na Chorvaty?

Reagovat
fabec1222

Skoro půl hodina pryč, a vše 0:0, FDF

Reagovat
smazaný uživatel

Anglicko skúša 433? Každopádne to trojici Dier-Henderson-Barkley nefunguje.

Reagovat
Le Gunner

To nemůže ani na papíře...

Reagovat
Mimalu

Rashford je teda slušně mimo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele