Preview dohrávek Premier League

08.05.2018, 09:48, aktualizováno 10.05.2018, 08:38
Previews
Manchester United se znovu pokusí stvrdit své konečné druhé místo v tabulce. Red Devils k tomu dnes stačí bod, kterou mohou uhrát na půdě West Hamu United, který už má jistou záchranu...
West Ham United - Manchester United  (čtvrtek 20:45)
Manchesteru United stačí uhrát na West Hamu bod, aby byl v příští sezoně titulován anglickým vicemistrem. O nic jiného už v tomto zápase nepůjde. Kladiváři měli ještě nedávno starosti se záchranou, s tím už je ale ámen a i v příštím ročníku nebudou mezi elitou Premier League chybět.

West Hamu nahrály výsledky ostatních celků, ale důležitý krok učinil už v minulém kole na půdě Leicesteru City. Kladiváři na King Power Stadium vyhráli 2:0 a pro zbytek sezony se dá říci, že mají odděláno. Sezona londýnskému celku nekončí, zbývá odehrát ještě dva zápasy - první proti Manchesteru United, kde se pokusí vylepšit jinak příšernou vzájemnou bilanci a druhý rovněž doma proti Evertonu.

Manchester United už směřuje svojí pozornost na blížící se finále FA Cupu proti Chelsea, což bude pro Josého Mourinha další možnost, jak získat trofej. V Premier League má však také o co hrát, stále ještě nemá jistotu druhého místa, které pochopitelně slibuje i lepší finanční ohodnocení.

Rudí ďáblové si v minulém zápase uřízli ostudu, když nestačili na nováčka z Brightonu. Senzaci zajistil jedinou brankou Pascal Groß. Pro svěřence Josého Mourinha to byla sedmá porážka v sezoně, která nebude hodnocena zrovna pozitivně. Manchester nedosáhl na anglický titul, nezvládl osmifinále Ligy mistrů ani ligový pohár.

Za deset let se West Hamu podařilo Manchester United porazit jen jednou! Téměř přesně před dvěma lety Hammers vyhráli doma 3:2, přičemž United vedli zásluhou dvou branek Anthonyho Martiala. Další vzájemné zápasy ale patřily výhradně Rudým ďáblům, včetně toho úplně posledního na Old Trafford. Mourinhova parta zvítězila v úvodním kole Premier League vysoko 4:0.

Těsně před koncem dlouhé sezony se marodka West Hamu nevyprázdnila, naopak na ní setrvávají Obiang, Reid, Byram i Antonio. Manchester United bude postrádat Fellainiho i Lukakua, u kterého José Mourinho doufá, že stihne finále FA Cupu proti Chelsea.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Hart - Cresswell, Ogbonna, Rice - Masuaku, Noble, Kouyaté, Zabaleta - Lanzini, Mário - Arnautovič
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Valencia, Smalling, Lindelöf, Young - Herrera, Matić, Pogba - Lingard, Rashford, Alexis Sánchez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.61 - 3.81 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - Arsenal FC  (středa 20:45)
Po domácí rozlučce na Emirates Stadium čekají manažera Arsenalu Arséna Wengera poslední dva zápasy ve funkci na hřištích soupeřů, přičemž tím prvním bude v dohrávce jednatřicátého kola Leicester City. Oba celky do zápasu vstupují s cílem utnout šňůru mizerných výsledků.

Zatímco Leicesteru se nepodařilo na vlastním stadionu zvítězit již šestkrát za sebou, Arsenal za tentýž počet střetnutí ve venkovních zápasech dokonce neuhrál ani jeden jediný bod. Alespoň jedna z těchto černých sérií tak ve středu večer vezme za své. Hostům již stávající šestou příčku do konce sezony nikdo nevyfoukne, a tak již hrají pouze o čest a pozitivní rozlučku s klubovou trenérskou legendou, zato Foxes potřebují pro jistotu ještě jedno vítězství k zajištění konečného postavení v horní polovině tabulky.

Francouzský kouč Claude Puel se na závěr ligového ročníku ocitá před fanoušky v nelehké situaci, neboť Leicester dokázal zvítězit jen čtyřikrát z posledních devatenácti kol. "Není možné během půl roku okamžitě zařídit, abychom hráli jako špičkový tým," podotkl Puel na předzápasové tiskové konferenci s ohledem na své říjnové jmenování do funkce. "Musíme společně trpělivě pracovat, abychom do budoucna dokázali něco velkého."

To Arsenal čeká v létě trenérská výměna najisto. Po takřka dvaadvaceti letech z klubu odchází Arséne Wenger a hledání jeho nástupce je pro leckteré příznivce Kanonýrů zajímavější téma než samotné poslední dva zápasy sezony. Dle spekulací médií stále o Wengerově nástupci není jasno a seznam možných kandidátů čítá jak zkušené kouče typu Max Allegri či Carlo Ancelotti, tak mladé nastupující tváře jako Julian Nagelsmann s Mikelem Artetou.

Oba týmy čítají řadu zraněných. Arsenalu bude najisto scházet Mohamed Elneny, Santi Cazorla či Laurent Koscielny, jehož vážné poranění achillovky vyřadí až na půl roku. V dresu s kanonem na hrudi se nejspíš v této sezoně neobjeví ani Mesut Özil, jehož od semifinálového střetnutí Evropské ligy s Atléticem Madrid trápí poraněná záda, avšak jeho účast na letním mistrovství světa tím ohrožena není. Marodka Leicesteru je ještě obsáhlejší. Alespoň drobnou šanci nastoupit mají obvyklí členové defenzivy Schmeichel, Simpson či Chilwell, mimo hru jsou pak najisto James, Amartey a Ndidi. Kvůli dodatečnému trestu za chování v zápase s Crystal Palace si již letos nezahraje ani Marc Albrighton.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Maguire, Morgan, Chilwell - Mahrez, Iborra, Silva, Gray - Iheanacho - Vardy
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Chambers, Mavropanos, Mustafi, Monreal - Ramsey, Xhaka, Iwobi - Mchitarjan, Lacazette, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.82 - 3.87 - 1.98
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Huddersfield Town  (středa 20:45)
Před měsícem se vše zdálo ztraceno. Antonio Conte už nelítal po čáře jako čert, spíš jen odevzdaně sledoval, jak jeho svěřenci přichází o další a další body v boji o Ligu mistrů. Naděje však ještě nevyhasla, Chelsea nabrala výbornou formu a do posledního kola se bude rvát o pozici top čtyřce. Dnes musí doma jasně sestřelit Huddersfield, pro který ale sezóna taky ještě neskončila.

Blues budou možná litovat, že se do současné fazony dostali taky pozdě. Klíčovou postavou zvratu je bez nejmenších pochyb lednová posila Olivier Giroud. Francouzský forvard převzal roli jedničky v útoku od Álvara Moraty, za půl hodiny dvěma góly sestřelil Southampton - proti kterému pak rozhodl i semifinále FA Cupu - a nakonec jedinou brankou porazil i Liverpool.

No a právě proti Reds spolu s Tottenhamem vede Chelsea křížovou výpravu, aby zakončila sezónu přece jen úspěšně. Vítězství proti Huddersfieldu je nutností, stejně jako výhra v posledním kole na půdě Newcastlu. K tomu ale Conteho tým potřebuje buď domácí ztrátu Liverpoolu s Brightonem, nebo alespoň tříbodovou ztrátu Tottenhamu (doma Newcastle a Leicester). Velké tedy šance nejsou.

Naopak Huddersfield má na opačném pólu tabulky vše ve svých rukou. Proti osmnácté Swansea má náskok tří bodů a zápas k dobru k tomu. K naprosté jistotě tedy nováčkovi Premier League stačí, aby z dvojzápasu na půdě Chelsea a s Arsenalem uhrál aspoň jeden bod. No a když ne, pořád může ještě doufat, že Velšané neporazí doma Stoke.

Wagnerovu týmu hodně pomohla nečekaná remíza z hřiště mistrů Manchesteru City, kterou po nedávné domácí prohře s Evertonem potřebovali Terriers jako sůl. A třebaže na Stamford Bridge rozhodně nejsou favoritem, proč by nemohli po Citizens překvapit i dalšího giganta?

Chelsea navíc hodlá před nedělním finále Premier League trošku protočit sestavu - favority na odpočinek jsou zmiňovaný Giroud, Fábregas, Moses nebo Cahill. Taky Huddersfield možná udělá pár změn, nicméně stav Chrise Löwa a Terence Kongola bude vinou zdravotních potíží ještě posouzen. Do hry se každopádně vrací Tom Ince.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Christensen, Rüdiger - Zappacosta, Bakayoko, Kanté, Alonso - Willian, Morata, Hazard
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Smith, Zanka, Schindler, Kongolo, Malone - Hadergjonaj, Hogg, Mooy - Pritchard, Mounie
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.27 - 15.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Brighton & Hove Albion  (středa 21:00)
Manchester City získal trofej pro vítěze Premier League již před téměř měsícem, ale stále má o co hrát. V případě vítězství nad Brightonem může uzmout rekordy soutěže. Seagulls však nebudou chtít být v předposledním zápase sezóny pouze do počtu.

Citizens čeká poslední domácí duel v tomto ročníku a chtějí se na svém svatostánku rozloučit vítězstvím. Pokud se tak opravdu stane, dosáhnou na metu 97 bodů, čímž překonají třináct let starý rekord londýnské Chelsea, která v ročníku 2004/2005 získala o dva body méně. Pokud Manchester neuspěje proti Brightonu, bude mít ještě jednu šanci v sobotu na hřišti zachraňujícího se Southamptonu.

Svěřencům španělského manažera Pepa Guardioly chybí pouze jeden přesný zásah do sítě soutěže k tomu, aby překonali jiný rekord Chelsea. Citizens doposud v této soutěži vsítili 102 branek, přičemž doposud nejvyšší číslo londýnských Blues je o jednu cifru větší. Manchester tak má stále o co hrát, přestože trofej pro vítěze již pevně třímá ve svých rukou. Poslední utkání na Etihad Stadium čeká Yayu Tourého, který se s klubem loučí po osmi letech věrné služby.

Hosté z jihu Anglie mohou označit letošní ročník anglické nejvyšší soutěže za úspěšný. Nováček ligy se mezi smetánkou neztratil a celkem pohodlně si zajistil prvoligovou příslušnost o další sezónu. Racci položili základy k udržení se především v únoru a na začátku března, kdy neprohráli pět ligových utkání v řadě. Od té doby však čekali na další vítězství dva měsíce. dočkali se ho až v pátek proti Manchesteru United.

Rudí Ďáblové Falmer Stadium překvapivě padli po trefě Pascala Große. Seagulls se tak úspěšně rozloučili s domácím trávníkem, neboť zbylá dvě utkání odehrají na půdách soupeřů. po Citizens je čeká další těžký protivník, čerstvý finalista Ligy mistrů Liverpool. Manažer Brightonu Chris Hughton eviduje jedinou ztrátu v sestavě, když mu dlouhodobě schází zkušení anglický záložník Steve Sidwell.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Otamendi, Stones, Mendy - Fernandinho, Delph - Sterling, De Bruyne, Sané - Jesus
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Schelotto, Duffy, Dunk, Bong - Stephens, Pröpper - Knockaert, Groß, Izquierdo - Murray
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 8.05 - 15.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Newcastle United  (středa 21:00)
Tottenham si cestu za čtvrtým místem notně zkomplikoval a po sobotní prohře na hřišti West Bromu si nemůže dovolit žádné zaváhání. Newcastlu už sice o nic nejde, přesto se nedá čekat, že by tým Rafaela Beniteze dal svou kůži lacino. Tottenham navíc trápí poněkud rozsáhlejší marodka a je otázkou, jak si s tímto problémem Mauricio Pochettino poradí.

Když Tottenham na startu dubna vyhrál na Stamford Bridge, zdálo se, že Blues jsou ze hry o čtvrté místo definitivně venku. O měsíc později již Chelsea ztrácí pouhé dva body a Kohouti tedy potřebují poslední dvě utkání bez spekulací vyhrát. V posledních 4 ligových duelech však tým ze severu Londýna dosáhl na tři body pouze v jednom případě - když doma zdolal Watford 2:0 - rozhodně se tedy nedá hovořit o nějaké oslnivé formě. Obzvlášť nejlepší střelec Harry Kane působí dojmem, že se svých potíží s kotníkem definitivně nezbavil.

Newcastle sice prohrál tři poslední ligová klání, velkou hlavu si však z toho hráči dělat nemusí. Straky se totiž nachází na velmi solidním desátém místě, a kdyby takové umístění někdo nabídl Rafaelu Benitezovi před sezónou, dá se očekávat, že by jej bez váhání akceptoval.

Tottenhamu pro středeční zápas vypadla tradiční středová dvojice, Erica Diera totiž ze hry vyřadila viróza, Mousa Dembele se pak na trávníku v této sezóně s největší pravděpodobností neobjeví. Mimo bude ještě Serge Aurier a Harry Winks. Newcastle se mimo vykartovaného Islama Slimaniho bude muset obejít i bez Ciarana Clarka a Christiana Atsu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 7.16 - 14.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Swansea City - Southampton FC  (úterý 20:45)
Ostře sledovaný duel se v úterní dohrávce 31. kola odehraje ve Walesu. Na Liberty Stadium se Swansea utká se sousedem tabulky Southamptonem. Výsledek bude důležitý nejen pro zúčastněné celky, ale taktéž pro Huddersfield a WBA.

O fotbalovém králi Anglie je již nějakou dobu rozhodnuto a pozornost fanoušků směřuje především na boj o pohárovou Evropu a také na záchranářské bitvy. Dlouho se zdálo, že Černého Petra si vytáhne trojice West Brom, Southampton a Stoke. Poslední jmenovaný mančaft už opravdu nemá šanci na zvrácení svého osudu, avšak Albion i Sants stále živí naději na záchranu. Southampton dokonce dokázal vyskočit až mimo sestupové příčky.

Za vzpruhou Světců stojí zlepšené výsledky z posledních tří ligových klání. Nejprve vydolovalo mužstvo z jihu Anglie bod na hřišti Leicesteru. Po nezdaru v semifinále FA Cupu zdolali Saints Bournemouth, když dvěma trefami režíroval výhru Tadić. V posledním utkání na půdě Evertonu sahal Southampton po dalších třech bodech, avšak Karamelky v nastavení vyrovnaly. Svěřenci Marka Hughese byli blízko ještě lepšímu postavení do závěrečných utkání, nakonec však museli vzít zavděk remízou.

Díky bodu z Liverpoolu se Světci o skóre dostali v tabulce před Swansea, která bude jejich následujícím soupeřem. Výsledek zápasu bude velmi zajímat West Brom, který potřebuje remízu, jinak se jeho sen o vzkříšení rozplyne. Swans však budou chtít doma rozhodně uspět a tím pádem si i zajistit záchranu. Před dvěma měsíci po skalpu West Hamu se přitom zdálo, že by se Labutě mohly v pohodě zachránit. Opak je však pravdou.

Od vítězství nad Kladiváři totiž Swansea ani jednou nevyhrála a ze sedmi ligových utkání vydolovala pouze tři body za remízy. Naposledy se Velšané museli sklonit nad uměním Bournemouthu, který doma uspěl díky trefě Frasera. Labutím navíc proti Southamptonu nepomůže zraněný Bartley. Světci však budou oslabeni možná ještě více, protože kromě suspendovaného Yoshidy visí otazník nad startem Davise a Leminy.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Naughton, Van Der Hoorn, Fernández, Mawson, Olsson - Dyer, Ki, Carroll, J. Ayew - A. Ayew
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Bednarek, Soares, Hoedt, Bertrand - Højbjerg, Romeu - Tadić, Ward-Prowse, Redmond - Austin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.36 - 3.21 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City363042102:2694
2.Manchester United36245767:2877
3.Liverpool FC372012580:3872
4.Tottenham Hotspur36218768:3271
5.Chelsea FC36216961:3469
6.Arsenal FC361861272:4860
7.Burnley FC3714121135:3754
8.Everton FC3713101443:5549
9.Leicester City3611111449:5444
10.Newcastle United361181736:4641
11.Crystal Palace3710111643:5541
12.AFC Bournemouth3710111643:6041
13.Watford FC371181844:6341
14.Brighton & Hove Albion369131433:4740
15.West Ham United369111645:6738
16.Huddersfield Town36991827:5636
17.Southampton FC366151536:5533
18.Swansea City36891927:5333
19.West Bromwich Albion376131831:5431
20.Stoke City376121933:6730

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (459)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele