Preview kvalifikace o postup na MS 2018 - pátek 24.3.

24.03.2017, 08:33
Previews
Španělsko s Itálií zatím ztratily body jenom za vzájemnou remízu a o další výhry nyní budou usilovat proti Izraeli, respektive Albánii. Chorvatsko je favoritem souboje s Ukrajinou, Turecko si brousí zuby na Finsko, v ostrovním derby se proti sobě postaví Irsko a Wales...
Skupina D
Gruzie - Srbsko  (pátek 18:00)
Slušně rozjelo Srbsko tuhle kvalifikaci. Naposledy se na velkém turnaji objevilo v roce 2010, což je poměrně dlouhá doba, a na tu se začíná pomalu zapomínat. Před druhou polovinou nynějšího cyklu by si rádo vytvořilo co nejlepší pozici pro útok na postupové pozice, jenže Gruzie, hlavně před vlastními fanoušky, patří k nejnevyzpytatelnějším protivníkům.

Dosud se mužstvu trenéra Slavoljuba Muslina podařilo dvakrát zvítězit a dvakrát remizovat. Remízy s Irskem a na půdě Walesu se přitom rozhodně neberou jako nějaké citelné ztráty, které by s jeho šancemi nějak výrazněji negativně zacloumaly. Případné zaváhání v Tbilisi by ovšem patřilo k těm hodně nepříjemným záležitostem.

Oba soupeři se potkávají vůbec poprvé ve své historii. Hosty bezpochyby straší skoro rok starý senzační výsledek gruzínského celku, který tehdy vyhrál ve Španělsku. "Opravdu může porazit kohokoliv," uvědomuje si srbský stratég. "Připravujeme se tedy na utkání, jako bychom hráli proti těm největším rivalům," ujišťoval.

Od španělského úspěchu však Gruzie marně čeká na jakékoli vítězství. A neuhrála ho ani v posledních přátelských utkáních s Uzbekistánem a Jordánskem. "Jsme pod tlakem, ale mí hráči jsou na něj připraveni. Nejdůležitější bude soustředit se na svou hru tak, abychom byli lepší než náš sok. Nepodceníme ho. Vše máme ve vlastních rukou," dodával Muslin.

Srbové po delší odmlce disponují v nominaci několika zajímavými jmény, z nichž většinu vidíme na soupiskách anglických nebo belgických klubů. Ačkoli se jim nevyvedl úplně nejlépe poslední přátelák na Ukrajině, na jejich roli favorita v nynějším duelu se nic nemění. V případě výhry se dokonce mohou usadit na samotném čele tabulky.

Gruzie má na svém kontě jen dva body a její dosavadní výsledky vlastně potvrzují, že (ne)hrát umějí s každým. Sice doma neskolili podceňované Moldavsko, avšak remizovali ve Walesu. "Nebude mít co ztratit, a to je nebezpečné. Chceme předvést týmový výkon. Musíme bojovat a získat to, pro co jsme si přijeli," burcoval hostující kapitán Branislav Ivanović.

Оrlovi nečeká určitě uvolněná atmosféra, na stadion Borise Paičadzeho zavítá údajně až pětatřicet tisíc diváků. Ačkoli tenhle stánek naposledy vyloupili reprezentanti Rakouska, v uplynulých pěti duelech byla tohle jediná porážka mužstva kouče Vladimíra Weisse před vlastními fanoušky. Pod jeho vedením jinak Gruzie vyhrála právě jen nad Španělskem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.60 - 3.64 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rakousko - Moldavsko  (pátek 20:45)
Fotbalisté Rakouska na tom nejsou téměř v polovině kvalifikace o MS 2018 v Rusku úplně nejlépe a potřebují zabrat, v pátečním zápase budou plnit úlohu jasného favorita proti Moldavsku. Zatímco kvalifikační skupinu o evropský šampionát 2016 ovládli s naprostým přehledem, nyní mají po čtyřech zápasech na kontě jen čtyři body a na vedoucí Irsko ztrácejí již šest bodů. Hosté jsou podle očekávání poslední šestí s jediným bodem.

Rakušané na úvod tohoto cyklu sice vyhráli těsně v Gruzii po výsledku 2:1, vzápětí přivítali silný Wales a rozešli se s ním smírně 2:2. Poté nezvládli souboj v Srbsku a odvezli si těsnou prohru 2:3, naposledy doma překvapivě nestačili na Irsko 0:1. Žádná sláva to nebyla ani v listopadovém přátelském vystoupení se Slovenskem, ve Vídni se hrálo bez branek. Do nového roku 2017 nutně potřebují vstoupit tou správnou nohou.

Domácí celek se bude muset obejít bez svého kapitána Juliana Baumgartlingera, který bude pykat za žluté karty, pásku by měl poprvé ve své kariéře převzít obránce Bayernu Mnichov David Alaba. "Je to pro mě velká pocta i zodpovědnost, jako obvykle se pokusím odvést maximum. Chceme naší hru vylepšit a ještě více se sehrát. Všichni věříme ve vítězství a od začátku pojedeme na plný plyn," uvedl optimisticky čtyřiadvacetiletý Alaba.

Trenér rakouského národního výběru Marcel Koller očekává houževnatou hru protivníka. "Většina si myslí, že to bude jednoduchý duel, my se však musíme připravit na hluboký obranný blok protivníka a potřebujeme být trpěliví. Dobře si uvědomujeme důležitost tohoto utkání, případný neúspěch by nám hodně zkomplikoval situaci v boji o přímý postup na MS. Neúspěch si v žádném případě nepřipouštíme," vyjádřil se Koller s jasnými plány.

Moldavsko ve čtyřech odehraných střetnutích podlehlo vysoko Walesu 0:4 a následně také Srbsku (0:3), vzápětí před vlastními fanoušky nestačilo ani na Irsko (1:3). Naposledy uhrálo bod s největším konkurentem o pátou příčku z Gruzie (1:1). V nedělním přátelském zápase vyhrálo v San Marinu 2:0. Oba dva celky na sebe narazily v uplynulé kvalifikaci o EURO 2016 a v obou případech byl úspěšnější náš jižní soused po výsledcích 2:1 a 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.00 - 18.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Irsko - Wales  (pátek 20:45)
Aviva Stadium v Dublinu se již v pátek večer stane místem, kam bude s nadějemi upínat zrak každý Ir. Domácí ekipa totiž hostí hodně známého soupeře, neboť v boji o kvalifikační body sem jede třetí Wales.

Bude to hodně ostrý a napínavý duel, a to především pro hostující Wales. Tým manažera Chrise Colemana totiž sídlí na třetím místě a na první Iry ztrácí již čtyři body. Nyní má tým kolem střelce Garetha Balea ideální šanci a musí zabrat. Místo na světový šampionát získá jen první tým tabulky, nejlepších osm celků na druhých místech se pak utká v baráži o postup.

Irsku se sice moc nepovedlo letní Euro, ale po něm si tým manažera Martina O'Neilla napravil náladu. V prvním kvalifikačním utkání možná ještě remizoval, jenže pak už se konečně a definitivně dostal do formy. Vyhrál nad Gruzií, Moldavskem a naposledy i nad Rakouskem, navíc dvakrát z toho udržel čisté konto. V tabulce mu nyní patří deset bodů s náskokem dvou bodů na druhé Srby.

Proto si domácí mohou dovolit přistoupit k pátečnímu duelu v Dublinu ve vetší pohodě a s klidem, neboť i remíza jim zajistí pohodlný náskok na třetí Wales. Domácí ale nebudou kompletní, protože jim budou chybět hráči jako Daryl Murphy a Shane Duffy. Robbie Brady nemůže nastoupit kvůli karetnímu trestu. Záložník James McCarthy navíc není stoprocentně připraven. Přesto ani absence neomlouvají domácí, alespoň podle asistenta Roye Keana.

Někdejší hráč United zmínil: "Ze svých zkušeností a ze spolupráce s trenérem dobře vím, že pokud si někdo myslím, že bychom snad mohli v pátek nastoupit k zápasu s pocitem, že nám stačí remíza, hluboce se mýlí. Ani absence nás neomlouvají a my se samozřejmě pokusíme vyhrát, to je naším cílem před každým duelem,” doplnil Keane.

Wales je v opačné pozici. Týmu se Euro povedlo víc, než by kdokoli čekal, protože se dostal až do semifinále. Zatím se mu ale vůbec nedaří kvalifikace, protože Wales doposud získal ze čtyř duelů jen šest bodů. Vzhledem k tomu, že jej v následujících měsících čeká utkání s aktuálně druhými Srby, musí z těchto dvou utkání získat alespoň čtyři body, pokud chce zachovat svou naději na postup.

Což nebude nic snadného a dobře si to uvědomuje i manažer Chris Coleman: "Mnozí lidé se diváají na tohle utkání jako na naši jedinou šanci, ale já to tak nevidím. Vidím v tom velkou šanci, krásný zápas a velkou výzvu. Vždycky jsme se chtěli podílet na těchto stresujících momentech, protože to znamená, že bojujeme o nejvyšší příčky. Na utkání se připravíme co nejlépe, protože chceme podat dobrý výkon,” dodává Coleman.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 2.97 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Irsko43107:310
2.Srbsko42209:58
3.Wales41308:46
4.Rakousko41126:74
5.Gruzie40223:52
6.Moldavsko40132:111
Skupina G
Itálie - Albánie  (pátek 20:45)
Italové se bijí o první pozici se Španělskem a další šanci na body mají na své půdě. Čeká je soupeř, který sice nemá ve světě fotbalu tak vysoké renomé, ale o to víc je nepříjemný a houževnatý. Albánii od domácích Italů dělí jen čtyři body.

Italové se už s Albánií jednou utkali. A to poměrně nedávno, protože před dvěma lety s ní sehráli přátelské utkání. Na obou stranách tehdy byli hráči, kteří už u týmu dávno nepůsobí a jen vzpomínají na své doby slávy v reprezentaci. Osm minut před koncem tehdy rozhodl o výhře domácích jedinou trefou Stefano Okaka. Dnes plní jeho roli střelců jiní hráči.

Mezi ně patří především dvojice Ciro Immobile a Andrea Belotti. Prve jmenovaný zatím vede tabulku střelců Itálie a v jejím dresu zatím nastřílel 4 branky. Immobile za to vděčí mimo jiné také trenéru Venturovi, který dostal na starosti přebudování kádru a jeho omlazení. Ventura sice navazuje na předchozí práci Antonia Conteho, ale zapojuje do hry vlastní prvky, přičemž využívá dost hráčů, které zná z Turína.

Právě Immobile je jedním z nich a svému trenérovi se vyplácí. Současný střelec Lazia Řím dobře ví, že ani Albánie nebude snadným sokem: "Albánie má hodně dravý kádr plný silově založených hráčů. Utkání s ní dost bolí a nehraje se snadno. Mnoho hráčů znám z ligy a vím, že kvalita albánského fotbalu jde nahoru. Teď jsme ve fázi, kdy se nám daří, hrajeme dobře a potřebujeme to projevovat stále. Máme těžkou skupinu, ale naším cílem je vždy vítězit.”

Ohledně známých protihráčů má pravdu, protože ve výběru Albánie figuruje několik hráčů ze Serie A, mimo jiné brankář Berisha, obránci Ajeti, Djimitsi, Hysaj a Veseli, záložníci Basha s Memushajem nebo duo útočníků z Pisy Cani s Manajem. A aby toho spojení s Itálií nebylo málo, na lavičce Albánie sedí Ital Gianni De Biasi.

Pod jeho vedením Albánie dosud získala šest bodů za dvě výhry a dvě porážky. Poslední duel jí nevyšel, neboť dostala tři branky od hostí z Izraele, přičemž její ofenzíva se netrefila ani jednou. Je ale pravda, že v tomto duelu Albánci trpěli na červené karty, které dostali Djimitsi a Berisha, což výsledek dost ovlivnilo.

Italové mají lepší formu a po těsné výhře v Makedonii se jim podařilo vyhrát rovněž v Lichtenštejnsku. K Immobilemu se tehdy přidal dvougólový Belotti a jednu branku vstřelil rovněž Antonio Candreva. Italové budou na stadionu Renza Barbery těžkým oříškem, protože už 54 kvalifikačních duelů neprohráli! Jubilejní zápas číslo 1000 v kariéře si může připsat brankář Buffon.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.10 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lichtenštejnsko - Makedonie  (pátek 20:45)
Makedonie a Lichtenštejnsko patří mezi největší outsidery kvalifikační skupiny G a po čtyřech zápasech nemají na kontě jediný bod, nyní určitě chtějí tuto situaci změnit. Domácí celek se prozatím trápí, dokázal pouze jednou skórovat a hned šestnáctkrát inkasoval. Makedonci přeci jen vzdorovali svým soupeřům o něco více a alespoň k remíze měli blízko, jenomže nakonec nedotáhli dobře rozehrané zápasy do úspěšného konce.

Lichtenštejnsko hned na úvod muselo skousnout ostudu ve Španělsku, z Leónu si odvezlo málo vídaný debakl 0:8. Poté podlehlo 0:2 Albánii, v Izraeli i přes vstřelenou branku prohrálo 1:2 a minule nemělo šanci ani s Itálií (0:4). Se svým pátečním protivníkem se neutkalo již od roku 2005, kdy v přátelském střetnutí padlo1:2. Pamětníci si jistě vzpomenou i na kvalifikační duel o MS 1998, kdy se zrodil dvojciferný výsledek.

Makedonci totiž tehdy zvítězili na půdě soupeře v téměř neuvěřitelném poměru 11:1, podobný průběh se však v současnosti očekávat nedá. "Doba se hodně změnila a našim cílem je zvítězit. V této situaci nemáme postupové ambice, ale rádi bychom neskončili poslední. Prát se můžeme i o čtvrtou příčku, nicméně tento cíl se zdá být celkem vysoko. Pevně věřím, že nezklameme a uspějeme," uvedl makedonský trenér Igor Angelovski.

Jeho svěřenci se nejprve představili v Albánii a v zápase hranném nadvakrát prohráli 1:2 brankou v předposlední minutě. Stejným poměrem nestačili vzápětí ani na Izrael, pak byli blízko velkému překvapení s Itálii. Nad výběrem z Apeninského poloostrova vedli ještě čtvrthodiny před koncem 2:1 a alespoň o bod přišli v 90. minutě. Minule neměli šanci ve Španělsku po jasné porážce 0:4.

"Lichtenštejnsko má dobře poskládaný kádr a i přes nízké procento držení míče dokáže vážně hrozit z rychlých protiútoků. Musíme se připravit na pozornou defenzívu protivníka a nesmíme za žádných okolností podléhat panice. Pokud budeme dostatečně koncentrovaní po celý průběh, tak si můžeme odvést všechny tři body," dodal závěrem čtyřicetiletý rodák ze Skopje Angelovski.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.90 - 4.10 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Španělsko - Izrael  (pátek 20:45)
Klubový fotbal čeká před hektickým finišem poslední reprezentační přestávka, během níž dojde vedle řady přátelských utkání také na zápasy kvalifikace mistrovství světa. Ta se bude v páteční večer od 20:45 týkat i lídra skupiny G ze Španělska, který na domácí půdě přivítá Izrael.

Země z Pyrenejského poloostrova si ovšem nemůže dovolit žádné zaváhání - druhá Itálie za Španěly zaostává pouze o skóre, a právě Izraelci jsou ve skupině třetí s odstupem pouhého jednoho bodu. V Gijónu na stadionu El Molinón se tak nepočítá s ničím jiným než vítězstvím favorita a v podobném duchu se vyjádřil i trenér Julien Lopetegui. "Přijeli jsme zde odehrát enormně důležitý zápas proti velmi těžkému soupeři. Zisk tří bodů by nám z pohledu kvalifikace hodně napomohl."

Hosté sice na úvod prohráli doma s Itálií, ovšem následné tři duely s Makedonií, Lichtenštejnskem ovládli pokaždé za tři body a staví se v boji o postup na ruský šampionát do role hlavního konkurenta favorizované dvojice na čele. Kouč Elisha Levy ovšem zůstává nohama na zemi a varuje, že výjezd do Španělska představuje podstatně jinou výzvu než předešlá střetnutí. "Jsme si vědomi, že nastoupíme proti jednomu z nejsilnějších národních týmů na světě. Stačí se podívat, kdo všechno je z nominace opominut, a hned vám musí být jasné, jak to pro nás bude těžké."

"Nejdůležitější bude náš přístup," pokračuje trenér izraelské reprezentace. "Ten byl doposud vždy takový, že se nikoho nebojíme. Teď sice budeme hrát proti jednomu z nejlepších, ale i tak chceme předvést pozitivní fotbal, abychom se sami otestovali. Když budeme mít míč na kopačkách, rozhodně se pokusíme útočit."

Drobným překvapením v Levym zmíněné španělské nominaci je Gérard Deulofeu. Třiadvacetiletý záložník se po nepříliš úspěšné štaci v anglickém Evertonu přesunul na hostování do milánského AC, kde podává slibné výkony, jež neušly Lopeteguiho pozornosti. "Jsem nadšený, že tady můžu být a že ve mně trenéři vložili svou důvěru. Tvrdě na sobě pracuji, chci pomoci týmu a být jeho součástí častěji," doufá Deulofeu, jenž si doposud připsal v reprezentačním dresu pouze jediný start před třemi lety v přátelském utkání s Bolívií.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.60 - 24.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko431015:110
2.Itálie431011:410
3.Izrael43018:59
4.Albánie42024:66
5.Makedonie40044:110
6.Lichtenštejnsko40041:160
Skupina I
Turecko - Finsko  (pátek 18:00)
Turecko se drží v kontaktu za dvěma postupovými pozicemi, nicméně ze čtyř zápasů jen jednou vyhrálo a potřebovalo by svoje výsledky nějakým způsobem oživit. V utkání s Finskem si nemůže nárokovat nic jiného než plný bodový zisk. Seveřané nebudou mít co ztratit, už takhle jsou jejich šance na zisk alespoň druhé pozice minimální.

Jenže Finové, alespoň herně, nepůsobí nějakým odevzdaným dojmem. V posledních třech utkáních, v nichž nezískali ani jeden bod, měli také velkou porci smůly. Možná je zlomil říjnový zápas na půdě Islandu, kde nebyli vůbec daleko od vítězství. Jenže závěrečné minuty a sporný rozhodující gól rozhodl o jejich konečném neúspěchu.

A pak následovaly nejtěsnější možné porážky s Chorvatskem a na půdě Ukrajiny. Domácí by si na svého soupeře určitě měli dát pozor. Ten má nového trenéra, Hanse Backeho v prosinci nahradil Markku Kanerva, a ten může tým správně nabudit. "Naším cílem už není postup. Ale budeme bojovat a chceme co nejlepší výsledek," nastínil aktuální ambice.

I brankářská jednička se slovenskými kořeny Lukas Hradecky hlásal do světa, že ve zbytku kvalifikace Finsko nikomu nenechá nic zadarmo. "Je to pro nás nový začátek," říkal. "Těšíme se na Turecko. Myslím si, že se tabulkou bude hýbat právě po tomto utkání. Jako tým se známe velmi dobře, i proto máme velkou vnitřní sílu."

Turci nevstoupili do bojů o šampionát do Ruska vůbec špatně a jako jediní dosud obrali o body vedoucí Chorvatsko. Pak ovšem na řadu přišla domácí ztráta s Ukrajinou a následovala dokonce porážka na Islandu. Až naposledy outsidera z Kosova dokázali porazit. "Všichni si uvědomuje, co by se stalo, kdybychom znovu ztratili," hovořil kouč Fatih Terim.

Jeho největším a nejtěžším úkolem bude asi opět najít náhradu za útočníka Buraka Yilmaze, který musel tentokráte na operaci. V Islandu dostal na hrotu možnost se prosadit Emre Mor, ale nebyl to úplně nejlepší taktický tah. Určitě očekávanější varianta je nyní ta s Cenkem Tosunem, vedle něhož by mohl stanout také Enes Ünal.

Bouřlivé istanbulské prostředí, to bude zase jeden z možných klíčových faktorů případného tureckého úspěchu. "Bude existovat jen jedna barva. A to červená a bílá," mnul si ruce Terim. "Ucítíme podporu už od první minuty. Budeme jinak čelit soupeři s dobře organizovanou obranou. To je důvod, proč musíme být opatrní."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.60 - 8.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chorvatsko - Ukrajina  (pátek 20:45)
Na stadionu Maksimir v Záhřebu se určitě strhne hodně zajímavá bitva. V sázce jsou tři body, reputace a první místo v tabulce skupiny I. Oba soupeřící týmy totiž od sebe dělí jen pouhé dva body.

Favorizované Chorvatsko čeká možná nejedno překvapení, neboť aktuálně druhá Ukrajina se rozhodně nevzdává předem. Navíc je tým trenéra Anteho Čačiće hodně zvyklý spoléhat na osobnosti a naopak podceňovat protivníky, kteří nemají tak slavná jména. Navíc se Chorvatsko musí obejít bez několika z nich.

Chorvatská reprezentace je postavená kolem několika osobností, z nichž nejvýraznější jsou Luka Modrić, Mario Mandžukić a Ivan Rakitić. To jsou hvězdy, na které fanoušci chodí, na které spoluhráči hodně spoléhají. A když nemají den, odrazí se to na výkonech celého týmu. Problémem, který musí trenér Čačić teď řešit, jsou navíc těžké absence. Kvůli kartám v minulém utkání nemůže nastoupit Ivan Perišić a zraněni jsou Vedran Čorluka se Šimem Vršaljkem.

Chorvatsko se pokusí i bez nich navázat na dobrý výkon z minulého kola, ve kterém si nakonec poradilo s Islandem. Utkání se zvlášť povedlo Marcelu Brozovićovi, který se prosadil dvakrát. I díky tomuto výsledku jsou Chorvati na prvním místě skupiny I, přičemž na druhou Ukrajinu mají náskok dvou bodů. Spolu s druhým týmem tabulky ještě ani jednou v kvalifikaci na MS neprohráli.

A trenér Čačić doufá, že svou sérii jen prodlouží. V rozhovoru pro televizi HNTV prohlásil: "Víme, že jsme favority, ale to nás nijak nesvazuje. Naopak, chceme demonstrovat naši kvalitu a odhodlání, protože soupeř, který proti nám stojí, je nesmírně obtížný. Věříme si, uděláme maximum pro výhru a chceme poděkovat všem fanouškům, kteří nás přijdou podpořit. Doufám ve tři body, i když Ukrajinci mají velmi silný kádr a od nás to bude chtít maximální soustředění,” ví trenér Čačić.

Ukrajina se už se svým sokem několikrát utkala a rozhodně se nedá říct, že by se Chorvatům proti ní hrálo nějak snadno. Od roku 1995 Ukrajina nestačila na Chorvaty dvakrát, v posledních dvou kvalifikačních duelech na mistrovství světa se zrodily remízy. Shodou okolností byl při poslední návštěvě Maksimiru prvním střelcem ukrajinského týmu právě Andrij Ševčenko, který se tam nyní vrací coby trenér hostí.

A dobře ví, že jeho tým musí odevzdat maximum svých možností. "Náš tým má své silné stránky, i když třeba nemáme tolik hvězd jako náš soupeř. Našli jsme ale svůj vlastní styl a doufám, že se nám povede jej interpretovat na každé půdě. V Záhřebu se nikdy nehraje snadno a bude tam určitě plno emocí, ale my uděláme maximum pro to, abychom získali tři body,” dodala střelecká legenda.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 3.85 - 6.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kosovo - Island  (pátek 20:45)
Velké překvapení loňského evropského šampionátu z Islandu se snaží ze třetí příčky stíhat v kvalifikaci na turnaj do Ruska dvě postupové pozice, a pokud nechce přijít ke zbytečné výsledkové újmě, měli by seveřané na půdě Kosova bodovat naplno. Domácí jsou totiž v tabulce skupiny I na posledním místě a vstřelili dosud jediný gól.

Trenér Heimir Hallgrímsson má v nynější kvalifikaci hodně těžkou úlohu. Rád by totiž se svým mužstvem znovu postoupil na závěrečný šampionát, ostatně jako se mu to v roce 2016 podařilo spolu s kolegou Larsem Lagerbäckem, jenž už u kormidla není. Opět to Island nemá rozehrané vůbec špatně a bez problémů si může nárokovat tyto ambice.

Čtvrtfinalista loňského EURO na přelomu roku vůbec nezahálel. Po neúspěšném souboji s Chorvatskem, kde padl o dvě branky, si střihl přátelské utkání na Maltě, absolvoval i krátký turnaj v Číně a střetl se také s Mexikem. Nominace od posledního duelu se ovšem značně liší a teď v ní vlastně nenalezneme nějaké výraznější překvapení.

Asi nejvíce budou hosté spoléhat na Gylfiho Sigurdssona, tahouna velšské Swansea, který je v tuhle chvíli nejlepším islandským střelcem. Určitě by se rád chytl i střelecky, ve čtyřech utkáních zatím neskóroval. "Vůbec bych nebyl překvapený, kdyby nás Kosovo porazilo. Má velmi mladý a talentovaný tým," varoval Hallgrímsson před podceněním.

Dříve se islandský tým prezentoval především kompaktní defenzívou, jenže udržet čisté konto se mu podařilo pouze proti Turecku. Třeba Finsko jeho obranu prolomilo dvakrát a nebylo v Reykjavíku daleko od nějakého bodového zisku. Hosté jako by už nepůsobili tak obávaným dojmem, jako před několika měsíci ve Francii.

Nejnovější člen UEFA bere tenhle cyklus jako jakýsi test pro kvalifikace následující. Nově se formující mužstvo sbírá hlavně zkušenosti, sehrává se, hledá optimální složení. Možná hlavně proto si poslední tři zápasy vybraly svou daň, Kosovo prohrálo ve všech případech a nedokázalo ani jednou zaznamenat přesný zásah.

V aktuální nominaci je pouze dvěma hráčům přes třicet let, většina z nich jinak ještě ani zdaleka nedozrála do nejlepších let. "Můžeme soupeře překvapit," věří si brankářská jednička Samir Ujkani, jenž dohromady za posledních 270 minut inkasoval celkem jedenáctkrát. "To je důvod, proč je fotbal krásný. Můžeme totiž dokázat vše," burcoval.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.20 - 5.15 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko431010:110
2.Ukrajina42207:38
3.Island42116:57
4.Turecko41215:55
5.Finsko40133:61
6.Kosovo40131:121

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
Rezan

že bych něco dneska vsadil

Reagovat
smazaný uživatel

Irsku se moc nepovedlo letní EURO? wtf?

Reagovat
Shevchenko

vždyť to bylo pro ně totální maximum.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta skupina I je úžasná, to bude boj o druhý místo do posledního matche

Reagovat
adoxx

Snad to Island dá

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím, ale věřím jim asi nejmíň. Ukrajina i Turecko jsou podle mého názoru v současné době v lepším rozpoložení. Ale lámat chleba se bude v září.

Reagovat
Shevchenko

Turecko určitě ne.

Reagovat
Coutinho10

zase nejzajímavější zápas večera Irsko - Wales nebude v tv pořád tam budou cpát tu Itálii se Španělskem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Azza

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Marv

Zinedin za U19

Reagovat
Hokaido

OT: Kdepak se vysmíváme Slovákům?

Reagovat
Marv

Všude

Reagovat
Spalovač šancí

Na ministerstvu financí?

Reagovat
smazaný uživatel

THIAGO ALCANTARA!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele