Preview kvalifikace o postup na MS 2018 - pátek 6.10.

06.10.2017, 08:45, aktualizováno 06.10.2017, 08:45
Previews
Španělsko je v kvalifikaci zatím suverénní a pokud si poradí i s Albánií, bude vzhledem ke svému skóre prakticky jistým účastníkem MS i bez ohledu na to, jak si povede Itálie. Na brány velkého turnaje konečně klepou Srbové a do Ruska je pošle výhra v Rakousku, dobře nakročeno na šampionát má i Chorvatsko...
Skupina D
Gruzie - Wales  (pátek 18:00)
Druhý Wales nutně potřebuje tři body, pokud si chce zachovat naději na postup. Od prvního Srbska jej dělí jen čtyři body, ale Velšané se musí dívat také za sebe. Třetí Irsko je totiž vzdáleno jen pouhý bod a také pomýšlí na lepší umístění.

Wales se pokusí udělat maximum pro úspěch, což by v jeho případě byly tři body. Právě díky nim by mohl vyzvat první Srbsko a doufat ještě v první místo. Wales ale reálně bojuje především o místo druhé a ani to není automatické. Získá jej, pokud dokáže porazit Gruzii a zároveň pokud v souběžně hraném utkání Irsko nevyhraje. Wales je však před důležitými zápasy stižen špatnou zprávou.

Největší hvězda týmu, Gareth Bale, není v pořádku a do zápasů nezasáhne. Bale sice dorazil na sraz do Cardiffu, ale podrobnější vyšetření odhalilo zranění lýtka, které hráče Realu Madrid do utkání nepustí. V nominaci ho nakonec nahradil Tom Bradshaw z druholigového Barnsley. Pro kabinu i mužstvo jako takové je to ale velká ztráta. Přesto se na absenci Garetha Balea dá dívat jako na pozitivum.

Alespoň o tom v tomhle smyslu uvažuje útočník Simon Church, který před utkáním řekl: "Když se Gareth zranil, mnoho lidí nás odepsalo a přestalo nám věřit. Nám ale spíš vyhovuje, když nám lidé nevěří a když je můžeme překvapit. I proto jsme rádi, že můžeme dokázat kolektivní hru a to, že se nespoléháme jen na jednoho hráče. Jsme tým, bojujeme jako tým a i když to pro nás bude složité, nevzdáváme se," říká Church.

Když se Wales utkal s Gruzií doma, byla z toho jen remíza 1:1, která by mu teď na dobrý výsledek rozhodně nestačila. Wales v minulém kole navázal na dobré představení proti Rakousku a nulu vzadu udržel také proti Moldavsku. Gruzii se naopak moc nedařilo a po remíze s Irskem si připsala jen jeden bod také v utkání proti Rakousku. A nepomohlo jí ani brzké vedení po brance Valeriana Gviliji.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.29 - 3.40 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rakousko - Srbsko  (pátek 20:45)
Kvalifikační fáze mistrovství světa spěje do finiše a jedna z nejzamotanějších situací panuje ve skupině D. Zatímco nastoupí ke klíčovému vzájemnému duelu národní týmy Walesu a Irska, rakouská reprezentace se doma utká s doposud vedoucím Srbskem. Šance Rakušanů na postup jsou již ryze teoretické, to Srbové si naopak jedou do Vídně pro definitivní pojištění přímého postupu z prvního místa.

K předčasnému zisku prvního místa potřebují Srbové v páteční večer zvítězit, ovšem i v případě neúspěchu není pro svěřence kouče Muslina žádnou pohromou, neboť v posledním zápase skupiny nastoupí doma proti Gruzii a z těchto dvou zápasů jim k jistotě postupu stačí jedna výhra. První vzájemný zápas obou zemí v této kvalifikaci dopadl po divoké pětigólové přestřelce srbským triumfem v poměru 3:2, přesto se nejlepší srbský kvalifikační střelec nechal slyšet, že není radno nastalou situaci sebeméně podceňovat.

"Do zápasu s Rakouskem jdeme s tím, že chceme zvítězit," prohlásil Aleksandar Mitrović, autor dvou branek ve zmíněném vzájemném zápase v Srbsku. "Víme, jak si stojíme, a přestože okolo sebe vnímáme všeobecnou euforii, nedovolíme, aby se to na nás ve Vídní výsledkově podepsalo. Bylo by fajn zajistit si účast na mistrovství světa už po tomto zápase."

Útočník anglického Newcastlu se také rozpovídal na téma trenérské změny po nevydařené kvalifikaci mistrovství Evropy. "Začali jsme po těch neúspěších v boji o EURO od píky. Přišel nový trenér Muslin, zavedl nový systém a přivedl si také některé nové hráče. S každým zápasem se zlepšujeme. Teď je na tom tým dobře, jsme plní sebevědomí a každý ví, jaká je jeho úloha na hřišti. Počínaje brankářem Stojkovićem a mnou či hráči z lavičky konče. Z ničeho jsme se vyšvihli k něčemu vážně dobrému," pochvaluje si srbský forvard.

Rakušané momentálně prožívají podstatně horší chvilky, neboť z dosavadních osmi skupinových zápasů ovládli vítězně pouze dva a s devíti body okupují až čtvrtou příčku bez větší naděje na účast v Rusku. Před závěrečným zápasem v Moldavsku se však budou chtít domácí hráči s vídeňským publikem jistě rozloučit pozitivním výsledkem, navíc oproti svému sokovi bez výrazného tlaku v souvislosti s postupem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.83 - 3.54 - 2.08
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Irsko - Moldavsko  (pátek 20:45)
Irsko vyzve na Aviva Stadium v Dublinu Moldavsko a bude doufat ve tři body. Wales cestuje do Gruzie, kde se hraje hodně těžko. Irové pak budou doufat také ve zdárný konec posledního utkání, v němž si to rozdají právě s Velšany.

Než pojedou Irové do Cardiffu, musí vyhrát nad Moldavskem, aby si zachovali alespoň nějakou šanci na druhé místo v tabulce. Soudě dle jejich domácí formy to ale není nic snadného. Irové už ve třech domácích duelech nedokázali vyhrát a jejich výsledky jsou minimálně průměrné. Ve zmíněných duelech si připsali jen dvě remízy a jednou doma padli.

Bylo to právě v posledním utkání, kdy hostili Srbsko. Deset minut po změně stran se v dresu hostů prosadil zkušený bek Aleksandar Kolarov, který rozjásal srbské fandy. A těm nevadilo ani vyloučení Nikoly Maksimoviće, které přišlo na řadu po hodině hry. Zbylé minuty utkání už lídr tabulky dokázal dovést do zdárného konce a Irové doma opět selhali. Tohle zaváhání by je mohlo hodně mrzet.

I proto chce asistent trenéra O‘Neilla, Roy Keane, najít ideální formaci. "V minulém utkání jsme selhali a moc nás mrzí, jak to dopadlo. Rozhodně jsme měli mnohem větší ambice a víme, že jsme si dokázali vytvořit hodně šancí. Musíme se ale naučit být víc nemilosrdní, abychom je proměňovali. Proti Moldavsku nás čeká další velký test a my svým fanouškům chceme udělat radost nejen výsledkem, ale také naším bojovným výkonem," přeje si někdejší opora United.

Pravdou je, že se v tomto duelu bude muset manažer O‘Neill obejít bez mnoha dobrých hráčů. Mimo hru jsou kvůli zraněním Jonathan Walters a Harry Arter, zatímco karty do rozhodujícího utkání nepustí Robbieho Bradyho s Jamesem McCleanem. A to jsou citelné ztráty, bez nichž si Irové musí poradit.

Moldavsko má tým kompletní, ale motivací tolik nemá. V osmi duelech dokázalo posbírat jen pouhé dva body, což ho odsoudilo až na poslední příčku tabulky. Spolu s pátou Gruzií je navíc týmem, který stále čeká na své první vítězství, neboť si zatím připsalo jen dvě remízy a šest porážek! Moldavsku se povedlo skórovat jen čtyřikrát a jakkoli jsou domácí v ofenzivně oslabeni, nemusí to představovat zase takovou potíž.

Moldavsko totiž dostalo už dvacet branek! Po třech brankách od Srbů se mu nepovedlo ani domácí utkání v Kišiněvě, ačkoli s Walesem dlouho hrálo bez branek. Během posledních deseti minut se ale prosadili hostující Hal Robson-Kanu s Aaronem Ramseym a bylo hotovo. Moldavsko chce Irům oplatit poslední vzájemné utkání, které Irsko vyhrálo poměrem 3:1. Velkou zásluhu na tom měl nyní absentující James McClean coby autor dvou branek.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.09 - 10.80 - 25.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Srbsko853017:718
2.Wales835012:514
3.Irsko83419:613
4.Rakousko823310:109
5.Gruzie80538:125
6.Moldavsko80264:202
Skupina G
Itálie - Makedonie  (pátek 20:45)
Druhá Itálie doma přivítá Makedonce, se kterými zatím odehrála jen jediné vzájemné utkání. Už z něj ale pochopila, že její soupeř fotbal hrát umí a často je velmi houževnatý. Italové teď bojují o sen zvaný první příčka, Makedonci hrají za čest a koeficient.

Italové přišli v přímém souboji se Španělskem o možnost ujmout se první příčky, ale definitivně ji ještě nezavrhli. Musí ale v obou zbylých duelech vyhrát a navrch doufat, že Španělsko prohraje. To sice není moc pravděpodobné, ale i druhá příčka by mohla být cestou na mistrovství světa. Itálie má v tuto chvíli 19 bodů a čekají ji dva vesměs hratelní soupeři. Prvním z nich je Makedonie.

Ta přijede na turínské Stadio Olimpico s nadějí, že se jí povede ještě vylepšit minulý střet s Italy. V něm hráli makedonští hráči s favoritem vyrovnanou partii, kterou musel dvěma góly v samém závěru rozhodnout až Ciro Immobile. Ještě dvacet minut před koncem totiž ve Skopje vedli právě domácí. S výsledkem trenér Giampiero Ventura nemohl být příliš spokojen.

Přesto je z mužstva cítit optimismus. Lele Oriali jakožto jeden ze spolupracovníků trenéra Ventury před utkáním zmínil: "Pro nás je klíčové to, že se nakonec dostaneme na mistrovství světa. A v tom jsem velmi optimistický. Věřím našemu týmu a myslím, že zase tak nezáleží, jestli musíme do play-off nebo postoupíme z prvního místa. Pokud chceme na mistrovství udělat dojem, nesmíme se bát ani žádného soupeře v play-off. Navíc, jen málokdo si myslel, že bychom skončili ve skupině před Španělskem," dodal Orialli.

Italové zareagovali na porážku 3:0 od Španělska tím nejlepším možným způsobem, tedy výhrou. Jednak proti Izraeli udrželi čisté konto a jednak se opět trefil Ciro Immobile, který si udržuje parádní formu z klubu. Teď se navíc opět ukáže na stadionu turínského FC, kde strávil mnoho úspěšných chvil. Problémy pro trenéra Venturu představuje zranění opor jako Daniele De Rossi, Lorenzo Pellegrini nebo střelec Andrea Belotti.

Favorit ale doufá, že i bez nich dokáže na vlastní půdě uhrát dobrý výsledek. Makedonie ale nebude jednoduchý soupeř, což už několikrát v kvalifikaci dokázala. Teď pyká především za velmi špatný úvod, ale v posledních zápasech ukazuje svůj potenciál. Za poslední čtyři duely Makedonci prohráli jen jednou, se Španěly.

Podali ale mnohem lepší výkon než Italové a Španělé se museli posledních dvacet minut po snížení Ristovskiho strachovat o výsledek. Makedonci si poradili s Izraelem i Lichtenštejnskem a naposledy si rozdělili body s Albánií. V hodně dramatickém utkání opět podali solidní výkon. Jejich absencí bude Kire Ristevski, který teď do duelu s Italy nezasáhne z důvodu karetní distancu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 15.00 - 29.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lichtenštejnsko - Izrael  (pátek 20:45)
Ve skupině G je o postupujících přímo na MS i do dodatečné baráže prakticky rozhodnuto. První je Španělsko a druhá Itálie s šestibodovým náskokem na třetí Albánii, za určitých okolností se může měnit pouze vedoucí pozice. O konečné třetí místo by ještě rád zabojoval Izrael, který se nyní představí v Lichtenštejnsku a na závěr proti Španělsku. Momentálně je čtvrtý s devíti body, na Albánii ztrácí čtyři body a před pátou Makedonií je o body dva. To domácí výběr už prakticky nemá o co hrát, v osmi zápasech totiž ani jednou nebodoval a s nulou na kontě je tak jasně poslední šestý, na Makedonii ztrácí nedostižných sedm bodů. K tomu má i opravdu hrozivé skóre 1:34, které se jistě pokusí alespoň částečně napravit právě s čtvrtečním rivalem. Lichtenštejnsko v tomto kvalifikačním cyklu utrpělo dva obrovské debakly 0:8 se Španělskem, Itálii podlehlo po výsledcích 0:4 a 0:5. Příliš šancí nedostalo ani dvakrát proti Albánii (shodně 0:2) a doma s Makedonií (0:3). Nejblíže k bodům mělo paradoxně v Izraeli, kde před necelým rokem vsítilo svou jedinou dosavadní trefu a prohrálo nejtěsnějším poměrem 1:2, i když už po čtvrthodině hry prohrávalo o dva góly. Hosté se blýskli povedeným vstupem do tohoto cyklu, ze čtyř zápasů ukořistili devět bodů po výhrách nad Makedonií (2:1), již zmiňovaným Lichtenštejnskem (2:1) a Albánií (3:0). Jenomže od tohoto momentu utrpěli čtyři prohry v řadě za sebou, postupně nestačili na Španělsko (1:4), Albánii (0:3), Makedonii (0:1) a naposledy ani na Itálii (taktéž 0:1). Proti ní však podali velmi houževnatý výkon. Hosté se budou muset obejít bez Cohena, jenž si bude odpykávat karetní trest. Izrael se s Lichtenštejnskem utkal ještě v kvalifikaci o MS 2002 v Jižní Koreji a Japonsku, kdy v letech 2000 a 2001 vyhrál hladce 3:0 a 2:0. "Naše forma šla strmě dolů, nicméně nehodláme prohrávat až do samého závěru. V posledním střetnutí si pokusíme užít atmosféru se Španělskem, duel s takto atraktivním protivníkem se v žádném případě nedá vypustit. Lichtenštejnsko sice ještě nebodovalo, na druhou stranu v minulosti se již několikrát postaralo o velkou senzaci a v domácím prostředí bude nepříjemným rivalem," vyjádřil se devětapadesátiletý izraelský kouč Elisha Levy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 19.80 - 8.55 - 1.14
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Španělsko - Albánie  (pátek 20:45)
Španělsko čeká hodně velká zkouška. A to ani ne tak proto, že by Albánie byla silným soupeřem nebo měla hvězdně obsazenou jedenáctku. La Roja musí ukázat, že drží spolu jako jedna země, což se jí v posledních dnech vůbec nedaří.

Mám na mysli samozřejmě velký politický spor, který nutně zasahuje také do fotbalu. Katalánsko se snaží prosadit nezávislost, což se španělským úřadům mírně řečeno vůbec nezamlouvá. Výsledkem je potlačování hlasování, politická nervozita a dusno ve sportovních událostech. Dost možná nejvíc tyhle události působí na obránce Barcelony Gerarda Piquého, který se nedávno veřejně postavil za katalánskou nezávislost.

Španělští fanoušci reagovali pískotem a urážlivými pokřiky po čas tréninku, což ale negativně působí na celé mužstvo. To dokládá obránce Nacho Fernandez: "Vůbec není příjemné, když musíte trénovat s touhle kulisou v zádech. Jsem velký fanoušek Realu Madrid i mé země, takže ať už vyhrává kdokoli z nich, jsem stejně nadšený. Miluji ten pocit, když hraji na stadionu Santiago Bernabéu před vlastními fanoušky, ale stejně tak hraní ve španělském dresu. Pro mě je to stejné," vybízí Nacho k jednotě.

Pro fanoušky Španělska obecně nastává příležitost ukázat, že se umí sjednotit a fandit své zemi nehledě na vnitřní spory. Gerard Piqué hodlá v reprezentaci pokračovat i nadále a bude připraven, což se ale nedá říct o jeho kolegovi Busquetsovi. Opora Barcelony nemůže nastoupit z důvodu karetního trestu. Álvaro Morata je zraněn a ani on nebude k dispozici.

Asi nepřekvapí, že Španělé si s Albánií vždy věděli rady a dokázali nad ní vyhrát v každém z dohraných utkání. Prakticky už od roku 1986 platilo, že si favorit utkání vylepšuje skóre na albánském soupeři a k vidění byly i výsledky jako 5:0 nebo 9:0. Poslední vzájemný zápas Španělé opět ovládli, i když o něco skromněji. O góly se postarali zkušení hráči Nolito s útočníkem Diegem Costou.

Poté, co si Španělsko poradilo celkem jasně s Itálií a odklidilo ji z cesty na druhé místo, se mu povedlo také minulé kolo. Lichtenštejnsko padlo vysoko 8:0 a Španělé předvedli další ofenzivní festival. Rovněž Albánie nad Lichtenštejnskem dokázala vyhrát, o což se svými góly postarali Odise Roshi s Ansim Agollim. Odise Roshi se trefil také v posledním kole, ale proti Makedonii to stačilo jen na jeden bod.

Albánie je i díky tomu na třetí příčce a na druhou Itálii jí schází hned šest bodů. Obávat se musí především španělského útoku, který je ve famózní formě. Španělé už do sítí soupeřů nasázeli 32 branek a jen tři inkasovali! Albánii moc nepomůže ani mnoho absencí, které ji postihly. Hrát totiž nemohou Odise Roshi, Burem Kukeli a Mërgim Mavraj, všichni tři z důvodů karet.

Hráčem, který patří k oporám, je obránce Neapole Elsied Hysaj. A ten se na souboj se Španěly už nemůže těšit víc: "Španělsko je asi nejtěžší možný soupeř evropské části, což si dobře uvědomujeme. Pro každého z nás je to obrovská výzva, protože se všichni budeme chtít proti nejlepším ukázat. Doufám, že je překvapíme dobrou a houževnatou hrou, která jim bude dělat problémy. Asi jen málokdo nám věří, takže je fajn, že můžeme jen překvapit," dodává zkušený obránce.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.04 - 17.50 - 50.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko871032:322
2.Itálie861119:719
3.Albánie841310:913
4.Izrael83059:149
5.Makedonie821510:147
6.Lichtenštejnsko80081:340
Skupina I
Chorvatsko - Finsko  (pátek 20:45)
V Rijece uvítají domácí Chorvati náročného soupeře ze severu. A vzhledem k tomu, že je od druhého Islandu dělí jen lepší skóre, musí Finy porazit, chtějí-li si udržet první příčku. Naposledy ale favorit zjistil, že to s Finy nebude zase tak lehké.

Utkání, které se hrálo v říjnu minulého roku, totiž rozhodla jediná branka. A na to, jaký byl Chorvatsko favorit a jaké hvězdy měl v kádru, se hodně trápil. Už v 18. minutě se sice prosadil hostující střelec Mario Mandžukić, ale po zbytek utkání se Chorvatsko muselo hodně snažit, aby neinkasovalo. Domácí se zkrátka nevzdávali.

I proto útočník Juventusu Turín ví, že doma musí jeho země podat opět maximální výkon. "Naposledy to proti Finům nebylo jednoduché a několikrát zahrávali velmi nebezpečné situace. My jsme nakonec byli velmi rádi za výhru, i když jsme byli favority. Teď nás čeká domácí prostředí, které dle mého názoru určitě sehraje jistou roli. Opět to ale nebude jednoduché, protože tlak bude vyvíjen na nás. Jsem si jistý, že každý z nás podá co možná nejlepší výkon," přeje si zkušený Mandžukić.

Chorvatsko si samo zkomplikovalo svou situaci, především pak v minulém utkání. Nestačilo totiž na domácí Turky a na Yeni Eskişehir Stadyumu prohrálo. Ne snad, že by hosté neměli své šance, ale mrzela je velmi chabá koncovka. A když se dvacet minut před koncem prosadil jako jediný domácí Cenk Tosun, bylo o vítězi rozhodnuto. Turci díky tomu stáhli náskok vedoucího dua na pouhé dva body a skupina I je tudíž opět hodně zajímavá.

Chorvatsko stále dlí na první pozici, ale už nesmí zaváhat. Druhý Island možná dostal o čtyři branky víc, ale bodů má stejně. Teď by mu mohl pomoci severský kolega, který je v poměrně dobré formě. Finsko je sice páté a do bojů o postup už dávno mluvit nemůže, ale to neznamená, že by nechtělo rozšířit svých sedm dosud dosažených bodů a vylepšit si reputaci. V posledních utkáních se o to hodně snaží.

A docela mu to jde. Finové si trochu překvapivě poradili s Islandem a jeho střelce udrželi na uzdě. Branku navíc neinkasovali ani v minulém kvalifikačním duelu proti Kosovu. S nováčkem hráli až nečekaně vyrovnaně, ale nakonec jeho odpor zlomili. Sedm minut před koncem se prosadil útočník se spíše hokejovým příjmením Teemu Pukki.

Chorvatsko se opírá o domácí formu, protože ve čtyřech duelech z posledních pěti doma neinkasovalo. V rámci kvalifikačních bojů Chorvati doma padly naposledy až v roce 2013. Finové se budou pro změnu snažit vylepšit svou formu na půdě soupeře, kde už čtyřikrát z posledních pěti pokusů odešli poraženi.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 8.91 - 23.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turecko - Island  (pátek 20:45)
Jestli je někde v rámci evropské kvalifikace situace opravdu hodně vyhrocená, pak právě ve skupině I, v níž se proti sobě střetnou dva kandidáti na světový šampionát. A nutno podotknout, že případné vítězství by jednoho z nich notně posunulo k toužebnému cíli blíže. Oba totiž na závěr čekají papírově nejslabší soupeři.

V tuhle chvíli je na tom o něco lépe Island, který disponuje šestnácti získanými body a je druhý jen díky horšímu skóre než vedoucí Chorvatsko. Třetí Turecko má o dva body méně, stejně jako čtvrtá Ukrajina. Všechny čtyři vyjmenované celky čekají opravdu hodně hektická a vypjatá dvě kola. A jen stěží se dá odhadnout, kdo má aktuálně lepší výchozí pozici.

Protože všechny čtyři ještě čekají zápasy s dosud nejhoršími účastníky, a to Finskem a Kosovem, ve finále se bude s největší pravděpodobností rozhodovat ve dvou duelech. Přitom Turecko bude mít výhodu domácího prostředí proti Islandu, stejně jako Ukrajina proti Chorvatsku. Fotbalový fanoušek se jednoduše má na co těšit.

Jestli si však Seveřané mohou v Eskisehiru relativně dovolit i remizovat, ačkoli ani tenhle scénář by pro ně nebyl úplně ideální, Turci jednoduše musejí svého protivníka v tabulce předskočit. Mohlo by se totiž snadno stát, uvážíme-li, že Chorvatsko hraje proti Finsku, že by ve finském Turku v posledním kole mohli bojovat už jen maximálně o baráž.

Domácí kouč Mircea Lucescu pořád věří, že může dostat mužstvo na šampionát přímo. Ale ví, že vítězství je zásadní potřebou pro splnění těchto ambicí. "Chci připomenout jeden citát známého brazilského spisovatele Paula Coelha. Ten zní, že pokud věříte v osud, osud bude věřit ve vás," nastínil poeticky danou situaci.

Mohlo být přitom po domácích nadějích už před měsícem. Tehdy se Lucescuovi svěřenci střetli s Chorvatskem a museli prostě vyhrát. A podařilo se. Dosud v Turecku bodovala pouze na začátku kvalifikace Ukrajina. "V tom zápase s Chorvaty jsme ukázali, jak bychom mohli hrát a jak moc chceme postoupit," pochvaloval si turecký stratég.

Po nečekané úspěšné pouti na loňském evropském šampionátu Island jednoznačně prokazuje, že má aktuálně jednu z nejlepších fotbalových generací své minulosti. Na světový šampionát se ještě nikdy neprobojoval a teď má jedinečnou možnost přepisovat historii. I nerozhodný výsledek by ve výsledku nemusel být vůbec špatným rezultátem.

Trenér Heimir Hallgrímsson by ovšem o nějakých propočtech jen nerad spekuloval. "Bod by pro nás asi byl slušný. My si ale podle našich plánů musíme jít pro vítězství," burcoval. "Jsme si vědomi toho, že všechno bude otevřené do posledního dne. Když se podíváme na poslední dva až tři roky, myslím, že jsme vybudovali organizovaný tým."

Lucescu i Hallgrímsson ve svých nominacích udělali opravdu jen kosmetické změny. Oba by měli mít k dispozici nejsilnější možné složení. "Týmový duch a dobrá organizace hry, to jsou naše silné stránky. I proto věříme, že uspějeme," říkal kapitán Aron Gunnarsson. "Vždy působíme hlavně jako tým. I když existuje plán B, jdeme za vítězstvím."
Turecko - pravděpodobná sestava:
Babacan - Ayhan, Topal, Söyüncü, Erkin - Mor, Sahin, Özyakup, Turan - Tosun, Yilmaz
Island - pravděpodobná sestava:
Halldórsson - Saevarsson, R. Sigurdsson, Ingason, Magnússon - Gunnarsson, Hallfredsson - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Bjarnason
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.55 - 4.31
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Kosovo - Ukrajina  (pátek 20:45)
Zatímco Kosovo tuto kvalifikaci o světový šampionát v roce 2018 v Rusku pouze dohrává, tak Ukrajině jde ještě o hodně a z půdy soupeře nutně potřebuje tři body. Domácí výběr v dosavadních osmi zápasech vybojoval pouhý jediný bod a je jasně poslední, na páté Finsko ztrácí nedostižných šest bodů. Ukrajinci doposud získali bodů čtrnáct a jsou čtvrtí, ovšem jen o skóre za třetím Tureckem a dva body za vedoucím duem Chorvatsko - Island.

Výběr z východu Evropy přivítá na závěr silné Chorvatsko a zřejmě v tomto utkání se rozhodne o jeho úspěchu či neúspěchu, na druhou stranu ho může případná bodová ztráta s Kosovem definitivně vyřadit ze hry. Domácí reprezentace z Balkánského poloostrova získala jediný dosavadní bod hned v prvním klání ve Finsku po výsledku 1:1. Od té doby hned sedmkrát prohrála, velký debakl však utrpěla pouze s Chorvatskem (0:6).

Jinak dvakrát podlehla Turecku (1:4, 0:2), na Island nestačila v poměru 1:2 a svému čtvrtečnímu protivníkovi podlehla 0:3, o góly se postupně postarali Artem Kravec, Andrij Jarmolenko a slávistický hráč Ruslan Rotaň. Hosté si cestu za postupem zkomplikovali naposledy v Islandu, kde v jednom z klíčových duelů roku prohráli 0:2. Druhý neúspěch v kvalifikační skupině I zaznamenali v Chorvatsku (0:1).

Jinak kromě výhry nad Kosovem dvakrát zdolali Finsko (2:1 a 1:0), s konkurenčním Tureckem dosáhli na cenné čtyři body (2:2 a 2:0). "Dobře si uvědomujeme, že bez výhry v Kosovu se na šampionát pravděpodobně nedostaneme. Nejdůležitější zápas nás zřejmě čeká proti Chorvatsku, nicméně v tuto chvíli se soustředíme na čtvrtek a nehodláme podcenit jedinou minutu," vyjádřil se s velkým odhodláním trenér Ukrajiny Andrej Ševčenko.

Jednačtyřicetiletý legendární hráč věří, že jeho svěřenci zvládnou tíhu okamžiku. "Bohužel na Islandu jsme v žádném případě nechtěli prohrát, bod by pro nás měl cenu zlata. Na toto zaváhání musíme zapomenout, stále je o co hrát. Od Kosova očekávám pozornou defenzívu v celém průběhu a také spoléhání na rychlé protiútoky. Musíme hrát trpělivě a nesmíme se složit, jde vskutku o hodně," dodal jedním dechem bývalý hráč italského AC Milán či anglické Chelsea.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 21.40 - 9.27 - 1.13
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko851212:316
2.Island851211:716
3.Turecko842212:814
4.Ukrajina842211:714
5.Finsko82156:107
6.Kosovo80173:201

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (55)

Přidat komentář
vladis271

Vy kkti, dnes je piatok, asi na minutu som vam uveril a zacal som zistovat aky je den.

Reagovat
ZB 07

Island musí! Snad zvítězí dobro nad zlem...

Reagovat
Jeňa

Reagovat
smazaný uživatel

Snad mě tady neukamenujete, ale budu fandit Turkům

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Liquid

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kixi Syhimour

Wales

Reagovat
F.Torres

první krok udělali, ale nevím jestli dají bez opičáka irsko, každopádně bylo by fajn je vidět na MS nebo alespoň v baráži

Reagovat
Kokesh

Posledne dvema goly porazil Espanyol, ted ma Isco za 23 minut 1+1 v repre. Co je horsi je sedmy zapas v rade v zakladu za ani ne mesic...

Btw. Pique dostava peknou cocku.

Reagovat
monty25

Góóóól!!! ISLAND

Reagovat
ZB 07

Gooooool

Reagovat
ZB 07

A druheeeeeeeeej

Reagovat
smazaný uživatel

Hajmo Srbijo!

Reagovat
monty25

Góóóól!!! Pěkně Bjarnason!

Reagovat
REPLIKATOR

Gooooooooool Island

Reagovat
johnik

Island

Reagovat
smazaný uživatel

Island poďme nech mám komu fandiť bo veľa tímov nepostúpi asik tak aspoň vy poďme Island :)

Reagovat
ZB 07

DE-BA-KL

Reagovat
monty25

Góóóól!!! To je jízda!

Reagovat
cubinho

Ti Turci brání jak žáci

Reagovat
placa

Kebab removed

Reagovat
smazaný uživatel

Příští kolo obere Ukrajina Chorvaty o body a přímý postup pro Island

Reagovat
Liquid

no když je Ukrajina porazí tak Chorvati dokonce až 3.

Reagovat
Pipo123

Taliansko tragické, na ten futbal sa nedá pozerať, jasne Ventura to skladá na hovno, ale tam nie je ani jeden hráč čo by spravil rozdiel...

Reagovat
ZB 07

Finsko!!!!!

Reagovat
johnik

Fini

Reagovat
monty25

Finsko

Reagovat
smazaný uživatel

Jáááj, škoda mečbalu v Rakúsku, za tretí gól si srbská obrana môže trieskať hlavy o stenu. Celkovo hrozne profesorský výkon. Aj keď majú v poslednom kole doma Gruzínsko, mohli kvalifikáciu zakončiť pozitívnejším spôsobom

Reagovat
didosh

Hráli špatně? A jak to vypadalo na tribunách?

Reagovat
smazaný uživatel

Hrali podobne ako včera Slovensko, čiže nič moc. Podaril sa im dať rýchly gól, ale potom hrali dosť konzervatívne a do dobrej 70.minúty nič nevymysleli. Za stavu 1:2 kombinovali 25 metrov od rakúskej šestnástky a aj keď sa im nakoniec podaril dotlačiť gól na 2:2, doplatili na to, akí boli v podstate celý zápas nekoncentrovaní. Tribúny fajn, pred srbskými sektormi bolo zgrupených asi 150 policajtov, no okrem jedného delobuchu sa nič nestalo, slušná atmosféra

Reagovat
didosh

Děkuju...Já měl odpolední...normálně bych si tenhle zápas nenechal ujít...žil jsem nějaký pátek ve Vídni,čekal jsem že Srbové budou v Prátru doma...

Reagovat
smazaný uživatel

No na štadióne o sebe dali jednoznačne vedieť, aby som sa vyjadril borbélyovsky, akusticky aj vizuálne

Reagovat
didosh

Jo už jsem viděl videa...

Reagovat
monty25

Líp to dneska dopadnout nemohlo...

Reagovat
cubinho

Islandská pohádka pokračuje, to je neuvěřitelné

Reagovat
smazaný uživatel

chorvatská a srbská skupina bude ještě hodně ostrá

Reagovat
smazaný uživatel

Island skoro na MS, paráda

Reagovat
REPLIKATOR

Chorvatsko

Reagovat
didosh

Plno Turků odemne z práce spěchalo dom na fotbal... To muselo letět televiz...

Reagovat
REPLIKATOR

Kde že to pracuješ?

Reagovat
Pipo123

Predáva kebab

Reagovat
didosh

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
didosh

V AUDI Heilbronn...

Reagovat
didosh

...malé Turecko...

Reagovat
smazaný uživatel

Island je neuvěřitelný

Reagovat
smazaný uživatel

Bože, dúfam, že takéto nemohúcne Pobrežie Slonoviny Renardovo Maroko nepustí na MS...

Reagovat
johnik

Ale to Maroko je taky něco....3 remízy 0:0 a 1 výhra 6:0

Reagovat
smazaný uživatel

Práve Dúfam len, že doma proti Gabonu zaberú a bodík z Pobrežia Slonoviny znamená postup, čiže všetko hrá v ich prospech.

Reagovat
johnik

Jako Renardovi bych to přál

Reagovat
didosh

Kéž by Ukrajina postoupila na ruské MS

Reagovat
smazaný uživatel

Zdá sa mi, že FIFA šaškovala s myšlienkou, že RUusko a Ukrajina by nemohli byť v jednej skupine.

Reagovat
didosh

Neslyšel jsem to ale je mi to jasné že by je nedali do jedné skupiny...Ale i tak to bude na MS velmi zajímavé a nejspíš ne jen po té sportovní stránce.. .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele