Preview kvalifikace o postup na MS 2018 - čtvrtek 5.10.

05.10.2017, 08:36
Aktuality
Kvalifikace na světový šampionát do Ruska vrcholí a dnes si může zajistit postup několik týmů. Proti Slovinsku bude postup stvrzovat Anglie, jakýkoli bodový zisk ze Severního Irska zase pošle na turnaj Německo. Blízko jsou i Poláci, ti ovšem vedle vlastního úspěchu v Arménii potřebují o remízu ze souboje Černé Hory s Dánskem...
Skupina C
Ázerbájdžán - Česko  (čtvrtek 18:00)
Alespoň částečně napravit dojem z nepovedené kvalifikace mistrovství světa a získat důležité tři body do koeficientu. S takovými cíli nastoupí česká reprezentace ve čtvrtek v Baku k zápasu s Ázerbájdžánem, který stejně jako výběr trenéra Karla Jarolíma ztratil možnost postoupit na šampionát.

Český tým přišel o šanci na postup před měsícem po porážce 0:2 v Severním Irsku, ale stále má o co hrát. Vedle prestiže půjde v závěrečných zápasech o lepší nasazení do evropské kvalifikace a Ligy národů, která nahradí přípravné zápasy a bude také dodatečnou šancí dostat se na Euro.

Jarolímův tým je momentálně v žebříčku na 27. místě, a kdyby se mu podařilo dostat se na 24. příčku, hrál by v nové soutěži druhou a ne třetí ligu. "Při každé příležitosti se snažíme hráčům připomínat, že i když je kvalifikace ztracená, je o co hrát. I kdyby to byl přípravný zápas. Ale pořád je to kvalifikace a důležité body pro koeficient," uvedl Jarolím.

"Dostávali jsme ty indicie v mezičase mezi srazy. Už jsme dostali nějaké materiály a informace k tomu, o co hrajeme, co je dál ve hře. Takže všichni hráči to vědí a mají to v hlavách. Musíme prostě získat šest bodů, abychom udělali maximum pro to, co můžeme, abychom se dostali do lepší skupiny," řekl záložník Vladimír Darida

Češi v prvním kvalifikačním utkání s Ázerbájdžánem loni v říjnu remizovali v Ostravě 0:0 a momentálně jim v tabulce patří čtvrtá příčka o bod právě za čtvrtečním soupeřem. "Myslím, že budou hrát určitě odvážněji, že to nebude jen o obranném bloku. I proti Německu měli pasáže, kdy obranu vysunuli a snažili se Němce napadat už na útočné polovině. Možná ještě ve větší míře to může být s námi," dodal Jarolím.

Pro zápas v Baku se rozhodl udělat několik změn v sestavě. "Je pravděpodobné, že i na místě gólmana dáme šanci někomu z těch dvou (Pavlenka, Koubek), kteří doposud v kvalifikaci nechytali. A i do pole je pravděpodobné, že někdo, kdo ještě nenastoupil od začátku, bude hrát," uvedl Jarolím.

Zápas ve čtvrtek začne v 18 hodin a ani jeden z týmů do něj nevstoupí v nejlepším rozpoložení. Ázerbájdžán sice naposledy v kvalifikaci porazil 5:1 San Marino, předtím ale prohrál čtyři utkání za sebou se skóre 1:11. Oslnivou bilanci nemají ani Češi, kteří z posledních sedmi zápasů venku čtyři prohráli a zvítězit dokázali pouze v San Marinu.

"Naším cílem je skončit před Čechy na třetím místě, což by byl skvělý úspěch. Ale čeká nás hodně náročný soupeř, jehož postavení v tabulce rozhodně neodpovídá jeho kvalitě. Podle mého názoru jsou totiž Češi lepší než Severní Irsko," uvedl kapitán Rašat Sadygov.

"Hodně jsme hru českého týmu analyzovali. Má ve svém středu technické a velmi disciplinované hráče. Čeští hráči hrají v různých evropských klubech, mají větší zkušenosti. Ale my se chceme rozloučit s domácími fanoušky výhrou," dodal chorvatský trenér Ázerbájdžánu Robert Prosinečki.
Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
K. Agajev - Mirzabekov, B. Gusejnov, Sadygov, Pašajev - D. Gusejnov, Garajev, Almeida - Ismajlov, Šejdajev, Nazarov.
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kadeřábek, Suchý, Brabec, Bořil - Sýkora, Darida, Barák, Dočkal, Jankto - Krmenčík.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.38 - 3.43 - 1.92
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Severní Irsko - Německo  (čtvrtek 20:45)
Suverén skupiny C jede do Belfastu, aby v souboji s domácím celkem definitivně potvrdil svůj postup. Němcům stačí k postupu jediný bod, ale proč si trhat vlastní rekord? Tradiční velikán evropské kopané totiž ještě ani jednou body neztratil.

Je to hodně suverénní jízda, co předvádějí svěřenci trenéra Joachima Löwa. Osm výher z osmi možných drží favorizované Německo na prvním místě s 24 body na kontě. Především ofenzivní síla německého celku musí soupeřům nahánět hrůzu, neboť Němci už nasázeli svým soupeřům neuvěřitelných 35 branek!

K tomu přidali skvělou práci v obraně, která se pyšní pouhými dvěma inkasovanými góly v osmi duelech. Německou jízdu perfektně doložil poslední zápas skupiny, v němž se Löwovi svěřenci utkali s Norskem. Vlastně to ani žádné utkání v pravém slova smyslu nebylo, spíše se jednalo o masakr Norů. Němci jim totiž nasázeli hned šest branek a čtyři z nich stihli dát už v prvním poločase.

Mezi zápasy si Němci zvládli střihnout ještě prezenci v Konfederačním poháru, kde také slavili první místo a zisk poháru ve finále na Chile. Zkrátka jsou Němci ve formě a nehodlají zpomalovat. Rovněž historicky jsou němečtí hráči mnohem úspěšnější než Severní Irové. Vyhráli také v prvním vzájemném klání v tomto kvalifikačním cyklu, kdy ovládli domácí duel v Hannoveru díky bleskovému úvodu. Nejprve se trefil Julian Draxler a jen o tři minuty později zaznamenal další trefu také Sami Khedira, přičemž hosté se netrefili ani jednou.

Teď se ale o to musí pokusit, protože stále sní o tom, že Němcům přeberou první místo. To je ale docela pohádkové přání, protože k tomu musí zvládnout několik věcí. Nejprve musí sami porazit Němce. Pak ale musí také zvládnout obdobným způsobem zápas proti Norsku. A co je nejméně pravděpodobné, Němci by museli v posledním utkání prohrát s Ázerbájdžánem, což zní opravdu jako sci-fi.

Tým trenéra Michaela O‘Neilla tak mnohem spíše bude hrát play-off, v němž se může stát leccos. Druhé místo totiž už Severním Irům nikdo nevezme. Ázerbájdžán na ně totiž ztrácí už devět bodů a navíc hraje s Českem. Právě nad ním v minulém kole domácí Irsko vyhrálo, když se jako jediní trefili Johnny Evans s Chrisem Bruntem. Irové doma Němce porazili za celou svou historii jen jednou, ale to už je opravdu dlouhá doba. Jednalo se totiž o rok 1982!

Od té doby se jim nedaří, což by možná rádi napravili právě nyní. To potvrzuje také defenzivní univerzál Johnny Evans: "Máme před sebou duel se skvělým soupeřem, možná s tím úplně nejlepším. Chceme se ale poprat o zázrak a věříme, že při určitých okolnostech by se nám mohl podařit. Každý z nás je odhodlán odevzdat maximum a doufáme, že si Němci vyberou slabší chvilku. Pomoci by nám určitě mohla domácí kulisa," míní někdejší produkt Manchesteru United.

Jedním z tahounů ofenzívy Německa je Lars Stindl. Zkušený hráč Borussie Mönchengladbach před duelem s Iry poznamenal: "Samozřejmě nás láká ta představa vyhrát deset utkání z deseti. Víme ale, že domácí hráči budou hodně odhodlaní a rozdíl v tabulce není zase takový. Nesmíme proto polevit ani na minutu, ale naopak ukázat se v plné síle. Hlavním cílem jsou tři body," míní Lars Stindl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.82 - 5.51 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
San Marino - Norsko  (čtvrtek 20:45)
Norsko se v posledních dvou zápasech kvalifikačního cyklu pokusí zaujmout v tabulce alespoň nejlepší možné postavení, kterým je nic neřešící třetí příčka. Na půdě San Marina bude jednoznačným favoritem a povinné tři body by mu měly pomoci posunout se výše. Domácí trpaslík se pokusí překvapit a třeba urvat své první body ve skupině.

Norové vůbec nezvládli první polovinu kvalifikace a prakticky si zabouchli vrátka hned na začátku. Dosud skolili pouze před vlastními fanoušky jen nynějšího protivníka a Ázerbájdžán a remizovali s Českou republikou. Inkasovaný šestigólový debakl z minulého zápasu na půdě Německa jen potvrdil, že si seveřané ani zdaleka nezasloužili postoupit.

Na body zvenku tak svěřenci trenéra Larse Lagerbäcka stále čekají. "Teď je důležité, abychom zbylé dvě utkání zvládli. Protože potřebujeme mít dobré postavení v Lize národů," myslí do budoucna švédský stratég. "Byla by nevýhoda být v Lize národů ve slabší skupině. Měli bychom být o level výše, abychom se kvalitním střetnutím přizpůsobili."

Lagerbäck ve funkci nahradil na začátku roku Pera-Mathiase Högmu, jenž byl po mizerných výsledcích odvolán loni v listopadu. Ani příchod zkušeného Švéda ale příliš nepomohl nastartovat norské mužstvo. V tuhle chvíli tak příprava jednoznačně směřuje k budoucí kvalifikaci, v níž se poperou o evropský šampionát.

Na velký turnaj Norsko čeká od roku 2000. Bude tomu skoro dvacet let, co reprezentace v podstatě jenom strádá. "Trpělivost a udržení rytmu bude v tomhle duelu klíčem k úspěchu," taktizoval Lagerbäck, jenž věří, že se podaří svazu ještě domluvit do konce roku nějaké přátelské utkání. "Jednáme, ale zatím není nic jisté."

San Marino během osmi kvalifikačních utkání vstřelilo pouhé dvě branky, jednu z nich přitom právě Norsku, opět nebude mít co ztratit. Jeho největším skalpem za posledních několik let je uhraná remíza s Estonskem z roku 2014, od té doby jinak už devatenáctkrát v řadě padlo. Na jeho posledním místě v tabulce se již nic změnit nemůže.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 50.00 - 19.20 - 1.04
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Německo880035:224
2.Severní Irsko861116:219
3.Ázerbájdžán83148:1210
4.Česko823310:99
5.Norsko82158:167
6.San Marino80082:380
Skupina E
Arménie - Polsko  (čtvrtek 18:00)
Vedoucí Polsko má další šanci odskočit svým pronásledovatelům, z nichž nejaktivnější jsou Dánsko a Černá Hora. Los mu tentokrát nadělil cestu do Arménie, která sice má pověst houževnatého soupeře, ale na výsledcích to často není vidět.

Polsko je považováno za velkého favorita skupiny E a zatím se mu daří tuto premisu naplňovat. Poláci se usadili na prvním místě tabulky a vedou ji o tři body před druhým Dánskem a třetí Černou Horou, které od sebe dělí jen skóre. Do konce zbývají dva duely a o konečných postupujících se rozhodně právě mezi nimi. Arménie už je dávno mimo hru.

Její výsledky jsou spíše tragické, neboť za celou dobu kvalifikace dokázala až dosud uhrát jen šest bodů. Příčiny můžeme hledat především v obraně Arménie, protože ta dosud inkasovala už hrozivých 19 branek. Pět gólů jí nadělilo Rumunsko a po čtyřech dostala od Dánska s Černou Horou. Útěchou může Arménům být alespoň fakt, že když hráli Poláci v Jerevanu naposledy, domácí dokázali jejich střelce udržet na uzdě a v roce 2007 vyhráli!

Naposled to ale taková sláva nebyla a Polsko si doma se soupeřem poradilo. Opět to ale byla houževnatá Arménie, která Polákům dělala velké potíže. A to jednak proto, že ve druhé půli srovnal na 1:1 Marcos Pizzelli, a jednak proto, že až do 94. minuty drželi Arméni onu remízu. Poláci ale mají ve svých řadách střelce Roberta Lewandowskiho, který opět zasáhl a stal se rozdílovým hráčem.

Na svého útočníka Poláci hodně spoléhají a to ukazuje i fakt, že právě Lewandowski je druhým nejlepším střelcem evropské části kvalifikace, třetím celkově. V tuto chvíli mu zbývají jen dva zásahy na prvního Cristiana Ronalda se čtrnácti brankami na kontě. Aby se Polsko radovalo z jistého postupu, musí vyhrát nad Arménií a ještě navíc doufat, že Dánsko bude s Černohorci hrát nerozhodně.

Pouhý bod z tohoto utkání by Polákům zajistil přinejhorším druhé místo, ale hráči doufají ve vítězství. Dokládá to obránce Kamil Glik, který prozradil: "Máme před sebou finiš naší skupiny a právě teď musíme do utkání dát maximum. Každý tady se pokusí udělat co nejvíc, abychom si s předstihem zajistili postup. Už jsme s Arménií hráli a víme, že to nebude jednoduché. Sami sobě ale věříme a doufáme, že potěšíme naše fanoušky," dodal zkušený stoper.

Polsku bude nadále chybět opětovně zraněný střelec Arkadiusz Milik, který si v lize poranil i druhé koleno. Právě on byl prvním úspěšným střelcem v minulém kvalifikačním utkání proti Kazachstánu, který domácí vyhráli 3:0. Arménie naopak dostala dokonce čtyři góly od Dánska.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.60 - 6.12 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Černá Hora - Dánsko  (čtvrtek 20:45)
Černohorci doma hostí Dánsko v souboji dvou týmů se stejným počtem bodů na kontě. Prvním týmem tabulky je Polsko a staré přísloví říká, že když se dva perou, třetí se směje. Pokud by tento duel skončil remízou, pak by právě první Poláci z něj měli největší radost.

Skončili by totiž na prvním místě a ovládli skupinu. Dánsko i Černá Hora ale udělají maximum pro to, aby se něco podobného nestalo. Oba týmy mají vzácně vyrovnané statistiky, protože oba inkasovaly sedmkrát a oba vstřelily 18 gólů! Když se tyto týmy utkaly naposledy, šťastnější byli Černohorci. Ti totiž vykradli Kodaň díky pouhé jediné trefě, kterou měl po půlhodině na svědomí Fatos Bećiraj.

Teď by Dánsko rádo Černé Hoře oplatilo podobnou mincí a pokud chce získat druhé místo s vyhlídkou na zápasy play-off, musí zvítězit. Nechce totiž spoléhat na poslední kolo a duel s Rumunskem. Domácí pak jsou v ještě složitější situaci, neboť je v posledním klání čeká právě lídr z Polska, což by pro Černohorce nemuselo vůbec skončit dobře.

Černohorci zabrali a poslední tři duely vyhráli. Naposledy jen těsně, protože k výhře nad Rumunskem jim stačila jediná branka střelce Stevana Jovetiće. A právě někdejší hráč Interu Milán či Sevilly říká: "Jsme odhodláni bránit co nejlepší možný výsledek a uhrát před našimi diváky výhru. Nic jiného od duelu s Dánskem nechceme a nesmíme si ani připouštět neúspěch. Tohle je pro nás možná klíčové utkání a my jej musíme zvládnout. I když má soupeř kvalitu, my se nebojíme," hlásá hvězdný kanonýr Jovetić.

Dánsko je na tom obdobně a také tento severský celek je ve vynikající formě. Radost mu dělají především jeho útočníci, protože ve dvou posledních duelech pokaždé nastříleli čtyři branky. Naposledy vyhráli 4:1 nad Arménií, ačkoli s ní velmi brzy prohrávali. Výhodou hostujících Dánů navíc je fakt, že mají kompletní kádr. Černohorcům bude v Podgorici naopak scházet důležitý článek jménem Fatos Bećiraj.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.44 - 3.30 - 2.13
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rumunsko - Kazachstán  (čtvrtek 20:45)
Zapomenout na neúspěšnou kvalifikaci a pod novým vedením se soustředit na budoucí, takové jsou jasné vize rumunského nároďáku, jenž ve skupině bude v závěrečných dvou kolech hájit aktuální čtvrtou příčku. V cestě mu nyní bude stát dosud nejslabší účastník. Kazachstán zatím jako jediný stále čeká na tříbodový výsledek.

Rumunskému svazu v tomto cyklu jednoduše nevyšla sázka na historicky druhého zahraničního trenéra. Tím prvním byl na krátkou chvíli ve třicátých letech minulého století Josef Uridil z Rakouska. A i když Christoph Daum vydržel přece jenom o něco déle, ani zdaleka nebude mít na tohle angažmá nejrůžovější vzpomínky.

Němec se prostě s rumunským fotbalovým prostředím úplně nesžil. Mužstvo pod jeho velením nedokázalo vítězit, brzy se dostal do nemilosti fanoušků i samotných médií. O jeho odvolání se v podstatě vehementně diskutovalo už před měsícem, definitivně mu pak srazila vaz klíčová porážka v Černé Hoře, která znamenala konec nadějí na světový šampionát.

Nový trenér se nehledal příliš dlouho. Stal se jím teprve jednačtyřicetiletý Cosmin Contra, který už ale má zkušenosti s koučováním ve Španělsku či Číně. Na nabídku kývl ihned. "Splnil se mi sen," rozplýval se. "Doufám že nezklamu ty, kteří ve mně věří. Jsem plně přesvědčený o tom, že se můžeme účastnit EURO 2020."

Ne že by Rumunsko ve skupině nějak vyloženě strádalo nebo zbytečně ztrácelo, ale důležitá klání prostě nedokázala urvat ve svůj prospěch. Pro Contru už je ale vše minulostí. "Zjistil jsem, že v týmu je dobrá atmosféra. Na tréninku hráči chápali, co po nich chci. Začínáme prostě novou cestu národního týmu," vyhlížel budoucnost.

Kazachstán uhrál v osmi utkáních jen dva body, oba v domácím prostředí, paradoxně však s lídrem z Polska a právě s Rumunskem. Jenže od konce listopadu loňského roku se dostal do výsledkové krize a už šestkrát v řadě prohrál. Velkým problémem je aktuálně defenzíva, hned třikrát v jednom utkání inkasoval za toto období celkem v pěti případech.

Contra si uvědomuje, že je potřeba zvládnout i tenhle na oko nic neřešící duel, jelikož jeho mužstvo potřebuje mít dobrou pozici během losování Ligy národů. "Musíme zůstat ve třetí výkonnostní skupině," vytyčil si jasný cíl. "Pro nás to bude důležitý závěr kvalifikace. Také v těch zápasech musíme najít motivaci k vytvoření nové generace."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.14 - 13.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Polsko861118:1119
2.Dánsko851218:716
 Černá Hora851218:716
4.Rumunsko82338:89
5.Arménie82068:196
6.Kazachstán80264:222
Skupina F
Anglie - Slovinsko  (čtvrtek 20:45)
Angličané ve svém téměř posvátném stánku ve Wembley uvítají Slovince a budou doufat, že si vyslouží definitivní postup ze skupiny. K tomu potřebují bodovat a zároveň doufat, že druhé Slovensko ve svém duelu nezvítězí.

Slovinci se snaží dostat na druhou příčku tabulky skupiny F a chybí jim k tomu bod. Zároveň ale musí doufat, že Slovensko udělá chybný krok a umožní jim dostat se vzhůru. Především ale mají Slovinci před sebou lídra skupiny, s nímž se bude hrát hodně těžko. A aby toho nebylo málo, na záda jim dýchá neohrožené Skotsko, které má stejný počet bodů.

Pokud Angličané doma vyhrají, oficiálně si budou moci zajistit vstupenky na mistrovství světa v Rusku. Pokud se jim to ale nepovede, musí nutně vyhrát v posledním kole proti Litvě. A na to nehodlá ambiciozní celek spoléhat. Inspirovat se budou chtít v minulém vzájemném duelu se Slovinci, protože v něm pochopili, jak těžko se s nimi hraje.

Utkání ve Slovinsku skončilo bez branek a Anglii to plány trochu zkomplikovalo. Tenhle výsledek čekal málokdo i proto, že Angličané dosud vždy nad Slovinci vyhráli. Že se Slovinci nemíní vzdávat, to dali najevo v minulém kole, kdy narazili na Litvu. Ta ale na jejich odhodlání žalostně nestačila a odnesla si čtyři branky ve vlastní síti, zatímco Slovinci zůstali nepřekonáni. Dvěma góly z penalty se o to přičinil také Josip Iličić.

Angličanům se poslední kolo povedlo na jedničku, protože dokázali o jeden gól porazit ambiciózní Slováky. A to přesto, že se právě Slováci dostali jako první do vedení po brance Lobotky. Domácí barvy museli zachraňovat mladíci Eric Dier a Marcus Rashford. Dokonce samotný Harry Kane vyšel začátkem září naprázdno, což u něj není zvykem. Mladý Angličan zažil především v posledních dnech skvělé chvíle.

Opora Tottenhamu Hotspur je ve výjimečně dobré formě, což potvrdila dokonce třinácti góly! Všechny vstřelil Kane v září a doufá, že na ně naváže také proti Slovinsku. "Teď prožívám něco úžasného, je skvělé cítit tu podporu a optimismus. Daří se mi po všech stránkách a budu velmi rád, když další trefy přidám také v barvách mé země. Své góly bych ale klidně vyměnil za týmový úspěch, který je vždy na prvním místě," vyjadřuje střelec Harry Kane.

Angličané budou bez mladého záložníka Delleho Aliho, který v minulém klání směřoval k sudímu vulgární gesto, za což nebude moci do utkání nastoupit. Slovinci budou víceméně kompletní, menší zdravotní potíže měli v posledních dnech pouze Rajko Rotman a Amedej Vetrih. Pro úplnost ještě dodám, že utkání dostal na starost zkušený německý sudí Felix Zwayer.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.13 - 9.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Malta - Litva  (čtvrtek 20:45)
Kvalifikace o světový šampionát v Rusku vyvrcholí závěrečnými dvěma koly na konci tohoto a začátku příštího týdne, Malta ani Litva už nemají sebemenší šanci. Domácí výběr v dosavadních osmi zápasech nezískal ani bod a je jasně poslední s hrozivým skóre 2:21, nyní se pokusí získat premiérové body proti Litvě. Ta je na pátém místě skupiny F s pěti body a své umístění už vylepšit nemůže, neboť na čtvrté Skotsko ztrácí devět bodů.

Malta se ještě za určitých okolností může dostat na pátou příčku, jenomže k tomu potřebuje zvítězit proti Litvě a pak na Slovensku, což příliš reálné není. Jeden z trpaslíků evropské části kvalifikace měl nejblíže k bodům doma se Slovinskem (0:1), jinak prohrával o dva góly a více. Nejvyšší porážky utrpěl od Skotska (1:5) a Anglie (0:4). Litevci zažili skvělý vstup, poté však prohráli pětkrát po sobě.

Nejprve doma remizovali se Slovinskem (2:2), následně získali cenný bod také ve Skotsku (1:1). Svého čtvrtečního protivníka zdolali 2:0, od této chvíle ale nebodovali. Dvakrát nestačili na Slovensko (0:4 a 1:2), podlehli Slovinsku (0:4) i Skotsku (0:3) a příliš šancí nedostali ani v Anglií (0:2). Tristní je hlavně bilance vstřelených branek, pouze jeden gól z pěti střetnutí je opravdu velmi málo.

Malta by chtěla navázat na přátelský zápas s Litvou z roku 2015, kdy na domácím stánku zvítězila v poměru 2:0. "Našim cílem je získat alespoň jeden bod a vzhledem k tomu, že na závěr hrajeme proti Slovensku, které bojuje o MS, tak chceme uspět teď proti Litvě. Bude to těžký zápas a za favority považováni nejsme, na druhou stranu šance i na případné vítězství rozhodně existuje," uvedl italský trenér Malty Pietro Ghedin.

Ten se navíc musí obejít bez několika opor, kvůli zranění nebyli povoláni útočníci Mifsud s Farrugiou a ani záložník Kristensen. Hostující kouč Edgaras Jankauskas varuje před podceněním soupeře. "Bojujeme o čest a koeficient, prohrát určitě nehodláme. Malta sice nemá tak vysoké kvality jako další protivníci v naší skupině, na druhou stranu několikrát prokázala své kvality a může s námi držet krok," řekl dvaačtyřicetiletý rodák z Vilniusu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.76 - 3.22 - 2.06
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Skotsko - Slovensko  (čtvrtek 20:45)
Slovensko je na druhém místě za Anglií a stále pomýšlí na první místo. Přesto si stále musí hlídat záda, protože na něj dotírá třetí Slovinsko a rovněž další tým v pořadí, Skotsko. Právě na jeho půdě by Slováci chtěli rozhodnout o svém osudu.

Shrňme si krátce před začátkem poslední fáze celkovou situaci ve skupině F. První Anglie hostí doma Slovinsko, které se nachází na třetím místě tabulky. Druhou příčku hájí Slováci, kteří na Albion ztrácí jen pět bodů. Duo Slovinsko - Skotsko ale na Slováky ztrácí jen jediný bod, což celou situaci činí ještě zajímavější. A právě tyto čtyři týmy se v dalším kole postaví proti sobě.

Slovensko si zajistí druhé místo v případě výhry nad Skoty a zároveň tehdy, pokud Slovinsko v Anglii prohraje. Ani Skotsko není bez šancí a jeho hráči to dobře vědí. V minulém kole se Skotům povedlo vyhrát o dvě branky nad Maltou, čímž dobře navázali na své vítězství proti Litvě. V obou duelech navíc udrželi čisté konto, což se jim proti Slovensku bude těžko hájit.

Skotsko má velké potíže především s absencemi, protože mu schází tři důležití hráči. Jmenovitě se jedná o Stuarta Armstronga, Scotta Browna a Matta Ritchieho. Manažer Gordon Strachan ale týmu přesto věří. "Chybí nám hodně důležití hráči, to je pravda. Ale v záloze jsme opravdu silní a jsem přesvědčen, že vybereme kvalitní náhrady. Povolali jsme hráče, kteří mají skvělou aktuální formu a umí si poradit s velkými zápasy. Navíc máme skvělé hráče již nyní a jsme zkušeným týmem. I když mají Slováci velkou kvalitu, rozhodně se nebojíme."

Tvrzení je to poměrně odvážné, když vezmeme v úvahu poslední vzájemný duel těchto dvou zemí. Odehrál se v polovině října minulého roku v Trnavě a pro hostující Skoty to možná až dost překvapivě nedopadlo dobře. Dvě branky zaznamenal Róbert Mak, jednou se trefil Adam Nemec a brankář Matúš Kozáčik zůstal nepokořen, protože jeho obrana pracovala velmi dobře.

Pro Skoty hovoří pověstná atmosféra, protože duel se odehraje na národním stadionu v Hampden Parku. A tamní fanoušci dokáží hnát své miláčky k neuvěřitelným výkonům. Hostující Slováci potřebují hrát na sto procent a to po celou dobu utkání, pokud chtějí získat druhé místo. Po předposledním kole kvalifikačního cyklu může být už rozhodnuto.

Slováci třikrát za sebou v roce 2017 vyhráli, když porazili Maltu, Litvu i Slovinsko, ale minule jim forma nevydržela. Nechali si totiž odskočit domácí Anglii, která Slovensko zdolala poměrem 2:1. A to přesto, že Slováci od třetí minuty vedli zásluhou branky Stanislava Lobotky. Nakonec ale Angličané ve Wembley otočili průběh zápasu a díky brankám Erica Diera s Marcusem Rashfordem se jim povedlo získat tři důležité body.

Klíč k vítězství je možné nalézt jen v poctivé práci, což ví i velezkušený univerzál Ján Ďurica. Před duelem se Skoty v rozhovoru pro média prohlásil: "Někdo si možná myslí, že po tom prvním utkání jsme favorité, ale bude to velmi těžké. Oni hrají doma, ve skvělé atmosféře a na to se musíme připravit. Musíme odevzdat stejně bojovné výkony jako proti Slovinsku nebo Anglii, i když jsme tam prohráli, ale musíme do toho dát všechno i ve Skotsku," uvědomuje si zkušený veterán.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 3.18 - 3.19
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Anglie862016:320
2.Slovensko850314:615
3.Slovinsko842210:414
4.Skotsko842214:1014
5.Litva81256:185
6.Malta80082:210

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (370)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele